Περίεργο Πρόβλημα

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικές τεχνολογικές ερωτήσεις' που ξεκίνησε ο χρήστης Keravnos2, 14 Νοε 2016.

 1. Εντάξει ΔΕΝ πρέπει να τα δεμονοποιούμε όλα ... αλλά ας μου το εξιγήσει κάποιος αυτό το σημερινό .

  Εχω ένα δίσκο με Win 10 , δυστιχώς δέν μπορώ να τα αποφύγω τελίος .

  Καί ένα δίσκο πού έχω τό Arch Linux .

  Κατεβάσανε χτές τα γουίντος ένα update , ο αλάχ μπορεί να ξέρει τί μπορεί να ήταν αυτό και μόνο ειλικρινά ....


  Τό αποτέλεσμα ?

  εκανα 4 ( !!!!! ) ναί Τέσσερα φορμάτ τό Arch Linux και έβγαζα τόν δίσκο τών Win 10 από τό ρέυμα μήν κάνω καμιά βλακεία και θέλουν μετά ένα κάρο ενημερώσις .

  Οταν μπούταρα με τον ένα δίσκο του Arch ... ΟΛΑ δουλέυαν ρολόι ... μόλις όμως σύνδεα τα γουίντος τόν δίσκο και τόν δίσκο τού Αρχ .... Κόλαγε στό Log in τo Arch !!!!

  Δηλαδή και με τους δύο δίσκους ενεργούς δέν μπορούσα να μπώ στό Arch ...


  Τελικά άλαξα τό Boot order να μου ανοίγουν πρώτα τα windows ( είχα να ανοίγεί μόνιμα το Arch κιάν θέλω να πατήσω Del στο boot και να ανοίξω τα win 10 )

  μήν με ρωτήσετε πώς το σκέφτικα αυτό :fap αλλά από την στιγμή πού άλαξα το Boot και ανοίγουν εξ ορισμού τα Win 10 ΠΡΩΤΑ και μετά άν θέλω με Del να μπώ Bios .... θα ανοίξω το Arch κανονικά .!!!!!

  Δηλαδή αλλάξα τό boot order να ανοίγουν εξ ορισμού τα Win 10 στήν εκινηση πρώτα αλλιώς δέν μπορούσα να μπώ στο Λίνουξ .... λολ

  Μέ άλλη εκδοση Λίνουξ να ομολογίσω δέν έίχα θέμα ίσως να φτέει η διανομή δέν ξέρω αλλά να το πώ και αυτό με Linux Mint δούλευε χωρίς κανένα θέμα .

  Είχα τό Boot order να ανοίγει στο start To Arch ... τώρα το έχω να ανοίγουν τα γουίν ....

  Δέν έχω βάλει Grub να επιλέγει ποιό απο τα δύο θέλω να ανοίξω γιατι τρομάζω στην ιδέα του διπλού φορμάτ καθώς οι δύο δίσκοι είναι πανομοιότυποι και δέν τούς ξεχωρίζω , έτσι απλώς διάλεγα First boot Device....
 2. Δεν έχω windows 10 πουθενά, οπότε δε μπορώ να βοηθήσω εμπειρικά. Υποψιάζομαι όμως ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν boot manager σαν το EasyBCD. Θα χρειαστεί να κατεβάσεις και να εγκαταστήσεις τη free version (για προσωπική χρήση) του EasyBCD στα windows και μετά να ορίσεις άλλη μια επιλογή, να bootάρει το GRUB2 από το δεύτερο δίσκο σου. Μπορείς να ορίσεις, πάντα μέσα από το EasyBCD να bootάρει από προεπιλογή το Grub του Arch κι έτσι να γίνει αυτό που θες ακόμα κι αν το bios bootάρει πρώτο το δίσκο με τα windows.
  Μπορώ να σε διαβεβαιώσω ότι η διαδικασία αυτή θα λειτουργήσει όπως αναμένεται για τα windows 7 και 8-8.1. Για τα 10 (για τα οποία έχει ανακοινώσει πλήρη συμβατότητα το EasyBCD) θα πρέπει να το διαπιστώσεις μόνος σου.
  Δεν αποτελεί βέβαια λύση, αλλά ένα workaround μέσω του οποίου θα χρησιμοποιείς κανονικά τον υπολογιστή σου μέχρι να σου απαντήσει έγκυρα (λέμε τώρα) η υποστήριξη της microsoft στην οποία λογικά θα πρέπει να απευθυνθείς.

 3. καλησπέρα και ευχαριστώ γιά την απάντηση ίσως το δοκιμάσω το σκέφτωμαι , πάντος είναι φασιστικό και έφαγα 4 φορμάτ και 3-4 ώρες μέχρι να καταλάβω ΓΙΑΤΙ όταν συνδέω του δύο δίσκους μαζί όταν κάνει Boot από το δίσκο του Arch κολάει στό Log in . !

  Εχω UUEFI πώς το λένε , στό Bios και με ένα απλό Del στήν εκίνηση επέλεγα αν θέλω να μπώ στα γουίντος , τώρα φασιστικά πρέπει να επιλέγω για να μπώ στο Arch ...
 4. Το EasyBCD απ'ότι λέει είναι UEFI ready, λογικά θα κάνει τη δουλειά.

  Παίζουν διάφορα "ανεξήγητα φαινόμενα" σε ορισμένα μηχανήματα. Π.χ. σε έναν σχετικά νέο AMD με legacy bios (non-UEFI) έχω στήσει win7 και debian (ένα λειτουργικό snapshot της testing). Ολα πήγαιναν όπως θα περίμενε κανείς, μέχρι που μπήκε ένας non-bootable USB δίσκος σε NTFS τον οποίο αναγνώριζαν και προσαρτούσαν κανονικά και τα 2 λειτουργικά συστήματα. Οταν όμως εκκινούσες με το δίσκο προσαρτημένο στο μηχάνημα, το systemd κόλλαγε και ήταν αδύνατο να εκκινήσεις το debian. Οπου κι αν έψαξα, ότι κι αν δοκίμασα το πρόβλημα παρέμενε κι έπρεπε να βγάλει το USB για να εκκινήσει το linux. Μέχρι που για κάποιο ανεξάρτητο λόγο μπήκε νέα μπαταρία στη μητρική και το πρόβλημα εξαφανίστηκε. Παρόλο που, όπως ήταν αναμενόμενο, το pc όταν ήταν στην πρίζα δεν έχανε τις ρυθμίσεις του bios (ρολόι κλπ), η πεσμένη μπαταρία κάτι άλλαζε.
  Αυτό μόνο ένας πσέκα μαν θα μπορούσε να το ερμηνεύσει...

  Υ.Γ. Είχε βγεί και ξαναμπεί η ίδια μπαταρία αρκετές φορές πριν λυθεί το πρόβλημα με νέα. Είναι σίγουρο ότι δεν υπήρχε rootkit ή κάτι τέτοιο στη μνήμη του ρολογιού της μητρικής.
 5. Το θέμα είναι ότι το εκανε τώρα , μετα από το χτεσινό update Win 10 .... τόσο κερό πατάω Start και μπένω στό Arch ... ΑΝ χριαζώμουνα windows μία στο δε ξέρω πόσο , επέλεγα από το Del τώρα ανάποδα ....
 6. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να ψάξεις το changelog για τις τελευταίες αναβαθμίσεις και να δεις αν άλλαξε κάτι που έχει σχέση με το θέμα. Ενδεικτικά σημεία που μπορεί να σχετίζονται είναι το Secure Boot, το Fast Startup και κάποια ενδεχόμενη αλλαγή στο EFI bootloader των Windows.