Νέα εποχή για το περιβάλλον εργασίας MATE

Συζήτηση στην κατηγορία 'Απορίες για το Περιβάλλον Εργασίας - Εμφάνιση' που ξεκίνησε ο χρήστης debianass, 11 Οκτ 2016.

 1. Η ανησυχία των χρηστών του MATE για τη συμβατότητά του με το GTK3 δεν είναι κάτι νέο. Από νωρίς φάνηκε ότι πρόκειται για ένα σκόπελο για το ελαφρύ, σταθερό και εύχρηστο περιβάλλον εργασίας που προτιμούν αρκετοί χρήστες του παλιού gnome αλλά και των windows XP που δεν είδαν με καλό μάτι την εισβολή κάποιου android-ειδούς περιβάλλοντος στον υπολογιστή τους.

  [IMG]

  Αλλά τι είναι το GTK;

  To GTK είναι μια βιβλιοθήκη του Gnome την οποία ενσωματώνει ο προγραμματιστής στο πρόγραμμα που γράφει προκειμένου να δημιουργήσει μια παραθυρική εφαρμογή. Δεν είναι μια ξεχωριστή γλώσσα αλλά περιέχει functions στις οποίες απευθύνεται η γλώσσα με διάφορες παραμέτρους εφόσον έχει εισαγάγει την αντίστοιχη GTK βιβλιοθήκη.
  Δεν είναι η μοναδική βέβαια, υπάρχουν κι άλλες εναλλακτικές για τους προγραμματιστές Gnome (και όχι μόνο) όπως το Qt το οποίο για πολλούς αποτελεί το μέλλον.
  Περισσότερα για το GTK στο https://developer.gnome.org/

  Γιατί GTK3 κι όχι GTK2;

  Οι απόψεις διίστανται. Αλλοι θεωρούν σημαντική την αναβάθμιση του GTK από την έκδοση 2 στην 3 κι άλλοι πιστεύουν ότι τελικά η 2 ήταν καλύτερη.
  Αυτού του είδους οι διαφωνίες δεν είναι πρωτόγνωρες, αντίστοιχες υπάρχουν για την αναβάθμιση της Qt4 στην Qt5.

  Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνιση μιας εφαρμογής σε GTK3 είναι καλύτερη αισθητικά από την αντίστοιχη σε GTK2 και ο χώρος που καταλαμβάνουν στο δίσκο οι βιβλιοθήκες είναι αρκετά λιγότερος στη νέα έκδοση. Αλλοι βρίσκουν ότι το GTK3 χρησιμοποιεί περισσότερη RAM κι άλλοι ότι δεν βρίσκουν διαφορά.

  Σίγουρα πάντως το GTK3+ με την πολιτική αναβάθμισης που ακολουθεί, χωρίς να δείχνει να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη συμβατότητα, όχι μόνο με εφαρμογές μη-gnome και μη-systemD, αλλά και τις παλιότερες εκδόσεις του, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα. Και αποτελεί ένα ερώτημα γιατί οι νέες εκδόσεις GTK ανεβαίνουν αμέσως στα αποθετήρια του Debian ενώ δεν πληρούν αποδεδειγμένα τα κριτήρια που προβλέπει η διαδικασία.

  [IMG]

  Η έκδοση 3.22 του GTK συγκεκριμένα εκτός του MATE κρασάρει τον Nemo του Cinnamon καθώς και άλλες εφαρμογές

  Θέλω να πιστεύω ότι αυτός ο ιδιότυπος “πατριωτισμός” των χρηστών του Gnome και systemD που δεν ενδιαφέρεται για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη συμβατότητα με εφαρμογές άλλης τεχνολογίας βρίσκεται στο περιθώριο της linux κοινότητας. Παρά τις διαφορετικές μας επιλογές δεν παύουμε να στηρίζουμε όλες τις εφαρμογές GNU χωρίς αποκλεισμούς ή τεχνο-σωβινισμούς.

  Ωστόσο πλέον όχι μόνο τα περιβάλλοντα εργασίας που βασίζονται στο Gnome αλλά και οι νεότερες εκδόσεις εφαρμογών GTK, χρησιμοποιούν το GTK3 και ακολουθούν την ανάπτυξή του. Κι αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος το αγαπημένο μας DE, το MATE να υποστηρίζει πλήρως το GTK3.

  Καλά όλα αυτά, αλλά που ενδιαφέρουν τον τελικό χρήστη του ΜΑΤΕ;

  Οι τελευταίες εκδόσεις του MATE έδειξαν ότι αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες να ακολουθήσουν την ανάπτυξη του GTK3. Η έκδοση MATE 1.14 βγήκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έκδοση GTK3.22 που την κρασάρει. Ο τελικός χρήστης έβλεπε το desktop του να καταρρέει με ένα δεξί κλικ, τα παράθυρα του μενού να μένουν στο desktop αφού τα έκλεινε ενώ σε πολλές περιπτώσεις ο διαχειριστής αρχείων του MATE δε λειτουργούσε καθόλου. Ανάλογη ήταν και η εμφάνιση του MATE με τα tabs επιλογών να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο, τα gui των εφαρμογών να μη διαβάζονται και γενικά ένα μπάχαλο.

  Πολλοί χρήστες MATE έβαλαν τα πακέτα GTK3 και MATE on-hold (να μην αναβαθμίζονται) μέχρι να λυθεί το πρόβλημα ενώ άλλοι κατέφυγαν προσωρινά σε άλλα περιβάλλοντα εργασίας.

  Δεν έλειψαν και τα διορθωτικά πακέτα που έγραψαν, διένειμαν ή ενσωμάτωσαν στις διανομές τους ορισμένοι προγραμματιστές προκειμένου να κάνουν υποφερτή αυτή την απότομη αναβάθμιση του GTK3.22 (Παράδειγμα: https://www.preining.info/blog/2016/09/fixing-packages-for-broken-gtk3/).

  Ετσι, αρκετές γνωστές linux διανομές που χρησιμοποιούν MATE, επέλεξαν παλιότερες εκδόσεις του ή παλιότερες εκδόσεις του GTK3 που δεν εμφάνιζαν αυτό το μπάχαλο.

  Φως στον ορίζοντα με την έκδοση MATE 1.16

  Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το MATE έχασε αρκετό χρόνο αναπτύσσοντας το περιβάλλον του σε GTK2 ενώ ήταν ήδη γνωστό ότι αντικαθίσταται με το GTK3.

  Η έκδοση 1.16 του MATE όπως φάνηκε ήρθε για να καλύψει το χαμένο χρόνο. Ο κώδικας καθαρίστηκε από όσες εντολές προέρχονταν από την GTK2 και αντικαταστάθηκαν με τις αντίστοιχες της GTK3. Κάποιες επιπλέον παρελκόμενες εφαρμογές του MATE ξαναγράφτηκαν για την GTK3.2+ και δόθηκε βάση στη συμβατότητα με τα desktop themes.

  Συγκεκριμένα στην έκδοση 1.16 του ΜΑΤΕ:

  Θεμελιώθηκε συνολικά η υποστήριξη του MATE στο GTK3.
  Υποστήριξη themes και εφαρμογών GTK3.22
  Ξαναγράφτηκαν για αποκλειστική χρήση του GTK3:
  • Το Egrampa (ο διαχειριστής συμπιεσμένων αρχείων)
  • Το MATE Notification Daemon
  • Το MATE PolKit
  • Το MATE Session Manager
  • Το MATE Terminal
  Διαχωρίστηκαν από τη βιβλιοθήκη libmate-desktop:
  • Engrampa
  • MATE Applets
  • MATE Netbook
  • MATE Power Manager
  • MATE Terminal
  • Pluma (ο επεξεργαστής κειμένου)
  Ξεκίνησε η διαδικασία μετατροπής εφαρμογών σε GApplication ή GtkApplication (δηλαδή αντικατάσταση των παλιότερων functions του κώδικα με g_application_function() ή gtk_application_function() ) :
  • Engrampa
  • MATE Applets
  • MATE Netbook
  • MATE User Share
  Διορθώθηκαν επίσης αρκετά bugs και συμπληρώθηκαν οι μεταφράσεις.
  Περισσότερες λεπτομέρειες για τις αλλαγές στη νέα έκδοση: http://mate-desktop.com/blog/2016-09-21-mate-1-16-released/
  Ο πίνακας που δείχνει το πέρασμα των επιμέρους MATE εφαρμογών στο GTK3: http://wiki.mate-desktop.org/status:gtk3

  Πως εγκαθιστούμε την έκδοση 1.16

  Η έκδοση 1.16 βρίσκεται ήδη σε αποθετήρια Arch-Manjaro, Ubuntu-Ubuntu MATE, Debian sid/testing και επεκτείνεται.
  Στο Debian και Ubuntu η συμπεριφορά του ΜΑΤΕ είναι η αναμενόμενη, με τη γνωστή σταθερότητα που το καθιέρωσε στην επίσημη stable έκδοση, την 1.8. Τα προβλήματα είναι απειροελάχιστα κι αυτά εντοπίζονται σε κάποια panel applets που δεν έχουν επικαιροποιηθεί ακόμα.

  Ubuntu-Mint κλπ Ubuntu based:
  Μέχρι στιγμής η έκδοση 1.16 δεν έχει ανέβει στα επίσημα αποθετήρια του Ubuntu. Για να το εγκαταστήσει κανείς θα πρέπει να προσθέσει το ppa:
  Κώδικας:
  sudo add-apt-repository ppa:jonathonf/mate-1.16
  sudo apt-get update
  αν το έχουμε ήδη εγκατεστημένο, αρκεί μια αναβάθμιση του συστήματος για να ενημερωθεί και το MATE:
  Κώδικας:
  sudo apt full upgrade
  Για να το εγκαταστήσουμε:
  Κώδικας:
  sudo apt install mate-core mate-desktop-environment
  Για να το απεγκαταστήσουμε και να επιστρέψουμε στην έκδοση της διανομής:
  Κώδικας:
  sudo apt install ppa-purge && sudo ppa-purge ppa:jonathonf/mate-1.16 
  Debian:
  Στο Debian αρκεί να ενεργοποιήσουμε τα sid ή testing αποθετήρια.
  Για να ενημερώσουμε το ήδη εγκατεστημένο MATE στο debian χωρίς να ενημερωθεί όλο το σύστημά μας σε sid/testing, αφού ορίσουμε τα αποθετήρια:
  Κώδικας:
  sudo apt-get install ‘*mate*’ ‘*caja*’ --only-upgrade
  sudo apt-get install -f
  Η εντολή δε θα ενημερώσει παρελκόμενες εφαρμογές (π.χ. atril) και θα πρέπει να το κάνουμε χειροκίνητα ή να χρησιμοποιήσουμε έξυπνα την αναζήτηση και τα φίλτρα του synaptic.

  Arch-Manjaro:
  Στο Arch-Manjaro θα μας δυσκολέψει αρκετά να περάσουμε στη νέα έκδοση του MATE αφού τα νέα πακέτα έχουν διαφορετικό όνομα στο αποθετήριο (π.χ. το “mate-desktop” 1.16 ονομάζεται “mate-desktop-gtk3”) και δεν αρκεί ένα update για να ενημερωθεί.

  Η λύση είναι ολική απεγκατάσταση του παλιού MATE και εγκατάσταση του νέου (με το διαφορετικό όνομα).

  Ανοίγουμε μια νέα κονσόλα με Ctrl+Alt+F2
  απεγκαθιστούμε το MATE:
  Κώδικας:
  pacman -R mate-desktop
  και εγκαθιστούμε το MATE-gtk3:
  Κώδικας:
  pacman -S mate-desktop-gtk3
  pacman -S mate-gtk3
  pacman -S mate-extra-gtk3
  Θα συνιστούσα στους χρήστες Arch-Manjaro να περιμένουν λίγο ακόμα ώστε να γίνει πιό ομαλή η αναβάθμιση από την κοινότητα, διαφορετικά ενδέχεται να αποσταθεροποιήσουν το σύστημά τους.
  Περισσότερα στο αγγλόφωνο forum: https://bbs.archlinux.org/viewtopic.php?id=215679

  ΠΡΟΣΟΧΗ:
  Οι χρήστες διανομών που περιέχουν το MATE δεν έχουν λόγους να το αναβαθμίσουν εφόσον δεν τους παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα. Η ομάδα ανάπτυξης της διανομής τους έχει αναλάβει την ευθύνη να τους παρέχει λειτουργικές ενημερώσεις φροντίζοντας να μη συναντήσουν τα παραπάνω προβλήματα.

  Δείτε ακόμα:
  Mate Desktop: Το προλεταριάτο αντεπιτίθεται
 2. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Εγώ ο παράξενος με τις διορθώσεις πάλι. Το GTK+ δεν είναι βιβλιοθήκη αλλά εργαλειοθήκη (toolkit) και, αν και αυτή η παρερμηνεία υπάρχει δεκαετίες ολόκληρες, δεν είναι «του GNOME». Αντίθετα, το GNOME είναι προϊόν του.
  Επίσης, το systemd γράφεται πάντα με πεζά.

  Στο κυρίως θέμα τώρα, νομίζω ότι απλά συμβαίνει αυτό που συμβαίνει παντού όταν παρουσιάζεται έντονη προσκόλληση στο παρελθόν. Έρχεται δηλαδή το μέλλον και διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε ριζικά για να μη μείνουμε ανάμνηση. Ταπεινή μου άποψη, όταν χρειάζεται να ξαναγραφτούν πράγματα σε νεότερο toolkit, χωρίς να υπάρχει σχεδιασμός γι' αυτό εξαρχής, είναι δείγμα κακής ανάπτυξης.

  Ίσως κάποιοι να πιστεύουν το αντίθετο αλλά τα νέα πράγματα (συνήθως) καλύπτουν πραγματικές ανάγκες και δε φτιάχνονται απλά για να βγάλει το άχτι του ο καθένας, ούτε και οι (περισσότερες) διανομές αποτελούνται από ορδές ηλιθίων που υιοθετούν τεχνολογίες χωρίς κρίση. Πάντα θα υπάρχει κάποιος που «αγάπησε» μια συγκεκριμένη εμφάνιση, ένα συγκεκριμένο τρόπο κλπ. Δε μπορεί όμως κανένας να έχει την απαίτηση να σταματήσει ο κόσμος για χάρη του. Η ζωή προχωράει και εμφανίζονται νέες ανάγκες. Το αν τα νέα πράγματα φτιάχνονται ακολουθώντας καλές πρακτικές ή όχι, είναι μια άλλη κουβέντα. Θεωρώ όμως ότι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τι είναι πρόβλημα του GNOME, που προκύπτει ίσως από κακή πρακτική, τι του MATE από την αναγκαστική του μετάβαση από παρωχημένο toolkit και τι της εκάστοτε διανομής που ενδέχεται να έχει σκα@#σει το πακετάρισμα (πολύ συχνό φαινόμενο).

  Λέμε για άλλους (οι Λινουξάδες εννοώ) αλλά η αλήθεια είναι ότι και στις τάξεις μας υπάρχουν πολλοί που δεν καταλαβαίνουν τι συμβαίνει και δεν επιθυμούν πραγματικά να μάθουν. Είχαμε (και θα έχουμε) «distro wars», «DE wars», «init wars», «display wars» (αυτό θα έρθει όταν γίνει default ο Wayland) και πολλά άλλα. Όποτε όμως συμβαίνει κάτι τέτοιο, είναι ζήτημα να βρεθεί ένα τεχνικό επιχείρημα στα δέκα, γιατί ο κόσμος απλά δε γνωρίζει. Τα περισσότερα είναι της μορφής "εμένα μου άρεσε έτσι", "εγώ προτιμούσα αυτό", "δε γουστάρω αυτό γιατί το φτιάχνει ο τάδε", "αφού δουλεύει, γιατί να το αλλάξω;" (κι ας υπάρχουν για χρόνια ανοιχτές συζητήσεις για το γεγονός ότι δε δουλεύει αυτό που νομίζουμε ότι δουλεύει).

  Σας αρέσει το MATE; Μπράβο σας. Προσπαθήστε όμως να καταλάβετε ότι ένα DE είναι εξαιρετικά περίπλοκο και δύσκολο στις αλλαγές, ειδικά όταν πρέπει να γραφτεί ξανά απ' την αρχή. Με εξαίρεση καναδυό που αλλάζουν μια φορά στα 150 χρόνια, όλα τα υπόλοιπα είχαν κάποτε κάποιου είδους «δράμα». Στήριξη χρειάζεται και υπομονή.
 3. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Συγχωρέστε με αλλά θα «χακάρω» για λίγο το νήμα. Υπήρξε πρόσφατα (3/10) μια συνομιλία περί επιλογών στο Linux, την οποία θα παραθέσω μεταφρασμένη. Συγκεκριμένα, ήταν για το openSUSE και το systemd, νομίζω όμως ότι τα ίδια ισχύουν πάνω κάτω οπουδήποτε και ότι βοηθάει να κατανοήσουμε κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ποιο είναι το σκεπτικό που οδηγεί διανομές σε συγκεκριμένες επιλογές. Προσωπικά, η οπτική της απάντησης με βρίσκει εν πολλοίς σύμφωνο και αυτό είναι το μοναδικό δικό μου σχόλιο στο θέμα.

  Το αρχικό email:
  Και η απάντηση:
 4. asinoro Banned

  Όλα ξεκίνησαν με την υιοθέτηση του systemd που ξεκίνησε από την Red Hat ως το βασικό init, το οποίο το δέχτηκαν αρχικά το Debian και μην έχοντας επιλογή και το Ubuntu.
  Επειδή τα πράγματα στην ζωή είναι γενικά απλά αλλά εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα το ζήτημα με το systemd έχει ως εξής:

  Είναι απλό και σταθερό θα πετύχει, είναι πολύπλοκο και ασταθές θα αποτύχει.

  Βεβαίως, ως συνήθως ο χρόνος είναι αυτός που θα δείξει το αποτέλεσμα.
  Προσωπικά όσο υπάρχουν διανομές που θα προσπαθούν να το αποφεύγουν θα τις επιλέγω μέχρι να δω ότι έχει ωριμάσει αυτό το εργαλείο και οι διανομές που το διαθέτουν να είναι σταθερές σαν βράχος και γρήγορες σαν τον άνεμο.:D
 5. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Όλα ξεκίνησαν πριν πολλά χρόνια, όταν διαπιστώθηκε ότι το SysV είναι απαρχαιωμένο κι έχει ένα σωρό προβλήματα. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που δημιουργήθηκαν εναλλακτικά πριν καν εμφανιστεί το systemd, τα οποία όμως δεν ήταν επαρκή. Κάποιοι αποφάσισαν να φτιάξουν κάτι που θα έχει standards, θα ακολουθεί την εποχή και θα είναι αποκλειστικά για το Linux. Μάλιστα, πρότειναν σε όποιον ήθελε να κάνει το ίδιο. Κανένας δεν ασχολήθηκε όμως κι έτσι το μόνο σύγχρονο σύστημα είναι το systemd.

  Οι διανομές το υιοθέτησαν γι' αυτά που προσφέρει. Το Debian έκανε κανονική ψηφοφορία. Το Ubuntu, που είχε ολόδικό του σύστημα (Upstart) και δε φημίζεται για την ανοιχτότητά του σε δημιουργίες άλλων, αποφάσισε επίσης να το παρατήσει. Εκτός αυτού όμως, ο κόσμος δεν περιστρέφεται γύρω από αυτές τις δύο διανομές.

  Το systemd έχει ήδη πετύχει, με το να είναι το default στη συντριπτική πλειονότητα των διανομών.

  Ο σκοπός των παραπάνω όμως δεν ήταν να πάει η συζήτηση εκεί αλλά να δούμε πώς σκέφτονται οι διανομές σε ορισμένα θέματα και γιατί υπάρχει η τάδε επιλογή και όχι η δείνα. Μπορεί να πει κάποιος "γιατί το MATE δε διατηρεί το παλιό codebase, που ήταν μια χαρά και «δούλευε» και μπλα μπλα". Η απάντηση νομίζω είναι προφανής.
 6. Σαφώς το GTK είναι το Gnome Tool Kit (εργαλειοθήκη Gnome) και περιγράφεται στα αγγλικά σαν "Functions Library", δηλαδή "βιβλιοθήκη ανταποκρίσεων". Αρα πιστεύω ότι και οι δύο ερμηνίες είναι σωστές. Στο δομημένο προγραμματισμό πολύ συχνά ο προγραμματιστής δημιουργεί τις δικές του functions libraries που ονομάζονται άλλοτε classes, άλλοτε APIs κλπ.
  Φυσικά έχει διαφορά η κάθε περίπτωση (οι classes είναι κατα κάποιο τρόπο "εσωτερικές" ενώ τα APIs εξωτερικές σε έτοιμο έργο), όμως σε ένα γενικότερο πλαίσιο όλες είναι functions libraries και ένα υποσύνολο είναι toolkits.

  Ενα παράδειγμα που μπορεί να καταστήσει κατανοητή τη φύση του GTK σε κάποιον που δεν έχει ασχοληθεί με τον προγραμματισμό:
  Εστω ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα παράθυρο.
  Η διαδικασία από το μηδέν μπορεί να είναι η εξής: Πηγαίνουμε στο δάσος, διαλέγουμε ένα δέντρο, κόβουμε τον κορμό, πλανίζουμε τις σανίδες, δημιουργούμε τα πλαίσια, τα μοντάρουμε στις διαστάσεις που θέλουμε, βάζουμε βίδες, μεντεσέδες, τζάμια, διαλέγουμε χρώμα, το βάφουμε κι είναι έτοιμο.
  Η άλλη επιλογή είναι να βρούμε έναν μαραγκό και να του πούμε "Θέλουμε ένα ξύλινο μαύρο παράθυρο διαστάσεων τάδε".
  Από κει και πέρα αναλαμβάνει να το υλοποιήσει εκείνος και η δική μας δουλειά έχει τελειώσει.
  Στην περίπτωσή μας ο μαραγκός είναι το GTK και η εντολή " ξύλινο μαύρο παράθυρο διαστάσεων τάδε" είναι η function "παράθυρο()" με τις μεταβλητές "υλικό, χρώμα, διαστάσεις".
  Αν τώρα ο μαραγκός δεν αντιλαμβάνεται αυτή την εντολή αλλά θέλει μια διατύπωση της μορφής "παράθυρο από ξύλο κέδρου χρώματος #000000 (το μαύρο δεκαεξαδικά) διαστάσεων x,y,z", προφανώς δεν θα καταλάβει την πρώτη εντολή και είτε δε θα μας φτιάξει το παράθυρο είτε θα το κάνει με λάθος τρόπο.

  Στην περίπτωση του GTK3+ ο μαραγκός αποφασίζει να αλλάξει τη διατύπωση που κατανοεί, είναι επόμενο να υπάρξει ασυννενοησία.
  Σίγουρα ο μαραγκός δεν το κάνει αυθαίρετα. Εχει τους λόγους του που συνήθως είναι η μεγαλύτερη ακρίβεια στην εντολή ή το μεγαλύτερο εύρος επιλογών από πλευράς μας. Αλλά και πάλι θα δημιουργηθεί σύγχιση, πάλι θα βγούν πολλά στραβά παράθυρα μέχρι να κατακτηθεί ο νέος τρόπος επικοινωνίας.
 7. Να πούμε ακόμα ότι αυτές οι αλλαγές στο GTK3+ επηρρεάζουν πολύ περισσότερο τον προγραμματισμό γενικότερα, πέρα από το MATE και τα περιβάλλοντα εργασίας που έγιναν αντιληπτά αμέσως επειδή απευθύνονται στον τελικό χρήστη.
  Για παράδειγμα έχει προκύψει ασυμβατότητα της Tkinter της python. Μέχρι πρόσφατα μπορούσε κανείς αντί να εισαγάγει απευθείας κάποιο toolkit δημιουργίας παραθύρων στην python να εισαγάγει την Tkinter (παλιότερα "tkinter") και αυτή να μεταφράσει την εντολή στο εκάστοτε toolkit. Με το GTK3.22 η χρήση Tkinter επιστρέφει μηνύματα λάθους από το GTK και ο μόνος τρόπος να διορθώσει κανείς τον κώδικά του είναι να εισαγάγει απευθείας την GTK3 και να καλέσει τις αντίστοιχες functions του.
  Αυτό σημαίνει έναν επιπλέον πονοκέφαλο στους προγραμματιστές.
  Φυσικά η νέα έκδοση Tkinter θα βγει προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, όμως το πιθανότερο είναι ο προγραμματιστής να στραφεί στην απευθείας λύση, χρησιμοποιώντας είτε τις functions του GTK (όπως κάνει το MATE) είτε επιλέγοντας κάποιον άλλο "μαραγκό" (π.χ. το Qt) που κάνει τη μετάβασή του πιο ομαλά από άποψη προς-τα-πίσω συμβατότητας.

  Για πολλούς coders η ουσία της δουλειάς τους είναι το να δημιουργήσουν κάτι νέο, να επινοήσουν έναν καινούργιο αλγόριθμο που θα κάνει αυτό που θέλουν συντομότερα, με μεγαλύτερη ακρίβεια και με λιγότερα ως καθόλου σφάλματα. Από αυτή την άποψη είναι χάσιμο χρόνου να τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις του εκάστοτε toolkit/function library. Κι αυτή η τάση είναι που θα ορίσει τι θα επιβιώσει και τι όχι.

  Προσωπικά δε συμμερίζομαι την άποψη ότι θα πρέπει να ξαναγράφεται ο κώδικας από την αρχή κάθε φορά που αποφασίζει να κάνει αλλαγές μια library ή function library. Με αυτό τον τρόπο πολλές αξιόλογες εφαρμογές καταλήγουν στον κάλαθο των αχρήστων επειδή η περαιτέρω ανάπτυξή τους απαιτεί τρελή χαμαλοδουλιά προσαρμογής στις νέες functions.
  Κι όμως, υπάρχει ήδη η εμπειρία της ομαλής μετάβασης όπου οι παλιότερες functions ανταποκρίνονται κανονικά ενώ προστίθενται και οι νέες που κάνουν κάτι καλύτερο.
  Και σ'αυτή την περίπτωση εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, οι προγραμματιστές θα υιοθετήσουν για προφανείς λόγους τις νέες functions, χωρίς όμως να αχρηστευτεί όλος ο παλιότερος κώδικάς τους.
 8. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Τώρα δε θέλω να γίνω «that guy» (αλήθεια δε θέλω) αλλά με αναγκάζεις, χωρίς να το θέλεις βέβαια. GTK σημαίνει επί λέξει GIMP ToolKit. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί νομίζουν ότι το GIMP είναι εφαρμογή «του GNOME», ενώ δεν είναι. Επίσης, δεν ξέρω ποιος το δίνει ως «Functions Library» αλλά αφενός μεν υπάρχει διακριτή διαφορά μεταξύ library και toolkit, αφετέρου δε η βασική δουλειά του GTK είναι να παράγει widgets (κουμπιά,, πλαίσια, checkboxes κλπ.). Εννοείται ότι το κάνει με χρήση libraries, APIs και διάφορων άλλων στοιχείων, βιβλιοθήκη όμως δεν είναι.

  Ακολουθώντας το παράδειγμά σου, το οποίο είναι ωραίο για να καταλαβαίνει ο κόσμος που δεν το πολυέχει με τις τεχνικές λεπτομέρειες, θα πω ότι το δυσκολότερο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι να πείσεις το μαραγκό (και τον ένοικο του σπιτιού) ότι το ξύλινο σπίτι δεν αντέχει στους τυφώνες και είναι προτιμότερο ένα πέτρινο.

  Επίσης, οι του GNOME εδώ και πολύ καιρό αποφασίζουν να χτίσουν τα παράθυρα και να ανοίξουν άλλα όπου τους καπνίσει κάθε φορά αλλά μάλλον έφτασε στα αυτιά τους ο θόρυβος και έχουν δηλώσει ότι θα φροντίσουν να μη διαλύουν τη συμβατότητα κάθε τρεις και λίγο. Αυτός άλλωστε ήταν και ο λόγος που πολλοί μακροχρόνιοι δημιουργοί GTK θεμάτων τα παράτησαν μετά το 3.xx, γιατί έπρεπε να κάνουν προσαρμογές με κάθε νέα έκδοση.

  Υ.Γ. Το Qt είναι συνήθως πιο ομαλό στις μεταβάσεις, όπως λες κι εσύ, όμως η έκδοση 5.7 ήταν αρκετά buggy (για τα δεδομένα του) γιατί κι εκείνοι έκαναν κάποιες ριζικές αλλαγές. Γι' αυτό ορισμένες διανομές θα παραμείνουν για όσο μπορούν στην 5.6, ενώ άλλες θα πάρουν την 5.8.
 9. asinoro Banned

  Μιας που αναφέρθηκε το Mate desktop, τώρα με το νέο init το systemd πρέπει οι συντελεστές όλων των desktop να τα προσαρμόσουν ώστε να είναι συμβατά με το systemd, π.χ το Gnome 3 λειτουργεί μόνο με systemd έτσι όποια διανομή θέλει να έχει το Gnome3 θα πρέπει να έχει και το systemd. Όσο για τις άλλες διανομές το Ubuntu 16.04 έκανε την επίσημη προσχώρηση στο systemd και ως επακόλουθο όλες οι παράγωγες διανομές όπως το Linux Mint κτλ. Έτσι είναι νωρίς ακόμα να δούμε τα αποτελέσματα του, εάν αναλογιστούμε ότι η πλειονότητα των χρηστών Linux τρέχουν παράγωγες διανομές Ubuntu και το Ubuntu.
  Το 2017 θα έχει μια καλύτερη εικόνα για την επιτυχία ή όχι του εργαλείου systemd, από την αποδοχή ή όχι των χρηστών, καθώς επίσης και την πορεία των μη systemd διανομών.
  Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο να αρχίζουν να αποχωρούν από το Linux προς άλλες κατευθύνσεις εάν φυσικά τα πράγματα δεν είναι φιλικά προς τους χρήστες.
 10. Από τη στιγμή που ο ρόλος μας δεν είναι η επίδειξη γνώσεων αλλά η καλύτερη κατανόηση των εννοιών που πραγματευόμαστε, κάθε διορθωτική παρέμβαση είναι καλοδεχούμενη. Τουλάχιστο σε ότι με αφορά όχι μόνο δεν υπάρχει "παρεξήγηση" αλλά επιπλέον θα σε ευχαριστήσω που διορθώνεις κάποια λάθη. Δε χρειάζεται να ζητάς συγνώμη λοιπόν αν είσαι σίγουρος ότι έτσι είναι τα πράγματα. Αλλωστε η πληροφόρησή μας από το web πολύ συχνά αναπαράγει σφάλματα κι αν δε διορθωθούν έγκαιρα παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

  Το "functions library" είναι ένας όρος που χρησιμοποιήθηκε κατα κόρο σε κάποιες ομάδες/κοινότητες προγραμματισμού με πολυεθνική σύνθεση, που έχουν αναπτύξει γνωστές εφαρμογές ανοιχτού κώδικα και παιχνίδια. Στην καθομιλουμένη αυτών των ομάδων τα toolkits γραφικών περιγράφονται σαν διευρυμένες functions libraries. Πιθανόν να πρόκειται για λάθος έκφραση που καθιερώθηκε για να διευκολύνει τον κώδικα επικοινωνίας, ακόμα και εσφαλμένα.
 11. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Αν και δεν είμαι καθόλου fan του GNOME, αυτό που λες είναι μακροχρόνια παρεξήγηση. Η μοναδική εξάρτηση που έχει το GNOME είναι το logind, όχι ολόκληρο το systemd. Για πολύ καιρό, υπήρχε η δυνατότητα να γράψει κάποιος ένα πρόγραμμα που θα προσφέρει τις ίδιες λειτουργίες ή ακόμα ακόμα και να αντικαταστήσει το logind. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να αναλάβει κάποιος να συντηρήσει το ConsoleKit (το παλιό αντίστοιχο του logind). Και πάλι όμως, δεν υπήρξε πραγματικό ενδιαφέρον. Έτσι, το logind απέκτησε ως εξάρτηση ολόκληρο το systemd (λογικότατο, αφού οι ίδιοι άνθρωποι το φτιάχνουν) και έφτασε ο κόσμος να πιστεύει λανθασμένα ότι δε γίνεται να έχεις GNOME χωρίς systemd. Γίνεται κανονικότατα όμως, το κάνει το Gentoo. Γιατί δεν το κάνουν άλλες διανομές; Πολύ απλά γιατί κρίνουν ότι δεν αξίζει τον κόπο.
 12. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Συμφωνώ κι επαυξάνω. Εντάξει, εδώ δεν είναι κάτι σημαντικό αλλά υπάρχουν περιπτώσεις που αναπαράγεται κάτι λανθασμένο και ο κόσμος καταλήγει ακόμα και να «δοξάζει» ή να ψέγει προγραμματιστές, διανομές κτλ. Προσωπικά, σκέφτομαι πώς θα ένιωθα εγώ αν ο κόσμος πίστευε για εμένα κάτι που δεν ισχύει κι έτσι, όπου μπορώ, προσπαθώ να αποκαθιστώ την αλήθεια. Εννοείται ότι ούτε παντογνώστης είμαι, ούτε και επίδειξη θέλω να κάνω. Η γνώση είναι για να τη μοιραζόμαστε και να μαθαίνουν κι άλλοι, αλλιώς την κάνουμε μπιμπελό και τη φυλάμε στη βιτρίνα.
 13. Αυτό που λες είναι όλη η ουσία της προπαγάνδας. Αυτός που κάνει προπαγάνδα σφάλλει εσκεμμένα προκειμένου να αντικαταστήσει την πραγματικότητα με τη δική του αφήγηση στη συνείδηση των άλλων.
  Άποψή μου είναι ότι δεν υπάρχει "καλή" προπαγάνδα. Από τη στιγμή που κάποιος εξαπατά τους άλλους εσκεμμένα δε μπορεί να έχει καλές προθέσεις, μόνο συμφέροντα.
  Κι επειδή η γνώση είναι δύναμη, η προπαγάνδα αφαιρεί γνώση από τους πολλούς και την κρατάει για τους λίγους.
  Κι αυτό είναι πολύ πιο σημαντικό από την ενδεχόμενη προσωπική πικρία του να πιστεύουν οι άλλοι για σένα κάτι που δεν ισχύει (ο Αριστοτέλης έλεγε "απόντα με και μαστιγούτω").
  Από τη στιγμή όμως που δεν υπάρχει πρόθεση προπαγάνδας ή εξαπάτησης, κάθε διόρθωση είναι ευκταία και καλοδεχούμενη.
 14. asinoro Banned


  To install a desktop environment such as GNOME3 requires the use of systemd
  Να εγκαταστήσει το περιβάλλον επιφάνειας εργασίας όπως το GNOME3 απαιτεί τη χρήση systemd
  https://wiki.gentoo.org/wiki/Systemd/Installing_Gnome3_from_scratch
 15. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Ναι, επειδή σε Gentoo ήμουν και ξέρω τι λέω, διάβασε κι αυτό.
 16. Δεν είναι το θέμα μας το systemd, υπάρχει άλλη θεματική σχετικά με το systemd που ο δημιουργός της επέλεξε την επιφανειακή προσέγγιση "εντολή που σπάει το systemd" και δεν αναπτύχθηκε διάλογος σε βάθος.
  Το θέμα είναι το MATE και αναπόφευκτα το GTK3.

  Οσο για τους προγραμματιστές που επιλέγουν να προσλάβουν "μαραγκούς" (όπως το GTK) ή ακόμα και "εργολάβους" (όπως το systemd) πολύ καλά κάνουν. Γιατί αξιολογούν σαν σημαντικότερο να επικεντρωθούν στον αλγόριθμο της εφαρμογής που δουλεύουν, στο "σχέδιο" και την εργονομία του σπιτιού τους παρά να τρέχουν στο δάσος για ξυλεία.
  Οι μεγαλύτερες καινοτομίες στον προγραμματισμό προέρχονται από σχετικά άπειρους προγραμματιστές, πολλές φορές ανήλικους, που αν χρειαζόταν να μάθουν πως να δημιουργούν παράθυρα χωρίς κάποιο toolkit ή να προγραμματίζουν με δικό τους init χωρίς systemd, πιθανότατα θα αναλωνόντουσαν σ'αυτό.

  Το GNU/Linux είναι ένα παζλ. Οταν ένα κομμάτι δυσλειτουργεί δε σημαίνει ότι θα πρέπει όλοι οι άλλοι να αφήσουν αυτό που κάνουν και να ασχοληθούν με αυτό. Διαφορετικά δε θα λειτουργούσε ποτέ και τίποτα. Οι ευθύνες κάθε φορά βαραίνουν εκείνους που τις έχουν αναλάβει, στην περίπτωση του ελεύθερου λογισμικού αυτόβουλα.
 17. Οι παλιότεροι χρήστες MATE (και οι ακόμα παλαιότεροι χρήστες gnome) θα έχουν χρησιμοποιήσει σίγουρα τα mate-system-tools. Δηλαδή τα εργαλεία του ΜΑΤΕ για τον έλεγχο των δικτυακών συνδέσεων (Network), το διαχειριστή υπηρεσιών συστήματος (Services), την ημερομηνία/ώρα (Time and Date) και τη διαχείρηση χρηστών και γκρούπ (Users and Groups).
  [IMG]

  Στις νέες εκδόσεις του MATE δεν υπάρχουν αυτά τα εργαλεία αφού σταμάτησε η ανάπτυξή τους από το 2010. Οσοι έχουν παλιότερες εκδόσεις του ΜΑΤΕ θα παρατήρησαν ότι δεν λειτουργούν σωστά μετά την αναβάθμισή του.
  Ωστόσο τα mate system tools αποτελούν κλώνο των gnome system tools των οποίων η ανάπτυξη συνεχίζεται κανονικά.
  Αρκεί λοιπόν να εγκαταστήσουμε το πακέτο gnome-system-tools και τα εργαλεία θα είναι και πάλι στη διάθεσή μας.
  Κώδικας:
  sudo apt-get install gnome-system-tools
  Αν έχουμε αναβαθμίσει παλιότερη έκδοση του MATE, θα πρέπει μετά την εγκατάσταση των gnome-system-tools να διαγράψουμε χειροκίνητα τους συνδέσμους (links) του menu μας και όπου αλλού έχουμε καρφιτσώσει τα εργαλεία του MATE, αντικαθιστώντας τα με τα αντίστοιχα του gnome.
 18. Ο αρχικός σχεδιασμός που είχε κάνει ο Stallman πρόβλεπε πυρήνα με microkernel (hurd), αντικειμενοστραφές περιβάλλον εργασίας (openstep) και τα πάντα ελεγχόμενα με μια γλώσσα σεναρίων (guile). Τελικά το hurd ακόμα το περιμένουμε και αντικαταστάθηκε από ένα ακαδημαϊκά κατώτερο πυρήνα, το openstep το ξεχάσαμε στην προσπάθεια μας να αντιγράψουμε τα λειτουργικά από όπου ήρθαμε (δυστυχώς), και η γλώσσα σεναρίων αντικαταστάθηκε με την Perl (και η guile έδωσε την javascript -- δεν έχουν αναφερθεί αυτοκτονίες προγραμματιστών, ευτυχώς γιατί δεν ξέρουν).

  Στο τελευταίο την γλώσσα σεναρίων είναι που λάμπει το Gtk3. Το gobject είναι η τεχνολογία βάσης του gtk (δείτε και την γλώσσα vala). Ουσιαστικά επιτρέπει προγραμματισμό με αντικείμενα τύπου C++ σε καθαρή C. Και η έκδοση 3 περιέχει μια φοβερή τεχνολογία με το όνομα gintropsection. Με την τεχνολογία αυτή κάθε βιβλιοθήκη βασισμένη στο gobject είναι άμεσα χρησιμοποιούμενη σε κάθε γλώσσα σεναρίων (Perl, Ruby, PHP, TCL, ....) χωρίς να γράψεις ούτε μια γραμμή κώδικα. Όλα τα άλλα απαιτούν να γραεις wrappers είται με το χέρι είτε μέσω ειδικών εργαλείων όπως το swig. Ενώ με βιβλιοθήκες C++ όπως είναι το Qt είναι εξαιρετικότατα δύσκολο.

  Αυτό είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό. Πολλά από τα προγράμματα που τρέχετε είναι γραμμένα σε Python που είναι μια εύκολη και γρήγορη γλώσσα ανάπτυξης αντί για την δύσκολη C/C++. Και είναι ένας ικανός λόγος να το προτιμήσεις απο το Qt.

  Αλλά τα προβλήματα του είναι άλλα:

  1. Documentation. Σοβαρά το documentation του είναι άθλιο. Συχνά το μόνο που έχεις είναι το όνομα μιας συνάρτησης. Θα πρέπει να ξέρεις ακόμα και xlib για κάποια πράγματα και να δουλέψει πολύ ack-grep για να βρείς ενα παράδειγμα κάπου, να το μελετήσεις για να δεις τι κάνει. Προσωπική ιστορία τι σκατά είναι το GApplication και ποια ή σχέση του με το GtkApplication; Πώς θα συνδέσω το event loop του gobject με ένα άλλο event system μιας game input βιβλιοθήκης; αν έχω πολλά threads; Ακόμα και ένα απλούστατο signal trapping είναι challenge. Τους έχει σκυλοβρίσει ο Linux (και πέρασε σε Qt) για αυτό.

  2. Ωραίο το Introsplection αλλά δεν το βλέπουν τα εργαλεία ανάπτυξης. Οπότε θα πρέπει να κοιτάξεις το documentation που δεν υπάρχει στην C για να βγάλεις άκρη. Καταλήγεις να γράψεις πρώτα σε Gtk2 και μετά να το γυρίσεις σε gtk3.

  3. Σταθερότητα: Το Qt ανήκε σε μια εταιρεία, αλλά τώρα έχει περάσει σε ένα ίδρυμα που μετέχει πολύς κόσμος. Το αναπτύσσει εκεί κουβεντιάζει με τους προγραμματιστές και κάποια στιγμή βγάζει μια καινούργια έκδοση. Η έκδοση αυτή είναι καλής ποιότητας γιατί έχουν λεφτά και κόσμο να πληρώνουν κόσμο να κάνει και τις χαμαλοδουλειές όπως να ενημερώνει το documentation. Εκεί δεν φταίει το gtk αλλά εμείς που δεν έχουμε βρει τρόπους χρηματοδότησης αλλά...

  Μόλις βγει η καινούργια έκδοση του Qt αρχίζει η ανάπτυξη του επόμενου KDE. Οι προγραμματιστές έχουν ζητήσει πράγματα που θέλουν για την επόμενη έκδοση και ξεκινάνε δουλεία. Το gtk όμως ανήκει στην ομάδα ανάπτυξης του Gnome3 όσο φτιάχνουν το Gnome3 αλλάζουν το gtk3 όπως τους βολεύει χωρίς να συνεννοηθούν κανένα. Κάθε προγραμματιστής του το αλλάζει κατά πως τον βολεύει και σβήνει(!!!!) πράγματα που δεν του χρειάζονται. Δεν μετέχουν σε αυτή την διαδικασία αυτοί που φτιάχνουν το mate το cinnamon η εφαρμογές που το χρησιμοποιούν. Ξυπνάς μια μέρα και θα πρέπει να μυρίσεις τα νύχια σου γιατί σήμερα κρασάρει αυτό που εχθές δούλευε. Δεν υπάρχει roadmap η συνενόηση. Και αυτό το τελευταίο είναι που κάνει τα προβλήματα. Έτσι κάθε περιβάλλον έχει το δικό διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων. Όσο για τον αρχικό nautilus έχουμε κοντά 10 κλώνους, Πάει να το μαζέψει η ομάδα του mint με τα XApps, οπότε έχουμε άλλο ένα κλώνο :)

  ΥΓ1: Tο gtk είναι απο την πλευρά του μεταγλωτιστή μεν μια βιβλιοθήκη(library) αλλά τεχνικά το λέμε framework. Η διαφορά ενός framework απο μια βιβλιοθήκη είναι ότι ένα framework είναι μεγάλο και επιβάλει ενα τρόπο εργασίας και δομής του κώδικά. Είναι εύκολο πχ να αλλάξεις μια βιβλιοθήκη που κάνει εξαγωγή μιας εικόνας σε png σε ένα πρόγραμμα, δουλεία από λίγων ωρών έως λίγων ημερών, άλλα για να αλλάξεις framweork θα πρέπει να το γράψεις όλο από την αρχή. Αν ξεκινήσεις πχ με fltk δεν περνάς σε Qt

  ΥΓ2: Είναι μύθος ότι το Gnome3 απαιτεί systemd για να τρέξει. Το έχει στα building depedencies μόνο.

  Λίγο(!) τεχνικό, αλλά ελπίζω να ξεκαθάρισε κάποια πράγματα
 19. asinoro Banned

  Talos, επειδή όλα unix είναι και τα μασκαρεμένα Windows, ζούμε τώρα την αλλαγή εποχής στα λειτουργικά συστήματα. Όλες οι λίνουξ διανομές κατά την γνώμη μου τέστινκ είναι για να λειτουργούν άψογα όλες οι συσκευές με ψηφιακή τεχνολογία. Το λίνουξ πάει πακέτο με τα γουίντοους, η μοίρα τους είναι κοινή. Η νέα τεχνολογία android και αυτή που έρχεται, για αυτό δοκιμάζουν το systemd, flatpak, snappy, κτλ, πάμε για αυτόνομα συστήματα τα οποία θα ελέγχονται εξολοκλήρου από τα άλλα υπολογιστικά συστήματα ή όπως τα λέμε ρομπότ.

  Η τεχνολογία cloud όλο και πιο προχωράει, όπου κάποια στιγμή από το κινητό θα μπορείς να έχεις libreoffice ή κάτι αντίστοιχο κτλ, με λίγα λόγια τα πάντα θα είναι στο σύννεφο και θα τα κάνεις χρήση συνήθως από το κινητό. Ουσιαστικά θα είναι ο kernel, o grub, το systemd που θα τα διαχειρίζεται αυτόματα όλα και το σύννεφο με flatpak κλπ.

  Όλα τα εμπορικά υπολογιστικά συστήματα θα επικοινωνούν μεταξύ τους, εκτός το κακόμοιρο λίνουξ που όλα τα τροφοδοτεί και όλο στην απέξω είναι από συμβατότητα με τις συσκευές. Αυτά που θα μείνουν θα είναι οι ρομαντικές αναμνήσεις μιας άλλης εποχής.

  Τώρα αναρωτιέσαι γιατί δεν συνεργάζονται για εκείνο το άλλο κλπ, απλά όταν αποφασίζουν το κάνουν όπως με το android.

  Ο μεγάλος αδελφός θα μας προσέχει και θα μας φροντίζει όλους. Αυτή είναι η άποψή μου σωστή, λάθος θα δούμε.
 20. Σωστά, τεχνικό που ενδιαφέρει καμιά 10-20 άτομα που ούτως ή άλλως παρακολουθούμε ξενόγλωσσα φόρα κι ενημερωνόμαστε. Τον περισσότερο κόσμο τον ενδιαφέρει το γεγονός ότι μετά από την αναβάθμιση του Gtk το περιβάλλον εργασίας του MATE (και όχι μόνο) αποκουζουλάθηκε.
  Θα συμφωνήσεις πιστεύω μαζί μου ότι το πέρασμα του MATE στο Gtk3 ήταν ένα σημαντικό βήμα που έγινε με αρκετή καθυστέρηση.
  Πάντως οι διανομές που τρέχουν οι περισσότεροι, σαν το mint MATE ή το ubuntu MATE δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερο πρόβλημα μετάβασης, κι αυτό κρύβει πίσω του πολλή δουλειά από πλευράς των developers των διανομών.
  Καλή δουλειά έγινε και στη Fedora MATE/Compiz. Στο debian testing ή στα arch based, η μετάβαση έγινε πολύ οδυνηρά αφού στα αποθετήρια ενημερώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα το ΜΑΤΕ με την ασύμβατη έκδοση Gtk3.22.
  Με λίγα λόγια, όσοι χρησιμοποιούν δημοφιλείς διανομές το καλύτερο που έχουν να κάνουν είναι να παραμένουν στις αναβαθμίσεις της διανομής τους που έχουν ελεγχθεί από τους developers.