Ανοησία η Τεχνολογική Μοναδικότητα -Singularity;

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά Τεχνολογικά θέματα' που ξεκίνησε ο χρήστης Hellena, 26 Μαρ 2014.

 1. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Ίσως αρκετοί έχετε ακούσει ή διαβάσει διάφορα σενάρια ή τον όρο περί Μοναδικότητας.
  Όλα αυτά έχουν μια βάση, ως προς το γεγονός, ότι κάποιοι ασχολούνται, τα ερευνούν και βέβαια πειραματίζονται.
  H Google είναι μια από τις εταιρείες που έχει στραφεί σε παράξενες έρευνες και έχει πλέον αποδεχθεί την ύπαρξη του εργαστηρίου της GoogleX, όπου λαμβάνουν χώρα παράξενα και ειδικευμένα Projects, τα οποία στους περισσότερους ανθρώπους, μοιάζουν σενάρια τρελής επιστημονικής φαντασίας.
  Aν δεν έχετε άποψη ή είσαστε μπερδεμένοι, με τα όσα έχετε ακούσει ή διαβάσει, αρχίστε με το άρθρο: Ray Kurzweil: Το 2045 ένωση ανθρώπου-υπολογιστή και η Μοναδικότητα και: Υπολογιστής και Ανθρώπινος Εγκέφαλος.

  [IMG]
  Μια αντίθετη άποψη σε αυτό όμως έχει ο Μιγκέλ Νικολέλις, κορυφαίος καθηγητής Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ντιουκ των ΗΠΑ και συγγραφέας σειράς πρωτοποριακών εργασιών πάνω στη διεπαφή εγκεφάλου-μηχανών, δηλώνοντας βέβαιος ότι:
  Η «μοναδικότητα», την οποία αμφισβητεί ο Νικολέλις, είναι η στιγμή που ένας υπολογιστής αναπτύσσει υπερ-νοημοσύνη και αλλάζει τον κόσμο με τρόπους πέρα από την ανθρώπινη κατανόηση. Ανάμεσα στους υποστηρικτές της συναντάμε και τον μελλοντολόγο Ρέι Κούρτσβελ, ο οποίος πρόσφατα έγινε διευθυντής Εφαρμοσμένης Μηχανικής στην Google. Κατά τον ίδιο, όχι μόνο η ευφυΐα των μηχανών θα ξεπεράσει τη δική μας, αλλά ο κόσμος θα μπορεί να φορτώνει τις σκέψεις και τις αναμνήσεις του σε υπολογιστές.

  Δύο σχολές σκέψης

  Ο Νικολέλις διαφωνεί:
  δήλωσε ευθαρσώς στη διάρκεια ενός ετήσιου επιστημονικού συνεδρίου στη Βοστόνη και πρόσθεσε
  Η συζήτηση για το αν και ο ίδιος ο εγκέφαλος είναι ή μπορεί να γίνει ένα είδος υπολογιστή, επαναλαμβάνεται εδώ και δεκαετίες. Πολλοί επιστήμονες εκτιμούν πως θεωρητικά κάτι τέτοιο είναι εφικτό, εάν υπάρξει αρκετή υπολογιστική ισχύς και κατανόηση της λειτουργίας του.

  Ο Κούρτσβελ ερευνά την ιδέα της «αντίστροφης μηχανικής» του εγκεφάλου στο τελευταίο του βιβλίο, «Πώς θα δημιουργήσουμε ένα μυαλό: Το μυστικό της ανθρώπινης σκέψης αποκαλύπτεται», στο οποίο εξηγεί πως, παρ' ότι το μυαλό μας είναι τρομερά πολύπλοκο, «το γεγονός πως περιέχει δισεκατομμύρια κύτταρα και τρισεκατομμύρια συνδέσεις δεν καθιστά την πρωτογενή του μέθοδο περίπλοκη».

  Ωστόσο, ο Νικολέλις βρίσκεται στο στρατόπεδο που πιστεύει πως η ανθρώπινη συνείδηση -ή, για μερικούς, η ψυχή- δεν μπορεί απλώς να αναπαραχθεί σε ένα τσιπ. Και υποστηρίζει ότι αυτό συμβαίνει γιατί τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι αποτέλεσμα απρόβλεπτων, μη γραμμικών αλληλεπιδράσεων μεταξύ δισεκατομμυρίων κυττάρων.

  Σύγκλιση

  Ο βραζιλιάνικης καταγωγής επιστήμονας πιστεύει πως στο μέλλον ο άνθρωπος θα αφομοιώνει τις μηχανές ολοένα και περισσότερο - κάτι που περιέργως συμβαδίζει με τις προβλέψεις του Κούρτσβελ... Ο ανθρώπινος εγκέφαλος, εξηγεί, έχει εξελιχθεί έτσι, ώστε να ερμηνεύει τον εξωτερικό κόσμο -το περιβάλλον και τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε- και να δημιουργεί αναπαραστάσεις τους μέσω των νευρώνων του. Το αποτέλεσμα είναι πως ένας ταλαντούχος μπασκετμπολίστας ερμηνεύει την μπάλα ως «μία προέκταση του εαυτού του».

  Σε σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η ομάδα του Νικολέλις στο Ντιουκ χρησιμοποίησε εγκεφαλικά εμφυτεύματα σε ποντίκια, επιτρέποντάς τους να αισθάνονται το υπέρυθρο φως, κάτι που τα θηλαστικά δεν μπορούν να κάνουν. Αυτό το πέτυχαν, συνδέοντας έναν αισθητήρα υπέρυθρων σε ηλεκτρόδια που εμφυτεύθηκαν στο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται σωματοαισθητικός φλοιός.

  Το πείραμα, στο οποίο πολλά ποντίκια κατάφεραν να ακολουθήσουν αισθητήρια ερεθίσματα μέσω του υπέρυθρου ανιχνευτή, ήταν το πρώτο που χρησιμοποίησε ένα νευρικό εμφύτευμα, για να προσθέσει μία νέα αίσθηση σε ένα ζώο, λέει ο Νικολέλις. Συμπεραίνει, δε, ότι στο μέλλον οι άνθρωποι με εγκεφαλικά εμφυτεύματα θα μπορούν να διαισθάνονται ακτίνες Χ, να χρησιμοποιούν απομακρυσμένα μηχανήματα ή να κινούνται στον εικονικό χώρο μέσω της σκέψης, καθώς ο εγκέφαλος θα αφομοιώνει ξένα αντικείμενα, όπως οι υπολογιστές, ως δικό του κομμάτι.

  Τον τελευταίο καιρό, η ερευνητική ομάδα του πειραματίζεται με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, ένας πίθηκος, χρησιμοποιώντας ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα μπόρεσε να ελέγξει ένα ολόσωμο ψηφιακό άβαταρ, εξερευνώντας έναν εικονικό κόσμο.

  Ο Νικολέλις εξηγεί πως ο εγκέφαλος δημιουργεί συνεχώς μοντέλα εργαλείων και μηχανών. Αυτό που τα εμφυτεύματα κάνουν είναι να επεκτείνουν και να ενισχύουν τη δυνατότητα αυτή. Επισημαίνει, όμως, πως δεν είμαστε μηχανές και δεν θα γίνουμε ποτέ...

  από το The Physics arXiv Blog