Πρόσφατα Νήματα
Η ψύξη στο PC (μέρος 3)
Forum: Hardware
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης
13.06.2019 07:54
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 17
Η ψύξη στο desktop (μέρος...
Forum: Hardware
Τελευταία Ανάρτηση: Χάρης
28.05.2019 19:56
» Απαντήσεις: 0
» Βλεφαριάσματα: 41
usb sticκ mac OS X Extend...
Forum: Ό,τι να 'ναι
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
21.05.2019 10:25
» Απαντήσεις: 1
» Βλεφαριάσματα: 90
Ta έχει παίξει ελαφρώς ο ...
Forum: Εφαρμογές - Προγράμματα - Scripts
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
23.04.2019 17:45
» Απαντήσεις: 3
» Βλεφαριάσματα: 254
Ubuntu 18.04 GNOME δοκιμή...
Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
09.04.2019 21:07
» Απαντήσεις: 6
» Βλεφαριάσματα: 519

Γεια χαραντάν, Επισκέπτης
Πρέπει να γραφτείς πριν κάνεις ανάρτηση.

Όνομα χρήστη/Email:
  

Κωδικός
  

Ψάξε(Προχωρημένη Ψαχτική)

Στατιστικά Forum
» Μέλη: 1.865
» Νεότερο μέλος: ShinobuChan
» Νήματα forum: 4.989
» Αναρτήσεις forum: 29.415

Πλήρη Στατιστικά

Συνδεδεμένα Όντα
28 άτομα συνδεδεμένα.
» 0 Μέλος(η)
23 Επισκέπτης(ες)
oBot, Mail.Ru, Exabot, Bing

 
  Η ψύξη στο PC (μέρος 3)
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 13.06.2019 07:54 - Forum: Hardware - Χωρις Απαντήσεις

Στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου μας για την ψύξη στον προσωπικό υπολογιστή περιγράψαμε θέματα που αφορούν την θερμότητα, εισηγηθήκαμε την ιστορία της ψύξης στο desktop, αναλύσαμε επίσης τα μέσα με τα οποία θα πραγματοποιήσουμε την ψύξη. 

Στο τρίτο μέρος του άρθρου, θα δούμε πως μπορούμε να εφαρμόσουμε λύσεις για να επιτύχουμε καλή απαγωγή της θερμότητας από τον υπολογιστή μας, και ποια σημεία πρέπει να προσεχθούν.

Πιο θερμά τα πράγματα σε Linux

Πριν ξεκινήσουμε το τρίτο μέρος, θα πρέπει να πούμε πως σε σχέση με τους υπολογιστές  Windows, οι υπολογιστές με Linux παράγουν περισσότερη θερμότητα. Αυτό οφείλεται στο ότι τα Windows έχουν οδηγούς υλικού που είναι σχεδιασμένοι ειδικά για αυτό το Λ/Σ, δίνοντας έμφαση στην διαχείριση ενέργειας. 

Στα Linux όμως (δηλαδή στις Linux διανομές), οι οδηγοί υλικού είναι είτε επανασχεδιασμένοι από τις κοινότητες, είτε έχουν γίνει ports, και δεν είναι τέλειοι ως προς το ενεργειακό θέμα. Μάλιστα, μερικές φορές σε laptops οι καταστάσεις αδράνειας δεν λειτουργούν με τον σωστό τρόπο. Ακόμα, προγράμματα ειδικά για Windows όπως Adobe Flash, δεν είναι καλά προσαρμοσμένα σε Linux, και σαν αποτέλεσμα επιβαρύνουν την CPU με επιπρόσθετο φορτίο (load).

Έτσι, αν κάποιος αναπαράγει ένα You Tube video υψηλής ανάλυσης1080 και έχει σε Windows 25% χρήση CPU, σε Linux μπορεί να έχει ανάλογα 40%. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα έκλυση θερμότητας.

Αυτό ας μην μας τρομάζει, αν κάνουμε καλή ψύξη στο PC μας. Πρόβλημα ωστόσο έχουν τα Laptops, ειδικά όσα είναι “Designed for MS Windows”. Γι' αυτό, αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε ένα Laptop με Linux, καλό είναι να μην είναι “slim” καθώς αυτού του τύπου οι φορητοί θερμαίνονται πολύ. Αντίθετα παλαιότερου τύπου laptops είναι πιο ανθεκτικά στην θερμότητα και κάνουν καλύτερη απαγωγή και διαχείριση. 

Η διαφορά σε καταναλώσεις δεν είναι μεγάλη. Σκέψεις όπως πράσινη ενέργεια, εδώ δεν πρέπει να μας απασχολούν αφού μιλάμε για υπολογιστές και όχι για πλυντήρια.

Κουτί υπολογιστή

Ένα από τα σημαντικότερα σημεία. Η επιλογή του κουτιού πρέπει να γίνεται με γνώμονα την δυνατότητα ψύξης, και όχι τη διακόσμηση (modding). 

Ναι η όχι στο παράθυρο modding;

Κουτιά με παράθυρα από πλεξιγκλάς πρέπει να αποφεύγονται. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η ροή αέρα μεταφέρει σκόνη, η οποία επικάθεται στο πλαστικό παράθυρο. Έτσι, ο χρήστης θα ανοίγει συχνά τον υπολογιστή και θα ξεσκονίζει. Ο λόγος ύπαρξης του παραθύρου είναι να επιδεικνύει τα εσωτερικά μέρη που και αυτά όπως καταλαβαίνουμε θα πιάνουν σκόνη. 

Ο δεύτερος λόγος είναι πως η ύπαρξη παραθύρου μας στερεί τις πλαϊνές οπές αέρα, που μας χρειάζονται για να ψύχεται η κάρτα γραφικών.

Στην περίπτωση παραθύρου, ο χρήστης αναγκαστικά θα πάει η σε φίλτρα, που με τη σειρά τους μειώνουν την ροή αέρα στο κουτί. Την σκόνη δεν την αποφεύγουμε, και κατά μέσον όρο πρέπει να καθαρίζουμε τον υπολογιστή μία φορά τον χρόνο. Δεν χρειάζεται όμως να μπαίνουμε στην διαδικασία να ξεσκονίζουμε κάθε τρεις και λίγο.

Η ιστορία του modding είναι όπως λέει και η λέξη μία μόδα, που δεν ταιριάζει στον σοβαρό χρήστη. Ειρωνικά σχόλια από φίλους του θα έρθουν γρήγορα όπως “Υπολογιστής Λούνα Παρκ”, η  “Παιδική χαρά”.

Πλαϊνές οπές

Οι πλαϊνές οπές αέρα είναι περισσότερο από καλοδεχούμενες. Εκεί, δεν χρειάζεται να προσαρμόσουμε άμεσα ανεμιστήρες, εκτός αν κρίνουμε αργότερα ότι είναι απαραίτητο. Θα τις αφήσουμε ως έχουν, έχοντας κατά νου τι συμβαίνει με την κάρτα γραφικών, και αν η τελευταία θερμαίνεται πολύ. Αν ναι, μπορούμε να προσθέσουμε έναν η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες κουτιού να της ωθούν αέρα. 

Ταβάνι

Κουτιά με οπές αέρα στο ταβάνι, αν και είναι καλύτερα για ψύξη, θα πρέπει να αποφευχθούν καθώς υπάρχει κίνδυνος πτώσης κάποιου υγρού μέσα στον υπολογιστή (από καφέ, πορτοκαλάδα η άλλο), από το γραφείο, επειδή ο πύργος συνήθως βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα από το τραπέζι μας. 

Αν παρόλα αυτά υπάρχουν οπές ταβανιού, η τις αφήνουμε ως έχουν, η προσθέτουμε ανεμιστήρες εξαγωγής θερμού αέρα. 

Μήκος κουτιού

Το μήκος του κουτιού θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη αν θα χρησιμοποιηθεί ισχυρή κάρτα γραφικών. Αυτές οι κάρτες είναι μακριές, και θα πρέπει να υπολογιστεί ένα συν στον ελεύθερο χώρο πέρα από το μάκρος της κάρτας. Σημειώνεται πως λίγα κουτιά έχουν μεγάλο μήκος, γι' αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί στην επιλογή.

Πλάτος κουτιού

Το πλάτος του κουτιού έχει σημασία να είναι αρκετό ώστε να χωρά ψύκτρα τύπου πύργου, αν ο επεξεργαστής μας είναι ισχυρός, και κατά συνέπεια θα χρησιμοποιήσουμε ψύκτρα τέτοιου τύπου. Το ύψος της ψύκτρας πύργου θα πρέπει να μετρηθεί, και στη συνέχεια πριν την αγορά κουτιού να σημειωθεί το πλάτος κουτιού έτσι ώστε να την χωράει άνετα. 

Οι κατασκευαστές κουτιών βλέποντας το σημαντικό αυτό σημείο, φρόντισαν να κάνουν μια πατέντα στα κουτιά τους, μια προεξοχή στη λαμαρίνα στο πλάι, σηκώνοντας λίγο προς τα έξω το σασί, έτσι ώστε να μπορούν να χωρούν μεγάλες ψύκτρες.  

Αν κατά τύχη το πλάτος του κουτιού δεν μας βγάζει για μεγάλη ψύκτρα τύπου πύργου, τότε θα πάμε σε μεγάλη οριζόντια, η άλλου τύπου (με ενσωματωμένους ανεμιστήρες), που χωράει. Αλλά με άνεση, μην το ξεχνάμε. Καλό είναι πάντα να μην στριμώχνουμε.

Ύψος και άλλες λεπτομέρειες

Το ύψος του κουτιού ας είναι τουλάχιστον midi tower, καθώς τα mini έχουν λιγότερο χώρο, και θερμαίνονται περισσότερο. Mini δεν συνίσταται για ισχυρούς υπολογιστές. 

Η θέση του τροφοδοτικού στο κουτί παίζει και εκείνη έναν ρόλο, και όπως θα δούμε παρακάτω, θα προτιμηθεί η άνω θέση σε σχέση με την κάτω. 

Οι οπές ανεμιστήρων κουτιού στο πίσω μέρος έχουν πολύ μεγάλη σημασία διότι από εκεί είναι η κύρια οδός διαφυγής θερμού αέρα. Προτιμάμε τουλάχιστον μια θέση ανεμιστήρα στα 120mm (εξαγωγής αέρα). Αυτός δεν θα βουίζει πολύ λόγω μεγέθους, και θα κάνει καλή δουλειά. 

Στο μπροστινό μέρος του κουτιού πρέπει να έχουμε πάλι οπές εισαγωγής αέρα, και εδώ πάλι σαν μίνιμουμ θα προτείνουμε πάλι για έναν ανεμιστήρα 120mm (εισαγωγής αέρα).

Η ροή αέρα στο κουτί 

Η ροή αέρα στο κουτί είναι κατά κανόνα εισαγωγή ψυχρού αέρα από μπροστά και από κάτω, και εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος και επάνω. Ψυχρός αέρας μπορεί επίσης να μπαίνει και από τις πλαϊνές οπές είτε αυτές έχουν ανεμιστήρα είτε όχι. Από αυτές φροντίζουμε να κάνουμε εισαγωγή κρύου αέρα προς την κάρτα γραφικών. 

Εδώ, θα πρέπει να προσέξουμε αν έχουμε οριζόντια ψύκτρα CPU. Αν ναι, ο ανεμιστήρας της θα πρέπει να φυσά προς την CPU. 

Προσοχή θα πρέπει να δοθεί να μην δημιουργούμε συγκρουόμενα ρεύματα αέρα. Αν κάποιος ας πούμε επιλέξει με οριζόντια ψύκτρα CPU να ανεβάζει θερμό αέρα (από την CPU) προς το πλάι του κουτιού, και ταυτόχρονα στο πλάι έχει ανεμιστήρα που βάζει μέσα ψυχρό, εδώ θα έχει σύγκρουση δύο αντίθετων αερίων μαζών. Γι' αυτό όπως είπαμε στις οριζόντιες ψύκτρες καλό είναι να ωθούμε κρύο αέρα προς την CPU και τις μνήμες.

Γενικά να θυμόμαστε:

Κάτω και εμπρός: Εισαγωγή ψυχρού.
Άνω και πίσω: Εξαγωγή θερμού. 
Πλάι: Εισαγωγή ψυχρού.

Είδη πιέσεων 

Ισοσταθμισμένη

Ισοσταθμισμένη πίεση αέρα έχουμε όταν τα CFM εισαγωγής ψυχρού, είναι ίδια με τα CFM εξαγωγής θερμού. Με λίγα λόγια όσα κυβικά πόδια αέρα εισάγουμε, τόσα εξάγουμε. Ισοσταθμισμένη έχουμε όταν συνήθως υπάρχει ένας ανεμιστήρας 120mm μπροστά και ένας πάλι  120mm πίσω (στα ίδια RPM περίπου).

Υποπίεση

Συμβαίνει όταν κάνουμε ισχυρή εξαγωγή θερμού αέρα πίσω και επάνω, ενώ δεν κάνουμε επί τούτου εισαγωγή ψυχρού με ανεμιστήρα από μπροστά. Ο λόγος είναι πως δεν θέλουμε να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα, και αφήνουμε την υποπίεση (κενό) να τραβά μόνη της τον κρύο αέρα. Πράγματι, σε τέτοιες περιπτώσεις βλέπουμε πως το κουτί ρουφά κρύο αέρα από μόνο του για να καλύψει το κενό.

Αυτό είναι καλή σχεδίαση για λιγότερο θόρυβο από φύσημα ανεμιστήρων, ειδικά από μπροστά. Περιπτώσεις τέτοιες βγάζουν αρκετά κρύα κουτιά, έως και παγωμένα θα λέγαμε. Αρκεί να έχουμε μια καλή εξαγωγή θερμού από το πίσω μέρος.

Υποπίεση μπορεί επίσης και να συμβαίνει αν έχουμε πολλά RPM / CFM (ισχυρότερους ανεμιστήρες) στην εξαγωγή και λιγότερα στην εισαγωγή, η άνισο αριθμό ανεμιστήρων εξαγωγής / εισαγωγής.

Υπερπίεση η συμπίεση

Είναι λάθος να έχουμε μπροστινό ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου, χωρίς να έχουμε καθόλου πίσω ανεμιστήρα εξαγωγής του ζεστού. Πρόκειται συνήθως για σφάλμα που κάνει κάποιος αρχάριος, καθώς εξαγωγή ζεστού πρέπει να κάνουμε οπωσδήποτε. 

Αν τυχόν πέσουμε σε περίπτωση τέτοια, μπαίνει κρύος αέρας, και η υπερπίεση διώχνει απαλά τον ζεστό από τις πίσω και πάνω γρίλιες του κουτιού. Όμως μέρος του ζεστού αέρα παραμένει στο κουτί, με αποτέλεσμα να έχουμε θέρμανση σε κουτί και εξαρτήματα.

Μια ισχυρή εξαγωγή θερμού, είναι να θυμόμαστε το πρώτο μέλημα. Το να βάζουμε μεν μέσα κρύο, αλλά να περιμένουμε από τον ζεστό να φεύγει από μόνος του ως μια απαλή αύρα, δεν είναι καλό. 

Ακόμα υπερπίεση μπορεί να προκύψει αν έχουμε ισχυρότερους ανεμιστήρες εισαγωγής παρά εξαγωγής. 

Τροφοδοτικό

Το τροφοδοτικό αποτελεί από μόνο του ένα μέσο εξαγωγής θερμού αέρα καθώς διαθέτει δικό του ανεμιστήρα (εξαγωγής) 80mm στο πίσω μέρος (περίπτωση υποπίεσης στο τροφοδοτικό). Άλλη περίπτωση είναι να έχουν ανεμιστήρα εισαγωγής κρύου στο κάτω μέρος τους (120mm-140mm) εδώ θα έχουμε υπερπίεση ψυχρού μέσα στο τροφοδοτικό, και εξαγωγή του θερμού ως αύρα από τις πίσω γρίλιες του. 

Είχαμε πει πως η υπερπίεση δεν είναι το σωστό για το κουτί, ωστόσο στα τροφοδοτικά οι κατασκευαστές σκέφτηκαν πως αν κάνουν εισαγωγή ψυχρού από μέσα και κάτω, και σε μεγαλύτερα mm, ενώ αφήνουν το πίσω μέρος με απλές γρίλιες, γλυτώνουν τον θόρυβο. Ο ισχυρός αέρας εισαγωγής δίνει έτσι μια ικανοποιητική αύρα εξαγωγής.

Θέση τροφοδοτικού στο κουτί

Η θέση του τροφοδοτικού παραδοσιακά ήταν στο επάνω μέρος του κουτιού. Έτσι, είχαμε ένα ακόμα μέσο εξαγωγής του θερμού έξω από το κουτί. Μπορεί να πει κάποιος πως το τροφοδοτικό τραβά ήδη θερμό αέρα που υπάρχει στο εσωτερικό του κουτιού, οπότε θα θερμαίνεται περισσότερο. Γι' αυτό τον λόγο καλό είναι η ροή αέρα στο κουτί να είναι πάντοτε καλή, έτσι ώστε να μην υπάρχει περίσσευμα θερμότητας μέσα στο κουτί (για να την τραβά το τροφοδοτικό).

Τι γίνεται με τις περιπτώσεις που η θέση του τροφοδοτικού είναι στο κάτω μέρος του κουτιού;

Είναι μια σύγχρονη πατέντα που επέβαλλαν οι κατασκευαστές κουτιών για τον εξής λόγο: 

Να δώσουν μια αυτονομία στο τροφοδοτικό, έτσι ώστε να τραβά εξωτερικό αέρα από το κάτω μέρος του κουτιού, και αφού τον περάσει από μέσα του, να τον εξάγει πάλι προς τα πίσω. Εδώ, το τροφοδοτικό δεν εισάγει ήδη θερμασμένο αέρα από το εσωτερικό του κουτιού. Έχει δική του ροή. 

Τα τροφοδοτικά αυτού του τύπου, είναι συνήθως με τον ανεμιστήρα 120mm στο κάτω μέρος τους.

Οπότε τι γίνεται αν διαθέτουμε τροφοδοτικό με 80άρη ανεμιστήρα πίσω ενώ το κάτω του είναι καλυμμένο με μέταλλο, και διαθέτει γρίλιες απλά στο πίσω μέρος του; Τίποτα. Απλά δεν θα εκμεταλλεύεται το κάτω μέρος του κουτιού (οπές ειδικά σχεδιασμένες για τροφοδοτικά με κάτω ανεμιστήρα).

Ένα άλλο σημείο προσοχής είναι το ότι αν έχουμε κουτί με θέση τροφοδοτικού κάτω, συνεπώς με γρίλιες κουτιού κάτω, θα πρέπει το κουτί να έχει καλά ποδαράκια που να του δίνουν απόσταση από το έδαφος, και άρα χώρο για εισαγωγή κρύου αέρα, αλλά και να αποφεύγουμε τοποθέτηση χαλιού. Το τελευταίο θα εμποδίζει εισαγωγή κρύου αέρα στο τροφοδοτικό.

Τελικά να προτιμά κανείς τα κουτιά κάτω τοποθέτησης τροφοδοτικού η τα επάνω; Οι γνώμες διίστανται, και γνώμη του γράφοντος είναι να προτιμά καλύτερα το κουτί με άνω τοποθέτηση τροφοδοτικού (για ψυκτικούς λόγους). Είναι θετικό σημείο το να τραβά θερμό αέρα μέσα από το κουτί, και να τον εξάγει, συν του ότι γειτνιάζει με την ψύκτρα της CPU, και εισάγει και από εκεί θερμό. 

Γενικά για τα τροφοδοτικά

Αν και δεν είναι του παρόντος να σημειώσουμε πως τα τροφοδοτικά κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τα Watts ισχύος που μπορούν να δώσουν στον υπολογιστή. Έτσι έχουμε των 300 W, 350 W, 400 W, 450 W και ούτω καθεξής. 

Ανάλογα με την ισχύ που χρειάζεται ένας χρήστης, (υπάρχουν τα PC Power Supply Calculators) με αυτά κάνει έναν υπολογισμό, και βρίσκει την ισχύ ανάλογα με τα εξαρτήματα του, επεξεργαστή, κάρτα γραφικών, μνήμες, δίσκο και άλλα. Στη συνέχεια καλό είναι στην ισχύ αυτή, να ανέβει θα λέγαμε 100 Watts, έτσι ώστε το τροφοδοτικό να μην ζορίζεται (stress) στα εξαρτήματα του όταν οι απαιτήσεις ρεύματος διαρκούν πολλή ώρα, όπως στο gaming. 

Αν δηλαδή το calculator τον βγάλει στα 300 Watts, ας αγοράσει ένα των 400 η 450 Watts. Θα έχει έτσι επεκτασιμότητα στο μέλλον (για αναβαθμίσεις), όπου το τροφοδοτικό θα τον καλύψει.

Τροφοδοτικά που πιέζονται (stress), λογικό είναι να δημιουργούν πολλή θερμότητα καθώς τα εξαρτήματα τους δεν διαθέτουν μεγάλα ψυγεία, η είναι μικρότερων αντοχών σε ρεύματα. Αντίθετα, τροφοδοτικά προορισμένα για μεγαλύτερες ισχείς είναι σχεδιασμένα με άνεση στα ρεύματα που θα διαπερνούν τα εξαρτήματα τους, και σαν αποτέλεσμα θα εκπέμπουν λιγότερη θερμότητα.

Τα τροφοδοτικά έχουν έναν συντελεστή απόδοσης έναν αριθμό επί τοις εκατό. Αυτός εκφράζει τον λόγο ισχύος εξόδου προς ισχύ εισόδου. Αν για παράδειγμα σε κάθε 100 Watts ισχύος που τραβά από το δίκτυο της πρίζας, το τροφοδοτικό αποδίδει στον υπολογιστή 70 Watts, τότε τα 30 Watts μετατρέπονται σε θερμότητα μέσα στο τροφοδοτικό. Το τροφοδοτικό έχει συντελεστή απόδοσης 70% αφού σε κάθε 100 W αποδίδει τα 70.  

Συμπεραίνει κάποιος πως τροφοδοτικά με χαμηλότερο συντελεστή απόδοσης, θερμαίνονται περισσότερο. Γι' αυτό, ένας αξιοπρεπής συντελεστής πρέπει να υπάρχει. Αν, δεν διαθέτουμε πολλά χρήματα, και έτσι έχουμε ένα θερμότερο τροφοδοτικό χαμηλής απόδοσης και ισχύος σε Watts, φροντίζουμε τουλάχιστον να έχουμε μια καλή ροή αέρα κουτιού για να το ψυχραίνει. 

Κάρτα γραφικών

Μιλήσαμε αρκετά στα δύο πρώτα μέρη του άρθρου για τις κάρτες γραφικών λέγοντας πως ειδικά οι ισχυρές θερμαίνονται πολύ. Μερικές από αυτές μάλιστα έχουν επάνω τους προειδοποιητικό για κίνδυνο εγκαύματος αν κάποιος τις αγγίξει ενώ λειτουργούν. Τι μπορεί να γίνει για να βοηθηθεί η κατάσταση με αυτές;

Αν ο χρήστης διαπιστώσει μεγάλη έκλυση θερμότητας από κάρτα γραφικών, και δεν θέλει να αλλάξει την ψύκτρα της με μεγαλύτερη (VGA Cooling), τότε απλά φροντίζει να έχει καλή ροή αέρα στο κουτί, και να προσθέσει ένα η δύο πλαϊνούς ανεμιστήρες για να της προωθούν κρύο αέρα από το εξωτερικό περιβάλλον.

Άλλη ενέργεια είναι (θα πρέπει να είναι έμπειρος ο χρήστης), να αλλάξει την θερμοαγώγιμη πάστα με καλύτερη, και να καθαρίζει τους ανεμιστήρες και τις οπές εισαγωγής και εξαγωγής αέρα της κάρτας. Τέλος η δραστική και καλύτερη λύση είναι να προχωρήσει σε αλλαγή ψύκτρας της κάρτας με μία μεγάλη.

Αλλαγή ψύκτρας με μεγάλη VGA Cooler

Οι μεγάλες ψύκτρες καρτών γραφικών είναι ακριβές, όχι σαν υλικά, αλλά επειδή οι εταιρίες θεωρούν πως οι παιχνιδάδες τις έχουν ανάγκη (ειδικά οι overclockers). Υποθέτουν ακόμα πως οι κάρτες έχουν την δική τους ψύκτρα, και όποιος την αλλάζει είναι διατεθειμένος να πληρώσει. 

Οι ψύκτρες VGA έχουν σαν χαρακτηριστικό τους την θερμική ισχύ σε Watts την οποία μπορούν να απομακρύνουν. Μερικές πολύ καλές μπορούν να απομακρύνουν και 150-200 Watts. Συνοδεύονται  από μεγάλους ανεμιστήρες των 92-120mm. Αυτές οι ψύκτρες δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και σε πολύ μεγάλες ποσότητες θερμότητας.

Όταν αλλαχτεί η ψύκτρα μιας VGA, οι νέοι ανεμιστήρες δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν από τα pins της ίδιας της κάρτας (η οποία τροφοδοτούσε ένα έως δύο μικρά ανεμιστηράκια), αλλά θα πρέπει να κάνουμε σύνδεση με αντάπτορα έτσι ώστε να παίρνουν ρεύμα είτε από τη molex, είτε (για έναν μόνο ανεμιστήρα) από θέση της μητρικής. Αν παίρνουμε από θέση της μητρικής, θα έχουμε ένδειξη στο BIOS, και σε προγράμματα. 

Προσοχή στο εξής: Αν μιλάμε για έναν μόνο ανεμιστήρα, μπορούμε να πάρουμε από την μητρική. Αν είναι δύο μεγάλοι, δεν πρέπει να πάρουμε από την μητρική με τυχόν πατέντα παραλληλισμού, γιατί θα ξεπεράσουμε το επιτρεπόμενο ρεύμα και θα κάψουμε εξαρτήματα της μητρικής. Εδώ, θα πρέπει να πάρουμε η από molex, η να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων και στη συνέχεια να δώσουμε τροφοδοσία από το πάνελ. 

Ακόμα, προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο παρακάτω σημείο: Αν αφαιρουμένης της stock ψύκτρας κάρτας γραφικών (η οποία ίσως έπιανε και τις μνήμες γραφικών), οι μνήμες μείνουν “ορφανές” από ψύκτρα, τότε θα πρέπει να μεριμνήσουμε με ειδικές μικροψύκτρες για την καθεμία επιπρόσθετα.
Διότι αν τις αφήσουμε μόνες τους, μπορεί μεν να τις πιάνει η ροή αέρα της ψύκτρας GPU, αλλά ίσως δεν είναι αρκετή για αυτές. 

Το ίδιο ισχύει και για τους σταθεροποιητές τάσης της κάρτας, οι οποίοι συνήθως έχουν δική τους μπάρα ψύξης. Αν όμως επαφείονταν στην stock ψύκτρα κάρτας γραφικών, και εκείνη αφαιρεθεί για να αντικατασταθεί, δεν θα πρέπει οι σταθεροποιητές να μείνουν χωρίς ψύξη. Θα πρέπει ίσως να προσθέσουμε ψυκτική μπάρα. 

Πάντως πρόκειται για σπάνιες περιπτώσεις αφού οι επαγγελματικές ψύκτρες VGA που βγάζουν οι εταιρίες γνωρίζουν αυτά τα θέματα και φροντίζουν να τα καλύπτουν. Αλλά καλό είναι να είμαστε παρατηρητικοί προς αποφυγή ατυχήματος.

Μεριμνούμε ώστε η κάρτα γραφικών να είναι άνετη, και να μην περιβάλλεται από καλώδια ατάκτως εριμμένα στο PC. Να την διαπερνά καλά το ρεύμα αέρα του κουτιού.

(Τέλος τρίτου μέρους του άρθρου). 
Λόγω μεγάλου μεγέθους θα ολοκληρώσουμε με ένα επόμενο μέρος (τελευταίο).


  Η ψύξη στο desktop (μέρος 2)
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 28.05.2019 19:56 - Forum: Hardware - Χωρις Απαντήσεις

Λόγω μεγάλου μεγέθους του άρθρου, το μέρος Β από τη σειρά άρθρων "Η ψύξη στο desktop" θα δημοσιευτεί στο φόρουμ. 

Για το πρώτο μέρος διαβάζετε στην ιστοσελίδα, ενώ το μέρος Γ πιθανότατα λόγω επίσης μεγάλης έκτασης να αναρτηθεί πάλι εδώ.

Καλό διάβασμα.

Στο πρώτο μέρος του άρθρου αναλύσαμε θέματα της θερμότητας, της ανάγκης απομάκρυνσης της από τα μέρη ενός επιτραπέζιου υπολογιστή, κάναμε επίσης μια ιστορική αναδρομή της ψύξης στους οικιακούς υπολογιστές από την δεκαετία του 80 έως σήμερα.

Στο δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με τα μέσα που χρησιμοποιούμε για να πετύχουμε την ψύξη.
Να θυμόμαστε πάντα πως η θερμότητα λειτουργεί ως ρευστό, που μετακινείται από ένα μέρος με υψηλότερη θερμοκρασία, σε ένα άλλο με χαμηλότερη θερμοκρασία. Πάνω σε αυτή την αρχή στηρίζονται οι μέθοδοι της ψύξης.

Υλικά που χρησιμοποιούνται για την ψύξη του υπολογιστή

Για να πραγματοποιήσουμε την ψύξη σε έναν επιτραπέζιο (desktop) υπολογιστή, χρησιμοποιούμε ορισμένα υλικά. Αυτά μπορούμε να τα κατηγοριοποιήσουμε σε κάποιες ομάδες και να αναλύσουμε την καθεμία από αυτές.

Θερμοαπαγωγό κουτί (fanless pc case)

Πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση, όπου δεν χρησιμοποιούνται καθόλου ανεμιστήρες. Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα κουτί ειδικά σχεδιασμένο, έτσι ώστε το ίδιο να αποτελεί από μόνο του το ψυγείο, και η θερμότητα από τα εξαρτήματα να μεταφέρεται με κάποιους τρόπους στο σασί (εξωτερικό μέρος του κουτιού).

Τα θερμοαπαγωγά κουτιά έχουν συνήθως τέτοια σχεδίαση έτσι ώστε να περιλαμβάνουν παράλληλα μεταλλικά φύλλα στο εξωτερικό τους. Μερικά είναι κυβικού σχήματος, θυμίζοντας φουτουριστικές κατασκευές. Τα μεταλλικά πτερύγια βοηθούν στο να δημιουργείται μεγαλύτερη επιφάνεια, έτσι ώστε ο αέρας που κυκλοφορεί γύρω τους στο εξωτερικό περιβάλλον, να απάγει την θερμότητα.

Στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι κάπως πολύπλοκα. Η μητρική πλακέτα, καθώς και η κάρτα γραφικών χρειάζεται να μπουν επακριβώς σε συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε ο κεντρικός επεξεργαστής (CPU), και ο επεξεργαστής γραφικών (GPU), να βρίσκονται σε θέσεις τέτοιες ώστε να εφαρμόζονται επάνω τους δύο διατάξεις.

Αυτές, αποτελούνται από δύο μικρές τετράγωνες επίπεδες πλατφόρμες, που συνδέονται με θερμαγωγούς σωλήνες. Η μία μικροπλατφόρμα εφαρμόζει στον κεντρικό επεξεργαστή, και η άλλη βιδώνει σε ειδική θέση στο σασί. Με λίγα λόγια συνδέουμε θερμικά τον επεξεργαστή με το σασί αφενός, και αφ' ετέρου τον επεξεργαστή γραφικών πάλι με το σασί (διαμέσου των σωλήνων).

Η απόσταση όμως είναι αυστηρά μετρημένη, διότι τα σωληνάκια δεν είναι εύκαμπτα. Η είναι ελάχιστα ελαστικά, έτσι ώστε να προσδίδουν κάποια ευχέρεια, και να επιτρέπουν μικρές αποκλίσεις. Το ίδιο, και πιο δύσκολο, ισχύει και για την κάρτα γραφικών.

Το κουτί, στο εξωτερικό του μέρος θα είναι ζεστό εξ' αιτίας της μεταφοράς θερμότητας. Λόγω μεγέθους του κουτιού όμως, η θερμότητα αυτή θα είναι ανεπαίσθητη. Ίσως πιο έντονη τα Καλοκαίρια. 

Η δυσκολία έγκειται στις συγκεκριμένες θέσεις των εξαρτημάτων, και όπως αντιλαμβανόμαστε τα κουτιά αυτά έχουν συμβατότητα με μία γκάμα μητρικών πλακετών και καρτών γραφικών (που αναφέρονται), διότι οι επεξεργαστές πρέπει να βρίσκονται εκεί που πρέπει.

Αυτό, αποτρέπει τους χρήστες από την αγορά των κουτιών αυτών, καθώς τα τελευταία έχουν και υψηλότερες τιμές. Οι εταιρίες παραγωγής τους υποθέτουν πως τα θερμοαπαγωγά κουτιά (fanless pc cases) προορίζονται για μια ελίτ χρηστών που αποζητά μια τελειότητα και καθόλου θόρυβο.

Εδώ, πρέπει να πούμε πως ο θόρυβος στον επιτραπέζιο υπολογιστή, δεν προέρχεται τόσο από τους ανεμιστήρες (ειδικά των 120mm), όσο από το μοτέρ του σκληρού δίσκου. Ειδικά αν αυτός έχει 7.200 rpm – 10.000 rpm.  Αρκετοί θα μιλήσουν για δίσκο SSD. Ας μην βιαστούν, καθώς  ένας HDD χρειάζεται για μεγαλύτερη αποθήκευση, η καθώς τα torrents και άλλες εφαρμογές χρησιμοποιούν πολύ τον σκληρό δίσκο. Επειδή ένας SSD δεν πρέπει να έχει έντονη χρήση, η λύση SSD δεν είναι απόλυτη.

Ψύκτρες κεντρικού επεξεργαστή

Οι ψύκτρες για κεντρικούς επεξεργαστές είναι διαφόρων ειδών. 

Ψύκτρες μασίφ (από μονήρες υλικό), χωρίς θερμαγωγούς σωλήνες

Είναι κατηγορία ψυκτρών που αποτελούνται από αλουμίνιο, η χαλκό. Χρησιμοποιούνταν πολύ στο παρελθόν, ειδικά στα sockets 370, 462, 478, 939. Όλη η ψύκτρα είναι ένα μεταλλικό κομμάτι που εφάρμοζε στο socket με συγκεκριμένο τρόπο. Επάνω, τοποθετούνταν ένας ανεμιστήρας καταλλήλων διαστάσεων, συνήθως 60mm. Σήμερα δεν χρησιμοποιούνται για επεξεργαστή, παρά μόνο για ψύξη των chip της μητρικής πλακέτας. 

Μασίφ μικτού τύπου

Ήταν ψύκτρες σαν τις παραπάνω, αλλά με προσθήκη χάλκινου τμήματος στην επαφή με τον επεξεργαστή, και συνοδευτικό ανεμιστήρα. Τέτοιου είδους ήταν οι stock ψύκτρες της Intel για socket 775, και ορισμένες stock της AMD. Τα φύλλα είχαν αεροδυναμικό κυκλικό σχήμα, και ο ανεμιστήρας ήταν έξυπνου τύπου με 4 ακροδέκτες (ακροδέκτης ελέγχου στροφών).

Αρκετές φορές ήταν καλή λύση που δεν παρουσίαζε παρενέργειες, και συνόδευε τον υπολογιστή κατά την διάρκεια ζωής του. Προβλήματα υπερθέρμανσης ξεκινούσαν μόνο όταν ορισμένοι χρήστες δοκίμαζαν overclocking χρησιμοποιώντας την stock ψύκτρα χωρίς αλλαγή πάστας, η χωρίς αλλαγή ανεμιστήρα με ισχυρότερο. 

Αρνητικό σημείο ήταν πως το συγκεκριμένο σχήμα τους δεν επέτρεπε εύκολα την αλλαγή του ανεμιστήρα, ο οποίος είχε ειδικές διαστάσεις και σχήμα. 

Ψύκτρες με θερμαγωγούς σωλήνες χωρίς ενσωματωμένο ανεμιστήρα   

Είναι ο κύριος τύπος ψύκτρας που συναντάμε σήμερα. Αποτελούνται στο σώμα από δύο είδη μετάλλων, αλουμίνιο για τα φύλλα τους, και χαλκό για την πλατφόρμα επαφής με τον επεξεργαστή, καθώς και για το εξωτερικό μέρος των θερμαγωγών σωλήνων.

Να θυμίσουμε εδώ, πως ο χαλκός είναι καλύτερος αγωγός της θερμότητας από το αλουμίνιο, αλλά λόγω του κόστους (και της οξείδωσης του) μπαίνει μόνο σε ορισμένα σημεία της ψύκτρας.

Οι ψύκτρες αυτές παίρνουν επάνω τους από έναν έως τέσσερις ανεμιστήρες, συνήθως των 120mm. Ο προσανατολισμός τους είναι κάθετος η οριζόντιος. Στην περίπτωση της κάθετης ψύκτρας (πύργος), μπορεί το σώμα να είναι ένα, η να μοιράζεται σε δύο σώματα. Όταν έχουμε δύο σώματα (υπό πύργους), ανεμιστήρες μπαίνουν και ανάμεσα σαν σάντουιτς. 

Οι κάθετες ψύκτρες τοποθετούνται έτσι, ώστε η εκροή αέρα να αντικρίζει την πίσω πλευρά του κουτιού, και τις ανάλογες οπές διαφυγής. 

Οι οριζόντιες ψύκτρες προορίζονται για κουτιά μικρότερου μεγέθους, τα λεγόμενα multimedia desktop, η για την περίπτωση που το πλάτος του κουτιού είναι μικρό, και δεν χωράει μια ψύκτρα τύπου πύργου. Οι οριζόντιας διάταξης ψύκτρες φροντίζουν έτσι ώστε η πλατφόρμα φύλλων τους να βρίσκεται αρκετά επάνω από τις μνήμες. Ταυτόχρονα εξυπηρετεί στην ψύξη των μνημών, καθώς η ροή αέρα από τον ανεμιστήρα συμπεριλαμβάνει και αυτές. 

Η εισροή / εκροή αέρα στις οριζόντιες ψύκτρες είναι ένα ερωτηματικό. Άλλοι χρήστες προτιμούν τον ανεμιστήρα να σπρώχνει τον αέρα προς την ψύκτρα, όμως εδώ θα έρχεται θερμότερος προς τις μνήμες και την μητρική. Άλλοι λένε πως είναι καλύτερα η εκροή να γίνεται προς τα επάνω. Σε αυτή την περίπτωση απορροφάται αέρας από το κάτω μέρος, και σπρώχνεται προς τις πλαϊνές οπές του κουτιού, όπου θα βγει στο εξωτερικό περιβάλλον. 

Πιστεύουμε πως η καλύτερη περίπτωση είναι η ώθηση του αέρα προς την ψύκτρα, έστω και αν βγαίνει ελάχιστα θερμότερος προς τις μνήμες. Η ροή είναι αρκετή (και μεγάλη) για να ψύχει και αυτές. 

Οι θερμαγωγοί σωλήνες είναι κατασκευές που συνδέουν την πλατφόρμα επαφής του επεξεργαστή, με τα φύλλα της ψύκτρας. Σαν εξωτερικό υλικό έχουν χαλκό. Σε αυτό το σημείο μπορεί να ξεγελούν, και να κάνουν κάποιον να νομίζει πως είναι από μονήρες υλικό. Όμως δεν είναι έτσι.
Οι σωλήνες αυτοί αποτελούνται εξωτερικά από χαλκό, ενώ μέσα υπάρχει ένας κεραμικός μανδύας (καλός αγωγός της θερμότητας), και στο εσωτερικό έχουμε ένα κενό. Στο κενό αυτό βρίσκεται ένα πτητικό υγρό συνήθως οινόπνευμα. 

Η λειτουργία των σωλήνων έγκειται στο να μεταφέρουν την θερμότητα με τρεις τρόπους. Μέσω του εξωτερικού χάλκινου επιστρώματος, ακόμα διαμέσου του κεραμικού υλικού, αλλά και με τον κύκλο εξάτμισης υγροποίησης του πτητικού υγρού. Πράγματι, λόγω της θέρμανσης, το πτητικό υγρό εξατμίζεται απορροφώντας θερμότητα από την πλατφόρμα (CPU). Στη συνέχεια το εξαερωμένο υγρό ανεβαίνει προς τα επάνω όπου συναντά ψυχρό περιβάλλον, λόγω των φύλλων της ψύκτρας που ψύχονται από τον ανεμιστήρα. Εκεί, υγροποιείται αποδίδοντας θερμότητα στα φύλλα αλουμινίου. Ως υγρό πέφτει προς το κάτω μέρος, για να ξεκινήσει πάλι νέος κύκλος εξαέρωσης και υγροποίησης. 

Σε ορισμένες ψύκτρες, οι θερμαγωγοί σωλήνες που περνούν από την πλατφόρμα που εφάπτεται της CPU, είναι επιπεδοποιημένοι, και έρχονται σε άμεση επαφή με τον επεξεργαστή για καλύτερη απαγωγή της θερμότητας. Σε άλλες περιπτώσεις απλώς διαπερνούν την πλατφόρμα από το εσωτερικό της. 

Θα σημειώσουμε εδώ, πως όσο περισσότερους θερμαγωγούς σωλήνες διαθέτει μια ψύκτρα, τόσο αυξάνει η δυνατότητα της θερμικής μεταφοράς. Στις σύγχρονες ψύκτρες ο αριθμός των σωλήνων κυμαίνεται από δύο έως οκτώ.

Οι διαστάσεις των ψυκτρών αυτού του τύπου κυμαίνονται. Παλαιότερες ψύκτρες ήταν περισσότερο ογκώδεις, δίνοντας έμφαση σε περισσότερα φύλλα αλουμινίου, και στο μέγεθος τους. Εννοείται πως όσο περισσότερα φύλλα έχουμε, τόσο το καλύτερο, αφού η επιφάνεια ψύξης αυξάνει.

Παρόλα αυτά, σε πιο μοντέρνες ψύκτρες, τα υλικά έχουν καλυτερεύσει σε ποιότητα, καθώς και ο αριθμός των σωλήνων, έτσι το ολικό μέγεθος της ψύκτρας είναι μικρότερο. Αυτό, διότι δίνεται έμφαση στη ροή του αέρα που διαπερνά τα φύλλα. Όταν αυτά έχουν μικρότερες επιφάνειες, έρχονται συνεχώς σε επαφή με μεγάλη ροή αέρα. Αντίθετα, όταν οι επιφάνειες είναι μεγάλες, η ροή του αέρα στο εσωτερικό της ψύκτρας μικραίνει. 

Οι ανεμιστήρες στις ψύκτρες εφαρμόζονται με μεταλλικά κλιπ. Αν τα χάσει κάποιος, πωλούνται ξεχωριστά για διάφορα μεγέθη. Το πιο θετικό σημείο των ψυκτρών αυτού του τύπου είναι πως όταν οι ανεμιστήρες χαλάσουν, μπορούν να αλλαχτούν, αλλά και ο χρήστης να επιλέξει τους ανεμιστήρες της αρεσκείας του. 

Ψύκτρες με θερμαγωγούς σωλήνες και ενσωματωμένο ανεμιστήρα

Πρόκειται για παραλλαγή των ψυκτρών που περιγράψαμε παραπάνω, με την διαφορά πως έχουν τον, η τους, ανεμιστήρες ενσωματωμένους. Το αρνητικό τους σημείο είναι πως αν ο ανεμιστήρας χαλάσει με την πάροδο του χρόνου, και δεν επισκευάζεται, η ψύκτρα καθίσταται άχρηστη. Βέβαια, λόγω της σύντηξης ψύκτρας / ανεμιστήρα, οι εταιρίες κατασκευής έχουν υπόψιν τους την παραπάνω περίπτωση και έτσι φροντίζουν οι συνοδευτικοί ανεμιστήρες να είναι πολύ καλής ποιότητας. 

Περιπτώσεις ψύκτρας με ενσωματωμένο ανεμιστήρα είναι οι οριζόντιες μαργαρίτες, μικρές η μεγάλες, καθώς και οι κάθετες. Αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν έως και δύο ανεμιστήρες σε διάταξη σάντουιτς. Αρκετές τέτοιες ψύκτρες είναι μεγάλου μεγέθους, και πολύ αποτελεσματικές, στο σημείο που να ελκύουν τον χρήστη να τις προτιμά σαν μια συνολική λύση. Η αλήθεια είναι πως είναι βολικές και ποιοτικές. 

Ο αριθμός των θερμαγωγών σωλήνων σε αυτές τις διατάξεις είναι μικρότερος, συνήθως τρεις, και τα σχήματα τους είναι ακόμα και περιστροφικά, για να ακολουθούν τα σχήματα των φύλλων.

Ψύκτρες που προορίζονται για ψύξη χωρίς ανεμιστήρα (fanless CPU coolers)

Είναι σπάνιες περιπτώσεις, αλλά μπορούμε να πούμε πως αρκετοί σκέφτονται την χρήση τους. Πρόκειται για ψύκτρες μεγάλου μεγέθους και πολλών φύλλων. Οι κυλινδρικού σχήματος θυμίζουν φίλτρο αυτοκινήτου, η κυκλική θήκη για slides, ενός slide projector. 

Οι τετράγωνου σχήματος ψύκτρες του τύπου αυτού είναι μεγάλες, και κυβιστικές. Διαθέτουν αρκετούς θερμαγωγούς σωλήνες. 

Η λειτουργία τους βασίζεται στην ροή αέρα των ανεμιστήρων του κουτιού. Έτσι, όταν χρησιμοποιεί κάποιος τέτοιου είδους ψύκτρα, φροντίζει ώστε να έχει καλή ροή αέρα στο κουτί, με εμπρός η πίσω ανεμιστήρες, καθώς και να μην παρεμβάλλονται εμπόδια στην ροή του αέρα (όπως καλώδια τύπου πλακέ parallel ATA). 

Μία υποπερίπτωση, που εξετάζει ο χρήστης, είναι να μην υπάρχουν καν ανεμιστήρες κουτιού, αλλά το κουτί να έχει πολλές και καλές οπές εξαερισμού. Εδώ βέβαια θα πρέπει να μετρηθούν θερμοκρασίες επεξεργαστή με τις ψύκτρες αυτές, και να αποφασίσει κάποιος τι θα κάνει παραπέρα. Πάντως, το μέγεθος και μόνο των ψυκτρών αυτών, μας προϊδεάζει πως η απαγωγή θερμότητας είναι τέτοια, που δεν θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα.

Το αρνητικό τους σημείο είναι το μεγάλο μέγεθος, άρα εδώ θα πρέπει να γίνει σωστή κατανομή καλωδιώσεων για να υπάρχει ελεύθερος χώρος, και το βάρος τους.

Ψύκτρες καρτών γραφικών (VGA cooler η GPU cooler)

Στο πρώτο μέρος του άρθρου μιλήσαμε για την πρόκληση της ψύξης μιας κάρτας γραφικών. 
Σήμερα, οι ψύκτρες που χρησιμοποιούν οι κάρτες γραφικών είναι έτοιμες και ενσωματωμένες επάνω τους με ειδικές βίδες (μερικές φορές συμπεριλαμβάνονται ελατήρια στις βίδες αυτές), και εξωτερικό συνοδευτικό μεταλλικό κέλυφος. Το μεταλλικό περικάλυμμα εξυπηρετεί αισθητικό σκοπό και marketing, αποτέλεσμα όμως έχει την αύξηση της θερμοκρασίας στο εσωτερικό. 

Επειδή πολλές φορές οι stock ψύκτρες είναι ανεπαρκείς, οι χρήστες σκέπτονται σοβαρά την αλλαγή τους. Για αυτό τον σκοπό κυκλοφορούν ειδικές ψύκτρες VGA που ανήκουν στον τύπο της ψύκτρας με θερμαγωγούς σωλήνες, και είτε έχουν ενσωματωμένους ανεμιστήρες είτε όχι. 

Οι σοβαρές προτάσεις είναι οι ψύκτρες χωρίς ενσωματωμένους ανεμιστήρες. Πρόκειται για μεγάλου μεγέθους διατάξεις που μπορούν να πάρουν επάνω τους δύο η τρεις ανεμιστήρες των 92mm - 120mm. Το σχήμα τους είναι οριζόντιο, και φροντίζουν έτσι ώστε η ροή του αέρα να περνά με πίεση και στις μνήμες των καρτών γραφικών. Οι τελευταίες βρίσκονται από κάτω, και ψύχονται από ειδικές μικροψύκτρες που προσκολλώνται επάνω τους με κολλητικές ταινίες διπλής όψης. Οι ταινίες αυτές είναι θερμοαπαγωγές. 

Ένα σημείο που ψύχεται ακόμα στις κάρτες γραφικών είναι οι σταθεροποιητές τάσης. Διαθέτουν μικρή μπάρα μικροψύξης που εφαρμόζει με ειδικά κλιπ στην κάρτα, και ακουμπά τα τρανζίστορ σταθεροποίησης τάσης.

Ένα σημείο που θα αναλύσουμε αργότερα, στο τρίτο μέρος του άρθρου, είναι πως οι μεγάλες ψύκτρες καρτών γραφικών αναφέρουν πόσα watt θερμικής ισχύος μπορούν να απομακρύνουν.

Οι σημερινές after market (επιλογής του χρήστη) ψύκτρες καρτών γραφικών, είναι αποτελεσματικές, και μπορούν να εξυπηρετήσουν πολύ δύσκολες περιπτώσεις. Το μόνο αρνητικό τους σημείο είναι το μεγάλο μέγεθος, και η εμπειρία και προσοχή που χρειάζεται στην τοποθέτησή τους (αντικατάσταση της stock ψύκτρας).

Ανεμιστήρες  

Οι ανεμιστήρες είναι το δεύτερο σημαντικό μας εργαλείο στην μάχη της ψύξης. Είναι απλές κατασκευές που περιλαμβάνουν μικρό μοτέρ συνεχούς ρεύματος, μία “φτερωτή” (κυκλική διάταξη με πτερύγια), και ένα πλαίσιο στήριξης. Για την πιο αθόρυβη λειτουργία τους συμπεριλαμβάνουν στο εσωτερικό κάποιους τύπους ρουλεμάν και βουρτσάκια. Η σύνδεση τους με το ρεύμα γίνεται με ένα ειδικό κλιπ (fan connector) που κουμπώνει σε θέση της μητρικής πλακέτας.

Ανάλογα με το μέγεθος, οι ανεμιστήρες κατατάσσονται σε 40mm, 60mm, 80mm, 92mm, 120mm και 140mm. Ανάλογα με το είδος, κατηγοριοποιούνται σε ανεμιστήρες ειδικά για το κουτί του υπολογιστή, η για την ψύκτρα της CPU / GPU. 

Δύο χαρακτηριστικά των ανεμιστήρων είναι οι στροφές ανά λεπτό (RPM), και τα κυβικά πόδια ροής αέρα ανά λεπτό (CFM). 

Διακρίνουμε ανεμιστήρες πολύστροφους (υψηλών RPM) η αργόστροφους (χαμηλών RPM και χαμηλότερου θορύβου). Άλλοι ανεμιστήρες είναι υψηλής ροής πολλών CFM και σαν αποτέλεσμα πιο θορυβώδεις, ενώ άλλη κατηγορία είναι χαμηλότερης ροής αλλά υψηλότερης στατικής πίεσης. 

Υπάρχει διάκριση όσον αφορά τον θόρυβο που προκαλεί ένας ανεμιστήρας, το γνωστό βούισμα. Αυτό, μετριέται σε dB. 

Άλλο χαρακτηριστικό τους είναι το υλικό κατασκευής. Σε σοβαρούς ανεμιστήρες το υλικό είναι ειδικό πλαστικό (πολυκαρμπονάτ) μαύρου χρώματος, ενώ σε εκείνους που προορίζονται για case modding (διακόσμηση κουτιού), το υλικό είναι λεπτότερο σε πάχος, διαφανές, έγχρωμο η φθορίζον, και συμπεριλαμβάνονται μικρά leds φωτισμού.  

Ένα ακόμα σημείο, είναι τα pins σύνδεσης στο κλιπ. Σε ανεμιστήρες κουτιού (αλλά και απλούς CPU), έχουμε 3 pins. Το μαύρο είναι η γείωση, το κόκκινο τα +5V / +12V, και το κίτρινο ο ανιχνευτής ταχύτητας (σήμα). Ο ανιχνευτής, δίνει την πληροφορία στο BIOS για το αν ο ανεμιστήρας λειτουργεί, και στις πόσες στροφές ανά λεπτό, πράγμα που βλέπουμε στις οθόνες μας όταν πηγαίνουμε στο BIOS PC health status. 

Σε πιο εξελιγμένους ανεμιστήρες CPU με τύπο σύνδεσης 4 pins, το μαύρο είναι η γείωση, το κίτρινο τα +5V /+12V,  το πράσινο ο ανιχνευτής (sensor), και το μπλε είναι το pin ελέγχου, από όπου ο υπολογιστής αυξομειώνει αυτόματα τις στροφές του ανεμιστήρα ανάλογα με την θερμοκρασία του επεξεργαστή. 

Ανεμιστήρες στατικής πίεσης (static pressure fans)

Είναι η πλειοψηφία των ανεμιστήρων που κυκλοφορούν στην αγορά. Ονομάζονται έτσι γιατί δημιουργούν υψηλή πίεση στην πλευρά εκροής του αέρα. Αυτό μας βολεύει στην περίπτωση των ψυκτρών CPU, αφού τα φύλλα της ψύξης αποτελούν ένα εμπόδιο. Γι' αυτό χρειάζεται ροή αέρα με πίεση που διατηρείται, έτσι ώστε ο πεπιεσμένος αέρας να διαπερνά τα φύλλα αλουμινίου. 

Για να επιτύχουν υψηλή πίεση, οι ανεμιστήρες αυτοί, διαθέτουν πυκνά πτερύγια μεγάλης επιφάνειας, με μικρή γωνία ως προς τον ορίζοντα. Εκτός από την ψύκτρα της CPU, χρησιμοποιούνται και στο κουτί, επειδή υπάρχει η υπόθεση πως διάφορα καλώδια και άλλα εμπόδια στο εσωτερικό του κουτιού θα απαιτήσουν ροή αέρα με πίεση (που θα τα υπερκεράσει).

Οι ανεμιστήρες αυτοί τείνουν να είναι λιγότερο θορυβώδεις αφού η γωνία των πτερυγίων ωθεί τα τελευταία να εισέρχονται στο αέριο ρευστό με ευκολία, αλλά να το συμπιέζουν ωστόσο.

Σημειώνεται πως στο τρίτο μέρος του άρθρου θα γίνει ειδική μνεία για τα είδη πίεσης αέρα στο εσωτερικό του υπολογιστή (υποπίεση, υπερπίεση και ισοσταθμισμένη πίεση). 

Ανεμιστήρες υψηλής ροής (high airflow fans)

Τους συναντάμε σπανιότερα, και προορίζονται κυρίως για το κουτί. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει να τους χρησιμοποιήσουμε και σε ψύκτρα επεξεργαστή, καθώς εξασφαλίζουν υψηλή ροή (περισσότερα CFM), με αποτέλεσμα την ισχυρότερη ψύξη.

Τα πτερύγια τους είναι αραιά, στο στιλ προπέλας αεροπλάνου, έχουν μικρότερη επιφάνεια και μεγαλύτερη γωνία ως προς τον ορίζοντα του ανεμιστήρα (έως και 45 μοίρες). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χτυπούν με βία το αέριο ρευστό, και να το εξαναγκάζουν σε μεγαλύτερη ροή προς την πλευρά ώθησης. Έτσι βουίζουν περισσότερο, και γι' αυτό τον λόγο οι εταιρίες παραγωγής τους εφάρμοσαν ειδικές πατέντες στα πτερύγια όπως μικρές οδοντωτές περιοχές στις άκρες. 

Είδη ρουλεμάν στους ανεμιστήρες

Συναντάμε δύο κυρίως είδη. Τα Sleeve bearing και τα Ball bearing.

Sleeve bearing fans

Ο τύπος ρουλεμάν sleeve bearing χρησιμοποιεί δύο επιφάνειες με λιπαντικό λάδι ή γράσο ως επαφή τριβής. Συχνά χρησιμοποιούνται πορώδη υλικά για αυτολίπανση, απαιτώντας σπάνια συντήρηση ή αντικατάσταση. Ο τύπος αυτός είναι λιγότερο ανθεκτικός σε υψηλές θερμοκρασίες καθώς οι επιφάνειες επαφής φθείρονται και το λιπαντικό στεγνώνει, οδηγώντας κάποτε σε αστοχία. 

Η διάρκεια ζωής τους μπορεί να είναι περίπου 30.000 ώρες κάτω από θερμοκρασίες 50C. 
Τα ρουλεμάν αυτά ενδέχεται να έχουν κακή απόδοση όταν οι ανεμιστήρες τοποθετούνται σε θέση διαφορετική από την κάθετη. Είναι γενικά φθηνοί, πιο ήσυχοι σε χαμηλότερες ταχύτητες, και στην αρχή της ζωής τους, αλλά μπορούν να γίνουν πιο θορυβώδεις με την αύξηση της ηλικίας τους. 

Ball bearing fans

Ανεμιστήρες που διαθέτουν ρουλεμάν με σφαιρίδια. Είναι ακριβότεροι από εκείνους με  ρουλεμάν επιφανειών. Δεν υποφέρουν από τους ίδιους περιορισμούς προσανατολισμού όπως οι ανεμιστήρες με επιφάνειες, είναι πιο ανθεκτικοί σε υψηλότερες θερμοκρασίες και πιο αθόρυβοι σε υψηλές ταχύτητες περιστροφής (RPM) . Η τυπική διάρκεια ζωής ενός ανεμιστήρα ρουλεμάν σφαιριδίων μπορεί να είναι πάνω από 60.000 ώρες στους 50C. 

Brush / Brushless

Δεν είναι κάποιος ιδιαίτερος παράγοντας, πρόκειται για μικρά βουρτσάκια με ψιλή τρίχα, που σκοπό έχουν την αυτολίπανση, την σταθερότητα στην κίνηση και την απομάκρυνση σκόνης από το μοτέρ. Οι περισσότεροι ανεμιστήρες είναι brusless (χωρίς βουρτσάκι). Αναφέρεται πως όταν ανεμιστήρες συμπεριλαμβάνουν βουρτσάκι, παράγουν στατικό ηλεκτρισμό κατά την λειτουργία, και ηλεκτρικό θόρυβο EMI (ElectroΜagnetic Interference). Γι' αυτό, σπάνια βλέπουμε σε ορισμένους ανεμιστήρες έναν μικρό κεραμικό πυκνωτή να συνδέει τους πόλους τους (για την μείωση της EMI).   

Φίλτρα σκόνης

Εάν επιλέξουμε να τα τοποθετήσουμε, η θέση τους είναι μόνο στη πρόσοψη του κουτιού, και μπροστά από τους ανεμιστήρες που εισάγουν αέρα στο κουτί. Είναι φτιαγμένα από πορώδες ναύλον, και μας θυμίζουν το υλικό που είναι σκεπασμένη μια καινούργια μητρική πλακέτα υπολογιστή όταν την αγοράζουμε. Σκοπός τους είναι να συγκρατούν τη σκόνη κατά την είσοδο του αέρα. Να αποτρέπουν τη συγκέντρωσή της στα εξαρτήματα του υπολογιστή. 

Βέβαια, η προσθήκη φίλτρων μειώνει την ροή του εισερχόμενου αέρα από τους μπροστινούς ανεμιστήρες. Είναι ένα δίλημμα, στο οποίο ο χρήστης καλείται να αποφασίσει για το αν θα χρησιμοποιήσει τα φίλτρα η όχι. Με φίλτρα, λιγότερη σκόνη. Χωρίς φίλτρα, περισσότερη. 

Ειδικά αν χρησιμοποιείται κουτί modding με πλαϊνά παράθυρα, και η συχνή συγκέντρωση σκόνης είναι θέμα, τα φίλτρα θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν. Θα πρέπει επίσης να καθαρίζονται κατά ορισμένα χρονικά διαστήματα. Επάνω τους, εκτός από σκόνη, επικάθεται και καπνός τσιγάρου που έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ελαφρώς κολλώδες μείγμα. Γι' αυτό κατά τον καθαρισμό τους ίσως να χρειάζεται και πλύσιμο / στέγνωμα των φίλτρων.

Πάνελ ελέγχου ανεμιστήρων (PC fan control panel)

Πρόκειται για διατάξεις που τοποθετούνται στην πρόσοψη του κουτιού, και καταλαμβάνουν μία η δύο θέσεις θήκης cd / dvd drive, η αν είναι μικρά, αγκαζάρουν την θέση του παλιού diskette drive.

Χρησιμοποιούνταν πολύ στο παρελθόν, ενώ σήμερα όχι, λόγω των πρόσθετων αυτοματισμών στον έλεγχο των ανεμιστήρων μέσω BIOS η λειτουργικού συστήματος.
Σκοπός τους είναι ο έλεγχος των στροφών, με απώτερο στόχο ένα πιο ήσυχο υπολογιστή.

Υπάρχουν δύο είδη πάνελ. Απλά με ροοστάτες (ποτενσιόμετρα), που ελέγχουν έως και τέσσερις ανεμιστήρες. Απαιτούν μία σύνδεση τροφοδοσίας από molex, και διαθέτουν 4 θέσεις για συνδέσεις ανεμιστήρων.

Άλλα, πιο σύνθετα πάνελ διαθέτουν θερμόμετρα που ο χρήστης τοποθετεί στα μέρη που θέλει να ελέγξει τις θερμοκρασίες, όπως εμβόλιμα μέσα στην ψύκτρα του επεξεργαστή κοντά στην βάση της, η στην ψύκτρα της κάρτας γραφικών.

Υπάρχουν κυκλώματα στα πάνελ αυτά, τα οποία με αυτόματο τρόπο, και σύμφωνα με τις ενδείξεις των θερμομέτρων, ρυθμίζουν τις στροφές των ανάλογων ανεμιστήρων που αφορούν τα συγκεκριμένα θερμόμετρα. Δηλαδή, θερμόμετρο CPU, έλεγχος ανεμιστήρα CPU, θερμόμετρο GPU, έλεγχος ανεμιστήρα GPU.

Για να επιτύχουν τον στόχο τους τα πάνελ, απαιτούν να τροφοδοτούνται τα ίδια με μιά θέση από molex. Μέσω της τροφοδοσίας αυτής, δίνουν ρεύμα στους ανεμιστήρες που ελέγχουν. 

Στο πάνελ, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται επίσης θέσεις καρτών SD, micro SD, η USB hubs που αυξάνουν την χρηστικότητα τους. 

Παράλληλα, τα αυτόματα πάνελ έχουν ενδεικτικά με leds, που πληροφορούν τον χρήστη με ψηφιακές ενδείξεις θερμοκρασιών. Μερικά διαθέτουν μικρά κουμπιά προγραμματισμού τους από τον χρήστη. Ο τελευταίος προγραμματίζει τι θα συμβαίνει όταν μία θερμοκρασία είναι σε μία συγκεκριμένη τιμή. Για παράδειγμα ο ανεμιστήρας αυξάνει στροφές όταν η θερμοκρασία από την ένδειξη του θερμομέτρου αγγίξει τους 40C, ενώ αυξάνει ακόμα περισσότερο όταν η θερμοκρασία αγγίξει τους 45C.

Όσο θελκτική ακούγεται η ιστορία των αυτόματων πάνελ ελέγχου, τόσο απωθητικά είναι τα αρνητικά τους σημεία όπως επιπλέον καλώδια που γεμίζουν το κουτί, πολυπλοκότητα στις συνδέσεις, λανθασμένες ενδείξεις των θερμομέτρων από έλλειψη καταλλήλων θέσεων τοποθέτησής τους, αστοχίες στη λειτουργία τους, αγκαζάρισμα πολύτιμων θέσεων των drive, και άλλα.

Σήμερα τα πάνελ χρησιμοποιούνται σπάνια, εκτός από συγκεκριμένες περιπτώσεις power gamer χρηστών που έχουν εγκαταστήσει ισχυρούς ανεμιστήρες. Γενικά έχουν εκλείψει, και η χρυσή εποχή τους έχει περάσει. 

Σημείωση: Όσον αφορά τις ψύκτρες φύλλων που αναφέρονται στο άρθρο, το υλικό των φύλλων ποικίλλει. Μπορεί να είναι αλουμίνιο η κράμα μετάλλων (με επινικέλωση η όχι). 

Τέλος Β μέρους

Κάπου εδώ θα κλείσουμε το δεύτερο μέρος της σειράς άρθρων για την ψύξη του desktop υπολογιστή. Στο τρίτο μέρος και πιο σημαντικό, θα μιλήσουμε ειδικότερα για τα μέρη του υπολογιστή που χρειάζονται ψύξη, και τις μεθόδους που ακολουθούμε για να την επιτύχουμε.


  usb sticκ mac OS X Extended (Journaled)
Αναρτήθηκε από: Virus - 12.05.2019 20:34 - Forum: Ό,τι να 'ναι - Απαντήσεις (1)

παίδες καλησπέρα εχω usb stick και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους σε format mac OS X Extended (Journaled) υπάρχει τρόπος η κάποιο πρόγραμμα να μπορεί να βλέπει γίνει αντιγραφή/διαγραφή να παίζει και σε ubuntu


  Ta έχει παίξει ελαφρώς ο firefox
Αναρτήθηκε από: Λουκάς - 22.04.2019 18:43 - Forum: Εφαρμογές - Προγράμματα - Scripts - Απαντήσεις (3)

Ta έχει παίξει ελαφρώς ο firefox .

Εδώ και κάποιες μέρες ο firefox έχει περίεργη συμπεριφορά στο άνοιγμα της σελίδας του youtube.
Συγκεκριμένα όταν ανοίγω την αρχική σελίδα στο youtube μετά από 5-8 δευτερόλεπτα αυτόματα πηγαίνει στην σελίδα :

https://www.youtube.com/channel/UCz8QOKv...Eu94AaABCQ

την οποία και ανανεώνει συνεχώς (ανα2 δευτερόλεπτα περίπου) χωρίς να μπορείς να κάνεις κάποια αναζήτηση. Πρέπει να κλείσεις τη σελίδα και να ξανανοίξεις στην αρχική και να βάλεις γρήγορα στην αναζήτηση ότι θες μπας και προλάβεις πριν να ξαναρχίσει το ίδιο βιολί...

Σήμερα παρά και την επανεκκίνηση ο firefox αρνείται να εμφανίσει τη γραμμή σελιδοδεικτών ενώ στο κεντρικό του μενού( προβολή/γραμμές εργαλείων/γραμμή σελιδοδεικτών) είναι τσεκαρισμένη .

Το λειτουργικό μου είναι ubuntu (18.04.2) MATE 1,20,1 η έκδοση του Firefox 66.0.3 και σύμφωνα με το πρόγραμμα ενημέρωσης λογισμικού το λογισμικό του υπολογιστή είναι ενημερωμένο.


  Ένα νέο Φόρουμ για το ελέυθερο λογισμικό
Αναρτήθηκε από: Talos3 - 31.03.2019 03:28 - Forum: Εκδηλώσεις - Συναντήσεις - Δραστηριότητες - Χωρις Απαντήσεις

Χαιρετώ.

Έχει περάσει πολύ καιρός, από την τελευταία φορά που ήμουν εδώ, τότε που είχαμε είχαμε κάνει κάνει πλούσιους τους παραγώγους ποκ-κόρν.

Μίας και είχα υποσχεθεί πως θα κρατήσω ενήμερους, όσους είχαν μετέχει στην συζήτηση για το "linuxmint.gr", για τις κινήσεις, έρχομαι σήμερα, παραμονή πρωταπριλιάς, να ανακοινώσω την δημιουργία μιας καινούργιας προσπάθειας για υποστήριξη των χρηστών, όλλων των αγαπημένων μας διανομών. Θα μας βρείτε στο https://linux-user.gr/

Είμαστε ακόμα σε beta, δεν έχουμε ολοκληρώσει την μετάφραση κάποιων βασικών κειμένων και τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν τις επόμενες εβδομάδες, αλλά έχει ήδη συγκεντρωθεί κάμποσο καλό υλικό. Νομίζουμε πως υπάρχει ένα κενό που δεν καλύπτουν οι υπάρχουσες προσπάθειες, και είναι ελπίζω προφανές πως δεν θεωρούμε ανταγωνιστική καμία άλλη προσπάθεια.

Σαν πλατφόρμα έχουμε επιλέξει το discourse, φτιαγμένο από τους ανθρώπους που έχουν φτιάξει το stack overflow, και είναι μια μοντέρνα πλατφόρμα για πολιτισμένες συζητήσεις στο διαδίκτυο. Ένα χαρακτηριστικό του που βρίσκω ενδιαφέρον είναι πως το σύστημα αναγνωρίζει απο μόνο του τους ενεργούς χρήστες και τους δίνει δικαιώματα σχεδόν διαχειριστή. Θα είναι ένα ενδιαφέρον πείραμα λοιπόν.
---

ΥΓ1: Να ξεκαθαρίσω πως η προσπάθεια αυτή δεν έχει καμία ιστορική σχέση με την παλιά κοινότητα του linux mint.

Όχι δεν λέω αλήθεια. Έχει κληρονομήσει το domain name (το οποίο είχε μεν αγοραστεί τότε αλλά δεν είχε ανακοινωθεί) και την φιλοσοφία (είχε γίνει μια εγκατάσταση του discourse τότε, είχαν μεταφραστεί κείμενα, είχε γραφτεί κώδικας, και που ατυχώς όλα αυτά φάγανε ένα rm -r). Και ο σχεδιασμός ήταν ένα φόρουμ ανεξάρτητο διανομής.

Φέτος ανεξάρτητα από άλλους έγιναν οι ίδιες επιλογές, και στην πλατφόρμα και στην φιλοσοφία, μου έγινε πρόταση συμμετοχής, οπότε χρησιμοποιήθηκε και το υπάρχων domain. Οι παλιοί διαχειριστές είναι ενήμεροι και μέλη, αλλά είναι μια νέα προσπάθεια, και μια νέα ομάδα, που δεν έχει καμία σχέση και καμία εξάρτηση με τίποτε άλλο. Είμαστε ανεξάρτητοι.

ΥΓ2: Επειδή είχαν ακουστεί τα μύρια όσα για το άτομο μου εδώ μέσα, επιτρέψτε μου να πω μια φορά και δεν θα επανέλθω, πως μας κρίνει όλους η ιστορία. Κάποιοι κρατήσαμε μια λειτουργική κοινότητα στο facebook, στο irc και στο telegram σήμερα. Κάποιοι εξακολουθήσαμε να βοηθάμε τους χρήστες, να γράφουμε άρθρα και οδηγούς να τρέχουμε να κάνουμε εκδηλώσεις. Και κάποιοι έμειναν επαναστάτες του πληκτρολογίου. Αλλά να τα λέμε όλα. Καθαροί επαναστάτες. Όχι παίζουμε.

ΥΓ3: Όσο για το περιβόητο DNS entry "linuxming.gr" που κάποιοι το θεωρούσαν ιδιοκτησία τους, πουλιέται στην πιάτσα τώρα σε όποιον δώσει τα περισσότερα. Είναι που θα έμενε εκεί για 100 χρόνια και είχε φροντίσει ο ιδιοκτήτης του για αυτό, όπως μας διαβεβαίωνε εδώ μέσα. Κοίταξα το whois και δεν είδα καμία αλλαγή. Εύχομαι να είναι απλά μια καθυστέρηση ενημέρωσης. Αλλά και πάλι δεν πειράζει. Καλή μπάζα μάγκα.


ΥΓ4: Δεν ξέρω αν κάνω καλά που μπερδεύω 2 άσχετα θέματα, η νέα προσπάθεια δεν έχει ούτε φιλοδοξεί να έχει την παραμικρή σχέση με την παλιά, αλλά θα μπαίνανε αυτά τα θέματα ούτως αλλιώς όποτε καλό είναι να τα ξεκαθαρίσουμε αυτά τα βαρίδια από την αρχή. Κρίνετε μας από την  αρχή λοιπόν.
---

Καλή πρωταπριλιά και σας περιμένουμε στο https://linux-user.gr/


  Εκπομπη περι άρθων 11 και 13 για τα πνευματικα δικαιωματα
Αναρτήθηκε από: georgezaf - 27.03.2019 00:36 - Forum: Ειδήσεις - Χωρις Απαντήσεις

Μέσα στην ολοκληρωτική συνθήκη της ανελευθερίας που μας ορίζεται σαν το τέλειο μέλλον του καπιταλισμού, η δυστοπική προοπτική της υπερψηφισης των άρθρων 11 και 13 από την ΕΕ , μας αφήνει με ακόμη έναν ελεύθερο χώρο έκφρασης και επικοινωνιας λιγότερο. Η εκπομπή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17/3 στις 19:00.

https://www.mixcloud.com/Radio98fm/%CE%B...XJGxpOn7kg
Νομιζω αξιζει να ανοιξει μια κουβεντα στο forum για τα συγκεκριμενα....

Αν και περιμενω αρθρο απο το osarena :)


  Ubuntu 18.04 GNOME δοκιμή και σκέψεις
Αναρτήθηκε από: Χάρης - 25.03.2019 18:27 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Απαντήσεις (6)

Η έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS Bionic Beaver κυκλοφόρησε στις 26 Απριλίου 2018. Αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην πορεία της διανομής αφού θα έχει υποστήριξη για δέκα χρόνια, έως το 2028. Αυτό σημαίνει πως όσοι ενδιαφέρονται, θα είναι καλυμμένοι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Έτσι, η έκδοση της διανομής αποτελεί μία σοβαρή επιλογή.

Για τους παραπάνω λόγους κρίνεται απαραίτητο να γίνει μία εργαστηριακή δοκιμή από το blog μας, και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα.

Οι νέες δυνατότητες της διανομής

Στην έκδοση αυτή υπάρχουν κάποια νέα χαρακτηριστικά. Αυτά περίπου είναι μια εφαρμογή “to do”, τα έγχρωμα emoji, η αλλαγή στον διαχειριστή παραθύρων σε Xorg, που ορίζεται ο εξ’ αρχής. Αυτό για περισσότερη σταθερότητα, βέβαια ο Wayland περιλαμβάνεται μέσα στην εγκατάσταση. Ο πυρήνας Linux στο λειτουργικό σύστημα είναι ο 4.15, ενώ το περιβάλλον επιφανείας είναι το GNOME 3.

Ο υπολογιστής της δοκιμής

Το desktop PC στο οποίο έγινε η δοκιμή είναι μέσης ισχύος, περιλαμβάνει τον Intel Core 2 Quad στα 2.6 GHz (4 cores / 4 threads), την μητρική πλακέτα Gigabyte G41, με το ενσωματωμένο chip γραφικών, 4 Gb μνήμης DDR3, και έναν σκληρό δίσκο SATA Hitachi στις 7200 RPM.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν ένα “καλό» σύστημα.  

Εγκατάσταση

Αφού βάλουμε το live dvd στο drive και επιλέξουμε να κάνουμε εκκίνηση από το dvd, περιμένουμε λίγο και στη συνέχεια βρισκόμαστε στο νέο περιβάλλον εργασίας Ubuntu το GNOME 3. Εκεί, έχουμε την επιλογή να δοκιμάσουμε το live, εξετάζοντας αν αναγνωρίζεται όλο το υλικό μας, κάρτα γραφικών στη σωστή ανάλυση, κάρτα δικτύου, κάρτα ήχου. Αν όλα λειτουργούν εντάξει, και αφού περιηγηθούμε και κρίνουμε πως μας αρέσει, μπορούμε να προχωρήσουμε σε εγκατάσταση.

Η διαδικασία εγκατάστασης είναι πολύ εύκολη, όπως πρέπει εξάλλου, αφού το Ubuntu είναι μία διανομή που απευθύνεται στον απλό χρήστη.

Κατά την διάρκεια της, έχουμε τον γνωστό μας εγκαταστάτη Obiquity. Περνώντας διαδοχικά τις οθόνες, μας δίδονται επιλογές για αυτόματο φορμάρισμα του σκληρού δίσκου, και δημιουργίας κατατμήσεων. Μπορούμε να φυλάξουμε το παλιό μας Λ/Σ, και να εγκαταστήσουμε την διανομή παράλληλα, να αντικαταστήσουμε τυχόν προηγούμενη διανομή Ubuntu με φορμάρισμα της κατάτμησης της, η να διαγράψουμε ολοκληρωτικά τα περιεχόμενα του δίσκου και στη συνέχεια να εγκαταστήσουμε το νέο Ubuntu.

Ακόμα έχουμε τις επιλογές να κρυπτογραφηθεί ο προσωπικός μας φάκελος.

Όλα αυτά είναι πολύ απλά, αντίθετα με άλλες διανομές όπως το Fedora, όπου ο εγκαταστάτης του (Anaconda), είναι σε αυτό το σημείο λίγο δύσκολος.

Περνώντας στην επόμενη οθόνη, ρωτιόμαστε αν επιθυμούμε μια ελάχιστη εγκατάσταση (minimal), η μια πιο αυξημένη. Οι διαφορές δεν είναι μεγάλες, και έγκειται σε προσθήκη ορισμένων προγραμμάτων όπως Firefox, Shotwell, Libre Office και παρεμφερών. Επιλέγουμε την πλήρη, καθώς τα επιπρόσθετα προγράμματα είναι βασικά, και δεν υπάρχουν περιττές η άχρηστες εφαρμογές.

Άλλες ερωτήσεις σε επόμενο βήμα είναι η χώρα που βρισκόμαστε, επιλέγουμε στον χάρτη, και αν θέλουμε να εγκατασταθούν προγράμματα και οδηγοί τρίτων κατασκευαστών (όπου λέμε συνήθως ναι). Ακόμα ρωτιόμαστε αν η εγκατάσταση θα φέρνει και ενημερώσεις.

Στη συνέχεια τα πράγματα εξελίσσονται γρήγορα, πράγμα που μας ικανοποιεί. Τα προγράμματα εγκαθίστανται, ενώ από το δίκτυο έρχονται κάποια επιπρόσθετα πακέτα όπως υποστήριξη γλωσσών. Η εγκατάσταση τελειώνει, και μας προτρέπει να βγάλουμε το live dvd από το drive και να πατήσουμε enter για να γίνει επανεκκίνηση.

Η αναγνώριση συσκευών υλικού είναι εξαιρετική, αναγνωρίζονται όλες οι τυπικές συσκευές (τουλάχιστον σε νορμάλ μητρικές πλακέτες και περιφερειακά), όλα ρυθμίζονται και λειτουργούν όπως λέμε “out of the box”.

Επανεκκίνηση

Όταν ο υπολογιστής επανεκκινεί η προσοχή μας είναι μεγάλη, για να συγκρίνουμε τον χρόνο εκκίνησης σχετικά με εκείνον του Ubuntu 16.04 Unity. Εδώ, ξεκινά μια απογοήτευση, καθώς ο χρόνος φόρτωσης δείχνει αυξημένος. Παρόλα αυτά, λέμε πως την πρώτη φορά το σύστημα ρυθμίζει, άρα θα κρίνουμε αποτελεσματικότερα σε μια επόμενη κανονική εκκίνηση. Πληροφοριακά, και οι επόμενες εκκινήσεις δεν διαφέρουν πολύ, και σαν συμπέρασμα, το νέο Ubuntu έχει μεγαλύτερο χρόνο εκκίνησης σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του.

Ευρισκόμενοι στην επιφάνεια εργασίας, βλέπουμε το γνωστό μας μοβ φόντο, με το νέο σύμβολο της διανομής που είναι ο κάστορας.

Εμφανίζονται ορισμένες οθόνες καλωσορίσματος, σε μία από αυτές μπορούμε να επιλέξουμε αν θα αποστείλουμε (για μία φορά μόνο), τα στοιχεία του υλικού μας στην Canonical, προκειμένου να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του Ubuntu (προφανώς για να δουν σε τι είδους υλικό απευθύνονται, άρα να ξανασκεφτούν τις απαιτήσεις υλικού σε επόμενες εκδόσεις). Μπορεί κάποιος να επιλέξει ναι η όχι, πάντως δεν φαίνεται πως η επιλογή είναι κατασκοπευτική.

Τα Snaps

Πρώτη ενέργεια, είναι να ανοίξουμε το System Monitor για να δούμε τη δεσμευμένη μνήμη, και να συγκρίνουμε με παλιότερη έκδοση Unity. Η δυσάρεστη έκπληξη είναι ότι το System Monitor δεν υπάρχει, και θα πρέπει να το εγκαταστήσουμε από το κέντρο λογισμικού.
Ο λόγος είναι, πως η διανομή θεωρεί μερικές εφαρμογές ως “Snaps”, και πιστεύει πως θα πρέπει να εγκαθίστανται μεμονωμένα. Κάτι τέτοιο είχαμε διαπιστώσει σε μια προηγούμενη έκδοση, όπου το Chromium Browser θεωρούνταν ένα “Snap”. Μάλιστα, για όσες εφαρμογές ήταν τέτοιου είδους, το κέντρο λογισμικού ζητούσε το e-mail για να προχωρήσει σε εγκατάσταση, πράγμα που ξενίζει. Εδώ, ευτυχώς e-mail δεν ζητείται.

Επιδόσεις και εντυπώσεις

Φέρνουμε τον System Monitor, και τον εκτελούμε. Εκεί, βλέπουμε ότι η χρήση μνήμης της νέας έκδοσης είναι μεγαλύτερη (κοντά στο 1.2 Gb, ενώ αντίστοιχα στο 16.02 Unity ήταν 0.9 Gb). Αλλά μια σύγκριση με Windows 8.1 η 10.0 μας δείχνει πως τα σύγχρονα αυτά Λ/Σ
έχουν παρόμοιες απαιτήσεις μνήμης. Οπότε λέμε πως πρέπει να συμβιβαστούμε με την ιδέα αυτή.

Η χρήση CPU είναι κάπως αυξημένη κατά τις δραστηριότητες μας σε GNOME 3 σε σχέση με Unity. Παρόμοια αυξημένη εμφανίζεται και η χρήση δίσκου κατά την εκκίνηση εφαρμογών. Όμως όλα λειτουργούν σωστά, και δεν εμφανίζεται κανένα περίεργο φαινόμενο αυξημένης χρήσης CPU η δίσκου χωρίς αιτία όπως στα Windows 10.

Η επιφάνεια εργασίας GNOME 3

Το GNOME 3 σαν περιβάλλον επιφανείας στο Ubuntu 18.04 LTS έχει μικρές διαφορές σε σχέση με το κλασσικό GNOME 3 των υπολοίπων διανομών όπως Fedora η Open SUSE.

Η μπάρα εφαρμογών προεκτείνεται από επάνω έως κάτω, θυμίζοντας το Unity, αυτό προφανώς το κάνει η διανομή για διευκολύνει την μετάβαση των χρηστών από το Unity. Οι εντυπώσεις σε αυτή την αλλαγή είναι ουδέτερες. Μια άλλη αλλαγή είναι το ότι η ενεργή (ες) εφαρμογή (ες) στην μπάρα Activities τονίζονται με μια πορτοκαλί βουλίτσα. Αυτό για να μας δείχνει ποια από τα προγράμματα λειτουργούν.

Στην ράβδο αυτή μπορεί χρήστης να προσθέσει εύκολα εφαρμογές της αρεσκείας του η να αφαιρέσει άλλες. Για κάθε εφαρμογή της μπάρας με δεξί κλικ του ποντικιού δίνονται ορισμένες επιλογές όπως απομάκρυνση, και λεπτομέρειες, άνοιγμα παραθύρου.

Στα desktop εργασίας που βρίσκονται απέναντι στα δεξιά δεν υπάρχουν αλλαγές, και τηρείται η πεπατημένη του GNOME 3.

Πατώντας το εικονίδιο “Αρχεία” με τον φοριαμό, μας παρουσιάζεται το γνωστό παράθυρο με τους φακέλους του υπολογιστή. Το παράθυρο αυτό, σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις της διανομής, είναι εμπλουτισμένο με μια δεξιά κάθετη μπάρα, που προεκτείνει τις επιλογές και φωτογραφικά μας θυμίζει κάτι από μενού του Linux MX.

Στα υπόλοιπα, τα παράθυρα ακολουθούν τις παραδόσεις της διανομής, ενώ μια αλλαγή είναι το ότι τα κουμπιά κατάργηση, μεγιστοποίηση και ελαχιστοποίηση μετατέθηκαν από αριστερά, στα δεξιά του παραθύρου. Αυτό, είναι πιο άνετο για χρήστες Windows, όμως θα εκνευρίσει χρήστες περασμένων εκδόσεων του Ubuntu.

Προγράμματα

Τα προγράμματα που είναι εγκατεστημένα εξ’ αρχής είναι τα Firefox, Thunderbird, Rhythmbox, Libre Office, Shotwell, Cheese, μερικά παιχνίδια, και γνωστά Utilities.

Υπάρχει το εικονίδιο για Amazon, το οποίο αρκετοί θα απομακρύνουν σε πρώτες κινήσεις τους, ενώ το κέντρο λογισμικού ακολουθεί την φιλοσοφία και εμφάνιση που είχε και στο Ubuntu 16.04. 

Το κέντρο λογισμικού

Η αλήθεια είναι πως υπήρχαν (και εξακολουθούν να υπάρχουν), παράπονα
Για την εφαρμογή του Κέντρου Λογισμικού. Εμφανισιακά, καθώς και λειτουργικά.
Όσον αφορά την εμφάνιση, το πρόγραμμα καθυστερεί να φέρει τις εικόνες, να 
Κάνει ανανέωση περιεχομένων σε όλες του τις καρτέλες.

Λειτουργικά, το Κέντρο παρουσιάζει παγώματα (όπου ο φωτισμός χαμηλώνει και
Επανέρχεται εντός ολίγου), ακόμα, κατά την διάρκεια εγκαταστάσεων και απεγκαταστάσεων προγραμμάτων, καθυστερεί να ανανεώσει τα κουμπιά τους
(εγκατεστημένο / απεγκατεστημένο).

Γενικά, οι χρήστες Ubuntu εξακολουθούν να είναι δυσαρεστημένοι, και αναζητούν 
Τρόπους εγκατάστασης του παλιότερου Κέντρου Λογισμικού (Ubuntu 14.04 LTS),
Που λειτουργούσε γρήγορα και χωρίς σφάλματα.

Τα προγράμματα γενικά εγκαθίστανται, και βέβαια υπάρχει ο γνωστός πλούτος
των αποθετηρίων Ubuntu. 

Άλλα σημεία

Ο επεξεργαστής κανονικού κειμένου είναι ο gedit. Υπάρχει ακόμα εφαρμογίδιο για επιλογή των προγραμμάτων της εκκίνησης και ρύθμιση τους. Λέγεται “Προτιμήσεις Προγραμμάτων Εκκίνησης”. Βρίσκονται ακόμα τα “Εργαλεία” που περιλαμβάνουν διαχειριστή συμπιεσμένων αρχείων, πληροφορίες δίσκων, προβολή εγγράφων, χαρακτήρες πληκτρολογίου και άλλα γνωστά. Ακόμα ο Διαχειριστής Απομακρυσμένης Επιφάνειας Remmina. Πρόγραμμα ενημέρωσης λογισμικού, δημιουργίας δίσκων εκκίνησης, και το Transmission για διαμοιρασμό αρχείων.

Δοκιμάζοντας να ανοίξει κανείς προγράμματα, όπως έναν φυλλομετρητή, η το Libre Office Writer διαπιστώνει πως οι χρόνοι φόρτωσης, εκτέλεσης, είναι αυξημένοι. Αυτό, συγκρίνοντας στον ίδιο υπολογιστή όπου είχε κάποιος δοκιμάσει προηγούμενες εκδόσεις του Ubuntu. Πράγμα δυσάρεστο, που υπενθυμίζει πως η νέα έκδοση της διανομής προορίζεται για σύγχρονους ισχυρούς υπολογιστές, και πως “η εποχή της αθωότητας” είναι  παρελθόν.

Εδώ, είναι ένα σημείο όπου ξεκινούν να μας ζώνουν τα φίδια, αν συγκρίνουμε επιδόσεις “αυτού του GNOME 3” του συγκεκριμένου Ubuntu 18.04, σε σχέση με άλλες διανομές GNOME 3 και τις επιδόσεις τους, όπως του Fedora. Διότι πλέον η σύγκριση είναι άμεση αφού το περιβάλλον επιφανείας είναι το ίδιο. Διαπιστώνοντας κάποιες μειωμένες επιδόσεις στο χειρισμό της επιφάνειας, ο χρήστης αναρωτιέται αν πλέον το υλικό του δεν ανταποκρίνεται στη σύγχρονη εποχή, η μήπως είναι κάτι άλλο. Έλλειψη κάρτας γραφικών για παράδειγμα η ισχυρότερος επεξεργαστής.

Μιλώντας για γραφικά, διαπιστώνουμε πως η επιφάνεια εργασίας, και όλα τα περιεχόμενα είναι φινιρισμένα και οι εικόνες που μας δίνονται ευχάριστες στο μάτι. Οι ταπετσαρίες είναι ικανοποιητικές, θα μπορούσαν να είναι περισσότερες. Οι σκιάσεις επίσης καλές, και οι γραμματοσειρές στο Libre Office Writer εντάξει. Παρόμοια και η εμφάνιση των ιστοσελίδων στον περιηγητή ιστού. Οι λειτουργίες flash στον φυλλομετρητή είναι κανονικές. Εδώ, μπορεί κανείς να φέρει τον Chromium σαν ελαφρύτερο περιηγητή.

Οι επιδόσεις στην παρακολούθηση videos από YT και άλλες πηγές, είναι αρεστές. Ο φόρτος της CPU εξαρτάται πάντα από την ποιότητα της ταινίας (HD 720, HD 1080), εδώ σημασία έχει η ισχύς του επεξεργαστή αλλά και η ύπαρξη κάρτας γραφικών. Αν ο επεξεργαστής είναι ικανοποιητικής ιπποδύναμης, η έλλειψη κάρτας γραφικών δεν είναι θέμα, και η χρήση ενσωματωμένου chip γραφικών στη μητρική καλύπτει έως και τα High Detail 720 στις ταινίες.

System Settings

Πηγαίνοντας στη γωνία κάτω αριστερά στο GNOME για να εμφανίσουμε τις εφαρμογές, βλέπουμε και το System Settings. Ανοίγοντας το διαπιστώνουμε πως το παράθυρο διαφέρει σε σχέση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu Unity, και εδώ έχουμε μια νέα εικόνα, όπου στο αριστερό μέρος του παραθύρου εμφανίζονται οι επιλογές, και στο παράθυρο γίνεται η ανάλυση της καθεμίας από αυτές.

Ρυθμίζοντας τη γλώσσα και την περιοχή, βρισκόμαστε στην ίδια περίπτωση που βλέπαμε σε παλιότερα Ubuntu με το μήνυμα “Η γλώσσα δεν έχει εγκατασταθεί ολοκληρωτικά” πατάμε για την ολοκλήρωση της εγκατάστασης και προσθέτουμε την δική μας γλώσσα. Επιλέγουμε όσον αφορά τις ρυθμίσεις ημερομηνίας να γίνει εφαρμογή σε ολόκληρο το σύστημα, και στη συνέχεια αν θέλουμε μετακινούμε την δική μας γλώσσα σαν κύρια γλώσσα της επιφάνειας εργασίας.

Στη συνέχεια πρέπει να κάνουμε αποσύνδεση (log out), και επανασύνδεση (log in). Μετά την είσοδο θα διαπιστώσουμε πως η επιφάνεια έχει εξελληνιστεί, καθώς και όλες οι εφαρμογές όπως Libre Office. Ταυτόχρονα θα δούμε πως ο ελληνικός ορθογράφος είναι σωστά σεταρισμένος και λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Εδώ οι περισσότεροι θα θελήσουν να αλλάξουν τον συνδυασμό πηγής εισόδου (αλλαγή πληκτρολογίου), από Super + Διάστημα, σε αριστερό Alt + Shift. Σε προσπάθεια μας να το κάνουμε αυτό, βρέθηκαμε μπροστά σε ένα πιθανό bug, όπου το κέντρο ρυθμίσεων δεν δεχόταν εναλλακτική επιλογή. Δοκιμάσαμε πλήκτρα όπως Backspace και Esc, μήπως κάναμε κάποιο λάθος, όμως δεν τα καταφέραμε. Έτσι, παραμείναμε στον συνδυασμό εξ’ αρχής έως ότου βρούμε τι φταίει. 

Ο συνδυασμός αυτός (Super + Space), λειτουργεί, όπως εξάλλου κανονικά εμφανίζεται και η αλλαγή γλωσσών στο μενού στο ταβάνι του GNOME. Οι υπόλοιπες επιλογές είναι παρεμφερείς με το όποιο περιβάλλον εργασίας GNOME 3, δεν υπάρχουν διαφορές.

Στην κορυφή, υπάρχει και η γραμμή αναζήτησης για οτιδήποτε θελήσουμε, ενώ κατά την διάρκεια της πληκτρολόγησης αναζήτησης εμφανίζονται εφαρμογές που ταιριάζουν στα κριτήρια μας, ακόμα και πριν ολοκληρώσουμε την πληκτρολόγηση. Αυτό, αφήνει μια πολύ ευχάριστη εντύπωση για την χρηστικότητα του περιβάλλοντος επιφανείας.

            
Ενημερώσεις

Οι ενημερώσεις του Λ/Σ είναι άψογες, συγκεκριμένα κατά την δοκιμή έγιναν δύο ενημερώσεις. Δεν υπάρχουν ενοχλήσεις στην επιφάνεια εργασίας όπως σε Windows 10, και ο χρήστης εργάζεται παραγωγικά και με ηρεμία, έχοντας τον έλεγχο του μηχανήματος του. Ταυτόχρονα δεν παρατηρείται ύποπτη δικτυακή κίνηση για τυχόν κλοπή προσωπικών στοιχείων και αποστολή τους κάπου όπως στην περίπτωση των Windows 10.

Βοήθεια και συνδυασμοί πλήκτρων χειρισμού

Οι συνδυασμοί κουμπιών λειτουργίας του περιβάλλοντος επιφανείας είναι οι κλασσικοί του GNOME 3. Αν κάποιος τους γνωρίζει ήδη, μπορεί να ξεκινήσει άμεσα παραγωγική και γρήγορη εργασία. Εδώ, δεν υπάρχει η παλιά ευκολία του Unity να υπενθυμίζονται σε πίνακα οι συντομεύσεις πληκτρολογίου όταν κάποιος πατούσε για κάμποση ώρα το πλήκτρο Super.

Όμως αν πάμε από την βοήθεια (εικονίδιο με ερωτηματικό), θα δούμε πως μπορούμε να βρούμε ότι χρειαζόμαστε. Ο εξελληνισμός της βοήθειας είναι επίσης ολοκληρωμένος.  

Συμπεράσματα

Η χρήση της διανομής και η εργασία στο γραφείο είναι άψογη. Η διανομή είναι εύκολη, και για τον απλό χρήστη ιδανική. Ακόμα, θα προτείνονταν για σταθμούς εργασίας, καθώς η επιφάνεια είναι (με τον τρόπο της) περιοριστική, αποτρέποντας λάθη του απλού χρήστη γραφείου (μη δίνοντας εξ’ αρχής εξειδικευμένα “επικίνδυνα” προγράμματα). Τηρείται επίσης άνετα το standarization μια προϋπόθεση για εταιρικά περιβάλλοντα. Εδώ, η υποστήριξη αλλά και το όνομα Canonical θα παίξει ρόλο όπως και η καθιέρωση της διανομής σε παγκόσμια ποσοστά.

Μερικά πράγματα όμως θα προβληματίσουν τον χρήστη.

Αυτά είναι οι επιδόσεις σε σύγκριση με παλιότερες εκδόσεις του Ubuntu που είχαν το περιβάλλον εργασίας Unity. Οι επιδόσεις σε ταχύτητα είναι μειωμένες, ενώ σε Unity και στον ίδιο υπολογιστή ήταν σαφώς πιο καλές. Ακόμα, ένας χρήστης του Unity όντως συνηθισμένος σε αυτό το περιβάλλον επιφανείας, θα συγκρίνει την χρηστικότητα στην πλοήγηση και τις καθημερινές του εργασίες σε σχέση με το GNOME 3. Εκεί, μπορεί να διαπιστώσει πως αισθανόταν πιο άνετα και πιο οργανωμένα με το Unity.

Όμως, οι σκέψεις εξακολουθούν, και λένε πως το Unity είναι παρελθόν, και το μέλλον είναι το GNOME 3. Έτσι, η χρήση μιας έκδοσης του Ubuntu που ήταν πολύ γρήγορη όπως η 14.04 LTS που φτάνει στο τέλος υποστήριξης της, δεν μπορεί πλέον να ακολουθηθεί. Μπορεί όμως η 16.04 LTS για αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμα. Η τελευταία είναι σαφώς καλύτερη σε επιδόσεις, και αρκετά μοντέρνα. Τουλάχιστον δεν θεωρείται “μουσείο”.

Ένας άλλος προβληματισμός έγκειται στη σύγκριση με μια άλλη διανομή GNOME 3 όπως το Fedora, και τις επιδόσεις του (που είναι καλύτερες). Εδώ, ακόμα και παραδοσιακοί Ubuntu fans, θα σκεφτούν “μήπως έφτασε πλέον η στιγμή για αλλαγή διανομής” και πέρασμα σε μια άλλη φιλική διανομή με καλές επιδόσεις.

Από την άλλη, σε διανομές μη Ubuntu βασισμένες (Fedora), που έχουν αυστηρά την
Φιλοσοφία του Ανοικτού και Ελεύθερου, είναι μπελάς για τον οικιακό χρήστη να
Προσθέτει με εντολές τους multimedia codecs, και προγράμματα όπως VLC.
Και πάλι, ορισμένες δυνατότητες αναπαραγωγής συγκεκριμένων τύπων video (gstreamer) είναι προβληματικές. Θα πρέπει εδώ να είναι κάποιος έμπειρος, έτσι ώστε να προσθέσει
Όλες τις δυνατότητες που λείπουν, και είχε εξ’ αρχής στο Ubuntu η διανομές Ubuntu παράγωγες. 

Καλή, αλλά απαιτητική η διανομή

Η τελευταία σκέψη ενός κολλημένου με το Ubuntu, είναι μια αναβάθμιση του υλικού για αύξηση της ισχύος του υπολογιστή, και με αυτό τον τρόπο να λειτουργεί με ταχύτητα το αγαπημένο του λειτουργικό.

Βέβαια, όπως και να έχει, το GNOME 3 σαν περιβάλλον εργασίας είναι άριστο, είναι μοντέρνο, περνά σε συσκευές επαφής, και εξ’ αιτίας της διανομής του Ubuntu θα διαδίδεται συνεχώς καταλαμβάνοντας πολύ καλό ποσοστό χρηστών έναντι επιφανειών όπως το KDE.

Μια άλλη σκέψη είναι, να προχωρήσει κάποιος στην νέα έκδοση του Ubuntu αλλά με άλλο ελαφρύτερο περιβάλλον επιφανείας όπως ΜΑΤΕ, την διανομή Xubuntu, η τo Ubuntu Budgie (το πιθανότερο). Ειδικά το τελευταίο, (Budgie), έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές.

Οι επιλογές είναι προσωπικές. Πάντως σαν τελική κριτική, η νέα έκδοση του Ubuntu 18.04 LTS είναι πολύ καλή, και πετυχαίνει τον στόχο της, το να κατακτήσει τον απλό χρήστη. Ίσως το ιδανικό, να ήταν η διανομή να κρατούσε και το Unity σαν εναλλακτική επιφάνεια, έστω και αν η τελευταία έπαψε να εξελίσσεται ως περιβάλλον, αφήνοντας την τελική επιλογή στην χρήστη.

Εμείς από την πλευρά μας ευχόμαστε καλή επιτυχία στη διανομή.


  Τι έγινε ρε παιδιά;
Αναρτήθηκε από: Πράος - 14.03.2019 00:26 - Forum: Ό,τι να 'ναι - Απαντήσεις (1)

Που είστε;


  liquorix καπουτ?
Αναρτήθηκε από: DarkGoth - 06.12.2018 16:17 - Forum: Debian/Ubuntu/Mint και παράγωγα - Χωρις Απαντήσεις

γινεται κατι με τον liquorix τελευταια; ο synaptic πεταει σφαλμα οτι δεν βρισκει τις πηγες. στη σελιδα του liquorix δεν μπαινει καν. ο γκοτζιλλας λεει οτι δεν βρεθηκε η σελιδα. αυτο γινεται για 3 μερες τωρα. τι εχει γινει; τον φαγανε τα μαυρα τα ψαρια;


  Η google βρίσκει την τοποθεσία από την IP;
Αναρτήθηκε από: Πράος - 01.12.2018 16:31 - Forum: Εγγενείς αλλά και διαδικτυακές εφαρμογές και υπηρεσίες - Χωρις Απαντήσεις

............................