Ο άνθρωπος και ο ρόλος του στην Γη

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά' που ξεκίνησε ο χρήστης asinoro, 5 Μαρ 2017.

 1. asinoro Banned

  “πιο θετικός (προσγειωμένος) στη σκέψη του και πιο απλός”
  Μα όταν προσπαθώ κάτι που το έχω τοποθετήσει κάπως δυσνόητα και ζητάω παραπομπή για να το εξηγήσω καλύτερα και δεν παίρνω καμία απάντηση που σφάλω;

  Όσον αφορά εάν δέχομαι κριτική, για ποια κριτική συζητάμε και ποια επιχειρήματα;
 2. "Η ανακάλυψη του DNA, με ξεκίνημα την εργασία του Δαρβίνου, είναι το αποκορύφωμα και το κομβικό σημείο στην περαιτέρω πορεία του.
  Ο άνθρωπος πλέον γνωρίζει γιατί είναι σε αυτόν τον πλανήτη και ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος της ύπαρξής του. Τουλάχιστον το γνωρίζουν οι βιοεπιστήμονες, αλλά αυτό που δεν γνωρίζω είναι σε ποιο βαθμό έχει γίνει συνειδητοποίηση του και στους ίδιους. Γιατί άλλο γνωρίζω (έχει πέσει στην αντίληψή μου)και άλλο έχω συνειδητοποίησει την έννοιά του (γνωρίζω την ουσία του)."

  - Εγώ δε μπορώ να καταλάβω πως ένας βιοεπιστήμονας από τη μελέτη του DNA μπορεί να το καταλάβει αυτό. Γιατί είμαι βιοεπιστήμονας και δεν βγάζω τέτοια συμπεράσματα από τις γνώσεις μου για το DNA. Δεν έχω ακούσει και συναδέλφους να δηλώνουν τέτοια άμεση σχέση. Άλλο για το σεβασμό τους στο θαύμα της ζωής κ.λ.π. Μιλάω για το ίδιο το DNA. Επίσης δε βγάζω συμπέρασμα ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε " για να προστατέψει τη ζωή πάνω στο πλανήτη" ή ότι ο Θεός έδωσε αυτό το ρόλο στον άνθρωπο ειδικά πάλι αν δεχθώ ότι η ζωή ξεκίνησε από το νερό και τη θεωρία του Δαρβίνου, η οποία είναι άλλο πράγμα βασικά και δεν έγινε κουβαλώντας τη γνώση του DNA. 'Οχι ότι δεν το έχω συνειδητοποιήσει αλλά δεν το εξάγω από αυτό που ξέρω, απλά. Αν έχω κάποιες τέτοιες απόψεις τις αποδίδω στη μόρφωσή μου και στις απόψεις μου σε άσχετα με τη μελέτη του DNA θέματα.
  Για να δεχτώ ότι τα πράγματα που λες είναι έτσι πρέπει τουλάχιστο να δεχτώ ότι η ζωή ξεκίνησε απ'τον Αδάμ και την Εύα που κουβαλούσαν τέτοια "γενετική εντολή" όπως την περιγράφεις. Και σε αυτό δε πιστεύω.

  "Το DNA ο γενετικός κώδικας και τα γονίδια είναι γνωστό ότι είναι η κοινή βάση για την ύπαρξη της ζωής, η διαφοροποίηση των γονιδίων και του γενετικού κώδικα, δημιουργεί αυτήν την βιοποικιλομορφία που συναντάμε στα φυτά, τα έντομα, ψάρια, πτηνά, θηλαστικά, κτλ. Η ίδια η ζωή αρχικά με την εργασία του του Δαρβίνου και την εξέλιξη της βιολογίας, μας λέει ότι η ζωή έχει έναν και μόνο προορισμό, την διασπορά και εξέλιξή της, το έκανε για εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζει να το κάνει σήμερα και θα συνεχίζει στο μέλλον."

  -Τι έχεις να πείς για το Καρπούζι ας πούμε; Στο μεσαίωνα ήταν σαν κολοκύθι με πολλά χωρίσματα και χωρίς σάρκα και το εξέλιξαν οι άνθρωποι ή για τη μπανάνα που είχε σπόρια ή για το χρυσόψαρο που εξελίχθηκε για είναι σε βάζο; Όλα αυτά κουβαλούσαν στο γονιδίωμά τους τη Θε'ι'κή εντολή να το κάνουν αυτό;
  Χμμμ θα μου πεις ότι άνθρωπος την έχει αυτή την εντολή και είναι η κορωνίδα της φύσης... Εντάξει το δέχομαι. Τότε δλδ οι ομοφυλόφιλοι δεν έχουν γονιδίωμα αφού δε θέλουν να αναπαραχθούν φυσιολογικά. Τι; Αντιτίθενται στους θε'ι'κούς νόμους ; Τότε αυτοί που σφάζουν στο όνομα του "Θεού" έχουν ή δεν έχουν γονιδίωμα αφού δε σέβονται τη ζωή από μόνη της. Είναι επηρεασμένοι από ηγέτες ; Εντάξει τότε και οι ομοφυλόφιλοι και οι φανατικοί είναι ανωμαλίες. Και αν είναι; Το DNA σύμφωνα με αυτά που λες δε θα έπρεπε να είχε φροντίσει να μην ήταν; Αφού το DNA το έχει καθορίσει αυτό με σοφό τρόπο ώστε να προστατευτεί η ζωή;
  Μήπως τα περί Θεού έχουν να κάνουν με τη συνείδησή μας, που θεωρητικά, όχι άμεσα θα μπορούσε να είναι η σύνδεσή μας με το Θείο.
  Τότε για να τρολάρω και τον εαυτό μου με αστείο σκοπό και οι φάλαινες θεωρητικά μπορεί να έχουν καλύτερη άποψη για το Θεό. Δλδ τότε όλα αυτά είναι μία ανθρώπινη υποκειμενική αντίληψη για το Θείο.
  Αυτούς τους άτιμους τους ρετρο'ι'ούς , που δεν έχουν DNA, που θα μπορούσαν να μας αφανίσουν ποιος τους έβαλε στον πλανήτη άραγε; To ίδιο το DNA; O Θεός να μας τιμωρήσει ; Άσε ξέρω τους κάνανε σε εργαστήριο απόγονοι των Ρεπτίλιανς και των Νεφελίμ!

  - Όλα αυτά σχεδόν χωρίς πραγματικό επιστημονικό λόγο φίλε Ασύνορε . Επιστημονικός λόγος θα ήταν ας πούμε για το "γονίδιο του Θεού" που λένε ότι ανακάλυψαν στο Ισραήλ. Να δούμε ποιο ακριβώς τμήμα είναι, σε πόσες χώρες και με τι πυκνότητα εμφανίζεται, βάσει ποιων ακριβώς πειραμάτων απομονώθηκε, και πως προσδιορίστηκε ότι προκαθορίζει συμπεριφορά στο άτομο. Yπάρχει σε άλλους οργανισμούς; Πως "συμπεριφέρεται" το γονίδιο. Πως λειτουργεί σε φυσιολογικούς ανθρώπους , πως σε μανιοκαταθλιπτικούς και σχιζοφρενείς, κ.ο.κ. Ποια τεστ γκρουπ χρησιμοποιήθηκαν, με ποιες μεθόδους. Γιατί προφανώς γίνεται λόγος για γονίδιο που προκαθορίζει πόσο εύκολα ένα άτομο αυθυποβάλεται. Με επιστημονικά δεδομένα όχι με λόγια. Και μετά από όλα αυτά, όταν θα έχουμε αναπάντητα ερωτήματα, αν έχουμε, φιλοσοφικά να κάνουμε μια αδρή υπαρξιακή προσέγγιση. Πάντα με ταπεινότητα που να άγει έργου και όχι τα εκ της ισχύος και εκ των κοινών.
 3. asinoro Banned

  Ανέκαθεν ο άνθρωπος είχε το ερώτημα από που προέρχεται και ποιος είναι ο σκοπός του. Σε αυτή του την αναζήτηση μη μπορώντας να καταλάβει το μεγαλείο της ζωής και της ύπαρξής του δημιούργησε τις διάφορες θεότητες.

  Τώρα με τις γνώσεις του στο DNA αρχίζει να καταλαβαίνει σε κάποιο βαθμό πως δημιουργείται η ζωή κάνοντας επεμβάσεις σε υβρίδια και διάφορα πειράματα μετά από παρατηρήσεις του.
  Αφού Pragma_Linux είσαι βιοεπιστήμονας, τότε γνωρίζεις ότι το γενετικό υλικό, το γονιδίωμα, γονίδια, μιτοχόνδρια κτλ, προϋπάρχουν ως υλικό στα πρωτόζωα και στα φυτά το οποίο είναι σαφώς μεγαλύτερο σε μέγεθος από το ανθρώπινο γενετικό υλικό. Υποθέτω ότι γνωρίζεις π.χ ότι το φυτό Paris japonica έχει 150.000.000.000 δισεκατομμύρια ζευγάρια γονιδιώματος όταν το ανθρώπινο είναι μόνο 3.000.000.000 δισεκατομμύρια, δηλαδή 50 φορές μικρότερο. Η αμοιβάδα dubia έχει ακόμα μεγαλύτερο γονιδίωμα 650 δισεκατομμύρια ζευγάρια.
  Επίσης ο άνθρωπος έχει περίπου 21.000 χιλιάδες γονίδια όταν το ποντίκι έχει 23.000, ένας ψύλλος του νερού το crustacean Daphnia pulex 31.000 γονίδια και τόσα άλλα πλάσματα με πιο πλούσιο γενετικό υλικό.

  Με αυτές τις γνώσεις οι βιοεπιστήμονες καταλάβανε από που ξεκίνησε η ζωή και πως εξελίχθηκε εφόσον το γενετικό υλικό προϋπήρχε, το οποίο με διάφορες μεταλλάξεις και σε διάστημα εκατομμυρίων ετών δημιούργησε την ποικιλομορφία ζωής που βλέπουμε σήμερα, με αποκορύφωμα τον άνθρωπο.
  Με την ανακάλυψη των διακοπτών στο γενετικό υλικό γνωρίζουν αλλά όχι σε λεπτομέρειες οι βιοεπιστήμονες πως μεταλλάσσεται η ζωή με το DNA φτιάχνοντας φυτά, έντομα, ψάρια, θηλαστικά, τους πιθήκους και εμάς. Θεωρητικά οι άνθρωποι θα μπορούν να φτιάχνουν στο μέλλον ότι θέλουν, όποτε θέλουν και όπως θέλουν.

  Η φύση ανοιγόκλεισε τους γενετικούς διακόπτες και έφτιαξε τον αντίχειρα και τον εγκέφαλο στον άνθρωπο δημιουργώντας ένα από τα πιο εξελιγμένα πλάσματά της, όπως πολύ ωραία αναφέρεται και στο ντοκιμαντέρ “τι δεν ήξερε ο Δαρβίνος”.
  Το χαρακτηριστικό γνώρισμα και αρχή της φύσης είναι να εξελίσσει και να διασπείρει την ζωή σε οποιαδήποτε μορφή, όλες οι μορφές ζωής είναι αλληλένδετες μεταξύ τους αφού η μια αποτελεί τροφή για την άλλη, όπου το πιο ικανό προσαρμοζόμενο είδος να εξελίσσεται διατηρώντας αυτήν την θεμελιώδη αρχή.

  Ο άνθρωπος έχει αυτή την ικανότητα εξαιτίας του ανεπτυγμένου εγκεφάλου και της λογικής του, όπου αυτό το γνώρισμα το βλέπουμε π.χ στην καλλιέργεια φυτών, παραγωγή ζώων, ψαριών ως κατανάλωση τροφής όμως για την φύση είναι επέκταση ζωής.
  Το είδος ζωής που είναι διαδεδομένο περισσότερο από ότι άλλο από το άνθρωπο στον πλανήτη Γη, είναι το σιτάρι και ακολουθεί το ρύζι οι οποίοι είναι από τους πιο πολυπληθείς ζωντανούςοργανισμούς χάρη στον άνθρωπο.

  Ο άνθρωπος από τον φόβο του μήπως καταστρέψει τον πλανήτη με το μυαλό που κουβαλάει, σκέφτεται πως να αποικίσει σε άλλους πλανήτες κάτι που από μόνο του εγγυάται την διασπορά ζωής.
  Η φύση δημιούργησε ένα πλάσμα το οποίο μακροπρόθεσμα θα εξελίξει την ζωή πέρα από τον φυσικό της χώρο τον πλανήτη Γη. Τι πιο έξυπνο και πιο ιδιοφυΐες από αυτό.
  Ο άνθρωπος είναι δημιούργημα της φύσης, η φύση είναι ο δημιουργός του, είναι φτιαγμένος από ένα εξελιγμένο γενετικό υλικό το οποίο με πολύπλοκους και περίπλοκους μηχανισμούς έχει φτιάξει τον ίδιο και όλα τα άλλα πλάσμα στον πλανήτη που ζει.

  Μετά από αρκετά για αυτόν χρόνια παρουσίας του στον πλανήτη, ανακαλύπτει το μυστικό της ζωής το οποίο αποκαλεί DNA.
  Τώρα ίσως να αναρωτιέται ξανά ποιος έφτιαξε το DNA, έτσι για μια ακόμη φορά στην ιστορία του ίσως να κοιτάει αμήχανα πάλι προς τον Θεό!
 4. Χθες χρησιμοποιώντας τεχνικές οραματισμού μοναχών από ένα μοναστήρι των Σαολίν, πριν πάω για ύπνο, οραματίστηκα το εξής: Είμουν μια τσιπουρίτσα στο Αιγαίο. Ξαφνικά περνάει ένα τονάκι του DarkGoth και τρώει το μισό κοπάδι. Απομείναμε μόνο 35 αρσενικά μπακούρια. Αλλά το DNA μας είχε την προδιαγραφή να προσαρμόζεται και να αναπαράγεται. Γι' αυτό ο Γιώργος ο πεταλίδας και όλο του το σό'ι' ανέλαβαν να γίνουν θυληκά και έτσι εξασφαλίσαμε τη συνέχεια του κοπαδιού. Σκέφτηκα τις συγγενείς μας στον Ειρηνικό και στον Ατλαντικό και συνειδητοποίησα το μεγαλείο της φυλής μας. Είμαστε αμέτρητες, προσαρμοζόμαστε και έχουμε λυμμένα όλα τα προβλήματά μας. Όλοι μ'ένα στόμα μια πνοή αποφασίζουμε από κοινού που θα πάμε και τι θα φάμε. Η απόλυτη τηλεπάθεια. Δεν έχουμε πολιτικούς αρχηγούς, μίση, βία και δολοφονίες. Σκέψου να είμασταν άνθρωποι....Αν μέναμε 35 αρσενικά μπακούρια σε ένα νησί, όταν θα καλύψει τον πλανήτη το νερό της θάλασσας, θα μαραζώναμε χωρίς ελπίδα. Άσε όλα τ'αλλα που τραβάνε τα κακομοίρικα τα όντα. Μίση, άγχος, θρησκείες και πολιτικές θεωρίες.
  Όταν τέλειωσα τον οραματισμό μου. Σκέφτηκα από μέσα μου. Αυτή είναι η λύση. Μια που τώρα η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο θα προσπαθήσω να μετατρέψω τους ανθρώπους σε τσιπούρες. Αρχικά θα ενσωματώσω γονίδια τσιπούρας σε έμβρυα και σταδιακά θα μάθω στην κοινωνία πως να σκέφτονται σαν τσιπούρες. Γιατί οι τσιπούρες είναι πιο ανώτερες από τους ανθρώπους. Είναι το μέλλον. Επιβιώνουν και προσαρμόζονται καλύτερα. Δεν τους απασχολεί αν θα τους φάει ένα λαβράκι, ούτε υποφέρουν από αυτό. Το DNA τους έχει καθαρό προορισμό και καλύτερα διαμορφωμένο από του ανθρώπου . Αφού ο άνθρωπος υποφέρει ακόμη και όταν παραφάει και θέλει Coca Cola να χωνέψει. Με τα σημερινά επιτεύγματα της επιστήμης όχι μόνο θα ενσωματώσω DNA τσιπούρας στον άνθρωπο αλλά θα προκαθορίσω και με ποιο τρόπο θα εξελίσεται. Θα φροντίσω όποιες τσιπούρες ζούνε στο βόρειο Αιγαίο να έχουν το σήμα του ΠΑΟΚ στα λέπια τους και αυτές του νότιου Αιγαίου, το σήμα του Ολυμπιακού.
  Δε νομίζω ο Βούδας να είχε πρόβλημα να με δει σαν τσιπούρα. Ο Αλλάχ θα ήταν σίγουρα ικανοποιημένος από την απόλυτη υποταγή στη μοίρα μου ενώ ο Χριστούλης με έχει αφήσει ελεύθερο να επιλέγω ότι θέλω αρκεί να είναι σε απόλυτη αρμονία με τη φύση.

  Αν κάποιος στο φόρουμ νομίζει ότι σκέφτομαι λάθος να επιχειρηματολογήσει επιστημονικά ή φιλοσοφικά ώστε να μην αρχίσω τη μετατροπή των ανθρώπων σε τσιπούρες!
  Αρέσει σε Αυτεξούσιος
 5. DarkGoth Παιδί για τις δουλειές του Forum

  pragma-linuks:... ακομα προσπαθεις να τον κανεις να καταλαβει; εγω πλεον εχω σχεδον παραιτηθει, και οπως καταλαβαινω το ιδιο και ο soulrain. τον εχουμε πει και οι 2, επανειλημενες φορες, καποια πραγματα, και δεν λεει να καταλαβει. και οχι κατι το δυσκολο. απλα να μην γραφει ολο ανυποστατα πραγματα, και να μην βαζει λινκ σε σαπιοφελλαδες. παρολα αυτα συνεχιζει να κανει τα ιδια. δεν λεει κανεις να μην γραψει, αλλα να γραψει πραγματα που ειναι λογικα, τεκμηριωμενα, και σωστα. οχι λιακοπσεκαζμενες συνομωσιολογιες. τον χρονο σου χανεις, με το να προσπαθεις. ειναι σαν το ταβλι του φυλακισμενου που λεμε. σε εχουν πιασει την παραμανα, και συνεχιζεις να παιζεις σε ενα παιχνιδι που ειναι ηδη χαμενο, εχοντας ακομα την ψευτικη ελπιδα οτι ΙΣΩΣ καταφερεις να το γυρισεις. βλεπεις οτι τον λες (με τον αστειο τροπο με τα τονακια και τις τσιπουρες :D:p ), πως λειτουργει (η, πως ΔΕΝ λειτουργει), η εξελιξη, και η γενετικη μηχανικη, και οχι μονο συνεχιζει να λεει τα ιδια, αλλα επιμενει οτι ειναι και σωστα κιολας.

  ασυνορο:... καποια ελαχιστα πραγματα ισχυουν, αλλα τα εχεις καταλαβει τελειως λαθος, και τελειως αποσπασματικα, και τα εχεις κανει ολα ενα κουβαρι. η δημιουργια του συμπαντος και του ανθρωπου απο τον θεο, λεει απλα ΠΟΙΟΣ τα δημιουργησε ολα αυτα (δινονται ισως και το ΓΙΑΤΙ, με μεταφορικα νοηματα). η επιστημη λεει το ΠΩΣ δημιουργηθηκαν ολα αυτα. επισης αυτο που λες με τους γονιδιακους "διακοπτες", παλι δειχνει πως τα εχεις μπερδεψει. γονιδιακοι "διακοπτες" υπαρχουν, αλλα δεν εχουν καμια σχεση με εξελιξη. οι "διακοπτες" αυτοι, μπαινουν στην αρχη καποιων γονιδιων, που εχουν περιστασιακη χρηση. αυτοι ειναι ουσιαστικα καποια συμπλοκα μορια, που κολλανε στην αλυσιδα του DNA στην αρχη του γονιδιου, και εμποδιζουν τις RNA πολυμερασες να "κλειδωσουν" πανω στο γονιδιο και να το διαβαζουν. οταν χρειαστει να διαβαστει το γονιδιο αυτο, για να παραχθει η πληροφορια που περιεχει, τοτε απομακρυνεται το συμπλοκο, ωστε η RNA πολυμεραση να μπορεσει να κλειδωσει πανω στο γονιδιο και να το διαβασει (ενα τετοιο γονιδιο ειναι το γονιδιο παραγωγης μελανινης στο δερμα, που ενεργοποιειται με την εκθεση σε ηλιο)

  η εξελιξη ειναι κατι τελειως διαφορετικο, και συμβαινει αναμεσα σε γενιες. μεταλλαξεις που εμφανιζονται εκ γενετης στην επομενη γενια, και επιβιωνουν οταν αποδεικνυονται οτι ειναι καλυτερα προσαρμοσμενες. δεν γινεται ποτε εξελιξη μεσα στα ατομα της ιδιας γενιας, ξαφνικα να εμφανιζουν βελτιωμενα προσαρμοστικα χαρακτηριστικα. και τα οποια επικτητα χαρακτηριστικα (που δηλαδη εμφανιζονται μετα γεννα), δεν αποτελουν ουτε εξελιξη, ουτε γενετικη προσαρμογη, γιατι απλα δεν εμφανιζονται σε γενετικο επιπεδο, ουτε περνανε στις επομενες γενιες. για να αποτελεσει εξελιξη καποιο χαρακτηριστικο, πρεπει να εχει εμφανιστει σε γενετικο επιπεδο, να υπαρχει εκ γενετης, και να μπορει να μεταδοθει στις επομενες γενιες. και φυσικα να ειναι καλυτερα βιωσιμο απο τους προγονους του, στο περιβαλλον που προκειται να ζησει. αυτο ειναι εξελιξη. αυτο που περιγραφεις εσυ, ειναι η "εξελικτικη θεωρια προσαρμογης" του Lamark, που ελεγε οτι τα ζωα προσαρμοζονται στο περιβαλλον τους, και μεταδιδουν τα προσαρμοσμενα ΕΠΙΚΤΗΤΑ χαρακτηριστικα στους απογονους. κατι που καταρριφθηκε σχεδον ΑΜΕΣΩΣ απ'οταν διατυπωθηκε σαν θεωρια.
  Αρέσει σε Χάρης και Pragma_linux
 6. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Α, όλα κι όλα. Ξέρεις πόσες φορές έχω γυρίσει τέτοιο παιχνίδι;
  Να μου 'χει πιάσει ο άλλος την παραμάνα, κι εγώ να τον αναγκάσω να την αφήσει; Υπομονή θέλει (οκ, και - ας το πω... κόσμια :D - τύχη), του κάνεις εξάπορτο και να δεις το για πότε σ' αφήνει την παραμάνα :cool .
  Αρέσει σε Αυτεξούσιος και Pragma_linux
 7. DarkGoth Παιδί για τις δουλειές του Forum

  εχεις βγαλει παιχνιδι "ταβλι του φυλακισμενου";... :smok:resp υπαρχει τοσο μικρη πιθανοτητα, να κερδισεις ενα τετοιο παιχνιδι, που στατιστικα αγγιζει ορια του απιθανου. μονο με δεηση στον τιτανοτεραστιο, (ΚΘΟΥΛΟΥ), μπορεις να καταφερεις κατι τετοιο.
 8. Maria Afentouli Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Δεν είναι θέμα πιθανοτήτων. Είναι ζήτημα τακτικής. Στοχεύες αποκλειστικά σε συγκεκριμένο εξάπορτο. Αλλά και το εξάπορτο (κάποια στιγμή) να αναγκαστείς να χαλάσεις, βγάζεις την μάνα σου έξω και τον άσσο του τον κλείνεις (δεν τον αφήνεις να έχει να παίξει άλλον άσσο). :frog
 9. [IMG]

  Κάποιοι πιστεύουμε και στα θαύματα ..... εντάξει;:p
  Αρέσει σε Χάρης και Pragma_linux
 10. DarkGoth Παιδί για τις δουλειές του Forum

  τοσο τακτικα, ειναι η αληθεια δεν το εχω σκεφτει. δεν ειμαι και ο φανατικος ταβλαδορος για να παιζω τοσο αφοσιωμενος (ισως ομως να γινομανε καλος κανταδορος, αν δεν ημανε κακοφωνιξ :D:lolx:p:rolfx )
  [IMG]

  ΛΟΛ!!!... :D:lolx
  Αρέσει σε Χάρης και Maria Afentouli
 11. asinoro Banned

  Έχω ένα γάτο που δεν πιστεύει στα θαύματα παρά μόνο στις νυχάρες του για να πιάνει κυρίως ποντίκια, σαύρες και πουλιά, βέβαια εάν στον δρόμο του πέσει καμιά τσιπούρα δεν νομίζω να της χαριστεί.
  Από μεριάς μου του δίνω φαγητό και νερό, έτσι όποτε πεινάει και διψάει πάει στο μέρος που του τα έχω αφήσει. Συνήθως κοιμάται όλη μέρα και όταν ξυπνάει κάνει καμιά βόλτα για να πιάσει τους αγαπημένους του μεζέδες. Φαίνεται μια χαρά και ευχαριστημένος από την ζωή του.
  Δεν θέλει ούτε μπουζούκια, ούτε τσίπουρα, ούτε από την βαρεμάρα του παίζει τάβλι, έτσι από ψηλά τον κοιτάω ως ανώτερο θηλαστικό και αναρωτιέμαι ποιος είναι ανώτερος, όταν ξαφνικά ακούω το αετογέρακο από πάνω μου να σφυρίζει πίουου................

 12. Το μήνυμα του Ασύνορου περιλαμβάνει τα ερωτήματα για τον ρόλο του ανθρώπου στη Γη και τον προορισμό του.

  Αν το πάρουμε από την πλευρά της Ορθοδοξίας, αν ρωτήσεις τους παπάδες θα σου πουν πως προορισμός του ανθρώπου είναι να προσεγγίσει τον Θεό, και να εφαρμόζει όσα έχει πει ο Χριστός. Ενώ στον ρόλο θα σου πουν όσα λέει η Βίβλος, το αυξάνεστε και πληθύνεστε και κυριεύσατε την Γη, αγάπα τον πλησίον, να ζεις εν Χριστώ ζωή, και είτε πορεύεσαι με τον γάμο, η με την αγαμία και τον μοναχισμό. Να έχεις κοινωνία με την εκκλησία, και να συμμετέχεις στα μυστήρια.
  Από όλα αυτά μην περιμένεις να αποκλίνουν οι παπάδες. Αυτά είναι για την Ορθοδοξία, τελεία και παύλα.

  Από επιστημονικής πλευράς, πρόσφατα παρακολούθησα το ντοκιμαντέρ “Η ιστορία της Γης και της ζωής”. Για μια ακόμα φορά, το έχω δει αρκετές φορές. Σύμφωνα με αυτό, πρόκειται για γεγονότα που συνέβησαν με τυχαιότητα, και οι συνθήκες επέτρεψαν την έναρξη της ζωής και στη συνέχεια oι κανόνες της Χημείας προέβησαν στην εξέλιξη (αποφεύγω την λέξη δημιουργία, μιας και εδώ προϋποθέτει το νοήμον Ον ως δημιουργό).

  Αν πάρουμε τη λέξη ρόλος, και προορισμός, αυτές αναφέρονται σε κάτι οργανωμένο. Αν δηλαδή μιλήσουμε για την θεατρική παράσταση του Άμλετ, παίρνει ο σκηνοθέτης έναν ηθοποιό και του λέει, εσύ θα έχεις τον ρόλο του Άμλετ, εσύ της Οφηλίας, εσύ του Φαντάσματος. Υπάρχει μια καθοδήγηση όπως βλέπεις.

  Ανάλογα, στον υπολογιστή μας, το τροφοδοτικό παίζει το ρόλο της αδιάλειπτης τροφοδοσίας, σταθερών τάσεων 12, 5, 3 V θα πρέπει να έχει ασφάλεια βραχυκυκλώματος, θερμική, φορτίου, και λοιπά. Προορισμός του τροφοδοτικού είναι να παίζει αυτό τον ρόλο καθ' όλη την διάρκεια ζωής του υπολογιστή.

  Επανερχόμενος στο ντοκιμαντέρ για την έναρξη και την εξέλιξη της Γης και της Ζωής, χωρίς νοήμονα οντότητα από πίσω, αλλά με τυχαιότητα και ακολουθώντας τους νόμους της φυσικής και της χημείας, δεν υπάρχει συγκεκριμένος ρόλος και προορισμός είτε για την Γη, είτε για τα πλάσματα της. Ούτε και για τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος ήταν εξέλιξη ενός θηλαστικού. Η εξέλιξη έφερε τον τρόπο σκέψης, και τις λειτουργίες μας.

  Η ζωή, και αυτό που είχαν πει οι Μόντι Πάιθον, το νόημα της ζωής. Εδώ, δεν υπάρχει κάποιο νόημα. Η ζωή είναι εδώ απλώς για να ζει. Χημικά, και ξεκινώντας από το πρώτο μόριο, ήταν η αντιγραφή. Πρόκειται για ένα φωτοτυπικό που βγάζει φωτοτυπίες. Εγώ, εσύ, είμαστε μία από αυτές. Άλλοτε οι φωτοτυπία βγαίνει καλή, άλλοτε χαλασμένη. Άλλοτε με μαυρίσματα, μουντζούρες, μελανιές, και τόνερ.

  Είναι εκεί οι φωτοτυπίες, μέχρι να φθαρούν και να ξεσκιστούν σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου.

  Οι λειτουργίες του μυαλού μας που έφτασαν σε ένα επίπεδο, και η περιέργεια μας, βάζουν ερωτήματα για το περιβάλλον, το σύμπαν, την έναρξη, την λήξη, άλλα από αυτά μπορούμε να απαντήσουμε άλλα όχι, ίσως μερικά απαντήσουμε στο μέλλον.

  Το DNA, τι με το DNA, ναι είναι μηχανισμός της φωτοτύπησης, της κόπιας, οτιδήποτε επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας, διακόπτες, πρωτεΐνες η άλλο. Τι με αυτό; Επειδή το κατανοήσαμε, κατανοήσαμε τον μηχανισμό αντιγραφής. Η εξέλιξη βασίζεται σε δύο παράγοντες τη μετάλλαξη και την φυσική επιλογή.

  Το αν ο άνθρωπος προσέξει το περιβάλλον του, αυτό σίγουρα θα είναι υπέρ του, πιο πολύ στο επίπεδο του υπερπληθυσμού της κατανάλωσης των φυσικών πόρων, των βιομηχανικών αποβλήτων. Αν δεν προσέξει, θα είναι χειρότερα γι' αυτόν. Αν προσέξει, θα έχει. Η έννοια Φύση, αυτήν θα πρέπει να την δούμε όχι σαν νοήμονα οντότητα το σύνολο της, γιατί δεν είναι. Τα βουνά, τα ποτάμια, οι θάλασσες, δεν έχουν νοημοσύνη, τα ζώα έχουν, τα φυτά, ναι και όχι. Αλλά συνολικά όταν λέμε “θα μας εκδικηθεί η Φύση”, δεν το εννοούμε πως συνολικά η Φύση έχει μια νοημοσύνη και θα προχωρήσει στην εκδίκηση. Αν με τις ενέργειες μας καταστρέψουμε το Όζον, τότε θα μας φάει η ακτινοβολία. Δεν πρόκειται για εκδίκηση κάποιας οντότητας.

  Το θέμα που θίγει ο Ασύνορος είναι ένα από τα συμβατικά θέματα, και όπως είπα πριν έμπαινε σε εκθέσεις. Σαν συμβατικό, εννοώ πως τυγχάνει της ευρείας κοινωνικής αποδοχής, σαν θέμα “ρόλος του ανθρώπου, προορισμός”. Συμβατικό, επειδή ο ρόλος και ο προορισμός, είναι έννοιες κοινωνικά φιλικές, όπως η έννοια Αποταμίευση, που επίσης μας την έβαζαν συχνά για ανάπτυξη και ανάλυση.
 13. Εδώ, με την λέξη ευ-τυχισμένος, βλέπεις καθαρά τον παράγοντα τύχη.

  Το γατί είναι μέχρι τώρα ευ-τυχισμένο, γιατί δεν του έτυχε ρινοτραχιείτιδα, εξωπαράσιτα, ασθένειες, επιθέσεις από ανθρώπους η αυτοκίνητα, χάσιμο ματιού, απόστημα, η γδάρσιμο σε γατοκαυγά, και άλλα.

  Αντίθετα αν του τύχαινε ιός, της ρινοτραχιείτιδας, η ο καλυκοιός η της λοιμώδους περιτονίτιδας, η ψύλλοι, η επίθεση το γατί θα ήταν δυσ-τυχισμένο η νεκρό. Ανάλογα το πουλί στον ουρανό είναι ευ-τυχισμένο επειδή δεν του έτυχαν ψείρες, ασθένεια, η πυροβολισμός η να φαγωθεί η άλλο.

  Παίζει πολύ ο παράγοντας τύχη.

  Έχουν επίσης τουλάχιστον ορισμένα ζώα ανεπτυγμένες λειτουργίες. Μία από τις δικές μου γάτες, ενώ έχει στο πιατάκι και κροκέτες, και τροφή, τη θερμοφόρα του, νεράκι, ξαπλωτούρες, όλα, μόλις κλείσω την πόρτα και την αφήσω απ' έξω, ξεκινάει ανείπωτος θρήνος.

  Δηλαδή, “δεν αρκούν αυτά, εγώ θέλω την αγάπη σου, και τη συντροφιά σου”. Άμα ανοίξω, μού ρχεται, και ξεκινάνε τα γουργουρίσματα και τα τριψίματα, αρκεί να είμαι δίπλα και εγώ.

  Βλέπεις δηλαδή, πως είναι και η αγάπη. Που είναι ένα ανώτερο συναίσθημα.

  Το ανώτερα και κατώτερα είναι σαν λέξεις δικές μας έννοιες και εφευρέσεις. Σίγουρα εμπειρικά ξέρουμε το νόημα τους. Ξέρουμε όμως πως αν τύχει φυσική καταστροφή, τα μικρόβια που ζουν κάποια χιλιόμετρα κάτω από το έδαφος, η στον βυθό της θάλασσας, θα επιβιώσουν, ενώ εμείς όχι.

 14. Καλά, βάλε εσύ να παίξεις το DOOM 4 που δεν έχει βγει για Linux, να μου πεις πως είναι.
 15. Κοίτα, δεν λέω καλός ο αναρχισμός, συμφωνώ, αλλά κράτα και την πισινή γιατί ποτέ δεν ξέρεις. Προσωπικά, έχω καλύτερα να είμαι αναρχοχριστιανός, όπως τον Αυτεξούσιο, διότι και η Ορθοδοξία εμπεριέχει (στα καρούλια και τις σκήτες του Αγίου Όρους), την αναρχική ζωή.


  Να σου πω, πως παρακολουθώ αμέτρητα ντοκιμαντέρ με Χώκιγκ, αλλά πάω και ανάβω και ένα κερί στην Εκκλησία. Και ο μπάρμπας μου ο κομμουνιστής που είχε φάει πόσες φυλακές για πολιτικές πεποιθήσεις, ήτανε Ορθόδοξος. Εμένα να σου πω ούτε με χαλάει, αλλά και πολιτιστικά αν θέλεις, πες η βυζαντινή μουσική η η αγιογραφία, με γεμίζει πολύ καλλιτεχνικά.
 16. DarkGoth Παιδί για τις δουλειές του Forum

  αφου δεν εχει βγει για λινουκς, πως θα το βαλω να παιξω; βεβαια θα μπορουσα να χρησιμοποιησω τα παντζουρια στον εξομοιωτη. αλλα doom και εξομοιωτης;... μαλλον δεν θα παει και παρα πολυ καλα. εχω το wolfenstein3D ομως (επισης παντζουρια και εξομοιωτης). να χρησιμοποιησω αυτο για να παιξω;... παλι;... 100 φορες το ειχα τερματισει :p:rolfx
 17. Πρόσφατα κυκλοφορησαν videos με τον νέο επεξεργαστή RYZEN 7 της AMD, που όπως βλέπω πηγαίνει πολύ καλά στο gaming με μια καλή κάρτα γραφικών. Εδώ, ο RYZEN 7 1800 X μαζί με το Randeon RX 480 (δυστυχώς ο επεξεργαστής είναι ακριβός, και δεν βρίσκω και κανέναν λόγο να φτηνίνει, και λόγω κρίσης άρα χαμηλών πωλήσεων, και ελλείψει άμεσου διαδόχου η ανταγωνισμού).

  Μια πρόωρη κριτική, επειδή δεν το έχω παίξει, είναι:

  Γραφικά:

  Εξαιρετικά.

  Όπλα:

  Πολύ καλά τα Sci Fi. Οι ρετρό καραμπίνες είναι μια παραφωνία, επίσης δεν μου άρεσαν τα υβρίδια Sci Fi και κάννης, όπως το όπλο όπου κοκκινίζει η κάννη, το μυδράλλιο. Το εφέ είναι εξαιρετικό, αλλά σαν όπλο όχι. Προτιμώ το όπλο δημιουργίας μικρής μαύρης τρύπας που είδαμε νομίζω στο DOOM 3.

  Τέρατα:

  Πολύ καλά, πολύ καλή η ιδέα των τεράτων και όχι των ανθρώπων εχθρών. Τα τέρατα είναι πολλά, δεν χρειαζόταν τόσα, θα προτιμούσα πολύ περισσότερο γρίφους και λίγα τέρατα. Το πολύ μπαμ μπουμ, κάνει "πολύ shoot" το παιχνίδι.

  Εφέ:

  Δεν χρειαζόταν τόσα αίματα.

  Σενάριο: Δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη, αν δεν το παίξω.

  Λ/Σ: Πολύ κακό που δεν βγήκε στο Steam, η ιστορία είναι περίπλοκη, έγινε μια εξαγορά της εταιρίας, και πιθανόν πέσανε η παρασκηνιακά, η έλλειψη χρημάτων. Θα δείξει.

 18. asinoro Banned

  Χάρης, αυτό που αποκαλούμε εμείς τύχη για την φύση είναι σωστές ή λάθος επιλογές. Π.χ το γατί θα πάθει ασθένειες εάν συναναστρέφεται με άλλα γατιά που πιθανόν να έχουν ασθένειες, ή εάν του δίνουμε μολυσμένες τροφές. Ο γάτος μου όταν του έδωσα για ένα διάστημα ξηρά τροφή για σκύλους που είχα, έπιασε σκουλήκια. Ο γιατρός μου είπε ότι θα παίρνει χάπια από εδώ και στο εξής για όλη του την ζωή. Του έδωσα ένα χάπι και ποτέ ξανά δεν εμφανίστηκαν τα σκουλήκια πάνω από ενάμιση χρόνο τώρα. Τρώει την ξηρά γατοτροφή του και τα μεζεδάκια που πιάνει μόνος του, ποντίκια, σαύρες, πουλιά, φίδια και ότι άλλο βρίσκει.
  Η τύχη και η ατυχία είναι έννοιες για εμάς τους ανθρώπους, στην φύση όλα εξηγούνται από τις σωστές ή λάθος επιλογές καθώς και από τις συνθήκες διαβίωσης του κάθε είδους.
 19. Τα σκουλήκια του εντέρου (η ενδοπαράσιτα), θα τα πιάσει πολύ εύκολα αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Τα πιάνει αν φάει ψύλλους, αν φάει αυγά των παρασίτων που βρίσκονται διάσπαρτα στον κήπο. Τα σκουληκάκια αυτά είναι κυρίως δύο ειδών, η τα λευκά μακρόστενα (που θα τα δεις και στα περιττώματα, και να μπαινοβγαίνουν στο ποπό του), και τα μισοφέγγαρα που είναι μικρά και πιο δυσδιάκριτα, αυτά τα βλέπουμε στα περιττώματα.

  Τη στιγμή που βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, δεν τα αποφεύγεις, θα ξαναπιάσει. Γι' αυτό, πρέπει ένα χαπάκι αποπαρασίτωσης ανα τρίμηνο. Αν είναι ενήλικο, παίρνει ολόκληρο το χαπάκι (το Drontal γάτας), - όχι το Drontal σκύλου - , γιατί ο σκύλος έχει διαφορετικά σκουλήκια. Αν δεν θέλεις να τον πηγαίνεις και να πληρώνεις κτηνίατρο ανά τρίμηνο, απλώς για να του δίνει το χαπάκι, μπορείς να το κάνεις σκόνη και να του το βάλεις σε μικρή ποσότητα πολύ εύγευστης και τραβηχτικής τροφής για να το φάει. Να φροντίσεις να είσαι εκεί για να σιγουρευτείς πως το έφαγε.

  Με ξηρά τροφή δεν έχω ακούσει ποτέ πως πιάνουν σκουλήκια, ΟΜΩΣ αν την είχε γλύψει σκύλος πριν, μπορεί να άφησε αυγά με το σάλιο του, και να τα κατάπιε ο μικρός, οπότε και έπιασε τα σκουλήκια. Την περίοδο που το γατί έχει σκουλήκια, πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας επειδή κάνει "ανακύκλωση", δηλαδή γλείφεται, μετά γλείφει το τρίχωμα και μπορεί να διασπείρει αυγά των παρασίτων που θα τα ξαναφάει. Επίσης, δεν πρέπει να μας πανικοβάλλουν τα εξωπαράσιτα αυτά, αφού με το χαπάκι καθαρίζει το ζώο. Βγαίνουν όλα νεκρά στα περιττώματα μετά το χάπι, ΑΛΛΑ όπως μου είπε η κτηνίατρος μου, τα αυγά παραμένουν, οπότε το ολικό καθάρισμα θα είναι στο επόμενο τρίμηνο με το επόμενο χάπι.

  Αν τρώει σαύρες και ερπετά, θα έχει οπωσδήποτε τοξόπλασμα, ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο. Γι' αυτό δεν πρέπει να πιάνουμε με τα χέρια τα περιττώματα του. Στο τοξόπλασμα μένει ισόβιος φορέας. Αν το κολλήσουμε, μένουμε φορείς ισόβιοι, όμως αυτό το παράσιτο μπορούμε να το κολλήσουμε και από κρέας που δεν ψήσαμε καλά. Καλό είναι γενικά τα κρέατα που τρώμε να ψήνονται πολύ καλά σε κατσαρόλα η φούρνο. Στο γατί δεν πρέπει να δίνονται ωμά, η ημι-ωμά, γιατί θα ξαναπιάσει ενδοπαράσιτα. Ειδικά τα κρέατα βιολογικής διατροφής, που δεν τα περνάνε από αποστείρωση, θα πρέπει να μαγειρεύονται πολύ καλά και σε υψηλές θερμοκρασίες.

  Σε εμένα μου έχουν δώσει δύο φορές κρέας βιολογικής, και το έκανα στη χύτρα ταχύτητος. Στη χύτρα δεν επιζεί τίποτα.
  Προσοχή σε ωμούς κιμάδες. Εμένα η πρώτη από κιμά είχε πιάσει σκουλήκια.

  Αν τρώει ποντίκια, αυτό δεν είναι καλό. Μπορεί να φάει λυσσασμένο ποντίκι. Και η λύσσα έχει αρχίσει και ξανατραβιέται πάλι σε ζώα εξωτερκού χώρου, ειδικά σε σκύλο που ζει σε επαρχία.

  Αν το φροντίζεις, και το πας καμιά φορά σε κτηνίατρο, κάνε του έστω μια φορά το τριπλό εμβόλιο γάτας (ρινοτραχιείτιδα - καλυκοιός - πανλευκοπενία), και μια φορά στο τρίμηνο χαπάκι αποπαρασίτωσης. Στο τρίχωμα κοίταζε το για εξωπαράσιτα (ψύλλους), γιατί μεταδίδουν ασθένειες με τα τσιμπήματα τους. Αν δεις εξωπαράσιτα, ρώτα τον κτηνίατρο για αντιπαρασιτική αμπούλα εξωτερικής χρήσης, και κάθε πότε και πως την εφαρμόζεις.

  Αν δεν βαριέσαι, μια στις τόσες, χτένιζε τον με την ψιλή τσατσάρα, στη φορά του τριχώματος, για να φεύγουν οι νεκρές τρίχες. Του κάνει πολύ καλό, και ανάλογα με το ζώο, μπορεί να βγάζει πολλές τούφες, η όχι, αν κάνει καλή διατροφή.

  Καλό είναι επίσης να μην τρώει από το ίδιο μπολ με σκυλάκια, γιατί μπορεί να κολλήσει αυγά παρασίτων του σκυλιού.

  Στην Ελλάδα έχει έρθει δυστυχώς και το AIDS της γάτας. Πολλές στο καταφύγιο αδέσποτων που φροντίζουμε, έχουν, και κολλάνε από δαγκωνιά ζευγαρώματος η μία την άλλη. Εμείς δεν το κολλάμε αυτό. Αν το ζώο το κολλήσει, έχει πορεία ανάλογη με το δικό μας AIDS, δηλαδή η μένει φορέας, η αν ενεργοποιηθεί το ζώο είναι ευάλωτο σε άλλες ασθένειες λόγω του χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος. Εκεί πρέπει να φροντίζει κάποιος για αντιβίωση αν πιάνει άλλες γρίππες και είναι φιλάσθενο.

  Αν δεις ποτέ πράσινη μυξούλα σε μάτι η μύτη και φταρνίσματα, είναι ρινοτραχιείτιδα, και είναι πολύ επικίνδυνη για τύφλωση η θάνατο του ζώου. Θέλει κολλύριο και αντιβίωση στη σωστή δοσολογία, και θα την περάσει. Σε εμάς είχαν πολλές στο καταφύγιο, αλλά και οι δικές μου την πέρασαν όλες όταν ήταν μικρές.

  Γενικά, είτε γάτα είτε σκύλος, θέλει την επίβλεψη και τη φροντίδα του, και έτσι θα ζει κανονική ζωή.
 20. Ουσιαστικά δεν είναι “επιλογές” στο στυλ του επιλέγω ανάμεσα στο Α και στο Β, θα εξηγήσω τον τρόπο σκέψης μου. Οι μεταλλάξεις είναι τυχαίες, συμφωνούμε; Την μετάλλαξη δεν την επιλέγει κανείς, συμβαίνει μόνη της από παράγοντες, είτε από κακή αντιγραφή, είτε από ακτινοβολία, ραδιενέργεια. Οι φυσικές διασταυρώσεις δεν νομίζω πως είναι μέσα στην μετάλλαξη, δεν το θυμάμαι αυτό.

  Στη συνέχεια αναλαμβάνει η φυσική επιλογή, που όμως δεν είναι νοήμων επιλογή. Είναι προσαρμοστική προς το περιβάλλον. Αν ας πούμε μια φυλή σκυλιού είναι πιο ανθεκτική στις συνθήκες, επιζεί και διαδίδεται. Αν δεν είναι εξαφανίζεται.

  Οπότε η λάθος επιλογή και η σωστή ποια είναι; Ποιος διαλέγει; Επιζεί και διαδίδεται ο πιο εξοπλισμένος και προσαρμοσμένος. Καλά εξοπλισμένος ας πούμε είναι ο σκαντζόχοιρος. Αν τώρα μια φυλή σκαντζόχοιρου δεν είναι ανθεκτική σε μερικά μικρόβια, δεν θα διαδοθεί η φυλή.

  Να πάρε και τους δικούς μας, τους γατόφιλους. Υπάρχουν γάτες που δεν αρρωσταίνουν εύκολα, είναι πρωταθλητές επιβίωσης έξω. Άλλες είναι πολύ πιο φιλάσθενες, και μας παρουσιάζουν πολλά προβλήματα στο καταφύγιο. Αν δεν παρενέβαινε η φιλοζωική ομάδα, να ταΐζουμε, να αντιβιώνουμε και να στειρώνουμε στο σύνολο, οι ασθενικές θα είχαν πεθάνει με την φυσική επιλογή.

  Και τώρα τι έγινε; Επειδή ταΐζουμε οι φιλόζωοι και φροντίζουμε, οι φιλάσθενες έχουν ανανήψει, πολλαπλασιάζονται οι αστείρωτες, και υπάρχουν πλέον πολλά γατιά μη ανθεκτικά στα μικρόβια.
  Αν αναλάμβανε μόνη η φύση, θα παρέμεναν μόνο οι ανθεκτικές, και πολλές ασθένειες θα είχαν περιοριστεί.

  Βασικά στο ντοκιμαντέρ για την εξέλιξη της ζωής και της Γης, έχει ένα πολύ ωραίο σημείο που θα σου αλλάξει την άποψη. Οι δύο χρονολογίες μαζικής εξόντωσης. Η μία από την ηφαιστειακή δραστηριότητα της Γης, και η άλλη από τον μετεωρίτη. Στην πρώτη, τι συμπεραίνουμε; Πως η ίδια η Γη, ο ίδιος ο πλανήτης κόντεψε να αφανίσει την ζωή. Και άνθρωπος δεν υπήρχε τότε. Στην δεύτερη περίπτωση, δεν μπορούμε να πούμε εύκολα πως ο μετεωρίτης δεν ανήκει στην φύση.
  Αφού είναι βράχος, ανήκει στην φύση, έστω και αν ήρθε από το διάστημα.

  Και ο Ήλιος, δεν είναι εδώ μέσα, έξω στο διάστημα είναι, και όμως λέμε, ναι είναι μέσα στην φύση.

  Θα αφήσω το link για το ντοκιμαντέρ να το δεις, και θα σου λύσει πολλές απορίες, είμαι σίγουρος. Και εμένα μου έλυσε απορίες, και με έκανε σκεπτικό σε ορισμένα θέματα, όπως την κλιματική αλλαγή.

  Καλή παρακολούθηση.