Πρόσφατα Νήματα
Ubuntu 18.04 GNOME δοκιμή...
Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
09.04.2019 21:07
» Απαντήσεις: 6
» Βλεφαριάσματα: 359
Ένα νέο Φόρουμ για το ελέ...
Forum: Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Δραστηριότητες
Τελευταία Ανάρτηση: Talos3
31.03.2019 03:28
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 144
Εκπομπη περι άρθων 11 και...
Forum: Ειδήσεις
Τελευταία Ανάρτηση: georgezaf
27.03.2019 00:36
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 102
Τι έγινε ρε παιδιά;
Forum: Ό,τι να 'ναι
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
17.03.2019 21:22
» Απαντήσεις: 1
» Βλεφαριάσματα: 242
Τελικά είναι θλιβερό
Forum: Η τεχνολογία στη ζωή μας
Τελευταία Ανάρτηση: matthew
04.01.2019 14:17
» Απαντήσεις: 1
» Βλεφαριάσματα: 924

Γεια χαραντάν, Επισκέπτης
Πρέπει να γραφτείς πριν κάνεις ανάρτηση.

Όνομα χρήστη/Email:
  

Κωδικός
  

Ψάξε(Προχωρημένη Ψαχτική)

Στατιστικά Forum
» Μέλη: 1.864
» Νεότερο μέλος: Talos3
» Νήματα forum: 4.985
» Αναρτήσεις forum: 29.411

Πλήρη Στατιστικά

Συνδεδεμένα Όντα
14 άτομα συνδεδεμένα.
» 0 Μέλος(η)
10 Επισκέπτης(ες)
oBot, UptimeRobot, Bing, Google

 
  Ένα νέο Φόρουμ για το ελέυθερο λογισμικό
Αναρτήθηκε από: Talos3 - 31.03.2019 03:28 - Forum: Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Δραστηριότητες - Χωρις Απαντήσεις

Χαιρετώ.

Έχει περάσει πολύ καιρός, από την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, τότε που είχαμε είχαμε κάνει κάνει πλούσιους τους παραγώγους ποκ-κόρν.

Μίας και είχα υποσχεθεί πως θα κρατήσω ενήμερους, όσους είχαν μετέχει στην συζήτηση για το "linuxmint.gr", για τις κινήσεις, έρχομαι σήμερα, παραμονή πρωταπριλιάς, να ανακοινώσω την δημιουργία μιας καινούργιας προσπάθειας για υποστήριξη των χρηστών, όλλων των αγαπημένων μας διανομών. Θα μας βρείτε στο https://linux-user.gr/

Είμαστε ακόμα σε beta, δεν έχουμε ολοκληρώσει την μετάφραση κάποιων βασικών κειμένων και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά έχει ήδη συγκεντρωθεί κάμποσο καλό υλικό. Νομίζουμε πως υπάρχει ένα κενό που δεν καλύπτουν οι υπάρχουσες προσπάθειες, και είναι ελπίζω προφανές πως δεν θεωρούμε ανταγωνιστική καμία άλλη προσπάθεια.

Σαν πλατφόρμα έχουμε επιλέξει το discourse, φτιαγμένο από τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει το stack overflow, και είναι μια μοντέρνα πλατφόρμα για πολιτισμένες συζητήσεις στο διαδίκτυο. Ένα χαρακτηριστικό του που βρίσκω ενδιαφέρον είναι πως το σύστημα αναγνωρίζει απο μόνο του τους ενεργούς χρήστες και τους δίνει δικαιώματα σχεδόν διαχειριστή. Θα είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα λοιπόν.
---

ΥΓ1: Να ξεκαθαρίσω πως η προσπάθεια αυτή δεν έχει καμία ιστορική σχέση με την παλιά κοινότητα του linux mint.

Όχι δεν λέω αλήθεια. Έχει κληρονομήσει το domain name (το οποίο είχε μεν αγοραστεί τότε αλλά δεν είχε ανακοινωθεί) και την φιλοσοφία (είχε γίνει μια εγκατάσταση του discourse τότε, είχαν μεταφραστεί κείμενα, είχε γραφτεί κώδικας, και που ατυχώς όλα αυτά φάγανε ένα rm -r). Και ο σχεδιασμός ήταν ένα φόρουμ ανεξάρτητο διανομής.

Φέτος ανεξάρτητα από άλλους έγιναν οι ίδιες επιλογές, και στην πλατφόρμα και στην φιλοσοφία, μου έγινε πρόταση συμμετοχής, οπότε χρησιμοποιήθηκε και το υπάρχων domain. Οι παλιοί διαχειριστές είναι ενήμεροι και μέλη, αλλά είναι μια νέα προσπάθεια, και μια νέα ομάδα, που δεν έχει καμία σχέση και καμία εξάρτηση με τίποτε άλλο. Είμαστε ανεξάρτητοι.

ΥΓ2: Επειδή είχαν ακουστεί τα μύρια όσα για το άτομο μου εδώ μέσα, επιτρέψτε μου να πω μια φορά και δεν θα επανέλθω, πως μας κρίνει όλους η ιστορία. Κάποιοι κρατήσαμε μια λειτουργική κοινότητα στο facebook, στο irc και στο telegram σήμερα. Κάποιοι εξακολουθήσαμε να βοηθάμε τους χρήστες, να γράφουμε άρθρα και οδηγούς να τρέχουμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Και κάποιοι έμειναν επαναστάτες του πληκτρολογίου. Αλλά να τα λέμε όλα. Καθαροί επαναστάτες. Όχι παίζουμε.

ΥΓ3: Όσο για το περιβόητο DNS entry "linuxming.gr" που κάποιοι το θεωρούσαν ιδιοκτησία τους, πουλιέται στην πιάτσα τώρα σε όποιον δώσει τα περισσότερα. Είναι που θα έμενε εκεί για 100 χρόνια και είχε φροντίσει ο ιδιοκτήτης του για αυτό, όπως μας διαβεβαίωνε εδώ μέσα. Κοίταξα το whois και δεν είδα καμία αλλαγή. Εύχομαι να είναι απλά μια καθυστέρηση ενημέρωσης. Αλλά και πάλι δεν πειράζει. Καλή μπάζα μάγκα.


ΥΓ4: Δεν ξέρω αν κάνω καλά που μπερδεύω 2 άσχετα θέματα, η νέα προσπάθεια δεν έχει ούτε φιλοδοξεί να έχει την παραμικρή σχέση με την παλιά, αλλά θα μπαίνανε αυτά τα θέματα ούτως αλλιώς όποτε καλό είναι να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα βαρίδια από την αρχή. Κρίνετε μας από την  αρχή λοιπόν.
---

Καλή πρωταπριλιά και σας περιμένουμε στο https://linux-user.gr/


  Εκπομπη περι άρθων 11 και 13 για τα πνευματικα δικαιωματα
Αναρτήθηκε από: georgezaf - 27.03.2019 00:36 - Forum: Ειδήσεις - Χωρις Απαντήσεις

Μέσα στην ολοκληρωτική συνθήκη της ανελευθερίας που μας ορίζεται σαν το τέλειο μέλλον του καπιταλισμού, η δυστοπική προοπτική της υπερψηφισης των άρθρων 11 και 13 από την ΕΕ , μας αφήνει με ακόμη έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης και επικοινωνιας λιγότερο. Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/3 στις 19:00.

https://www.mixcloud.com/Radio98fm/%CE%B...XJGxpOn7kg
Νομιζω αξιζει να ανοιξει μια κουβεντα στο forum για τα συγκεκριμενα....

Αν και περιμενω αρθρο απο το osarena :)


  Ubuntu 18.04 GNOME δοκιμή και σκέψεις
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 25.03.2019 18:27 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Απαντήσεις (6)

Η έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2018. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της διανομής αφού θα έχει υποστήριξη για δέκα χρόνια, έως το 2028. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται, θα είναι καλυμμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η έκδοση της διανομής αποτελεί μία σοβαρή επιλογή.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να γίνει μία εργαστηριακή δοκιμή από το blog μας, και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Οι νέες δυνατότητες της διανομής

Στην έκδοση αυτή υπάρχουν κάποια νέα χαρακτηριστικά. Αυτά περίπου είναι μια εφαρμογή “to do”, τα έγχρωμα emoji, η αλλαγή στον διαχειριστή παραθύρων σε Xorg, που ορίζεται ο εξ’ αρχής. Αυτό για περισσότερη σταθερότητα, βέβαια ο Wayland περιλαμβάνεται μέσα στην εγκατάσταση. Ο πυρήνας Linux στο λειτουργικό σύστημα είναι ο 4.15, ενώ το περιβάλλον επιφανείας είναι το GNOME 3.

Ο υπολογιστής της δοκιμής

Το desktop PC στο οποίο έγινε η δοκιμή είναι μέσης ισχύος, περιλαμβάνει τον Intel Core 2 Quad στα 2.6 GHz (4 cores / 4 threads), την μητρική πλακέτα Gigabyte G41, με το ενσωματωμένο chip γραφικών, 4 Gb μνήμης DDR3, και έναν σκληρό δίσκο SATA Hitachi στις 7200 RPM.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα “καλό» σύστημα.  

Εγκατάσταση

Αφού βάλουμε το live dvd στο drive και επιλέξουμε να κάνουμε εκκίνηση από το dvd, περιμένουμε λίγο και στη συνέχεια βρισκόμαστε στο νέο περιβάλλον εργασίας Ubuntu το GNOME 3. Εκεί, έχουμε την επιλογή να δοκιμάσουμε το live, εξετάζοντας αν αναγνωρίζεται όλο το υλικό μας, κάρτα γραφικών στη σωστή ανάλυση, κάρτα δικτύου, κάρτα ήχου. Αν όλα λειτουργούν εντάξει, και αφού περιηγηθούμε και κρίνουμε πως μας αρέσει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ εύκολη, όπως πρέπει εξάλλου, αφού το Ubuntu είναι μία διανομή που απευθύνεται στον απλό χρήστη.

Κατά την διάρκεια της, έχουμε τον γνωστό μας εγκαταστάτη Obiquity. Περνώντας διαδοχικά τις οθόνες, μας δίδονται επιλογές για αυτόματο φορμάρισμα του σκληρού δίσκου, και δημιουργίας κατατμήσεων. Μπορούμε να φυλάξουμε το παλιό μας Λ/Σ, και να εγκαταστήσουμε την διανομή παράλληλα, να αντικαταστήσουμε τυχόν προηγούμενη διανομή Ubuntu με φορμάρισμα της κατάτμησης της, η να διαγράψουμε ολοκληρωτικά τα περιεχόμενα του δίσκου και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το νέο Ubuntu.

Ακόμα έχουμε τις επιλογές να κρυπτογραφηθεί ο προσωπικός μας φάκελος.

Όλα αυτά είναι πολύ απλά, αντίθετα με άλλες διανομές όπως το Fedora, όπου ο εγκαταστάτης του (Anaconda), είναι σε αυτό το σημείο λίγο δύσκολος.

Περνώντας στην επόμενη οθόνη, ρωτιόμαστε αν επιθυμούμε μια ελάχιστη εγκατάσταση (minimal), η μια πιο αυξημένη. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, και έγκειται σε προσθήκη ορισμένων προγραμμάτων όπως Firefox, Shotwell, Libre Office και παρεμφερών. Επιλέγουμε την πλήρη, καθώς τα επιπρόσθετα προγράμματα είναι βασικά, και δεν υπάρχουν περιττές η άχρηστες εφαρμογές.

Άλλες ερωτήσεις σε επόμενο βήμα είναι η χώρα που βρισκόμαστε, επιλέγουμε στον χάρτη, και αν θέλουμε να εγκατασταθούν προγράμματα και οδηγοί τρίτων κατασκευαστών (όπου λέμε συνήθως ναι). Ακόμα ρωτιόμαστε αν η εγκατάσταση θα φέρνει και ενημερώσεις.

Στη συνέχεια τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, πράγμα που μας ικανοποιεί. Τα προγράμματα εγκαθίστανται, ενώ από το δίκτυο έρχονται κάποια επιπρόσθετα πακέτα όπως υποστήριξη γλωσσών. Η εγκατάσταση τελειώνει, και μας προτρέπει να βγάλουμε το live dvd από το drive και να πατήσουμε enter για να γίνει επανεκκίνηση.

Η αναγνώριση συσκευών υλικού είναι εξαιρετική, αναγνωρίζονται όλες οι τυπικές συσκευές (τουλάχιστον σε νορμάλ μητρικές πλακέτες και περιφερειακά), όλα ρυθμίζονται και λειτουργούν όπως λέμε “out of the box”.

Επανεκκίνηση

Όταν ο υπολογιστής επανεκκινεί η προσοχή μας είναι μεγάλη, για να συγκρίνουμε τον χρόνο εκκίνησης σχετικά με εκείνον του Ubuntu 16.04 Unity. Εδώ, ξεκινά μια απογοήτευση, καθώς ο χρόνος φόρτωσης δείχνει αυξημένος. Παρόλα αυτά, λέμε πως την πρώτη φορά το σύστημα ρυθμίζει, άρα θα κρίνουμε αποτελεσματικότερα σε μια επόμενη κανονική εκκίνηση. Πληροφοριακά, και οι επόμενες εκκινήσεις δεν διαφέρουν πολύ, και σαν συμπέρασμα, το νέο Ubuntu έχει μεγαλύτερο χρόνο εκκίνησης σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του.

Ευρισκόμενοι στην επιφάνεια εργασίας, βλέπουμε το γνωστό μας μοβ φόντο, με το νέο σύμβολο της διανομής που είναι ο κάστορας.

Εμφανίζονται ορισμένες οθόνες καλωσορίσματος, σε μία από αυτές μπορούμε να επιλέξουμε αν θα αποστείλουμε (για μία φορά μόνο), τα στοιχεία του υλικού μας στην Canonical, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του Ubuntu (προφανώς για να δουν σε τι είδους υλικό απευθύνονται, άρα να ξανασκεφτούν τις απαιτήσεις υλικού σε επόμενες εκδόσεις). Μπορεί κάποιος να επιλέξει ναι η όχι, πάντως δεν φαίνεται πως η επιλογή είναι κατασκοπευτική.

Τα Snaps

Πρώτη ενέργεια, είναι να ανοίξουμε το System Monitor για να δούμε τη δεσμευμένη μνήμη, και να συγκρίνουμε με παλιότερη έκδοση Unity. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το System Monitor δεν υπάρχει, και θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε από το κέντρο λογισμικού.
Ο λόγος είναι, πως η διανομή θεωρεί μερικές εφαρμογές ως “Snaps”, και πιστεύει πως θα πρέπει να εγκαθίστανται μεμονωμένα. Κάτι τέτοιο είχαμε διαπιστώσει σε μια προηγούμενη έκδοση, όπου το Chromium Browser θεωρούνταν ένα “Snap”. Μάλιστα, για όσες εφαρμογές ήταν τέτοιου είδους, το κέντρο λογισμικού ζητούσε το e-mail για να προχωρήσει σε εγκατάσταση, πράγμα που ξενίζει. Εδώ, ευτυχώς e-mail δεν ζητείται.

Επιδόσεις και εντυπώσεις

Φέρνουμε τον System Monitor, και τον εκτελούμε. Εκεί, βλέπουμε ότι η χρήση μνήμης της νέας έκδοσης είναι μεγαλύτερη (κοντά στο 1.2 Gb, ενώ αντίστοιχα στο 16.02 Unity ήταν 0.9 Gb). Αλλά μια σύγκριση με Windows 8.1 η 10.0 μας δείχνει πως τα σύγχρονα αυτά Λ/Σ
έχουν παρόμοιες απαιτήσεις μνήμης. Οπότε λέμε πως πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα αυτή.

Η χρήση CPU είναι κάπως αυξημένη κατά τις δραστηριότητες μας σε GNOME 3 σε σχέση με Unity. Παρόμοια αυξημένη εμφανίζεται και η χρήση δίσκου κατά την εκκίνηση εφαρμογών. Όμως όλα λειτουργούν σωστά, και δεν εμφανίζεται κανένα περίεργο φαινόμενο αυξημένης χρήσης CPU η δίσκου χωρίς αιτία όπως στα Windows 10.

Η επιφάνεια εργασίας GNOME 3

Το GNOME 3 σαν περιβάλλον επιφανείας στο Ubuntu 18.04 LTS έχει μικρές διαφορές σε σχέση με το κλασσικό GNOME 3 των υπολοίπων διανομών όπως Fedora η Open SUSE.

Η μπάρα εφαρμογών προεκτείνεται από επάνω έως κάτω, θυμίζοντας το Unity, αυτό προφανώς το κάνει η διανομή για διευκολύνει την μετάβαση των χρηστών από το Unity. Οι εντυπώσεις σε αυτή την αλλαγή είναι ουδέτερες. Μια άλλη αλλαγή είναι το ότι η ενεργή (ες) εφαρμογή (ες) στην μπάρα Activities τονίζονται με μια πορτοκαλί βουλίτσα. Αυτό για να μας δείχνει ποια από τα προγράμματα λειτουργούν.

Στην ράβδο αυτή μπορεί χρήστης να προσθέσει εύκολα εφαρμογές της αρεσκείας του η να αφαιρέσει άλλες. Για κάθε εφαρμογή της μπάρας με δεξί κλικ του ποντικιού δίνονται ορισμένες επιλογές όπως απομάκρυνση, και λεπτομέρειες, άνοιγμα παραθύρου.

Στα desktop εργασίας που βρίσκονται απέναντι στα δεξιά δεν υπάρχουν αλλαγές, και τηρείται η πεπατημένη του GNOME 3.

Πατώντας το εικονίδιο “Αρχεία” με τον φοριαμό, μας παρουσιάζεται το γνωστό παράθυρο με τους φακέλους του υπολογιστή. Το παράθυρο αυτό, σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις της διανομής, είναι εμπλουτισμένο με μια δεξιά κάθετη μπάρα, που προεκτείνει τις επιλογές και φωτογραφικά μας θυμίζει κάτι από μενού του Linux MX.

Στα υπόλοιπα, τα παράθυρα ακολουθούν τις παραδόσεις της διανομής, ενώ μια αλλαγή είναι το ότι τα κουμπιά κατάργηση, μεγιστοποίηση και ελαχιστοποίηση μετατέθηκαν από αριστερά, στα δεξιά του παραθύρου. Αυτό, είναι πιο άνετο για χρήστες Windows, όμως θα εκνευρίσει χρήστες περασμένων εκδόσεων του Ubuntu.

Προγράμματα

Τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα εξ’ αρχής είναι τα Firefox, Thunderbird, Rhythmbox, Libre Office, Shotwell, Cheese, μερικά παιχνίδια, και γνωστά Utilities.

Υπάρχει το εικονίδιο για Amazon, το οποίο αρκετοί θα απομακρύνουν σε πρώτες κινήσεις τους, ενώ το κέντρο λογισμικού ακολουθεί την φιλοσοφία και εμφάνιση που είχε και στο Ubuntu 16.04. 

Το κέντρο λογισμικού

Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν), παράπονα
Για την εφαρμογή του Κέντρου Λογισμικού. Εμφανισιακά, καθώς και λειτουργικά.
Όσον αφορά την εμφάνιση, το πρόγραμμα καθυστερεί να φέρει τις εικόνες, να 
Κάνει ανανέωση περιεχομένων σε όλες του τις καρτέλες.

Λειτουργικά, το Κέντρο παρουσιάζει παγώματα (όπου ο φωτισμός χαμηλώνει και
Επανέρχεται εντός ολίγου), ακόμα, κατά την διάρκεια εγκαταστάσεων και απεγκαταστάσεων προγραμμάτων, καθυστερεί να ανανεώσει τα κουμπιά τους
(εγκατεστημένο / απεγκατεστημένο).

Γενικά, οι χρήστες Ubuntu εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι, και αναζητούν 
Τρόπους εγκατάστασης του παλιότερου Κέντρου Λογισμικού (Ubuntu 14.04 LTS),
Που λειτουργούσε γρήγορα και χωρίς σφάλματα.

Τα προγράμματα γενικά εγκαθίστανται, και βέβαια υπάρχει ο γνωστός πλούτος
των αποθετηρίων Ubuntu. 

Άλλα σημεία

Ο επεξεργαστής κανονικού κειμένου είναι ο gedit. Υπάρχει ακόμα εφαρμογίδιο για επιλογή των προγραμμάτων της εκκίνησης και ρύθμιση τους. Λέγεται “Προτιμήσεις Προγραμμάτων Εκκίνησης”. Βρίσκονται ακόμα τα “Εργαλεία” που περιλαμβάνουν διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων, πληροφορίες δίσκων, προβολή εγγράφων, χαρακτήρες πληκτρολογίου και άλλα γνωστά. Ακόμα ο Διαχειριστής Απομακρυσμένης Επιφάνειας Remmina. Πρόγραμμα ενημέρωσης λογισμικού, δημιουργίας δίσκων εκκίνησης, και το Transmission για διαμοιρασμό αρχείων.

Δοκιμάζοντας να ανοίξει κανείς προγράμματα, όπως έναν φυλλομετρητή, η το Libre Office Writer διαπιστώνει πως οι χρόνοι φόρτωσης, εκτέλεσης, είναι αυξημένοι. Αυτό, συγκρίνοντας στον ίδιο υπολογιστή όπου είχε κάποιος δοκιμάσει προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu. Πράγμα δυσάρεστο, που υπενθυμίζει πως η νέα έκδοση της διανομής προορίζεται για σύγχρονους ισχυρούς υπολογιστές, και πως “η εποχή της αθωότητας” είναι  παρελθόν.

Εδώ, είναι ένα σημείο όπου ξεκινούν να μας ζώνουν τα φίδια, αν συγκρίνουμε επιδόσεις “αυτού του GNOME 3” του συγκεκριμένου Ubuntu 18.04, σε σχέση με άλλες διανομές GNOME 3 και τις επιδόσεις τους, όπως του Fedora. Διότι πλέον η σύγκριση είναι άμεση αφού το περιβάλλον επιφανείας είναι το ίδιο. Διαπιστώνοντας κάποιες μειωμένες επιδόσεις στο χειρισμό της επιφάνειας, ο χρήστης αναρωτιέται αν πλέον το υλικό του δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή, η μήπως είναι κάτι άλλο. Έλλειψη κάρτας γραφικών για παράδειγμα η ισχυρότερος επεξεργαστής.

Μιλώντας για γραφικά, διαπιστώνουμε πως η επιφάνεια εργασίας, και όλα τα περιεχόμενα είναι φινιρισμένα και οι εικόνες που μας δίνονται ευχάριστες στο μάτι. Οι ταπετσαρίες είναι ικανοποιητικές, θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Οι σκιάσεις επίσης καλές, και οι γραμματοσειρές στο Libre Office Writer εντάξει. Παρόμοια και η εμφάνιση των ιστοσελίδων στον περιηγητή ιστού. Οι λειτουργίες flash στον φυλλομετρητή είναι κανονικές. Εδώ, μπορεί κανείς να φέρει τον Chromium σαν ελαφρύτερο περιηγητή.

Οι επιδόσεις στην παρακολούθηση videos από YT και άλλες πηγές, είναι αρεστές. Ο φόρτος της CPU εξαρτάται πάντα από την ποιότητα της ταινίας (HD 720, HD 1080), εδώ σημασία έχει η ισχύς του επεξεργαστή αλλά και η ύπαρξη κάρτας γραφικών. Αν ο επεξεργαστής είναι ικανοποιητικής ιπποδύναμης, η έλλειψη κάρτας γραφικών δεν είναι θέμα, και η χρήση ενσωματωμένου chip γραφικών στη μητρική καλύπτει έως και τα High Detail 720 στις ταινίες.

System Settings

Πηγαίνοντας στη γωνία κάτω αριστερά στο GNOME για να εμφανίσουμε τις εφαρμογές, βλέπουμε και το System Settings. Ανοίγοντας το διαπιστώνουμε πως το παράθυρο διαφέρει σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu Unity, και εδώ έχουμε μια νέα εικόνα, όπου στο αριστερό μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι επιλογές, και στο παράθυρο γίνεται η ανάλυση της καθεμίας από αυτές.

Ρυθμίζοντας τη γλώσσα και την περιοχή, βρισκόμαστε στην ίδια περίπτωση που βλέπαμε σε παλιότερα Ubuntu με το μήνυμα “Η γλώσσα δεν έχει εγκατασταθεί ολοκληρωτικά” πατάμε για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και προσθέτουμε την δική μας γλώσσα. Επιλέγουμε όσον αφορά τις ρυθμίσεις ημερομηνίας να γίνει εφαρμογή σε ολόκληρο το σύστημα, και στη συνέχεια αν θέλουμε μετακινούμε την δική μας γλώσσα σαν κύρια γλώσσα της επιφάνειας εργασίας.

Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε αποσύνδεση (log out), και επανασύνδεση (log in). Μετά την είσοδο θα διαπιστώσουμε πως η επιφάνεια έχει εξελληνιστεί, καθώς και όλες οι εφαρμογές όπως Libre Office. Ταυτόχρονα θα δούμε πως ο ελληνικός ορθογράφος είναι σωστά σεταρισμένος και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Εδώ οι περισσότεροι θα θελήσουν να αλλάξουν τον συνδυασμό πηγής εισόδου (αλλαγή πληκτρολογίου), από Super + Διάστημα, σε αριστερό Alt + Shift. Σε προσπάθεια μας να το κάνουμε αυτό, βρέθηκαμε μπροστά σε ένα πιθανό bug, όπου το κέντρο ρυθμίσεων δεν δεχόταν εναλλακτική επιλογή. Δοκιμάσαμε πλήκτρα όπως Backspace και Esc, μήπως κάναμε κάποιο λάθος, όμως δεν τα καταφέραμε. Έτσι, παραμείναμε στον συνδυασμό εξ’ αρχής έως ότου βρούμε τι φταίει. 

Ο συνδυασμός αυτός (Super + Space), λειτουργεί, όπως εξάλλου κανονικά εμφανίζεται και η αλλαγή γλωσσών στο μενού στο ταβάνι του GNOME. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι παρεμφερείς με το όποιο περιβάλλον εργασίας GNOME 3, δεν υπάρχουν διαφορές.

Στην κορυφή, υπάρχει και η γραμμή αναζήτησης για οτιδήποτε θελήσουμε, ενώ κατά την διάρκεια της πληκτρολόγησης αναζήτησης εμφανίζονται εφαρμογές που ταιριάζουν στα κριτήρια μας, ακόμα και πριν ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση. Αυτό, αφήνει μια πολύ ευχάριστη εντύπωση για την χρηστικότητα του περιβάλλοντος επιφανείας.

            
Ενημερώσεις

Οι ενημερώσεις του Λ/Σ είναι άψογες, συγκεκριμένα κατά την δοκιμή έγιναν δύο ενημερώσεις. Δεν υπάρχουν ενοχλήσεις στην επιφάνεια εργασίας όπως σε Windows 10, και ο χρήστης εργάζεται παραγωγικά και με ηρεμία, έχοντας τον έλεγχο του μηχανήματος του. Ταυτόχρονα δεν παρατηρείται ύποπτη δικτυακή κίνηση για τυχόν κλοπή προσωπικών στοιχείων και αποστολή τους κάπου όπως στην περίπτωση των Windows 10.

Βοήθεια και συνδυασμοί πλήκτρων χειρισμού

Οι συνδυασμοί κουμπιών λειτουργίας του περιβάλλοντος επιφανείας είναι οι κλασσικοί του GNOME 3. Αν κάποιος τους γνωρίζει ήδη, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα παραγωγική και γρήγορη εργασία. Εδώ, δεν υπάρχει η παλιά ευκολία του Unity να υπενθυμίζονται σε πίνακα οι συντομεύσεις πληκτρολογίου όταν κάποιος πατούσε για κάμποση ώρα το πλήκτρο Super.

Όμως αν πάμε από την βοήθεια (εικονίδιο με ερωτηματικό), θα δούμε πως μπορούμε να βρούμε ότι χρειαζόμαστε. Ο εξελληνισμός της βοήθειας είναι επίσης ολοκληρωμένος.  

Συμπεράσματα

Η χρήση της διανομής και η εργασία στο γραφείο είναι άψογη. Η διανομή είναι εύκολη, και για τον απλό χρήστη ιδανική. Ακόμα, θα προτείνονταν για σταθμούς εργασίας, καθώς η επιφάνεια είναι (με τον τρόπο της) περιοριστική, αποτρέποντας λάθη του απλού χρήστη γραφείου (μη δίνοντας εξ’ αρχής εξειδικευμένα “επικίνδυνα” προγράμματα). Τηρείται επίσης άνετα το standarization μια προϋπόθεση για εταιρικά περιβάλλοντα. Εδώ, η υποστήριξη αλλά και το όνομα Canonical θα παίξει ρόλο όπως και η καθιέρωση της διανομής σε παγκόσμια ποσοστά.

Μερικά πράγματα όμως θα προβληματίσουν τον χρήστη.

Αυτά είναι οι επιδόσεις σε σύγκριση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu που είχαν το περιβάλλον εργασίας Unity. Οι επιδόσεις σε ταχύτητα είναι μειωμένες, ενώ σε Unity και στον ίδιο υπολογιστή ήταν σαφώς πιο καλές. Ακόμα, ένας χρήστης του Unity όντως συνηθισμένος σε αυτό το περιβάλλον επιφανείας, θα συγκρίνει την χρηστικότητα στην πλοήγηση και τις καθημερινές του εργασίες σε σχέση με το GNOME 3. Εκεί, μπορεί να διαπιστώσει πως αισθανόταν πιο άνετα και πιο οργανωμένα με το Unity.

Όμως, οι σκέψεις εξακολουθούν, και λένε πως το Unity είναι παρελθόν, και το μέλλον είναι το GNOME 3. Έτσι, η χρήση μιας έκδοσης του Ubuntu που ήταν πολύ γρήγορη όπως η 14.04 LTS που φτάνει στο τέλος υποστήριξης της, δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί. Μπορεί όμως η 16.04 LTS για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα. Η τελευταία είναι σαφώς καλύτερη σε επιδόσεις, και αρκετά μοντέρνα. Τουλάχιστον δεν θεωρείται “μουσείο”.

Ένας άλλος προβληματισμός έγκειται στη σύγκριση με μια άλλη διανομή GNOME 3 όπως το Fedora, και τις επιδόσεις του (που είναι καλύτερες). Εδώ, ακόμα και παραδοσιακοί Ubuntu fans, θα σκεφτούν “μήπως έφτασε πλέον η στιγμή για αλλαγή διανομής” και πέρασμα σε μια άλλη φιλική διανομή με καλές επιδόσεις.

Από την άλλη, σε διανομές μη Ubuntu βασισμένες (Fedora), που έχουν αυστηρά την
Φιλοσοφία του Ανοικτού και Ελεύθερου, είναι μπελάς για τον οικιακό χρήστη να
Προσθέτει με εντολές τους multimedia codecs, και προγράμματα όπως VLC.
Και πάλι, ορισμένες δυνατότητες αναπαραγωγής συγκεκριμένων τύπων video (gstreamer) είναι προβληματικές. Θα πρέπει εδώ να είναι κάποιος έμπειρος, έτσι ώστε να προσθέσει
Όλες τις δυνατότητες που λείπουν, και είχε εξ’ αρχής στο Ubuntu η διανομές Ubuntu παράγωγες. 

Καλή, αλλά απαιτητική η διανομή

Η τελευταία σκέψη ενός κολλημένου με το Ubuntu, είναι μια αναβάθμιση του υλικού για αύξηση της ισχύος του υπολογιστή, και με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί με ταχύτητα το αγαπημένο του λειτουργικό.

Βέβαια, όπως και να έχει, το GNOME 3 σαν περιβάλλον εργασίας είναι άριστο, είναι μοντέρνο, περνά σε συσκευές επαφής, και εξ’ αιτίας της διανομής του Ubuntu θα διαδίδεται συνεχώς καταλαμβάνοντας πολύ καλό ποσοστό χρηστών έναντι επιφανειών όπως το KDE.

Μια άλλη σκέψη είναι, να προχωρήσει κάποιος στην νέα έκδοση του Ubuntu αλλά με άλλο ελαφρύτερο περιβάλλον επιφανείας όπως ΜΑΤΕ, την διανομή Xubuntu, η τo Ubuntu Budgie (το πιθανότερο). Ειδικά το τελευταίο, (Budgie), έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές.

Οι επιλογές είναι προσωπικές. Πάντως σαν τελική κριτική, η νέα έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS είναι πολύ καλή, και πετυχαίνει τον στόχο της, το να κατακτήσει τον απλό χρήστη. Ίσως το ιδανικό, να ήταν η διανομή να κρατούσε και το Unity σαν εναλλακτική επιφάνεια, έστω και αν η τελευταία έπαψε να εξελίσσεται ως περιβάλλον, αφήνοντας την τελική επιλογή στην χρήστη.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διανομή.


  Τι έγινε ρε παιδιά;
Αναρτήθηκε από: Πράος - 14.03.2019 00:26 - Forum: Ό,τι να 'ναι - Απαντήσεις (1)

Που είστε;


  liquorix καπουτ?
Αναρτήθηκε από: DarkGoth - 06.12.2018 16:17 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Χωρις Απαντήσεις

γινεται κατι με τον liquorix τελευταια; ο synaptic πεταει σφαλμα οτι δεν βρισκει τις πηγες. στη σελιδα του liquorix δεν μπαινει καν. ο γκοτζιλλας λεει οτι δεν βρεθηκε η σελιδα. αυτο γινεται για 3 μερες τωρα. τι εχει γινει; τον φαγανε τα μαυρα τα ψαρια;


  Η google βρίσκει την τοποθεσία από την IP;
Αναρτήθηκε από: Πράος - 01.12.2018 16:31 - Forum: Εγγενείς αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες - Χωρις Απαντήσεις

............................


  εκτυπωτής HP deskjet 3788
Αναρτήθηκε από: gharlito - 22.10.2018 20:35 - Forum: Εφαρμογές - Προγράμματα - Scripts - Χωρις Απαντήσεις

Εγκατέστησα στα linux mint 19 τον εν θέματι εκτυπωτή πολύ εύκολα wireless αλλά προς έκπληξη μου διαπίστωσα ότι η επιλογή χειροκίνητης διπλής εκτύπωσης δεν είναι διαθέσιμη.... Υπάρχει κάποια λύση ή... να επιστρέψω στα windows...
Ευχαριστώ.


  2 Προβλήματα μετά από αναβάθμιση
Αναρτήθηκε από: Λουκάς - 19.10.2018 11:27 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Απαντήσεις (16)

Δοκίμασα και έκανα αναβάθμιση από τα 16,04 σε 18.04 με τη βοήθεια του uCareSystem  και ήταν πιο εύκολη διαδικασία από την καθαρή εγκατάσταση . ( δεν είχα πρόθεση να κάνω αναβάθμιση με καθαρή εγκατάσταση , θα περίμενα την 20,04 ). Ενώ το σύστημα λειτουργεί , όσο το είδα ως τώρα , πολύ καλά , (πιο γρήγορα σε κάποια πράγματα από πριν!!!) παρουσιάστικαν δυο προβλήματα:
1)Στον firefox τα video παίζουν με κοψίματα (όχι στρωτή ροή της κίνησης στην εικόνα) .
2) Στην εκκίνηση μετά το grub αντί να ανοίξει γρήγορα το λειτουργικό (στον ssd) κάνει κάτι σαν έλεγχο και βγάζει σε μαύρη οθόνη σιγά σιγά, σειρά σειρά τα εξής :

Κώδικας:
[      0,000000]  do_IRQ: 0.55 No irq handler for vector
[    44.028602] print_req_error: I/0 error, dev fd0, sector 0
[    56.492711] print_req_error: I/0 error, dev fd0, sector 0
[    68.865040] print_req_error: I/0 error, dev fd0, sector 0
[    81.232716] print_req_error: I/0 error, dev fd0, sector 0

(...άλλες οκτώ ίδιες γραμμές και μετά )

Gave up waitinng for suspend/resume device
/dev/sdb1: clean, 389432/7331840 files, 11799845/29304832 blocks
Έπειτα βγάζει σε μωβ οθόνη κάτι πολύ γρήγορα και εκκινεί το λειτουργικό . Αυτά έχουν αποτέλεσμα να κρατά 2 με 3 λεπτά η εκκίνηση .

Αυτά είναι τα προβλήματα που πρόλαβα να εντοπίσω από την αναβάθμιση, ειδικά το θέμα της αναπαραγωγής video το θεωρώ συματνικότερο και θα προτιμούσα να δοκιμάσω με τη βοήθειά σας να το λύσω παρά να κάνω επαναφορά στα 16,04,     Ευχαριστώ.


  Το cinnamon κατέρρευσε βρίσκεστε σε ασφαλή λειτουργεία
Αναρτήθηκε από: barbas - 16.10.2018 23:58 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Απαντήσεις (5)

Γεια σε όλους και καλώς μας ξαναβρίσκω.
Εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα έχω πρόβλημα με το linux mint 19 cinnamon.
Συγκεκριμένα μετά από νέα εγκατάσταση του linux mint, σε διπλή εκκίνηση με παραθύρια 10, ενώ στην αρχή όλα πήγαιναν καλά μετά το upndate το σύστημα καταρρέει και κατά την επανεκκίνηση με βγάζει σε μια οθόνη με το μήνυμα: You are in emergency mod.  
Στην προτροπή του Διαχειριστή ενημερώσεων: E: dpkg was interrupted, you must manually run 'dpkg --configure -a' to correct the problem στο τερματικό μου εμφανίζεται:

Παράθεση:kostas@kostas-GA-970A-D3:~$ sudo dpkg --configure -a
[sudo] password for kostas: 
Γίνεται εγκατάσταση grub-pc (2.02-2ubuntu8.4) ...
Installing for i386-pc platform.
Installation finished. No error reported.
Generating grub configuration file ...
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.15.0-36-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-4.15.0-20-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-4.15.0-20-generic
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
/usr/lib/os-probes/mounted/20microsoft: 44: /usr/lib/os-probes/mounted/20microsoft: cannot create /tmp/os-prober.JD7KLP/os-prober.tmp: Read-only file system
mv: αδύνατη η εκτέλεση της stat στο αρχείο '/tmp/os-prober.JD7KLP/os-prober.tmp': Δεν υπάρχει τέτοιο αρχείο ή κατάλογος
rmdir: αποτυχία διαγραφής '/var/lib/os-prober/mount': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
rm: αδυναμία διαγραφής '/tmp/os-prober.JD7KLP/swaps-map': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
rm: αδυναμία διαγραφής '/tmp/os-prober.JD7KLP/raided-map': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
rm: αδυναμία διαγραφής '/tmp/os-prober.JD7KLP/dmraid-map': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
rm: αδυναμία διαγραφής '/tmp/os-prober.JD7KLP/mounted-map': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
Found Windows 10 on /dev/sda1
cat: σφάλμα εγγραφής: Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
rm: αδυναμία διαγραφής '/tmp/grub.aFosAsTTOw': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
debconf: DbDriver "config": could not write /var/cache/debconf/config.dat-new: Read-only file system
dpkg: error processing package grub-pc (--configure):
 installed grub-pc package post-installation script subprocess returned error exit status 1
Γίνεται εγκατάσταση libirs160:amd64 (1:9.11.3+dfsg-1ubuntu1.2) ...
dpkg: unrecoverable fatal error, aborting:
 αδυναμία καθαρισμού της ενημερωμένης κατάστασης του `libirs160:amd64': Αναγνώσιμο-μόνο σύστημα αρχείων
Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα, μετά από το upndate, παρουσιάστηκε και όταν εγκατέστησα debian 9, στο ίδιο διαμέρισμα που είχα το mint.
 Τα παραθύρια  στο μεταξύ λειτουργούν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. 

Υπάρχει λύση;

Υγ: Υπάρχει περίπτωση να με αποχαιρετάει σιγά σιγά ο δίσκος;


  Τελικά είναι θλιβερό
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 27.09.2018 00:17 - Forum: Η τεχνολογία στη ζωή μας - Απαντήσεις (1)

Διάβαζα τις προάλλες στις ειδήσεις του Google, πως οι πωλήσεις για το νέο i-φόνι και συγκεκριμένα τα μοντέλα i-phone XS, σε τιμές 1300 Ε, έκαναν θραύση στην Ελλάδα πριν την κυκλοφορία τους.

Για να δείτε την σχετική είδηση βάλτε στον φυλλομετρητή σας την πρόταση:

"Ρεκόρ πωλήσεων για τα iPhone Xs των 1.300 ευρώ στην Ελλάδα"

Δεν ξέρω σε εσάς τι αίσθημα προκαλεί το παραπάνω, σε εμένα τουλάχιστον απογοήτευση και λύπη. Πρώτα, γιατί δεν είναι δυνατόν στο έτος 2018, να υπάρχουν συμπεριφορές "Windows 98" με τις ουρές και τις προπαραγγελίες σαν τρελοί, δεύτερον με την τιμή, και τρίτον με την συγκεκριμένη εταιρία αν θέλετε. 

Το να φτάνουν οι παραγγελίες στα 6-15 εκατομμύρια ευρώ, με τιμή κινητού από 1300-1600 Ε, και να γίνεται αυτός ο πανικός με τις προπαραγγελίες στην Ελλάδα, είναι για τον πολίτη της καθημερινότητας ένα είδος προσβολής. Αλλά έστω και αν αυτοί που τα έχουν (τα χρήματα εννοώ), και δεν ξέρουν τι να τα κάνουν, γιατί αν διαιρέσει κάποιος το ποσόν των 15 εκατομμυρίων Ε με την τιμή του κινητού (1300 Ε) ο αριθμός είναι περίπου 11.500 άτομα. 

Ωραία θα μου πείτε δεν είναι πολλοί. Είναι μια ελίτ. Ναι, αλλά η εικόνα που δίνεται προς τα έξω σε περίοδο κρίσης δεν είναι καλή. Η έστω παραπλανητική. Να υποθέτουν οι δανειστές πως "Ορίστε, τι παραπονιέστε; Έχετε. Αφού θέλετε και iphone XS".

Ρε παιδί μου, το θεωρώ μια ανοησία. Να πάρεις δηλαδή ένα γκατζετάκι 1300 Ε, που στο κάτω κάτω τι δικαιολογεί την απόφασή σου, είσαι φανατικός του IOS; Το Android δεν θα σε κάλυπτε; Δεν θα σε κάλυπτε απείρως καλύτερα το παλιό Smsung ταμπλέτα, που λειτουργεί και ως κινητό και ως ταμπλέτα, με μια πολύ καλή οθόνη, μνήμη, και σχεδόν όλες τις λειτουργίες; Και αυτό πριν χρόνια στα 300 Ε περίπου ήταν ένα διαμάντι.

Και ωραία, το πήρες το i-phone XS. Ένα σκατουλάκι είναι. Να στο κλέψουν, να σου πέσει μέσα σε κανέναν οχετό, να σου πέσει από το αμάξι, να σου σπάσει. Δίνεις τόσο εύκολα τα 1300 για αυτό το πραγματάκι; 

Να τα δώσεις για έναν Ryzen και μια κάρτα γραφικών GTX και μια μητρική, εντάξει, σου βγάζω το καπέλο. Γιατί αυτά, είναι ένα desktop PC στο σπίτι σου. Ούτε κλοπή, ούτε πέσιμο, θα γίνεται 100% χρήση στα παιχνίδια, στις εφαρμογές, και θα σου κρατήσουν χρόνια.

Από την άλλη, επαφίεσαι σε μια εταιρία που πουλά τα ανταλλακτικά πανάκριβα;

Το μόνο που μπορώ να συμπεράνω, και να δικαιολογήσω την είδηση, είναι πως τα άτομα που προπαρήγγειλαν τα XS, με αυτά τα ποσά, είναι εντελώς Hi Class, που αγοράζουν και μια τσάντα Dior στα 500 Ε, η κανένα τρελό παπούτσι με 300 Ε. Δε νομίζω πως στον απλό κόσμο βρίσκονται άνθρωποι που θα έκαναν οικονομίες με κουμπαρά για να πάρουν το νέο iphone στην τιμή αυτή. 

Το θεωρώ ανοησία, ακόμα και αν είναι κάποιος φανατικός των Apple. Σε κάθε περίπτωση, όταν είσαι συνετός, αγοράζεις μια γενιά πίσω, με την εμφάνιση της νέας, όταν γίνεται η πτώση της τιμής στην προηγούμενη γενεά (πχ. CPU).