Μια νέα πλατφόρμα Αντιπληροφόρησης, με την συμβολή του osarena

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ιδέες - Προτάσεις - Ανακοινώσεις osarena' που ξεκίνησε ο χρήστης Hellena, 16 Ιαν 2016.

 1. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  [IMG]
  Ευρισκόμενοι πλέον στην δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα, εξακολουθούμε να θεωρούμε ορισμένες καταστάσεις, οι οποίες αφορούν το διαδίκτυο, με πολύ παλιότερα πρότυπα που βρίσκονται στις απαρχές του ή μάλλον στην εποχή που έγινε μαζικό. Ένα από αυτά αφορά την πληροφορία και την ευρύτερη δημοσιογραφία. Θεωρούμε ακόμα πως το διαδίκτυο αποτελεί μια τεχνολογική εξέλιξη η οποία είναι ικανή να βγάλει την δημοσιογραφία από την κρίση που είχε υποπέσει ή μάλλον πως αυτό έχει ήδη επιτευχθεί.
  Η αλήθεια όμως είναι πως αυτό δεν έγινε, ήταν κατά κάποιον τρόπο επόμενο να μην γίνει και στην πράξη, ασχέτως του τι λένε και νομίζουν αρκετοί, η ύπαρξη του διαδικτύου συνέβαλε στο απόλυτο εκφυλισμό της δημοσιογραφίας και της χωρίς επαναφοράς σήψης της. Σίγουρα όμως γι' αυτό δεν ευθύνεται το μέσον (διαδίκτυο), μα κυρίως η ίδια η δημοσιογραφία σε συνδυασμό με την επιβαλλομένη και επικρατούσα κοινωνική κατάσταση.

  Πιστεύουμε πως το σχετικό θέμα που αφορά την πληροφορία, την δημοσιογραφία, την προπαγάνδα και το blogging στο διαδίκτυο, το έχουμε αναλύσει σε αρκετά άρθρα μας στο παρελθόν. Όμως σαν ένα μέσον αντιπληροφόρησης και σαν ανθρώπους που μας αφορά η εξέλιξη του διαδικτύου, καθώς θεωρούμε πως μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στις ανθρώπινες ζωές, τα διάφορα συμβάντα μας δίνουν και τα σχετικά ερεθίσματα ώστε να εμπλουτίσουμε τις απόψεις όλων αυτών των προηγούμενων άρθρων μας.

  Η διαπίστωση της κρίσης των Μέσων δεν στερείται ούτε βιβλιογραφικών αναφορών, ούτε πρωτογενούς εμπειρίας. Όποιον δημοσιογράφο παραδοσιακών μέσων κι' αν ρωτήσετε, θα λάβετε στην καλύτερη περίπτωση κυνικές απαντήσεις. Στις ελεύθερες κοινωνίες, το επάγγελμα του δημοσιογράφου είναι ταυτισμένο με συναλλαγές, απάτες, ψεύδη και υπόγειες συμφωνίες. Στα «βασικά» και «μεγάλα» μέσα της ελλάδας, κυριαρχούν οι αξίες της αναξιοκρατίας, του νεποτισμού, της οκνηρίας, της ιεραρχίας και του κυνισμού. Αν αυτό δεν αλλάξει, το επάγγελμα του δημοσιογράφου θα συγχέεται αυξανόμενα μ’ εκείνο των δημόσιων σχέσεων ή των διαφημιστών.

  - Γι' αυτούς τους λόγους λοιπόν, συμβάλαμε δημιουργικά σε ένα νέο εγχείρημα αντιπληροφόρησης στο ελληνόφωνο διαδίκτυο:

  Η mpalothia.wordpress.com, υπήρξε ένα σημαντικό μέσον αντιπληροφόρησης τα τελευταία 3ήμισι χρόνια της λειτουργίας του.
  Ώρα όμως, να αλλάξει σελίδα και να περάσει σε νέα εποχή.
  Και αυτή η εποχή, περιλαμβάνει μια μεγάλη, δυνατή, συμμετοχική και αλληλέγγυα πλατφόρμα αντιενημέρωσης. Επειδή τα ΜΜΕ θα είναι πάντα αυτά που είναι, και δεν θα αλλάξουν ποτέ τις διαπλεκόμενες εξουσιαστικές σχέσεις τους.

  Η νέα αυτή πλατφόρμα, στήθηκε και στηρίζεται από το osarena.net, καθώς και αυτό αποτελεί το πρώτο - στο ελληνόφωνο διαδίκτυο - εγχείρημα της άλλης πλευράς της τεχνολογίας.

  Είναι φυσικά σε κατάσταση απόλυτης δοκιμαστικής λειτουργίας και αυτό που θα αποτελέσει την βάση για το επόμενο ακόμα πιο μεγάλο βήμα της τρίτης βερσιόν της mpalothia.

  Μέχρι τότε όμως, καλωσορίστε και στηρίξτε το φρέσκο και ανανεωμένο:

  >>> http://mpalothia.net (v2.0-alpha)

  που ελπίζουμε να αποτελέσει το κέντρο της πραγματικής ενημέρωσης από την νέα χρονιά που ξεκίνησε (2016).

  Αντιστεκόμενοι στην αναδυόμενη τάξη της πληροφορίας και στην ακατάσχετη παραπληροφόρηση, ενάντια σε κάθε εξουσιαστική μορφή.
  Αρέσει σε Χάρης και Logan
 2. Μπράβο παιδιά, καλή αντιπληροφόριση να χουμε :)
  Αρέσει σε Χάρης
 3. πολύ καλή δουλειά..
  Αρέσει σε Χάρης
 4. Αν και επιλέγω το σκεπτικό του indymedia, δηλαδή την ανοιχτή δημοσίευση χωρίς προεγγραφή, κατανοώ τους κινδύνους που μπορούν να μετατρέψουν την αντιπληροφόρηση σε παραπληροφόρηση. Καλό είναι λοιπόν να υπάρχουν και τα blogs κλειστής δημοσίευσης ώστε να διασταυρώνονται οι πληροφορίες. Από αυτά ξεχωρίζει η mpalothia.net και το interarma.info. Το δεύτερο τελευταία αντιμετωπίζει τεχνικά προβλήματα και είναι δύσκολο να βοηθήσει κανείς καθώς τα άτομα της τάσης που εκπροσωπεί είναι μάλλον απρόσιτα.
 5. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Πως να ενσωματώσω τα ραδιόφωνα στην mpalothia; Ξέρεις;
  Εννοώ να τα ενσωματώσω καλά και όχι απλά να τα βάλω, επειδή βγαίνουν χάλια.
 6. Εννοείς ότι θέλεις κάποιον embeded player να ακούει κανείς audio streaming από το browser;
  Είναι εύκολο να γίνει σε flash και υπάρχουν ήδη players ανοιχτού κώδικα που παραμετροποιούνται με κάποιο xml (χωρίς να μπλέξεις με actionscript).
  Για παράδειγμα ο jplayer, συμβατός με html5 (δεν απαιτεί flash plugin) http://jplayer.org/latest/demo-08/
  Σε καλύπτει κάτι τέτοιο;
 7. Ο δικός μου αγαπημένος δικτυακός τόπος αντιπληροφόρησης είναι το vmediagr μέσα στο YT. Ειδικά μου αρέσει σαν πρώτη επιλογή ο Μενέλαος. Αλλά και οι υπόλοιπες εκπομπές του είναι καλές. Θα έλεγα πως είναι μια όαση στην έρημο της προπαγάνδας. Σαν επόμενες επιλογές έρχεται το ertopen και πιο σπάνια το indymedia.

  Δυστυχώς (και λυπάμαι που το λέω), ορισμένες άλλες πηγές η έκλεισαν (όπως ένας δικτυακός τηλεοπτικός σταθμός από την Σύρο), η έγιναν "συμβιβασμένες" υπό τον φόβο του κλεισίματος. Ολοένα οι τόποι αντιπληροφόρησης λιγοστεύουν, αυτό παρατηρώ. Για παράδειγμα οι δικτυακές εκπομπές του κινήματος "Δεν πληρώνω" η του ζεύγους Γεριτσίδου, έχουν σταματήσει. Είναι φανερό πως οι άνθρωποι έδωσαν άνισο αγώνα, τουλάχιστον για δύο χρόνια, και αυτό τους κατέβαλλε, καθώς και ο πόλεμος που τους γινόταν.

  Για το vmediagr πηγαίνετε στο YT, και δώστε στο κουτάκι vmediagr. Προς το παρόν έχουν σταματήσει οι εκπομπές λόγω του Καλοκαιριού, ελπίζω πως θα ξαναρχίσουν.

  Άλλες πηγές, είναι γενικά από ΥΤ οι πολιτικοί σχηματισμοί πλήρους ρήξης όπως το "Σχέδιο Β", αλλά αυτοί σπάνια βγάζουν κάποια ομιλία.
 8. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Το δοκίμασα και αυτό, δεν το ήξερα, μα δυστυχώς χάλια ή μάλλον προβληματικό, όπως και τα άλλα.
  Ίσως τελικά να οφείλεται και στους σταθμούς.
  Δε βλέπω άλλη λύση, πέρα από το να τους ζητήσουμε να βάλουν τον player τους σε μια ξεχωριστή σελίδα, να μας δώσουν το link της και να την κάνουμε embed.
 9. Εχε υπόψην σου ότι σε ότι αφορά το flash και τους flash players υπάρχει το cross-domain policy της adobe που δεν επιτρέπει τη χρήση τους από flash εφαρμογές που σερβίρονται σε διαφορετικό domain, εκτός κι αν υπάρχει στο root του πηγαίου server το αρχείο crossdomain.xml όπως περιγράφεται εδώ http://www.adobe.com/devnet/articles/crossdomain_policy_file_spec.html κι εδώ (για τον jwplayer) https://support.jwplayer.com/customer/portal/articles/1403679-crossdomain-file-loading

  Για να μη μπερδεύεσαι περισσότερο, απλά απατείται ένα αρχείο με το όνομα crossdomain.xml και το παρακάτω περιεχόμενο (όπως ακριβώς είναι, χωρίς να συμπληρώσεις καμιά επιπλέον παράμετρο θα επιτρέψει την αναπαραγωγή του περιεχομένου από flash players οποιουδήποτε domain) στο root directory (π.χ. να υπάρχει το http://www.pikramenos.gr/crossdomain.xml) του server:
  Αν θες στείλε μου τα urls που θες να σερβίρονται να τα δουλέψω κατα περίπτωση και να σου δώσω μια έτοιμη λύση.

  Edit: Η λύση που σκέφτηκες θα τρέξει χωρίς crossdomain, αρκεί να σερβίρεις τη δική τους σελίδα με τον player (hosted στο ίδιο domain με το stream) μέσα από ένα popup (δεν προτείνεται) ή iframe (προτεινόμενο).
 10. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Mη νομίζεις, με ρυθμούς χελώνας τα κάνω.
  Είδες την ενσωμάτωση του κινηματολογιου που εχω κάνει στην κεντρική του mpalothia;
  Κάτι τέτοιο έλεγα, βάζοντάς το καταρχάς αυτοί σε μια σελίδα τους, ίσως με λίγο html για πλαίσιο.
  Μπορώ να το κάνω popup, σταθερό η και σε «ακορντεόν».
  Να φαίνεται δηλαδή ο player.
  Τρέμω τα requests από την μια. Υπάρχει ήδη θέμα.
  Από την άλλη (Merphy's talk) 100% θα βαρέσει κάποια στιγμή,
  Και το πιο σημαντικο ειναι πως δεν θα είμαστε εμείς συνέχεια από πάνω. Τα παιδιά εκεί δεν έχουν καθόλου γνώσεις σε αυτά και χρειαζεται να τα έχουν με επιλογές και κλικ. Αυτός και ο λόγος που έχει ελάχιστα πειράγματα στον κώδικα και 1-2 plugins για τα αυτονόητα.
  Κοινώς, οι περιορισμοί μου κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα.

  Ε. από σταθμούς ξέρεις, τους γνωστούς. Αυτούς που έχει ήδη αριστερά το indy και ίσως 1-2 ακόμα επαρχιακούς.
 11. Τυχαίνει να έχω κάπου τον κώδικα του indy, το widget με τους σταθμούς νομίζω ότι θάναι καλό και για το mpalothia και για όποιο άλλο site.
  Κατέβασε τον κώδικα από εδώ: http://debianass.html-5.me/radio.zip
  Για να το εγκαταστήσεις θα πρέπει να συμπεριλάβεις το menu.js και το radio.css.
  Στο τέλος του header της σελίδας (όχι του <header> tag) βάζεις τον κώδικα από το header.txt και στο footer βάζεις το περιεχόμενο του footer.txt (απλά περιέχει το </div> tag). Το folder img περιέχει τα εικονίδια.
  Μπορείς να το δεις εδώ http://debianass.html-5.me/test1.html
  Εννοείται ότι μπορείς να προσθέσεις σταθμούς προσθέτοντας tags <li class="c-menu__item">.....</li> με το αντίστοιχο περιεχόμενο και να αλλάξεις την εμφάνιση από τις κλάσεις του css.

  Edit: Το script περιέχει onload, αν η σελίδα σου περιέχει κι άλλο onload δε θα τρέξει ή θα αντικαταστήσει το υπάρχον και θα χαλάσει κάτι άλλο.
  Γι αυτό μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον κώδικα από εδώ: http://debianass.html-5.me/radio1.zip όπου δεν υπάρχει onload αλλά ο κώδικας εμφανίζεται στο footer. Ουσιαστικά αλλάζει το menu.js και το footer.txt.
 12. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Ευχαριστώ ρε συ, θα το δοκιμάσω το ΣΚ και θα ενημερώσω.
 13. Ελπίζω να μπορέσεις να κάνεις τις αλλαγές μέσα από το wordpress... Οπως έχω ξαναπεί προσωπικά το αποφεύγω καθώς σε δυσκολεύει πολύ να κάνεις μικροαλλαγές στον κώδικα ή τις αναιρεί όταν κάνεις ενημέρωση των themes (ή addons ή plugins ή όπως τα ονομάζουν οι developers του wp).

  Αν θέλεις κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές στην εμφάνιση του widget (χρώματα, γραμματοσειρές, στήσιμο κλπ) μου λες τι θες να αλλάξει, κάνω edit το css και στο στέλνω έτοιμο. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τις λειτουργίες του javascript.

  Υ.Γ. Στον κώδικα της σελίδας γίνεται χαμός, απορώ πως βγάζεις άκρη. Μια custom πλατφόρμα (π.χ. του indy) έχει πολύ πιο καθαρό κώδικα, τον καταλαβαίνεις γρήγορα και μπορείς να κάνεις αλλαγές/διορθώσεις πολύ πιο εύκολα.

  Edit: Θα μπορούσε να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία πρόσθεσης-αφαίρεσης σταθμών με κάποιο php script και ένα xml ή flat file που να περιέχουν τα arrays για να μην επηρρεαστεί καθόλου η βάση του wp. Εννοείται ότι δε θα βρίσκεται μέσα στο control της σελίδας αλλά κάπου ξεχωριστά πράγμα που εγκυμονεί κινδύνους ασφάλειας. Γι αυτό προτείνω την hardcoding λύση, απευθείας στον κώδικα αφού η ενημέρωση σταθμών δε θα γίνεται συχνά.
 14. Όταν λέμε αντιπληροφόρηση τι ακριβώς εννοούμε. Γιατι ειναι βαρετό ως εκνευριστικό να βλέπεις μία σελίδα που υποτίθεται ενημερώνει και το μόνο που έχει είναι δράσεις παρεών αμβιβόλου ποιότητας ηθικής ή ιδεολογίας. Ενημέρωση για πορείες, συζητηση για την κατάληψη και δεν συμαζεύεται. Τον κόσμο τον αφήνουν αδιάφορο όλα αυτά. Αλλα θα μου πεις πολύ που σας νοιάζει ο κόσμος. Όλοι φασίστες είναι σωστά;
 15. νομίζω ό,τι το ζήτημα είναι να δούμε τί εννοούμε με τον όρο αντιπληροφόρηση. οι γρήγοροι και έν καινό αφορισμοί δεν βοηθάνε πρός σε αυτην την εξέλιξη..
 16. Ενα ενδιαφέρον άρθρο από την εφημερίδα "άπατρις" (αναδημοσίευση από το e-against): Θέαμα και αντιπληροφόρηση

 17. Ωραία τι εννοούμε με τον ορο αντιπληροφόρηση. Γιατί αν είναι μόνο αυτό που βλέπω το θεωρώ άχρηστο. Γιατί να ενδιαφέρει τον κόσμο η δράση πέντε τυχαίων να καταλαμβάνουν χώρους ας πούμε;
 18. Evi

  Είναι άδικο αυτό που λες. Το blog έχει πολλές κατηγορίες και ορισμενες εξαιρετικές αναλύσεις.
  Αν πάντως στα σοβαρά, δεν αντιλαμβάνεσαι ακριβώς τον όρο της αντιπληροφόρησης, μια βόλτα στο blog του osarena θα μπορούσε να σου δώσει απαντήσεις για το τι είναι.
 19. Σχετικά με τους κινηματικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, πιστεύω πως το καλυτερο θα ήταν ένα add on για firefox και chromium (και chrome-vivaldi) το οποίο να ενημερώνεται από ένα xml που θα φιλοξενείται στο mpalothia.net. Θα μπορούσε βέβαια να ενημερώνεται κι από τη βάση δεδομένων, αλλά λόγω του wordpress πιστεύω πως είναι καλύτερα να αφήσουμε τη βάση στην ησυχία της.
  Πρακτικά ο χρήστης θα εγκαθιστά το addon στο browser του, θα εμφανίζεται ένα button και θα ανοίγει ένα popup με τους σταθμούς. Επειδή οι σταθμοί μπορεί να αλλάζουν, να προστίθενται νέοι, να αλλάζουν λογότυπο ή listen url, θα πρέπει να υπάρχει το xml που θα καλείται από το mpalothia.net και θα ενημερώνεται από κάποιο php editor που θα φιλοξενείται επίσης εκεί.
  Η ενημέρωση θα γίνεται μέσα από ένα απλό php interface από τη διαχείρηση του mpalothia.
  Σκεφτείτε το οι μπαλωθιανοί κι αν σας ενδιαφέρει μπορώ να φτιάξω ένα demo.
 20. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Καλή ιδέα και αυτό. Μην λες τις λέξεις «βάση δεδομένων», ταράζομαι και είμαι και σε κρίσιμη ηλικία.
  Βασικά για να μην λαλακιζομαστε εδώ, τράβα μια εδώ και γράψε μου το mail σου (δεν θα φανεί έξω) .

  Αυτά βέβαια προς τέλη Νοέμβρη, αρχές Δεκέμβρη, επειδη είμαι σε μετακόμιση και βγαίνει πιο δύσκολη από όσο περίμενα, συν πως θέλω εκεί που πάω να στήσω καλωδιώσεις, σταθεροποιητές, ενισχυτές wifi, τα γκομπιούτερ μου και τα σχετικά, να τσακωθώ με τον ΟΤΕ για την άνοδο της ταχύτητας κλπ. Ξέρεις πως πάνε αυτά. Τα στήνεις όλα και καλά και μετά πας.