Edward Snowden: Ο άνθρωπος πίσω από τις αποκαλύψεις της επιτήρησης από την NSA

Συζήτηση στην κατηγορία 'Χακτιβισμός' που ξεκίνησε ο χρήστης constantinos, 10 Ιουν 2013.

 1. constantinos Μπουμπούκος-Κιμ Γιονγκ

  Έχουμε ήδη αναφερθεί εκτενώς σε ένα θέμα τ' οποίο δεν είναι νέο, μα κρατάει μια δεκαετία, σχεδόν πίσω (Echelon), μα τώρα ήρθε και πάλι στην δημοσιότητα, λόγω των αποκαλύψεων για την απόλυτη παρακολούθηση κάθε τι ηλεκτρονικού στον πλανήτη (τηλέφωνα, υπολογιστές, κάμερες ασφαλείας, άλλες συσκευές, κλπ), από την NSA, την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ.

  >>> Δείτε σχετικά:
  1. H NSA παίρνει δεδομένα μας απευθείας από τους servers των πολυεθνικών του διαδικτύου
  2. H ΝSA έχει πλέον στην διάθεση της το μεγαλύτερο κέντρο υποκλοπών
  3. Διαρροή εγγράφων που σχετίζονται με το πρόγραμμα PRISM της NSA
  4. ΝSA – FBI η σειρά Person Of Interest και το εγχειρίδιο χρήσης
  Από που όμως, ξεκίνησαν όλες αυτές οι δημοσιεύσεις και διαρροές;

  Ο 29-χρονος, η πηγή πίσω από τη μεγαλύτερη διαρροή μυστικών στην ιστορία της NSA, εξηγεί τα κίνητρά του, μιλάει για το αβέβαιο μέλλον του και γιατί ποτέ δεν σκόπευε να κρύβεται στις σκιές.

  Ερωτήσεις & Απαντήσεις με τον πληροφοριοδότη της NSA, τον Edward Snowden:


  Το άτομο που είναι υπεύθυνο για μία από τις πιο σημαντικές διαρροές στην αμερικανική πολιτική ιστορία είναι ο Edward Snowden, ένας 29-χρονος πρώην τεχνικός βοηθός για τη CIA και νυν στέλεχος της εργολαβικής εταιρίας συμβολαίων άμυνας, την Booz Allen Hamilton. Ο Snowden έχει εργαστεί στην Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ (NSA, National Security Agency) για τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ως υπάλληλος των διαφόρων εξωτερικών εργολάβων, συμπεριλαμβανομένων της Booz Allen και της Dell.
  Η Guardian, μετά από αρκετές ημέρες συνεντεύξεων, αποκαλύπτει την ταυτότητά του, μετά από δικιά του αίτηση. Από τη στιγμή που αποφάσισε να αποκαλύψει πολλά άκρως απόρρητα έγγραφα για το κοινό, ήταν αποφασισμένος να μην επιλέξει την προστασία της ανωνυμίας.
  είπε.

  Ο Snowden θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες της Αμερικής, μαζί με τον Daniel Ellsberg και τον Bradley Manning. Αυτός είναι υπεύθυνος για την παράδοση του υλικού από μία από τις πιο μυστικοπαθείς οργανώσεις του κόσμου – την NSA.
  Σε ένα σημείωμα που συνοδεύει την πρώτη σειρά εγγράφων που παρέδωσε, έγραψε
  Παρά την αποφασιστικότητά του να παρουσιαστεί στο κοινό, ο ίδιος επανειλημμένα έχει τονίσει ότι θέλει να αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας:
  Δεν φοβάται τις συνέπειες της δημοσιοποίησής του στο κοινό, μόνο ότι κάτι τέτοιο θα αποσπάσει την προσοχή από τα θέματα που τέθηκαν από τις αποκαλύψεις του.
  Παρά αυτούς τους φόβους, παρέμεινε αισιόδοξος ότι η εμφάνισή του δεν θα αποσπάσει την προσοχή από την ουσία των γνωστοποιήσεων του.
  Και πρόσθεσε:
  Είχε “μια πολύ άνετη ζωή” που περιελάμβανε ένα μισθό περίπου $200.000, μια φίλη με την οποία μοιράζονταν ένα σπίτι στη Χαβάη, μια σταθερή καριέρα και μια οικογένεια που αγαπά.
  [IMG]
  “Δεν φοβάμαι, γιατί αυτή είναι η επιλογή που έχω κάνει”

  Πριν από τρεις εβδομάδες, ο Snowden έκανε τις τελικές προετοιμασίες που οδήγησαν σε μια σειρά από συνταρακτικές ειδήσεις την περασμένη εβδομάδα. Στο γραφείο της NSA στη Χαβάη, όπου δούλευε, αντέγραψε το τελευταίο σύνολο των εγγράφων που σκόπευε να αποκαλύψει.
  Ενημέρωσε στη συνέχεια τον προϊστάμενό του στην NSA ότι θα έπρεπε να μείνει μακριά από την εργασία του για “μια-δυο εβδομάδες”, προκειμένου να υποβληθεί σε μια θεραπεία για την επιληψία, μια κατάσταση από την οποία έμαθε ότι πάσχει μετά από μια σειρά κρίσεων που είχε πέρυσι.
  Καθώς ετοίμαζε τις βαλίτσες του, είπε στην φίλη του ότι έπρεπε να φύγει μακριά για μερικές εβδομάδες, αν και είπε ότι ήταν ασαφής σχετικά με το λόγο.
  Στις 20 Μαΐου, επιβιβάστηκε σε μια πτήση προς το Χονγκ Κονγκ, όπου και έχει παραμείνει από τότε. Επέλεξε αυτή την πόλη, επειδή “έχουν ένα πνεύμα δέσμευσης για την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα της πολιτικής διαφωνίας”, και επειδή πίστευε ότι ήταν ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο που θα μπορούσαν να αντισταθούν στις προσταγές της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
  Στις τρεις εβδομάδες από τότε που έφτασε, έχει βολευτεί σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου. “Έχω αφήσει το δωμάτιο το πολύ για τρεις φορές συνολικά, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της διαμονής μου”, είπε. Πρόκειται για ένα πολυτελές ξενοδοχείο και, ότι με το να γευματίζει στο δωμάτιό του, αποκλειστικά σχεδόν, οι λογαριασμοί έχουν αυξηθεί αρκετά.
  Είναι μεγάλη η ανησυχία του για το αν τον κατασκοπεύουν. Έχει καλύψει την πόρτα του δωματίου στο ξενοδοχείο με μαξιλάρια ως πρόληψη για υποκλοπές. Βάζει μια μεγάλη κόκκινη κουκούλα πάνω από το κεφάλι σκεπάζοντας και το laptop του, κατά την πληκτρολόγηση των κωδικών του, για να αποτρέψει τυχόν κρυφές κάμερες να τους εντοπίσουν.
  Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται σαν παράνοια σε ορισμένους, ο Snowden έχει καλούς λόγους για αυτούς τους φόβους. Εργάστηκε στον κόσμο των πληροφοριών των ΗΠΑ για σχεδόν μια δεκαετία. Ξέρει ότι η μεγαλύτερη και πιο μυστικοπαθής οργάνωση επιτήρησης στην Αμερική, η NSA, μαζί με την πιο ισχυρή κυβέρνηση του πλανήτη, ψάχνουν γι' αυτόν.
  Δεδομένου ότι οι αποκαλύψεις άρχισαν να εμφανίζονται, ο ίδιος παρακολουθεί την τηλεόραση και το διαδίκτυο, και άκουσε όλες τις απειλές και τους όρκους για τις διώξεις που προέρχονται από την Ουάσιγκτον.
  Και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά την εξελιγμένη τεχνολογία που έχουν στη διάθεσή τους και το πόσο εύκολο θα είναι γι' αυτούς να τον βρούνε. Η αστυνομία της NSA και άλλα όργανα επιβολής του νόμου έχουν επισκεφθεί δύο φορές το σπίτι του στη Χαβάη και έχουν ήδη έρθει σε επαφή και με την φίλη του, αν και ο ίδιος πιστεύει ότι μπορεί κάτι τέτοιο να το έχουν ζητήσει λόγω της απουσίας του από την εργασία του, και όχι επειδή υπήρχαν υποψίες που να τον συνδέουν με τις διαρροές.
  είπε.
  Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να ξεκινήσουν τις διαδικασίες έκδοσης εναντίον του, μια δυνητικά προβληματική, χρονοβόρα και απρόβλεπτη πορεία για την Ουάσιγκτον. Ή η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να τον πάρει μακριά για ανάκριση, βλέποντάς τον ως μια χρήσιμη πηγή πληροφοριών. Ή θα μπορούσε να καταλήξει να τον απαγάγουν και να τον σύρουν σε ένα αεροπλάνο με προορισμό την επικράτεια των ΗΠΑ.
  είπε.
  Έχοντας δει το πως η κυβέρνηση Ομπάμα διώκει τους πληροφοριοδότες, με ένα απίστευτο και ιστορικά πρωτοφανή τρόπο, ο ίδιος αναμένει στα σίγουρα πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα προσπαθήσει να χρησιμοποιήσει όλη την επιρροή της για να τον τιμωρήσει.
  είπε ήρεμα,
  Προβλέπει δε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει μια έρευνα και “θα πει ότι έχω παραβεί τον νόμο περί κατασκοπείας και ότι βοήθησα τους εχθρούς μας, αλλά αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενάντια και σε όποιον επισημαίνει το πόσο μαζικό και επεμβατικό, έχει γίνει το σύστημα”.
  Η μόνη φορά που έγινε συναισθηματικός κατά τη διάρκεια των πολλών ωρών με τις συνεντεύξεις μας, ήταν όταν σκέφτηκε την επίδραση που θα έχουν οι επιλογές του στην οικογένειά του, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
  είπε, και από τα μάτια του ανάβλυσαν δάκρυα.
  [IMG]
  “Δεν μπορείτε να περιμένετε προσδοκώντας πως κάποιος άλλος θα κάνει κάτι”

  Ο Snowden δεν πίστευε από πάντα, ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι απειλή για τις πολιτικές αξίες του. Μεγάλωσε αρχικά στο Elizabeth City, στην Βόρεια Καρολίνα. Η οικογένειά του μετακόμισε αργότερα στο Μέριλαντ, κοντά στο αρχηγείο της NSA στο Fort Meade.
  Ομολογεί ότι, δεν ήταν ποτέ και κανένα αστέρι μαθητής. Για να πάρει τους απαραίτητους βαθμούς που ήταν αναγκαίοι για να αποκτήσει το απολυτήριο λυκείου, παρακολούθησε ένα κοινοτικό κολέγιο στο Μέριλαντ, σπουδάζοντας υπολογιστές, αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσε την παρακολούθηση των μαθημάτων.
  Το 2003, κατετάγη στον αμερικανικό στρατό και άρχισε ένα πρόγραμμα κατάρτισης για να ενταχθεί στις Ειδικές Δυνάμεις. Επικαλούμενος τις ίδιες αρχές που επικαλείται τώρα για να δικαιολογήσει τις διαρροές του, είπε:
  Μας αφηγήθηκε πώς οι πεποιθήσεις του σχετικά με το σκοπό του πολέμου γρήγορα διαλύθηκαν.
  είπε.

  Αφού έσπασε και τα δύο πόδια του σε ένα ατύχημα στην εκπαίδευση, πήρε απολυτήριο.
  Μετά από αυτό, πήρε την πρώτη του δουλειά σε μια εγκατάσταση της NSA, εργάζονταν ως φρουρός security για μία από τις μυστικές εγκαταστάσεις του οργανισμού στο Πανεπιστήμιο του Maryland.
  Από εκεί, πήγε στη CIA, όπου εργάστηκε για την ασφάλεια στο τομέα πληροφορικής. Η κατανόησή του για το διαδίκτυο και το ταλέντο του για τον προγραμματισμό των ηλεκτρονικών υπολογιστών, του επέτρεψαν να ανελιχθεί αρκετά γρήγορα για κάποιον που δεν είχε ακόμη ούτε καν απολυτήριο γυμνασίου.
  Μέχρι το 2007, η CIA τον είχε τοποθετήσει με διπλωματική κάλυψη στη Γενεύη της Ελβετίας. Η ευθύνη του για τη διατήρηση της ασφάλειας των υπολογιστών του δικτύου σήμαινε ότι είχε αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα διαβαθμισμένων εγγράφων.
  Η εν λόγω πρόσβαση, μαζί με τα τρία σχεδόν χρόνια που πέρασε με τους αξιωματικούς της CIA, τον οδήγησαν να αρχίσει σοβαρά να αμφισβητεί την ορθότητα όλων αυτών που έβλεπε.
  Περιέγραψε ως σημαντικό στην διαμόρφωση της αμφισβήτησής του, ένα περιστατικό στο οποίο ισχυρίστηκε πως, οι πράκτορες της CIA προσπαθούσαν να στρατολογήσουν έναν Ελβετό τραπεζίτη για να αποκτήσουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες από τις τράπεζες.
  Ο Snowden είπε ότι το πέτυχαν αυτό με το να μεθύσουν σκόπιμα τον τραπεζίτη και να τον ενθαρρύνουν να γυρίσει στο σπίτι του οδηγώντας με το αυτοκίνητό του. Όταν ο τραπεζίτης συνελήφθη για οδήγηση σε κατάσταση μέθης, ο μυστικός πράκτορας που επιδίωκε να τον προσεγγίσει, προσφέρθηκε να τον βοηθήσει, και σχηματίστηκε έτσι ένας δεσμός που τελικά οδήγησε στην επιτυχημένη στρατολόγηση του.
  Είπε ότι τότε ήταν, κατά τη διάρκεια της θητείας του στην CIA στη Γενεύη, που σκέφτηκε για πρώτη φορά σχετικά με το να εκθέσει κυβερνητικά μυστικά. Όμως, εκείνη την εποχή, ο ίδιος επέλεξε να μην το κάνει για δύο λόγους.

  Συγκεκριμένα είπε:
  Έφυγε από τη CIA το 2009, προκειμένου να αναλάβει την πρώτη του δουλειά για να εργαστεί για έναν ιδιώτη εργολάβο που του ανέθεσε να δουλέψει σε μια εγκατάσταση της NSA, που σταθμεύει σε μια στρατιωτική βάση στην Ιαπωνία.
  είπε,
  Το κύριο δίδαγμα από αυτή την εμπειρία ήταν ότι
  Κατά τη διάρκεια των επόμενων τριών ετών, έμαθε ακριβώς που καταναλώνονται όλες οι δραστηριότητες επιτήρησης της NSA, υποστήριξε ότι
  Περιέγραψε το πώς είδε κάποια στιγμή το διαδίκτυο, ως
  Ως έφηβος, περνούσε μέρες “μιλώντας με ανθρώπους που είχαν από όλα τα είδη των απόψεων, ποτέ όμως δεν συνάντησε κάποιον με το δικό του είδος”.
  Αλλά πίστευε ότι η αξία του Διαδικτύου, μαζί με τη βασική προστασία της ιδιωτικής ζωής, καταστρέφονταν γρήγορα από τον πανταχού παρόντα επιτηρητή.
  είπε,
  Μόλις έφτασε στο συμπέρασμα ότι η επιτήρηση του διαδικτύου από την NSA σύντομα θα είναι αμετάκλητη, είπε ότι ήταν μόνο θέμα χρόνου πριν ο ίδιος επιλέξει να δράσει.
  είπε.

  [IMG]
  Ένα θέμα αρχής

  Όσο ισχυρές κι αν είναι αυτές οι πεποιθήσεις, εξακολουθεί να υπάρχει το ερώτημα:
  Δίνοντας την ελευθερία του και αφήνοντας έναν προνομιακό τρόπο ζωής;
  Για τον ίδιο, είναι ένα ζήτημα αρχής.
  Η πεποίθησή του στην ελευθερία του διαδικτύου αντικατοπτρίζεται στα αυτοκόλλητα που έχει πάνω στο laptop του:
  γράφει σε ένα από αυτά. Ένα άλλο χαιρετίζει την online ανωνυμία που προσφέρει η οργάνωση, του πρότζεκτ Tor.
  Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για να διαπιστωθεί η γνησιότητά του, για να εξασφαλιστεί ότι δεν είναι κάποιος φαντασιόπληκτος, έδωσε άμεσα, χωρίς δισταγμό, τα προσωπικά του στοιχεία, από τον αριθμό κοινωνικής ασφάλισης του έως και την ταυτότητα της CIA και το ληγμένο διπλωματικό διαβατήριο του. Δεν υπάρχει δισταγμός. Ρωτήστε τον για οτιδήποτε για την προσωπική του ζωή και θα απαντήσει.
  Είναι ήσυχος, έξυπνος, βολικός και με αυτοκυριαρχία. Ο γνώστης των υπολογιστών, φάνηκε πιο ευτυχισμένος όταν μιλήσαμε για την τεχνική πλευρά της επιτήρησης, σε επίπεδο τέτοιας λεπτομέρειας που μάλλον μόνο στους συναδέλφους του, τους ειδικούς της επικοινωνίας είναι κατανοητά. Αλλά έδειξε έντονο πάθος, όταν μιλήσαμε για την αξία της ιδιωτικής ζωής και το πώς ένιωθε ότι είχε σταθερά διαβρωθεί από τη συμπεριφορά των υπηρεσιών πληροφοριών.
  Ο τρόπος του ήταν ήρεμος και χαλαρός, αλλά ο ίδιος έχει δικαιολογημένα αγχωθεί από τότε που πήγε να κρυφτεί, περιμένοντας το χτύπημα στην πόρτα του ξενοδοχείου. Ένας συναγερμός πυρκαγιάς σταματά.
  είπε, προδίδωντας το άγχος του, αναρωτώμενος αν ήταν πραγματικός συναγερμός, μια δοκιμή ή ένα τέχνασμα της CIA για να τον βγάλει στο δρόμο.
  Σκορπισμένα στο πλάι του κρεβατιού είναι η βαλίτσα του, ένα πιάτο με απομεινάρια του πρωινού από την υπηρεσία δωματίου, καθώς και ένα αντίγραφο του Angler, την βιογραφία του πρώην αντιπροέδρου Ντικ Τσένι.
  Από τότε που οι ειδήσεις, την περασμένη εβδομάδα, άρχισαν να εμφανίζονται στην Guardian, ο Snowden έχει παρακολουθήσει άγρυπνα την τηλεόραση και έχει διαβάσει στο διαδίκτυο για να δει τα αποτελέσματα των επιλογών του. Φάνηκε ευχαριστημένος που τελικά η συζήτηση που λαχταρούσε να προκαλέσει έπαιρνε μπρος.
  Ακουμπά πίσω, και βάζει για στήριγμα τα μαξιλάρια, βλέποντας στο CNN τον Wolf Blitzer να ρωτά σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης τους συμμετέχοντες, για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις, αν είχαν την παραμικρή ιδέα ποιος είναι αυτός που έκανε τις διαρροές. Από 8.000 μίλια μακριά, ο “διαρρέων” κοίταζε με απάθεια, ούτε καν δεν σχημάτισε ένα ειρωνικό χαμόγελο.
  Ο Snowden είπε ότι θαυμάζει τόσο τον Ellsberg όσο και τον Manning, αλλά ισχυρίζεται ότι υπάρχει μια σημαντική διαφορά μεταξύ του ιδίου και του στρατιώτη, η δίκη του οποίου συμπτωματικά ξεκίνησε την εβδομάδα που οι διαρροές του Snowden άρχισαν να γίνονται πρωτοσέλιδα.
  Επίτηδες επέλεξε, όπως είπε, να δώσει τα έγγραφα στους δημοσιογράφους των οποίων εμπιστεύονταν την κρίση τους για το τι θα πρέπει να είναι δημόσιο και τι θα πρέπει να παραμείνει κρυφό.
  Όσο για το μέλλον του, υπάρχει ασάφεια. Εξέφρασε την ελπίδα, η δημοσιότητα που οι διαρροές έχουν δημιουργήσει, ότι θα του προσφέρει κάποια προστασία, καθιστώντας “πιο δύσκολο για αυτούς να κινηθούν βρώμικα”.
  Βλέπει σαν την καλύτερη ελπίδα του, την δυνατότητα για άσυλο, στην Ισλανδία -με τη φήμη του πρωταθλητή της ελευθερίας στο διαδίκτυο- στην κορυφή της λίστας του. Ξέρει ότι μπορεί να αποδειχθεί μια ανικανοποίητη επιθυμία, τελικά.
  Όμως, μετά την έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ήδη δημιουργηθεί με την ανάσυρση των ιστοριών μόνο την πρώτη εβδομάδα, μας λέει:
  (Αναδημοσίευση με μετάφραση από, theguardian, “Edward Snowden: the whistleblower behind the NSA surveillance revelations”, guardian.co.uk, Sunday 9 June 2013 20.18 BST, Glenn Greenwald, Ewen MacAskill and Laura Poitras in Hong Kong). Ελληνική απόδοση από τον Κομπειλάδα, στην ιστοσελίδα του Κόμματος Πειρατών.
  Αρέσει σε Shuriken, efi, Opanos και 1 ακόμα άτομο