Πρόσφατα Νήματα
Facebook: Όσα δεν ήξερες....
Forum: Κοινωνική Δικτύωση
Τελευταία Ανάρτηση: matthew
17.08.2019 03:27
» Απαντήσεις: 16
» Βλεφαριάσματα: 22.687
Βασικά, ...
Forum: Ό,τι να 'ναι
Τελευταία Ανάρτηση: matthew
16.08.2019 03:48
» Απαντήσεις: 2
» Βλεφαριάσματα: 85
Oblivion IV The Elder Scr...
Forum: Παιχνίδια
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης
12.08.2019 21:28
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 37
Ποια CPU και έκδοση Windo...
Forum: Παιχνίδια
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης
12.08.2019 18:30
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 27
Πρόβλημα στην λειτουργία ...
Forum: Εφαρμογές - Προγράμματα - Scripts
Τελευταία Ανάρτηση: Λουκάς
10.08.2019 12:21
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 38

Γεια χαραντάν, Επισκέπτης
Πρέπει να γραφτείς πριν κάνεις ανάρτηση.

Όνομα χρήστη/Email:
  

Κωδικός
  

Ψάξε(Προχωρημένη Ψαχτική)

Στατιστικά Forum
» Μέλη: 1.866
» Νεότερο μέλος: download_freek
» Νήματα forum: 4.996
» Αναρτήσεις forum: 29.430

Πλήρη Στατιστικά

Συνδεδεμένα Όντα
30 άτομα συνδεδεμένα.
» 0 Μέλος(η)
26 Επισκέπτης(ες)
oBot, UptimeRobot, Google, Bing

 
  Oblivion IV The Elder Scrolls
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 12.08.2019 21:28 - Forum: Παιχνίδια - Χωρις Απαντήσεις

Αυτές τις μέρες εγκατέστησα κάποιο παιχνίδι που λέγεται Oblivion IV The Elder Scrolls.


Θα μου πείτε:

Α, τώρα ανακάλυψες το Oblivion; Ε, καλά σου ξυπνητούρια.

Λοιπόν όχι, δεν το ανακάλυψα τώρα. Το είχα υπόψη από περασμένες περιόδους, και προσπαθώντας να το εγκαταστήσω, δεν μου έπαιζε σωστά, και μου έκανε βλακείες στα γραφικά. Πιθανόν οι τότε ενσωματωμένες GPU (μια άχρηστη Intel ενσωματωμένη σε διπύρηνο επεξεργαστή, αλλά και μια σε φορητό) δεν έκαναν δουλειά, και το παιχνίδι τρελαινόταν. Ακόμα, είχα δει το παιχνίδι από You Tube videos gameplay.

Που θέλω να καταλήξω;

Πως το Oblivion, το οποίο είναι ένα παιχνίδι του 2006 από την Bethesda Softworks, και που είχε πάρει 95% σε Metacritic και σε άλλα game sites, έχει ανακηρυχθεί ίσως το καλύτερο RPG όλων των εποχών, επιβεβαιώνει την θεωρία μου πως:

Σε ένα καλό παιχνίδι, δεν παίζουν ρόλο τόσο τα γραφικά, όσο το Gameplay.

Τα γραφικά στο Oblivion δεν είναι τέλεια, είναι όμως αυτά που πρέπει για το συγκεκριμένο παιχνίδι. Αυτό που είναι εξαιρετικό, είναι πως ο τίτλος περιέχει τον λεγόμενο Ανοικτό Κόσμο, είναι ένα παιχνίδι Open Wold ονομαζόμενο.

Αυτό σημαίνει πως ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος, αποτελείται από βουνά, πεδιάδες, ποτάμια, λίμνες, χωριά, πόλεις, κάστρα, και ανθρώπους.

Οι πορείες που κάνεις είναι μεγάλες, τα τοπία υπέροχα, τα δάση, η άγρια φύση, τα ζώα, τα φυτά. Οι διάλογοι, τα ερείπια, οι κατακόμβες, οι σπηλιές, λες πως δεν πρόκειται να τελειώσεις ποτέ.

Οι περιπέτειες (Quests) και όχι «Missions” όπως στα πολεμικά FPS, είναι μεγάλες, πολλές και αναβαθμίζονται με SubQuests. Αυτές είναι οι αποστολές, αλλά λέγονται όπως είπαμε περιπέτειες. Αυτό, για να πηγαίνει το μυαλό μας στα Kings Quest.

H ιστορία με το Open World (ανοικτός κόσμος) με μεγάλες πεζοπορίες, και απέραντα τοπία, ξεκίνησε αναφανδόν από ένα παιχνίδι που λεγόταν Chrome, και το είχε βγάλει η Techland στο 2003. Ήταν ένα SCI Fi FPS. Ακολούθησε η πώληση σε μία άλλη εταιρία που έβγαλε τη συνέχεια του, το Chrome SpecForce, πάλι ανοικτού κόσμου. Και μετά, για τα παραπάνω δύο, ακολούθησε η εξαφάνιση. 

Πέρασαν τρία χρόνια, έως ότου ξαναδούμε τον ανοικτό κόσμο στο Oblivion, ένα παιχνίδι που έκανε πάταγο, και στις κονσόλες και στο PC. Όσοι το έπαιξαν λένε πως ήταν το καλύτερο παιχνίδι της ζωής τους.

Η μουσική κλασσική και υποβλητική, καθώς και το στόρι διαδραματίζεται στον Μεσαίωνα. Η παραμύθα είναι απαραίτητη, και χρειάζονται περίεργα ονόματα, βασιλιάδες, πρίγκηπες, πριγκίπισσες, παλάτια, μάγοι, ξόρκια, goblins, τέρατα, τόξα, βέλη και όλα τα συναφή. Στο Oblivion υπάρχουν ΟΛΑ!

Ποια είναι τα αρνητικά σημεία;

Ένα είναι ο εθισμός και οι ατελείωτες ώρες που θα χαθεί κάποιος παίζοντας. Ένας παίκτης λέει πως έκανε 40 ώρες για την πρώτη αποστολή, ένας άλλος πως σπατάλησε 300 ώρες, ενώ ένα video gameplay σε YT μπορεί να διαρκέσει και 7 ώρες παιξίματος.

Άλλο σημείο είναι η δυσκολία του παιχνιδιού. Η πολυπλοκότητα στη δημιουργία χαρακτήρων, επιλογή, το πόσο διαπλέκονται οι παράμετροι για τα μαγικά ξόρκια, τη δύναμη, την αντοχή, την εκμάθηση, την κούραση του χαρακτήρα, και άλλα.

Η ατελείωτη ποικιλία σε αντικείμενα, spells, που σε μπερδεύουν, και αν δεν είσαι έμπειρος παιχνιδάς μπορείς να χαθείς. Η να μην μπορείς να απομνημονεύσεις ονόματα (που είναι περίεργα), και στην τελική να μην ξέρεις ούτε σε ποια περιπέτεια είσαι, ούτε που πρέπει να πας και τι να κάνεις. Εδώ έχεις να κοιτάς πάλι τον χάρτη, το ημερολόγιο αποστολών, να δεις τι δυνατότητες έχεις (έχει και τηλεμεταφορές από πόλη σε πόλη). 

Οι δυνατότητες και ικανότητες ξεκλειδώματος πορτών, τα χρήματα, οι επιλογές στους διαλόγους, οι ερωτήσεις. Τι να πρωτοαναφέρει κανείς; Είναι αλήθεια πως και στα ξεκλειδώματα κλειδαριών υπάρχει δυσκολία, και σου τη σπάει όταν προσπαθείς πολύ με το ποντίκι, και λες «μα τι κάνω λάθος» ;

Κάπου θα μπει ο παίκτης σε πειρασμό και θα περάσει ορισμένα cheat codes από την κονσόλα με την περισπωμένη, για να αυξήσει την μαγεία και τις ικανότητες του, και έτσι να μην τον τρώνε εύκολα οι αντίπαλοι.

Η συνέχεια του Oblivion είναι το Skyrim. Υπάρχουν διαφωνίες για το ποιο από τα δύο είναι καλύτερο, αρκετοί λένε πως το Oblivion δεν ξεπερνιέται με τίποτα.

Άλλο καλό, είναι πως το παιχνίδι παίζεται με βατό hardware. Οι απαιτήσεις δεν είναι μεγάλες, και δεν απαιτεί μεγάλο χώρο στον δίσκο.
Αυτό, σε αντίθεση με τα σύγχρονα παιχνίδια που έχουν ξεφύγει (πχ. DOOM 5 στα 45 Gb δίσκο).

Επιτέλους, ένα παιχνίδι που δεν είναι μόνο «μπαμ μπούμ», αλλά δίνεται βάρος, στην υπόθεση, και στις ικανότητες. Και η προσπάθεια να τσιγκλά συνεχώς τον παίκτη, και να του οξύνει την σκέψη με τεχνοτροπίες.

Είναι δηλαδή ένα παιχνίδι διασκέδασης, αλλά και σκέψης / ικανοτήτων.

Ένα τέλειο RPG.

Και τι δεν έχει, μέρα, νύχτα, δάση, λύκους, ξεκούραση, ξενοδοχεία, κλεψίματα, φύλακες, όλα μα όλα τα έχει! Ότι επιθυμεί η ψυχή ενός RPG gamer!

To κατέβασμα του παιχνιδιού είναι εύκολο, καθώς έχοντας περάσει 13 χρόνια από την έκδοση του, τα πράγματα όσον αφορά τον συγκεκριμένο τίτλο είναι «ελαστικά».


  Ποια CPU και έκδοση Windows για παλιότερα παιχνίδια;
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 12.08.2019 18:30 - Forum: Παιχνίδια - Χωρις Απαντήσεις

Πριν κάποιους μήνες είχα κάνει μια αγορά, μια μεταχειρισμένη CPU στο παλιό κλασσικό socket 775. Αυτό λοιπόν παίρνει τους απλούς Pentium 4 (single core multithreaded), dual core η Core 2 duo, και τους Quad Core.

Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για όλες τις μητρικές 775. Θα πρέπει να είναι σύγχρονες για να παίρνουν διπύρηνους και ειδικά τετραπύρηνους.

Εν τω μεταξύ, στην αγορά των μητρικών αυτών (στην Ελλάδα τουλάχιστον), πηγαίνουν στα 80-88 Ε, δύο μοντέλα που έχουν μείνει της Gigabyte και Asrock.
Αυτό, γιατί οι πωλήτριες εταιρίες ξέρουν πως ο αγοραστής στοχεύει στη φτηνή λύση,και θα την βγάλει με μεταχειρισμένο επεξεργαστή στα 20 Ε, οπότε σου λένε
«ας του βροντήξω την μητρική σε τιμή» ονομάζοντάς την «σπάνια».

Σε ερώτηση μου προς τον πωλητή, που ήταν έμπειρος, να προτιμήσω τον Core 2 Duo στα 3 Ghz η τον Core 2 Quad στα 2.6 GHz, μου έκανε με την σειρά του την 
Ερώτηση αν το μηχάνημα θα προορίζονταν για gaming η multitasking. Μου είπε πως στο gaming παίζει ρόλο η συχνότητα, ενώ στο multitasking οι πυρήνες. 

Σε μια έρευνα που έκανα όσον αφορά τη σύγκριση CPU με δύο πυρήνες, σε σύγκριση με CPU με 4 πυρήνες και στην απόδοση τους σε ορισμένα παιχνίδια,
σε άλλα videos οι επιδόσεις είναι περίπου οι ίδιες, ενώ σε μερικά, οι επεξεργαστές με 4 πυρήνες βγάζουν περισσότερα FPS (Frames per Second) σε συγκεκριμένα παιχνίδια. 

Σε συζητήσεις για το θέμα, υπάρχουν ολόκληρα κατεβατά σε κείμενα και πολύ μπλα μπλα, και ακτίθονται διαγράμματα δοκιμών. Εκεί, βλέπεις μεν ότι οι διπύρηνοι σε μεγαλύτερες συχνότητες τα καταφέρνουν εξίσου καλά με τους τετραπύρηνους σε χαμηλότερες. Έχουν μεγαλύτερη CPU usage (χρήση), αλλά λόγω της συχνότητας, τα αποτελέσματα είναι περίπου τα ίδια.

Εδώ, μπαίνει ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα:

Τα παλιότερα παιχνίδια (και δεν αναφέρομαι σε αρχαία όπως Quake, η Legend of Kyrandia), αλλά στα παιχνίδια θρύλους περιόδου 2000-2010 περίπου,
με παράδειγμα τα Oblivion, Far Cry, Sim City, Skyrim, Fallout, Crysis, εκμεταλλεύονται από έναν έως δύο πυρήνες το πολύ. Τα περισσότερα από αυτά μάλιστα μόνο έναν πυρήνα. Αυτό, μπορεί κανείς να το δει αν ανοίξει την διαχείρηση εργασιών στα Windows.

Πράγματι, εκεί θα δει πως παίζοντας Crysis ας πούμε, και σε συγκεκριμένη έκδοση των Windows, ο ένας πυρήνας απασχολείται στο μέγιστο, ενώ οι άλλοι όχι. Και εδώ απογοητεύεται, γιατί σου λέει «τι τους πήρα τους πυρήνες αφού δεν τους χρησιμοποιεί το παιχνίδι» ;

Οπότε, αν κάποιος σκοπεύει να παίξει τα παιχνίδια θρύλους «της δεκαετίας 2000», τι θα πρέπει να διαλέξει σε CPU για να έχει την καλύτερη απόδοση; Σημειώνεται πως όχι μόνο παλιά παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται πυρήνες, αλλά αν οι εκδόσεις των Windows είναι οι τελευταίες, όπως τα 10, πολλά από τα παιχνίδια μπορεί να μην παίζουν και καθόλου.

Τι γίνεται επίσης όσον αφορά τις εκδόσεις 32 bit και 64bit των Windows που προορίζονται για gaming; Εδώ, μπορούμε να πούμε πως τα παιχνίδια απευθύνονταν τότε κυρίως στους home χρήστες, που χρησιμοποιούσαν τις εκδόσεις 32 bit των Windows. Τα περισσότερα απευθύνονταν στα Windows XP Service Pack 2 32bit με Direct X 9.0. 

Οι εκδόσεις όμως των 32bit σε Windows 7, την πιο κοντινή έκδοση στα XP, είναι σήμερα πολύ προβληματικές. Ειδικά όσον αφορά τις αναβαθμίσεις (ενημερώσεις), και ακόμα βλέπουν μνήμη έως 3 Gb. Αν υπάρχουν 4 Gb εγκατεστημένα, οι 32bit εκδόσεις δεν τα βλέπουν (σε ρεαλιστικές εγκαταστάσεις).
Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τους gamers, είναι το CPU throttling. Τι είναι αυτό;

Πρόκειται για την λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας, κατά την οποία ένας επεξεργαστής κατεβάζει συχνότητα αν δει πως δεν υπάρχουν ενεργές εφαρμογές με απαιτήσεις. Εδώ λοιπόν ο gamer, και με το δίκιο του, θέλει να κάνει την CPU να τρέχει στην μέγιστη συχνότητα, χωρίς να ανεβοκατεβάζει. Αυτό, επιτυγχανόταν στους μονοπύρηνους, που έτρεχαν σταθερά στα 3 GHz, αφού δεν διέθεταν καν την λειτουργία throttling. Στους διπύρηνους και τετραπύρηνους, με κάποια settings από το BIOS, γίνεται μια προσπάθεια να μένει η CPU στην μέγιστη συχνότητα, αλλά αυτά τα settings (σε δικά μου πειράματα) δεν πιάνουν, και επίσης δεν είναι καλό να τίθονται γιατί η CPU μπορεί να μην προστατεύεται σε τυχόν υπερθέρμανση.

Άλλα settings είναι μέσω της διαχείρισης ενέργειας στα Windows, όπου αν θέσουμε πάλι πως το ελάχιστο λειτουργίας της CPU θα είναι το 100%, ναι μεν το throttling δεν σταματάει να συμβαίνει, αλλά γίνεται σε μεγαλύτερες συχνότητες «ταβανιού».

Αναρωτιούνται λοιπόν οι παιχνιδάδες, ποια είναι η χρυσή τομή, και πως πρέπει να φτιάξουν ένα Windows PC για “τα παιχνίδια της δεκαετίας 2000»;
Από πολλές εγκαταστάσεις και δοκιμές που έκανα, κατέληξα σε μερικά συμπεράσματα:

1. Τα Windows 10 είναι εντελώς ακατάλληλα. Έχουν μεγάλη ασυμβατότητα σε παλιότερα παιχνίδια. Πολλά δεν παίζουν καν, η δεν εγκαθίστανται.

2. Τα Windows 7 ναι μεν έχουν ομαλό παίξιμο και μεγάλη συμβατότητα, αλλά είναι πολύ προβληματικά σε ενημερώσεις, και μετά από ενημερώσεις γίνονται αργά σαν λειτουργικό σύστημα. 

3. Τα 64 bit είναι προτιμητέα σε κάθε περίπτωση. Αν και πολλά παιχνίδια προορίζονταν για τα 32bit, παίζουν καλά και κανονικά σε εκδόσεις των 64.
Το πιο σημαντικό είναι πως μπορούμε να δούμε μνήμη πάνω από τα 3 Gb, ενώ στην περίπτωση των 32bit, χάνουμε 1 Gb στα 4 Gb. Για να μην πούμε για την περίπτωση των 8 Gb, εκεί βλέπουμε μόνο 3 και χάνουμε 5 Gb.

4. Η καλύτερη λύση είναι τα Windows 8.1 στα 64bit. Οι ενημερώσεις είναι ομαλές, ελεγχόμενες από εμάς, υπάρχει ενσωματωμένο antivirus (Windows defender).

Όσον αφορά τους επεξεργαστές:

1. Οι παλιοί single core multithreaded στα 3 GHz είναι πολύ καλή λύση, ειδικά αν καταφέρουμε και τους κάνουμε ασφαλές overclocking σε μια συχνότητα από 3.6 GHz έως 4 GHz. Είναι οι πιο συμβατές CPU στα παιχνίδια «εποχής».

2. Οι dual core (Core 2 Duo), δείχνουν να είναι επίσης πολύ καλοί σε μεγάλες συχνότητες (στα 3 GHz), αν καταφέρουμε overclocking θα είναι επίσης καλό. Σε πολλά παιχνίδια, και οι δύο πυρήνες εκμεταλλεύονται.

3. Σε Quad core, όσο μπορούμε να αγοράσουμε με μεγαλύτερη συχνότητα,
Πλησιάζοντας τα 3 GHz, βλέποντας και την απόδοση προς τιμή. Η χρυσή τομή πάει στα 2.8 GHz, αφού στα 3 GHz οι τιμές είναι πιο ψηλές λόγω συχνότητας. Αν καταφέρουμε ασφαλές overclocking θα είναι καλό. Εδώ, είμαστε πολύ «μέσα» σε παιχνίδια «συνόρου δεκαετίας» (δηλαδή 2010 και μετά) που μπορεί να εκμεταλλεύονται 4 πυρήνες.

4. Η επιλογή Dual Core μεγαλύτερη συχνότητας vs. Quad core μικρότερης, παραμένει ερωτηματικό. Παίζει ρόλο και το τι παιχνίδι παίζει. Η απάντηση είναι δύσκολη. Το να πάρει κανείς τον Quad Core σκεπτόμενος «θα είμαι σίγουρα μέσα, ενώ με τον Core 2 Duo που ξέρεις» είναι αμφιλεγόμενη. 

Τελικά μας συμφέρει η παλιούρα, η κάτι σε νεότερο;

Αν κάνεις μια σύνθεση παλιούρας, θα δώσεις περίπου τα παρακάτω:

Μητρική 775 στα 85 Ε
Επεξεργαστή μεταχειρισμένο Dual core / Quad core στα 20 E 
Μνήμη DDR 3 στα 1066 / 1333 MHz, 2Χ2Gb στα 24 Ε.
Κάρτα γραφικών μια R7 στα 110 Ε
Σύνολο: 239 Ε.

Σύγχρονη σύνθεση:
Επεξεργαστής: Athlon 220GE 2 πυρήνων στα 3.4 GHz με ενσωματωμένη Radeon Vega 3 GPU στα 69 Ε.
Μητρική AM4 φτηνή, στα 50 Ε.
Μνήμη DDR 4 2Χ4 Gb στα 40 Ε.
Κάρτα γραφικών: Όχι, έχεις την Vega 3 ενσωματωμένη.
Σύνολο: 159 Ε.

Δηλαδή πάμε στα 160 Ε με την Vega 3, που είναι ανώτερη από R7 (υποτίθεται), και με μνήμη που τρέχει στα 2400 MHz.

Συνεπώς συμφέρει καλύτερα η σύγχρονη σύνθεση με τις ελάχιστες προδιαγραφές ΕΚΤΟΣ αν στην σύσθεση παλιατσαρίας έχουμε ήδη παλιά κομμάτια
όπως την CPU η παλιότερη κάρτα γραφικών και τις μνήμες ήδη στην κατοχή μας. Εδώ, θα αγοράσουμε μόνο την μητρική.


  Πρόβλημα στην λειτουργία zotero addon στο libreOffice
Αναρτήθηκε από: Λουκάς - 10.08.2019 12:21 - Forum: Εφαρμογές - Προγράμματα - Scripts - Χωρις Απαντήσεις

Γεια σας.
Σε ubuntu-mate προσπαθώ να εγκαταστήσω το zotero addon στο libreOffice αλλά βγάζει το μήνυμα

Κώδικας:
could not create Java implementation loader

Στο libreOffice βγάζει τα σηματάκια του zotero αλλά δεν είναι ενεργά.

.Ψάχνοντας  λύση έκανα διάφορα τα οποία μέχρι τώρα δεν απέδωσαν :
Κώδικας:
α) εγκατάσταση από "λογισμικό" java-jre-ondra
β) κατέβασμα από oracle και εγκατάσταση του πακέτου  jdk-12.0.2_linux-x64_bin.
γ) απεγκατάσταση java-jre-ondra
δ)εγκατάσταση jre-8u221-linux-x64.tar.gz

Στην επιλογή libreOffice Εργαλεία>επιλογές>libreOffice>προχωρημένα έχω τσεκ στο χρήση περιβάλλοντος χρόνου εκτέλεσης java αλλά ο πίνακας από κάτω είναι κενός ενώ σε διάφορα site  τον έδειχνε να έχει επιλογές που αν τις τσεκάρεις λύνεται (Ίσως ) το θέμα...
Α, με το firefox το zotero συνεργάζεται μια χαρά
Κάποια λύση;


  ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΔΙΑΝΟΜΗ ΓΙΑ ΓΡΑΦΙΚΑ KDE
Αναρτήθηκε από: blackm76 - 30.07.2019 23:00 - Forum: Περιβάλλοντα Εργασίας - Απαντήσεις (7)

ποια ειναι η καλυτερη διανομη με γραφικα kde;;;;

οταν λεω καλυτερη εννοω.,,,,

1)σταθεροτερη
2)με πληρη δυνατοτητες του γραφικου περιβαλοντος
3)χωρις πολλα εξτρα στο γραφικο περιβαλλον απο διαφορες διανομες
4)και φυσικα αν ειναι δυνατον να την περασω μια φορα και να μην χρειαστει να ξανα κανω φορματ ποτε,αλλα με την αναβαθμιση να αναβαθμιζεται και αυτο στην νεοτερη εκδοση.
*πανω σε αυτο που γραφω στο 4 ..παλιοτερα ειχα arch linux me kde γραφικα σε ενα λαπτοπ αλλα σε καθε αναβαθμιση ολο κατι δεν δουλευε...καποιο προγραμμα οτιδηποτε.και εψαχνα συνεχεια.
τωρα ειδα οτι εβγαλε rolling διανομη και η opensuse alla δεν ξερω τι παιζει με αυτην.οι σταθερες θεωρητηκα ειναι ποιο σταθερες οπως το λεει η λεξη αλλα καθε φορα που βγαινει νεα εκδοση πρεπει να κανεις φορματ.
δεν υπαρχει μια διανομη να τα συνδυαζει ολα;;;


  Βασικά, ...
Αναρτήθηκε από: matthew - 25.07.2019 06:06 - Forum: Ό,τι να 'ναι - Απαντήσεις (2)

Ότι να 'ναι, γενικά λοιπόν. Cool
Αποφάσισαν λέει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι έγινε το "Την πρώτη Ιουλίου η Ελλάδα σβήνει το τσιγάρο", πριν μια δεκαετία το 2009 όταν τέθηκε σε ισχύ ο... ήδη ισχύων Peng_pytajnik αντικαπνιστικός νόμος;
https://www.vice.com/gr/article/d3nn4m/a...a-163-etwn


  Κάρτες γραφικών Nvidia και drivers
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 16.07.2019 16:13 - Forum: Hardware - Απαντήσεις (3)

Εδώ και μερικά χρόνια είχα βάλει στόχο να αγοράσω μια κάρτα γραφικών μέσης ισχύος για να μπορώ να παίζω τα σύγχρονα FPS παιχνίδια (πχ. DOOM 4).

Θα έπρεπε λοιπόν η κάρτα να έπαιζε στις εκδόσεις των Windows αλλά να ήταν καλή και σε Linux. Είναι γνωστό πως στο Linux πηγαίνουν καλά οι 
κάρτες με Nvidia chip, οπότε και προσανατολίστικα προς τα εκεί. Η επιλογή ήταν ανάμεσα σε μια GT 1030 και σε GTX 1050. H δεύτερη είναι 60 Ε
πιο ακριβή (συγκεκριμένα οι 1030 πηγαίνουν 100 Ε περίπου ενώ οι 1050 στα 160 Ε).

Από την άλλη, μία με AMD Radeon R7 πήγαινε στα 100 Ε, ενώ μια R5 στα 50 Ε.

Κατέληξα στην GTX 1050, αγοράζοντας ένα μοντέλο της Gigabyte με 3Gb RAM DDR5. 

Μετά την εγκατάσταση (PCI express 16) διαπίστωσα πως το σύστημα ψύξης της κάρτας ήταν νεκρό, και τα ανεμιστηράκια δεν δούλευαν. 
Η κάρτα άρχισε να ζεματάει, και έτσι αφαίρεσα το σύστημα αυτό, προσαρμόζοντας ανεμιστήρα στα 80mm με τροφοδοσία από την
μητρική. 

Το DVI-d ήταν 24+1 και όχι το παλιότερο 24+5, βέβαια αυτό δικαιολογείται, αλλά θέλει προσοχή, γιατί το DVI έχει δύο εκδόσεις και
πρέπει το καλώδιο να είναι συμβατό. Ευτυχώς εμένα ήταν το 24+1. 

Στη συνέχεια δοκίμασα να περάσω τους παραθυρικούς οδηγούς από το cd συνοδείας, όπου και διαπίστωσα πως κανένας οδηγός δεν πέρναγε.
Πήγα από το site της Nvidia, η της GeForce, όπου και κατέβασα τους οδηγούς (GTX 10 series). Μετά, είδα πως οι οδηγοί περνάνε μόνο σε
Win 8.1 η 10 και μάλιστα στα 64bit. Στα 32bit δεν περνάνε οδηγοί. 

Αυτά όλα εννοείται πως δεν τα λέει η κάρτα, αλλά ούτε και η Nvidia. Εκτός αν φταίει η κατασκευή της Gigabyte. 

Το αποτέλεσμα ήταν λοιπόν πως σε Win 8.1 64bit η κάρτα παίζει καλά (και σε Win 10 64bit επίσης εντάξει), και έχει την απόδοση που πρέπει.
Υπ' όψιν πως το πρόβλημα ανέφερε και άλλος ένας αγοραστής (για ύπαρξη οδηγών που παίζουν μόνο σε 64bit).

Σε Linux δεν δοκίμασα καν, ξέροντας πως γενικά οι Nvidia καλύπτονται σχεδόν όλες. 

Το συμπέρασμα όμως είναι πως η Nvidia δεν είναι πλέον το "πασπαρτού" που ξέραμε, και πως ο χρήστης (παιχνιδάς) θα πρέπει να λάβει
σοβαρά υπ' όψη του άλλα εναλλακτικά chip όπως AMD R7, το οποίο καλύπτεται μεν καλά σε Win (σε Linux ερωτηματικό), τη στιγμή
που οι επιδόσεις στο CPUboss.com είναι σχεδόν παρεμφερείς, και γλυτώνεις 50 Ε. Τα R7 πάνε στα 110 Ε περίπου. 

Γι' αυτό οι υποψήφιοι gamers ας εξετάσουν εναλλακτικές περιπτώσεις.


  Γεια σε ολους.
Αναρτήθηκε από: ggaatos - 07.07.2019 14:23 - Forum: Καλωσόρισμα νέων μελών - Χωρις Απαντήσεις

Γεια και χαρα σε ολους. Δεν ειμαι νεο μελος , αλλα λογω αγενειας μου , δεν συστηθηκα στην ομαδα , απο την οποια περνω πληροφοριες εδω και πολυ καιρο.
Καλως σας βρηκα λοιπον και ευχαριστω για ολα.


  Η ψύξη στο PC (μέρος 3)
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 13.06.2019 07:54 - Forum: Hardware - Χωρις Απαντήσεις

Στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου μας για την ψύξη στον προσωπικό υπολογιστή περιγράψαμε θέματα που αφορούν την θερμότητα, εισηγηθήκαμε την ιστορία της ψύξης στο desktop, αναλύσαμε επίσης τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιήσουμε την ψύξη. 

Στο τρίτο μέρος του άρθρου, θα δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε λύσεις για να επιτύχουμε καλή απαγωγή της θερμότητας από τον υπολογιστή μας, και ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν.

Πιο θερμά τα πράγματα σε Linux

Πριν ξεκινήσουμε το τρίτο μέρος, θα πρέπει να πούμε πως σε σχέση με τους υπολογιστές  Windows, οι υπολογιστές με Linux παράγουν περισσότερη θερμότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows έχουν οδηγούς υλικού που είναι σχεδιασμένοι ειδικά για αυτό το Λ/Σ, δίνοντας έμφαση στην διαχείριση ενέργειας. 

Στα Linux όμως (δηλαδή στις Linux διανομές), οι οδηγοί υλικού είναι είτε επανασχεδιασμένοι από τις κοινότητες, είτε έχουν γίνει ports, και δεν είναι τέλειοι ως προς το ενεργειακό θέμα. Μάλιστα, μερικές φορές σε laptops οι καταστάσεις αδράνειας δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Ακόμα, προγράμματα ειδικά για Windows όπως Adobe Flash, δεν είναι καλά προσαρμοσμένα σε Linux, και σαν αποτέλεσμα επιβαρύνουν την CPU με επιπρόσθετο φορτίο (load).

Έτσι, αν κάποιος αναπαράγει ένα You Tube video υψηλής ανάλυσης1080 και έχει σε Windows 25% χρήση CPU, σε Linux μπορεί να έχει ανάλογα 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έκλυση θερμότητας.

Αυτό ας μην μας τρομάζει, αν κάνουμε καλή ψύξη στο PC μας. Πρόβλημα ωστόσο έχουν τα Laptops, ειδικά όσα είναι “Designed for MS Windows”. Γι' αυτό, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα Laptop με Linux, καλό είναι να μην είναι “slim” καθώς αυτού του τύπου οι φορητοί θερμαίνονται πολύ. Αντίθετα παλαιότερου τύπου laptops είναι πιο ανθεκτικά στην θερμότητα και κάνουν καλύτερη απαγωγή και διαχείριση. 

Η διαφορά σε καταναλώσεις δεν είναι μεγάλη. Σκέψεις όπως πράσινη ενέργεια, εδώ δεν πρέπει να μας απασχολούν αφού μιλάμε για υπολογιστές και όχι για πλυντήρια.

Κουτί υπολογιστή

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία. Η επιλογή του κουτιού πρέπει να γίνεται με γνώμονα την δυνατότητα ψύξης, και όχι τη διακόσμηση (modding). 

Ναι η όχι στο παράθυρο modding;

Κουτιά με παράθυρα από πλεξιγκλάς πρέπει να αποφεύγονται. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ροή αέρα μεταφέρει σκόνη, η οποία επικάθεται στο πλαστικό παράθυρο. Έτσι, ο χρήστης θα ανοίγει συχνά τον υπολογιστή και θα ξεσκονίζει. Ο λόγος ύπαρξης του παραθύρου είναι να επιδεικνύει τα εσωτερικά μέρη που και αυτά όπως καταλαβαίνουμε θα πιάνουν σκόνη. 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ύπαρξη παραθύρου μας στερεί τις πλαϊνές οπές αέρα, που μας χρειάζονται για να ψύχεται η κάρτα γραφικών.

Στην περίπτωση παραθύρου, ο χρήστης αναγκαστικά θα πάει η σε φίλτρα, που με τη σειρά τους μειώνουν την ροή αέρα στο κουτί. Την σκόνη δεν την αποφεύγουμε, και κατά μέσον όρο πρέπει να καθαρίζουμε τον υπολογιστή μία φορά τον χρόνο. Δεν χρειάζεται όμως να μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεσκονίζουμε κάθε τρεις και λίγο.

Η ιστορία του modding είναι όπως λέει και η λέξη μία μόδα, που δεν ταιριάζει στον σοβαρό χρήστη. Ειρωνικά σχόλια από φίλους του θα έρθουν γρήγορα όπως “Υπολογιστής Λούνα Παρκ”, η  “Παιδική χαρά”.

Πλαϊνές οπές

Οι πλαϊνές οπές αέρα είναι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Εκεί, δεν χρειάζεται να προσαρμόσουμε άμεσα ανεμιστήρες, εκτός αν κρίνουμε αργότερα ότι είναι απαραίτητο. Θα τις αφήσουμε ως έχουν, έχοντας κατά νου τι συμβαίνει με την κάρτα γραφικών, και αν η τελευταία θερμαίνεται πολύ. Αν ναι, μπορούμε να προσθέσουμε έναν η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες κουτιού να της ωθούν αέρα. 

Ταβάνι

Κουτιά με οπές αέρα στο ταβάνι, αν και είναι καλύτερα για ψύξη, θα πρέπει να αποφευχθούν καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης κάποιου υγρού μέσα στον υπολογιστή (από καφέ, πορτοκαλάδα η άλλο), από το γραφείο, επειδή ο πύργος συνήθως βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα από το τραπέζι μας. 

Αν παρόλα αυτά υπάρχουν οπές ταβανιού, η τις αφήνουμε ως έχουν, η προσθέτουμε ανεμιστήρες εξαγωγής θερμού αέρα. 

Μήκος κουτιού

Το μήκος του κουτιού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν θα χρησιμοποιηθεί ισχυρή κάρτα γραφικών. Αυτές οι κάρτες είναι μακριές, και θα πρέπει να υπολογιστεί ένα συν στον ελεύθερο χώρο πέρα από το μάκρος της κάρτας. Σημειώνεται πως λίγα κουτιά έχουν μεγάλο μήκος, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην επιλογή.

Πλάτος κουτιού

Το πλάτος του κουτιού έχει σημασία να είναι αρκετό ώστε να χωρά ψύκτρα τύπου πύργου, αν ο επεξεργαστής μας είναι ισχυρός, και κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσουμε ψύκτρα τέτοιου τύπου. Το ύψος της ψύκτρας πύργου θα πρέπει να μετρηθεί, και στη συνέχεια πριν την αγορά κουτιού να σημειωθεί το πλάτος κουτιού έτσι ώστε να την χωράει άνετα. 

Οι κατασκευαστές κουτιών βλέποντας το σημαντικό αυτό σημείο, φρόντισαν να κάνουν μια πατέντα στα κουτιά τους, μια προεξοχή στη λαμαρίνα στο πλάι, σηκώνοντας λίγο προς τα έξω το σασί, έτσι ώστε να μπορούν να χωρούν μεγάλες ψύκτρες.  

Αν κατά τύχη το πλάτος του κουτιού δεν μας βγάζει για μεγάλη ψύκτρα τύπου πύργου, τότε θα πάμε σε μεγάλη οριζόντια, η άλλου τύπου (με ενσωματωμένους ανεμιστήρες), που χωράει. Αλλά με άνεση, μην το ξεχνάμε. Καλό είναι πάντα να μην στριμώχνουμε.

Ύψος και άλλες λεπτομέρειες

Το ύψος του κουτιού ας είναι τουλάχιστον midi tower, καθώς τα mini έχουν λιγότερο χώρο, και θερμαίνονται περισσότερο. Mini δεν συνίσταται για ισχυρούς υπολογιστές. 

Η θέση του τροφοδοτικού στο κουτί παίζει και εκείνη έναν ρόλο, και όπως θα δούμε παρακάτω, θα προτιμηθεί η άνω θέση σε σχέση με την κάτω. 

Οι οπές ανεμιστήρων κουτιού στο πίσω μέρος έχουν πολύ μεγάλη σημασία διότι από εκεί είναι η κύρια οδός διαφυγής θερμού αέρα. Προτιμάμε τουλάχιστον μια θέση ανεμιστήρα στα 120mm (εξαγωγής αέρα). Αυτός δεν θα βουίζει πολύ λόγω μεγέθους, και θα κάνει καλή δουλειά. 

Στο μπροστινό μέρος του κουτιού πρέπει να έχουμε πάλι οπές εισαγωγής αέρα, και εδώ πάλι σαν μίνιμουμ θα προτείνουμε πάλι για έναν ανεμιστήρα 120mm (εισαγωγής αέρα).

Η ροή αέρα στο κουτί 

Η ροή αέρα στο κουτί είναι κατά κανόνα εισαγωγή ψυχρού αέρα από μπροστά και από κάτω, και εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος και επάνω. Ψυχρός αέρας μπορεί επίσης να μπαίνει και από τις πλαϊνές οπές είτε αυτές έχουν ανεμιστήρα είτε όχι. Από αυτές φροντίζουμε να κάνουμε εισαγωγή κρύου αέρα προς την κάρτα γραφικών. 

Εδώ, θα πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε οριζόντια ψύκτρα CPU. Αν ναι, ο ανεμιστήρας της θα πρέπει να φυσά προς την CPU. 

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί να μην δημιουργούμε συγκρουόμενα ρεύματα αέρα. Αν κάποιος ας πούμε επιλέξει με οριζόντια ψύκτρα CPU να ανεβάζει θερμό αέρα (από την CPU) προς το πλάι του κουτιού, και ταυτόχρονα στο πλάι έχει ανεμιστήρα που βάζει μέσα ψυχρό, εδώ θα έχει σύγκρουση δύο αντίθετων αερίων μαζών. Γι' αυτό όπως είπαμε στις οριζόντιες ψύκτρες καλό είναι να ωθούμε κρύο αέρα προς την CPU και τις μνήμες.

Γενικά να θυμόμαστε:

Κάτω και εμπρός: Εισαγωγή ψυχρού.
Άνω και πίσω: Εξαγωγή θερμού. 
Πλάι: Εισαγωγή ψυχρού.

Είδη πιέσεων 

Ισοσταθμισμένη

Ισοσταθμισμένη πίεση αέρα έχουμε όταν τα CFM εισαγωγής ψυχρού, είναι ίδια με τα CFM εξαγωγής θερμού. Με λίγα λόγια όσα κυβικά πόδια αέρα εισάγουμε, τόσα εξάγουμε. Ισοσταθμισμένη έχουμε όταν συνήθως υπάρχει ένας ανεμιστήρας 120mm μπροστά και ένας πάλι  120mm πίσω (στα ίδια RPM περίπου).

Υποπίεση

Συμβαίνει όταν κάνουμε ισχυρή εξαγωγή θερμού αέρα πίσω και επάνω, ενώ δεν κάνουμε επί τούτου εισαγωγή ψυχρού με ανεμιστήρα από μπροστά. Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα, και αφήνουμε την υποπίεση (κενό) να τραβά μόνη της τον κρύο αέρα. Πράγματι, σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε πως το κουτί ρουφά κρύο αέρα από μόνο του για να καλύψει το κενό.

Αυτό είναι καλή σχεδίαση για λιγότερο θόρυβο από φύσημα ανεμιστήρων, ειδικά από μπροστά. Περιπτώσεις τέτοιες βγάζουν αρκετά κρύα κουτιά, έως και παγωμένα θα λέγαμε. Αρκεί να έχουμε μια καλή εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος.

Υποπίεση μπορεί επίσης και να συμβαίνει αν έχουμε πολλά RPM / CFM (ισχυρότερους ανεμιστήρες) στην εξαγωγή και λιγότερα στην εισαγωγή, η άνισο αριθμό ανεμιστήρων εξαγωγής / εισαγωγής.

Υπερπίεση η συμπίεση

Είναι λάθος να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου, χωρίς να έχουμε καθόλου πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής του ζεστού. Πρόκειται συνήθως για σφάλμα που κάνει κάποιος αρχάριος, καθώς εξαγωγή ζεστού πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε. 

Αν τυχόν πέσουμε σε περίπτωση τέτοια, μπαίνει κρύος αέρας, και η υπερπίεση διώχνει απαλά τον ζεστό από τις πίσω και πάνω γρίλιες του κουτιού. Όμως μέρος του ζεστού αέρα παραμένει στο κουτί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέρμανση σε κουτί και εξαρτήματα.

Μια ισχυρή εξαγωγή θερμού, είναι να θυμόμαστε το πρώτο μέλημα. Το να βάζουμε μεν μέσα κρύο, αλλά να περιμένουμε από τον ζεστό να φεύγει από μόνος του ως μια απαλή αύρα, δεν είναι καλό. 

Ακόμα υπερπίεση μπορεί να προκύψει αν έχουμε ισχυρότερους ανεμιστήρες εισαγωγής παρά εξαγωγής. 

Τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό αποτελεί από μόνο του ένα μέσο εξαγωγής θερμού αέρα καθώς διαθέτει δικό του ανεμιστήρα (εξαγωγής) 80mm στο πίσω μέρος (περίπτωση υποπίεσης στο τροφοδοτικό). Άλλη περίπτωση είναι να έχουν ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου στο κάτω μέρος τους (120mm-140mm) εδώ θα έχουμε υπερπίεση ψυχρού μέσα στο τροφοδοτικό, και εξαγωγή του θερμού ως αύρα από τις πίσω γρίλιες του. 

Είχαμε πει πως η υπερπίεση δεν είναι το σωστό για το κουτί, ωστόσο στα τροφοδοτικά οι κατασκευαστές σκέφτηκαν πως αν κάνουν εισαγωγή ψυχρού από μέσα και κάτω, και σε μεγαλύτερα mm, ενώ αφήνουν το πίσω μέρος με απλές γρίλιες, γλυτώνουν τον θόρυβο. Ο ισχυρός αέρας εισαγωγής δίνει έτσι μια ικανοποιητική αύρα εξαγωγής.

Θέση τροφοδοτικού στο κουτί

Η θέση του τροφοδοτικού παραδοσιακά ήταν στο επάνω μέρος του κουτιού. Έτσι, είχαμε ένα ακόμα μέσο εξαγωγής του θερμού έξω από το κουτί. Μπορεί να πει κάποιος πως το τροφοδοτικό τραβά ήδη θερμό αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό του κουτιού, οπότε θα θερμαίνεται περισσότερο. Γι' αυτό τον λόγο καλό είναι η ροή αέρα στο κουτί να είναι πάντοτε καλή, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίσσευμα θερμότητας μέσα στο κουτί (για να την τραβά το τροφοδοτικό).

Τι γίνεται με τις περιπτώσεις που η θέση του τροφοδοτικού είναι στο κάτω μέρος του κουτιού;

Είναι μια σύγχρονη πατέντα που επέβαλλαν οι κατασκευαστές κουτιών για τον εξής λόγο: 

Να δώσουν μια αυτονομία στο τροφοδοτικό, έτσι ώστε να τραβά εξωτερικό αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού, και αφού τον περάσει από μέσα του, να τον εξάγει πάλι προς τα πίσω. Εδώ, το τροφοδοτικό δεν εισάγει ήδη θερμασμένο αέρα από το εσωτερικό του κουτιού. Έχει δική του ροή. 

Τα τροφοδοτικά αυτού του τύπου, είναι συνήθως με τον ανεμιστήρα 120mm στο κάτω μέρος τους.

Οπότε τι γίνεται αν διαθέτουμε τροφοδοτικό με 80άρη ανεμιστήρα πίσω ενώ το κάτω του είναι καλυμμένο με μέταλλο, και διαθέτει γρίλιες απλά στο πίσω μέρος του; Τίποτα. Απλά δεν θα εκμεταλλεύεται το κάτω μέρος του κουτιού (οπές ειδικά σχεδιασμένες για τροφοδοτικά με κάτω ανεμιστήρα).

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι το ότι αν έχουμε κουτί με θέση τροφοδοτικού κάτω, συνεπώς με γρίλιες κουτιού κάτω, θα πρέπει το κουτί να έχει καλά ποδαράκια που να του δίνουν απόσταση από το έδαφος, και άρα χώρο για εισαγωγή κρύου αέρα, αλλά και να αποφεύγουμε τοποθέτηση χαλιού. Το τελευταίο θα εμποδίζει εισαγωγή κρύου αέρα στο τροφοδοτικό.

Τελικά να προτιμά κανείς τα κουτιά κάτω τοποθέτησης τροφοδοτικού η τα επάνω; Οι γνώμες διίστανται, και γνώμη του γράφοντος είναι να προτιμά καλύτερα το κουτί με άνω τοποθέτηση τροφοδοτικού (για ψυκτικούς λόγους). Είναι θετικό σημείο το να τραβά θερμό αέρα μέσα από το κουτί, και να τον εξάγει, συν του ότι γειτνιάζει με την ψύκτρα της CPU, και εισάγει και από εκεί θερμό. 

Γενικά για τα τροφοδοτικά

Αν και δεν είναι του παρόντος να σημειώσουμε πως τα τροφοδοτικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα Watts ισχύος που μπορούν να δώσουν στον υπολογιστή. Έτσι έχουμε των 300 W, 350 W, 400 W, 450 W και ούτω καθεξής. 

Ανάλογα με την ισχύ που χρειάζεται ένας χρήστης, (υπάρχουν τα PC Power Supply Calculators) με αυτά κάνει έναν υπολογισμό, και βρίσκει την ισχύ ανάλογα με τα εξαρτήματα του, επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μνήμες, δίσκο και άλλα. Στη συνέχεια καλό είναι στην ισχύ αυτή, να ανέβει θα λέγαμε 100 Watts, έτσι ώστε το τροφοδοτικό να μην ζορίζεται (stress) στα εξαρτήματα του όταν οι απαιτήσεις ρεύματος διαρκούν πολλή ώρα, όπως στο gaming. 

Αν δηλαδή το calculator τον βγάλει στα 300 Watts, ας αγοράσει ένα των 400 η 450 Watts. Θα έχει έτσι επεκτασιμότητα στο μέλλον (για αναβαθμίσεις), όπου το τροφοδοτικό θα τον καλύψει.

Τροφοδοτικά που πιέζονται (stress), λογικό είναι να δημιουργούν πολλή θερμότητα καθώς τα εξαρτήματα τους δεν διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η είναι μικρότερων αντοχών σε ρεύματα. Αντίθετα, τροφοδοτικά προορισμένα για μεγαλύτερες ισχείς είναι σχεδιασμένα με άνεση στα ρεύματα που θα διαπερνούν τα εξαρτήματα τους, και σαν αποτέλεσμα θα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα.

Τα τροφοδοτικά έχουν έναν συντελεστή απόδοσης έναν αριθμό επί τοις εκατό. Αυτός εκφράζει τον λόγο ισχύος εξόδου προς ισχύ εισόδου. Αν για παράδειγμα σε κάθε 100 Watts ισχύος που τραβά από το δίκτυο της πρίζας, το τροφοδοτικό αποδίδει στον υπολογιστή 70 Watts, τότε τα 30 Watts μετατρέπονται σε θερμότητα μέσα στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό έχει συντελεστή απόδοσης 70% αφού σε κάθε 100 W αποδίδει τα 70.  

Συμπεραίνει κάποιος πως τροφοδοτικά με χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης, θερμαίνονται περισσότερο. Γι' αυτό, ένας αξιοπρεπής συντελεστής πρέπει να υπάρχει. Αν, δεν διαθέτουμε πολλά χρήματα, και έτσι έχουμε ένα θερμότερο τροφοδοτικό χαμηλής απόδοσης και ισχύος σε Watts, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε μια καλή ροή αέρα κουτιού για να το ψυχραίνει. 

Κάρτα γραφικών

Μιλήσαμε αρκετά στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου για τις κάρτες γραφικών λέγοντας πως ειδικά οι ισχυρές θερμαίνονται πολύ. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν επάνω τους προειδοποιητικό για κίνδυνο εγκαύματος αν κάποιος τις αγγίξει ενώ λειτουργούν. Τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η κατάσταση με αυτές;

Αν ο χρήστης διαπιστώσει μεγάλη έκλυση θερμότητας από κάρτα γραφικών, και δεν θέλει να αλλάξει την ψύκτρα της με μεγαλύτερη (VGA Cooling), τότε απλά φροντίζει να έχει καλή ροή αέρα στο κουτί, και να προσθέσει ένα η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες για να της προωθούν κρύο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Άλλη ενέργεια είναι (θα πρέπει να είναι έμπειρος ο χρήστης), να αλλάξει την θερμοαγώγιμη πάστα με καλύτερη, και να καθαρίζει τους ανεμιστήρες και τις οπές εισαγωγής και εξαγωγής αέρα της κάρτας. Τέλος η δραστική και καλύτερη λύση είναι να προχωρήσει σε αλλαγή ψύκτρας της κάρτας με μία μεγάλη.

Αλλαγή ψύκτρας με μεγάλη VGA Cooler

Οι μεγάλες ψύκτρες καρτών γραφικών είναι ακριβές, όχι σαν υλικά, αλλά επειδή οι εταιρίες θεωρούν πως οι παιχνιδάδες τις έχουν ανάγκη (ειδικά οι overclockers). Υποθέτουν ακόμα πως οι κάρτες έχουν την δική τους ψύκτρα, και όποιος την αλλάζει είναι διατεθειμένος να πληρώσει. 

Οι ψύκτρες VGA έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την θερμική ισχύ σε Watts την οποία μπορούν να απομακρύνουν. Μερικές πολύ καλές μπορούν να απομακρύνουν και 150-200 Watts. Συνοδεύονται  από μεγάλους ανεμιστήρες των 92-120mm. Αυτές οι ψύκτρες δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Όταν αλλαχτεί η ψύκτρα μιας VGA, οι νέοι ανεμιστήρες δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από τα pins της ίδιας της κάρτας (η οποία τροφοδοτούσε ένα έως δύο μικρά ανεμιστηράκια), αλλά θα πρέπει να κάνουμε σύνδεση με αντάπτορα έτσι ώστε να παίρνουν ρεύμα είτε από τη molex, είτε (για έναν μόνο ανεμιστήρα) από θέση της μητρικής. Αν παίρνουμε από θέση της μητρικής, θα έχουμε ένδειξη στο BIOS, και σε προγράμματα. 

Προσοχή στο εξής: Αν μιλάμε για έναν μόνο ανεμιστήρα, μπορούμε να πάρουμε από την μητρική. Αν είναι δύο μεγάλοι, δεν πρέπει να πάρουμε από την μητρική με τυχόν πατέντα παραλληλισμού, γιατί θα ξεπεράσουμε το επιτρεπόμενο ρεύμα και θα κάψουμε εξαρτήματα της μητρικής. Εδώ, θα πρέπει να πάρουμε η από molex, η να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων και στη συνέχεια να δώσουμε τροφοδοσία από το πάνελ. 

Ακόμα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο παρακάτω σημείο: Αν αφαιρουμένης της stock ψύκτρας κάρτας γραφικών (η οποία ίσως έπιανε και τις μνήμες γραφικών), οι μνήμες μείνουν “ορφανές” από ψύκτρα, τότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε με ειδικές μικροψύκτρες για την καθεμία επιπρόσθετα.
Διότι αν τις αφήσουμε μόνες τους, μπορεί μεν να τις πιάνει η ροή αέρα της ψύκτρας GPU, αλλά ίσως δεν είναι αρκετή για αυτές. 

Το ίδιο ισχύει και για τους σταθεροποιητές τάσης της κάρτας, οι οποίοι συνήθως έχουν δική τους μπάρα ψύξης. Αν όμως επαφείονταν στην stock ψύκτρα κάρτας γραφικών, και εκείνη αφαιρεθεί για να αντικατασταθεί, δεν θα πρέπει οι σταθεροποιητές να μείνουν χωρίς ψύξη. Θα πρέπει ίσως να προσθέσουμε ψυκτική μπάρα. 

Πάντως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις αφού οι επαγγελματικές ψύκτρες VGA που βγάζουν οι εταιρίες γνωρίζουν αυτά τα θέματα και φροντίζουν να τα καλύπτουν. Αλλά καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί προς αποφυγή ατυχήματος.

Μεριμνούμε ώστε η κάρτα γραφικών να είναι άνετη, και να μην περιβάλλεται από καλώδια ατάκτως εριμμένα στο PC. Να την διαπερνά καλά το ρεύμα αέρα του κουτιού.

(Τέλος τρίτου μέρους του άρθρου). 
Λόγω μεγάλου μεγέθους θα ολοκληρώσουμε με ένα επόμενο μέρος (τελευταίο).


  Η ψύξη στο desktop (μέρος 2)
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 28.05.2019 19:56 - Forum: Hardware - Χωρις Απαντήσεις

Λόγω μεγάλου μεγέθους του άρθρου, το μέρος Β από τη σειρά άρθρων "Η ψύξη στο desktop" θα δημοσιευτεί στο φόρουμ. 

Για το πρώτο μέρος διαβάζετε στην ιστοσελίδα, ενώ το μέρος Γ πιθανότατα λόγω επίσης μεγάλης έκτασης να αναρτηθεί πάλι εδώ.

Καλό διάβασμα.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναλύσαμε θέματα της θερμότητας, της ανάγκης απομάκρυνσης της από τα μέρη ενός επιτραπέζιου υπολογιστή, κάναμε επίσης μια ιστορική αναδρομή της ψύξης στους οικιακούς υπολογιστές από την δεκαετία του 80 έως σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε την ψύξη.
Να θυμόμαστε πάντα πως η θερμότητα λειτουργεί ως ρευστό, που μετακινείται από ένα μέρος με υψηλότερη θερμοκρασία, σε ένα άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία. Πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζονται οι μέθοδοι της ψύξης.

Υλικά που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του υπολογιστή

Για να πραγματοποιήσουμε την ψύξη σε έναν επιτραπέζιο (desktop) υπολογιστή, χρησιμοποιούμε ορισμένα υλικά. Αυτά μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε σε κάποιες ομάδες και να αναλύσουμε την καθεμία από αυτές.

Θερμοαπαγωγό κουτί (fanless pc case)

Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση, όπου δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ανεμιστήρες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κουτί ειδικά σχεδιασμένο, έτσι ώστε το ίδιο να αποτελεί από μόνο του το ψυγείο, και η θερμότητα από τα εξαρτήματα να μεταφέρεται με κάποιους τρόπους στο σασί (εξωτερικό μέρος του κουτιού).

Τα θερμοαπαγωγά κουτιά έχουν συνήθως τέτοια σχεδίαση έτσι ώστε να περιλαμβάνουν παράλληλα μεταλλικά φύλλα στο εξωτερικό τους. Μερικά είναι κυβικού σχήματος, θυμίζοντας φουτουριστικές κατασκευές. Τα μεταλλικά πτερύγια βοηθούν στο να δημιουργείται μεγαλύτερη επιφάνεια, έτσι ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί γύρω τους στο εξωτερικό περιβάλλον, να απάγει την θερμότητα.

Στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι κάπως πολύπλοκα. Η μητρική πλακέτα, καθώς και η κάρτα γραφικών χρειάζεται να μπουν επακριβώς σε συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε ο κεντρικός επεξεργαστής (CPU), και ο επεξεργαστής γραφικών (GPU), να βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες ώστε να εφαρμόζονται επάνω τους δύο διατάξεις.

Αυτές, αποτελούνται από δύο μικρές τετράγωνες επίπεδες πλατφόρμες, που συνδέονται με θερμαγωγούς σωλήνες. Η μία μικροπλατφόρμα εφαρμόζει στον κεντρικό επεξεργαστή, και η άλλη βιδώνει σε ειδική θέση στο σασί. Με λίγα λόγια συνδέουμε θερμικά τον επεξεργαστή με το σασί αφενός, και αφ' ετέρου τον επεξεργαστή γραφικών πάλι με το σασί (διαμέσου των σωλήνων).

Η απόσταση όμως είναι αυστηρά μετρημένη, διότι τα σωληνάκια δεν είναι εύκαμπτα. Η είναι ελάχιστα ελαστικά, έτσι ώστε να προσδίδουν κάποια ευχέρεια, και να επιτρέπουν μικρές αποκλίσεις. Το ίδιο, και πιο δύσκολο, ισχύει και για την κάρτα γραφικών.

Το κουτί, στο εξωτερικό του μέρος θα είναι ζεστό εξ' αιτίας της μεταφοράς θερμότητας. Λόγω μεγέθους του κουτιού όμως, η θερμότητα αυτή θα είναι ανεπαίσθητη. Ίσως πιο έντονη τα Καλοκαίρια. 

Η δυσκολία έγκειται στις συγκεκριμένες θέσεις των εξαρτημάτων, και όπως αντιλαμβανόμαστε τα κουτιά αυτά έχουν συμβατότητα με μία γκάμα μητρικών πλακετών και καρτών γραφικών (που αναφέρονται), διότι οι επεξεργαστές πρέπει να βρίσκονται εκεί που πρέπει.

Αυτό, αποτρέπει τους χρήστες από την αγορά των κουτιών αυτών, καθώς τα τελευταία έχουν και υψηλότερες τιμές. Οι εταιρίες παραγωγής τους υποθέτουν πως τα θερμοαπαγωγά κουτιά (fanless pc cases) προορίζονται για μια ελίτ χρηστών που αποζητά μια τελειότητα και καθόλου θόρυβο.

Εδώ, πρέπει να πούμε πως ο θόρυβος στον επιτραπέζιο υπολογιστή, δεν προέρχεται τόσο από τους ανεμιστήρες (ειδικά των 120mm), όσο από το μοτέρ του σκληρού δίσκου. Ειδικά αν αυτός έχει 7.200 rpm – 10.000 rpm.  Αρκετοί θα μιλήσουν για δίσκο SSD. Ας μην βιαστούν, καθώς  ένας HDD χρειάζεται για μεγαλύτερη αποθήκευση, η καθώς τα torrents και άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν πολύ τον σκληρό δίσκο. Επειδή ένας SSD δεν πρέπει να έχει έντονη χρήση, η λύση SSD δεν είναι απόλυτη.

Ψύκτρες κεντρικού επεξεργαστή

Οι ψύκτρες για κεντρικούς επεξεργαστές είναι διαφόρων ειδών. 

Ψύκτρες μασίφ (από μονήρες υλικό), χωρίς θερμαγωγούς σωλήνες

Είναι κατηγορία ψυκτρών που αποτελούνται από αλουμίνιο, η χαλκό. Χρησιμοποιούνταν πολύ στο παρελθόν, ειδικά στα sockets 370, 462, 478, 939. Όλη η ψύκτρα είναι ένα μεταλλικό κομμάτι που εφάρμοζε στο socket με συγκεκριμένο τρόπο. Επάνω, τοποθετούνταν ένας ανεμιστήρας καταλλήλων διαστάσεων, συνήθως 60mm. Σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για επεξεργαστή, παρά μόνο για ψύξη των chip της μητρικής πλακέτας. 

Μασίφ μικτού τύπου

Ήταν ψύκτρες σαν τις παραπάνω, αλλά με προσθήκη χάλκινου τμήματος στην επαφή με τον επεξεργαστή, και συνοδευτικό ανεμιστήρα. Τέτοιου είδους ήταν οι stock ψύκτρες της Intel για socket 775, και ορισμένες stock της AMD. Τα φύλλα είχαν αεροδυναμικό κυκλικό σχήμα, και ο ανεμιστήρας ήταν έξυπνου τύπου με 4 ακροδέκτες (ακροδέκτης ελέγχου στροφών).

Αρκετές φορές ήταν καλή λύση που δεν παρουσίαζε παρενέργειες, και συνόδευε τον υπολογιστή κατά την διάρκεια ζωής του. Προβλήματα υπερθέρμανσης ξεκινούσαν μόνο όταν ορισμένοι χρήστες δοκίμαζαν overclocking χρησιμοποιώντας την stock ψύκτρα χωρίς αλλαγή πάστας, η χωρίς αλλαγή ανεμιστήρα με ισχυρότερο. 

Αρνητικό σημείο ήταν πως το συγκεκριμένο σχήμα τους δεν επέτρεπε εύκολα την αλλαγή του ανεμιστήρα, ο οποίος είχε ειδικές διαστάσεις και σχήμα. 

Ψύκτρες με θερμαγωγούς σωλήνες χωρίς ενσωματωμένο ανεμιστήρα   

Είναι ο κύριος τύπος ψύκτρας που συναντάμε σήμερα. Αποτελούνται στο σώμα από δύο είδη μετάλλων, αλουμίνιο για τα φύλλα τους, και χαλκό για την πλατφόρμα επαφής με τον επεξεργαστή, καθώς και για το εξωτερικό μέρος των θερμαγωγών σωλήνων.

Να θυμίσουμε εδώ, πως ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας από το αλουμίνιο, αλλά λόγω του κόστους (και της οξείδωσης του) μπαίνει μόνο σε ορισμένα σημεία της ψύκτρας.

Οι ψύκτρες αυτές παίρνουν επάνω τους από έναν έως τέσσερις ανεμιστήρες, συνήθως των 120mm. Ο προσανατολισμός τους είναι κάθετος η οριζόντιος. Στην περίπτωση της κάθετης ψύκτρας (πύργος), μπορεί το σώμα να είναι ένα, η να μοιράζεται σε δύο σώματα. Όταν έχουμε δύο σώματα (υπό πύργους), ανεμιστήρες μπαίνουν και ανάμεσα σαν σάντουιτς. 

Οι κάθετες ψύκτρες τοποθετούνται έτσι, ώστε η εκροή αέρα να αντικρίζει την πίσω πλευρά του κουτιού, και τις ανάλογες οπές διαφυγής. 

Οι οριζόντιες ψύκτρες προορίζονται για κουτιά μικρότερου μεγέθους, τα λεγόμενα multimedia desktop, η για την περίπτωση που το πλάτος του κουτιού είναι μικρό, και δεν χωράει μια ψύκτρα τύπου πύργου. Οι οριζόντιας διάταξης ψύκτρες φροντίζουν έτσι ώστε η πλατφόρμα φύλλων τους να βρίσκεται αρκετά επάνω από τις μνήμες. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί στην ψύξη των μνημών, καθώς η ροή αέρα από τον ανεμιστήρα συμπεριλαμβάνει και αυτές. 

Η εισροή / εκροή αέρα στις οριζόντιες ψύκτρες είναι ένα ερωτηματικό. Άλλοι χρήστες προτιμούν τον ανεμιστήρα να σπρώχνει τον αέρα προς την ψύκτρα, όμως εδώ θα έρχεται θερμότερος προς τις μνήμες και την μητρική. Άλλοι λένε πως είναι καλύτερα η εκροή να γίνεται προς τα επάνω. Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται αέρας από το κάτω μέρος, και σπρώχνεται προς τις πλαϊνές οπές του κουτιού, όπου θα βγει στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Πιστεύουμε πως η καλύτερη περίπτωση είναι η ώθηση του αέρα προς την ψύκτρα, έστω και αν βγαίνει ελάχιστα θερμότερος προς τις μνήμες. Η ροή είναι αρκετή (και μεγάλη) για να ψύχει και αυτές. 

Οι θερμαγωγοί σωλήνες είναι κατασκευές που συνδέουν την πλατφόρμα επαφής του επεξεργαστή, με τα φύλλα της ψύκτρας. Σαν εξωτερικό υλικό έχουν χαλκό. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ξεγελούν, και να κάνουν κάποιον να νομίζει πως είναι από μονήρες υλικό. Όμως δεν είναι έτσι.
Οι σωλήνες αυτοί αποτελούνται εξωτερικά από χαλκό, ενώ μέσα υπάρχει ένας κεραμικός μανδύας (καλός αγωγός της θερμότητας), και στο εσωτερικό έχουμε ένα κενό. Στο κενό αυτό βρίσκεται ένα πτητικό υγρό συνήθως οινόπνευμα. 

Η λειτουργία των σωλήνων έγκειται στο να μεταφέρουν την θερμότητα με τρεις τρόπους. Μέσω του εξωτερικού χάλκινου επιστρώματος, ακόμα διαμέσου του κεραμικού υλικού, αλλά και με τον κύκλο εξάτμισης υγροποίησης του πτητικού υγρού. Πράγματι, λόγω της θέρμανσης, το πτητικό υγρό εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από την πλατφόρμα (CPU). Στη συνέχεια το εξαερωμένο υγρό ανεβαίνει προς τα επάνω όπου συναντά ψυχρό περιβάλλον, λόγω των φύλλων της ψύκτρας που ψύχονται από τον ανεμιστήρα. Εκεί, υγροποιείται αποδίδοντας θερμότητα στα φύλλα αλουμινίου. Ως υγρό πέφτει προς το κάτω μέρος, για να ξεκινήσει πάλι νέος κύκλος εξαέρωσης και υγροποίησης. 

Σε ορισμένες ψύκτρες, οι θερμαγωγοί σωλήνες που περνούν από την πλατφόρμα που εφάπτεται της CPU, είναι επιπεδοποιημένοι, και έρχονται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς διαπερνούν την πλατφόρμα από το εσωτερικό της. 

Θα σημειώσουμε εδώ, πως όσο περισσότερους θερμαγωγούς σωλήνες διαθέτει μια ψύκτρα, τόσο αυξάνει η δυνατότητα της θερμικής μεταφοράς. Στις σύγχρονες ψύκτρες ο αριθμός των σωλήνων κυμαίνεται από δύο έως οκτώ.

Οι διαστάσεις των ψυκτρών αυτού του τύπου κυμαίνονται. Παλαιότερες ψύκτρες ήταν περισσότερο ογκώδεις, δίνοντας έμφαση σε περισσότερα φύλλα αλουμινίου, και στο μέγεθος τους. Εννοείται πως όσο περισσότερα φύλλα έχουμε, τόσο το καλύτερο, αφού η επιφάνεια ψύξης αυξάνει.

Παρόλα αυτά, σε πιο μοντέρνες ψύκτρες, τα υλικά έχουν καλυτερεύσει σε ποιότητα, καθώς και ο αριθμός των σωλήνων, έτσι το ολικό μέγεθος της ψύκτρας είναι μικρότερο. Αυτό, διότι δίνεται έμφαση στη ροή του αέρα που διαπερνά τα φύλλα. Όταν αυτά έχουν μικρότερες επιφάνειες, έρχονται συνεχώς σε επαφή με μεγάλη ροή αέρα. Αντίθετα, όταν οι επιφάνειες είναι μεγάλες, η ροή του αέρα στο εσωτερικό της ψύκτρας μικραίνει. 

Οι ανεμιστήρες στις ψύκτρες εφαρμόζονται με μεταλλικά κλιπ. Αν τα χάσει κάποιος, πωλούνται ξεχωριστά για διάφορα μεγέθη. Το πιο θετικό σημείο των ψυκτρών αυτού του τύπου είναι πως όταν οι ανεμιστήρες χαλάσουν, μπορούν να αλλαχτούν, αλλά και ο χρήστης να επιλέξει τους ανεμιστήρες της αρεσκείας του. 

Ψύκτρες με θερμαγωγούς σωλήνες και ενσωματωμένο ανεμιστήρα

Πρόκειται για παραλλαγή των ψυκτρών που περιγράψαμε παραπάνω, με την διαφορά πως έχουν τον, η τους, ανεμιστήρες ενσωματωμένους. Το αρνητικό τους σημείο είναι πως αν ο ανεμιστήρας χαλάσει με την πάροδο του χρόνου, και δεν επισκευάζεται, η ψύκτρα καθίσταται άχρηστη. Βέβαια, λόγω της σύντηξης ψύκτρας / ανεμιστήρα, οι εταιρίες κατασκευής έχουν υπόψιν τους την παραπάνω περίπτωση και έτσι φροντίζουν οι συνοδευτικοί ανεμιστήρες να είναι πολύ καλής ποιότητας. 

Περιπτώσεις ψύκτρας με ενσωματωμένο ανεμιστήρα είναι οι οριζόντιες μαργαρίτες, μικρές η μεγάλες, καθώς και οι κάθετες. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν έως και δύο ανεμιστήρες σε διάταξη σάντουιτς. Αρκετές τέτοιες ψύκτρες είναι μεγάλου μεγέθους, και πολύ αποτελεσματικές, στο σημείο που να ελκύουν τον χρήστη να τις προτιμά σαν μια συνολική λύση. Η αλήθεια είναι πως είναι βολικές και ποιοτικές. 

Ο αριθμός των θερμαγωγών σωλήνων σε αυτές τις διατάξεις είναι μικρότερος, συνήθως τρεις, και τα σχήματα τους είναι ακόμα και περιστροφικά, για να ακολουθούν τα σχήματα των φύλλων.

Ψύκτρες που προορίζονται για ψύξη χωρίς ανεμιστήρα (fanless CPU coolers)

Είναι σπάνιες περιπτώσεις, αλλά μπορούμε να πούμε πως αρκετοί σκέφτονται την χρήση τους. Πρόκειται για ψύκτρες μεγάλου μεγέθους και πολλών φύλλων. Οι κυλινδρικού σχήματος θυμίζουν φίλτρο αυτοκινήτου, η κυκλική θήκη για slides, ενός slide projector. 

Οι τετράγωνου σχήματος ψύκτρες του τύπου αυτού είναι μεγάλες, και κυβιστικές. Διαθέτουν αρκετούς θερμαγωγούς σωλήνες. 

Η λειτουργία τους βασίζεται στην ροή αέρα των ανεμιστήρων του κουτιού. Έτσι, όταν χρησιμοποιεί κάποιος τέτοιου είδους ψύκτρα, φροντίζει ώστε να έχει καλή ροή αέρα στο κουτί, με εμπρός η πίσω ανεμιστήρες, καθώς και να μην παρεμβάλλονται εμπόδια στην ροή του αέρα (όπως καλώδια τύπου πλακέ parallel ATA). 

Μία υποπερίπτωση, που εξετάζει ο χρήστης, είναι να μην υπάρχουν καν ανεμιστήρες κουτιού, αλλά το κουτί να έχει πολλές και καλές οπές εξαερισμού. Εδώ βέβαια θα πρέπει να μετρηθούν θερμοκρασίες επεξεργαστή με τις ψύκτρες αυτές, και να αποφασίσει κάποιος τι θα κάνει παραπέρα. Πάντως, το μέγεθος και μόνο των ψυκτρών αυτών, μας προϊδεάζει πως η απαγωγή θερμότητας είναι τέτοια, που δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Το αρνητικό τους σημείο είναι το μεγάλο μέγεθος, άρα εδώ θα πρέπει να γίνει σωστή κατανομή καλωδιώσεων για να υπάρχει ελεύθερος χώρος, και το βάρος τους.

Ψύκτρες καρτών γραφικών (VGA cooler η GPU cooler)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μιλήσαμε για την πρόκληση της ψύξης μιας κάρτας γραφικών. 
Σήμερα, οι ψύκτρες που χρησιμοποιούν οι κάρτες γραφικών είναι έτοιμες και ενσωματωμένες επάνω τους με ειδικές βίδες (μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται ελατήρια στις βίδες αυτές), και εξωτερικό συνοδευτικό μεταλλικό κέλυφος. Το μεταλλικό περικάλυμμα εξυπηρετεί αισθητικό σκοπό και marketing, αποτέλεσμα όμως έχει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό. 

Επειδή πολλές φορές οι stock ψύκτρες είναι ανεπαρκείς, οι χρήστες σκέπτονται σοβαρά την αλλαγή τους. Για αυτό τον σκοπό κυκλοφορούν ειδικές ψύκτρες VGA που ανήκουν στον τύπο της ψύκτρας με θερμαγωγούς σωλήνες, και είτε έχουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες είτε όχι. 

Οι σοβαρές προτάσεις είναι οι ψύκτρες χωρίς ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους διατάξεις που μπορούν να πάρουν επάνω τους δύο η τρεις ανεμιστήρες των 92mm - 120mm. Το σχήμα τους είναι οριζόντιο, και φροντίζουν έτσι ώστε η ροή του αέρα να περνά με πίεση και στις μνήμες των καρτών γραφικών. Οι τελευταίες βρίσκονται από κάτω, και ψύχονται από ειδικές μικροψύκτρες που προσκολλώνται επάνω τους με κολλητικές ταινίες διπλής όψης. Οι ταινίες αυτές είναι θερμοαπαγωγές. 

Ένα σημείο που ψύχεται ακόμα στις κάρτες γραφικών είναι οι σταθεροποιητές τάσης. Διαθέτουν μικρή μπάρα μικροψύξης που εφαρμόζει με ειδικά κλιπ στην κάρτα, και ακουμπά τα τρανζίστορ σταθεροποίησης τάσης.

Ένα σημείο που θα αναλύσουμε αργότερα, στο τρίτο μέρος του άρθρου, είναι πως οι μεγάλες ψύκτρες καρτών γραφικών αναφέρουν πόσα watt θερμικής ισχύος μπορούν να απομακρύνουν.

Οι σημερινές after market (επιλογής του χρήστη) ψύκτρες καρτών γραφικών, είναι αποτελεσματικές, και μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Το μόνο αρνητικό τους σημείο είναι το μεγάλο μέγεθος, και η εμπειρία και προσοχή που χρειάζεται στην τοποθέτησή τους (αντικατάσταση της stock ψύκτρας).

Ανεμιστήρες  

Οι ανεμιστήρες είναι το δεύτερο σημαντικό μας εργαλείο στην μάχη της ψύξης. Είναι απλές κατασκευές που περιλαμβάνουν μικρό μοτέρ συνεχούς ρεύματος, μία “φτερωτή” (κυκλική διάταξη με πτερύγια), και ένα πλαίσιο στήριξης. Για την πιο αθόρυβη λειτουργία τους συμπεριλαμβάνουν στο εσωτερικό κάποιους τύπους ρουλεμάν και βουρτσάκια. Η σύνδεση τους με το ρεύμα γίνεται με ένα ειδικό κλιπ (fan connector) που κουμπώνει σε θέση της μητρικής πλακέτας.

Ανάλογα με το μέγεθος, οι ανεμιστήρες κατατάσσονται σε 40mm, 60mm, 80mm, 92mm, 120mm και 140mm. Ανάλογα με το είδος, κατηγοριοποιούνται σε ανεμιστήρες ειδικά για το κουτί του υπολογιστή, η για την ψύκτρα της CPU / GPU. 

Δύο χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων είναι οι στροφές ανά λεπτό (RPM), και τα κυβικά πόδια ροής αέρα ανά λεπτό (CFM). 

Διακρίνουμε ανεμιστήρες πολύστροφους (υψηλών RPM) η αργόστροφους (χαμηλών RPM και χαμηλότερου θορύβου). Άλλοι ανεμιστήρες είναι υψηλής ροής πολλών CFM και σαν αποτέλεσμα πιο θορυβώδεις, ενώ άλλη κατηγορία είναι χαμηλότερης ροής αλλά υψηλότερης στατικής πίεσης. 

Υπάρχει διάκριση όσον αφορά τον θόρυβο που προκαλεί ένας ανεμιστήρας, το γνωστό βούισμα. Αυτό, μετριέται σε dB. 

Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι το υλικό κατασκευής. Σε σοβαρούς ανεμιστήρες το υλικό είναι ειδικό πλαστικό (πολυκαρμπονάτ) μαύρου χρώματος, ενώ σε εκείνους που προορίζονται για case modding (διακόσμηση κουτιού), το υλικό είναι λεπτότερο σε πάχος, διαφανές, έγχρωμο η φθορίζον, και συμπεριλαμβάνονται μικρά leds φωτισμού.  

Ένα ακόμα σημείο, είναι τα pins σύνδεσης στο κλιπ. Σε ανεμιστήρες κουτιού (αλλά και απλούς CPU), έχουμε 3 pins. Το μαύρο είναι η γείωση, το κόκκινο τα +5V / +12V, και το κίτρινο ο ανιχνευτής ταχύτητας (σήμα). Ο ανιχνευτής, δίνει την πληροφορία στο BIOS για το αν ο ανεμιστήρας λειτουργεί, και στις πόσες στροφές ανά λεπτό, πράγμα που βλέπουμε στις οθόνες μας όταν πηγαίνουμε στο BIOS PC health status. 

Σε πιο εξελιγμένους ανεμιστήρες CPU με τύπο σύνδεσης 4 pins, το μαύρο είναι η γείωση, το κίτρινο τα +5V /+12V,  το πράσινο ο ανιχνευτής (sensor), και το μπλε είναι το pin ελέγχου, από όπου ο υπολογιστής αυξομειώνει αυτόματα τις στροφές του ανεμιστήρα ανάλογα με την θερμοκρασία του επεξεργαστή. 

Ανεμιστήρες στατικής πίεσης (static pressure fans)

Είναι η πλειοψηφία των ανεμιστήρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ονομάζονται έτσι γιατί δημιουργούν υψηλή πίεση στην πλευρά εκροής του αέρα. Αυτό μας βολεύει στην περίπτωση των ψυκτρών CPU, αφού τα φύλλα της ψύξης αποτελούν ένα εμπόδιο. Γι' αυτό χρειάζεται ροή αέρα με πίεση που διατηρείται, έτσι ώστε ο πεπιεσμένος αέρας να διαπερνά τα φύλλα αλουμινίου. 

Για να επιτύχουν υψηλή πίεση, οι ανεμιστήρες αυτοί, διαθέτουν πυκνά πτερύγια μεγάλης επιφάνειας, με μικρή γωνία ως προς τον ορίζοντα. Εκτός από την ψύκτρα της CPU, χρησιμοποιούνται και στο κουτί, επειδή υπάρχει η υπόθεση πως διάφορα καλώδια και άλλα εμπόδια στο εσωτερικό του κουτιού θα απαιτήσουν ροή αέρα με πίεση (που θα τα υπερκεράσει).

Οι ανεμιστήρες αυτοί τείνουν να είναι λιγότερο θορυβώδεις αφού η γωνία των πτερυγίων ωθεί τα τελευταία να εισέρχονται στο αέριο ρευστό με ευκολία, αλλά να το συμπιέζουν ωστόσο.

Σημειώνεται πως στο τρίτο μέρος του άρθρου θα γίνει ειδική μνεία για τα είδη πίεσης αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή (υποπίεση, υπερπίεση και ισοσταθμισμένη πίεση). 

Ανεμιστήρες υψηλής ροής (high airflow fans)

Τους συναντάμε σπανιότερα, και προορίζονται κυρίως για το κουτί. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να τους χρησιμοποιήσουμε και σε ψύκτρα επεξεργαστή, καθώς εξασφαλίζουν υψηλή ροή (περισσότερα CFM), με αποτέλεσμα την ισχυρότερη ψύξη.

Τα πτερύγια τους είναι αραιά, στο στιλ προπέλας αεροπλάνου, έχουν μικρότερη επιφάνεια και μεγαλύτερη γωνία ως προς τον ορίζοντα του ανεμιστήρα (έως και 45 μοίρες). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χτυπούν με βία το αέριο ρευστό, και να το εξαναγκάζουν σε μεγαλύτερη ροή προς την πλευρά ώθησης. Έτσι βουίζουν περισσότερο, και γι' αυτό τον λόγο οι εταιρίες παραγωγής τους εφάρμοσαν ειδικές πατέντες στα πτερύγια όπως μικρές οδοντωτές περιοχές στις άκρες. 

Είδη ρουλεμάν στους ανεμιστήρες

Συναντάμε δύο κυρίως είδη. Τα Sleeve bearing και τα Ball bearing.

Sleeve bearing fans

Ο τύπος ρουλεμάν sleeve bearing χρησιμοποιεί δύο επιφάνειες με λιπαντικό λάδι ή γράσο ως επαφή τριβής. Συχνά χρησιμοποιούνται πορώδη υλικά για αυτολίπανση, απαιτώντας σπάνια συντήρηση ή αντικατάσταση. Ο τύπος αυτός είναι λιγότερο ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς οι επιφάνειες επαφής φθείρονται και το λιπαντικό στεγνώνει, οδηγώντας κάποτε σε αστοχία. 

Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να είναι περίπου 30.000 ώρες κάτω από θερμοκρασίες 50C. 
Τα ρουλεμάν αυτά ενδέχεται να έχουν κακή απόδοση όταν οι ανεμιστήρες τοποθετούνται σε θέση διαφορετική από την κάθετη. Είναι γενικά φθηνοί, πιο ήσυχοι σε χαμηλότερες ταχύτητες, και στην αρχή της ζωής τους, αλλά μπορούν να γίνουν πιο θορυβώδεις με την αύξηση της ηλικίας τους. 

Ball bearing fans

Ανεμιστήρες που διαθέτουν ρουλεμάν με σφαιρίδια. Είναι ακριβότεροι από εκείνους με  ρουλεμάν επιφανειών. Δεν υποφέρουν από τους ίδιους περιορισμούς προσανατολισμού όπως οι ανεμιστήρες με επιφάνειες, είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο αθόρυβοι σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής (RPM) . Η τυπική διάρκεια ζωής ενός ανεμιστήρα ρουλεμάν σφαιριδίων μπορεί να είναι πάνω από 60.000 ώρες στους 50C. 

Brush / Brushless

Δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος παράγοντας, πρόκειται για μικρά βουρτσάκια με ψιλή τρίχα, που σκοπό έχουν την αυτολίπανση, την σταθερότητα στην κίνηση και την απομάκρυνση σκόνης από το μοτέρ. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες είναι brusless (χωρίς βουρτσάκι). Αναφέρεται πως όταν ανεμιστήρες συμπεριλαμβάνουν βουρτσάκι, παράγουν στατικό ηλεκτρισμό κατά την λειτουργία, και ηλεκτρικό θόρυβο EMI (ElectroΜagnetic Interference). Γι' αυτό, σπάνια βλέπουμε σε ορισμένους ανεμιστήρες έναν μικρό κεραμικό πυκνωτή να συνδέει τους πόλους τους (για την μείωση της EMI).   

Φίλτρα σκόνης

Εάν επιλέξουμε να τα τοποθετήσουμε, η θέση τους είναι μόνο στη πρόσοψη του κουτιού, και μπροστά από τους ανεμιστήρες που εισάγουν αέρα στο κουτί. Είναι φτιαγμένα από πορώδες ναύλον, και μας θυμίζουν το υλικό που είναι σκεπασμένη μια καινούργια μητρική πλακέτα υπολογιστή όταν την αγοράζουμε. Σκοπός τους είναι να συγκρατούν τη σκόνη κατά την είσοδο του αέρα. Να αποτρέπουν τη συγκέντρωσή της στα εξαρτήματα του υπολογιστή. 

Βέβαια, η προσθήκη φίλτρων μειώνει την ροή του εισερχόμενου αέρα από τους μπροστινούς ανεμιστήρες. Είναι ένα δίλημμα, στο οποίο ο χρήστης καλείται να αποφασίσει για το αν θα χρησιμοποιήσει τα φίλτρα η όχι. Με φίλτρα, λιγότερη σκόνη. Χωρίς φίλτρα, περισσότερη. 

Ειδικά αν χρησιμοποιείται κουτί modding με πλαϊνά παράθυρα, και η συχνή συγκέντρωση σκόνης είναι θέμα, τα φίλτρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Επάνω τους, εκτός από σκόνη, επικάθεται και καπνός τσιγάρου που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ελαφρώς κολλώδες μείγμα. Γι' αυτό κατά τον καθαρισμό τους ίσως να χρειάζεται και πλύσιμο / στέγνωμα των φίλτρων.

Πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων (PC fan control panel)

Πρόκειται για διατάξεις που τοποθετούνται στην πρόσοψη του κουτιού, και καταλαμβάνουν μία η δύο θέσεις θήκης cd / dvd drive, η αν είναι μικρά, αγκαζάρουν την θέση του παλιού diskette drive.

Χρησιμοποιούνταν πολύ στο παρελθόν, ενώ σήμερα όχι, λόγω των πρόσθετων αυτοματισμών στον έλεγχο των ανεμιστήρων μέσω BIOS η λειτουργικού συστήματος.
Σκοπός τους είναι ο έλεγχος των στροφών, με απώτερο στόχο ένα πιο ήσυχο υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο είδη πάνελ. Απλά με ροοστάτες (ποτενσιόμετρα), που ελέγχουν έως και τέσσερις ανεμιστήρες. Απαιτούν μία σύνδεση τροφοδοσίας από molex, και διαθέτουν 4 θέσεις για συνδέσεις ανεμιστήρων.

Άλλα, πιο σύνθετα πάνελ διαθέτουν θερμόμετρα που ο χρήστης τοποθετεί στα μέρη που θέλει να ελέγξει τις θερμοκρασίες, όπως εμβόλιμα μέσα στην ψύκτρα του επεξεργαστή κοντά στην βάση της, η στην ψύκτρα της κάρτας γραφικών.

Υπάρχουν κυκλώματα στα πάνελ αυτά, τα οποία με αυτόματο τρόπο, και σύμφωνα με τις ενδείξεις των θερμομέτρων, ρυθμίζουν τις στροφές των ανάλογων ανεμιστήρων που αφορούν τα συγκεκριμένα θερμόμετρα. Δηλαδή, θερμόμετρο CPU, έλεγχος ανεμιστήρα CPU, θερμόμετρο GPU, έλεγχος ανεμιστήρα GPU.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους τα πάνελ, απαιτούν να τροφοδοτούνται τα ίδια με μιά θέση από molex. Μέσω της τροφοδοσίας αυτής, δίνουν ρεύμα στους ανεμιστήρες που ελέγχουν. 

Στο πάνελ, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται επίσης θέσεις καρτών SD, micro SD, η USB hubs που αυξάνουν την χρηστικότητα τους. 

Παράλληλα, τα αυτόματα πάνελ έχουν ενδεικτικά με leds, που πληροφορούν τον χρήστη με ψηφιακές ενδείξεις θερμοκρασιών. Μερικά διαθέτουν μικρά κουμπιά προγραμματισμού τους από τον χρήστη. Ο τελευταίος προγραμματίζει τι θα συμβαίνει όταν μία θερμοκρασία είναι σε μία συγκεκριμένη τιμή. Για παράδειγμα ο ανεμιστήρας αυξάνει στροφές όταν η θερμοκρασία από την ένδειξη του θερμομέτρου αγγίξει τους 40C, ενώ αυξάνει ακόμα περισσότερο όταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 45C.

Όσο θελκτική ακούγεται η ιστορία των αυτόματων πάνελ ελέγχου, τόσο απωθητικά είναι τα αρνητικά τους σημεία όπως επιπλέον καλώδια που γεμίζουν το κουτί, πολυπλοκότητα στις συνδέσεις, λανθασμένες ενδείξεις των θερμομέτρων από έλλειψη καταλλήλων θέσεων τοποθέτησής τους, αστοχίες στη λειτουργία τους, αγκαζάρισμα πολύτιμων θέσεων των drive, και άλλα.

Σήμερα τα πάνελ χρησιμοποιούνται σπάνια, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις power gamer χρηστών που έχουν εγκαταστήσει ισχυρούς ανεμιστήρες. Γενικά έχουν εκλείψει, και η χρυσή εποχή τους έχει περάσει. 

Σημείωση: Όσον αφορά τις ψύκτρες φύλλων που αναφέρονται στο άρθρο, το υλικό των φύλλων ποικίλλει. Μπορεί να είναι αλουμίνιο η κράμα μετάλλων (με επινικέλωση η όχι). 

Τέλος Β μέρους

Κάπου εδώ θα κλείσουμε το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων για την ψύξη του desktop υπολογιστή. Στο τρίτο μέρος και πιο σημαντικό, θα μιλήσουμε ειδικότερα για τα μέρη του υπολογιστή που χρειάζονται ψύξη, και τις μεθόδους που ακολουθούμε για να την επιτύχουμε.


  usb sticκ mac OS X Extended (Journaled)
Αναρτήθηκε από: Virus - 12.05.2019 20:34 - Forum: Ό,τι να 'ναι - Απαντήσεις (3)

παίδες καλησπέρα εχω usb stick και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους σε format mac OS X Extended (Journaled) υπάρχει τρόπος η κάποιο πρόγραμμα να μπορεί να βλέπει γίνει αντιγραφή/διαγραφή να παίζει και σε ubuntu