Χαρτογράφηση των δικτύων αλληλεγγύης
#1
[IMG]κοινωνικη-αλληλεγγυη1.jpg[/IMG]
Παράθεση:Για να... οργανωθούν οι οργανώσεις
Με αυτήν τη φράση αυτοπροσδιορίζεται ο ιστόχωρος organosi 2.0. '
Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα καταγραφής των δράσεων κοινωνικής αλληλοβοήθειας.
Μέσω αυτής, οι αυτο-οργανώσεις πολιτών μπορούν να προβάλλουν τις δράσεις τους και να προσελκύσουν περισσότερους εθελοντές στην προσπάθειά τους να βοηθήσουν συνανθρώπους μας.

Η Οργάνωση 2.0 είναι ένας συναθροιστής του διαδικτύου, δηλαδή μια πλατφόρμα που μπορεί κανείς να βρει ταξινομημένες δράσεις πολιτών. Η ταξινόμηση γίνεται ανάλογα με το αντικείμενο, αλλά και με τη γεωγραφική περιοχή κάθε πρωτοβουλίας.
Ο επισκέπτης μπορεί να προτείνει ή να αξιολογήσει μια δράση, αφήνοντας σχόλιο ή στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα.
Έτσι συμπληρώνεται σταδιακά ένας χάρτης όπου αποτυπώνονται όλα τα δίκτυα αλληλεγγύης που υπάρχουν στη χώρα.

[IMG]organosi20.png[/IMG]
Στη λίστα της Οργάνωσης 2.0 βρίσκουμε δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, την τέχνη, τον πολιτισμό, για τη φροντίδα της πόλης και το περιβάλλον. Κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά φαρμακεία αλλά και κοινωνικά παντοπωλεία. Συσσίτια φαγητού, κινήσεις παραγωγών που πουλούν τα προϊόντα τους απευθείας στους καταναλωτές, εναλλακτικές κοινωνικές οικονομίες, ανταλλαγές κάθε λογής ειδών, τράπεζες χρόνου, συνεπιβατισμός (carpooling), δίκτυα εθελοντικών μαθημάτων (#tutorpool).
Είναι όλες τους πρωτοβουλίες που γεννήθηκαν εν μέσω της κρίσης από πολίτες που αποφάσισαν να αντιτάξουν την αλληλεγγύη τους σε φαινόμενα όπως η ανεργία και η μείωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού καθώς και στις δραματικές συνέπειες τους, όπως οι λιποθυμίες των μαθητών στα σχολεία και η αύξηση των αστέγων στις πόλεις.

Τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται οι δράσεις των πολιτών που τελικά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι τα εξής:
  • Να καλύπτουν ένα κενό του κράτους: πρόκειται δηλαδή για κινήσεις με στόχο να παρέχουν υπηρεσίες που θα μπορούσαν, υπό καλύτερες συνθήκες, να παρέχονται ή έστω να υποστηρίζονται από το κράτος.
  • Να πραγματοποιούν δράσεις: Οι κινήσεις αυτές δεν μένουν μόνο στη διαμαρτυρία για την κατάσταση που επικρατεί και για τις ελλείψεις, αλλά αναλαμβάνουν δράση, πραγματοποιούν εκδηλώσεις, προσφέρουν υπηρεσίες. Η παρέμβασή τους στα κοινωνικά δρώμενα είναι πρακτική και χειροπιαστή.
  • Να μην προχωρούν σε διακρίσεις: Στη λίστα δε συμπεριλαμβάνονται κινήσεις που προχωρούν σε οποιουδήποτε είδους διακρίσεις (πολιτικές, θρησκευτικές και άλλες).
Η Οργάνωση 2.0 δημιουργήθηκε από την Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου. Μια υποψήφια διδάκτωρ στο τμήμα επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της ερευνητικής ομάδας Ψηφιακά Μέσα για Συμμετοχή του Εργαστηρίου Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ.
Ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2011 και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της διδακτορικής της έρευνας. Στόχος της ήταν καταρχήν να συγκεντρώσει πληροφορίες για όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις αυτο-οργάνωσης πολιτών σε έναν ιστoχώρο προσβάσιμο σε όλους, δίνοντας έτσι την ευκαιρία για επιπλέον ενημέρωση, συνεργασία, επικοινωνία αλλά και νέες ιδέες αλληλεγγύης και υποστήριξης. Δεύτερος στόχος είναι η μελέτη της προοπτικής που έχει η χρήση των ψηφιακών μέσων (digital media) ως πλατφόρμα για την ανάπτυξη κινήσεων αυτο-οργάνωσης.

[IMG]κοινωνικη-αλληλεγγυη.jpg[/IMG]
Η Οργάνωση 2.0 στηρίζεται στοweb 2.0 που είναι το τεχνολογικό υπόβαθρο πίσω από τα digital media. Όταν ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό, η ομάδα της Ελένη-Ρεβέκκα Στάιου κατέγραφε και τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Βλέποντας όμως πως οι ΜΚΟ είναι κοντά στις 6.000 και λαμβάνοντας υπόψη την δριμεία κριτική για τα υπέρογκα ποσά που κατά καιρούς εισρέουν στα ταμεία πολλών ΜΚΟ χωρίς κανείς να γνωρίζει για τις δράσεις τους, αποφάσισε να τις εξαιρέσει και να περιορίσει την έρευνα στις αυθόρμητες οργανώσεις πολιτών.

Μπορείτε εύκολα πλέον να ενημερωθείτε για τις δράσεις στην περιοχή σας στο organosi20.gr
ή να επικοινωνήσετε μέσω e-mail στο info@organosi20.gr, στo facebook και στο twitter.


Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Κείμενο Αλληλεγγύης στους Απεργούς Πείνας Hellena 1 619 29.11.2014 14:04
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena
  Βίντεο αλληλεγγύης στην κατάληψη Αντιβίωση 09/09/13 georgezaf 4 543 12.11.2013 00:08
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης (TEM) Hellena 0 907 20.07.2011 15:35
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)