Πνευματικά δικαιώματα Φωτογραφίας

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά' που ξεκίνησε ο χρήστης Linux_, 5 Δεκ 2016.

 1. Καλησπέρα σας,

  Τις τελευταίες μέρες αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα με πνευματικά δικαιώματα μιας φωτογραφίας που κατέβασα πέρσι από την Google (Google images) για να την χρησιμοποιήσω σε ένα website πελάτη μου (Τουριστικό γραφείο).

  Ένας δικηγόρος από το Βερολίνο, του έστειλε (του πελάτη μου) μια επιστολή και του ζητούσε 1300euro για την συγκεκριμένη φωτογραφία που υπήρχε στο website του, στην αρχική σελίδα. Ο δικηγόρος αυτός, εκπροσωπεί το photoclaim.com, μία συνδρομητική ιστοσελίδα που προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογράφων που είναι συνδρομητές στην εν λόγο ιστοσελίδα.

  Ένας φωτογράφος που είναι συνδρομητής στο photoclaim.com, υποβάλλει τις φωτογραφίες που θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα, και οι άνθρωποι της ιστοσελίδας, σκανάρουν το internet, social, google αν οι συγκεκριμένες φωτογραφίες χρησιμοποιούνται από άλλες εμπορικές ιστοσελίδες. Στη συνέχεια το photoclaim.com στέλνει στον φωτογράφο μία λίστα με τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες φωτογραφίες. Τέλος, ο φωτογράφος αποφασίζει κατά ποιος ιστοσελίδες θα κινηθεί νομικά. Το photoclaim, αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου όλα τα δικαστικά έξοδα.

  Το περιέργο της υπόθεσης είναι ότι ο φωτογράφος στον οποίο ανήκει η φωτογραφία, τυχαίνει να είναι και ο ιδρυτής του photoclaim.com. Με λίγα λόγια, ο ιδιοκτήτης της φωτογραφίας που είναι και ιδιοκτήτης του photoclaim.com, μέσω δικηγόρου, ζητάει μέχρι αύριο 06/12/2016 1300euro, αλλιώς θα κινηθεί δικαστικά και θα επιβαρυνθεί ο πελάτης μου και +4000euro δικαστικά και λοιπά έξοδα.

  Εννοείται πως με το που ενημερώθηκα πριν 3 εβδομάδες για το πρόβλημα, η φωτογραφία κατέβηκε αμέσως. Ο πελάτης μου έβαλε τον δικηγόρο του και απέστειλαν e-mail που του εξηγούσαν οτι η φωτογραφία έχει κατέβει, οτι δεν γνωρίζαμε οτι η φώτο είχε πνευματικά δικαιώματα κτλ κλτ. Ίσως αυτή η απάντηση να ήταν και λανθασμένη, αλλά λέμε τώρα.

  Γνωρίζει κάποιος περισσότερα για τέτοιες περιπτώσεις; Στο δικαστήριο, αν γίνει, τι αποδεικτικό μπορεί να σταθεί; Screenshots, e-mails (που παραδέχτηκαν οτι την είχαν την φώτο αλλά την κατέβασαν) ή τι άλλο;

  ΥΓ. Μην με ρωτήσετε γιατί δεν αγοράσαμε φωτογραφίες από website τύπου shutterstock κτλ, κανείς δεν το πληρώνει αυτό. Είναι πάγια τακτική να χρησιμοποιούμε φωτογραφίες από website του εξωτερικού και όχι από ελληνικά website.
 2. asinoro Banned

  Το έχετε διαπιστώσει ότι είναι πραγματικό γεγονός ή κάποιος χρησιμοποιεί στοιχεία για να αποσπάσει χρήματα;
 3. Δεν είναι μούφα το ψάξαμε. Ο δικηγόρος είναι πραγματικός με πραγματικά στοιχεία και website. Ο φωτογράφος και το photoclaim.com είναι επίσης πραγματικά.
 4. asinoro Banned

  Πες τε του επειδή έχουμε δυσκολίες αυτήν την περίοδο στην Ελλάδα να του δώσετε τα μισά λεφτά. Εάν σας πει ναι είναι απατεωνάκος. Από την άλλη εάν αρνηθεί πως να σταθεί σε δικαστήριο όταν διαπραγματεύεται χρηματικό ποσό από παράνομη πράξη χωρίς απόφαση δικαστηρίου; Και πάλι απατεωνάκος.
  Σε κάθε περίπτωση κρατήστε τα email, ως αποδεικτικά στοιχεία.
 5. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Είναι καθαρά περίπτωση εκβιασμού. Το photoclaim.com αυτή ακριβώς την δουλειά κάνει.
  Έχουμε λοιπόν, το εξής ερώτημα:
  Αν όχι, τότε τότε ο φωτογράφος δεν μπορεί να ζητήσει δικαστική προστασία, καθώς ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία προστατεύει μόνο τα πρωτότυπα έργα. Έτσι, έργα της καθημερινότητας που δεν παρουσιάζουν δημιουργικό ύψος είναι εκτός του πεδίου προστασίας και μπορεί καθένας να τα χρησιμοποιεί χωρίς να έχει τις υποχρεώσεις λήψης άδειας ή καταβολής αντιτίμου ή ακόμη και αναφοράς στην πηγή από την οποία έχει αντληθεί το έργο.

  Ήδη υπάρχει δεδικασμένο, ενώ αντίστοιχες περιπτώσεις έχουν εκδικαστεί και στην Γερμανία (αθωωτικές).

  Υποθέτω, πως υπάρχει κάποιος μηχανισμός μηνύσεων χωρίς να είναι πολυέξοδος και σε αυτόν βασίζονται.
  Δεν ξέρω αν τελικά πραγματοποιήσει την απειλή, μα καλό είναι να ψάξετε για αντίστοιχα δεδικασμένα και αλλού στην Ευρώπη, μα και στην Γερμανία.
  Λογικά, ένας δικηγόρος θα του είχε αποστείλει ήδη αντίστοιχα, για εκφοβισμό και εκβιασμό, καθώς προστατεύστε σε αρκετά σημεία και επιπλέον συμμορφωθήκατε άμεσα μόλις υποδείχτηκε.

  Ενημέρωσέ μας αν θες, για την εξέλιξη.
 6. Ευχαριστώ, θα σας ενημερώσω.
 7. Μίλησα με τον δικηγόρο του πελάτη μου και μου ανέφερε πως ο συγκεκριμένος δικηγόρος που έστειλε το εξώδικο, είναι απατεώνας. Δεν κατάφερε να τον βρει στην Γερμανία (βρήκε το ίδιο όνομα με διαφορετικά βιογραφικά) και επίσης, τα έγγραφα που στέλνει είναι χωρίς τη σφραγίδα του. Του έστειλε λοιπόν ένα απαντητικό 2ο e-mail και τον είπε οτι έιναι απατεώνας. Τυχαίνει ο δικηγόρος του πελάτη μου να γνωρίζει γερμανικά, και έτσι μπορεί πιο εύκολα να αντιληφθεί τα πράγματα.

  Εγώ με τη σειρά μου, βρήκα 4-5 websites τα οποία περιέχουν την επίμαχη φωτογραφία και την μοιράζουν δωρεάν χωρίς πνευματικά δικαιώματα.

  Απ' ότι φαίνεται, οι άνθρωποι έχουν στήσει μαγαζάκι εκβιασμών.

  Περιμένουμε νεότερα.
 8. asinoro Banned

  Έχουν πάρει χαμπάρι ότι οι Έλληνες εκβιάζονται, αφού έχουν κυβερνήσεις που περνάνε φορολογικούς νόμους εκβιάζοντας ασύστολα τους πολίτες και σου λένε ας δοκιμάσουμε, έχει ψωμί εκεί.
 9. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  To τερμάτισες για μια ακόμα φορά.
  Φακ λότζικ εντελώς.

  Ας ξεκινήσουμε την δική μας Φουέντε Οβεχούνα, συνέλληνα.
 10. asinoro Banned

  Hellena, εκεί στο Αμέρικα πως το λένε το μνημόνιο;
 11. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

 12. asinoro Banned

  Α, γιατί εδώ στο Ελλάντα το λέμε πολύ γκ@μίτσι. Μήπως έχετε κάτι τέτοιο εσείς μιας και χρωστάτε τα περισσότερα από όλους; Γιατί εδώ εμείς τα μικρά, μας πάνε καρότσι από το 2010, μιλάμε για πολύ καμτσίκι.
 13. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Εμείς; Ποιοι «εμείς» να έχουμε και ποιοι είναι οι «εμείς» και οι «εσείς»;
 14. asinoro Banned

  Εσείς απευθύνομαι σε σας που ζείτε στις ΗΠΑ, που έχουν το μεγαλύτερο χρέος του πλανήτη που δεν είναι σε κανένα μνημόνιο και καλά κάνουν μαγκιά τους. Εμείς “τα μικρά” αναφέρομαι σε εμάς εδώ, αφού δεν τη έχουμε τόσο μεγάλη όσο οι Αμερικάνοι και κάνουν πάρτι μαζί μας.
 15. πως μπορουμε να ξεχωρισουμε ποια φωτογραφια ειναι πρωτοτυπη και ποια δεν ειναι;
 16. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Εξαρτάται, πρώτα θα δεις τα metadata. Αυτά είναι και το βασικότερο.
  Από εκεί και πέρα υπαρχουν web υπηρεσίες που ανεβάζεις εικόνες και ελέγχουν αν έχει γίνει edit.
  Παρόλα αυτά δεν βάζω κάποιο εδώ γιατί δεν ξέρω τι στοιχεία συλλέγουν και που τα δίνουνε. Με μια αναζήτηση όμως, θα βρεις.
 17. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  Δηλαδη, εσένα η αντίληψή σου εκεί φτάνει; Πως όσοι ζούνε σαν μετανάστες στα γκέτα της ΝΥ, είναι αμερικανικοί, λευκοί, ευνοούμενοι του συστήματος;
  Είναι προφανές πως στον μη εγκέφαλο μιας φασίζουσας «ιδιοσυγκρασίας», είναι τεκμηριωμένα αδύνατο να οριστεί ο όρος «μετανάστης».

 18. Αν φωτογραφίσω τον λευκό πύργο, προφανώς δεν είναι πρωτότυπη φώτο (Αν ζητάς πνευματικά δικαιώματα από την φωτογράφιση του λευκού πύργου, τότε να πληρώνει και ο φωτογράφος το κάτι τις στο κράτος, μιας και θέλει να βγάλει λεφτά από κάτι το οποίο είναι δημόσιο).

  Πρωτότυπη φωτογραφία είναι η μάλλον μια φωτογραφία που δείχνει ένα έργο που έχω φτιάξει (πχ ένας στολισμός γάμου).

  Όλα τα παραπάνω, τα γράφω σύμφωνα με αυτά που διάβασα περί νομοθεσίας πνευματικών δικαιωμάτων φωτογραφίας. Επειδή δεν είμαι νομικός, γράφω ακριβώς πως έχω αντιληφθεί την κατάσταση.
 19. ευχαριστω αμφοτερους.
  αν τυχων ξερετε... σε περιπτωση που δουμε τα metadata κλπ και εχουμε οντως μια πρωτοτυπη φωτογραφια, την οποια ομως την επεξεργαστουμε και την αλλάξουμε καπως ή παρουμε μονο καποιο μερος της και ισως το επεξεργαστουμε κιολας, μπορει να εχουμε προβλημα λετε;
 20. Από την στιγμή που θα τραβήξεις μια φωτογραφία κατέχεις τα πνευματικά δικαιώματα της συγκεκριμένης φωτογραφίας. Αν λοιπόν τραβήξεις μια φωτογραφία του Λευκού Πύργου, ασχέτως καλλιτεχνικού αποτελέσματος, είναι δική σου. Ουδείς έχει το δικαίωμα να την χρησιμοποιήσει όλη ή μέρος της, με επεξεργασία ή χωρίς, χωρίς την έγκριση σου για οποιοδήποτε σκοπό. Και δεν πρέπει να κάνεις απολύτως τίποτα για να κατοχυρώσεις το δικαίωμα σου αυτό.
  Αν ανεβάσεις την φωτογραφία σε τρίτο χώρο στο Internet αποδέχεσαι τους όρους χρήσης του εκάστοτε χώρου, κάτι που μπορεί και να συνεπάγετε την μερική η ολική μεταφορά των δικαιωμάτων σου. Όταν κατεβάζεις μια φωτογραφία από ένα site θα πρέπει να κοιτάζεις την άδεια χρήσης και πως μπορείς να την χρησιμοποιήσεις. Και στις μέρες μας υπάρχουν πολλές φωτογραφίες διαθέσιμες με άδειες χρήσης τύπου creative commons. Πολλές από αυτές επιτρέπουν εμπορική χρήση.
  Δεν υπάρχει δικαιολογία λοιπόν του όλοι έτσι κάνουν. Είναι σαν να έχεις κλεμμένα windows η photοshop και να σε πιάσουν ενώ υπάρχει δίπλα το Linux. Έτσι και στις φωτογραφίες. Υπάρχουν ελεύθερες φωτογραφίες να χρησιμοποιήσεις.

  Τώρα η συγκεκριμένη περίπτωση είναι περίπτωση καθαρά εκβιαστική από ανθρώπους που κάνουν αυτή την δουλειά. Μόνος τρόπος να είσαι καλυμμένος νομικά είναι να αποδείξεις με metadata ή με αναζήτηση της αρχικής φωτογραφίας ότι δεν είναι δική τους, πράγμα πιθανό.

  Σημείωση: IANAL