Η Σουηδική θεωρία της Αγάπης

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ντοκιμαντέρ - Ταινίες -Μουσική - Βιβλία - Τέχνη' που ξεκίνησε ο χρήστης Speaky, 10 Ιουλ 2016.
 1. Το ντοκιμαντέρ "The Swedish Theory of Love" (2015, Σουηδία) του σκηνοθέτη Erik Gandini είναι μια καυστικά χιουμοριστική απεικόνιση της θλιβερής πλευράς της ζωής των Σουηδών. Η ερευνητική ματιά του Ιταλό-σουηδού βοηθούμενη από τη γνώση δύο διαφορετικών πολιτισμών μας αποκαλύπτει τις «ρωγμές» και τις «ατέλειες» του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

  Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη Σουηδία συνειρμικά σκεφτόμαστε μια τέλεια οργανωμένη κοινωνία όπου ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες για μια αυτόνομη ζωή. Επίσης όλοι γνωρίζουμε για τις πολλές αυτοκτονίες που συμβαίνουν εκεί. Δύο φαινομενικά αντίθετα μεταξύ τους γεγονότα.

  Τον Φεβρουάριο του 1972 μια ομάδα Σουηδών πολιτικών (σοσιαλιστοδημοκράτες) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο όραμα για το μέλλον. Με την τάση να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας, σχεδίασε ένα νέο στόχο: Η εικόνα τους ήταν μια κοινωνία με αυτόνομα άτομα. Ένα μανιφέστο γράφτηκε, το οποίο δήλωνε ρητά ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν άλλο. Αυτό καθώς και πολιτικές όπως η κατάργηση της κοινής φορολόγησης, του υψηλού επιδόματος ανεργίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συναισθήματος μεγάλης ασφάλειας στη ζωή, μεγάλης ευημερίας και έδωσαν τη δυνατότητα στη γυναίκα να εργαστεί και να κυνηγήσει μια καλοπληρωμένη καριέρα.

  Σαράντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία είναι η πιο μοναχική χώρα του κόσμου. Όπως αποδεικνύουν τα διεθνή στατιστικά στοιχεία τόσο από την άποψη των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους όπως και των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι τους. Χρειάζονται να περάσουν εβδομάδες ώστε να μπορέσει να ανακαλυφθεί ότι κάποιος πέθανε από την οσμή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται επειδή μέσω των υπολογιστών όλες οι πληρωμές (ρεύμα, νερό, ενοίκιο κοκ) γίνονται αυτόματα δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η οσμή για καταλάβουν ότι κάποιος πέθανε…
  Όλοι βρίσκουν φυσιολογικό ότι οι ηλικιωμένοι ζούνε μόνοι τους, ότι το να είσαι οικονομικά και αισθηματικά ανεξάρτητος σημαίνει δύναμη ενώ είναι ντροπή να είσαι 20 ή 30 χρονών και να ζεις με τους δικούς σου. Μια χώρα όπου είναι αποδεκτό να ζητάς οικονομική υποστήριξη από το κράτος, αλλά απαράδεκτο να κλάψεις στα χέρια κάποιου.

  Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους έχουν μάθει να είναι ανεξάρτητοι και δε χρειάζεται να ζητούν βοήθεια ή χάρες από άλλους και αυτό οδηγεί με την σειρά του στο μηδενισμό της ανθρώπινης επαφής. Η αποθέωση της ανεξάρτητης ζωής διέλυσε τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές οδηγώντας τους γονείς να μη θέλουν τα παιδιά τους μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους ενώ η εικόνα της γιαγιάς που έπλεκε και ταυτόχρονα πάνω από τα γυαλιά της πρόσεχε τους νεαρούς μπόμπιρες χάθηκε ανεπιστρεπτί από το κοινωνικό συλλογικό. Ο μισός πληθυσμός ζει μόνος του σε σπίτια και ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες μέσω τεχνητής γονιμοποίησης αποφεύγοντας έτσι όλα τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την καθημερινή τριβή με τους άλλους.

  Καλή η αυτονομία αλλά ο κίνδυνός της είναι ότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να σου στερήσει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης. Η θλιβερή ανάπτυξη τραπεζών σπέρματος, οι γειτονιές που μοιάζουν εγκαταλελειμμένες και οι μοναχικοί θάνατοι είναι μια ενοχλητική ματιά σε μια αυτόνομη κοινωνία όπου η μοναδικά αληθινή κοινωνική δραστηριότητα μοιάζει να είναι οι έρευνες για εξαφανισμένους ανθρώπους. Α, και κάτι νεαροί χίπηδες που μαζεύονται στα δάση για να αφεθούν σε συναισθήματα και να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Τα παιδιά πάντα καταλάβαιναν καλύτερα από τους γέρους μέχρι βέβαια και αυτά να απορροφηθούν από το κοινωνικό φαντασιακό.

  Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αναλάβει την «κοινωνικοποίηση» κρύβουν άλλους κινδύνους: Όταν κάτι δεν πάει καλά, κάτι αρχίσει να γίνεται πολύ αληθινό ή άβολο έχεις την επιλογή να το κλείσεις. Στην ουσία να ξεφύγεις από το πρόβλημα, μια επιλογή που στην κοινωνικοποιημένη ζωή δεν υπάρχει.

  Όσο για τις αυτοκτονίες δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι είναι σίγουρα συνδεδεμένες με την απομόνωση και την μοναξιά. Ωστόσο μια ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε σε αρρώστους στο τελικό στάδιο: Όταν τους τέθηκε η ερώτηση αν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω στο χρόνο τι θα άλλαζαν οι απαντήσεις ήταν ενδεικτικές. Η πιο συχνή ήταν: «Θα ζούσα μια ζωή ανάλογη του ποιος είμαι και όχι σύμφωνα με αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εμένα να είμαι». Οι επόμενες δύο πιο συχνές απαντήσεις είναι: «Θα δούλευα λιγότερο» και «θα ξόδευα περισσότερο χρόνο με φίλους και την οικογένεια μου αντί να δουλεύω τόσο πολύ.»

  Πώς είναι δυνατόν μια ζωή που χαρακτηρίζεται από τόση μεγάλη ασφάλεια και προστασία να καταλήγει να είναι τόσο ανικανοποίητη; Ο ανορθόδοξος κοινωνιολόγος Zygmunt Bauman μας λέει: «Η ευτυχία δεν είναι μια ζωή που έχει όλα τα προβλήματά της λυμένα, η ευτυχία έρχεται όταν λύνεις προβλήματα.» Ένας «όμορφα τρελός» Σουηδός χειρούργος το αποδεικνύει έμπρακτα με τη ζωή του στην Αιθιοπία. Είδε πως οι άνθρωποι φροντίζουν και νοιάζονται ο ένας για τον άλλο αφού δεν υπάρχει ένα κράτος πρόνοιας στο μοντέλο της Σουηδίας για να νοιαστεί. Είχε να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα έλλειψης εξοπλισμού και χαμηλού προϋπολογισμού. Οι ανορθόδοξες λύσεις του έχουν κάνει χαρούμενους τον ίδιο και τους ανθρώπους που καθημερινά σώζει.


  Το ντοκιμαντέρ με πικρό χιούμορ και ειρωνεία μας δείχνει πτυχές της ζωής μας που οφείλουμε να σκεφτούμε, να αυτοστοχαστούμε, για τον εαυτό μας. «Ο Εαυτός» είναι η λέξη κλειδί σε όλη την ταινία με την κακή της έννοια (εγωισμός) και με την καλή της (γνώθι εαυτόν). Η αυτονομία στην ετυμολογία της λέξης σημαίνει ότι φτιάχνω εγώ νόμους για τον εαυτό μου. Όμως η σύγχυση είναι μεγάλη: Άλλοι νομίζουν ότι σημαίνει κάνω ό,τι μου καπνίσει και άλλοι απλά παίρνουν τους νόμους των άλλων για δικούς τους.
  |
  Ένα πραγματικά ποιητικό (με την έννοια της δημιουργίας) και προκλητικό (για την σκέψη) ντοκιμαντέρ.


  http://www.stontoixo.com/2016/02/blog-post_1.html
  Αρέσει σε kouros17
 2. Και που θα το δούμε; Ο σύνδεσμος που έδωσες απλά λέει τα ίδια που διαβάσαμε εδώ. Τίποτα άλλο.
 3. Sorry, εδώ κάποτε, δεν ισχύει πλέον...


  ψάχνω...
 4. Evi

  Εδώ: http://putlocker.is/watch-a-swedish-love-story-online-free-putlocker.html

  και εδώ: http://download-videos.net/watch/370203/the-swedish-theory-of-love.html

  Mε λίγο προσοχή αν έχετε windows ή browser χωρίς κάποιο adblock (αν δεν έχετε βάλτε αυτό: http://osarena.net/ublock-origin-antikatastasis-toy-adblock-me-hamili-katanalosi )

  Ελληνικοί υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

  Έχοντας άμεση άποψη για την καθημερινότητα της χώρας, αυτά ισχύουν σε μεγάλο βαθμό, μα δεν είναι έτσι ακριβώς. Το κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν έναν σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά.
  Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεράστιες υποδομές και πολλές μάλιστα αυτοματοποιημένες για την προστασία του περιβάλλοντος.
  Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγα πως αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την παρακαταθήκη και μέρος της σουηδικής κουλτούρας αφού η σκέψη και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται από αυτό που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
  Στη Στοκχόλμη έχουν κήπους και μελίσσια σε στέγες!

  Αν από την Αθήνα ή όποια άλλη πόλη της Ελλάδας, μεταφερθείς στο κέντρο της Στοκχόλμης θα δυσκολευτείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις αφού οι κάτοικοι δεν κινούνται με ΙΧ αλλά με εκπληκτικές αστικές συγκοινωνίες που καίνε και ένα καύσιμο οικολογικό, grön όπως το λένε.
  Βέβαια είναι πανάκριβη η συντήρησή τους τα πάρκινγκ και άλλα, μα έχουν φοβερές δημόσιες υποδομές και η κρατική διαχείριση επιτυχημένα με γνώμονα την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κερδοφορία.
  Μάλιστα τα ηλεκτρικό οχήματά (πολλά taxi) είναι μια καθημερινότητα.
  Και μάλιστα είναι πολύ έντονο το φλερτ στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θα έλεγα είναι "τρόπος ζωής".

  Γενικότερα ακόμα και η αστικοποίηση που γίνεται σε πρώην υποβαθμισμένες περιοχές απέχει πολύ από την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σε πολλές δυτικές πόλεις.

  Έχουν τεράστιες ταχύτητες στο internet και το χρησιμοποιούν πάρα πολύ και σε γενικές γραμμές η άποψη για τους Έλληνες είναι άσχημη και κάποια σουηδέζικα sites γράφουν όλα αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες για θαύματα, προλήψεις, προσκυνήματα σε οστά και παντόφλες και όλη αυτή την κατάσταση με την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρόλα αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο για δεκαετίες, υψηλές φορολογίες, υποβαθμισμένο περιβάλλον και άλλα που αδυνατούν να τα κατανοήσουν.
  Δεν είναι τυχαίο που σε επίπεδο τουρισμού από Σουηδία προς Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και πιστέψτε με, όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να δουν τους "γραφικούς μαυριδερούς κατοίκους" και την κατάπτωση ενός πολιτισμού, ενώ σε τουριστικά sites θα δείτε αναφορές σχετικά με το κακό επίπεδο σε ποιότητα εξυπηρέτησης (κυρίως σε νησιά) και του ζοφερού περιβάλλοντος", ("σκληρό" αποδίδεται στην γλώσσα τους).
  Ενώ με έκπληξη έμαθα πως γενικότερα από την Β. Ευρώπη η Ελλάδα αποτελεί και έναν τόπο σεξοτουρισμού!

  Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια.
 5. Εύη ευχαριστώ για τα λινκς, όμως στο κείμενο σου έχω υπογραμμίσει εν είδει περίληψης τα κύρια (κατά την άποψη μου) σημεία θέλοντας να τα αντιπαραβάλω με την πρόταση ''Σαράντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία είναι η πιο μοναχική χώρα του κόσμου.'' και μην ξεχνάς πως (σωστά) καταλήγεις ''
  Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια''.


  Έχω επίσης να σας πω και εγώ για την Σουηδία και δεν θα είναι για υποδομές/μέταλλα και μηχανές κάθε μορφής.
  Το να κινείσαι στην Στοκχόλμη ανάμεσα στον κόσμο δεν διαφέρει κυριολεκτικά από τα πλάνα στο matrix, η καθημερινότητα εκεί είναι σκληρή, μεταλλική, ανέκφραστη.
  Στην Σουηδία το ψυγείο σε κάθε σπίτι είναι αυστηρά οριοθετημένο, τα ράφια που σου ανήκουν είναι συγκεκριμένα και εάν δεν έχουν γάλα για τον καφέ σου το πρωί δεν μπορείς να απλώσεις το χέρι και να πάρεις αυτό που βλέπεις στο ''άλλο'' ράφι, θα περιμένεις να ξυπνήσει ο ιδιοκτήτης του (πατέρας/μητέρα/αδελφή) για να το δανειστείς διευκρινίζοντας πότε θα το αντικαταστήσεις, χωρίς να αποκλείεται και ένα ξερό ''οχι''.

  Εάν ξεμείνεις και ''καίγεσαι'' για ένα τσιγάρο (για να αγοράσεις θα χρειαστεί να πάρεις αεροπλάνο/καράβι/taxi) μην κάνεις το λάθος να το ζητήσεις από τον Σουηδό κολλητό σου, ο σωστός κώδικας είναι ''may i buy u a cigarette''
  Στο καλύτερο (τότε) club της Στοκχόλμης στο WC με περίμενε και μένα ένα πολιτισμικό σοκ (και δεν ειρωνεύομαι την Εύη) ένα inox λούκι περιμετρικά όπου κατουράγανε/πίνανε/τρώγανε/ουρλιάζανε εκτός εαυτού οι καθόλα ανέκφραστοι (6 ημέρες την εβδομάδα) Σουηδοί, με τις κλειστές τουαλέτες να έχουν άλλη χρήση και να ανοίγουν σπάνια.

  Όπως επίσης κατουράγανε και όλες τις εξώπορτες που βρίσκανε στο δρόμο φεύγοντας από τα μαγαζιά , ''έχει καταντήσει έθιμο κάθε Σάββατο βράδυ'' μου είπε ο Ελληνικής καταγωγής οικοδεσπότης μου, κατεβαίνοντας από το λερωμένο φαρδύ πεζοδρόμιο για να περπατήσουμε μέχρι την πιάτσα taxi, κοίταξα ξανά για συγκρατήσω την εικόνα, ένας δρόμος με αρχοντικά και τα ρυάκια στις πόρτες...

  Πήραμε ένα taxi Volvo με cockpit λες και ήταν από F16/Block60 και σε όλη την διαδρομή ο πιλότος δεν είπε κουβέντα, μόνο ανέπνεε (αυτό να χρεωθεί στα +)...

  Στην ιστορία μου υπάρχει και original Σουηδική οικογένεια και Ελληνική ''δεύτερης γενιάς'' που την χρησιμοποίησα για να πάρω απαντήσεις σε πολλές απορίες μου, τεσπα βρέθηκα σε ένα εξοχικό 1 ώρα από την Uppsala σε ένα απίστευτο τοπίο με δάση, φάρμες/ιπποφορβία, χωριουδάκια όπου πρέπει όλα νατασκουπίζανεμεηλεκτρική σκούπα, με πινακίδες παντού ''προσοχή στα ελάφια/αρκούδες κοκ, μην τα πατήσεις δλδ'' σε ένα εξοχικό ξύλινο, λέω, δίπλα σε μια λίμνη που δεν φαινόταν από τα πουλιά που επέπλεαν όπου εκεί είδα έξω από το παράθυρό μου ελάφι, το οποίο και ακολούθησα στο μονοπάτι για 5', όπως στην διαφήμιση, ο πιτσιρικάς στο νοσοκομείο που βλέπει το άλογο.
  Αύγουστος μήνας, η Σουηδοί μου έχουν σκορπίσει παντού στο κτήμα και ασχολούνται με διάφορα και εγώ ήταν τότε που θυμήθηκα το δώρο!
  Ναι, είχα πάρει δώρο από τα ντιουτιφρι, ένα Dimple blended whisky και είχα ξεχάσει να το εμφανίσω.
  Το εμφάνισα ντροπιασμένος για την καθυστέρηση, κάτι είπανε και εξαφανισθήκανε, έκανα τον γύρο του σπιτιού με τα χέρια στις τσέπες, κανείς!

  Συνεχίζεται...
 6. Έχω μερικές ερωτήσεις

  Τι στάση κράτησε η Σουηδία στον β παγκόσμιο πόλεμο;  Ευούλα μου δεν πάνε να γαμηθούνε; Αυτό τι σημαίνει δηλαδή; ότι πρέπει να το δεχτούμε; Είναι οι έγκυροι δηλαδή αυτοί
  κι αυτό που λένε για μας ισχύει; Αυτοί που έκαναν υποχρεωτικές στειρώσεις;
  Δεν είναι μια μορφή ρατσισμού να τσουβαλιάζεις έναν ολόκληρο λαό; και ξέρεις για ποιον λαό μιλάμε; Αυτόν που από καταβολής κράτους τον ήθελαν υπό τον έλεγχό τους οι Άγγλοι. Που μέχρι τότε δεν είχε παιδεία παρά σκλαβιά.
  Αυτός όμως ο λαός έσωσε κάποιους εβραίους κρύβοντάς τους στα σπίτια. Οι Σουηδοί πόσους έσωσαν;

  Είπες και κάτι άλλο όμως

  Είναι καλό να έχουμε ένα σωστό κράτος; Υπάρχει τέτοιο κράτος; Αν ναι οφείλουμε να είμαστε σωστοί με τους φόρους μας και γενικά τις υποχρεώσεις μας; :rolleyes:

  Τα υπόλοιπα τα λέει ο Speaky και ειλικρινά τα βλέπω με ικανοποίηση μπροστά στη σύγκριση που αποπειράθηκες και τον αφορισμό σου.

  Εμείς πάντως δεν αυτοκτονούμε κι ας είμαστε βαλκάνιοι και ζώα όπως μας βλέπουν οι πολιτισμένοι κατουρητές σπιτιών

  Τέλος αφού δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι ας πάει να γαμηθεί και το ντοκυμανταίρ. Στα παπάρια μας να ξέρουμε και για τη Σουηδία στην τελική. Τα ζόμπι! Που άμα κλαίει έξνα μωρό σου φέρνουν τους μπάτσους κι άμα επιμένει σε μια μαλακία το μωρό δεν μπορείς να του επιβάλεις αυτό που θέλεις ως γονέας και άρα υπεύθυνος του σπιτιού γιατί θα κατηγορηθείς για κακοποίηση. Διάβαζα σχετικό άρθρο όπου παιδιά έχουν μαλακισμένες συμπεριφορές και δεν μπορείς να τα τραβήξεις από το χέρι, να αφήσουν κάτω ένα αντικείμενο πχ.

  πάρε και μερικές άλλες απόψεις.

  https://athens.indymedia.org/post/1332385/
 7. Evi

  @ Πράε, μάλλον κάτι δεν κατάλαβες. Δεν εχω ούτε δικό μου κανάλι στη Σουηδία, ούτε είμαι δημιουργός ειδήσεων.
  Λέω πως μα βάση τα κυρίαρχα κοινωνικά γνωρίσματα του πληθυσμού της κάθε χώρας, η άποψη που επικρατεί για την Ελλάδα της κρίσης είναι κυρίως αυτή. Και δε νομίζω να υπάρχει κάποια πλανητική συνωμοσία για αυτό.

  Εσύ (μη το πάρεις προσωπικά) σαν γνήσιος Έλληνας μπορεί να θεωρείς σωστό με τα ελληνικά πρότυπα, να την κάνεις σε κάποιον για να του "φας" την θέση σε κάποια ουρά πχ. Να χτυπήσεις και να κλωτσήσεις για να μπεις στο Μετρό.
  Το nummerclap στην Σουηδία όχι μόνο είναι σεβαστό αλλά δεν υπάρχει ούτε καν δυσανασχέτηση, αντίθετα ο σεβασμός είναι κάτι δεδομένο.

  Τα δε δημόσια έγγραφα είναι κοινά και προσβάσιμα από κάθε πολίτη, ενώ σαν γενική αντίληψη είναι πολύ ισχυρό το αίσθημα της ιδιωτικότητας.

  Εμένα ένα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση στην Σουηδία στις αρχές ήταν ταν βγήκα παραεξω και είδα όλα αυτό τα λιβάδια και το πράσινο που έδειχναν σαν μια έκταση. Η αλήθεια όμως ήταν πως επρόκειτο για ξεχωριστές ιδιοκτησίες, μα δεν υπήρχαν σύρματα. Μπορεί δηλαδή ο καθένας να πάει να κάνει βόλτα η εκδρομή σε αυτά.

  Θα μπορούσα να έλεγα πολλά από όσα εχω βιώσει, γιατί τέτοια είναι.
  Δεν δημιούργησα εγώ το σουηδικό μοντέλο, ούτε είμαι υπεύθυνη αν κάποιος Έλληνας νοιώθει πως λέγοντας αυτά, θίγω αυτόν ή την Ελλάδα (μη το πάρεις προσωπικά επαναλαμβάνω). Πρόβλημά του και δεν με αφορά φυσικά.
  Είναι η πραγματικότητα, όπως επίσης ει ναι ο σεβασμός, η ισότητα και το αίσθημα δικαιοσύνης.
 8. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Ναι, αυτό είναι μάλλον. Οι ξεπουλημένοι του Β' παγκοσμίου πολέμου, μας ζηλεύουν γι' αυτό λένε όσα λένε.

  Όπως ακόμα ζηλεύουν τον πολιτισμό και την πολιτική κουλτούρα της αιλάδας.

  [IMG]
 9. Τώρα που τους βλέπω νομίζω έχεις δίκιο. Σαφώς θα πρέπει να θανατωθούν αυτοί ή τουλάχιστον να φάνε πολύ ξύλο ώστε να μην τολμήσουν να ξαναεκφράσουν τις καφρίλες τους. Ή τέλος πάντων μία κατάκτηση από το σουηδικό στρατό και να επιβληθεί κατοχή.

  Να ξαναθυμήθηκα τον φίλο μου που έλεγε "Έτσι τα μουνιά! Να πήξουν τώρα. Να φάει και πρόστιμα το κωλοκράτος που δεν συμμορφώνεται. Ο λόγος για την αναγραφή θρησκεύματος στις ταυτότητες όπου με τη βοήθεια των συμμαχικών δυνάμεων επεβλήθη (αγωνιστικά) η μη αναγραφή. κι αν ξετσουτσουνίσουν τα χριστιανοταλιμπάνια ας έρθουν άμα λάχει τίποτα σώματα ασφαλείας να βοηθήσουν στην μαχη εναντίον τους.

 10. Εύη ξεκινάω από αυτό:

  ΟΚ το δέχομαι ότι δεν είσαι εσύ. Νόμιζα στην αρχή ότι εσύ ήσουν αλλά όλα εντάξει. Δεν θα σε σκοτώσω. Αλλά αργά ή γρήγορα όμως, θα τον βρω εγώ αυτόν που το έφτιαξε το μοντέλο και θα τον σκίσω τον πούστη. Το ορκίζομαι δηλαδή στα κόκκαλα των Ελλήνων προγόνων μου. Να τους αλλοιωθεί το απολίθωμα του γεννετικού τους κώδικα και να καταστούν μη κλωνοποιήσιμα. Ειλικρινά δηλαδή.

  Άμα δεν σε αφορά είναι κάπως να το θίγεις! Ε;

  Ναι είμαι γνήσιος Έλληνας γιατί είμαι γνήσιος απόγονος αυτουνού που ζούσε κάτω από το σπαθί και πορέύτηκε με φόβο, με απαξία και με όνειρο να είναι ελεύθερος. Το ότι ήρθαν να του επιβάλουν ηγεσίες και πολιτισμούς αυτών, μέσα στην αγραμματοσύνη του, δεν του έκατσε ποτέ καλά και προτιμάει να σπρώχνει στην ουρά και να θεωρεί το είναι σημαντικό και πως πρέπει να το ικανοποιεί. Το ότι βάλανε στους Σουηδούς κανόνες και το ανταμείβουν με παροχές και περίθαλψη να το χέσω. Εγώ θέλω να τους δω στις συνθήκες τις δικές μας. Εδώ τα έχουν όλα από το κράτος και αυτοκτονούν. Κι αφού είναι τόσο τέλοιοι γιατί πέφτουν χαμηλά για να κοιτάξουν πως ζει ο κάφρος ο Έλληνας; Για να έχουν την ευκαιρία να κράξουν; Μπας και αυτό τους επιβεβαιώσει την καλή τους τη φάση;  Για ξέρασμα. Ένας καθηγητής μας είχε πάει στη Γερμανία για κάποιο επιστημονικό συνέδριο. Όταν γυρισε τον ρωτάγανε τα κορίτσια "Πως σας φάνηκε κύριε;" και λέει "Χάλια! ήταν εκνευριστικά καταπράσινη...!" ... γέλια. "Δεν κάνω πλάκα!" λέει.

  Πόσο τον καταλαβαίνω! Δεν αρέσουν σε όλους τα λιβάδια ρε πούστη μου. Κάποιοι γουστάρουν μπουκάλια σπασμένα, κατουρημένα πεζοδρόμια, μπύρες στα παγκάκια και ένα σκοτάδι να κρύβονται οι ατέλειες και τα άγχη τους

  Με λίγα λόγια επειδή δεν το κατάλαβες στο λέω αλλιώς. Αυτός που κατηγορεί και κράζει παίζει να νιώθει πολύ χειρότερα από αυτόν που κράζει.
  Το να μου λες "Α οι Σουηδοί λένε τα χειρότερα για σας!" μου θυμίζεις αυτό που μου είχαν πει στο δημοτικο "η μαμά μου είπε ότι είσαι βλάκας" !
  ΝΑ πάει να γαμηθεί κι η μάνα σου κι όλο σου το σόι ρε παπάρι! Δηλαδή μου φέρνει τη μαμά η οποία είναι αναλοίωτη, αέναη, αδιάβλητη και άφθαρτη και μου ανακοινώνει κάτι που αποτελεί αδιαμφησβήτητο νόμο η αξία.
  Όχι ρε Εύη δεν είναι οι Σουηδοί που γνώρισες οι παντογνώστες. Οι πιο μαλάκες είναι. Γιατί κι αν δεν έχω πάει ποτέ Σουηδία σε ενημερώνω ότι δεν είναι όλοι έτσι και είναι απίστυτα διαφορετικά τα μεγέθη που έχεις στο μυαλό σου. Όπως και σε όλες τις χώρες.
  Δεν καταλαβαίνω γιατί πέφτεις στη λούμπα να θεωρείς ότι ξέρεις όλο το έργο βλέποντας τις φωτογραφίες που βάζουνε στην είσοδο του θεάτρου (ή σινεμά). Αυτό είναι αφελέστατο. Και δες τι προκαλεί αυτή η αφέλεια. Να πιάσει η Έλενα να παρουσιάσει μια ακόμα εικόνα για το ταμπλω στην είσοδο. :haha
 11. Εγώ πάντως θα ευχόμουνα όλοι αυτοί που ευαγγελίζονται τον πολιτισμό της Δύσης
  όταν θα έρχονται στην Ελλάδα με το παράδειγμα τους και όχι με θεωρίες να
  διδάξουν και εμάς.
  Θα ήθελα να ξέρω πόσοι από αυτούς που ζουν,ζήσανε στα Δυτικά προηγμένα πολιτιστικά,
  οικονομικά κράτη σαν φοιτητές τουρίστες κάνανε ποτέ αυτοκριτική στον τρόπο που
  η οικογένεια τους βρήκε τον τρόπο να τους χρηματοδοτήσει;:)
  Έλεγε κάποιος ότι για τον Αγγλο είναι αδιανόητο να κλέψει το κράτος ο πατέρας του
  ο ίδιος να είναι τον έδωσε στεγνά,και ένας άλλος στην Γερμανία πεζός πέρασε με κόκκινο
  και ο ίδιος ο συγγενής του πιο κάτω που είδε ένα αστυνομικό τον έδωσε,πήρε κλίση,
  όταν τον ρώτησε γιατί το έκανε αυτό η απάντηση που πήρε ήταν:αν σε χτυπούσε αυτοκίνητο
  ξέρεις πόσο θα κόστιζες στο κράτος;
  Στην Γαλλία το ίδιο γείτονες κάρφωσαν ένα φίλο που έφτιαχνε αμάξια έξω από το σπίτι
  του,να ανοίξεις μαγαζί του είπαν,μα είναι φίλου μου,και του αδελφού σου να είναι μην σε
  ξαναδούμε.
  Ελπίζω να σας έδωσα κάποιες ιδέες για νέες ακτιβιστικές κινήσεις.:cool:
 12. asinoro Banned

  Η Σουηδία και όλες οι βορειοευρωπαϊκές χώρες κατάφεραν να φτάσουν αυτό το επίπεδο πολιτισμού γιατί τους επιτράπηκε και επιπλέον δεν βρίσκονται σε καμία σημαντική γεωστρατηγική θέση τέτοια ώστε να διακυβεύει την ειρήνη και ευημερία τους.
  Η κοινωνιολογία έχει αποδείξει με το πιο περίτρανο τρόπο ότι οι περιβαλλοντικές και οι συνθήκες ποιότητας ζωής είναι οι παράγοντες διαμόρφωσης των κοινωνιών. Εκπαιδευτικό σύστημα, εξασφάλιση τροφής, περίθαλψης, ασφάλειας, εργασίας καθαρό και ήσυχο περιβάλλον διαβίωσης και ελαχιστοποίηση όλων των παραγόντων που θα μπορούσαν να διαταράξουν την κοινωνική συνοχή διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας.

  Πάρτε ένα παράδειγμα που συμβαίνει στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του πλανήτη. Ένα καθαρόαιμο ποιμενικό λυκόσκυλο το παίρνει μια οικογένεια από κουτάβι στο σπίτι της και το αναθρέφει σαν παιδί να παίζει με τα μέλη της οικογένειας τις γάτες και τα άλλα κατοικίδια, όπου γίνεται ένα αξιαγάπητο ήρεμο τετράποδο και φίλος της οικογένειας.
  Το ίδιο ζώο εάν το αναθρέψεις να γίνει φύλακας ότι κινείτε άγνωστο στον χώρο του θα το κατασπαράξει.

  Η πλειονότητα των ανθρώπων και ιδίως με χαμηλό νοητικό επίπεδο δεν μπορούν να αντιληφθούν τα αίτια αλλά μόνο το αποτέλεσμα στο οποίο και αντιδράνε. Η εκπαίδευση ιδίως στον δυτικό κόσμο έχει γίνει μονοδιάστατη επικεντρώνεται στον ατομικισμό και ατομικότητα χάνοντας έτσι την προσέγγιση της κοινωνικότητας. Η θρησκεία έχει παίξει σημαντικό ρόλο γιατί επικεντρώνεται στο πως να σώσεις τον εαυτό σου και παραβλέπει στην ουσία ότι θα σωθείς μόνο εάν βοηθήσεις τον συνάνθρωπό σου και αυτός εσένα.
 13. Στην δικιά μου θρησκεία με έμαθαν ότι "ο άλλος είναι ο παράδεισος μου".
 14. Όλα αυτά για την Σουηδία τα ανέφερα όχι για να τα αντιπαραβάλω με τον δικό μας ''πολιτισμό'' αλλά το τονίζω για να στηρίξω το αρχικό κείμενο ''Η Σουηδική θεωρία της Αγάπης'' είναι δλδ (οι Σουηδοί) εξαιρετικά τεχνολογικά ανεπτυγμένοι και στον ίδιο βαθμό αποστειρωμένοι. το κείμενο εγείρει καθαρά φιλοσοφικά ερωτήματα γύρω από τις ανθρώπινες σχέσεις, μην μπαίνετε σε συγκρίσεις Λαών, αυτoύ του τύπου η κοινωνία θα εξαπλωθεί και θα σε αλλάξει.

  Η Εύη γράφει ''Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια'', εγώ μένω εδώ και το νιώθω αυτό το σοκ κάθε μέρα, αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας.

  Δεν θα συνεχίσω το ''Κάποτε στην Σουηδία'' αλλά θα κλείσω με την καταπληκτική απάντηση του φίλου Έλληνα, όταν οδηγούσα προς το κέντρο της Στοκχόλμης, ''επειδή δεν έχεις σταματήσει να ρωτάς και γιατί το ένα και γιατί το άλλο, εάν χτύπαγες τώρα με το αυτοκίνητο στη διάβαση ένα πεζό και ένα σκύλο, θα μαζευόντουσαν 20 Σουηδοί πάνω από τον σκύλο, βεβαίως και θα λειτουργούσαν οι κρατικές υπηρεσίες και σε 15 λεπτά θα ήταν άπαντες σε νοσοκομείο''....

  Εδώ, νομίζω θα μαζευτούν πάνω από τον άνθρωπο και το ασθενοφόρο θα κάνει 1 ώρα, διαλέγετε.
  Αρέσει σε Αυτεξούσιος
 15. respect enot
 16. Evi

  Οι συγκρίσεις ίσως είναι καλές για καλύτερη κατανόηση.

  Η αναφορά με το λιβάδι ήταν για να γίνει κατανοητή τόσο αυτό που λέμε ιδιοκτησία, όσο και η ελευθερία κίνησης με την σουηδική λογική.

  Προφανώς με τα πιο πάνω που διάβασα από μερικούς θεωρείτε πόσο super είναι οι Έλληνες και δικαίωμά σας. Βέβαια έχουν περάσει αιώνες από τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και το σήμερα του νεοέλληνα δεν έχει ούτε πολιτισμό, ούτε σεβασμό.
  Το σουηδικό μοντέλο είναι το πιο πετυχημένο μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα γιατί το κράτος και η κυβέρνηση δεν δρα σαν νόμιμος μαφιόζος.
  Μπορεί εσείς εδώ να θεωρείτε φυσιολογικό να πληρώνετε τεράστιους φόρους προς όφελος τρίτων ή να πληρώνετε ακόμα και την θρησκεία, όμως αυτά στην Σουηδία που γνωρίζω (δεν έχω άποψη για όλο τον πλανήτη) θεωρούνται πρωτόγονα και ενάντια στον πολίτη.
  Όσο για την ρουφιανιά που αναφέρεται, πιστέψτε με η Ελλάδα έχει τα πρωτεία.Είχα δει μια έρευνα πέρυσι που οι καταγγελίες από μια επιχείρηση προς άλλη (συνήθως παρακείμενη) στην Ελλάδα, αντιστοιχούσε στο 82% της υπόλοιπης Ευρώπης!

  Σας αρέσει δεν σας αρέσει, για κάποιους λαούς, αποτελεί φαινόμενο η πολιτική νοοτροπία του Έλληνα με την ανοχή και την στήριξη της διαφοράς απλά για δικά του μικροσυμφέροντα. Το πως τελικά, οι ίδιοι οι πολίτες εμποδίζουν το καλύτερο κράτος και την καλύτερη ποιότητα ζωής τους.
  Το θεωρούν ηλίθιο (αφού είναι) και συνεπώς ηλίθιους τους ανθρώπους (τον λαό) που τα στηρίζει και τα ανέχεται.
  Στην Αραβία προσπάθησαν τουλάχιστον με την Αραβική Άνοιξη. Εδώ; Γιατί αν νομίζετε πως η διαφθορά στην Ελλάδα είναι λιγότερη από τα κράτη της Αφρικής, μάλλον δεν έχετε ιδέα και αυτό σας καθιστά έρμαια μα και υπαίτιους.

  Καμιά θρησκεία δεν σε διδάσκει να είσαι καλύτερος άνθρωπος Αυτεξούσιε. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικής κουλτούρας σε βάθος χρόνου που είτε αρέσει είτε δεν αρέσει η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει.

  Θα μείνω σε αυτά που λέει ο Speaky. Φυσικά και γίνονται καφριές. Πόντου γίνονται και συνήθως από νεαρούς και νεαρές.
  Όμως εγώ σε βραδινά μαγαζιά στην Στοκχόλμη εχω ζήσει τέτοιο κέφι και τετοια παρείστικη διάθεση που αλλού δεν τα εχω δει.
  Χορεύουν, φλερτάρουν, γίνονται μια παρέα στο γλέντι. Εδώ αυτό που βλέπω όταν έρχομαι, είναι οι στιλιζαρισμένοι ανθρωπότυποι που δεν διασκεδάζουν μα προσπαθούν να δείξουν ένα ψεύτικο τουπέ. Ο χορός συνήθως εδώ, γίνεται από επαγγελματίες.

  Το κάθε τι έχει ένα τίμημα τελικά. Ακόμα και αν δεχτούμε πως τα όσα δείχνει το ντοκιμαντέρ συμβαίνουν στο 99% του πληθυσμού, η διαφορά είναι πως πιο πριν ο Σουηδός έχει ζήσει μια ποιοτική ζωή. Έχει διασκεδάσει, του έχει μείνει χρόνος για να κάτι ό,τι άλλο θέλει και να αναπτυχθεί.
  Εδώ ζείτε με το συνεχές άγχος να έχετε καλύτερο αμάξι, σπίτι, παιδί, σκύλο (τα πάντα) από τον γείτονα. Τον γείτονα που συνήθως μισείτε και η βασική επιθυμία είναι να τα χάσει όλα. Και βέβαια πάντα να χρωστάτε παντού και να ζείτε με τον φόβο και άγχος του κάθε χρέους.

  Θα μπορούσα να έγραφα κάποια παραδείγματα αφού αυτό τα χρόνια εχω δει από μεγάλες αλτρουιστικές κινήσεις ως απλές καθημερινές πράξεις σεβασμού και βοήθειας στον συνάνθρωπο που τα βίωσα εκεί, μα ποιο το νόημα;
  Στο τέλος-τέλος ο μέσος Έλληνας, θεωρεί πως είναι ο πιο γαμάτος, πως "όταν αυτός έχτιζε Παρθενώνες, οι άλλοι έτρωγαν βελανίδια" κ.λ.π.
 17. Ξέρεις τι μου αρέσει περισσότερο;
  Αυτός ο νεογενιτσαρισμός σε αντίθεση βέβαια με τον Αιλεινοισμό της άλλης πλευράς.
  Συνειδητοποιήστε το επιτέλους το ουράνιο τόξο έχει πολλά χρώματα.
  Αφήστε επιτέλους το δόγμα Μπους ...... όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους.
  Χριστός Ανέστη χαρά μου.
 18. Evi

  Αυτό κατάλαβες εσύ δηλαδή; "Νεογενιτσαρισμό;" Ή "όποιος δεν είναι μαζί μας είναι με τους άλλους";
  Αυτό καταλαβαίνεις πως λέω;

  Δε μπορώ να εισέλθω στην αντίληψή σου, ούτε να γίνω πιο αναλυτική.
  Αυτό όμως δεν αλλάζει την άποψή μου (που είναι επίσης βιωματική, όπως και η δική σου) σχετικά με την πραγματικότητα.
  Αν δε μπορείτε να δείτε που βρισκόσαστε σαν άνθρωποι και σαν χώρα συγκριτικά με τον πλανήτη (αν υπάρχει άλλο μέτρο σύγκρισης να μου το πεις), είναι αποτέλεσμα αυτής της ίδιας νοοτροπίας που διακατέχει την κοινωνία και που προβάλλεται έξω.

  Φυσικά και είναι αδύνατο να είναι όλοι οι άνθρωποι έτσι, εχω γνωρίσει, εχω φίλους στην Ελλάδα πραγματικά αξιόλογους ανθρώπους, μα όσο εχω βιώσει είναι μια μειοψηφία που τελικά καταβροχθίζεται άπω την υπόλοιπη κοινωνική πλειοψηφία.

 19. Θεωρώ ότι ο ξεκάθαρος λόγος σου έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα εφόσον ζεις εκεί, από τις εμπειρίες μου των 30 ημερών ως τουρίστας το 2005 και τον δέχομαι a priori.
 20. Σαν λαός έχουμε τα στραβά μας έχουμε και τα θετικά μας.
  Το 84 πρωτοπήγα Ευρώπη και ξέρω πως μας βλέπουν από τότε.
  Αλλά δεν με πειράζει γιατί τους αγαπώ και τους συνγχωρω.
  Και οπως λεει και ο Speaky:''επειδή δεν έχεις σταματήσει να ρωτάς και γιατί το ένα και γιατί το άλλο, εάν χτύπαγες τώρα με το αυτοκίνητο στη διάβαση ένα πεζό και ένα σκύλο, θα μαζευόντουσαν 20 Σουηδοί πάνω από τον σκύλο, βεβαίως και θα λειτουγούσαν οι κρατικές υπηρεσίες και σε 15 λεπτά θα ήταν άπαντες σε νοσοκομείο''....


  Εδώ, νομίζω θα μαζευτούν πάνω από τον άνθρωπο και το ασθενοφόρο θα κάνει 1 ώρα, διαλέγετε.