Siri: H ανάδυσή της από τον Πόλεμο

Συζήτηση στην κατηγορία 'Γενικά Τεχνολογικά θέματα' που ξεκίνησε ο χρήστης Hellena, 1 Αυγ 2015.

 1. Hellena Παιδί για τις δουλειές του Forum

  [IMG]

  Το βέβαιο είναι πως βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας επαναστατικής αλλαγής στη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων, όπου η οθόνη αφής θα είναι περιττή ή τουλάχιστον λιγότερο χρήσιμη. Ο λόγος, πως πλέον τα πάντα ανάμεσα σε χρήστη και συσκευή, η αλληλεπίδραση δηλαδή θα μπορεί να γίνεται φωνητικά. Σε αυτό θα παίξουν ρόλο και οι νέες (για εμάς) τεχνολογίες της "Τεχνητής Νοημοσύνης" και της Βιομετρίας.

  INFO: Η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο νέα ερευνητικά πεδία. Τυπικά ξεκίνησε το 1956 στη συνάντηση µερικών επιφανών επιστηµόνων, όπως ο John McCarthy, ο Marvin Minsky και ο Claude Shannon. Βέβαια, η µελέτη της νοηµοσύνης είναι ένα από τα πιο παλιά θέµατα. Για περισσότερο από 2000 χρόνια οι φιλόσοφοι προσπάθησαν να ερµηνεύσουν τον µηχανισµό της όρασης, της µάθησης, της αποµνηµόνευσης, της αντίληψης και του συλλογισµού.
  Το λεγόμενο "Διαδίκτυο των Πραγμάτων", είναι πλέον στην καθημερινότητά μας, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με την φωνητική αλληλεπίδραση με τις συσκευές μας (smart-phones/tablets), για απλές λειτουργίες ακόμα.
  Βέβαια, στην τελική τους μορφή, όλη αυτή η Τεχνολογία αν και είναι βολική και με σημαντικά πλεονεκτήματα για τους ανθρώπους, με τα υπάρχοντα δεδομένα της επιτήρησης και της συλλογής των προσωπικών μας δεδομένων, σύντομα θα γυρίσουν ολοκληρωτικά εις βάρος μας. Το ίδιο φυσικά και η Βιοτεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείτε σαν όπλο καταστολής και ελέγχου.

  Όπως φαίνεται, σε όχι μακρινό διάστημα το μέλλον πιθανότατα να είναι έτσι όπως το φαντάστηκαν συγγράφεις "επιστημονικής φαντασίας", δηλαδή εμβιομηχανικό.

  Πλέον είναι γνωστές σε όλους, οι τεχνολογίες της Siri και της Contana, από τις Apple και Microsoft αντίστοιχα, ενώ όλοι γνωρίζουμε και την ραγδαία εξελισσόμενη φωνητική αναζήτηση της Google (GoogleNow), μα και άλλες.
  Και σίγουρα είναι μια τεχνολογία που ήδη έχει αρχίσει να υιοθετείται από τις αυτοκινητοβιομηχανίες (ευνόητοι οι λόγοι).
  Αν και αυτό δεν ήταν ιδέα ή πρωτοπορία της Apple, εν' τούτοις ήταν η πρώτη που έκανε τον ντόρο, παρουσιάζοντας την Siri, την "προσωπική βοηθό", όπως την αποκαλεί (πλασάρει).
  Για παράδειγμα, η Siri (μα και η Contana), αυτήν την στιγμή, μπορούν να κάνουν τα εξής:
  Και άλλα, τα οποία ενσωματώνονται (δείτε την ταινία Her που είπαμε στην αρχή).
  Όλη αυτή η τεχνολογία που αρχίσαμε να την γνωρίζουμε στις αρχές της δεκαετίας του 2000, έχει πίσω της και μια ιστορία που σίγουρα δεν την γνωρίζετε οι περισσότεροι/ες, Ίσως ούτε καν θα μπορούσατε να το φανταστείτε.
  Και αυτή η ιστορία δεν έχει κάνει με πίτσες και καφέδες, αλλά με πόλεμο.
  Η SIRI μέσα από τον πόλεμο:

  - Ιδού η ιστορία, πίσω από όλα αυτά και πως ξεκινήσανε αυτές οι "αθώες" λειτουργίες που έχουμε σήμερα στα smart-phones μας και που για αρκετούς είναι αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους:

  [από δημοσίευση του περιοδικού: seragevomag.gr]

  Δεν πρέπει να σας κάνει εντύπωση, γιατί έχει καταντήσει κοινοτοπία. Αν λοιπόν πάμε λίγο πιο πίσω στην ιστορία των έξυπνων φωνητικών βοηθών, στο 2003, θα βρούμε το υπουργείο άμυνας των ΗΠΑ και συγκεκριμένα ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε από την υπηρεσία του υπουργείου που ονομάζεται "υπηρεσία ανάπτυξης ανώτερων αμυντικών ερευνητικών έργων " (Defense Advanced Research Projects Agency - DARPA) και είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για χρήση από τον στρατό. Η DARPA ιδρύθηκε το 1958 και έκτοτε έχει μαζέψει πολλά γαλόνια. Είναι υπεύθυνη για την ανάπτυξη πολλών γνωστών τεχνολογιών (μπορούμε να την βρούμε ακόμα και στις απαρχές του διαδικτύου) και έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε διάφορες στιγμές της ιστορίας, όπως στον ψυχρό πόλεμο.
  Ένα συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτήθηκε από την συγκεκριμένη υπηρεσία, ονομάζεται CALO ως μέρος του προγράμματός της: "Προσωπικός Βοηθός που Μαθαίνει" (Personalized Assistant that Learns (PAL) program). Το όνομα του έργου CALO είναι εμπνευσμένο από μία λατινική λέξη που σημαίνει "υπηρέτης του στρατιώτη" στα αρχικά της οποίας έγινε αντιστοιχία με το ακρωνύμιο Cognitive Assistant that Learns and Organizes (γνωσιακός βοηθός που μαθαίνει και οργανώνει).
  Σύμφωνα με την wikipedia:
  Η SRI International ασχολείται με την έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογιών στους τομείς της υγείας και των βιοχημικών επιστημών, της εκπαίδευσης και μάθησης, της οικονομικής ανάπτυξης, της ενέργειας και πράσινης ανάπτυξης, των επιστήμων υλικών, της πληροφορικής, της ασφάλειας, της άμυνας και πολλούς ακόμη. Όσο για την σπουδαία συνεισφορά της στην εθνική άμυνα και ασφάλεια, η SRI γράφει στις πρώτες γραμμές της σελίδας της στο διαδίκτυο τα εξής:
  Οι ανάδοχοι της άμυνας και οι κυβερνητικές υπηρεσίες απαιτούν αμυντική τεχνολογία αιχμής και δημιουργικές λύσεις. Από την στρατηγική στην τακτική, στα εργαστήρια μας και σε αυτό το πεδίο, η SRI συναντά τις ανάγκες του έθνους για ασφάλεια και άμυνα.

  Για δεκαετίες, η SRI έχει παίξει ένα στρατηγικό ρόλο στις προσπάθειες του στρατού και της πολιτείας για την υπεράσπιση των συμφερόντων των Ηνωμένων Πολιτειών στην ενδοχώρα και στο εξωτερικό.
  To ερευνητικό ίδρυμα Stanford Research Institute (SRI) ιδρύθηκε το 1946 από το πανεπιστήμιο του Standford, ως κέντρο καινοτομίας με σκοπό να υποστηρίξει την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή. Το SRI, που είναι πλέον ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα στον κόσμο, διασπάστηκε από το πανεπιστήμιο του Standford το 1970 λόγω των αντιδράσεων από το κίνημα ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, που υποστήριζε ότι η χρηματοδότηση από την υπηρεσία ανάπτυξης αμυντικών ερευνητικών έργων του υπουργείου άμυνας (DARPA) τοποθετεί το πανεπιστήμιο στο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα :) στην υπηρεσία του στρατού).

  Κατά την διάρκεια του έργου CALO, το οποίο το ίδρυμα SRI περιγράφει ως ένα από τα μεγαλύτερα έργα για την τεχνητή νοημοσύνη που έχουν πραγματοποιηθεί, το ίδρυμα δημιούργησε μια σειρά από τεχνολογίες και εφαρμογές μέσα στις οποίες βρίσκεται και η έξυπνη φωνητική βοηθός Siri. Το 2007, έναν χρόνο πριν την λήξη του έργου, το SRI, έφτιαξε την spin-off εταιρεία, Siri Inc., και ανακοίνωσε ότι το λογισμικό θα διατεθεί για συσκευές blackberry και τηλέφωνα με το λογισμικό android.
  Τον Απρίλιο του 2010, παρόλα αυτά, η Siri Inc. θα βρεθεί στην κατοχή της Apple και οι προσπάθειες να ενσωματωθεί σε άλλα συστήματα θα πάψουν. Έτσι, η Apple, από το 2011 είναι η πρώτη που έχει ενσωματωμένη στο iPhone την δική της έξυπνη φωνητική βοηθό.