Βιβλία πληροφορικής στα ελληνικά με άδεια cc/gpl σε pdf

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ντοκιμαντέρ - Ταινίες -Μουσική - Βιβλία - Τέχνη' που ξεκίνησε ο χρήστης linuxovios, 15 Οκτ 2016.

 1. [IMG]
  Αδέρφια καλησπέρα. Δεν ξέρω αν έχει ξαναμπεί εδώ αλλά ένας πολύ καλός φίλος μου σύστησε την ιστοσελίδα της δράσης Κάλλιπος.

  INFO: H Δράση - Κάλλιπος, συστήνεται σαν την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια για την εισαγωγή του ηλεκτρονικού, διαδραστικού, πολυμεσικού βιβλίου στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

  Το Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ένας ιστότοπος συλλογής συγγραμμάτων, βοηθημάτων και μαθησιακών αντικειμένων, που καλύπτει όλο το φάσμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Στο Αποθετήριο συγκεντρώνεται το υλικό που παρήχθη στα πλαίσια του Έργου «Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα», το οποίο και αντιστοιχίζει τα παραγόμενα πανεπιστημιακά συγγράμματα προς τα διδασκόμενα ακαδημαϊκά μαθήματα.
  Φιλοδοξία του Αποθετηρίου είναι η συστηματική καταγραφή, οργάνωση και μακροχρόνια διατήρηση των συγγραμμάτων και μαθησιακών αντικειμένων της ακαδημαϊκής κοινότητας.

  Στο αποθετ;hριο της σελίδας είναι συγκεντρωμένα συγγράμματα σε μορφή pdf για κατέβασμα και τα οποία διανέμονται με άδειες creative commons και general public license.
  Η δράση αυτή μάλιστα χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ.

  Είναι οργανωμένα σε πέντε (5) ευρείες Θεματικές Περιοχές:
  • «Ανθρωπιστικές και Νομικές Επιστήμες - Επιστήμες Τεχνών και Γραμμάτων»
  • «Επιστήμες Μηχανικών και Πληροφορική»
  • «Φυσικές Επιστήμες»
  • «Ιατρικές Επιστήμες - Επιστήμες της Ζωής»
  • «Οικονομικές, Πολιτικές, Κοινωνικές, Γεωπονικές Επιστήμες».
  Για κάθε σύγγραμμα, το οποίο διατίθεται ως αυτόνομο τεκμήριο, είναι διαθέσιμα και τα κεφάλαια που το συναποτελούν, όπως και μαθησιακά αντικείμενα τα οποία επίσης μπορούν να διατίθενται αυτόνομα, ως έχοντα μαθησιακή αξία.
  Το Αποθετήριο περιλαμβάνει τους εξής τύπους τεκμηρίων:
  • Ηλεκτρονικά συγγράμματα
  • Κεφάλαια βιβλίων
  • Εικόνες
  • Ηχητικά αποσπάσματα
  • Βίντεο
  • Μαθηματικά αντικείμενα
  • Αλγόριθμοι
  • Χάρτες
  • Πίνακες
  • Διαδραστικά αντικείμενα
  Τα τεκμήρια συνοδεύονται απαραίτητα από ένα σύνολο μεταδεδομένων, ενώ μπορεί να διατίθενται σε περισσότερα του ενός μορφότυπα. Για παράδειγμα, το ίδιο σύνολο μεταδεδομένων μπορεί να περιγράφει ένα ηλεκτρονικό σύγγραμμα που διατίθεται τόσο σε (μορφότυπο) pdf, όσο και σε (μορφότυπο) epub.

  Η είσοδος στο Αποθετήριο «Κάλλιπος» είναι ελεύθερη μέσω διαδικτύου, χωρίς περαιτέρω τεχνικούς περιορισμούς. Πράγματι, τόσο μέσω της γραφικής διεπαφής, όσο και μέσω προγραμματιστικής διεπαφής (σύμφωνα με το πρότυπο διαλειτουργικότητας OAI-PMH), η πρόσβαση στα περιεχόμενα - μεταδεδομένα και πλήρες ψηφιακό υλικό - του Αποθετηρίου είναι κατ’ αρχήν ελεύθερη, ωστόσο υπόκειται σε συγκεκριμένους όρους. Ειδικότερα, συναρτάται κυρίως προς τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας που καλύπτουν τα υποβληθέντα τεκμήρια.

  Το Αποθετήριο χρησιμοποιεί το λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα Dspace (dspace.org) το οποίο συντηρείται και αναπτύσσεται από διεθνή ομάδα προγραμματιστών και αποτελεί ολοκληρωμένη λύση για τη δημιουργία αποθετηρίων. Το χρησιμοποιούμενο λογισμικό βάσης δεδομένων είναι η PostgreSQL.

  Εν πάση περιπτώσει, η αρχική σελίδα της δράσης είναι εδώ: https://www.kallipos.gr/el

  Το αποθετήριο της δράσης για τα βιβλία πληροφορικής είναι εδώ: https://repository.kallipos.gr/handle/11419/3

  Στα link αριστερά είναι τα βιβλία που χωρίζονται σε κατηγορίες, άλλα σχετικά με το διαδίκτυο, άλλα για δίκτυα υπολογιστών, άλλα για αλγορίθμους και ένα σωρό καλούδια.

  Τα βιβλία αυτά είναι πολύ καλά και για τους φοιτητές καθώς απευθύνονται και σε αυτούς.

  Όλα τα αρχεία EPUB που φιλοξενούνται στο αποθετήριο του «Κάλλιπου» μπορούν να διαβαστούν online, μέσω του ενσωματωμένου λογισμικού ανάγνωσης Readium, πατώντας τον σύνδεσμο με την ένδειξη «Δείτε».
  Στην περίπτωση που το αρχείο EPUB δεν εμφανίζεται σωστά ή επιθυμείτε να το διαβάσετε εκτός σύνδεσης, μπορείτε να το κατεβάσετε στον υπολογιστή ή την κινητή συσκευή σας.
  Αρέσει σε Χάρης
 2. Εὐχαριστοῦμε. Χρήσιμο καὶ καλαίσθητο λίνκ.
 3. Είναι μια πολύ θετική εξέλιξη το ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά βιβλία, ελεύθερα, και στα ελληνικά.

  Ποιό είναι όμως το αρνητικό; Το αρνητικό είναι, πως τα περισσότερα από αυτά, λόγω του ότι είναι συγγράμματα δεν είναι ακριβώς εκπαιδευτικά, δεν ακολουθούν μια μέθοδο μάθησης για τον μαθητή. Για να είναι δηλαδή καλό ένα εκπαιδευτικό βιβλίο αυτοδιδασκαλίας πρέπει να έχει μια μέθοδο. Υπάρχει επίσης και η άλλη περίπτωση. Να είναι εκπαιδευτικό το βιβλίο ΑΛΛΑ να είναι βιβλίο τάξης, που θα πρέπει να υπάρχει δάσκαλος. Χωρίς δάσκαλο δεν γίνεται.

  Μέχρι στιγμής κάποια εξαιρετικά για δίκτυα ήταν τα Cisco curricula (που και αυτά είναι ύλη τάξης). Υπήρχε και άλλο ένα καλό από την Adobe που λεγόταν Fundamentals of UNIX, το οποίο καταργήθηκε εδώ και χρόνια και δεν βρίσκεται πουθενά.

  Ας μην είμαι όμως αρνητικούρας, και ας χαιρετίσω και εγώ την ύπαρξη των βιβλίων, και του Κάλιππου.