Οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια πάνω από 4 φορές!

Συζήτηση στην κατηγορία 'Κοινωνία-Αλληλεγγύη-Ανοιχτός Κώδικας στη ζωή' που ξεκίνησε ο χρήστης constantinos, 21 Ιαν 2013.

 1. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Το παρακάτω άρθρο είναι πιο πολύ υποθετικό και βασίζεται στο αντίστοιχο Αγγλόφωνο του TrueActivist.
  Το να μιλάς για κάποιον καπιταλιστή και για κοινωνίες, είναι σα να συγκρίνεις το γιαούρτι με το φεγγάρι.
  Διαφωνώ απολύτως ακόμα και με τον όρο: καπιταλιστικά γουρούνια, καθώς τα γουρουνάκια είναι καθαρά, κοινωνικά και υπέροχα ζωάκια, χρήσιμα στην κοινωνία και αβλαβή.
  Πιο κάτω, στην σελίδα του επίσης μεγαλοκαπιταλιστή και αρκετών ακόμα όχι τιμητικών τίτλων Forbes, είναι η λίστα των 100 πιο πλουσίων ανθρώπων στον κόσμο.
  Σημειώστε πως πολλοί είναι αμερικανοί (ΗΠΑ) και δυστυχώς, για τον μέσο αμερικανό πολίτη, αποτελούν πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση:

  [IMG]

  >>> Η λίστα με του 100 πιο πλούσιους εκμεταλλευτές του πλανήτη.

  Το άρθρο που ακολουθεί είναι επιμέλεια της Μαρίας Αφεντούλη και βασίζεται σε άρθρο του TrueActivist.
  Σκεφθείτε το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, και μην πείτε πως τα κατάφεραν όλα με τον ιδρώτα τους και τέτοιες αηδίες και το τι συμβαίνει στον κόσμο επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτοί:

  [IMG]

  Οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, για πάνω από 4 φορές

  Η Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία από 17 οργανώσεις που εργάζονται σε περίπου 90 χώρες σε όλο τον κόσμο για να βρουν λύσεις για την φτώχεια και την συναφή αδικία.
  Ο απώτερος στόχος της Oxfam είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να διαχειρίζονται την δική τους ζωή.

  Η Oxfam, λοιπόν αποκάλυψε ότι οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κέρδισαν το εντυπωσιακό ποσό των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2012˙ αρκετά χρήματα για να καταπολεμήσουμε την ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο πάνω από τέσσερις φορές, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση εμπλουτίζει περαιτέρω τους σούπερ-πλούσιους.

  Όπως αποκάλυψε μια νέα έκθεση της Oxfam, αυτού του κορυφαίου διεθνή φιλανθρωπικού οργανισμού,
  Στην έκθεση αναφέρεται ότι:

  Και ενώ οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν 240 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε «ακραία φτώχεια» ζούσαν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.

  Η νέα έκθεση της Oxfam:«Το κόστος της ανισότητας: Πώς ο πλούτος και το ακραίο εισόδημα μας βλάπτει Όλους», υποστηρίζει ότι η υπερβολική συγκέντρωση του πλούτου, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την ικανότητα του κόσμου να μειώσει την φτώχεια.

  Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες
  Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ακραίος πλούτος είναι ανήθικος, οικονομικά αναποτελεσματικός, πολιτικά διαβρωτικός, κοινωνικά διχαστικός και καταστροφικός για το περιβάλλον.
  Προτείνεται, μάλιστα στους ηγέτες του κόσμου, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την μείωση της ακραίας φτώχειας σε επίπεδα της δεκαετίας του 1990 με τους εξής 5 τρόπους:
  - Το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων, δίνοντας/παραχωρώντας τα 189 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
  • Αντιστρέφοντας οπισθοδρομικές μορφές της φορολογίας
  • Την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.
  • Αύξηση των μισθών ανάλογη με την απόδοση του κεφαλαίου.
  • Αύξηση των επενδύσεων σε δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες.
  δήλωσε η Oxfam.

  Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανισότητα επιστρέφει με ραγδαίους ρυθμούς, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την εποχή του Καρόλου Ντίκενς.
  Στην Κίνα τα επίπεδα των κινεζικών ανισοτήτων είναι τώρα παρόμοια με εκείνα στη Νότια Αφρική, η οποία είναι πλέον η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στον πλανήτη˙ και μιλάμε για ανισότητα πολύ χειρότερη και από την εποχή του ρατσιστικού διαχωρισμού.

  Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, -στις ΗΠΑ- το μερίδιο του πλουσιότερου 1 τοις εκατό του εισοδήματος έχει διπλασιαστεί από το 1980, από 10 έως 20 τοις εκατό.
  Για την κορυφή του πλούτου που συνιστά το 0,01 τοις εκατό, το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα τετραπλασιάστηκε, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
  δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam.

  Ο Hobbs εξήγησε ότι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, ελαχιστοποιεί την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους άλλους να συμμετάσχουν:
  Η έκθεση τονίζει ότι ακόμη και η πολιτική έχει καταντήσει να ελέγχεται από τους δισεκατομμυριούχους˙ κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτικές που ωφελούν τους πλουσιότερους -παρότι είναι οι λιγότεροι- και όχι την φτωχή πλειοψηφία, ακόμα και σε δημοκρατίες.
  αναφέρει η έκθεση.

  Το τετραήμερο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός, αρχίζει την επόμενη Τετάρτη (23/1/13).
  Παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν για την ετήσια συνάντηση που θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στην κρίση της ευρωζώνης αλλά και στις συγκρούσεις στην Συρία
  και στο Μαλί.

  Κλείνοντας, δεν θα αναρωτηθώ πού τα βρήκαν κάποιοι τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια!
  Δεν θα αναρωτηθώ ούτε και με ποιους έντιμους τρόπους τα απέκτησαν!
  Δε γίνεται, όμως, να μην αναρωτηθώ:

  Αρέσει σε vagrale13, cpfotiadis και Maria Afentouli
 2. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε όλα τα σάπια του συστήματος μας είναι το "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" του Ν. Μπογιόπουλου. Ένα βιβλίο όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την παγκόσμια.
  Αρέσει σε leandros21
 3. Κάνεις δε χρειάζεται στην ουσία έστω 100 εκατομμύρια,κανείς λογικός αλλά είναι τι ανατροφή θα πάρει κανείς.Ο άνθρωπος αν δε πάρει σωστές βάσεις απο μικρός και τα άτομα που συναναστρέφεται είναι της "κλάσης" του το πιο λογικό είναι να γίνει σαν αυτούς,αχόρταγος!
  Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα και τους ικανοποιεί πλέον μόνο να βλέπουν τα νούμερα να μεγαλώνουν και θα κάνουν τα πάντα γιαυτό.
  Ο λαός έχει την δύναμη να τα ανατρέψει αυτά αλλά όσο μπολιάζουν τα μυαλά του καθενός με συμφέροντα η ανατροπή δε θα έρθει ποτέ.Είμαι αισιόδοξος σαν άνθρωπος αλλά με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά δε βλέπω φως στο τούνελ για την ανθρωπότητα.
 4. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Πάντως, δε μπορώ να φανταστώ πώς κάποιος θεωρεί εαυτόν "ευτυχισμένο", όντας υποχείριο του χρήματος!

  Γιατί, άντε και δεν σκέφτεται τους υπόλοιπους και τι θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία διαθέτοντας -έστω!- λίγα (δε σου λέω όλα) από τα χρήματά του.

  Πώς, όμως, μπορεί να γίνεται δούλος του χρήματος, ε αυτό δε μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ! (Και ούτε και νομίζω ότι θα τα καταφέρω!)
  Αρέσει σε Takis
 5. Είναι απλό! Το χρήμα είναι η μοναδική εφεύρεση του ανθρώπου που κατάφερε να ελέγχει τον εφευρέτη του & μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους!
  Όποιος έχει πολλά χρήματα, τότε τον ελέγχουν αυτά. Όποιος δεν έχει χρήματα, τον ελέγχουν τα χρέη του, δηλαδή πάλι το χρήμα αλλά διά της απουσίας του αυτή τη φορά.
  Αρέσει σε Maria Afentouli
 6. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Ότι το χρήμα ελέγχει ακόμα και διά της απουσίας του, είναι γεγονός.
  Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που έχω αναφερθεί επί του θέματος, σε αρκετά -τώρα που το σκέφτομαι- άρθρα. Με μια αναζήτηση στη σελίδα (βάζοντας τη λέξη κλειδί "χρήμα"), θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα.

  Υγ: Πού να δεις και το επόμενο άρθρο μου, που βγαίνει σε πολύ λίγη ώρα.....
 7. Θα μπορούσαν όμως είναι κάτι που δεν θέλουν συνειδητά, αφού αν εκλείψουν οι φτωχοί δεν θα έχουν ποιον να εκμεταλλεύονται για να δημιουργούν πλούτο. Και εσύ αν ήσουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανες. ΄-)
 8. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  "Και εσύ αν ήσουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανες."
  Ε, όχι δα! Χωρίς να ακουστεί υπεροπτικό, νομίζω πως γνωρίζω πλέον αρκετά καλά τον ευατό μου.
  Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εκμεταλλευόμουνα τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον να εκμεταλλευτώ κάποιον φτωχό!!!!

  Άσε που -πλέον- φτωχοί θεωρούμαστε όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι, αν σκεφτείς την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας -και όχι μόνο-, την ημιαπασχόληση που επικρατεί πλέον στον τομέα της εργασίας αλλά και τις περικοπές στο μισθό (όσοι έχουμε ακόμα και από αυτόν).
 9. Σεβαστή η γνώμη σου Μαρία όμως στα δικά μου αφτιά ακούγεται όχι απλά υπεροπτικό αλλά εξωπραγματικό ΄-)
 10. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Μα γι αυτό είμαστε εδώ άλλωστε, elpak, για να ανταλλάσσουμε απόψεις. :rolleyes:

  Υγ: Καλημέρα. :)
 11. cpfotiadis Ο Αντμινιστράτορας

  Πόσο με πονάει όταν ρίχνω μια ματιά στην φτώχεια από το ίντερνετ. Που να την έβλεπα από κοντά μπροστά μου με τα ίδια μου τα μάτια, ανθρώπους μέσα στη βρωμιά να μην έχουν να φάνε! Ακόμα και τώρα που η τσέπη μου πονάει διότι δεν έχω δουλειά, νιώθω σαν βασιλιάς γιατί έχω ένα πιάτο φαγητό να τρώω κάθε μέρα, νερό, ένα ζεστό σπίτι, νερό για να κάνω μπάνιο. Πόσο με πονάει όσο σκέφτομαι πως θα μπορούσε να είναι η ζωή αν δεν υπήρχε το χρήμα.

  Και εκεί που η καθημερινότητα μου κυλάει ρίχνω μια ματιά στα παρακάτω και σκέφτομαι πόσα θα ήθελα να κάνω για να βοηθήσω, όσο και όπως μπορώ. Να βοηθήσω εγώ, που δεν έχω δουλειά.

  Αρέσει σε Takis και Maria Afentouli
 12. Ε και; Τι να τα κάνουμε τα άρθρα; Έχω διαβάσει ένα σωρό! Τι να λέει;! Μήπως είναι καιρός να σταματήσουμε να αναλωνόμαστε μόνο στο γράψιμο, να αφήσουμε τα μολύβια & τα πληκτρολόγια & να πιάσουμε τους πλάστες (που λένε & στο χωριό μου) & να πλακώσουμε στο ξύλο όλους τους τραπεζίτες που μας έχουν χρεώσει από το τίποτα & για το τίποτα;
  Το έχω δηλώσει & σε άλλο φόρουμ, πρέπει να επαναστατήσουμε απέναντι στους τραπεζίτες & να τους πάρουμε ότι μας ανήκει. Την ανεξαρτησία μας από αυτούς! Το μοναδικό πράγμα που έχουμε να χάσουμε είναι τα χρέη μας απέναντι σε αυτούς τους γύπες.
  Ένας οικονομολόγος μάλιστα το είχε δηλώσει: Μην τους πληρώνετε! Ρίξτε τους & δώστε τους ένα μάθημα!
  Βέβαια αν ξεσηκωθούμε μερικοί & αρχίσουμε να μαζεύουμε κόσμο, την επομένη το πρωί όλες οι μυστικές υπηρεσίες του πλανήτη θα μαζευτούν έξω από τα σπίτια μας & θα μαλώνουν μάλιστα ποιός θα μας πρωτοδέσει, που λέει ο λόγος!
  Ο Michael Jackson τραγουδούσε "They don't really care about us" & η Patti Smith "People have the power":
  The power to dream, to rule
  To wrestle the earth from fools
  We can turn the world around
  We can turn the earth's revolution
  & πολλοί άλλοι τα έχουν ξαναπεί! Το θέμα είναι τι κάνουμε; Στραβοί & κουφοί ή ηλίθιοι είμαστε όλοι; Όχι βέβαια, τουλάχιστον όχι όλοι μας! Βλέπω πολύ κόσμο ακόμη & σήμερα να μαλώνει για τα πολιτικά. Δεν βλέπουν & δεν καταλαβαίνουν (ακόμη & όταν τους εξηγείς πως έχουν τα γράμματα) ότι το θέμα δεν είναι οι πολιτικοί, αλλά οι τραπεζίτες. Οι τελευταίοι κάνουν κουμάντο στον πλανήτη & οι πολιτικοί είναι απλά οι μαριονέτες τους που μέσω των νόμων & στο όνομα της δημοκρατίας (& καλά) προωθούν τα συμφέροντά τους εις βάρος όλων των υπολοίπων. Στο χωριό μου έχω τσακωθεί με όλον τον κόσμο έξω στα καφενεία. ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕΕΕ, τους λέω. Μην ασχολείστε με τους πολιτικούς, οι τραπεζίτες φταίνε για όλα. Πολιτικούς θα δείτε να μπαίνουν φυλακή, τραπεζίτες ΔΕΝ θα δείτε ποτέ! Είσαι τρελός, μου λένε! Το ξέρω, αλλά εσείς δεν ξέρετε ότι είστε ηλίθιοι, τους λέω! Καλά να πάθουν, αφού δεν θέλουν να ανοίξουν τα μάτια τους. Τους συγχωράω βέβαια γιατί οι περισσότεροι είναι αγράμματοι & αστοιχείωτοι. Αλλά δεν τους συγχωράω το γεγονός ότι δεν κοιτάζουν το γενικό καλό, ειδικά για τις μελλόντικές γενιές που θα 'ρθουν & κοιτάνε μόνο το ατομικό συμφέρον τους & πως να βγάλουν τα μάτια των άλλων.
  Οι τραπεζίτες ξέρουν πολύ καλά & εφαρμόζουν πιστά τον κανόνα που ισχύει γενικά στη φύση & στο σύμπαν: Survival of the fittest = Η επιβίωση του ισχυρότερου. Δεν θα δείξουν το παραμικρό έλεος σε κανέναν μας! Στο χέρι μας είναι λοιπόν να τους σταματήσουμε αλλιώς αργά η γρήγορα θα κατακτήσουν ολόκληρο τον πλανήτη, με ότι αυτό συνεπάγεται για όλους μας!
  Αρέσει σε Maria Afentouli
 13. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Matthew, όχι απλά συμφωνώ απόλυτα αλλά και επαυξάνω!

  Το τραπεζικό σύστημα, αν πραγματικά το δει κανείς λίγο πιο προσεκτικά, είναι η μεγαλύτερη απάτη που υπήρξε ποτέ.
  Με λίγα λόγια, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα δημιουργεί χρήμα (ηλεκτρονικές πιστώσεις, στην πραγματικότητα) από το πουθενά -επειδή έτσι θέλουν- και στη συνέχεια το πωλεί στις κυβερνήσεις με τόκο.
  Τα χρήματα για να πληρωθούν οι τόκοι, επίσης δημιουργούνται από το πουθενά και επίσης πωλούνται με τόκους, έτσι ώστε ο κύκλος του τραπεζικού συστήματος να μην τελειώνει ποτέ.
  Θα έπρεπε επιτέλους να επέλθει η κατάργηση της λογικής της δημιουργίας περισσότερου χρήματος μέσω δανειακής πολιτικής.

  Το Οικονομικό αυτό σύστημα απλά δεν είναι φτιαγμένο για το όφελος ΟΛΩΝ και δυστυχώς δεν μπορεί να διορθωθεί, να βελτιωθεί ριζικά για το όφελος όλων!!!
  Μπορεί μονάχα να αντικατασταθεί!!!
  Τάσος Πετρίδης, ιδρυτικό μέλοςτης Πανγαία και υπεύθυνος εκπαίδευσης

  Ο SirJosephStamp, πρώην διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας, έχει δηλώσει:
  Οι τραπεζίτες κατέχουν τη γη.
  Πάρτε τους και ολόκληρη τη γη, αν θέλετε, αλλά αφήστε τους τη δύναμη να δημιουργήσουν χρήματα, και σε ελάχιστο χρόνο –όσο κρατάει το πάτημα ενός στυλό- θα δημιουργήσουν αρκετά χρήματα για να την αγοράσουν ξανά! Στερήστε τους, όμως, τη δύναμη να δημιουργήσουν χρήματα, και όλες οι μεγάλες περιουσίες όπως η δική μου, θα εξαφανιστούν! Και θα έπρεπε να εξαφανιστούν, γιατί τότε θα είχαμε έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο κόσμο για να ζήσουμε.
  Όμως, αν θέλετε να παραμείνετε οι σκλάβοι των τραπεζιτών και να πληρώνετε το κόστος της δικής σας σκλαβιάς, αφήστε τους να συνεχίζουν να δημιουργούν χρήμα!

  Υγ:
  Με καλάσνικοφ, μπορείς να κλέψεις 100.000, άντε 200.000 ευρώ. Για περισσότερα, χρειάζεται να φοράς κουστούμι…
  Αρέσει σε matthew
 14. Αρέσει σε Maria Afentouli
 15. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Και φαντάσου, το ότι "οι τραπεζίτες θα έπρεπε να εξαφανιστούν, γιατί τότε θα είχαμε έναν καλύτερο και πιο ευτυχισμένο κόσμο για να ζήσουμε", δεν το λέει κάποιος άσχετος, αλλά μεγαλοτραπεζίτης και δη, πρώην διευθυντής της Τράπεζας της Αγγλίας!!!
 16. Χαχα, αυτό τα λέει όλα! Μέχρι & αυτός αηδίασε από το συνάφι του! :D
  Αρέσει σε Maria Afentouli
 17. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Φαντάσου πώς θα πρέπει να νιώθουμε όλοι εμείς... :rolleyes:
 18. Δεν ξέρω για τους άλλους, αλλά "αγανακτισμένος" δεν νοιώθω σίγουρα! Εξοργισμένος νοιώθω! :mad:
  Αρέσει σε Maria Afentouli
 19. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Join the club...! :mad:
 20. Gladly! :cool:
  Αρέσει σε Maria Afentouli