Οδηγός εγκατάστασης Bumblebee σε Ubuntu + power saving tweaks!
#1
[IMG]bumblebee.jpg[/IMG]
Εισαγωγή:

Από τότε που η Intel παρουσίασε την 2η γενιά icore επεξεργαστών της (Sandy-Bridge) και τώρα με την 3η γενιά (Ivy-Bridge) με ενσωματωμένη GPU , πάρα πολλοί κατασκευαστές φορητών υπολογιστών έσπευσαν να παρουσιάσουν τις υλοποιήσεις των προϊόντων τους με τους νέους αυτούς επεξεργαστές χαμηλής κατανάλωσης και αυξημένων επιδόσεων.

Το πρόβλημα για τους κατασκευαστές εντοπίζεται στο ότι οι ενσωματωμένες κάρτες γραφικών δεν είναι αρκετά δυνατές για να καλύψουν τις ανάγκες για γραφικά υψηλών απαιτήσεων που ζητούν οι χρήστες από ένα σύγχρονο σύστημα.
Η λύση δόθηκε με την εισαγωγή μια δεύτερης κάρτας γραφικών στα notebook που φέρουν αυτούς τους επεξεργαστές και με την επιλογή μέσω του bios για το ποια από τις 2 κάρτες γραφικών επιθυμεί ο χρήστης να χρησιμοποιήσει.
Αν και η προσάρτηση μιας 2ης high powered GPU στο σύστημα λύνει το πρόβλημα των επιδόσεων , ο τρόπος επιλογής της κάρτας μέσω του bios , είτε με ερώτηση κατά το boot-time , είτε με το χέρι μέσω από το bios menu αποδείχθηκε μη πρακτικός αλλά και κοστοβόρος καθώς για τον οποιοδήποτε συνδυασμό hardware επέλεγε ο κατασκευαστής , έπρεπε να φτιάξει/τροποποιήσει τη μητρική κάρτα καθώς και το bios ώστε να υποστηρίζει αυτό τον μηχανισμό. Περιττό να πούμε ότι ελάχιστα μοντέλα είδαν το φως της αγοράς με αυτό το σχεδιασμό.

Η λύση δόθηκε από τους 2 μεγάλους κατασκευαστές GPUs , την Nvidia και την AMD , και τις ξεχωριστές υλοποιήσεις τους σε μια ήδη υπάρχουσα τεχνολογία που λέγεται “Υβριδικά Γραφικά”.

Τι είναι τα υβριδικά γραφικά:

Εν ολίγοις είναι μια software λύση σε ένα hardware πρόβλημα... πιο αναλυτικά:

Το σύστημα by default χρησιμοποιεί την ενσωματωμένη GPU του επεξεργαστή και όταν αυτό εντοπίσει την ανάγκη για περισσότερη δύναμη στα γραφικά μπαίνει σε λειτουργία η δεύτερη κάρτα η οποία επεξεργάζεται την εικόνα σε ένα ξεχωριστό (κρυφό) buffer και προβάλει την εικόνα που επεξεργάστηκε μέσω της ενσωματωμένης κάρτας η οποία είναι η μόνη που έχει πρόσβαση στην οθόνη του laptop.
Αυτό όλο για να λειτουργήσει απαιτούνται ειδικοί proprietary drivers για την δεύτερη κάρτα γραφικών τους οποίους και οι δύο εταιρίες έβγαλαν μόνο για το λειτουργικό σύστημα της Microsoft κρεμώντας έτσι τους χρήστες άλλων λειτουργικών και με την Νvidia να φτάνει να δηλώνει πως (δήθεν) είναι αδύνατον να λειτουργήσει το σύστημα υβριδικών γραφικών της με την κωδική ονομασία Οptimus σε linux!!!
Παράθεση:Το Nvidia Optimus είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιείται για να αυξάνει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, κάνοντας εναλλαγή ανάμεσα σε δυο ανταπτορες γραφικών (έννα χαμηλής απόδοσης ενσωματωμένο προσαρμογέα γραφικών Intel και έναν υψηλής απόδοσης από Nvidia) μέσα σε ένα σύστημα υπολογιστή.
Το Optimus GPU αλλαγή switching υποστηρίζεται μόνο στα Windows, αλλά είναι επίσης ανεπίσημα διαθέσιμο για Linux, χάρη στο Bumblebee project.
Η πλειοψηφία των αγοραστών τέτοιων notebooks με εγκατεστημένο το λειτουργικό της Microsoft δεν γνωρίζουν για αυτό τον μηχανισμό που λαμβάνει δράση στο σύστημά τους και είναι λογικό καθώς η όλη διαδικασία είναι αόρατη προς τον χρήστη ο οποίος απολαμβάνει οικονομία σε μπαταρία αλλά και επιδόσεις όταν αυτές χρειάζονται.
Το πρόβλημα την υποστήριξης από την Νvidia έγινε εμφανές όταν κάποιοι χρήστες (συμπεριλαμβανομένου και εμένα) επιχείρησαν να εγκαταστήσουν την αγαπημένη τους διανομή linux στο καινούργιο τους μηχάνημά.

Αμέσως μετά την εγκατάσταση προβλήματα όπως:
  • Θόρυβος
  • Αυξημένη Θερμοκρασία
  • Χαμηλές επιδόσεις
  • και το σημαντικότερο... ελάχιστη διάρκεια μπαταρίας έγιναν ορατά.
Για καλή μας τύχη όσων έχουμε notebooks με τον συνδυασμό sandy/Ivy – bridge CPU + Nvidia Optimus enabled GPU μια ομάδα από devs της κοινότητας αφοσιώθηκαν να κάνουν δυνατό αυτό που η Nvidia χαρακτήρισε ως "αδύνατον" .
Έτσι φτιάχτηκε το project Βumblebee και χάρη σε αυτό πλέον και μπορούμε να χρησιμοποιούμε τις 2 κάρτες ταυτόχρονα, σε ξεχωριστές εφαρμογές την κάθε μία (κάτι που ούτε στα windows δεν γίνεται) , και φυσικά να κλείσουμε τελείως την nvidia κάρτα ώστε να τρέχει μόνο με η ενσωματωμένη.

Update: η Nvidia μετά από 1,5 + χρόνο και μετά από μια χειρονομία του Linus Torvalds, συνοδευόμενη από ένα κοσμητικό επίρρημα, αποφάσισε να προφέρει υποστήριξη του Optimus στο Linux , κάτι το οποίο θα χρειαστεί ένα εύλογο διάστημα για να υλοποιηθεί.
Έτσι μέχρι τότε το Bumblebee παραμένει η μοναδική λύση αξιοποίησης του Optimus Hybrid Graphics σε Linux.

Αυτά για το ιστορικό κομμάτι...τώρα στην εξήγηση γιατί αδειάζει έτσι η μπαταρία την στιγμή που δεν υπάρχουν drivers και άρα έπρεπε η κάρτα να είναι ανενεργή σωστά?
Λάθος... ο kernel αναγνωρίζει κανονικά και τις δύο κάρτες αλλά χρησιμοποιεί μόνο την ενσωματωμένη μιας και αυτή είναι συνδεδεμένη με το monitor αλλά επειδή η μία κάρτα συνδέεται με την άλλη δεν μπορεί να κλείσει αυτόματα την nvidia με αποτέλεσμα να δουλεύει από μόνη της στο background και μάλιστα στο Full!!
Έτσι έχουμε μέσα στο laptop μια high-powered κάρτα που δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και η οποία μεταξύ άλλων ρουφάει όλη τη μπαταρία μας.

ΛΥΣΗ:

Σε Ubuntu 12.04/12.10 και τα παράγωγά του λειτουργικά αρκεί να κάνουμε μόνο τα εξής:

► Ανοίγουμε ένα terminal και δίνουμε:

Κώδικας:
sudo add-apt-repository ppa:bumblebee/stable
πατάμε enter όταν μας προτρέψει.

► μετά δίνουμε:
Κώδικας:
sudo apt-get update && sudo apt-get install bumblebee bumblebee-nvidia
κάνουμε reboot και μόλις τελειώσει η διαδικασία είμαστε έτοιμοι.

SOS: αν τυχόν έχουμε κάποιους nvidia drivers εγκατεστημένους πριν βάλουμε το bumblebee πρέπει να τους ΒΓΑΛΟΥΜΕ!!!
  Απάντηση
#2
Περαιτέρω configuration (προτείνεται)

σε terminal δίνουμε:

Κώδικας:
sudo nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf


ψάχνουμε τη γραμμή που λέει "driver=" και την αλλάζουμε σε "driver=nvidia" (χωρίς τα quotes)
μετά πιο κάτω:
Κώδικας:
Βρίσκουμε αυτή την γραμμή:[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]KernelDriver=nvidia-current[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]Module=nvidia[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]PMMethod=auto[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]και την αλλάζουμε σε:[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]KernelDriver=nvidia-current[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]Module=nvidia[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]PMMethod=bbswitch


το ίδιο και πιο κάτω :

Κώδικας:
Αλλάζουμε αυτό:[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]driver-nouveau][/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]KernelDriver=nouveau[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]PMMethod=auto[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]σε αυτό:[/FONT][/COLOR]

[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]driver-nouveau][/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]KernelDriver=nouveau[/FONT][/COLOR]
[COLOR=#141414][FONT=Tahoma]PMMethod=bbswitch[/FONT][/COLOR][FONT=Tahoma]


σώζουμε τώρα τις αλλαγές (ctrl+O) και βγαίνουμε (ctrl+X)

ξανά σε terminal δίνουμε:

Κώδικας:
sudo nano /etc/modprobe.d/bbswitch.conf


θα είναι ένα κενό αρχείο....βάζουμε την γραμμή:
Κώδικας:
options bbswitch load_state=0 unload_state=0

σώζουμε και βγαίνουμε με όπως και πριν και κάνουμε restart ( τσεκάρουμε τώρα τη διάρκεια της μπαταρίας μας και χαμογελάμε!)

ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ:

Στην κατάσταση που είναι ο υπολογιστής μας τώρα μετά από τα προηγούμενα βήματα η nvidia κάρτα είναι απενεργοποιημένη και χρησιμοποιείται μόνο η ενσωματωμένη. Αν θέλουμε να τρέξουμε κάποια εφαρμογή με την nvidia κάρτα , είτε από το terminal είναι από το run menu (alt+F2) βάζουμε πριν από το όνομα της εφαρμογής τη λέξη optirun . θα κάνει 2-3 δευτερόλεπτα περίπου να ανοίξει η εφαρμογή που θέλουμε καθώς είναι μέχρι να πάρει μπρος η κάρτα.

Για παράδειγμα μπορούμε να συγκρίνουμε την απόδοση της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών δίνοντας την εντολή

glxspheres

και συγκρίνουμε τώρα με την nvidia κάρτα :

optirun glxspheres

το ίδιο και με άλλες εφαρμογές πχ optirun firefox

Μπορούμε για ευκολία σε εφαρμογές που θέλουμε να τις τρέχουμε πάντα μέσω της nvidia κάρτας να βάλουμε την εντολή στο command line του shortcut στο μενού των εφαρμογών.
Δυστυχώς ακόμα το bumblebee δεν υποστηρίζει το αυτόματο πέρασμα από την μία κάρτα στην άλλη όπως συμβαίνει στα windows (να "ευχαριστούμε" για ακόμα μια φορά την nvidia για αυτό)

SOS αν τυχόν έχουμε κάποιυς nvidia drivers εγκατεστημένους πριν βάλουμε το bumblebee πρέπει να τους ΒΓΑΛΟΥΜΕ!!


Μερικά περαιτέρω kernel power tweaks ...δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά και ίσως κάποια συστήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με αυτά αλλά είστε ελεύθεροι να τα δοκιμασετε καθώς κάθε λεπτό επιπλέον αυτονομίας σε μπαταρία είναι σημαντικό.

Ανοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε:

Κώδικας:
sudo nano /etc/default/grub

βρίσκουμε την γραμμή


Κώδικας:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"

και την αλλάζουμε σε:

Κώδικας:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 drm.vblankoffdelay=1”

σώζουμε και βγαίνουμε από τον editor και δίνουμε στο terminal

Κώδικας:
sudo update-grub

και κάνουμε restart τον υπολογιστή.

Μόλις επανεκκινήσει το σύστημα και όλα λειτουργούν καλά ανοίγουμε πάλι ένα terminal και δίνουμε:

Κώδικας:
echo SATA_ALPM_ENABLE=true | sudo tee /etc/pm/config.d/sata_alpm

και κάνουμε πάλι restart

SOS: σε κάποια προβληματικούς Sata controllers μπορεί η ενεργοποίηση του ALPM μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων. Ενεργοποιήστε το με δικιά σας ευθύνη και έχοντας κάνει τα απαραίτητα backup.

Το απενεργοποιείτε δίνοντας:

Κώδικας:
echo SATA_ALPM_ENABLE=false | sudo tee /etc/pm/config.d/sata_alpm

και επανεκκίνηση.

Στο δικό μου laptop Dell Inspiron N7110 μετά από όλα αυτά τα tweaks έχω πλέον 15 λεπτά περισσότερης αυτονομίας απ'οτι στα windows 3:30 και 3:46 ώρες αντίστοιχα.

Καλό tweaking!


Πηγές:

https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/PowerManagement/PowerSavingTweaks
https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee
https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki
Προσωπικό ψάξιμο μετά από πολλά καντήλια στην αγαπημένη μας Νvidia.[/CODE][/FONT]
  Απάντηση
#3
Περαιτέρω configuration (προτείνεται)

► σε terminal δίνουμε:
Κώδικας:
sudo nano /etc/bumblebee/bumblebee.conf
► Ψάχνουμε τη γραμμή που λέει "driver=" και την αλλάζουμε σε "driver=nvidia" (χωρίς τα quotes)
μετά πιο κάτω:
Βρίσκουμε αυτή την γραμμή:
Κώδικας:
KernelDriver=nvidia-current
Module=nvidia
PMMethod=auto
και την αλλάζουμε σε:
Κώδικας:
KernelDriver=nvidia-current
Module=nvidia
PMMethod=bbswitch
► το ίδιο και πιο κάτω :

Αλλάζουμε αυτό:
Κώδικας:
driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=auto
σε αυτό:
Κώδικας:
driver-nouveau]
KernelDriver=nouveau
PMMethod=bbswitch
σώζουμε τώρα τις αλλαγές (ctrl+O) και βγαίνουμε (ctrl+X)

► ξανά σε terminal δίνουμε:
Κώδικας:
sudo nano /etc/modprobe.d/bbswitch.conf
θα είναι ένα κενό αρχείο....βάζουμε την γραμμή:
Κώδικας:
options bbswitch load_state=0 unload_state=0

► σώζουμε και βγαίνουμε με όπως και πριν και κάνουμε restart ( τσεκάρουμε τώρα τη διάρκεια της μπαταρίας μας και χαμογελάμε!)

ΠΩΣ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕ:

Στην κατάσταση που είναι ο υπολογιστής μας τώρα μετά από τα προηγούμενα βήματα η nvidia κάρτα είναι απενεργοποιημένη και χρησιμοποιείται μόνο η ενσωματωμένη.
Αν θέλουμε να τρέξουμε κάποια εφαρμογή με την nvidia κάρτα , είτε από το terminal είναι από το run menu (alt+F2) βάζουμε πριν από το όνομα της εφαρμογής τη λέξη optirun .
Θα κάνει 2-3 δευτερόλεπτα περίπου να ανοίξει η εφαρμογή που θέλουμε καθώς είναι μέχρι να πάρει μπρος η κάρτα.

► Για παράδειγμα μπορούμε να συγκρίνουμε την απόδοση της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών δίνοντας την εντολή:
Κώδικας:
glxspheres
► και συγκρίνουμε τώρα με την nvidia κάρτα :
Κώδικας:
optirun glxspheres
► το ίδιο και με άλλες εφαρμογές πχ optirun firefox

► Για να ανοίξουμε το Nvidia Control Panel για να ρυθμίσουμε την κάρτα μας δίνουμε:
Κώδικας:
optirun nvidia-settings -c :8
Μπορούμε για ευκολία σε εφαρμογές που θέλουμε να τις τρέχουμε πάντα μέσω της nvidia κάρτας να βάλουμε την εντολή στο command line του shortcut στο μενού των εφαρμογών.
Δυστυχώς ακόμα το bumblebee δεν υποστηρίζει το αυτόματο πέρασμα από την μία κάρτα στην άλλη όπως συμβαίνει στα windows (να "ευχαριστούμε" για ακόμα μια φορά την nvidia για αυτό)

-Μερικά περαιτέρω kernel power tweaks ...δεν θα δείτε μεγάλη διαφορά και ίσως κάποια συστήματα να αντιμετωπίσουν προβλήματα με αυτά αλλά είστε ελεύθεροι να τα δοκιμάσετε καθώς κάθε λεπτό επιπλέον αυτονομίας σε μπαταρία είναι σημαντικό.

► Ανοίγουμε ένα τερματικό και δίνουμε:
Κώδικας:
sudo nano /etc/default/grub
βρίσκουμε την γραμμή:
Κώδικας:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
και την αλλάζουμε σε:
Κώδικας:
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash i915.i915_enable_fbc=1 i915.lvds_downclock=1 drm.vblankoffdelay=1”
σώζουμε και βγαίνουμε από τον editor και δίνουμε στο terminal
Κώδικας:
sudo update-grub
► και κάνουμε restart τον υπολογιστή.

► Μόλις επανεκκινήσει το σύστημα και όλα λειτουργούν καλά ανοίγουμε πάλι ένα terminal και δίνουμε:
Κώδικας:
echo SATA_ALPM_ENABLE=true | sudo tee /etc/pm/config.d/sata_alpm
► και κάνουμε πάλι restart

SOS: σε κάποια προβληματικούς Sata controllers μπορεί η ενεργοποίηση του ALPM μπορεί να προκαλέσει απώλεια δεδομένων. Ενεργοποιήστε το με δικιά σας ευθύνη και έχοντας κάνει τα απαραίτητα backup.

► Το απενεργοποιείτε δίνοντας:
Κώδικας:
echo SATA_ALPM_ENABLE=false | sudo tee /etc/pm/config.d/sata_alpm
► και επανεκκίνηση.

Σημαντικό επίσης στην διάρκεια της μπαταρίας είναι η φωτεινότητα της οθόνης.... στο KDE και στο XFCE οι power managers τους αναγνωρίζουν αυτόματα ότι αποσυνδέθηκε το ρεύμα και χαμηλώνουν τη φωτεινότητα...
Στην εποχή του Gnome 2 o gnome-power-manager δεν είχε αυτή τη δυνατότητα και η χρήση ενός τρίτου προγράμματος όπως το Jupiter ήταν απαραίτητη για αυτή τη δουλειά.
Δεν γνωρίζω αν έχει αλλάξει η κατάσταση με τον power-manager του Gnome 3.

Στο δικό μου laptop Dell Inspiron N7110 μετά από όλα αυτά τα tweaks έχω πλέον 15 λεπτά περισσότερης αυτονομίας απ'οτι στα windows 3:30 και 3:46 ώρες αντίστοιχα.

Καλό tweaking!

→ Πηγές:

https://wiki.ubuntu.com/Bumblebee
https://wiki.ubuntu.com/Kernel/PowerMana...vingTweaks
https://wiki.archlinux.org/index.php/Bumblebee
https://github.com/Bumblebee-Project/Bumblebee/wiki
https://github.com/Bumblebee-Project/bbswitch
Προσωπικό ψάξιμο μετά από πολλά καντήλια στην αγαπημένη μας Νvidia.
  Απάντηση
#4
Extra-αναλυτικό μπράβο!
Και η «θεωρία» στην αρχή είναι σημαντική για να ξέρουμε/μάθουμε τι κάνουμε αλλά και γιατί (know-why).

Ας μας πουν όσοι το δοκιμάσουν αν δουν διαφορά!

→ Σε θερμοκρασίες πόση διαφορά έχει σε σχέση με πριν;;;

Παράθεση:το optirun δηλαδή είναι όπως το... άλλο με το sudo make me a sandwich... Eek

Σημαντικό πρόβλημα είναι και η θερμοκρασία, γιατί όχι μόνο μειώνει σταδιακά την ποιότητα των υλικών, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αχρηστευτεί ένας φορητός _χωρίς_ να έχει χαλάσει κανένα εξάρτημα («ξεκολλά» η gpu)!

Το Bumblebee project θα μείνει στην ιστορία (όπως και οι ανοικτοί οδηγοί), για τις δικαιολογίες-ανοησίες που λένε οι εταιρίες ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθεί στο Linux ή στο Linux είναι ανίκανο στο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Και η κοινότητα πολλές φορές «βάζει τα γυαλιά» φτιάχνοντας καλύτερους οδηγούς χωρίς να ξέρει τα επίσημα Specificatios των συσκευών. Με τη μέθοδο reverse engineering.

Απλά δεν θέλουν αφού δεν τους συμφέρει ή «συμφέρει» [..] και κάποιες φορές δεν μπορούν.

Γενικά η Nvidia έτσι συμπεριφέρεται, όπως και με το Wayland που στην αρχή δήλωσε ότι δεν θα το υποστηρίξει και τώρα νομίζω βρίσκεται στο στάδιο... ότι είναι πιθανό να το κάνει. Μπορεί να το κάνει για λόγους μάρκετινγκ...
[SIZE=2]#[SIZE=2] Αν το Θέμα-Πρόβλημα που δημιουργήσαμε [SIZE=2][B][I][SIZE=2][Λύθηκε], παρακαλώ ενημερώνουμε για να σημειωθεί στον τίτλο.[/I][/B]
[SIZE=2]# Δεν 2,3,..πλο-ποστάρουμε για λόγους οικονομίας του forum, παρά επεξεργαζόμαστε την τελευταία δημοσίευσή.
[SIZE=2]# Για παράθεση κώδικα και εντολών χρησιμοποιούμε το κουμπάκι Code.
[SIZE=2]# Τα παραπάνω δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά βοηθάνε στη διαχείριση της σελίδας.
  Απάντηση
#5
Spiros_G, post: 6247, member: 92 είπε κι ελάλησε:Extra-αναλυτικό μπράβο!
Και η «θεωρία» στην αρχή είναι σημαντική για να ξέρουμε/μάθουμε τι κάνουμε αλλά και γιατί (know-why).

Ας μας πουν όσοι το δοκιμάσουν αν δουν διαφορά!

→ Σε θερμοκρασίες πόση διαφορά έχει σε σχέση με πριν;;;Σημαντικό πρόβλημα είναι και η θερμοκρασία, γιατί όχι μόνο μειώνει σταδιακά την ποιότητα των υλικών, αλλά υπάρχει κίνδυνος να αχρηστευτεί ένας φορητός _χωρίς_ να έχει χαλάσει κανένα εξάρτημα («ξεκολλά» η gpu)!

Το Bumblebee project θα μείνει στην ιστορία (όπως και οι ανοικτοί οδηγοί), για τις δικαιολογίες-ανοησίες που λένε οι εταιρίες ότι είναι αδύνατο να υποστηριχθεί στο Linux ή στο Linux είναι ανίκανο στο να υλοποιηθεί κάτι τέτοιο. Και η κοινότητα πολλές φορές «βάζει τα γυαλιά» φτιάχνοντας καλύτερους οδηγούς χωρίς να ξέρει τα επίσημα Specificatios των συσκευών. Με τη μέθοδο reverse engineering.

Απλά δεν θέλουν αφού δεν τους συμφέρει ή «συμφέρει» [..] και κάποιες φορές δεν μπορούν.

Γενικά η Nvidia έτσι συμπεριφέρεται, όπως και με το Wayland που στην αρχή δήλωσε ότι δεν θα το υποστηρίξει και τώρα νομίζω βρίσκεται στο στάδιο... ότι είναι πιθανό να το κάνει. Μπορεί να το κάνει για λόγους μάρκετινγκ...

Η διαφορές είναι τεράστιες ... φαντάσου από τη μία η κάρτα να δουλεύει στο full και από την άλλη να είναι κλειστή ή σε idle mode. Δεν έχω τις θερμοκρασίες για πριν τις ρυθμίσεις αλλά ο αέρας που έβγαινε από τη σχάρα ήταν καυτός... τώρα όμως και με βάση το monitor του Nvidia Control Panel κυμαίνεται μεταξύ 38-42 βαθμών ανάλογα με το πόση ώρα δουλεύει το μηχάνημα και φυσικά ο αέρας είναι κρύος.... όσο για τον ήχο από την δεύτερη κάρτα είναι απλά ανύπαρκτος εκτός και αν την βάλεις μπρος με το optirun.

To optirun στην ουσία λέει στο bumblebee driver να ανοίξει την 2η κάρτα για μια συγκεκριμένη εφαρμογή να την επεξεργαστεί σε ένα δεύτερο (κρυφό) xserver και να προβάλει την εικόνα μέσω την ενσωματωμένης κάρτας. Μιμείται δηλαδή τον μηχανισμό των windows και μάλιστα αρκετά καλά... η κάρτα λειτουργεί όπως θα περίμενες με τη μόνη διαφορά για την ώρα ότι δεν μπορεί αυτό το πέρασμα από την lowpower κάρτα στην highpower να γίνει αυτόματα ανάλογα με το φόρτο του συστήματος και πρέπει να το κάνεις εσύ με την εντολή optirun. Αυτό έχει τα μειονεκτήματά του έχει όμως και τα πλεονεκτήματα καθώς μπορείς να ορίσεις εφαρμογές που θα τρέχουν παράλληλα χρησιμοποιώντας ξεχωριστή κάρτα η κάθε μία. Αυτό στα windows δεν είναι εφικτό!


Υ.Γ Πρόσθεσα 2 σειρές στον οδηγό για το πως ανοίγουμε το Nvidia Control Panel για την 2η κάρτα γραφικών και μια μικρή παράγραφο για τη φωτηνότητα της οθόνης.
Υ.Γ.2 και στα windows υπάρχει κάτι σαν το "optirun" . Πάνω σε μια εφαρμογή κάνεις δεξί κλικ και επιλέγεις "Run with high end GPU" οπότε είναι εκπληκτικό το πόσο καλά μιμήθηκαν με reverse engineering τον μηχανισμό.
Υ.Γ.3 Δεν είμαι σίγουρος , καθώς χρησιμοποιώ αποκλειστικά KDE περιβάλλον αλλά για τον Nautilus νομίζω πως υπάρχει script που δίνει αυτή τη δυνατότητα του δεξιού κλικ για να τρέξεις μια εφαρμογή με την Nvidia gpu.
Υ.Γ.4 Επειδή δεν τα πάω καλά με τους τίτλους... αν θεωρείτε ότι πρέπει να μπει κάποιος άλλος πιο κατανοητός τίτλος στον οδηγό κάντε το ελεύθερα.
Υ.Γ.5 Εξυπακούεται ότι μπορείτε να αναδημοσιεύσετε τον οδηγό ή κομμάτια του ελεύθερα όπου νομίζεται (πχ στο blog) αν πιστεύεται ότι θα φτάσει σε περισσότερους χρήστες ;)
  Απάντηση
#6
Πολυ καλος οδηγος kami84gr.:)

Μια ερωτηση,


αν περασουμε το αποθετηριο και τους bumblebee drivers αλλα δεν προχωρησουμε στο επιπλεον configuration ποια θα ειναι η συμπεριφορα των καρτων (της ενσωματωμενης Intel και της Nvidia) μεταξυ τους ?
  Απάντηση
#7
@kami84gr σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου και τον χρόνο σου! Τα είπες όλα !

Απλά θα ήθελα να διευκρίνησω ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει πραγματική 3D Acceleration από τον ανοιχτό driver, δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσεις την discrete GPU πλιν ελαχίστον εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, το Tuxracer το παίζει και η HD4000, συνεπώς η συνήπαρξη της εξωτερική κάρτας γραφικών σε Linux είναι λίγο άκυρη, αφού δεν σου προσφέρει τίποτα παρά περισσότερη κατανάλωση watt. Προσωπικά, θα την έκλεινα από το BIOS και θα χρησιμοποιηούσα μόνο την IGPU.
[SIZE=2]Collecting data is only the first step to our wisdom, but sharing data is the first step to our community. What he learns - we all learn. What he knows - we all benefit from. The Future is Open. He 's name is Linux.
  Απάντηση
#8
versys650gr, post: 6253, member: 750 είπε κι ελάλησε:Πολυ καλος οδηγος kami84gr.:)

Μια ερωτηση,


αν περασουμε το αποθετηριο και τους bumblebee drivers αλλα δεν προχωρησουμε στο επιπλεον configuration ποια θα ειναι η συμπεριφορα των καρτων (της ενσωματωμενης Intel και της Nvidia) μεταξυ τους ?


Βασικά ας εξηγήσω καλύτερα τι κάνει το κυρίως βήμα του "περαιτέρω configuration" τμήματος του οδηγού.

Το Bumblebee έρχεται μαζί με ένα kernel module (bbswitch) το οποίο και είναι υπέυθυνο για το power-state της 2ης κάρτας.

η εντολή options bbswitch load_state=0 unload_state=0 που περνάμε στο /etc/modprobe.d/ στην ουσία λέει στο bbswitch όταν "φορτώνεται" η κάρτα από τον kernel κατά το άνοιγμα του υπολογιστή (load_state) να είναι απενεργοποιημένη (τιμή 0) και αν τυχόν την έχουμε ενεργοποιήσει κατά τη χρήση του υπολογιστή να την κλείσει πριν από το shutdown (unload_state=0).

Οι άλλες τιμές που μπορεί να πάρει αυτή η εντολή είναι -1 που σημαίνει "μην πειράξεις καθόλου την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κάρτα , και 1 "πάντα να ενεργοποιείς την κάρτα".

Αν δεν ασχοληθείς καθόλου με το κομμάτι του "περαιτέρω configuration" του οδηγού... από default το bbswitch παίρνει τιμές και για τα δύο states -1 και -1 . Δηλαδή η κάρτα φορτώνεται κανονικά από τον kernel και παραμένει ανοιχτή και κατά τη χρήση του υπολογιστή και κατά το κλείσιμο. 'Αρα τι διαφορά έχει θα μου πεις από το να μην βάλω καθόλου το bumblebee??? Η διαφορά υπάρχει στο γεγονος ότι τώρα χάρη στο bumblebee ο kernel αναγνωρίζει σωστά την κάρτα μέσω των drivers πλέον και λειτουργεί το εγγενές power management αυτής.Άρα μπορείς να το αφήσεις όπως είναι ειδικά αν χρησιμοποιείς συχνά την' 2η κάρτα αλλά αν βάλεις την εντολή που γράφω θα κερδίσεις λίγο περισσότερη αυτονομία μπαταρίας, θορύβου και θερμότητας. Μιας και η κάρτα θα είναι κλειστή.
  Απάντηση
#9
--Rev3RsE---, post: 6255, member: 109 είπε κι ελάλησε:@kami84gr σε ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο σου και τον χρόνο σου! Τα είπες όλα !

Απλά θα ήθελα να διευκρίνησω ότι από την στιγμή που δεν υπάρχει πραγματική 3D Acceleration από τον ανοιχτό driver, δεν χρειάζεται να ενεργοποιήσεις την discrete GPU πλιν ελαχίστον εξαιρέσεων. Για παράδειγμα, το Tuxracer το παίζει και η HD4000, συνεπώς η συνήπαρξη της εξωτερική κάρτας γραφικών σε Linux είναι λίγο άκυρη, αφού δεν σου προσφέρει τίποτα παρά περισσότερη κατανάλωση watt. Προσωπικά, θα την έκλεινα από το BIOS και θα χρησιμοποιηούσα μόνο την IGPU.

Δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα.... Δεν υπάρχει επιλογή στο bios (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) για να κλήσει η 2η κάρτα και αυτό οφείλεται ότι και οι δύο είναι hard-wired συνδεδεμένες μεταξυ τους... απλα έτσι λειτουργεί αυτός ο μηχανισμος των υβριδικών γραφικών. Αν ήταν τόσο απλό δεν θα είχε υπάρξει και η ανάγκη του όλου project φυσικά ;)

Όσον αφορά για το θέμα των επιδόσεων της ενσωμετωμένης κάρτα vs της ξεχωριστής... είναι καθαρά θέμα συνδυασμόυ hardware και χρήσης που κάνει ο καθένας. Ας πούμε η HD4000 που αναφέρεις υπάρχει στην τρίτη γενιά επεξεργαστών τηςν Intel (Ivy-bridge) και είναι σαφώς πιο δυνατη κάρτα από την hd3000 που υπάρχει στους 2ης γενιάς επεγεργαστές (sandy-bridge) τον οποίο έχω εγώ.

'Aρα ναι μπορεί εσύ στο σύστημά σου να μην έχεις ανάγκη την δεύτερη καρτα χάρης τον Ivy-bridge αλλά εγώ και πολλοί άλλοι τον έχουμε... όχι μόνο στο κομμάτι του gaming αλλά και στα hd videos στα html5 animation μεσω του browser κτλ.

Ti ακριβώς θες να πεις για το 3d accelararion του ανοιχτού. Η intel κάρτα έχει κανονικότατα 3d accel χάρη στην πολύ καλή δουλειά που έχει κάνει η ίδια στο graphcs stack του linux και στον ανοιχτό της driver (μόνο ανοιχτό δίνει η Intel) και μάλιστα έχεις και video hardware accelaration VAAPI αν εγκαταστήσεις από το repo ubuntu το ανάλογο driver extension.

Οσο για την Nvidia κάρτα εφόσον χρησιμοποιούμε τον κλειστό οδηγό έχεις κανονικότατα 3d accel και μάλιστα πολύ ισχυρότερο σε σχέση με την ενσωματωμένη κάρτα (απλά τρέξε το glxspheres ή κάποια άλλα benches και θα δεις) απλά ακόμα ΔΕΝ έχουμε video accelaration (vdpau) και δεν έχουμε και την δυνατότητα χρήσης εξωτερικού monitor για όσα laptop έχουν και έξοδο hdmi (και πάλι ένα μεγάλο F***k you Nvidia για αυτό).
  Απάντηση
#10
kami84gr, post: 6256, member: 724 είπε κι ελάλησε:Βασικά ας εξηγήσω καλύτερα τι κάνει το κυρίως βήμα του "περαιτέρω configuration" τμήματος του οδηγού.


Σε ευχαριστω παρα πολυ για την υπομονη και τον κοπο σου,
ησουν απολυτα κατατοπιστικος.
Ρωτησα γιατι εχω το παρακατω λαπτοπ--> ACER ASPIRE V3-771G-53214G75BDCAII 17.3'' I5-3210M 4GB 750GB NVIDIA GT650 BLURAY FREE DOS

Εχω αναφερθει σχετικα εδω και με παρεπεμψε ο Στελιος στον οδηγο σου.

Περασα το αποθετηριο με τους drivers και δουλευει μια χαρα τωρα.
Δεν προχωρησα στις επιπλεον ρυθμισεις προς το παρον,εφοσον δουλευει ο διαχειριστης ενεργειας το αφηνω ετσι και αργοτερα βλεπω.
Δεν χρονομετρησα διαρκεια μπαταριας αλλα ειδα αρκετη διαφορα τωρα στο θεμα θερμοκρασιας.

Μου επιτρεπεις να αναδημοσιευσω τον οδηγο στο https://linuxmint.gr φορουμ ?
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Οδηγός Εγκατάστασης openSUSE 12.3 apache 5 3.400 11.08.2018 14:15
Τελευταία Ανάρτηση: Efstathios Iosifidis
  Οδηγός επισκευών για linux Vanzetti 0 1.402 11.07.2017 15:52
Τελευταία Ανάρτηση: Vanzetti
  Οδηγός Εγκατάστασης MatLab σε Ubuntu Based Διανομές diman91 0 1.288 07.02.2017 00:26
Τελευταία Ανάρτηση: diman91
  Υπερ-αναλυτικός οδηγός δημιουργίας Home/Small Business File Server με Ubuntu Server 16. dim_mint 25 8.008 16.10.2016 12:42
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro
  Αναλυτικός οδηγός για το κοινωνικό δίκτυο Diaspora* cpfotiadis 2 1.665 05.07.2013 16:02
Τελευταία Ανάρτηση: cpfotiadis

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)