Το cyber-weapon της Ιαπωνίας προκαλεί εφιαλτικά σενάρια!

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά Τεχνολογικά θέματα' που ξεκίνησε ο χρήστης constantinos, 6 Ιαν 2012.

 1. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  [IMG]

  Η τεχνολογία των υπολογιστών έχει ξεπεράσει εδώ και αρκετό καιρό τα στενά όρια της ανθρώπινης φαντασίας. Ασχέτως του πόσα είναι αυτά που φτάνουν σ' εμάς ή ακόμα και τους σκοπούς που δημιουργείται ή μπορεί να χρησιμοποιηθεί η κάθε τεχνολογία.
  Ένα τελευταίο δείγμα της τεχνολογίας ακούει στ' όνομα: Stuxnet.
  Πρόκειται για έναν ιό η καλύτερα, για ένα worm που έχει την δυνατότητα να εγκαθίσταται σε υπολογιστές και στοχεύει στα συστήματα SCADA τα οποία ελέγχουν την λειτουργία εμπορικών εργοστασίων και εγκαταστάσεων υποδομής (πχ: υδραγωγεία και εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας).
  Η ύπαρξή του έγινε γνωστή τον Ιούνιο του 2010, και ακόμα κανείς δεν γνωρίζει ποιος ή ποιοι βρίσκεται/-ονται πίσω από την δημιουργία του.
  Σύμφωνα με την φημολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με το Stuxnet, φέρεται να είναι υπεύθυνο για το αναίτιο κλείσιμο κάποιων πυρηνικών εργοστασίων στο Ιράν. Μια έρευνα που έγινε από την γνωστή εταιρεία ασφαλείας Symantec σχετικά με την διάδοση του Stuxnet στο διαδίκτυο, απέδειξε πως το 58% των υπολογιστών στο Ιράν έχουν μολυνθεί από το συγκεκριμένο worm.
  Ο δε Eugene Kaspersky, co-Founder και CEO της Kaspersky Labs, περιέγραψε τον Stuxnet ως το «άνοιγμα του Κουτιού της Πανδώρας» και συμπλήρωσε ότι πλέον έχουμε μπει στην εποχή της κυβερνοτρομοκρατίας.
  Επίσημα η Kaspersky Labs δηλώνει:
  Απ' όσα έχουν γίνει γνωστά από τους ασχολούμενους με αυτόν τον ιό, κάνουν λόγο για ένα ιδιαίτερα sophisticated computer worm. Μάλιστα, είναι Ανοιχτού Κώδικα και αυτό σημαίνει ότι μπορεί ο καθένας μας να τον κατεβάσει και να τον τροποποιήσει έτσι ώστε να επιτύχει τον σκοπό του, όποιος κι' αν είναι αυτός.
  - Το παρακατω video – infographic που ακολουθεί περιέχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με το Stuxnet:


  - Απασχόλησε μάλιστα τόσο έντονα το Stuxnet, που έγινε και μεγάλο θέμα στο TED 2011 το οποίο διεξήχθη στην California των ΗΠΑ.
  Επόμενο ήταν λοιπόν οι τεχνολογικά εξοπλισμένες χώρες να εξετάζουν τρόπους άμυνας ώστε να μπορέσουν να προστατέψουν τα «ψηφιακά» τους σύνορα σε τέτοιες περιπτώσεις.
  Κάποιοι υποστηρίζουν πως η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση και αυτό αντικατοπτρίζεται τέλεια στον τρόπο άμυνας τον οποίο ανέπτυξε η κυβέρνηση της Ιαπωνίας σε συνεργασία με την Fujitsu.
  Αυτό λοιπόν, το πρόγραμμα που δημιούργησαν όταν εντοπίσει κάποιο malware, ακολουθεί το εικονικό ίχνος που άφησε αυτό μέχρι να φτάσει στην πηγή του.
  Μάλιστα το πιο ενδιαφέρον που κάνει είναι φροντίζει ν' απενεργοποιεί κάθε υπολογιστή που συναντάει στην διαδρομή προς τα πίσω, με βασικό στόχο βέβαια, να σταματήσει την διάδοση του malware.
  Το ερώτημα που προκύπτει όμως, είναι τι αποτέλεσμα θα έχει αυτή η τακτική σε περίπτωση που το πλήθος των ενδιάμεσων υπολογιστών αυξάνεται σε πολύ μεγάλους αριθμούς.
  Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας δήλωσε πως:
  Η φημολογία και πάλι θέλει τις ΗΠΑ και την Κίνα να έχουν ήδη αναπτύξει τους δικούς τους τρόπους άμυνας, τους οποίους και θα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης.
  Το θέμα όμως είναι πως ο τρόπος, που επέλεξε να αναπτύξει η Ιαπωνία, κάνει αρκετούς να ανησυχούν και να αναπτύσσουν διάφορα σενάρια τα οποία σίγουρα είναι ζοφερά.