Temple: Ενα cyberbunk φιλμάκι

Συζήτηση στην κατηγορία 'Ντοκιμαντέρ - Ταινίες -Μουσική - Βιβλία - Τέχνη' που ξεκίνησε ο χρήστης Gianna, 8 Μαρ 2016.

 1. [IMG]


  Tον όρο Κυβερνοπάνκ (cyberpunk), λίγο πολύ θα τον έχετε ακούσει. Όπως και εκφράσεις του στυλ: «κυβερνοφρικιά» και άλλα τέτοια. Ο όρος αυτός, διανύοντας το πρώτο μισό της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα, μοιάζει να γίνεται επίκαιρος και είναι βέβαιο πως το προσεχές διάστημα θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε περισσότερα γι' αυτό.

  >>> Δείτε περισσότερα:
  - Και ένα μοναδικό άρθρο για τα cyborgs που θα σας λύσει κάθε απορία:

  Το κυβερνοπάνκ είναι ένα αναγνωστικά δύσκολο είδος στην λογοτεχνία, μα και στον κινηματογράφο, καθώς ο αναγνώστης /θεατής, είναι ελάχιστα εξοικειωμένος με την ορολογία του.
  Περιγράφει έναν δυσνόητο κόσμο που ανήκει στο μέλλον και αντιπροσωπεύει την απόλυτη παγκοσμιοποίηση, διαφθορά και καταστροφή. Αναπτύσσεται στα συντρίμμια του γνωστού κόσμου και αποτελεί μια ανώτερη έκφραση του ύστερου καπιταλισμού.
  Σχεδόν οι πάντες παραδέχονται ότι, εξαιτίας της άλογης δημογραφικής και τεχνολογικής ανάπτυξης των ανθρώπινων κοινωνιών τους τελευταίους δύο αιώνες, ο πλανήτης μας κινδυνεύει να καταστεί αφιλόξενος για το ανθρώπινο είδος, τουλάχιστον με τη σημερινή βιολογική του μορφή. Ίσως γι’ αυτό κάποιοι αφελείς μελλοντολόγοι, αλλά και αρκετοί υπεραισιόδοξοι επιστήμονες, έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την επιβίωση του είδους μας στη μετεξέλιξή μας σε… Cyborg.

  Η πολλά υποσχόμενη τεχνολογία δεν αστειεύεται. Σχεδιάζει να αυξήσει την επαφή του ανθρώπου με το σύστημα περισσότερο. Οι «κανονικοί», φυσιολογικοί άνθρωποι σύντομα θα αποτελούν παρελθόν και τη θέση τους θα πάρουν άλλα είδη. Τα παραπάνω μας θυμίζουν έναν από τους μεγάλους οραματιστές της γενετικής, τον RichardDawkins. Με το βιβλίο του «SelfishGene» μόλις το 1989, τόλμησε να περιγράψει τον άνθρωπο ως μια μηχανή που μοναδικός της ρόλος είναι η διαιώνιση των γονιδίων.

  Ο άνθρωπος μπορούσε να απεκδυθεί του ηθικοπλαστικού του μανδύα και να ιδωθεί ως μια μηχανή, ένα «αυτόματο», το οποίο έχει ως αυτοσκοπό τη διαιώνιση της ύπαρξης. Οι απογοητευμένοι από την στάσιμη κοινωνία, κυβερνοπανκ, βρήκαν τη Βίβλο τους! Πρόκειται για μια προσπάθεια της επιστήμης να κατανοήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και να δημιουργήσει μετέπειτα τις κατάλληλες ηλεκτρονικές, βιολογικές και μηχανικές διατάξεις, προκειμένου να τις υποκαταστήσει με τεχνητά μέσα.

  Μέσα σε όλα αυτά, μια νέα πρόταση, ένας διαφορετικός λόγος ήταν αυτός που εκφράστηκε μέσα από το κυβερνοπανκ. Δεν επρόκειτο απλά για ένα κυνήγι ελευθερίας, αλλά για μια προσπάθεια απομυθοποίησης του τι μέλλει γενέσθαι. Η ρητορεία τους, οι συμβολισμοί που έβλεπαν τα νέον φώτα της υπόγειας κουλτούρας τους περίπου στα μέσα της δεκαετίας του 1980 θυμίζουν αρκετά από αυτά που αποτελούν υπόθεση εργασίας για τα εξελιγμένα επιστημονικά εργαστήρια του σήμερα. Ενδοπροσθετικές ενισχύσεις, εγκεφαλικά εμφυτεύματα και εκτεταμένη χρήση της κλωνοποίησης είναι μερικά μόνο στοιχεία που συνθέτουν την cyberpunk καθημερινότητα.

  [IMG]

  Η τεχνολογία παύει να αποτελεί το εργαλείο για την καλυτέρευση της ζωής μας, δεν βρίσκεται εκεί έξω, έτοιμη να μας υπηρετήσει. Τουναντίον, περνά μέσα στο δέρμα μας, ενσωματώνεται στον εγκέφαλό μας.
  Σε αυτό λοιπόν, το μοτίβο, κινείται και το Temple, ένα φιλμ μικρού μήκους, που αποτελεί τον οδηγό για μια μελλοντική ταινία πλήρους μήκους, ένα cyberpunk θρίλερ, σε ένα αρκετά κοντινό μας μέλλον.
  Διαδραματίζεται σε έναν κόσμο που ένας ιός κάνει τους οργανισμούς των ανθρώπων να αποβάλλον τα όργανά τους, με αποτέλεσμα να στρέφονται στα τεχνητά όργανα, ένα σενάριο που φέρνει στο μυαλό το Deus Ex.

  Μακάρι να γίνει και κανονική ταινία, επειδή τελικά όλα αυτά τα άκρως ενδιαφέροντα φιλμάκια, δύσκολα καταφέρνουν να γίνουν μεγάλου μήκους.

  >>> Δείτε το Temple:


  Αναλυτικότερα, για τους συντελεστές της ταινίας, εδώ: http://thefilmeffect.com/temple