ΟΥΦ !

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά' που ξεκίνησε ο χρήστης Keravnos2, 18 Νοε 2017.

 1. Σε μια άκρη άφηναν μια τρύπα με πρόσβαση στο τζάκι που ήταν χτισμένο έξω.

  Οι κατασκευές αυτές (κάτι σαν ίγκλου) ήταν αρκετές για να επιβιώσουν σε ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες όπου πάγωνε ακόμα και το τρεχούμενο νερό.

  Εμένα κάποτε μου διηγόταν κάποιος κάτοικος Βορείου Ελλάδας, πως σε μια τοποθεσία, δεν θυμάμαι, Φλώρινα, Νευροκόπι, θα σε γελάσω, όπου έχουν εξοχικά, πρέπει λέει φεύγοντας και κλείνοντας το σπίτι, να αδειάσεις το νερό από την λεκάνη της τουαλέτας, και στη συνέχεια να την κλείσεις με πανί.

  Αν ξεχαστείς συνέχισε, και αφήσεις το νερό, τον χειμώνα παγώνει, διαστέλλεται, με αποτέλεσμα να σπάει την πορσελάνη, δηλαδή σπάει η τουαλέτα.

  Τώρα υποτίθεται πως αδειάζεις και το καζανάκι. Στους ηλιακούς δεν ξέρω τι κάνουν. Βάζουν αντιψυκτικό υγρό. Σε εμένα πάντως με τον μεγάλο παγετό της Αθήνας (ποιο έτος έγινε κιόλας, θυμάται κανείς) ; Δεν είχε σπάσει ο ηλιακός. Είναι κλειστού κυκλώματος με αντιψυκτικό. Στα υπόλοιπα, είχα βγει τυχαία στην ταράτσα, και είχαν παγώσει τα νερά στα λούκια. Είχε σπάσει από τον πάγο το δοχείο διαστολής του καλοριφέρ.
 2. Χάρη, θα σου απαντήσω με το παρακάτω:

  Gimme danger, little stranger
  And I feel with you at ease
  Gimme danger, little stranger
  And I feel your disease

  There's nothing in my dreams
  Just some ugly memories
  Kiss me like the ocean breeze

  Now, if you will be my lover
  I will shiver and sing
  But if you can be my master
  I will do anything

  There's nothing left alive
  But a pair of glassy eyes
  Raise my feelings one more time

  Find a little stranger
  Find a little stranger
  Say you're gonna feel my hand
  Say, gotta gimme danger, wild little stranger
  Honey, gonna feel my hand
  Swear, you gonna feel my hand
  Swear, you gonna feel my hand

  Gimme danger
  Little stranger
  Gimme danger
  Little stranger

  Gimme danger
  Little stranger
  Gimme danger
  Little stranger

  Gimme danger
  Gimme danger
  Gotta feel me
  Gotta feel me
  Little stranger
 3. Οσο για τους φασίστες πάνω στο βουνό, κάποτε είχε γίνει μόδα ο φασιστοτουρισμός στη Μάνη. Η Μάνη ιστορικά δεν είχε σχέση με τους φασίστες. Οι μανιάτες, περισσότερο από άλλες περιοχές, έβγαιναν στο αντάρτικο και τους γλεντούσαν καλά τους ναζί και τους τσολιάδες τους. Κατα την απελευθέρωση μάζεψαν όλα τα φασιστοειδή της Μάνης και τα έκλεισαν σε ένα νησάκι με φύλακα το λοχαγό του ΕΑΜ Σωτήρη Πέτρουλα που περίμενε διαταγές για τη τύχη τους. Οι διαταγές δεν έφτασαν ποτέ κι ο Πέτρουλας έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία. Τελικά αποφάσισε να τους απελευθερώσει όλους. Μοιραίο λάθος που πλήρωσε με τη ζωή του και τη ζωή ολόκληρης της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένης της 14χρονης κόρης του Άννας και του 15χρονου γιού του Πέτρου από τους φασίστες.
  Οι νεοναζί θεώρησαν, εξαιτίας ίσως των σφαγών που πραγματοποίησαν οι ιδεολογικοί τους πρόγονοι στην περιοχή, ότι αποτελεί φιλικό περιβάλλον και μέχρι πριν μια 5ετία έκαναν τις διακοπές τους στη Μάνη και στην ευρύτερη περιοχή.
  Στους ντόπιους βέβαια υπάρχει αυτή η σωβινιστική νοοτροπια που συναντάς στη Σικελία, στη Μάνη και στην Κρήτη, με επιδείξεις όπλων και εθνικιστικές ψευτομαγγιές:  Η πραγματικότητα βέβαια βρίσκεται πάντα τυπωμένη πάνω σε χαρτονομίσματα. Η μαγκιά των ντόπιων πήγε περίπατο, όχι μπροστά στις "αρχαιοελληνικές" αρετές των νεοναζί αλλά μπροστά στο πορτοφόλι τους. Τους καλοδέχτηκαν όπως καλοδέχονται όποιον πληρώνει.
  Η αλήθεια είναι πως οι φασίστες, σαν γνήσιοι γιωτάδες μαμμούχαλοι που είναι, σπάνια επισκέπτονταν τα βουνά και τα φαράγγια. Περισσότερο την έβγαζαν στις ταβέρνες και στα σικάτα παραδοσιακά μπαράκια της Καρδαμύλης. Μη σχίσουν και κανένα καλσόν... Χαρακτηριστικά αναφέρω "στρατιωτικό καταυλισμό" μέσα στο οργανωμένο κάμπινγκ της Καλόγριας (τουριστική περιοχή) και πρωινές ασκήσεις (μετά τις 10, να πιούμε και κανα καιφέ πρώτα) σε γειτονικό πάρκινγκ σουπερμάρκετ.

  Ενίοτε ωστόσο, οι.. "στρατιωτικοί" αρχηγοί τους (γνωστοί μπουχέσες κοκορόμυαλοι) τους ανέβαζαν σε κανένα μονοπάτι για να τραβήξουν φωτογραφίες και να το παίξουν μάχιμοι. Οι ντόπιοι έχουν να διηγηθούν αρκετά αστεία περιστατικά από τις φασιστικές εξορμήσεις και τις γκάφες τους. Οταν μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι οι φουσκωτοί δικέφαλοι και οι κοιλιακοί δεν ήταν αποτέλεσμα σπαρτιάτικης αγωγής αλλά αναβολικών, οι μανιάτες τους πήραν τελείως στο ψιλό.

 4. Ενίοτε ωστόσο, οι.. "στρατιωτικοί" αρχηγοί τους (γνωστοί μπουχέσες κοκορόμυαλοι) τους ανέβαζαν σε κανένα μονοπάτι για να τραβήξουν φωτογραφίες και να το παίξουν μάχιμοι. Οι ντόπιοι έχουν να διηγηθούν αρκετά αστεία περιστατικά από τις φασιστικές εξορμήσεις και τις γκάφες τους. Οταν μάλιστα αποκαλύφθηκε ότι οι φουσκωτοί δικέφαλοι και οι κοιλιακοί δεν ήταν αποτέλεσμα σπαρτιάτικης αγωγής αλλά αναβολικών, οι μανιάτες τους πήραν τελείως στο ψιλό.

  Παρακολούθησα τα δύο videos που παραθέτεις, τι να πω, απέχθεια και λύπηση. Στο πρώτο video, όπου προβάλλονται αυτά τα πιστόλια και γίνεται μια προσπάθεια να ενδυθούν πατριωτικό μανδύα όλα τα παραπάνω, είναι εξωφρενικό.

  Όλα αυτά θυμίζουν υπόκοσμο, μαφία και οργανωμένο έγκλημα. Και βάζουν όλα αυτά πάνω σε ελληνική σημαία; Αυτό είναι ντροπή, είναι ρε παιδί μου σαν να είναι ο Αλ Καπόνε, η ο Ντίλιγκερ των Ηνωμένων Πολιτειών, και να έβαζε τα πιστόλια του πάνω σε μια αμερικανική σημαία για να δηλώσει πατριωτισμό, η να συνταυτίσει την φιλοπατρία με την μαφία! Αν είναι δυνατόν! Αυτό είναι πατριδοκαπηλεία! Οι άνθρωποι είναι άθλιοι, και απορώ πως δεν έκαναν αναφορά κιόλας για να κατέβει το video. Άσε τα σχόλια που είδα από κάτω...πω πω που ζούμε. Πάνε να συσχετίσουν την Μάνη με τον υπόκοσμο...

  Όσο για το δεύτερο video, μια απέχθεια και εδώ, και μια λύπηση για αυτούς τους δύο. Πω πω κρίμα... δεν είχανε αυτοί μια μάνα, έναν πατέρα, έναν φίλο με μυαλό να τους πει "που πας" "τι κάνεις", με όλα αυτά τα τατουάζ και τα ποντίκια, σαν τα βουβάλια του Βελγίου που τα κάνουνε πάχυνση για χάμπουργκερ...πως τις λένε τις "σούπερ αγελάδες ΕΕ με τα αντιβιοτικά και τα αναβολικά".

  Και μυαλό κουρκούτι. Γιατί με τα αναβολικά σε κάποια στιγμή το πληρώνεις. Καταρρέει ο οργανισμός. Παθαίνεις συκώτι, νεφρά, και άλλα, μέχρι καρκίνο.

  Όσο για τις καραμπίνες, ξέρεις κάτι, εγώ ως φιλόζωος, και άλλοι γνωστοί μου φιλόζωοι, λέμε ξεκάθαρα πως φταίει η πολιτεία που επιτρέπει το κυνήγι και την οπλοκατοχή, με την μορφή καραμπίνων, φυσεκιών και λοιπών.

  Ε, λοιπόν όχι. Το κυνήγι δεν είναι άθλημα. Όχι κύριοι του κυνηγίου, μην προσπαθείτε να μασκαρευτείτε πως τάχα είστε φυσιολάτρες, και να συνταυτίσετε την κυνηγεσία με την κυνοφιλία. Διότι παίρνετε τον σκύλο, και δεν τον αγαπάτε, απλώς τον χρησιμοποιείτε, και πόσοι από εσάς δεν εγκαταλείπετε σκύλους που δεν είναι πια ικανοί για κυνήγι. Πόσα ατυχήματα, πόσοι κατά λάθος σκοτωμοί "τον πήρε για αγριογούρουνο και τον σκότωσε", "τον νόμισε λαγό και τον σκότωσε", "αυτοπυροβολήθηκε κατά λάθος με την καραμπίνα του" "παιδί έπαιζε με την καραμπίνα του πατέρα του και σκοτώθηκε". Ας απαγορευθεί πια το κυνήγι, αρκετά σκοτώνουν σπάνια ζώα, και δικαιολογούν την οπλοκατοχή.

  Τα ίδια πιστεύω και για τους ψαροντουφεκάδες. Όχι, το ψαροντούφεκο δεν είναι αγάπη για τη θάλασσα. Δεν είναι αγάπη για τον βυθό, δεν είναι σπορ, δεν είναι άθλημα. Θες να είσαι φίλος της θάλασσας, να είσαι σαν τον Κουστώ. Θες να είσαι φυσιολάτρης, πας στην ορνιθολογική στην παρατήρηση πουλιών, στον περιπατητικό όμιλο, στο ράφτιγκ.
 5. Όπως και στη συζήτηση περί του cloud, έτσι κι εδώ υπεραμύνομαι της ηθικής χρήσης του μέσου. Τα όπλα σκοτώνουν αλλά σώζουν ταυτόχρονα και ζωές. Όπλα κρατούσαν οι φασίστες με τις λευκές κουκούλες, όμως τους σταμάτησαν τα όπλα των Μαύρων Πανθήρων. Όπλα κρατούσαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στην Κύπρο, όπλα κρατούσαν και οι φασίστες της ΕΟΚΑ Β'. Τα όπλα υποδουλώνουν, τα όπλα απελευθερώνουν.
  Ο Λίνκολν έλεγε πως όταν κατέχει ο λαός όπλα κανείς δε μπορεί να καταχραστεί τη θέση του στην εξουσία. Γι αυτό μάλιστα το συμπεριέλαβε στο αμερικανικό σύνταγμα (Β' παράγραφος).
  Οσο επικίνδυνη είναι η ανεξέλεγκτη κατοχή όπλων, άλλο τόσο επικίνδυνη είναι και η απαγόρευσή τους από το κράτος, από το μηχανισμό δηλαδή που κατ'εξοχήν κατέχει και χρησιμοποιεί τα όπλα.
  Και η αλήθεια είναι ότι σε πολλές περιπτώσεις τα όπλα έκαναν τη διαφορά και η έλλειψή τους εξυπηρέτησε την αδικία. Οι Κρητικοί αντιμετώπισαν τους αλεξιπτωτιστές του 3ου Ράιχ με τα χέρια, οι Κύπριοι τον Αττίλα επίσης. Στην πρώτη περίπτωση είναι αμφίβολο αν θα τα κατάφερναν οι ναζί αν είχαν όπλα οι ντόπιοι, στη δεύτερη περίπτωση οι "εγγυήτριες δυνάμεις" (με πρώτη την Ελλάδα) φρόντισαν να μην εξοπλιστούν οι ντόπιοι ώστε να αμυνθούν.

  Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το κυνήγι. Μπορεί να συμφωνώ μαζί σου ότι πρόκειται για ένα βάρβαρο σπορ, όμως την πραγματική καταστροφή στον πλανήτη την επιφέρουν άλλες, πιό "ειρηνικές" ασχολίες του ανθρώπου, όπως η υλοτομία και η εκχέρσωση δασών για καλλιέργεια. Οι κυνηγετικοί λαοί όπως οι γηγενείς αμερικανοί και οι αφρικανοί της ζούγκλας, κατα κανόνα ζουν σε πλήρη αρμονία με το περιβάλλον τους. Ο ρόλος του κυνηγού μπορεί να αποδειχτεί ευεργετικός, ανάλογα με το ρόλο των αρπακτικών ζώων που συμβάλλουν στην καλύτερη υγεία των κοπαδιών των θυραμάτων τους.

  Τα ίδια και με το ψαροντούφεκο. Ο κλασικός τρόπος ψαροντούφεκου (χωρίς μπουκάλες και φακούς) είναι ο πιο φιλικός προς τη θάλασσα, αφού ο ψαράς επιλέγει το θήραμα και δεν καταστρέφει το βυθό όπως οι τράτες, ο φλώμος, οι δυναμίτες και τα αθερινόδιχτα. Εχε υπόψη σου ότι το 90% των ψαριών που τρώμε προέρχονται από τράτες που ξύνουν το βυθό, καταστρέφοντας φωλιές και αυγά ψαριών, και πιάνουν ότι κινείται, χελώνες, φώκιες, δελφίνια κλπ. που τις περισσότερες φορές θανατώνονται χωρίς να αξιοποιούνται πουθενά.
 6. σε καποιο βαθμο υπερβαλλεις αρκετα, για κατασκηνωση λεμε (ωραια δεν ειναι; ) , ουτε για ορειβασια ή via ferrata ή δεν ξερω τι άλλο...


  :eek: αυτο λεγεται καφριλα, πλιζ προσπαθησε να το αποφυγεις να το κανεις

  εν παση περιπτωση κανε καμια επαφη οπως λες στα vhf , άλλαξε μερικα μικροφωνα , φτιαξε και ενα τσαϊ να πιεις, απολαυσε τη θεα, ανεπνευσε φρεσκο καθαρο αερα, κανε τον περιπατο σου και εισαι ωραιος, θα δεις. Μετα ξαναγυρνα στα βασανα (αυτο ειναι το πραγματικο βιτσιο που κανουμε :D )
 7. σε καποιο βαθμο υπερβαλλεις αρκετα, για κατασκηνωση λεμε

  Λες για το οργανωμένο κάμπινγκ, όπως το πάρει κανείς τι να σου πω, απλώς αναφέρω πως οι τουρίστες δεν έχουν τον θεό τους, και μεθάγανε, μέχρι που "το κάνανε" μέσα στο αντίσκηνο, και βέβαια δεν είναι ότι καλύτερο να ακούς τα "αχ και τα βαχ" δίπλα σου.

  Η αν σου αρέσει η οικογένεια, εντάξει, δεν ενοχλείσαι ίσως, μα αν είσαι εργένης και της εργένικης ζωής, δεν αντέχεις τα ουά, ουά, μαμά, μπαμπά και τα λοιπά, ειδικά τα παιδάκια τσιρίζουνε σαν να τους πατάς τον κάλο. Ξέρεις, τα οργανωμένα είναι η φτηνή λύση, και πάνε γενικά καταλαβαίνεις τι κόσμος.

  (ωραια δεν ειναι; )

  Κοίτα, ανάλογα, δεν ξέρω αν ο άλλος είναι σκληραγωγημένος σε συνθήκες Χειμώνα, ίσως το τολμά, αλλά πρόσεξε, θα πρέπει να έχεις μέσα εντοπισμού GPS, δελτίο καιρού, CB στο αμάξι για να καλέσεις βοήθεια αν κάτι πάει στραβά. Μην ξεχνάς πως είχανε βγει ειδήσεις και πρόσφατα μάλιστα, για έναν χαμένο ορειβάτη, για έναν χαμένο περιπατητή, η ζεύγος περιπατητών, που τελικά αν θυμάμαι, επήλθε το μοιραίο (χτύπα ξύλο). Εντάξει δεν λέω, να κρατά κάποιον ο φόβος από το να κάνει εκδρομές στη φύση. Απλώς καλό είναι να τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

  ουτε για ορειβασια ή via ferrata ή δεν ξερω τι άλλο...

  Όχι, για μένα ορειβασία την αποκλείω, για μένα επαναλαμβάνω, τουλάχιστον ως σκαρφάλωμα σε πλαγιές. Άλλο ο περίπατος σε μονοπάτι σεσημασμένο Έψιλον τάδε δηλαδή, και με όμιλο, ομάδα, αυτό θα το έκανα αν ήμουν σε καλή φυσική κατάσταση.

  Τώρα δεν ξέρω τι είναι η via ferrata, δηλαδή δρόμος για Ferrari :p

  :eek: αυτο λεγεται καφριλα, πλιζ προσπαθησε να το αποφυγεις να το κανεις

  Καταλαβαίνω πως είναι μιζέρια να κάθεσαι να ψεκάζεις για προστασία, και τη στιγμή που πας στη φύση να οσμίζεσαι εντομοκτόνο, βέβαια εγώ δεν το έβαζα σε καθημερινή βάση έτσι, μια δύο φορές τη βδομάδα, όσο έμεινα. Αλλά και χωρίς αυτό ρισκάρεις. Αναφέρω πως δεν είναι μόνο τα τσιμπήματα, είναι και οι ασθένειες που μεταφέρουν τα έντομα όπως ψύλλοι, σκνίπες, εσείς λόγω του χειμερινού κάμπινγκ μπορεί να μην είχατε πρόβλημα, όμως το Καλοκαίρι υπάρχει θέμα.

  Από σκνίπα μεταδίδεται η λεισμανίαση (και γι' αυτό λένε να μην βγάζεις το σκυλί βόλτα τα απογεύματα σε δάση η πάρκα, όπου μαζεύονται σκνίπες), η ο ψύλλος μεταδίδει την μπαρτονέλλα, είχαμε χάσει εδώ πέντε ζώα από ψύλλους, και ένα που γλύτωσε έδωσε η γιατρός 20 μέρες αντιβίωση. Εγώ είχα φάει τσίμπημα από σφήκα τρομπέτα, για τις πρώτες 24 ώρες πονάει, και δεν πρέπει να είσαι αλλεργικός.

  Τα δε κουνούπια, αν σου τύχουν, την έχεις άσχημα. Είχα πέσει σε κάποιες διακοπές σε κουνούπια τίγρεις (ραβδωτά στο σώμα), που είναι θρασύτατα, δεν καταλαβαίνουν από αντικουνουπικά. Είχα απηυδήσει. Ξυνόμουνα και ήμουνα συνέχεια με το οινόπνευμα. Ακόμα και την ημέρα σου την πέφτουνε.

  Η μην τυχόν και αγγίξεις κάμπια πεύκου, η την μυρίσει το σκυλί σου, εκεί πρήζεται στη μουσούδα, η στη γλώσσα, έχω δει φωτογραφία και έφριξα, και μετά είναι αλοιφές μέχρι και κορτιζόνη.

  Όχι, κοίταγα πάντα το εσωτερικό της σκηνής, δεν έμπαινα έτσι έτσι να ξαπλώνω, ειδικά αν κάνεις το λάθος και δεν κλείνεις το φερμουάρ, τι γίνεται να σου τρυπώσει φίδι η σαύρα μέσα, και να σε τσιμπήσει; Πάντα ξετίναζα πριν μπω, και με κλειστό φερμουάρ. Άσε μια άλλη περίπτωση, σε σπηλιά στη Σαντορίνη. Πήγα να κοιμηθώ, χωρίς να ψεκάσω τη σπηλιά. Ξυπνάω το βράδυ και βλέπω, στο ταβάνι και στους τοίχους ένα σωρό σαρανταποδαρούσες (οικιακές ευτυχώς).

  Άντε τώρα να ξανακοιμηθώ, και να κρέμονται οι σαρανταποδαρούσες από πάνω. Αυτές, ήταν μεν από τις ακίνδυνες, αλλά...

  εν παση περιπτωση κανε καμια επαφη οπως λες στα vhf , άλλαξε μερικα μικροφωνα ,

  Α, αυτό αγαπητέ μου είναι το καλύτερο, ξέρεις τι καλά περνάνε αυτοί, έχω δει κάτι videos, από βουνοκορφές, άσε θα πάθεις. Θα τα βρω ξανά να σου παραθέσω ένα δύο.

  φτιαξε και ενα τσαϊ να πιεις, απολαυσε τη θεα, ανεπνευσε φρεσκο καθαρο αερα, κανε τον περιπατο σου και εισαι ωραιος, θα δεις. Μετα ξαναγυρνα στα βασανα (αυτο ειναι το πραγματικο βιτσιο που κανουμε :D

  Είστε τυχεροί πάντως όσοι κάνετε τέτοιες εκδρομές, στο βαθμό του φυσιολογικού (εννοώ όχι σε ακραίες καιρικές συνθήκες). Μπράβο σας.
 8. εν παση περιπτωση κανε καμια επαφη οπως λες στα vhf , άλλαξε μερικα μικροφωνα , φτιαξε και ενα τσαϊ να πιεις, απολαυσε τη θεα, ανεπνευσε φρεσκο καθαρο αερα, κανε τον περιπατο σου και εισαι ωραιος, θα δεις. Μετα ξαναγυρνα στα βασανα (αυτο ειναι το πραγματικο βιτσιο που κανουμε :D )

  Να, βρήκα τέσσερα αντιπροσωπευτικά videos από ελληνικά VHF contests, θα μου πεις, εσύ πας, πήγες ποτέ σε τέτοιο;

  Όχι. Για να πας σε τέτοιο (contest η field day), πρέπει να είσαι έμπειρος, και εγώ δεν είμαι, δεν έχω εμπειρία και δεν έχω κάνει με δάσκαλο, όταν και αν με το καλό κάποτε ξεκινήσω (άδεια πήρα πάντως), ίσως πάω σε κανένα κοντινό, η σε νησί. Και εν πάσει περιπτώσει αυτά έχουνε και πολύ σωματικό κόπο, μεταφορές, να σηκώνεις κεραίες, να κατασκηνώνεις και άλλα.

  Σημειώνω πως δεν αποκλείεται η περίπτωση ατυχήματος έτσι; Στο εξωτερικό ενός του έπεσε ιστός, εδώ, είχα διαβάσει για ένα ατύχημα, πρέπει να είχε γίνει αν δεν κάνω λάθος στην Πάρνηθα, μια κουφή περίπτωση, είχε παρκαρισμένο ένας από την ομάδα το αμάξι του κοντά σε γκρεμό, και πηγαίνοντας να φύγει, έβαλε κατά λάθος την όπισθεν, και έπεσε στο βάραθρο. Οι άλλοι έπαθαν σοκ, ήρθε μετά το 166, ήταν δύσβατη η περιοχή, τελικά δεν ξαναδιάβασα τι απέγινε ο άνθρωπος... αν βρω την είδηση... 9. Εδώ μάλλον κάνεις λάθος, οι σαρανταποδαρούσες είναι από τα πιο επικίνδυνα έντομα. Οταν τσιμπούν, αγκαλιάζουν το σημείο που θα τσιμπήσουν με όλα τους τα πόδια και εκχέουν δηλητήριο (επίσης απ'όλα τα πόδια). Μεγάλο μέρος των δηλητηριασμένων ιστών νεκρώνονται και στην καλύτερη περίπτωση πονάς για καιρό, μέχρι να αποβάλλει ο οργανισμός τους νεκρούς ιστούς και να τους αντικαταστήσει με άλλους. Στην περίπτωση αλλεργικής αντίδρασης δεν το συζητάς καθόλου, μπορεί να σε σκοτώσει.

  [IMG]
  Οχιά καταβροχθίζει μια τεράστια σαρανταποδαρούσα. Η φωτο από βουνό της Αττικής.

  Οι σαρανταποδαρούσες συχνάζουν σε περιοχές με ψοφίμια (νεκροταφεία κλπ) ή με κοπριά (π.χ. στάβλους). Γι αυτό καλό θα είναι να αποφεύγεις τέτοια μέρη για ύπνο.
  Αυτό που απεχθάνονται τα έρποντα έντομα είναι το αλάτι. Γι αυτό μπορείς να σχηματίσεις ένα κύκλο με αλάτι γύρω από το σημείο που θα κοιμηθείς ή θα στήσεις σκηνή, αφού πρώτα σηκώσεις και απομακρύνεις τις πέτρες που υπάρχουν.
  Επίσης οι σαρανταποδαρούσες, αράχνες, σκορπιοί, ιδιαίτερα το καλοκαίρι ψάχνουν για δροσιά και υγρασία. Είναι σκόπιμο να μη χύνουμε νερά ή χυμούς κοντά στο σημείο που κατασκηνώνουμε. Εννοείται ότι ισχύει το ίδιο και για τα φαγητά. Τουαλέτες και λάκοι με βιολογικά διασπώμενα σκουπίδια θα πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 10 μ. από το σημείο που κοιμόμαστε.
  Για τα κουνούπια και τις σκνίπες το καλύτερο είναι να μην καταναλώνεις ζάχαρη, να μην αφήνεις αναμμένα φώτα και να χρησιμοποιείς αυτές τις αλοιφές σιτρονέλας. Για ύπνο το καλύτερο είναι η κουνουπιέρα ή σκηνή με σίτα.

  Προσωπικά έχω αντιμετωπίσει προβλήματα με αγριοκάτσικα (τρώνε τα πάντα, ακόμα και απλωμένες πετσέτες και μαγιώ) και με αρουραίους του αγρού. Για τα αγριοκάτσικα κατα τους καλοκαιρινούς μήυνες το μυστικό είναι το νερό. Αν έχουν νερό να πιούν τις πρώτες πρωινές ώρες δε θα ενοχλήσουν κανέναν. Θα βρουν μια σκιά και θα ξαπλώσουν με την κοιλιά γεμάτη νερό μέχρι να έρθει το απόγευμα και να βγούν να βοσκήσουν. Ετσι λοιπόν, κάθε βράδυ πριν πάω για υπνο, γεμίζω τις γούρνες στα γειτονικά πηγάδια με νερό και το βρίσκουν έτοιμο.
  Με τους αρουραίους του αγρού τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Δε μιλάμε για ποντίκια υπονόμου αλλά για άγρια ζώα που μπορεί να επιτεθούν αν τα στριμώξεις. Σ'αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να τους κλείνεις την πρόσβαση προς το φαγητό, ιδιαίτερα ψωμί, ζυμαρικά και λάδι. Ενα κλειστό. μεταλλικό βαρέλι ή γκαζοτενεκές της φέτας κάνει. Διαφορετικά θα πρέπει να κρεμάς τα τρόφιμα ψηλά με κάποιο συρματόσχοινο στο οποίο δε μπορούν να σκαρφαλώσουν. Αν υπάρχει στην περιοχή γάτα, καλό θα είναι να πιάσεις φιλίες μαζί της βάζοντάς της τακτικά φαγητό και νερό. Η γάτα θα συχνάζει στην περιοχή, πράγμα που απομακρύνει τους αρουραίους. Σε περίπτωση που δένεις το σκάφος στην ακτή, οι αρουραίοι ανεβαίνουν από τους κάβους. Υπάρχουν μεταλλικοί δίσκοι γι αυτή τη δουλεια, που τους περνάς από τον κάβο και δε μπορούν να τον περάσουν. Αν δεν έχεις τέτοιους δίσκους κάνει κι ένα άχρηστο CD/DVD. Γενικά ότι γλυστράει και δε μπορούν να κρατηθούν πάνω του, αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο για τους αρουραίους.

  Σε κάθε περιοχή τα άγρια ζώα έχουν τις συνήθειές τους. Ακολουθούν μια ρουτίνα την οποία θα πρέπει να αποκωδικοποιήσεις και να αξιοποιήσεις με τρόπο ώστε να μην επηρρεάσεις την υπάρχουσα ισορροπία αλλά και να μη γίνει η διαβίωσή σου αφόρητη. Μάθε τις συνήθειες των ζώων και θα βρείς εύκολα τον τρόπο αντιμετώπισης τους χωρίς δηλητήρια και καταστροφικές παρεμβάσεις. Οι ινδιάνοι λένε "αυτό που ξεχωρίζει το θήραμα από τον κυνηγό είναι η προβλεψιμότητα".

  Για τις οικογένειες (κυρίως για τις ελληνικές και ιταλικές οικογένειες που φωνασκούν κι αφήνουν σκουπίδια) το καλύτερο είναι να πηγαίνεις σε απρόσιτα μέρη που δεν πάνε οικογένειες κι αν πάνε είναι αρκετά ψαγμένες και δεν ενοχλούν το περιβάλλον και τους γύρω τους.

  Το χειρότερο που συναντάς σε τέτοιες περιοχές είναι τα κοινωνικά παράσιτα, συνήθως εφοπλιστές και άλλοι λεφτάδες με τις λεγόμενες "χύτρες" (μεγάλα, κλειστά, πολυτελή κρουαζιερόπλοια) που βασανίζουν τους εργάτες τους και τους γύρω. Αλλά ακόμα και οι διακοπές είναι ένα πεδίο αγνής ταξικής βίας. Με λίγη φαντασία μπορείς να τους κάνεις να εξαφανιστούν και να μην ξαναπατήσουν. Θέληση και φαντασία χρειάζεται.

 10. Πολυ σωστα, θελει προσοχη, ακομα και οι πιο εμπειροι κινδυνευουν και σκοτωνοντε μερικες φορες. Και ειναι πολλα αυτα που πρεπει να προσεχει καποιος. Πχ τι κανεις αν εισαι αλλεργικος και το πλησιεστερο κεντρο υγειας ή εστω καποιο φαρμακειο ειναι 70 χιλιομετρα μακρια και μαλιστα με ορεινο δρομο; Ἠ θα θυμασαι το νουμερο 112 για να καλεσεις για βοηθεια και θα μπορεις να βρεις τις συντεταγμενες που εισαι για να σε βρουν;

  via ferrata ή σιδερενια οδος ειναι κατι τετοιο http://www.leeabbamonte.com/wp-content/uploads/2014/04/IMGP2025-1024x768.jpg :) (εγω δεν ειμαι για τετοια)

  Μπορεις να χρησιμοποιησεις υπνοσακο καταλληλο για τροπικα κλιματα, που δε νομιζω να ειναι και ακριβος ιδιαιτερα, για να γλυτωνεις απο παρασιτα και εντομα, μπορεις να χρησιμοποιεις κουνουπιερες και διαφορα άλλα , αλλά το εντομοκτονο ειναι απαραδεκτο ως λυση.
  Δηλαδη σκεψου να κανεις την κατασκηνωση σου σε ενα ωραιο μερος και το βραδυ να ειναι γεματο το μερος απο πυγολαμπιδες και να ειναι η κατασταση χιλιες φορες πιο ομορφα απο το καλλιτερο χριστουγενιατικο παρκο και νιωθεις τη μαγεια και να σου ερθει την άλλη μερα καποιος με το εντομοκτονο… ή να βουτηξεις το βραδυ στη θαλασσα και να φωσφοριζει το πλαγκτον και να ειναι καταπληκτικα και να σου ερθει ο άλλος και να σου ριξει πετρελαιοκηλιδα… ελεος…
  Προσπαθα να μη κουβαλας την πολη μαζι σου στην εξοχη, μην προσπαθεις να φερεις τη φυση στα μετρα σου αλλά προσπαθα να προσαρμοστεις εσυ σε αυτα που σου προσφερει η φυση, λυσεις υπαρχουν. Αυτο θα σου κανει γενικοτερα καλο, πχ θα μαθεις να οργανωνεσαι καλλιτερα, να χρησιμοποιεις λιγοτερους πορους και να κυκλοφορεις πιο ελαφρυς και αποτελεσματικος (αυτο ισχυει και με το λινουξ οπως καταλαβαινω). Θα δεις τη χωρα σου , τον πλανητη και τη ζωη με διαφορετικο ματι, θα μαθεις πολλα και δε θα χασεις που θα κινηθεις σε πεδιο περα απο τα αορατα τειχη των πολεων με το ρυθμιζομενο περιβαλλον που σε περιοριζουν, κλπ. Και αυτο συνηθως γινεται μακρια απο οργανωμενα καμπιγκ και κοινωνικα παρασιτα που λεει και ο debianass.

  Χαρη μου ασε τις φτηνες δικαιολογιες και τις υπεκφυγες για να μην απομακρυνθεις απο τον καναπε :) . Παρε τον φορητο σου, βρες και εναν επαναληπτη αν θες, κανε τις επαφες σου, συνδυασε τον αν μπορεις και με καμια ιστορικη διαδρομη και ευχαριστησου το.
  Εγω ειμαι ασχετος με αυτα, αλλά εμαθα καποια στιγμη οτι το tv dongle που εχω , εχει τσιπακι realtek2832 το οποιο ανταποκρινεται και στα vhf και μπορεις να το χρησιμοποιησεις για ακροαση με μια εφαρμογη στο κινητο. Καποια στιγμη λοιπον το ειχα παρει μαζι μου (ειναι παναλαφρο) και ειχα βρεθει στην εμβελεια του επαναληπτη sv6b. Ωραια διαδρομη, θέα, φυση κλπ (δες που ειναι ο sv6b και θα καταλαβεις). Καποια στιγμη βρηκα και ενα ωραιο σημειο για αραγμα, εψησα ενα λουκανικο και ημουν στην ακροαση. Δε με χαλασε καθολου.
  Ωραια τα βιντεακια, καλη φαση, προτεινω να δοκιμασεις λοιπον κατι αναλογο στα δικα σου μετρα που να σε βολευει.
 11. Υπόψην ότι η εκπομπή στα VHF/UHF είναι παράνομη, εκτός κι αν έχεις άδεια marine (σκάφους) ή amateur (ραδιοερασιτέχνη) για δοκιμές. Μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανονική επικοινωνία. Η ακρόαση πάντως είναι ελεύθερη. Ελεύθερες είναι επίσης κάποιες συχνότητες στα cb, πρόκειται για 6 κανάλια στα οποία συντονίζονται από κατασκευής τα walkie-talkie του εμπορίου.
  Πριν εμφανιστούν τα κυψελωτά τηλέφωνα (τα κινητά που χρησιμοποιούμε) ο μόνος τρόπος ασύρματης τηλεφωνίας ήταν μεσω Vhf/Uhf. Ένας ισχυρός πομποδέκτης v/u με κωδικοποίηση συνδεδεμένος στο σταθερό τηλέφωνο κι ένας φορητός μεγάλης εμβέλειας ήταν η μόνη λύση ασύρματης τηλεφωνίας. Μιλάμε για μια εποχή που αναπτύχθηκε πολύ το "phreaking" δηλαδή το χακάρισμα των ραδιοεπικοινωνιών από τρίτους, οι οποίοι έσπαγαν τον κώδικα ενός σταθμού ασύρματης τηλεφωνιας κι έκαναν τσάμπα τηλεφωνήματα.
  Να πούμε εδώ ότι ήταν παράνομος ο σταθμός και πολύ ακριβός ο εξοπλισμός. Μόνο κάποιοι που είχαν αρκετά λεφτά και άκρες στη δίωξη μπορούσαν να τα εγκαθιστούν. Οπότε το χακάρισμά τους δεν ήταν περισσότερο παράνομο από την κανονική τους χρήση ενώ οι ηθικοί ενδοιασμοί ήταν ανύπαρκτοι αφού οι "νόμιμοι" ιδιοκτήτες προέρχονταν απο την τάξη των εκμεταλλευτών.
  Το "phreaking" επεβίωσε για λίγο ακόμα, όσο ο κόσμος χρησιμοποιούσε καρτοτηλέφωνα, οπότε χακάριζαν τις τηλεκάρτες και έκαναν τσάμπα κλήσεις. Σήμερα οι μόνοι που χακεύουν επικοινωνίες είναι οι εταιρίες που παρέχουν τις υπηρεσίες. Οι λεγόμενες ένωθεν υποκλοπές. Το "phreaking" αμφιβάλλω αν θα το γνωριζουν πλέον αρκετοί από σας έστω και σαν όρο.
 12. Μιας και είπαμε για τα βλαβερά κι επικίνδυνα ζωύφια (σαρανταποδαρούσες, φασίστες κλπ), ας ολοκληρώσουμε και με τα υπόλοιπα που μπορεί να συναντήσει κανείς στη βαλκανική ύπαιθρο.
  1. Αρκούδες. Το ισχυρότερο άγριο ζώο της βαλκανικής χερσονήσου. Κατα κανόνα τρέφεται με καρπούς, μελίσσια, μικρά τρωκτικά και ποταμίσια ψάρια. Συγκεντρώνει λίπος για τη χειμερία νάρκη κι έτσι δε θα τη συναντήσουμε το χειμώνα. Ενδέχεται όμως να γίνει επιθετική αν δεν έχει καταφέρει να παχύνει κατα τους θερινούς μήνες, οπότε θα την ξυπνήσει η πείνα. Επίσης, είναι βέβαιο ότι θα γίνει επιθετική αν ενοχλήσουμε τα μικρά της. Τα αρκουδάκια είναι γλυκύτατα, όμως το να προσπαθήσουμε να τα πλησιάσουμε είναι η χειρότερη ιδέα. Κάπου εκεί θα βρίσκεται και η μάνα τους που δε θα πειστεί καθόλου για το αγαθό των προθέσεών μας. Αν συναντήσουμε αρκουδάκια, απομακρυνόμαστε το ταχύτερο.
  Ακόμα κι αν διαθέτουμε κυνηγετικό όπλο με διάδες ή μονόβολα, δεν ειναι καθόλου ασφαλές να πυροβολήσουμε αρκούδα. Οι αντοχές της είναι ικανές να μας σκοτώσουν πριν πεθάνει και η ίδια.
  Αν δεχτούμε επίθεση από αρκούδα παριστάνουμε το νεκρό. Κρατάμε την αναπνοή μας όσο μας μυρίζει και δεν αντιδρούμε στα σκουντήματα. Οι αρκούδες δεν τρώνε ποτέ ψοφίμια, αν φανούμε αρκετά νεκροί, σύντομα θα μας αφήσει και θα φύγει. Εννοείται ότι μετά από αυτό απομακρυνόμαστε άμεσα και ενημερώνουμε τα γύρω χωριά, βοσκούς, δασαρχεία κλπ ότι υπάρχει επιθετική αρκούδα στην περιοχή.

  2. Λύκοι. Πρόκειται για μοναχικά και κατά κανόνα ειρηνικά ζώα που τρέφονται κυρίως με μικρά τρωκτικά. Κατά τους χειμερινούς μήνες σχηματίζουν κυνηγητικές αγέλες οι οποίες γίνονται πραγματικά επικίνδυνες. Όπως όλα τα άγρια ζώα φοβούνται τη φωτιά. Γι αυτό τη διατηρούμε αναμμένη από τις απογευματινές ώρες που συνήθως ξεκινά το κυνήγι της αγέλης. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι αν είμαστε τραυματισμένοι, προσπαθούμε να στεκόμαστε όρθιοι και να δημιουργούμε φασαρία. Οι λύκοι όπως και τα σκυλιά φοβούνται ότι τους ξεπερνά σε ύψος και έχουν ευαίσθητη ακοή. Ακόμα κι αν έχουμε να κάνουμε με επιθετικ'η αγέλη, το πιθανότερο είναι να τραπεί σε φυγή αν δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να αμυνθούμε.

  3. Αγριόσκυλα. Πολλές φορές τα κοπάδια αδέσποτων σκύλων που κάποιοι ασυνείδητοι παράτησαν σε απρόσιτες περιοχές, επιστρέφουν στο κυνηγετικό τους ένστικτο και συμπεριφέρονται ακριβώς όπως οι λύκοι. Τα σκυλιά πάντως είναι πιο ευκίνητα από τους λύκους και είναι αμφίβολο αν θα φοβηθούν τη φωτιά μας. Σίγουρα όμως θα φοβηθούν ένα "ζώο" με ύψος άνω του 1,50μ που βγάζει απειλητικούς ήχους. Προσπαθούμε σε κάθε περίπτωση να κοιτάζουμε τα ζώα και να μην τα αφήνουμε να μας πλησιάζουν από πίσω. Θα πρέπει να τα θεωρούμε πιο επικίνδυνα από τους λύκους, παρόλο που ανήκουν στο ίδιο είδος.

  4. Τσακάλια. Μικρότερα από τα σκυλιά και τους λύκους, δε θα μας επιτεθούν εκτός κι αν είμαστε τραυματισμένοι/άρρωστοι ή δείχνουμε αδύναμοι. Το κόλπο σε κάθε περίπτωση είναι να δείχνουμε υγιείς και "μάχιμοι".

  5. Αγριόχοιροι. Κατα κανόνα φυτοφάγα ζώα, που όταν χρειαστεί γίνονται παμφάγα όπως τα οικιακά γουρούνια. Επιτίθενται μόνο όταν βρεθούν σε κίνδυνο, οπότε το καλύτερο σε περίπτωση που τα συναντήσουμε, συνήθως σε κοπάδια, είναι να καθόμαστε κάπου ήρεμα και περιμένουμε να φύγουν ή απομακρυνόμαστε χωρίς απότομες κινήσεις. Αν έχουν μικρά είναι πιθανό να μας επιτεθούν. Τότε θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε το βάρος τους. Αφήνουμε να τρέξουν προς το μέρος μας και την τελευταία στιγμή βγαίνουμε από το δρόμο τους με ένα άλμα δεξιά ή αριστερά. Το βάρος τους δεν τους επιτρέπει ευελιξία και θα κουτρουβαλιαστούν. Αν ξαναπάρουν φόρα για επίθεση κάνουμε το ίδιο μέχρι να βρούμε κάποιο δέντρο να σκαρφαλώσουμε και να περιμένουμε να φύγουν.

  6. Αγριόγατες - Λύγκες. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος απ'όσο πιστεύεται γιατί τα αιλουροειδή αυτά φροντίζουν να εξαφανίζονται από το ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν κίνδυνο για βοσκούς και τσοπανόσκυλα αφου αρκετές φορές επιτίθενται σε κοπάδια προβάτων ή κοτέτσια πουλερικών. Όπως όλα τα άγρια ζώα, θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι αν στριμωχτούν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να μας επιτεθούν. Φροντίζουμε απλά να αντιληφθούν την παρουσία μας και περιμένουμε να φύγουν. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι σίγουρο ότι μπορούν να ξεσχίσουν και μας και τα σκυλιά μας. Το καλύτερο είναι να κρατήσουμε τα σκυλιά (αν έχουμε) και να αφήσουμε τα αιλουροειδή να φύγουν.

  7. Ερπετά-αμφίβια. Τα μόνα επικίνδυνα ερπετά της βαλκανικής είναι τα δηλητηριώδη φίδια. Το μέγεθός τους δεν είναι ανάλογο του δηλητηρίου τους. Μια μικρή οχιά μπορεί να σκοτώσει μεγαλύτερο θήραμα από μια μεγαλύτερη. Παίζει ρόλο πόσο συχνά το χρησιμοποιούν. Την άνοιξη, όταν τα φίδια ξυπνούν από χειμερία νάρκη κι έχουν κρατήσει δηλητήριο μηνών, είναι τα πιο επικίνδυνα. Η καλύτερη άμυνα είναι η παρατηρητικότητα. Παρατηρούμε σχολαστικά που θα κάνουμε το επόμενο βήμα μας. Αν δεν ενοχλήσουμε το φίδι είναι σίγουρο ότι δε θα μας επιτεθεί.
  Άλλα δηλητηριώδη ζώα δεν υπάρχουν πέρα από τα έντομα (σκορπιοί, σαρανταποδαρούσες) κι ένα είδος σαλαμάνδρας που είναι αρκετά σπάνιο και ξεχωρίζει από τα έντονα χρώματά του. Είναι δε τόσο αργοκίνητη που δεν πρόκειται να μας βλάψει εκτός κι αν την πιάσουμε στα χέρια μας.

  Επικίνδυνος μπορεί να θεωρηθεί και ο μεγάλος φρύνος των δέντρων (μπράσκα, ζάμπα κλπ). Δεν έχει δηλητηριώδες δάγκωμα αλλά εκτοξεύει τοξικό υγρό από το δέρμα της πλάτης, το οποίο μπορεί να τυφλώσει το θύμα του, όσο χρόνο χρειάζεται για να απομακρυνθεί ο αργοκίνητος φρύνος. Σε ορισμένες περιοχές χρησιμοποιούν αυτή την τοξική ουσία σαν παραισθησιογόνο. Δε γνωρίζω ποιό ακριβώς είδος εκκρίνει παραισθησιογόνα ουσία, οπότε μην το δοκιμάσει κανείς κι έχουμε δράματα...

  Λέγεται ότι κάποιοι βοσκοί στο παρελθόν δέχτηκαν επιθέσεις από την πράσινη γαιδουρογουστέρα (μεγάλη σαύρα) του Ευρώτα στη Λακωνία. Παρόλο που πράγματι βρέθηκαν οστά μιας τεράστιας σαύρας, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το είδος επιβιώνει σε τόσο μεγάλο μέγεθος (σαν μικρού κροκόδειλου). Οι σαύρες της βαλκανικής μπορεί να φτάνουν το 1 μ μήκος μαζι με την ουρά, αλλά τρέφονται αποκλειστικά με φυτά και έντομα. Άλλωστε, από τον Ευρώτα πλέον έχει απομείνει ένας μικρός χείμαρρος που το καλοκαίρι μετατρέπεται σε αυλάκι.

  Σε κάθε περίπτωση έχουμε υπόψη μας ότι τα άγρια ζώα δε θα έρθουν να μας βρούν στα σπίτια και στα οχήματά μας. Θα έρθουμε σε επαφή μόνο αν παραβιάσουμε εμείς το χώρο που μένουν ή κυνηγούν. Αυτό σημαίνει ότι οι "εισβολείς" είμαστε εμείς και επισύρει τις ανάλογες ευθύνες από πλευράς μας. Ο σεβασμός μας πολλές φορές αποδεικνύεται αμοιβαίος.
 13. πολυ καλο debianass :good και αρκετα πληρες.

  πρεπει να πουμε ομως και για τις δηλητηριωδης αραχνες που υπαρχουν στην ελλαδα, δηλαδη κατρχην για την πολυ επικινδυνη μάυρη χήρα https://el.wikipedia.org/wiki/Μαύρη_χήρα που δεν ειναι παραξενο να την πετυχεις ακομα και σε παραλια μαλλον, αλλά και την λοξοσκέλη https://en.wikipedia.org/wiki/Mediterranean_recluse_spider που προτιμα ζεστο κλιμα και βρισκεται στη νοτια ελλαδα μεχρι κρητη.
  επισης στην ελλαδα εχουμε και ασπρους σκορπιους εκτος απο τους μαυρους και οι ασπροι ειναι πιο δηλητηριωδης απο τους μαυρους.

  και μην ξεχναμε και τα ποντικια, να το θυμαστε αυτο την επομενη φορα που θα θελησετε να κοιμηθειται χυμα στην παραλια το βραδυ
 14. Είπα για το πως να προστατευτούμε εμείς από τα αρπακτικά ζώα, θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω το γιατί θα πρέπει να τα προστατεύουμε.
  Ολα τα ζώα παίζουν το ρόλο τους στην τροφική αλυσίδα, όταν εκλείψει κάποιο από αυτά το κενό θα συμπληρωθεί από κάποιο άλλο, κι αυτό μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για όλα τα είδη, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.
  Ένας άμεσος κίνδυνος που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ευρωπαικοί υδροβιότοποι, προέρχεται από το μυοκάστορα.

  [IMG]
  Το ζώο αυτό δεν αποτελεί διασταύρωση ποντικού με τον κοινό κάστορα (παρόλο που τα ποντίκια έχουν "πασπαρτού" σπέρμα ανάμεσα στα τρωκτικά), αλλά ένα ξεχωριστό είδος που προέρχεται από τις ζούγκλες της Ν.Αμερικής και μεταφέρθηκε στην Ευρώπη για τη γούνα και το δέρμα του. Είναι σαν μεγάλος αρουραίος, ζυγίζει 6-7 κιλά και είναι παμφάγος και αδηφάγος. Τρέφεται με ρίζες και υπόγειους βλαστούς απογυμνώνοντας ολόκληρες περιοχές, ενώ παράλληλα τρώει αυγά και νεοσσούς υδρόβιων πουλιών. Δε χτίζει φράγματα αλλά ανοίγει τρύπες στο έδαφος όπου τρέφεται και ταυτόχρονα αναπαράγεται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Ο θηλυκός μυοκάστορας γεννά 3 φορές το χρόνο από 12-13 νεογνά. Δεν έχει την πλατιά ουρά του κάστορα αλλά κινείται με άνεση τόσο στο νερό όσο και στο έδαφος, πάνω και κάτω από αυτό. Στη Ν.Αμερική ο πληθυσμός του ελέγχεται από τα αρπακτικά, πάνθηρες, κούγκαρ, κόνδορες κλπ.ενώ τον κυνηγούν και οι ιθαγενείς για το κρέας του.
  Στην Ευρώπη έχει ελάχιστους εχθρούς, όπως οι λύκοι, τα τσακάλια και οι αρκούδες. Λόγω του μεγέθους του δεν αποτελεί θήραμα για αλεπούδες, νυφίτσες, κουνάβια και γενικότερα αυτά που αποκαλούνται στην ύπαιθρο "ζουλάπια". Είναι ελάχιστα γνωστό ότι αρκετά υδρόβια πουλιά που φώλιαζαν κάποτε στην Κέρκυρα δεν το κάνουν πλέον εξαιτίας της εξάπλωσης του μυοκάστορα. Από την άλλη ο αριθμός των τσακαλιών και των λυκων έχει μειωθεί δραματικά. Πολλώ δε μάλλον των ευρωπαικών αρκούδων.
  Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη ικανή να ανατρέψει αυτή την ανισορροπία, πολύ σύντομα οι λίμνες, τα ποτάμια και τα έλη θα κατακλυστούν από το μυοκάστορα.
 15. Χαρη μου ασε τις φτηνες δικαιολογιες και τις υπεκφυγες για να μην απομακρυνθεις απο τον καναπε :) . Παρε τον φορητο σου, βρες και εναν επαναληπτη αν θες, κανε τις επαφες σου, συνδυασε τον αν μπορεις και με καμια ιστορικη διαδρομη και ευχαριστησου το.

  Itsok δεν είναι ο καναπές, οι λόγοι είναι άλλοι. Ένας από αυτούς είναι ο οικονομικός. Το HAM σαν χόμπι, όπως και άλλα χόμπι (δεν λέω για χόμπι όπως σκάκι), όπως το PC για να σου δώσω να καταλάβεις, χρειάζεται να ρίξεις λεφτά. Θυμήσου εσύ πόσα έχεις ξοδέψει μέχρι τώρα στην PCάδικη ζωή σου για παράδειγμα. Επεξεργαστές, μητρικές, κάρτες, κουτιά, οθόνες, εκτυπωτές και αναβαθμίσεις. Ανάλογη ιστορία είναι και στο HAM. Βέβαια εδώ δεν έχουμε τόσο την υπόθεση αναβάθμιση, αλλά το ότι βγαίνουν καλύτερα μηχανήματα ανά καιρούς, βγαίνουν, και βεβαίως μπαίνεις σε πειρασμό να αλλάξεις μηχάνημα.

  Έτσι, δεν είναι απλώς παίρνω ένα mobile VHF/UHF αυτοκινήτου και εξέπεμψα. Θα πρέπει να πάρεις κεραία, ιστό, καλώδιο, balun, γέφυρα στασίμων, τροφοδοτικό, και antenna tuner σαν αρχή. Υπολόγισε το λιγότερο ένα 500ευρο για ξεκίνημα. Και εδώ, δεν θέλω να ακούσω πως "πάρε VHF χειρός, κινέζικο και πάμφθηνο". Αυτά όσοι τα πήραν ακούγονται ελάχιστα, παραπονούνται. Ο κανόνας είναι να μην ξεκινήσεις με χειρός, αλλά με ένα mobile τουλάχιστον.

  Στα HF (βραχέα), που παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, τα έξοδα είναι παρομοίως, ίσως και πιο αυξημένα.

  Όλοι αυτοί οι τύποι στα videos, δεν είναι οποιοιδήποτε χαμάδες, είναι κάπως φραγκάτοι. Είδες, μέχρι και γεννήτρια είχε ο άλλος, βανάκι, τζιπάκι, εξοπλισμούς, ιστορίες. Μια από τις κεραίες τους μόνο το λιγότερο 150ευρο. Εδώ βαράνε τα μικρόφωνα κατοντάευρα. Και δεν είναι πως όλα αυτά είναι κάτι σπέσιαλ σαν υλικά και είναι ακριβά. Απλώς γίνονται τα ίδια του PCάδικου κόσμου, δηλαδή, αν ο άλλος βαράει την κεραία 150 Ε, το δικαιολογεί πως πληρώνεις τον σχεδιασμό, τον επιστήμονα, το εργοστάσιο, την μεταφορά, τους δασμούς.

  Επίσης ισχύει το οτι ξέρουν πολύ καλά πως είναι χόμπι για περιορισμένο κόσμο, και έτσι οι τιμές κρατούνται ψηλά. Γνωρίζουν πως θα πας να το πάρεις αν έχεις την βαρεμάρα, όπως ανάλογα τον Inel i7 θα τον πάρει ο κόσμος που ποσοστιαία υπολογίζουν.

  Ο δεύτερος λόγος, είναι πως δεν βγαίνει ο νέος HAM έτσι έτσι, χωρίς δάσκαλο που ονομάζεται Ελμέρ, γιατί χωρίς Ελμέρ στην αρχή κινδυνεύεις να κάνεις λάθη, που και θα αντιδράσουν οι άλλοι, και θα στην πούνε, και αν κάνεις καμμιά χοντράδα από λάθος, κινδυνεύεις να σου αποσύρουν την άδεια. Επιπλέον, στον HAM κόσμο, δεν είναι όλοι καλοπροαίρετοι, όπως και σε άλλους τομείς, μπορεί να έρθεις σε επαφή με καθήκι, και εκεί πρέπει να ξέρεις πως πρέπει να αντιδράς.

  Όλα τα παραπάνω οδηγούν αρκετούς αδειούχους (ειδικά εισαγωγικού επιπέδου), τελικά να μην εκπέμψουν.

  Εγω ειμαι ασχετος με αυτα, αλλά εμαθα καποια στιγμη οτι το tv dongle που εχω , εχει τσιπακι realtek2832 το οποιο ανταποκρινεται και στα vhf και μπορεις να το χρησιμοποιησεις για ακροαση με μια εφαρμογη στο κινητο.

  Καλύτερα θα ήταν στο φορητό, γιατί η εφαρμογή με τον καταρράκτη χρειάζεται επεξεργαστική ισχύ.

  Καποια στιγμη λοιπον το ειχα παρει μαζι μου (ειναι παναλαφρο) και ειχα βρεθει στην εμβελεια του επαναληπτη sv6b. Ωραια διαδρομη, θέα, φυση κλπ (δες που ειναι ο sv6b και θα καταλαβεις). Καποια στιγμη βρηκα και ενα ωραιο σημειο για αραγμα, εψησα ενα λουκανικο και ημουν στην ακροαση.

  Μπράβο.

  Δε με χαλασε καθολου.

  Κοίτα, γενικά ένα χόμπι που σε τραβάει αρχικά, δεν σημαίνει πως θα μείνεις. Αν κολλήσεις, μένεις. Αν όχι, βαριέσαι δεν βρίσκεις τόσο ενδιαφέρον, και όπως λέμε "το παρατάς". Άλλος ας πούμε ξεκίνησε με μια κιθάρα, την άφησε. Άλλος συνέχισε.

  Ωραια τα βιντεακια, καλη φαση, προτεινω να δοκιμασεις λοιπον κατι αναλογο στα δικα σου μετρα που να σε βολευει.

  Καλό είναι itsok σε όλα τα παραπάνω, να έχεις εντάξει το βιοποριστικό, γιατί αφού καλυφθεί αυτό, μετά περνάς σε χόμπι. Ελπίζω σε κοντινό χρόνο να αρχίσω να ασχολούμαι. Ευχαριστώ για την παρέναιση και την ενθάρρυνση.

  Υπ' όψιν δεν είμαι υπέρ των contests. Υπάρχει κόσμος που τα κράζει, γιατί δεν βρίσκει νόημα σε βραβεύσεις, χαρτιά, και τα τοιαύτα. Τους δικαιολογώ σε αυτό. Βλέπεις και εδώ, υπάρχει χώρος για φιλοσοφία, το αν δηλαδή όλα αυτά είναι μέσα στο αρχικό πνεύμα του ραδιοερασιτεχνισμού όταν ξεκίνησε με τους πρωτοπόρους. Δηλαδή, εκείνοι έκαναν προσπάθεια για επαφή. Όχι διαγωνισμούς. Επίσης έφτιαχναν μόνοι τους τα μηχανήματα, σήμερα βέβαια αυτό δεν είναι πρακτικά εφαρμόσιμο, γιατί ένα μηχάνημα θα πρέπει να είναι ακριβείας, να μην βγάζει παρεμβολές, αρμονικές, και λοιπά.

  Όλα αυτά τα κουτιά, μάρκες, και έτσι, είναι κατ' αρχήν κλειστές αρχιτεκτονικές. Έχεις θέμα με το service πολλές φορές.
 16. Υπόψην ότι η εκπομπή στα VHF/UHF είναι παράνομη, εκτός κι αν έχεις άδεια marine (σκάφους) ή amateur (ραδιοερασιτέχνη)

  Αυτό ισχύει.

  για δοκιμές.

  Όχι, αυτό δεν ισχύει, δεν είναι μόνο για δοκιμές, είναι για κανονικές ραδιοερασιτεχνικές επαφές αλλά μόνο στις υποζώνες που σου δίδονται για την άδεια σου, και στα mode που ορίζει το λεγόμενο band plan. Δηλαδή, για την άδεια εισαγωγικού επιπέδου, έχεις τις τάδε υποζώνες, και τα τάδε συγκεκριμένα modes, με ισχύ μέχρι 10 Watts. (Υποτίθεται πως η κεραία σου δεν βγάζει τόση απολαβή για να ξεπεράσεις τα 10 Watts).

  Στην επόμενη άδεια επιπέδου 1, έχεις περισσότερες υποζώνες, και μεγαλύτερη ισχύ.

  Οπότε εκεί μιλάς κανονικά, δεν κάνεις απλώς δοκιμές (ας πούμε επιστημονικού επιπέδου), αν θέλεις κάνεις, αρκεί να είσαι μέσα στους κανόνες και να μην παρενοχλείς. Οι κανόνες είναι συγκεκριμένοι, ανά 10 λεπτά πρέπει να αναφέρεις το callsign σου, δεν επιτρέπεται κρυπτογραφία (σε ερασιτέχνες), δεν επιτρέπεται μουσική, η χρήση των επαναληπτών είναι με κανόνες, γενικά πρέπει να προσέχει κάποιος πολύ.

  Μόνο σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανονική επικοινωνία.

  Όχι αυτό δεν ισχύει. Επικοινωνία γίνεται κανονικά στις υποζώνες σου. Αρκεί να μην κάνεις βλακείες, δεν είναι CB δηλαδή για κουτσομπολιό και κουβέντα, ανταλάσσεις callsign, report, και άλλες πέντε δέκα κουβέντες, και πας για την επόμενη επαφή σου.

  Τα emergency έχουν ειδικό κανάλι, όπως στα marine, αλλά ναι μπορεί να ακούσεις "mayday" και αλλού, και εκεί ακολουθούνται κανόνες.

  Η ακρόαση πάντως είναι ελεύθερη.

  Όχι! Δεν είναι! Πρέπει να έχεις άδεια εισαγωγικού επιπέδου. Το μόνο που είναι ελεύθερο στον ραδιοακροατή (κοινό θνητό δηλαδή), είναι ραδιόφωνο FM, AM, SW, LW.

  VHF / UHF δέκτη δεν επιτρέπεται σε απλό πολίτη, (μη αδειούχο), διότι στην ζώνη αυτή εκπέμπουν υπηρεσίες. Συνεπώς η ακρόαση δεν επιτρέπεται. Όσο κι' αν φαίνεται περίεργο, ακόμα και οι scanners, η τα dongles, παράνομα είναι (χωρίς άδεια).

  Ελεύθερες είναι επίσης κάποιες συχνότητες στα cb, πρόκειται για 6 κανάλια στα οποία συντονίζονται από κατασκευής τα walkie-talkie του εμπορίου.

  Αυτά είναι τα PMR τα λεγόμενα.
 17. 6. Αγριόγατες - Λύγκες. Ο πληθυσμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος απ'όσο πιστεύεται γιατί τα αιλουροειδή αυτά φροντίζουν να εξαφανίζονται από το ανθρώπινο μάτι. Αποτελούν κίνδυνο για βοσκούς και τσοπανόσκυλα αφου αρκετές φορές επιτίθενται σε κοπάδια προβάτων ή κοτέτσια πουλερικών. Όπως όλα τα άγρια ζώα, θα γίνουν ιδιαίτερα επικίνδυνοι αν στριμωχτούν. Σε διαφορετική περίπτωση δεν πρόκειται να μας επιτεθούν. Φροντίζουμε απλά να αντιληφθούν την παρουσία μας και περιμένουμε να φύγουν. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι σίγουρο ότι μπορούν να ξεσχίσουν και μας και τα σκυλιά μας. Το καλύτερο είναι να κρατήσουμε τα σκυλιά (αν έχουμε) και να αφήσουμε τα αιλουροειδή να φύγουν.

  Λοιπόν εδώ ως γατάς θα διαφωνήσω σε σημεία.

  Η αγριόγατα δάσους (της Ελλάδας), που ονομάζεται Felis Silvestris, είναι χρώματος σιλβέστρο, και είναι μεγαλύτερη σε μέγεθος από την οικιακή γάτα, όχι όμως τεράστια. Άντε να είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη της οικιακής. Χαρακτηριστικό της είναι πως είναι μοναχική, αποφεύγει τον άνθρωπο, και τρέφεται με τα γνωστά, ερπετά, τρωκτικά, πουλιά, και μερικά ιπτάμενα. Κάνει τα ίδια γατάκια που κάνει και η οικιακή σε αριθμό, και η θνησιμότητα είναι μεγάλη (διάβασα πως το 1 στα 5 επιζεί), όπως ανάλογα και την οικιακή, αλλά στην οικιακή έχουμε θνησιμότητα από άλλους λόγους (ασθένειες, αμάξια, φόλες και άλλα).

  Η αγριόγατα διασταυρώνεται με την οικόσιτη σε παρυφές χωριών, αν συναντηθούν, όμως τα μικρά παίρνουν τα χαρακτηριστικά της άγριας γάτας, και θα αποφεύγουν τον άνθρωπο. Δεν νομίζω πάντως πως οι επιθέσεις σε κοτέτσια είναι συχνές, γιατί όπως είπα είναι μοναχικές και του εσωτερικού δάσους. Δεν είναι αλεπού δηλαδή, που έχει τη συνήθεια να πηγαίνει επί τούτου σε κοτέτσια.

  Δεν πιστεύω πως η αγριόγατα θα τολμήσει να επιτεθεί σε σκύλο τόσο εύκολα, πολύ σπάνιο το βλέπω. Ούτε σε άνθρωπο. Δαγκωνιά τρως μόνο αν πας να στριμώξεις τραυματισμένο ζώο, φοβισμένο, γενικά αν κάνεις κάτι πολύ στραβό. Αλλιώς απλά θα τρέξουν να φύγουν όπως τις γάτες δρόμου (τις μη εξοικιωμένες).

  Πρόκειται για σπάνιο ζώο, και προστατευόμενο, κινδυνεύει με εξαφάνιση, όπως είδες με την υπόθεση του φουρόγατου Κρήτης. Όταν τον είχε δείξει η τηλεόραση, απέκλεισα την εκδοχή να ήταν φουρόγατος λόγω μεγέθους, και όψης. Υποθέτω πως στην Κρήτη λόγω άγνοιας, κυνήγησαν και εξαφάνισαν τους φουρόγατους.

  Αγριόγατα Silvestris αποκλείω να στην πέσει από δέντρο, η από αλλού. Σίγουρα θα τρέξουν να εξαφανιστούν.

  Μεγάλος κίνδυνος για την αγριόγατα είναι η μετάδοση των γνωστών ασθενειών της οικόσιτης, ρινοτραχιείτιδες, χλαμύδια, πνευμονίες, πανλευκοπενία, καλυκοιός, ερπητοιός, AIDS της γάτας, σε τυχόν τυχαίες επαφές με οικόσιτη.

  Αντίθετα ο Λύγκας, σε σχετικό ντοκιμαντέρ που παρακολούθησα, τη στήνει σε δέντρα, φροντίζει να είναι αόρατος και ήσυχος, και την πέφτει σε άλλο ζώο άλμα και δάγκωμα στο σβέρκο (όπως συνηθίζουν οι γάτες εξάλλου). Δεν ξέρω για άνθρωπο τώρα, αλλά υποθέτω πως ναι, μπορεί να σου την πέσει. Είναι πολύ μοναχικό ζώο, και σπάνιο. Στο ντοκιμαντέρ ανέφερε πως λόγω της οικιστικής περικύκλωσης, αρκετοί λύγκες από την Ελλάδα διέφυγαν σε γειτονικές χώρες, σε δασικές περιοχές, όπου είναι ακόμα υποανάπτυκτες οικιστικά, και με λιγότερο θόρυβο και ενόχληση.
 18. Αν δεν υπάρξει κάποια εξέλιξη ικανή να ανατρέψει αυτή την ανισορροπία, πολύ σύντομα οι λίμνες, τα ποτάμια και τα έλη θα κατακλυστούν από το μυοκάστορα.

  Δεν τον έχω συναντήσει ποτέ, και που να τον δω κιόλας; Ξέρεις τι έχω δει; Μεγάλους αρουραίους σε παραλίες ανάμεσα σε βράχια, είχα πάει να κάνω μπάνιο στον Άλιμο και είδα μερικούς ανάμεσα. Πολύ μεγάλοι ε; Κάτι μουστάκια, κάτι μουσούδες, πω πω, ξέρεις τι είναι να φας δαγκωνιά τι αρρώστιες θα έχουνε αυτά; Α πα πα. Επίσης υπάρχουν ανάμεσα σε ξερά χόρτα. Τουλάχιστον σε μέρη με πολλές γάτες εξαφανίζονται. Στο καταφύγιο γατών που διατηρούμε με φιλόζωους δεν υπάρχει ούτε σαύρα ούτε φιδάκι. Ευτυχώς τα τρομάζουν και έτσι φεύγουν.

  Αλλά αυτό εδώ είναι πολύ μεγάλο ζώο, 7 κιλά είπες; Πιο μεγάλο από γάτα θα είναι. Τίποτα κουκουβάγιες, γεράκια, δεν τους τρώνε;
 19. Εδώ μάλλον κάνεις λάθος, οι σαρανταποδαρούσες είναι από τα πιο επικίνδυνα έντομα.

  Λοιπόν, η μόνη εξαίρεση είναι η οικιακή σαρανταποδαρούσα, η όπως λέγεται home centipede. Έχει μακρύ λεπτό σωματάκι, διαφανές περίπου, και πολλά μακριά πόδια σαν τριχίτσες. Το χρώμα είναι προς το μπεζ και λευκό γκρί. Περπατά σε τοίχους, ταβάνια, και στέκεται και ακίνητη. Τρώει ψύλλους, ψείρες, μυγάκια, αυγά ψύλλων, και τέτοια, γι' αυτό παραινούν να μην τις σκοτώνεις αλλά να τις διατηρείς για να σου κάνουν καθαρισμό. Δεν τσιμπούν τον άνθρωπο. Απλώς στην όψη φοβίζουν άμα δεν ξέρεις. Και εγώ την πάτησα τότε, δεν ήξερα πως ήταν ακίνδυνες. Τις έχεις δει σίγουρα, κάνε αναζήτηση με εικόνα στο λήμμα "οικιακή σαρανταποδαρούσα" η "home centipede" για να την θυμηθείς.

  Οι άλλες ναι, είναι επικίνδυνες. Μάλιστα σε ένα ντοκιμαντέρ που είχα δει, με τις γιγάντιες σαρανταποδαρούσες σε κάτι χώρες Μαλαισία, Βόρνεο, Ταιλάνδη και λοιπά, αυτές είναι φόβος και τρόμος. Είναι πολύ μεγάλες και δηλητηριώδεις. Ανέφερε πως είναι από τα αρχαία πλάσματα της Γης, και όπως όλα τα αρχαία ζώα είναι και άσχημη, και ισχυρή, και επικίνδυνη.
 20. Στην Αττική δεν υπάρχουν και τόσοι υδροβιότοποι, δεν είναι εύκολο να του συναντήσεις. Υπάρχουν ωστόσο στον υδροβιότοπο του Σχοινιά (τα λεγόμενα "Δικαστικά") κι έχουν εξαφανίσει πελαργούς και νερόκοτες.
  Στην υπόλοιπη επικράτεια, ιδιαίτερα στα βόρεια που υπάρχουν υδροβιότοποι ο μυοκάστορας τείνει να κυριαρχήσει. Με μια αναζήτηση θα δεις ανακοινώσεις κινδύνου.
  Δεν είναι άμεσα επικίνδυνος για τον άνθρωπο αλλά καταστρέφει τη φυσική ισορροπία. Δε φοβάται τις γάτες κι αυτές λόγω μεγέθους δεν τον πλησιάζουν. Το ίδιο και τα αρπακτικά πτηνά, εκτός ίσως αν πρόκειται για μικρό μυοκάστορα. Ομως τα νεογνά μένουν μέσα στη φωλιά (μια τρύπα στο έδαφος) και είναι δύσκολο να τα εντοπίσουν.
  Ισως ο αετός έχει τη δυνατότητα να κυνηγήσει ενήλικο μυοκάστορα, αλλά και πάλι, οι αετοί όσο πάνε γίνονται και πιο σπάνιοι.