Ανοίγει ο browser μόνος του

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ερωτήσεις και Απορίες για Android Apps' που ξεκίνησε ο χρήστης Πράος, 9 Μαι 2018.

 1. Η κατάσταση χειροτερεύει.

  (Το ανοίγω σε ξεχωριστό νήμα αφού αναφέρθηκα και στο προηγούμενο νήμα που άνοιξα, αλλά εκείνο ας μείνει με βασικό θέμα τις συνδρομές που σου κοτσάρει η cosmote (και όποιες άλλες) χωρίς να το θέλεις.)

  Σήμερα με το που άνοιξα το wifi μου βγάζει μία ολοσέλιδη διαφήμιση με ένα Χ για να την κλείσω ακριβώς πάνω στη δεξιά γωνία (της εικόνας που έπιανε όλη την οθόνη του κινητού είπαμε). Το Χ ήταν διαστάσεων
  0,27 μικρόμετρα. Το διέκρινα μια χαρά στο μικροσκόπιο καθώς και ένα κουμπί πιο πλατύ από το Χ αλλά στο ίδιο ύψος, που έγραφε google κάτι. Το πάτησα και με έβγαλε σε επεξηγήσεις της google για τις διαφημίσεις.
  Έψαξα να βρω τρόπο για να πας σε επιλογή που λέει αποκλεισμός όλων των διαφημίσεων αλλά... εδώ γελάνε.

  Το ερώτημα είναι!

  Ποια ήταν αυτή η εφαρμογή που άνοιξε έτσι;

  Μετά από το φωνητικό ψαχτήρι της google ζήτησα ένα τραγούδι. Βγάζει τη λίστα και πατάω πάνω στο αποτέλεσμα και ανοίγει η εφαρμογή youtube και το παίζει. Κόβεται στη μέση γιατί μου άνοιξε ο firefox πάλι σε μια σελίδα bouroubourou.com και έμενε εκεί μέχρι να τον κλείσω.

  Θα κάνω αυτό που λες γκοθά αλλά πως ρε ; Παλιά είχα ένα gsmart και πάταγα το κουμπί κλεισίματος παρατεταμένα και δυο φορές το άλλο και ξέρεις τώρα και εβγαζε σε κάτι σαν BIOS. Καμία σχέση αλλά το λέω σε αντιστοίχιση με την εικόνα του λειτουργικούκαι της οθόνης ρυθμίσεων BIOS που ξέρουμε.
  Εκεί είχε και ρεσετάρισμα και στο άνοιγμα κατέβαζε το android και το ξαναέβαζε. Αυτά αν θυμάμαι καλά, πάντως το είχα κάνει και είχε δουλέψει μετά καλά,

  Τώρα στο MLS δεν έχει τέτοια πράγματα νομίζω. Παίρνω την MLS και ζητάω να συνδεθώ με αντιπρόσωπο; Παίζει αυτό;
  Αλλιώς που να βρω οδηγίες ρεσεταρίσματος.

  Αν ήταν καθαρή λινουξιά διανομή με την πώρωση που έχω θα έβρισκα απλά το αρχείο που εκτελεί εντολή "Σουσάμι άνοιξε" και θα το διέγραφα.

  Θέλω να διαγράψω και την αφαρμογή exchange η οποία δεν έχει επιλογή απενεργοποίησης.

  Τι νταβατζιλίκια είναι αυτά ρε; Δεν πληρώνεις και για το λειτουργικό; Μονο τη συσκευή πλήρωσα; Δεν τα έχω καταλάβει αυτά.

  Για τις διαφημίσεις πάλι τι πλάκα είναι αυτή; Θα δεις διαφημίσεις οπωσδήποτε αλλά μπορείς αν θέλεις να ρυθμίσεις ποιες θα δεις και πως κλπ

  Έτσι είναι γενικά το ANDROID;
 2. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Για να λέμε τα σύκα σκάφη, κανένα λειτουργικό δεν εγκαθιστά από μόνο του μυστήρια πράγματα. Μπορεί κάποια να είναι πιο τρύπια κι από σουρωτήρι αλλά τα ad/malware μπαίνουν πάντα από αβλεψία/κακή χρήση του ίδιου του χρήστη ή τα βάζουν εξαρχής οι vendors γιατί είναι στόκοι. Χρησιμοποιούμε όλοι τεχνολογία αλλά δεν την καταλαβαίνουν όλοι. Για παράδειγμα, ο μέσος χρήστης δε γνωρίζει καν ότι μπορεί μια εφαρμογή να είναι στο Google Play και μάλιστα να έχει καλή βαθμολογία αλλά να είναι malware.

  Τώρα, χωρίς να ξέρουμε με λεπτομέρειες τι έχεις στο κινητό σου και πώς το έβαλες, δε μπορεί να σου πει κανένας τι κάνει την ύπουλη δουλειά. Μπορείς να βάλεις κάποιο «antivirus» και να δεις αν θα το βρει. Μπορεί να το βρει, μπορεί και όχι.

  Για να κάνεις επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων με τα κουμπιά θα πρέπει να αναζητήσεις πώς γίνεται συγκεκριμένα για τη συσκευή που έχεις. Συνήθως είναι συνδυασμός των Power+Volume Up/Down+Home αλλά δεν έχουν όλες οι συσκευές ακριβως τον ίδιο συνδυασμό. Σίγουρα όμως θα υπάρχει η επιλογή και στις ρυθμίσεις.

  Οι εφαρμογές που δε μπορείς να αφαιρέσεις είναι γιατί τις έχει βάλει ο εκάστοτε vendor (η MLS στην περίπτωσή σου). Μπορούν να αφαιρεθούν αλλά όχι χωρίς να μαρκαλήσεις τη συσκευή σου με root. Αν είσαι πρόθυμος να αναλάβεις την πλήρη ευθύνη για το ενδεχόμενο να κάνεις κάτι λανθασμένα και να γίνει η συσκευή τούβλο, εδώ είμαστε.

  Και τώρα κάτι για το Android γενικά. Ξεκινάει πάντα ως Android Open Source Project και είναι ορθάνοιχτο και «ασφαλέστατο» (όσο μπορεί να είναι ένα λειτουργικό). Αυτή την εκδοχή όμως θα τη δεις μόνο σε εξωτικά μοντέλα συσκευών και σε custom ROMs. Στη συνέχεια το παίρνει αυτό η κάθε εταιρεία παραγωγής συσκευών και το προσαρμόζει στα μοντέλα της. Κι όταν λέμε το προσαρμόζει, εννοούμε ότι του πετάει τα μάτια έξω και το γεμίζει ένα σωρό σκατολοΐδια. Και αυτή είναι η εκδοχή που βλέπεις στη συσκευή σου. Οπότε η απάντηση στην τελευταία σου ερώτηση είναι πως, όχι, δεν είναι έτσι το Android γενικά αλλά ναι, έτσι είναι γενικά το εμπορικό Android. Το οποίο επίσης δεν είναι πλήρως ελεύθερο/ανοιχτό λειτουργικό.
 3. Ευχαριστώ αγαπητέ για όλα αυτά.

  Να πω ότι χθες πέταξα το smart launcher αφού μου ήρθε φλασιά ότι αυτό το ίδιο κάνει τις μαλακίες. Μου άρεσε γιατί είχε σαν λουλούδι (στρογγυλό) τα εικονίδια και είχε και χειρονομίες κι αυτά.
  Σήμερα μου ξανάνοιξε ο firefox όμως.
  Μια άλλη σκέψη είναι μήπως το android το εμπορικό έγινε έτσι από την ίδια την google. Άρα θα έπρεπε και σας να το κάνει αυτό.
  Δεν το κάνει όμως αλλιώς θα το λέγατε. Δεδομένου λοιπόν ότι δεν μου το έκανε πιο παλιά εδώ κα τρία χρόνια που έχω android καταλήγω ότι δεν είναι φυσιολογική συμπεριφορά, οπότε ναι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΤΙ.
  Θα ψάξω πως γίνεται το ρεσέτ λοιπόν.

  Λαο ναι θελω να πάρω την ευθύνη ν πετάξω τπουλάχιστον αυτή τη μαλακία το exchange .

  Θέλω επίσης να μάθω τι είναι το κάθε πράσινο εφαρμογάκι. Κάποια λένε μπροστά com.android και μετά τελεία και κάτι άλλο.
  Εντάξει κάποιο λέει telphony tool, κάποιο άλλο google partner κλπ. Τα γκούγκλισα αλλά ούτε μισό αποτέλεσμα.
  Θα το ξανακάνω πιο οργανωμένα βέβαια μπας και δω φως.

  Αυτά.
 4. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Και το μη εμπορικό Android η Γούγλη το φτιάχνει (όχι μόνη της αλλά είναι ο κύριος συνεισφέρων) και μάλιστα στις δικές της συσκευές, όπου μπορεί να έχει τον πλήρη έλεγχο (Nexus και Pixel), βάζει αυτό. Δυστυχώς όμως, οι κατασκευαστές θα σου χώσουν δικό τους launcher κλπ. Κάτι άλλο που κάνουν πολλοί κατασκευαστές είναι ότι βάζουν εκδόσεις Android σε μοντέλα που δεν έχουν τις δυνατότητες να τις υποστηρίξουν επαρκώς. Και το παίρνεις εσύ, βλέπεις ότι κολλάει και λες «μάπα το Android».

  Όχι ότι είναι το σούπερ λειτουργικό, έτσι; Δεν υπάρχει τέτοιο. Αλλά είναι σαφώς καλύτερο σε αυτά που κάνει από τις εναλλακτικές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό άλλωστε και παρά τα όποια παράπονα μπορεί να έχουμε, δεν πέφτουμε όλοι με τα μούτρα στο iOS, το Sailfish ή δεν ξέρω κι εγώ ποιο άλλο. Μην ξεχνάμε επίσης ότι όλο αυτό το οικοσύστημα με τις custom ROMs και τις μόντες αναπτύχθηκε ακριβώς γιατί το «κανονικό» Android είναι ελεύθερο λογισμικό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό που παίρνουμε ως τελικό προϊόν όταν αγοράζουμε μια συσκευή δεν είναι (μόνο) Android αλλά και η κάθε χαζομάρα που βάζει ο εκάστοτε κατασκευαστής.

  Μια συμβουλή εδώ, η οποία ισχύει και για άλλα πράγματα, είναι να μην αγοράζεις συσκευές smartphones με βασικό κριτήριο το τι προσφέρουν εκείνη τη στιγμή. Να ψάχνεις αν θα έχουν μελλοντική υποστήριξη επίσημα, αν υπάρχει η δυνατότητα ανεπίσημης υποστήριξης (custom ROM) και όλα αυτά. Υπάρχουν κατασκευαστές με τους οποίους είσαι δέσμιος. Υπάρχουν όμως και πολλοί άλλο που, ακόμα κι αν δεν υποστηρίζουν επίσημα το «πείραγμα», φτιάχνουν τις συσκευές τους με τέτοιο τρόπο που να είναι δεκτικές. Γι' αυτό θα δεις ότι για κάποια μοντέλα υπάρχουν δεκάδες κοινοτικές εκδόσεις του Android, οι οποίες όχι μόνο μπορούν να κάνουν τη ζωή σου καλύτερη αλλά και επεκτείνουν το χρόνο ζωής της συσκευής σου για πολλά χρόνια, ενώ για κάποια άλλα μοντέλα δεν υπάρχει ούτε μία κοινοτική έκδοση. Το ξεχνάμε στην καθημερινότητα αλλά όποτε αγοράζουμε κάτι, ουσιαστικά υποστηρίζουμε με τα λεφτάκια μας μια εταιρεία και τις πολιτικές της. Θα ήταν λοιπόν προτιμότερο να υποστηρίξουμε κάποια που, έστω και έμμεσα, μας δίνει κάτι πίσω.

  Κάτι άλλο. Η όλη ιστορία με τους cleaners στο Android εμπεριέχει μεγάλα ποσοστά άγνοιας. Πρώτα απ' όλα, οι 9 στους 10 όχι απλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα αλλά μπορεί να προκαλέσουν και πρόβλημα. Έπειτα, το Android δεν είναι όπως ένα λειτουργικό για υπολογιστή και έχει διαφορετικό σχεδιασμό.

  Στον υπολογιστή σου για παράδειγμα χρησιμοποιείς μια εφαρμογή και μετά την κλείνεις. Στο Android δεν πρέπει να την κλείνεις. Έχει σχεδιαστεί για να μην την κλείνεις. Ξέρει τι είναι ανοιχτό, τι πόρους έχει και αν χρειάζεται θα κλείσει μόνο του κάτι. Όταν λοιπόν χρησιμοποιείς κάποιον cleaner, συμβαίνουν πράγματα όπως το να «καθαρίζει» αρχεία τα οποία χρησιμοποιούνται εκείνη τη στιγμή ή να κάνει εξαναγκασμένο κλείσιμο εφαρμογών. Εσύ βλέπεις ότι μεγάλωσε η διαθέσιμη μνήμη και πιστεύεις ότι όλα είναι καλά. Δεν είναι όμως. Το Android έχει σχεδιαστεί με τη λογική «μη χρησιμοποιούμενη μνήμη είναι χαμένη μνήμη» και θα ξανανοίξει πράγματα, τα οποία όμως τώρα θα εκκινήσουν από το μηδέν (αφού έκλεισαν εξαναγκασμένα πριν) και θα φαίνεται ότι αργοπορεί.

  Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα λειτουργικά για υπολογιστές. Αν ας πούμε δείξεις σε κάποιον που ξέρει πραγματικά από Windows τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τη μνήμη το Linux, θα φρικάρει και θα σου πει ότι είναι λάθος. Δεν είναι λαθος όμως, απλά διαφορετική λογική. Και όπως δεν πρέπει να χρησιμοποιείς τα Windows σαν να ήταν Linux και αντίστροφα, έτσι δεν πρέπει να χρησιμοποιείς και το Android σαν να ήταν «παραδοσιακό» λειτουργικό.

  Πάμε τώρα στις διαφημίσεις. Αυτό το «πάρε μια fullscreen διαφήμιση στα μούτρα σου» δεν είναι πολιτική της Γούγλης και το έχουν σταματήσει πλέον και οι σοβαροί developers, ακριβώς γιατί είναι ενοχλητικό. Δεν το έχει σταματήσει όμως ο Μπάμπης που την είδε προγραμματιστής και ο κάθε αντίστοιχος Έλληνας/Κινέζος/Ινδός κλπ. Καταλαβαίνεις όμως ότι δε γίνεται να ελέγξει κανείς μία προς μία όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές και να απαγορεύσει όσες το κάνουν. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι να υπάρχει η ένδειξη «περιέχει διαφημίσεις» ώστε να το γνωρίζεις εσύ κι από 'κει και πέρα υπόκειται στο αν ο προγραμματιστής θα έχει τη σοβαρότητα να μην τις βάζει με ενοχλητικό τρόπο.

  Αλλά την ίδια στιγμή που εσένα σε ενοχλούν οι fullscreen διαφημίσεις, πολλοί άλλοι παίζουν παιχνίδια π.χ. που λένε «δες ένα βίντεο για να πάρεις πόντους». Ναι, ολόκληρο βίντεο. Και με αυτή τους τη συμπεριφορά λένε στους συγκεκριμένους προγραμματιστές ότι «ναι, είμαστε μοσχάρια και δε μας απασχολεί το να εισβάλλει η διαφήμιση τόσο πολύ στη ζωή μας».

  Αυτά τα com.κάτι είναι οι εσωτερικές ονομασίες των προγραμμάτων, γι' αυτό είναι δύσκολα στο ψάξιμο. Μπορείς όμως να τα βρεις όλα αν ασχοληθείς. Κάποια περιέχουν λέξεις που σου λένε τι κάνουν, όπως το telephony που ανέφερες. Άλλα είναι της μορφής com.cts.κάτι και το cts σημαίνει compatibility test suite και είναι λειτουργίες που τσεκάρουν τη συμβατότητα σε αναβαθμίσεις και τα σχετικά. Κάποια άλλα που θυμάμαι αυτή τη στιγμή (δεν ξέρω αν εξακολουθούν να υπάρχουν όλα): ό,τι περιέχει τη λέξη dialer είναι για το μαρκούτσι με τα νούμερα που κάνεις κλήσεις, carrier είναι για τον πάροχο του δικτύου, cellbroadcast είναι για το κυψελωτό δίκτυο των κινητών, tts είναι text to speech (αυτό που διαβάζει κείμενο με φωνή), vendor σημαίνει προμηθευτής και αναφέρεται στη Γούγλη ή το δημιουργό της εφαρμογής ανάλογα, και phonesky είναι το Google Play.
 5. Ευχαριστώ για όλα. Πολύ περιεκτικά.

  Τελικά στις Ρυθμίσεις ήτανε. Το λέει : Αντ. ασφαλείας και Επαναφορά. Δυο λεπτάκια υπόθεση ήτανε. Έβαλα κι έναν άλλον λάντσερ Go launcher λέγεται και είναι σαν καινούργιο. Μ΄αρέσει.

  Να βάλω το Avast ή να το αφήσω έτσι;