Η επαναλειτουργία του site και η επιστροφή των χρηστών

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ιδέες - Προτάσεις - Ανακοινώσεις osarena' που ξεκίνησε ο χρήστης Χάρης, 28 Μαι 2017.

 1. επισης , εχει δοθει μια πολυ καλη απαντηση απο την κορη του οργουελ (αν θυμαμαι καλα) για αυτη την κατηγορια που του αποδοθηκε οτι ηταν ρουφιανος (συμφωνω οτι ηταν αντισταλινικος οπως φαινεται ξεκαθαρα απο το βιβλιο του «φορος τιμης στην καταλωνια» ). Την απαντηση αυτη την ψαχνω εδω και καιρο γιατι δε μπορω να την ξαναβρω. Αν τη βρει καποιος ας βαλει ενα λινκ πλιζ.
 2. Δε θα μπορέσω να αποφύγω την αναφορά σε θεωρητικά ζητήματα, αφού άπτονται της θεμελιώδους διαφοράς ανάμεσα σε εξουσιαστικό και αντιεξουσιαστικό κομμουνισμό.
  Πρώτα απ'όλα, για τους αντιεξουσιαστές κομμουνιστές (ή αναρχικούς ή ελευθεριακούς) δεν υπάρχει "σταλινισμός". Οι αντιεξουσιαστές είχαν καταγγείλει από την εποχή της Α' Διεθνούς τους εξουσιαστές ότι, από τη στιγμή που θα αναλάβουν την εξουσία, η όποια επανάστασή τους είναι καταδικασμένη να αποτύχει και να αφομοιωθεί από τον καπιταλισμό (όπως κι έγινε). Αρα για το καθεστώς κρατικού καπιταλισμού δεν ευθύνεται ο σταλινισμός ή ο Στάλιν αλλά η ίδια η ιδεολογία του εξουσιαστικού κομμουνισμού. Πράγματι, ο Στάλιν δεν ξεκίνησε σαν εξουσιαστής αλλά σαν επαναστάτης (Στάλιν σημαίνει "ατσάλι") ο οποίος εξελέγη από τα σωματεία και όχι από τη γραμμή του κόμματος (το κόμμα είχε προτείνει τον Τρότσκυ). Αρχικά μάλιστα, και πριν διαφθαρεί εντελώς από την εξουσία, απελευθέρωσε τους Ουκρανούς αναρχικούς από τις φυλακές και τους άφησε να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Σε μικρό χρονικό διάστημα τους ξανασυνέλλαβε και τους έστειλε στα γκουλάγκ. Ο Τρότσκυ από την άλλη, όσο κατείχε την εξουσία (γραμματέας της Πετρούπολης και αρχιστράτηγος του κόκκινου στρατού) δε διέφερε σε τίποτα από το Στάλιν. Με δικές του διαταγές έγινε η καταστολή της εξέγερσης της Κροστάνδης, η προδοσία της συμμαχιας με τους αναρχικούς του Μαχνό και η καταστροφή του μαχνοβίτικου κινήματος στην Ουκρανία. Οταν πιά έχασε την εξουσία και εξορίστηκε από το Στάλιν, θυμήθηκε τη θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης που είχε διατυπωθεί από τον αναρχικό θεωρητικό Πιοτρ Αρσινώφ.
  Πρώτη η Έμμα Γκόλντμαν (που αρχικά υποστήριξε την επανάσταση των μπολσεβίκων) αναφέρθηκε στην πλάνη του "κακού σταλινισμού" στο βιβλίο της "Ο Στάλιν δεν προέκυψε από το πουθενά".
  Ολα τα παραπάνω είναι η "επίσημη" (έστω η επικρατούσα) αναρχική άποψη περί του "σταλινισμού". Ο όρος "σταλινισμός" προυποθέτει ότι υπάρχει και καλός, μη-σταλινικός εξουσιαστικός κομμουνισμός, πράγμα που δε θα μπορούσαν να αποδεχτούν ποτέ οι αντιεξουσιαστές κομμουνιστές.

  Το POUM ήταν το μέτωπο τροτσκιστών (και αρχειομαρξιστών που υπήρχαν μόνο στον ελλαδικό χώρο) που κράτησε αξιοπρεπέστατη στάση κατα την Ισπανική Επανάσταση, στηρίζοντας την αντιεξουσιαστική CNT-FAI που ήταν η κύρια επαναστατική δύναμη. Μπορούμε να πούμε ότι το POUM έσωσε τη χαμένη αξιοπρέπεια των τροτσκιστών. Και γι αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο των σοβιετικών που φέρουν άμεσα την ευθύνη της καταστολής της Ισπανικής Επανάστασης και έμμεσα την ευθύνη της στρατιωτικής παρουσίας της χιτλερικής Γερμανίας (από τον Α'Παγκ. Πόλεμο είχε απαγορευτεί στη Γερμανία να έχει στρατό, το ανέχτηκαν όμως οι "σύμμαχοι" προκειμένου να καταστείλουν την Ισπανική Επανάσταση) και του Β'Π.Πολέμου.

  Αυτό είναι το background. Κατα τα άλλα, τα πράγματα δεν ήταν και τόσο ξεκάθαρα. Αρκετοί ελευθεριακοί, αναρχοσυνδικαλιστές κλπ αντιεξουσιαστές που ήθελαν διακαώς να δείξουν αλληλεγγύη στην Επανάσταση, πήγαν και πολέμησαν με εξουσιαστικά σχήματα γιατί δεν υπήρχαν άλλα στις χώρες τους. Οι Έλληνες αντιεξουσιαστές για παράδειγμα, πήγαν στην Ισπανία με το τάγμα Ντιμιτρώφ (το μοναδικό στα Βαλκάνια) που ήταν φιλοσοβιετικό (και κατα τους τροτσκιστές "σταλινικό"). Ελάχιστοι κατάφεραν να περάσουν στην Ιταλία και να ακολουθήσουν τις πολιτοφυλακές Μαλατέστα.

  Το POUM συσπείρωνε τότε τους περισσότερους αμερικανούς χωρίς να είναι τροτσκιστές καθώς, για λόγους διεθνισμού, διατηρούσε αγγλόφωνες μονάδες. Αργότερα πήγε και το τάγμα Λίνκoλν αποτελούμενο αποκλειστικά από αμερικανούς αντιφασίστες χωρίς να έχει σχέση με το POUM.Ο Όργουελ πράγματι πολέμησε με το POUM κι έγινε μάρτυρας της σοβιετικής προδοσίας της επανάστασης.

  Κατα τη γνώμη μου ο Όργουελ δε στράφηκε ενάντια στον εξουσιαστικό κομμουνισμό αλλά συνολικά ενάντια στον κομμουνισμό. Φυσικά η γνώμη μου επηρρεάζεται από την αντιεξουσιαστική ηθική που δεν επιτρέπει να "καρφώνει" κανείς στην εξουσία, ακόμα και τους εχθρούς του (και πάλι έχει γράψει σχετικά η Έμμα Γκόλντμαν).
  Προσωπικά, όσο κι αν εκτιμώ το έργο του Όργουελ, δε θα τον εμπιστευόμουν σαν σύντροφο ή σύμμαχο. Και μόνο το γεγονός ότι τον επικαλέστηκαν οι καπιταλιστές και οι φασίστες σε δίκες ενάντια σε κομμουνιστές (ακόμα και εξουσιαστικούς κομμουνιστές) δε μου αφήνει περιθώρια.
  Φυσικά δεν ήταν ο μόνος. Στον ελλαδικό χώρο είχαμε αρκετούς που χρησιμοποίησαν το άλλοθι του "αντισταλινισμού" για να αυτομολήσουν στο αντίπαλο στρατόπεδο, ακόμα και εμβληματικές μορφές αναρχοσυνδικαλιστών όπως ο Κ.Σπέρας.
  Η αναρχική κριτική είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντί τους αν και, σε ανθρώπινο επίπεδο, μπορεί να είναι κατανοητή η στάση τους στις συνθήκες που βίωσαν.

  Υ.Γ. Ακόμα πιο τραβηγμένες ορισμένες περιπτώσεις Ιταλών αναρχοσυνδικαλιστών που εντάχθηκαν στο φασιστικό κόμμα για λόγους αντι"σταλινισμού". Σε τέτοιες περιπτώσεις το αντιεξουσιαστικό κίνημα προχώρησε ακόμα και σε πολιτικές δολοφονίες.
 3. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Μπορεί για τους αντιεξουσιαστές κομμουνιστές (ή αναρχικούς ή ελευθεριακούς) να μην υπάρχει «σταλινισμός», για όλο τον υπόλοιπο κόσμο όμως υπάρχει και ο όρος περιγράφει αποκλειστικά την περίοδο κατά την οποία είχε εξουσία ο Στάλιν και τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίο την άσκησε. Δεν προϋποθέτει τίποτα. Οι «προϋποθέσεις» υπάρχουν μόνο στα άρρωστα μυαλά όσων επιμένουν μέχρι σήμερα να υποστηρίζουν ότι οι μαύρες περίοδοι του εφαρμοσμένου κομμουνισμού «δεν ήταν αληθινός κομμουνισμός».

  Ο Orwell τώρα, ούτε αναρχικός ήταν ούτε κομμουνιστής. Σοσιαλιστής ήταν. Εντούτοις, σε αντίθεση με χιλιάδες ατόμων που σήμερα αποκαλούμε «επαναστάτες του καναπέ», πήγε και πολέμησε ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να κάτσει εκεί που ήταν και να γράφει απλά. Το αν ήταν ή όχι εντάξει ως σύμμαχος, όταν ο πόλεμος μαινόταν, το μαρτυρά θεωρώ αφενός μεν η προσωπική του επιθυμία να μεταφερθεί σε πιο «μάχιμο» μέτωπο από αυτό στο οποίο βρέθηκε αρχικά, αφετέρου δε η πρόταση «συντρόφων» του να συμμετάσχει ξανά στον αγώνα, αρκετά αργότερα κι ενώ ήδη το POUM είχε κατασταλεί και τα μέλη του χαρακτηρίστηκαν «φασίστες» (από την αγία ΕΣΣΔ εννοείται).

  Αυτό που έλεγε, είτε δια ζώσης είτε μέσα από το έργο του, ήταν ότι η ΕΣΣΔ επί Στάλιν δεν ήταν σοσιαλιστική αλλά κάτι πολύ χειρότερο και καυτηρίαζε το γεγονός ότι πολλές φορές κάτι που ξεκινάει «για το καλό όλων» σαπίζει και καταλήγει «για το καλό αυτού που εξουσιάζει». Διαφωνείς επ' αυτού;

  Είναι λίγο ανόητο να κρίνουμε τον οποιονδήποτε, παραγράφοντας ουσιαστικά όλο τον πρότερο βίο του και στεκόμενοι αποκλειστικά και μόνο σε ένα γεγονός.

  Όσον αφορά το ίδιο το γεγονός, έχει ως εξής: ο Orwell είχε γνωρίσει τη Celia Kirwan, την οποία ερωτεύτηκε. Χάθηκαν με τα χρόνια αλλά ξαναβρέθηκαν στα τελευταία του, λίγο καιρό αφότου εκείνη είχε ενταχθεί στο IRD, όταν και τον επισκέφτηκε ενώ ήταν σε εντεταλμένη υπηρεσία. Υπενθυμίζω, γιατί είναι πολύ σημαντικό, ότι ο Orwell τότε ήταν σε σανατόριο, στο τελικό στάδιο της φυματίωσης, από την οποία και πέθανε αργότερα. Υπενθυμίζω επίσης ότι το IRD ήταν τότε νεοσύστατο, λειτουργούσε εν κρυπτώ και κανένας δε γνώριζε την πραγματική του δράση, πολλώ δε μάλλον ο ετοιμοθάνατος και βασικά αποκομμένος από τα γεγονότα Orwell.

  Του είπε λοιπόν εκείνη ότι το IRD παρήγαγε αντικομμουνιστική προπαγάνδα, κάτι το οποίο, είτε το δέχεσαι εσύ προσωπικά είτε όχι, για πολλούς εκείνο τον καιρό σήμαινε εναντίωση στο σταλινισμό συγκεκριμένα. Αυτός από την πλευρά του έγραψε μια λίστα με άτομα τα οποία θεωρούσε κατάλληλα για αυτή τη δουλειά και αργότερα τη συνόδευσε από άλλη μία, με άτομα τα οποία δε θεωρούσε κατάλληλα. Αυτό ήταν το «κάρφωμα». Σε αντίθεση με άλλα, πραγματικά καρφώματα που έγιναν εν πλήρει συνειδήσει, κανένα από τα άτομα της δεύτερης λίστας δεν έπαθε απολύτως τίποτα. Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από γράμματα που αντάλλαξαν οι δυο τους.

  Να αναφερθεί όμως ότι ένα από τα άτομα της δεύτερης λίστας αποδείχθηκε ότι ήταν σταλινικός πράκτορας, ο οποίος μάλιστα από θέση υπαλλήλου σε αρμόδια υπηρεσία είχε επιχειρήσει να εμποδίσει την έκδοση της Φάρμας των Ζώων (γιατί άραγε; ).

  Τέλος, η φράση σου «Και μόνο το γεγονός ότι τον επικαλέστηκαν οι καπιταλιστές και οι φασίστες σε δίκες ενάντια σε κομμουνιστές (ακόμα και εξουσιαστικούς κομμουνιστές) δε μου αφήνει περιθώρια.» μου θυμίζει το «μπορεί να είμαστε ... αλλά μην το λέτε παραέξω γιατί θα το εκμεταλλευτούν οι εχθροί». Δικαίωμά σου φυσικά να το πιστεύεις, δικαίωμά μου όμως κι εμένα να αποστρέφομαι αυτή τη νοοτροπία, γιατί είναι ένας από τους κύριους λόγους που μέχρι σήμερα πολλοί αναγνωρίζουν τις θηριωδίες της μίας πλευράς αλλά για τα εκατομμύρια θυμάτων από το χέρι της άλλης κάνουν την πάπια και εφευρίσκουν βλακώδεις δικαιολογίες. Τα δικαιώματα για τη Φάρμα των Ζώων και το 1984 τα απέκτησε (μετά το θάνατό του φυσικά) η CIA. Και; Ως κριτική απέναντι στον ολοκληρωτισμό που εφάρμοσε ο Στάλιν ευσταθούν αυτά τα δύο έργα ή όχι; Αυτό είναι που έχει σημασία. Τι έπρεπε να κάνει δηλαδή, κι αυτός τότε κι εμείς σήμερα; Να μη λέμε κακά λογάκια για τον εφαρμοσμένο κομμουνισμό, παρόλο που ισχύουν, επειδή αυτό βολεύει και το αφήγημα των αντικομμουνιστών; Μήπως να απαγορεύσουμε την κριτική σε συγκεκριμένες ιδέες; Το κάνουν άλλωστε ορισμένοι φορείς τους, αυτόβουλα.
 4. Υπήρξε η δυτική (καπιταλιστική και φασιστική) προπαγάνδα, υπήρξε η ανατολική (σοβιετική) προπαγάνδα, υπήρξε και η αλήθεια. Κάθε προπαγανδιστής ενσωματώνει όσα τον βολεύουν. Οι καπιταλιστές υιοθέτησαν τον όρο "σταλινισμός" από τους τροτσκιστές γιατί τους βόλευε. Εννοείται ότι δεν υιοθετούν τα προτάγματα του Τρότσκυ που δεν τους βολεύουν.
  Και η άλλη πλευρά όμως (η σοβιετική) υιοθέτησε το σταλινισμό στα όρια του θρησκευτικού δογματισμού. Σήμερα συναντάς "σταλινικούς" Ρώσους ΚΑΘΕ πολιτικής απόχρωσης. Από "κομμουνιστές" μέχρι υπερεθνικιστές. Η επέτειος του "Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου" στη Ρωσία είναι μια ωδή (ακροδεξιάς υφής) στο Στάλιν. Αυτό κι αν είναι σταλινισμός.
  Οι αναρχικοί κι εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα λόγο να ακολουθήσω την ορολογία της εκάστοτε προπαγάνδας. Θα αναλύσω τα γεγονότα σύμφωνα με τη δική μου οπτική, που λέει ότι όπου σπείρεις εξουσία θα φυτρώσουν μικροί Βυσσαριόνοβιτς που δε θα διαφέρουν ούτε στο μουστάκι από τον πατερούλη. Αμα δε σας αρέσει ο Στάλιν καταργήστε συνολικά την εξουσία ανθρώπου σε άνθρωπο. Μόνο έτσι γίνεται. Ο "κοσμάκης" από την άλλη μπορεί να μιλάει για σταλινισμό όπως μπορεί να μιλάει για όσα θα του υποβάλλουν τα ΜΜΕ. Αν δε συνέβαινε αυτό ίσως και να μην είχαν ελπίδα οι εκάστοτε Στάλιν.

  Κατα τα άλλα σου είπα την άποψή μου. Υπήρξαν πολλοί ακόμα που πολέμησαν σαν τον Όργουελ και δεν κάρφωσαν ούτε εκείνους που τους είχαν καρφώσει, ακόμα και μετά από βασανιστήρια.
  Αν πάλι εξαπατήθηκε ο Όργουελ, η ευθύνη του είναι σαφώς μικρότερη. Δεν πιστεύω όμως ότι ένας μάχιμος αγωνιστής, μυημένος στους συνομωτικούς κανόνες θα μπορούσε να εξαπατηθεί τόσο εύκολα.

  Υ.Γ. Η δεξιά και ακροδεξιά αντικομμουνιστική προπαγάνδα υιοθέτησε κατα κόρο την αναρχική κριτική στους σοβιετικούς. Κι αυτό επειδή οι αναρχικοί ασκούσαν κριτική σ'αυτό το μόρφωμα ΠΡΙΝ ακόμα δημιουργηθεί. Ποτέ δε σταμάτησαν να κοροιδεύουν και να πολεμούν την υποκρισία των εξουσιαστών κομμουνιστών. Το να λές ότι θέλουμε να κρύψουμε το "σταλινισμό" "κάτω από το χαλάκι" είναι τουλάχιστον αστείο.

  Υ.Γ.2 "...Ο Τρότσκυ έχει την εντύπωση ότι κάθε επίκριση για την ανάμειξή του στην τραγωδία της Κρονστάνδης απλώς ενδυναμώνει και ενισχύει τον θανάσιμο εχθρό του, τον Στάλιν. Δεν αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι εάν κάποιος απεχθάνεται τον βάρβαρο ο οποίος κυβερνά στο Κρεμλίνο και το απάνθρωπο καθεστώς του, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει και τον Λέοντα Τρότσκυ από το έγκλημα κατά των ναυτών της Κρονστάνδης.
  Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω κάποια ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές του γενναιόδωρου δικτατορικού συστήματος, πέρα του ότι ο Λέων Τρότσκυ δεν είναι πλέον σε θέση να εφαρμόσει τις αγαθοεργίες του, ενώ ο Στάλιν είναι. Όχι, δεν υπερασπίζομαι τον τωρινό άρχοντα της Ρωσσίας. Χρειάζεται ωστόσο να τονίσω ότι ο Στάλιν δεν προέκυψε ως μάννα εξ ουρανού για τον δυστυχή ρωσσικό λαό. Απλώς, συνεχίζει την παράδοση των μπολσεβίκων και μάλιστα με ακόμη πιο ανελέητο τρόπο..." Έμμα Γκόλντμαν "Trotsky Protest Too Much"
 5. asinoro Banned

  “Δώδεκα φωνές στρίγγλιζαν με οργή, κι ήταν όλες τόσο όμοιες! Τώρα πια δεν υπήρχε ζήτημα για το τι είχε συμβεί στις μούρες των γουρουνιών. Τα ζωντανά απ’ έξω έσερναν το βλέμμα από γουρούνι σε άνθρωπο κι από άνθρωπο σε γουρούνι και πάλι στους ανθρώπους και πάλι στα γουρούνια: ήταν όμως αδύνατον να ξεχωρίσουν ποιος ήταν ποιος”

  Έτσι τελειώνει το βιβλίο η “Φάρμα των Ζώων”, καταδεικνύοντας μεγαλειωδώς ότι η εξουσία και κάθε μορφής εξουσίας, που είναι η εκδήλωση της κυριαρχίας είναι το επιθυμητό στην πλειονότητα των ανθρώπων ανεξάρτητα ιδεολογίας ή κοινωνικής καταβολής.
  Η Φύση του ανθρώπου είναι ποικιλόμορφη, όμως στις κατώτερες εκδηλώσεις της το ψέμα, η ζήλια που γίνεται φθόνος, η υποκρισία, η απληστία και η αλαζονεία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της.
 6. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  @ debianass

  Δε διαφωνούμε στα της προπαγάνδας. Το πρόβλημα όμως είναι ότι θα δυσκολευτείς να βρεις έναν ιδεολογικό χώρο που την αποστρέφεται και επιδώκει την -πλήρη- αλήθεια. Και κάπως έτσι ας πούμε, «μαθαίνουμε» μέχρι σήμερα ότι ο Κόκκινος Στρατός συνέτριψε το ναζισμό γιατί ήταν καλοί άνθρωποι οι Σοβιετικοί κι όχι γιατί χάλασε η μοιρασιά που έγινε νωρίτερα, ότι στη Σιβηρία και στα λοιπά εξωτικά μέρη πήγαν μόνο εχθροί του άγιου κομμουνισμού κι άλλα ωραία πράγματα.

  Ούτε στα της εξουσίας διαφωνούμε. Μην το λες όμως σε εμένα αλλά απευθύνσου σε εκείνους που δηλώνουν κομμουνιστές και δεν έχουν πρόβλημα με την ύπαρξη εξουσίας (και τη στέρηση ελευθεριών) αρκεί να τους παρέχεται τροφή και στέγη.

  Το τι συνέβαινε στο μυαλό του Orwell προφανώς δε μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ξέρουμε όμως επιβεβαιωμένα ότι δε γνώριζε τι ήταν το IRD. Ξαναλέω ότι ήταν υποστηριζόμενο από αριστερούς τότε. Ξέρουμε επίσης ότι το IRD απλά έβγαζε προπαγάνδα και ότι ο ίδιος απλά πρότεινε άτομα προς αποφυγή για τέτοια δουλειά. Οι σημειώσεις του αλλά και η λίστα είναι δημοσιευμένα. Δεν ήταν δηλαδή καθόλου ανάλογη περίπτωση με πραγματικούς προδότες, οι οποίοι και κάρφωσαν συντρόφους ή συμμάχους τους αλλά και το κάρφωμά τους οδήγησε σε βασανισμούς και δολοφονίες (και το γνώριζαν οι ίδιοι). Καλά κάνεις κι έχεις τις επιφυλάξεις σου, εφόσον αυτό σου λέει η κριτική σου σκέψη. Μην παραβλέπεις όμως το ότι ήταν βαριά άρρωστος και ετοιμοθάνατος.

  Για το πρώτο σου υστερόγραφο, είπα απλά ότι εκεί οδηγεί η συγκεκριμένη συλλογιστική, όχι ότι αυτό κάνεις εσύ προσωπικά ή όλοι «εσείς».

  Για το δεύτερο και κυρίως για τη φράση «Δεν αντιλαμβάνεται ωστόσο ότι εάν κάποιος απεχθάνεται τον βάρβαρο ο οποίος κυβερνά στο Κρεμλίνο και το απάνθρωπο καθεστώς του, δεν σημαίνει ότι απαλλάσσει και τον Λέοντα Τρότσκυ από το έγκλημα κατά των ναυτών της Κρονστάνδης.», αυτό είναι κλασική περίπτωση διπόλου και τα δίπολα ως γνωστόν εξυπηρετούν μόνο εκείνους που βρίσκονται στη μία και την άλλη πλευρά. Μην ξεχνάς ότι ο «καλός» έχει ανάγκη την ύπαρξη ενός «κακού» για να φαίνεται καλύτερος. Με την ίδια λογική όμως, το ότι κάποιος ασκεί κριτική σε κάποιες ιδέες ή μεθόδους εφαρμογής τους, δε σημαίνει ότι συντάσσεται με τις αντίθετες ιδέες. Δεν είναι μαύρο-άσπρο ο κόσμος.

  Κι αφού θέλεις και γνωστές φράσεις, εννοείται ότι η Έμμα ήταν ολόσωστη γιατί πολλές φορές "Δεν εγκαθιδρύει κάποιος μια δικτατορία για να προστατεύσει μια επανάσταση· κάποιος κάνει μια επανάσταση για να εγκαθιδρύσει μια δικτατορία".
 7. Μιλάμε για μια εποχή που δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα επιτήρησης. Η κύρια πηγή πληροφόρησης τόσο των μεν όσο και των δε ήταν οι ρουφιάνοι και οι χαφιέδες. Ας θυμηθούμε τις πρακτικές του Μανιαδάκη στη χούντα του Μεταξά που έβαζε δικούς του στα σωματεία, μέχρι και στην κεντρική επιτροπή του κομμουνιστικού κόμματος. Μέχρι και "ριζοσπάστη" της ασφάλειας είχε εκδώσει.
  Στις σχολές της CIA σπούδαζαν για χρόνια ψυχολογικές μεθόδους απόσπασης πληροφοριών. Η άλλη πλευρά τα ήξερε όλα αυτά και ανέπτυσσε τις ανάλογες άμυνες. Τα παράνομα κόμματα (και το "κ"κε) οργανώνονταν σε τριμελείς πυρήνες, έτσι ώστε το κάθε μέλος να μη γνωρίζει περισσότερους από 2 συντρόφους, για να μη μπορεί να καταδώσει περισσότερους. Αν εφάρμοζε κανείς τους συνομωτικούς κανόνες ήταν πολύ δύσκολο να του αποσπάσουν πληροφορίες.
  Ένας διανοητής σαν τον Όργουελ ήταν σίγουρα ακόμα πιό υποψιασμένος σε σχέση με άλλους. Κι αν δεν ήταν, αυτό σίγουρα επισύρει ευθύνες, λιγότερες πάντα από αυτές της συνειδητής ρουφιανιάς.
  Στην πράξη, καταδικάστηκαν από τα αστικά και φασιστικά δικαστήρια άτομα ως "κομμουνιστές" με στοιχείο τις λίστες Όργουελ.

  Η Γκόλντμαν τέλος, όπως όλοι (θεωρητικοί και μη) δεν ήταν πάντα ολόσωστη. Πάρε για παράδειγμα το άρθρο της "Η αλήθεια για τους μπολσεβίκους" στο athens indymedia org/post/809874 πράγματα που η ίδια αναίρεσε πολύ σύντομα.

  Οπως και οι αναρχικοί της Ισπανικής Επανάστασης δεν ήταν ολόσωστοι. Δεν ξέρω κατα πόσο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αναρχική πρακτική η ανάληψη υπουργικών θέσεων για παράδειγμα.
 8. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Για να λέμε τα σύκα σύκα, δεν υπήρχαν «αυτοί» που ήταν πάντα και μόνο οι κακοί επιτιθέμενοι και οι «άλλοι» που ήταν πάντα και μόνο οι καλοί αμυνόμενοι. Όπως αποσπούσαν πληροφορίες οι φασίστες, έτσι αποσπούσαν και οι απέναντι. Πόλεμος ήταν. Αυτό βέβαια δε δικαιολογεί τις θηριωδίες κανενός, ούτε όμως σημαίνει ότι τις διέπραξε μόνο η μία πλευρά.

  Αν διαβάσεις περιγραφές για τον Orwell από άτομα που τον γνώρισαν και τον έζησαν, δεν ανταποκρινόταν καθόλου στην εικόνα ενός «αγωνιστή». Ήταν απλά ένας διανοούμενος που πήγε να πολεμήσει. Ούτε μέσα στα πράγματα ήταν ιδιαίτερα, ούτε έμαθε κάποιους ιδιαίτερους συνωμοτικούς κανόνες. Εντούτοις, η MI5 διατηρούσε αρχείο για την πάρτη του για περισσότερα από 20 χρόνια και τον χαρακτήριζε φιλοκομμουνιστή. Ξέρεις ότι τέτοια αρχεία δε φτιάχνονται για όλους επειδή τυγχάνει να είναι «αντίθετοι».

  Δεν ισχυρίζομαι ότι γνωρίζω όλες τις πληροφορίες γιατί τα περισσότερα τα γράφω από μνήμης. Είμαι όμως βέβαιος ότι, αν όχι όλα, τα περισσότερα άτομα της λίστας δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Αποδεδειγμένα. Ούτε καν αυτός που αποδείχθηκε πράκτορας του Στάλιν. Επίσης, πολλά ονόματα ήταν ήδη γνωστοί ανοιχτά αριστεροί (όχι απαραίτητα κομμουνιστές), από συγγραφείς και ακαδημαϊκοί μέχρι ηθοποιοί, άρα εδώ έρχεται το ερώτημα πώς «καρφώνεις» κάποιον όταν αναφέρεις κάτι που είναι ήδη γνωστό; Ακόμα, τους περισσότερους της λίστας δεν τους γνώριζε καν προσωπικά και απλά σημείωνε τις εντυπώσεις που του έδινε το (δημοσιοποιημένο, άρα γνωστό) έργο τους και η συμπεριφορά τους εν γένει. Για κάποιον μάλιστα έγραφε "απλά συμπαθών (του σταλινισμού εννοείται). Καλός συγγραφέας. Ηλίθιος.", για άλλον "Συνήθως κατονομάζεται ως κρυπτοκομμουνιστής αλλά κατά τη γνώμη μου όχι βάσιμα." και για άλλον "Απογοητευμένος καριερίστας", ενώ δίπλα σε μερικά ονόματα είχε μόνο ερωτηματικά και τίποτα άλλο. Δεν τη λες και λίστα καταδότη αυτή. Και πάλι όμως, το ότι μια πληροφορία μπορεί να χρησιμοποιηθεί με κακό τρόπο, δε σημαίνει και ότι αυτός που την έδωσε τη μετέφερε για το σκοπό αυτό ή ότι γνώριζε τι θα συμβεί.

  Ολόσωστος δε μπορεί να είναι κανένας συνεχώς. Γι' αυτό κι εγώ ο δυστυχής ενοχλούμαι περισσότερο από τις υποτιθέμενες ιδεολογίες «υπέρ του ανθρώπου» ή καλύτερα από κάποιους υποστηρικτές αυτών που δε βρίσκουν κανένα λάθος στην ιδεολογία τους, ακόμα κι αν αυτό είναι εμφανές και τους κουνάει το χέρι μπροστά στη μούρη. Όπως επίσης κι από το ότι ορισμένοι πιστεύουν πραγματικά ότι μια ιδέα που προέκυψε υπό συγκεκριμένες συνθήκες σε συγκεκριμένο χρόνο και ιστορικό πλαίσιο μπορεί να πραγματωθεί οποτεδήποτε. Όταν παύει η αμφισβήτηση, συμβαίνουν κακά πράγματα.

  Αυτό που συμβαίνει επίσης μερικές φορές είναι ότι οι πρωταγωνιστές της Ιστορίας δεν αντιλαμβάνονται τα τραγικά λάθη τους, ιδεολογικά ή πρακτικά, και είναι πεπεισμένοι ότι ακολουθούν το σωστό δρόμο. Κι ενώ αυτά αποκαλύπτονται κατόπιν εορτής και δεκαετίες ή αιώνες αργότερα, οι μεταγενέστεροι δε «μαθαίνουμε». Κι έτσι (ταπεινή μου άποψη) εξακολουθούν να επιβιώνουν ιδεολογίες -όχι ιδέες- που θα έπρεπε η ανθρωπότητα να τις είχε θάψει προ πολλού.
 9. Καλές οι κουβέντες περί των χαμένων επαναστάσεων, ακόμα καλύτερη η προετοιμασία των επιτυχημένων τέτοιων.
  Το θέμα της Ισπανικής Επανάστασης μετράει πολλά σεντόνια διαδικτυακών συζητήσεων, τόνους μελάνι εντύπων και ακόμα περισσότερες προφορικές αναφορές.
  Για όσους θα ήθελαν να το ψάξουν ακόμα περισσότερο θα πρότεινα το βιβλίο "Προσκύνημα στην Καταλωνία" του Όργουελ (εκδόσεις Τολλίδη) και τον πιο εμπεριστατωμένο κριτικό απολογισμό που είναι κατα τη γνώμη μου το "Η ισπανική επανάσταση του 1936 - Ένας κριτικός απολογισμός" του Μαρρέη Μπούκτσιν (εκδόσεις Ελ.Τύπος).

  Υ.Γ. Ένα αντιφατικό βιβλίο που πολλοί θα βρούν ενδιαφέρον (εγώ το βρήκα) είναι ο "Αναρχισμός ή Σοσιαλισμός" του Ιωσήφ Βυσσαριόνοβιτς (Στάλιν). Παραδόξως ο Στάλιν στο βιβλίο αυτό εξετάζει την αναρχία σε θεωρητικό επίπεδο ενώ δεν παραλείπει να εκφράσει το θαυμασμό του για τους αναρχικούς. Η κριτική του έγκειται στο ότι οι αναρχικοί απευθυνονται λαικά ("όπως ένας ταβερνιάρης") κι όχι επιστημονικά, μια κριτική που θα ταίριαζε γάντι, όχι στους αναρχικούς του σήμερα αλλά στους φερόμενους ως συνεχιστές του μπολσεβικισμού, μεταξύ των οποίων και το ντόπιο "κ"κε. Το χάσμα που χωρίζει το περιεχόμενο του βιβλίου από την πρακτική του Στάλιν απέναντι στο αντιεξουσιαστικό κίνημα με κάνει να αναρωτιέμαι αν πράγματι έγραψε ο ίδιος το βιβλίο ή απλά έβαλε την υπογραφή του στο έργο ενός αγνώστου (αλλά ενημερωμένου) συγγραφέα του επιτελείου του.
  Να αναφέρω ακόμα ότι το πρώτο αντίτυπο του βιβλίου που έπεσε στα χέρια μου πυροβολήθηκε ανελέητα από φίλο που φιλοξενούσα κάποτε στο σπίτι μου και έτυχε να είχε γεννηθεί και μεγαλώσει στην ΕΣΣΔ. Οπως είπε ο ίδιος, δεν το είχε διαβάσει ποτέ αλλά το "εκτέλεσε" μόνο και μόνο επειδή το υπέγραφε ο Στάλιν. Εννοείται ότι φρόντισα να το αντικαταστήσω στη βιβλιοθήκη μου.

  Υ.Γ.2 Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ο σκοπός της ζωής του Soulrain Fails είναι να αποδείξει ότι είμαι χιλιαστής (ιεχωβάς).Δε μου μένει λοιπόν παρα να ομολογήσω ότι πράγματι είμαι ιεχωβάς, μήπως ξεκολλήσει και ασχοληθεί με τίποτα ουσιαστικότερο. Υπενθυμίζω άλλωστε ότι οι περισσότερες καταδίκες αντιφρονούντων της εποχής Στάλιν ακολουθούσαν την "αυτόβουλη" ομολογία του κατηγορουμένου.
  [IMG]

  Πάντως σαν ιεχωβάς θα χαρακτηριστώ σίγουρα "αιρετικός" καθώς έχω λάβει στρατιωτική εκπαίδευση (με το παραπάνω) και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πιάσω όπλο όταν το κρίνω απαραίτητο.
 10. asinoro Banned

  Χβε.. χβε.. οι ιδεολογίες πέθαναν βρε!!!!
 11. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  @debianass

  Καλά όλα αλλά προς τι το εντελώς άκυρο Υ.Γ.2 και η έμμεση προσβολή; Κι επειδή είναι η δεύτερη φορά που με προσέβαλες προσωπικά, θα σου απαντήσω ότι είσαι υπερβολικά ασήμαντος για να σου αφιερώσω τον όποιο σκοπό της ζωής μου. Αν σε ενοχλεί η διαφορετική άποψη και ο διάλογος, πρόβλημά σου. Δημόσια γράφεις και δημόσια γράφω. Οτιδήποτε λέω μπορείς άνετα να το καταρρίψεις με βάσιμα επιχειρήματα, αν έχεις. Χρησιμοποίησε τέτοια και μη γίνεσαι προσβλητικός.
 12. Δεν είναι στις προθέσεις μου να σε προσβάλλω αλλά αυτό αν θες το πιστεύεις. Απλά η προσκόλλησή σου μου προκαλεί μια τάση να αστειευτώ κι αυτό είναι όλο. Παρόλο που πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να προσβάλλει τον άλλο χωρίς τη συναίνεσή του, αν εξακολουθείς να θεωρείς προσβλητικό το Υ.Γ.2 δεσμεύομαι να το σβήσω. Αυτό πάντως δε θα μπορούσε να αναιρέσει τα όσα καταλαβαίνει όποιος παρακολουθεί τα σχόλιά σου.

  Υ.Γ. Το να καταφέρει κανείς να είναι ασήμαντος (άρα αντικειμενικός) είναι τίτλος τιμής που ειλικρινά, δε μου αξίζει.
 13. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Όταν λες "ο τάδε προσπαθεί να αποδείξει ότι είμαι το δείνα, γι' αυτό κι εγώ θα κάνω το άλλο μήπως ξεκολλήσει", δεν είναι αστείο αλλά παρουσιάζεις τον τάδε ως εμμονικό με την πάρτη σου. Και το συνεχίζεις.

  Πού τη βλέπεις την προσκόλληση; Ανέφερες κάτι κι εγώ με τη σειρά μου ανέφερα γιατί δεν ισχύει ακριβώς. Έτσι ξεκίνησε η συζήτηση. Έπειτα απάντησες και απάντησα ξανά. Γιατί απαντάω σε εσένα; Μα γιατί εσύ γράφεις τώρα. Αν γράψει άλλος και θεωρήσω ότι χρειάζεται, θα απαντήσω και σε αυτόν. Σε άλλα σημεία συμφωνήσαμε. Γιατί να συμφωνήσω, αν ο σκοπός μου είναι να σου εναντιωθώ;

  Δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι είσαι κάτι. Δε θα είχε νόημα. Άλλωστε, όλοι μας αργά ή γρήγορα φαίνεται τι είμαστε. Διάλογο κάνω. Τυγχάνει να είμαστε διαφορετικά άτομα κι αυτό μοιραία θα επιφέρει και σύγκρουση, πάντα στα πλαίσια του διαλόγου. Είπες σε προηγούμενο σχόλιό σου ότι είσαι biased από μία συγκεκριμένη θεώρηση. Γνωρίζεις ότι το bias πάντα αφαιρεί, έστω και λίγο, από την αλήθεια. Εγώ δεν είμαι biased, ή καλύτερα δεν είμαι υπό την ίδια θεώρηση. Προσπαθώ λοιπόν να συμπληρώσω την αλήθεια που κόβει η επιρροή αυτής της θεώρησης. Το ίδιο μπορείς να κάνεις κι εσύ, αν πω κάτι εμφανώς επηρεασμένο από τις δικές μου επιρροές κι εσύ γνωρίζεις ότι δεν είναι ακριβώς έτσι όπως το λέω.

  Είπαμε και για την προπαγάνδα νωρίτερα. Προπαγάνδα κάνουν όλες οι πλευρές, άρα εξ ορισμού όσα αναπαράγει και διαδίδει η κάθε πλευρά δε μπορούν να είναι όλα απόλυτα αληθή. Αυτά τα ψεύδη ή έστω οι μισές αλήθειες με ενοχλούν εμένα κι όχι το εκάστοτε άτομο που τα μεταφέρει (εκτός βέβαια κι αν προκύπτει ότι το κάνει σκόπιμα). Κάποιος μπορεί να δέχεται ότι τα ψεύδη που διαδίδει η δική του πλευρά εξυπηρετούν κάποιο σκοπό. Εγώ δε μπορώ να δεχτώ κανενα σκοπό που βασίζεται σε ψεύδη, όσο όμορφος κι αν φαίνεται. Για να το συνδέσω και με το θέμα, υπάρχουν άτομα που πιστεύουν ότι ο Orwell ήταν αντισοβιετικός πράκτορας κι ότι η Φάρμα των Ζώων και το 1984 γράφτηκαν «κατά παραγγελία» για να αμαυρώσουν την εικόνα του «σοσιαλιστικού παραδείσου». Γιατί το πιστεύουν, εφόσον δεν υπάρχει ούτε μισή ένδειξη -ούτε καν απόδειξη- ότι ισχύει κάτι τέτοιο; Μα γιατί τα συγκεκριμένα άτομα είναι άβουλα πρόβατα κι έτσι τους είπε κάποιος. Σε αντίθεση όμως με τα άλλα άβουλα πρόβατα «του συστήματος», εκείνοι δηλώνουν «κομμουνιστές».
 14. Μην εξάπτεσαι, δε σε ξέρω και δεν έχω λόγους να σε προσβάλλω ούτως ή άλλως. Από τα γραφόμενα κρίνω. Οταν πω κάτι εγώ "προσπαθώ να δικαιολογήσω τους σοβιετικούς" ή "να κρύψω τα εγκλήματά τους κάτω από το χαλάκι", ενδεχομένως να είμαι και ολίγον κρυφο-"σταλινικός". Οταν λέει το ίδιο ακριβώς πράγμα η Έμμα Γκόλντμαν είναι "ολόσωστη". Πήρα ένα παράδειγμα, υπάρχουν πολλά ακόμα. Έχεις την εντύπωση ότι δεν καταλαβαίνει όποιος διαβάζει τις προθέσεις σου;
  Πράγματι είμαι ασήμαντος για μένα, καλό θα ήταν να το συνειδητοποιήσεις κι εσύ.
  Και το ξαναλέω: Αν σε προσβάλλει το Υ.Γ.2 απλά πες το και θα το σβήσω.
 15. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Δε χρειάζεται να διαγράψεις κάτι, ειδικά όταν το συνεχίζεις σε επόμενα σχόλιά σου.

  Διαστρεβλώνεις πράγματα όμως. Είπες, αναφερόμενος στον Orwell:
  Σου απάντησα:
  Δεν υποστήριξα, ούτε υπονόησα ότι κρύβεις πράγματα εσύ προσωπικά. Έκανα κριτική στη νοοτροπία αυτή. Το διευκρίνισα στη συνέχεια, λέγοντάς σου
  Κατόπιν παρέθεσες το απόσπασμα της Goldman, με τονισμένο το σημείο
  για το οποίο απάντησα ότι ήταν ολόσωστη, συμπληρώνοντας μάλιστα και φράση του «αντικομμουνιστή» Orwell που περιγράφει το ίδιο φαινόμενο και το πώς συμβαίνει.

  Όμως, ο ισχυρισμός της Goldman δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το αν κάποιοι επικαλέστηκαν τον Orwell για λάθος λόγους, σίγουρα δεν έχει σχέση με την παραπάνω νοοτροπία που επέκρινα και βέβαια δεν έχει σχέση ούτε με το αν η κριτική του Orwell απέναντι στο σταλινισμό ήταν ορθή. Οπότε, πώς προκύπτει από αυτά ότι σε κατηγόρησα προσωπικά για κάτι;
 16. debianass δυστυχως δε μπορω να βρω εκεινη την πολυ καλη απαντηση στο οτι ο οργουελ ηταν ρουφιανος. Ομως τα αρχεια του φορεϊν οφις βγηκαν στη δημοσιοτητα το 1996 και δεν ειχαν καποια λιστα. Η λιστα εμφανιστηκε 7 χρονια μετα απο τον γκαρντιαν και μεσα στη λιστα ειναι ανθρωποι που πχ ο οργουελ δε συναντησε ποτε στη ζωη του. Θελω να πω θα περιμενα να εχεις καποιες επιφυλαξεις για το οτι ηταν πραγματικα ρουφιανος , αντι να εισαι σιγουρος οτι ηταν.Ασε που και μονο να δεις ποιους συμφερει να παρουσιαζεται ο οργουελ ως ρουφιανος θα επρεπε κατα τη γνωμη μου να εχεις επιφυλαξεις.
  Επισης αν και δεχομαι αυτο που λες για τον κομμουνισμο και την εξουσια , δηλαδη οτι «για το καθεστώς κρατικού καπιταλισμού δεν ευθύνεται ο σταλινισμός ή ο Στάλιν αλλά η ίδια η ιδεολογία του εξουσιαστικού κομμουνισμού» , και εγω παρομοια αποψη εχω, εντουτοις υπαρχουν κομμουνιστες σταλινικοι και κομμουνιστες μη σταλινικοι εως και αντισταλινικοι γιατι ο σταλινισμος ειναι κατι πιο συγκεκριμενο.
 17. Δεν έχω να συνεχίσω τίποτα, προφανώς έχεις τις δικαιολογίες σου κι ο νοών νοήτω. Δε βρίσκω κανένα νόημα στο να δοθεί οποιαδήποτε συνέχεια. Έχω καλύτερα πράγματα να αφιερώσω το χρόνο μου, ελπίζω το ίδιο και για σένα.
 18. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Ο γραπτός λόγος δεν έχει την αμεσότητα του προφορικού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν παρεξηγήσεις ενίοτε. Αν παρερμήνευσες και κάτι άλλο από όσα είπα, μπορείς να μου το αναφέρεις και να σου δώσω διευκρίνιση. Εγώ πιστεύω ότι είναι σαφής ο τρόπος που γράφω αλλά μπορεί και να μην είναι για εσένα. Κι αν δε σε καλύψει η διευκρίνισή μου, κατηγόρησέ με μετά για ό,τι θέλεις.

  Θα σου πω όμως ότι προσωπικά θεωρώ ατιμία το να μιλάω με υπονοούμενα και το αποφεύγω. Αν θέλω να σε ψέξω για κάτι, θα το κάνω ευθέως. Δες το πρόσωπο που χρησιμοποιώ. Συνήθως είναι τρίτο. Άρα δε μιλάω προσωπικά. Ενδεχομένως να θεωρείς ότι, επειδή λες κάτι και με αφορμή αυτό απαντάω "κάποιοι το λένε αυτό διότι...", έμμεσα σε βάζω κι εσένα σε αυτούς τους «κάποιους». Δεν το κάνω όμως. Απλά επισημαίνω το γεγονός ότι όντως "κάποιοι το λένε αυτό διότι...".
 19. Πρόσφατα διάβαζα για κάποιες καταδίκες με στοιχεία από τον Όργουελ, όταν βρω το κείμενο θα το παραθέσω. Προφανώς έχω επιφυλάξεις για το αν έδωσε συνειδητά ονόματα και το έγραψα πάνω από μία φορά. Σε κάθε περίπτωση διατηρώ επιφυλάξεις για κείνη την περίοδο καθώς η πληροφόρηση ήταν τρομερά αλλοιωμένη.
  Στην "καθομιλουμένη" δεν αμφιβάλλω ότι κάποιοι χαρακτηρίζονται ως "σταλινικοί". Ομως αυτός ο χαρακτηρισμός όπως προανέφερα προέρχεται από τον Τρότσκυ.
  Σαν αντιεξουσιαστής δεν αποδέχομαι ότι ο άνθρωπος που είπε ότι "οι εργάτες δεν ξέρουν το συμφέρον τους και δε μπορούν να αποφασιζουν για λογαριασμό τους, είναι καλύτερα να αποφασίζει γι αυτούς το κόμμα"* (Λ.Τρότσκυ) έχει το οποιοδήποτε δικαίωμα να κατηγορεί το Στάλιν. Δεν αποδέχομαι ότι ο "σταλινισμός" ήταν η "κακή" απόκλιση του εξουσιαστικού κομμουνισμού (μπολσεβικισμού). Ο όρος "σταλινισμός" κατα τη γνώμη μου εμπεριέχεται στην έννοια του μπολσεβικισμού άρα δεν θεωρώ κάποιον "σταλινικό" αλλά "μπολσεβικιστή". Και φυσικά δεν είμαι ο μόνος, οι περισσότεροι αναρχικοί (θεωρητικοί και μη) αυτό πιστεύουν.
  Τυχαίνει να έχω περάσει μάλιστα από τον τροτσκιστικό χώρο, και σε πληροφορώ ότι οι ίδιοι οι τροτσκιστές θεωρούν τους εαυτούς τους "καθαρούς μπολσεβίκους" και το "σταλινισμό" μια "απεχθή αίρεση" που λερώνει την έννοια του εξουσιαστικού κομμουνισμού. Σήμερα μπορεί να εμφανίζονται σαν "συμβουλιακοί κομμουνιστές". Αν είναι "συμβουλιακοί" τότε δεν είναι τροτσκιστές, ο Τρότσκυ κάθε άλλο παρά πίστευε στα εργατικά συμβούλια.

  Υπάρχει κανένας άλλος που δεν κατάλαβε να τα ξαναγράψω;

  *Το 1904 ο Λέων Τρότσκυ, ανάμεσα σε βρισιές και κατηγορίες ενάντια στο Λένιν και στα μέλη του ΣΔΕΚΡ (το πρώιμο ΚΚΣΕ) επικαλείται την "υποκατάσταση της βούλησης του προλεταριάτου" από το κόμμα στη μπροσούρα "Τα πολιτικά μας καθήκοντα". Εκεί ευθαρσώς υποστηρίζει ότι οι εργάτες είναι ασυνείδητοι και θα πρέπει να δεχτούν την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος (του κόμματος θέλω να πω) ώστε να γίνουν κομμουνιστές και να τους επιτραπεί να αποφασίζουν για τα συμφέροντά τους. Ατυχώς γι αυτόν, όταν εφαρμόστηκε στην πράξη η "υποκατάσταση" ήταν στην ηγεσία ο Στάλιν.
 20. ναι οκ , το θεμα ομως δεν ειναι πως το βλεπεις εσυ συγκεκριμενα , δηλαδη αν για σενα ο σταλινισμος εμπεριεχεται στον κομμουνισμο ή οχι. Το θεμα ειναι πως ενας κομμουνιστης μπορει να μη βλεπει τον εαυτο του ως σταλινικο και να βλεπει καποιον αλλον ως σταλινικο.
  Παρεμπιπτοντως και εγω ξεχωριζω τους κομμουνιστες σε σταλινικους και μη και ουτε τροτσκιστης ειμαι ουτε κομμουνιστης.
  Οσον αφορα τις καταδικες ανθρωπων βαση λιστας του οργουελ , πως θα σου φαινοταν αν καποια μερα αποδεικνυοταν οτι ο οργουελ δεν ειχε καμια σχεση με αυτες; θελω να πω πως το οτι καποιος καταδικαστηκε με στοιχειο μια λιστα που εχει αποδοθει σε καποιον δε σημαινει οτι αυτος ο καποιος εχει σχεση με τη λιστα και οτι ειναι καταδοτης...