WikiLeaks & Tron | Σε αναζήτηση ενός Ελεύθερου Συστήματος
#1
Ίσως το παρακάτω άρθρο, να μην γίνει πλήρως αντιληπτό από όποιους δεν έχουν δει την σειρά από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας Tron.
Προχωρώντας όμως οι εποχές η τεχνολογία και όλα συμβαίνουν στον κόσμο, τα οποία τα ελάχιστα τελευταία χρόνια μοιάζουν να οδηγούν στην κορύφωση γεγονότων που θα αλλάξουν άρδην και ριζικά τις ισορροπίες και τις συνθήκες ζωής του πλανήτη για το σχεδόν 90% (και περισσότερο) του παγκοσμίου πληθυσμού.

[IMG]control-mind1.jpg[/IMG]

Γεγονότα μικρά ή μεγάλα, με δημοσιότητα ή μη που συμβαίνουν σε κάθε γωνιά του πλανήτη, αν και μοιάζουν ξεκομμένα μεταξύ τους, στην ουσία δείχνουν σαν να είναι κομμάτια ενός μεγάλου παζλ.
Αν το παζλ αυτό είχε ένα όνομα, αυτό θα ήταν Έλεγχος στην Ανθρωπότητα & Περιορισμός Βούλησης & Θέλησης με Κάθε Είδους Εξάρτηση.

Οι δημοκρατίες και οι νόμοι καταλύονται, με τους ανθρώπους να παρακολουθούν σαν θεατές την δική τους τύχη, το δικό τους μέλλον, ενώ αν υπάρξουν φωνές αντίδρασης η πράξεις ανυπακοής, έρχεται κατασταλτικός μηχανισμός εξαπολύοντας την αμείλικτη βια του, την οποία στην συνέχεια η προπαγάνδα θα παρουσιάσει ως ηρωική πράξη, ενάντια σε "εγκληματίες", αναρχικούς" και το χάος.
Προχωρώντας σε μια εποχή όπου η τεχνολογία και το διαδίκτυο, έχουν δημιουργήσει νέα δεδομένα και καταστάσεις, έχει προκύψει ένα ακόμα μεγάλο θέμα.

Ο έλεγχος και σε αυτό, καθώς αν αφεθεί είναι ικανό να καταστρέψει το μεγάλο παζλ.
Το θέμα λοιπόν, είναι ο έλεγχος της τεχνολογίας και επιβολή στους ανθρώπους όχι αυτών που θέλουν, μα αυτών που θα μπορούν να τους ελέγχουν και να τους εκφοβίζουν εμμέσως πλην σαφώς.
Ίσως στις περισσότερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, να έχετε παρατηρήσει πως οι άνθρωποι του μέλλοντος, είναι πιο... χαζοί από τις σημερινές και τις προηγούμενες γενιές, ενώ πάντα υπάρχει ένας μηχανισμός ελέγχου και καταστολής, ο οποίος φροντίζει για την πλαστή ευδαιμονία των ανθρώπων και φυσικά τον πλήρη έλεγχο και υποταγή τους, όπως ακριβώς στους δούλους, μα δημιουργώντας την εντύπωση πως όλα είναι καλά και είναι ελεύθεροι πολίτες.

Κάπου ανάμεσα σε αυτά ακροβατεί το παρακάτω άρθρο, όπου με αφετηρία την σημερινή εποχή και με παραπομπές στο Tron (ίσως την πιο ανατριχιαστική εικόνα του μέλλοντος, την έδωσε αυτή η ταινία), με λέξεις και έννοιες που όλοι γνωρίζουμε.

Άλλωστε αν οι μαριονέτες κυβερνώντες του πλανήτη λένε την αλήθεια, τότε ποιος ο λόγος για WikiLeaks, για κυνηγητό ζωήςενός ανθρώπου, γιατί αυτή η τεράστια αριθμητική δύναμη σε δυνάμεις καταστολής (δεν είναι αστυνομία, είναι δυνάμεις καταστολής στους έχοντες αντίθετη γνώμη);
Μπορεί να υπάρξει ένα ελεύθερο σύστημα; Θα χρειαστεί ο άνθρωπος να καταφύγει σε παράξενες τακτικές συνδεδεμένος στο δίκτυο;

[IMG]tron.jpg[/IMG]
Σε αναζήτηση ενός Ελεύθερου Συστήματος: WikiLeaks & Tron

Στην ηθική των hackers, οPekkaHimanen υποστηρίζει ότι:
Παράθεση:οι αξίες της κοινότητας των hackers είναι μια «γενική κοινωνική πρόκληση» που στόχο της έχει "το να πείσει τον καθέναν να συμμετέχει στο δίκτυο και να επωφεληθεί από αυτό, να αισθάνεται υπεύθυνος για μακροπρόθεσμες συνέπειες της κοινωνίας της δικτύου, και να βοηθήσει άμεσα όσους έχουν μείνει στο περιθώριο της επιβίωσης"
(Himanen, 2001).

Στην περίπτωση του WikiLeaks, οι χάκερ-ακτιβιστές (μια οργάνωση υπό του ευρέως και αποκεντρωμένου κοινωνικού κινήματος, γνωστό ως Ανώνυμοι) εμφανίζονται ως hacktivist μαχητές που έρχονται ως υπερασπιστές της ελευθερίας του λόγου, του δημόσιου κυβερνοχώρου και του ανοιχτού Διαδικτύου.
Την ίδια στιγμή που η συνέχεια της ταινίας Tron (μια ταινία που είναι η γοητεία του computerizedfilm, σε ένα παραμύθι επιστημονικής φαντασίας που εξωθεί την εικονική πραγματικότητα στα άκρα) ήρθε στο προσκήνιο, ο κυβερνο-ακτιβισμός, είναι μπροστά και στο κέντρο των συζητήσεων, σε απευθείας σύνδεση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στις παγκόσμιες δράσεις της κυβέρνησης και των πολιτικών συζητήσεων.
Οι χακτιβιστές, ανταποκρινόμενοι στο WikiLeaks, έχουν - τουλάχιστον - έναν κοινό στόχο με τους ήρωες του Tron:
Παράθεση: Ελεύθερο σύστημα"
Η ριζοσπαστική φύση του γενικού hackerism έγκειται στο ότι προτείνει ένα εναλλακτικό πνεύμα της κοινωνίας των δικτύων - ένα πνεύμα που τελικά αμφισβητεί την κυρίαρχη προτεσταντική ηθική.
Στο πλαίσιο αυτό, θα βρείτε τη μοναδική έννοια με την οποία όλοι οι hackers είναι πραγματικά κροτίδες (είναι πραγματικά hackers): προσπαθούν να σπάσουν τις κλειδαριές του σιδερένιου κλουβιού. (Himanen, 2001)
Στο Tron, η ‘θρησκεία’ είναι τόσο η πίστη σε Χρήστες, στους ανθρώπους που γράφουν προγράμματα, καθώς επίσης και ο αγώνας για ένα «ελεύθερο σύστημα».
Η «πίστη» στους χρήστες αναδεικνύεται με μια συζήτηση ανάμεσα σε ένα πρόγραμμα που ονομάζεται Κρομ και σε έναν από τους φρουρούς που είναι έτοιμος να εξαναγκάσει τον Κρομ σε έναν ισοδύναμο διαγωνισμό εκπαιδευμένων μονομάχων:
Παράθεση:Crom: Κοιτάξτε. Πρόκειται για... παρεξήγηση. Είμαι απλά ένα πρόγραμμα ανατοκισμού. Δουλεύω στην εξοικονόμηση χρημάτων και στα δάνεια! Δεν μπορώ να παίξω αυτά τα παιχνίδια βίντεο!

Guard: Σίγουρα μπορείς, φίλε. Είσαι ολόιδιος με έναν γνήσιο αθλητή, αν υποθέσουμε ότι έχω δει ποτέ έναν.

Crom: Ποιος, εγώ; Πλάκα μου κάνεις; Όχι, εγώ τρέχω για να ελέγω τις διανομές των T-bill σας, τρέχω τόσο πολύ που έχω λαχανιάσει – δεν με βλέπετε; Κοίτα, έτσι και σας «μυριστεί» ο Χρήστης μου, ο κ. Χέντερσον, θα θυμώσει πολύ. Είναι, από μόνος του, ένα πλήρες υποκατάστημα διαχειριστή.

Guard: Υπέροχα. Άλλος ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης της ‘θρησκείας’ μας. [Ωθεί τον Κρομ στην κατοχή κυττάρων]
Αφού αυτός είναι στο κελί, η συζήτηση σχετικά με τους χρήστες συνεχίζεται με έναν συνάδελφο κρατούμενο:
Παράθεση:Ram: Θα έλεγα "Welcome (καλωσόρισες) φίλε". Αλλά όχι εδώ. Και όχι έτσι.

Crom: Εγώ δεν ξέρω καν τι κάνω εδώ.

Ram: Πιστεύεις στους χρήστες;

Crom: Σίγουρα πιστεύω. Αν δεν έχω έναν χρήστη, τότε ποιος με έγραψε και εμένα τον ίδιον ακόμα;

Ram: Τότε, να γιατί βρέθηκες σ’ αυτό το κελί. Νομίζεις αλήθεια ότι οι χρήστες είναι ακόμα εκεί;
Τα προγράμματα που ζουν σε αυτόν τον κόσμο των υπολογιστών, πιέζονται μέσω ενός προγράμματος κυριαρχίας και καταπίεσης από τις στρατιωτικές δυνάμεις του Προγράμματος, το MasterControl, να αποκηρύξουν την πίστη τους σε Χρήστες (και ως εκ τούτου, να αποκηρύξουν επίσης, και την πίστη τους στη δυνατότητα ενός δωρεάν συστήματος).
Η πεποίθησή τους ονομάζεται «προληπτική και υστερική». Λόγω των πεποιθήσεών τους αυτών, βασανίζονται, εξαναγκάζονται να πολεμούν ο ένας τον άλλον και τελικά σκοτώνονται (de-rezzed).
Μπορούμε να δούμε παραλληλισμούς με τους πρώτους Χριστιανούς εδώ, που φυλακίστηκαν από τους Ρωμαίους και που περιμένουν να σταλούν στο Κολοσσαίο (TheColosseum).
Βεβαίως, υπάρχουν επίσης τα κινήματα αντίστασης στην Ευρώπη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, του IRA, της PLO, οι αμερικανοί επαναστάτες των 13 αποικιών, οι αμερικανοί σοσιαλιστές της δεκαετίας του 1930 και οι ριζοσπαστικοί στο Σιάτλ το 1999, καθώς και οι μαχητές της ελευθερίας της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής και ούτω καθεξής.
Είναι αρχετυπικοί μαχητές της αντίστασης στον αγώνα ενάντια στην καταπίεση, στην κατοχή και στην κυριαρχία.
Οι δυνάμεις της κυριαρχίας ισχυρίζονται πως η αντοχή τους είναι σχεδόν δεισιδαιμονική πίστη σε χρήστες, αλλά -φυσικά- καμία δεισιδαιμονία δεν υπάρχει στην πίστη τους αυτή.
Η πίστη τους είναι ιερή, καθώς πιστεύουν σε έναν καλύτερο κόσμο -είναι αυτό που ονομάζεται Tillich "απόλυτη ανησυχία» και που ο Dewey αποκάλεσε "κοινή πίστη".

[IMG]control-mind.jpg[/IMG]Οι άνθρωποι / χρήστες συζητούν επίσης τη θρησκευτική φύση της εργασίας προγραμματισμού τους - για παράδειγμα, αυτή η συζήτηση μεταξύ Dillinger, ενός κακού Διευθύνων Συμβούλου ο οποίος έχει αναλάβει τον έλεγχο της εταιρείας Encom και ο οποίος κάνει την προσφορά του κακόβουλου προγράμματος ελέγχου (MCP) και του Δρ Gibbs, ενός από τους ιδρυτές της εταιρείας και αρχέτυπος (γνήσιος/αυθεντικός) προγραμματιστής:

EdDillinger:
Παράθεση:Encom, αυτή δεν είναι πια η επιχείρηση που ξεκίνησε από το γκαράζ σας. Διανέμουμε λογαριασμούς σε τριάντα διαφορετικές χώρες, νέα αμυντικά συστήματα, έχουμε στην κατοχή μας ένα από τα πιο εξελιγμένα είδη εξοπλισμού.

Ο Δρ WalterGibbs:
Παράθεση:Ω, τα ξέρω όλα αυτά. Μερικές φορές εύχομαι να ήμουν πίσω στο γκαράζ μου.

EdDillinger:
Παράθεση:Αυτό, μπορούμε να το κανονίσουμε, Walter.

Ο Δρ WalterGibbs [σταματά και γυρίζει την πλάτη στον Dillinger, εμφανώς θυμωμένος]:
Παράθεση:Αυτό ήταν απρεπές! Ξέρετε, μπορείτε να αφαιρέσετε τους άνδρες, όπως ο Alan και εγώ από το σύστημα, αλλά εμείς είμαστε εμείς που βοηθήσαμε να στηθεί όλο αυτό! Χάρη σε μας, δημιουργήθηκε! Και το πνεύμα μας παραμένει σε κάθε πρόγραμμα που, μελλοντικά, θα σχεδιαστεί για αυτόν τον υπολογιστή!

Ed Dillinger:
Παράθεση:Walter, είναι αργά. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω από το να πιάνω συζητήσεις πίστης (θρησκευτικές συζητήσεις) μαζί σου. Μην ανησυχείς για το ENCOM πια! Είναι πέρα από τις αρμοδιότητές σου πλέον!

[IMG]wikileaks.gif[/IMG]Το «πνεύμα» του Δρ Gibbs, όντως, υπάρχει στο εσωτερικό του υπολογιστή, με την μορφή του φρουρού αυτού του «ναού» που δεν είναι άλλος από τον Dumont που λέει ότι:
Παράθεση:με κρατούν κοντά τους μόνο και μόνο για την περίπτωση που κάποιος από αυτούς θέλει να συνεργαστεί με την άλλη πλευρά.
Τα προγράμματα στο εσωτερικό του συστήματος χρησιμοποιούν τον πύργο εισόδου-εξόδου, για να επικοινωνούν με τους χρήστες τους. Είναι, για αυτούς, ένας «ναός», για την πρόσβαση σε κάτι ιερό (στο «θείο»).
Αλλά ο στόχος του communicating, της επικοινωνίας δηλαδή, με τους χρήστες δεν είναι η σωτηρία, η συγχώρεση ή η φώτιση, ο στόχος της πρόσβασης σε αυτήν την ‘ιερή’ κοινότητα, είναι πρόσβαση στις πληροφορίες.
Το Πρόγραμμα Ελέγχου Master (MasterControlProgram) είναι μια μηχανή της λογικής της κυβέρνησης, με στόχο της την ατέρμονη καταστολή της οιασδήποτε πρωτοβουλίας. Με το πρόγραμμα αυτό, σκοπό έχει να ελέγχει -μέσω της λογοκρισίας- τις «ζωές» των προγραμμάτων, εμποδίζοντάς τα να έχουν πρόσβαση σε επικοινωνία με τους χρήστες. Η δύναμη του Προγράμματος Ελέγχου Master (MCP) προέρχεται από την ικανότητά του να λειτουργεί εν κρυπτώ και χωρίς εποπτεία και μάλιστα, διαμαρτύρεται για την παρουσία του Tron, λέγοντας:
Παράθεση:Δεν μπορώ να έχω την πολυτέλεια να υπάρχει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα παρακολούθησης μου
Το Tron είναι απειλή, γιατί είναι ένας αγωγός για ελεύθερη πρόσβαση στην πληροφόρηση.
Όπως λέει το Tron:
Παράθεση:Ο Χρήστης μου έχει πληροφορίες που θα μπορούσαν ..., ω ναι, μ’ αυτές τις πληροφορίες θα μπορούσε να το κάνει ένα ελεύθερο σύστημα και πάλι! Όχι, πραγματικά! Θα έπαιρνα τα προγράμματα που παρατάσσονται ακριβώς για να χρησιμοποιήσετε αυτήν τη θέση (την είσοδο-έξοδο του πύργου), και δεν θα είχατε κανένα MCP να έχει διαρκώς τα μάτια του πάνω σας.
Οι πληροφορίες είναι αυτές που μπορούν να το «κάνουν να γίνει ένα δωρεάν σύστημα και πάλι».
Ο KevinFlynn, πρωταγωνιστής της ταινίας, που παίζει τον άνθρωπο-χρήστη, είναι ένας χάκερ, ένας cyberactivist –άρα, ένας hacktivist. Το σύνθημα του Flynn στην ταινία αντανακλάται από τους χάκερ οι οποίοι οργανώνουν ένα κοινωνικό κίνημα για την υπεράσπιση ενός ανοικτού και δωρεάν internet:
Παράθεση:Εδώ και Τώρα, για πραγματική δύναμη του χρήστη.

μετάφραση στα ελληνικά, διαλόγων του Tron: Μαρία Αφεντουλη
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Wikileaks: GreekFiles-αποκάλυψη σχετικά με την εισαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ constantinos 0 2.205 28.02.2012 21:51
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Με δική του εκπομπή στη ΤV ο ιδρυτής του WikiLeaks constantinos 0 675 26.01.2012 19:22
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον ιδρυτή του Wikileaks constantinos 0 1.253 27.12.2011 02:27
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Η αλήθεια για το Ιράκ. Βίντεο για γερά στομάχια (Wikileaks) 0 961 Λιγότερο από 1 λεπτό πριν
Τελευταία Ανάρτηση:
  Η Δύναμη του Ενός-Unfuck the World 0 1.682 Λιγότερο από 1 λεπτό πριν
Τελευταία Ανάρτηση:

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)