Πνευματικά δικαιώματα Φωτογραφίας

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά' που ξεκίνησε ο χρήστης Linux_, 5 Δεκ 2016.


 1. Κι αν μια φωτογραφία την έχουν "κλέψει" άλλα 50 websites (τα οποία συνηθίζουν να ονομάζονται "free wallpapers, free pictures") και πας εσύ και την κατεβάσεις; Πως εσύ μπορείς να γνωρίζεις σε ποιον ανήκει και τι δικαιώματα έχει η συγκεκριμένη φωτογραφία;
 2. IANAL αλλά:
  1. Tο google images δεν είναι ένα τέτοιο site.
  2. Ένα site που λέει free wallpapers, δίνει wallpapers για προσωπική χρήση. Θα πρέπει να δεις τους όρους χρήσης προσεχτικά για να δεις αν επιτρέπετε η εμπορική χρήση και με ποιους όρους.
  3. Μια φωτογραφία μπορεί να την έχουν κλέψει 50 websites. Δεν την έχουν "κλέψει" 50 websites. Είναι το ίδιο σαν να υποστηρίζεις την χρήση κλεμμένων windows. Και η λύση στο λογισμικό δεν είναι το κλεμμένο λογισμικό, είναι το ελεύθερο. Αντίστοιχα η λύση στα καλλιτεχνικά έργα είναι οι άδειες τύπου CC.
  4. Ασφαλής είσαι μόνο αν μια φωτογραφία δηλώνει ρητά εμπορική χρήση μέσω μια άδειας creative commons ή αν την έχεις αγοράσει. Αν εσύ καλή την πίστη και αφού έχεις δει τους όρους την χρησιμοποιήσεις τότε έχεις άλλοθι. Και τουλάχιστον δεν είσαι εύκολο θύμα τέτοιων απατεώνων. Τους είναι ποιο εύκολο να χτυπήσουν αλλού.
  5. Δουλεία ενός επαγγελματία είναι τα τα γνωρίζει αυτά. Αν είχες προτείνει στον πελάτη να αγοράσει τις φωτογραφίες και του είχες εξηγήσει τι συμβαίνει, τώρα θα ήσουν καλυμμένος.

  Το μόνο που έχεις να κάνει τώρα είναι να παρακαλάς να μην έχουν συμβεβλημένο δικηγόρο στην Ελλάδα. Και να έχεις εμπιστοσύνη στους ρυθμούς της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Τους συμφέρει να χτυπάνε εύκολα πανικοβαλλομένους στόχους. Και να πάνε σε δικαστήρια μόνο για παραδειγματισμό.
 3. Εγώ είμαι καλυμμένος, το website που ισχυρίζομαι οτι πήρα την φώτο δεν έχει όρους χρήσης που να δηλώνει προσωπική ή εμπορική χρήση (για την ακρίβεια είναι 4 αυτά τα website άσχετα αν τις πήρα από την Google, θα μπορούσα να τις έχω πάρει από αυτά τα 4 websites). Τελειώσαμε μ' αυτό.

  Επειδή γενικά δεν είμαι τύπος που αγαπάω το "copy / paste" και ούτε υποστηρίζω την κλεψιά και την αντιγραφή, εσύ έχεις ποτέ σου κατεβάσει "σπασμένα" windows & Photoshop? (έστω και μία φορά, πριν 15 χρόνια πχ)
 4. Soulrain Falls Ο Αντμινιστράτορας

  Στην προχωρημένη αναζήτηση εικόνων της Γούγλης, το τελευταίο πεδίο αναφέρεται στα δικαιώματα χρήσης. Δεν είναι 100% έγκυρα τα αποτελέσματα αλλά έχε το υπόψη σου για μελλοντική χρήση.

 5. Ναι το έχω παρατηρήσει, ευχαριστώ