Αυτοκτόνησε ο χάκερ και ακτιβιστής για τα ψηφιακά δικαιώματα Άαρ
#1
[IMG]AE024393AFC94497CD17AA9B08DEDC55.jpg[/IMG]

Ένας από τους πιο χαρισματικούς χάκερ και πολιτικούς ακτιβιστές για τα ψηφιακά δικαιώματα, ο Αμερικανός Άαρον Σουόρτς, βρέθηκε νεκρός την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη σε ηλικία μόλις 26 ετών. Ο θάνατός του αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Ο Σουόρτς από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό.

Σε ηλικία 14 ετών έγινε ένας από τους συντάκτες του προτύπου RSS (RDF Site Summary), ενός τρόπου να μεταδίδονται πληροφορίες από μία ιστοσελίδα, συνήθως ειδήσεις ή αναγγελίες νέων δημοσιεύσεων σε μπλογκ, με γρήγορο και εύκολο τρόπο προς άλλες σελίδες ή εφαρμογές (syndication).

Αργότερα συμμετείχε ενεργά στην οργάνωση Creative Commons που ίδρυσε ο καθηγητής Λάρι Λέσιγκ και στην κοινότητα του Reddit, του οποίου ήταν και συνιδρυτής.

Ο Σουόρτς φοίτησε για ένα χρόνο στο Στάνφορντ αλλά εγκατέλειψε τις σπουδές του και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στον προγραμματισμό και στον πολιτικό κυβερνοακτιβισμό.

Το 2009 κατάφερε να κατεβάσει και στη συνέχεια να διαθέσει ελεύθερα στο Ίντερνετ περίπου το 20% των εγγράφων από ομοσπονδιακά δικαστήρια τα οποία ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων PACER. Παρόλο που τυπικά θα έπρεπε να είναι ελεύθερα, η PACER χρέωνε την πρόσβαση, ο Σουόρτς κατάφερε όμως να τα διαθέσει στο ευρύ κοινό.

Λίγο αργότερα, το 2011, βάζοντας σχεδόν στα κρυφά ένα λάπτοπ στο δίκτυο του MIT, κατέβασε από τη βάση JSTOR, η οποία διαθέτει με συνδρομή το περιεχόμενο εκατοντάδων επιστημονικών περιοδικών, τέσσερα εκατομμύρια δημοσιεύσεις, πολλές από τις οποίες θα έπρεπε να διατίθενται και αυτές ελεύθερα ως κοινό κτήμα.

Οι δημοσιεύσεις κυκλοφόρησαν από τον ίδιο με τη μορφή αρχείου torrent στο Ίντερνετ, εξοργίζοντας το MIT και την JSTOR. Ο Σουόρτς συνελήφθη αλλά αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατηγορήθηκε όμως για απάτη.

Και οι δύο υποθέσεις έβαλαν τον Σουόρτς στο στόχαστρο των αμερικανικών Αρχών που κίνησαν έρευνες εναντίον του.

Ο Σουόρτς είχε αξιόλογη πολιτική δράση υπέρ των ψηφιακών δικαιωμάτων και κατά των κρατικών επεμβάσεων, ενώ είχε γράψει και διαθέσει με ελεύθερες άδειες αρκετά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα και ακτιβιστή Κόρι Ντόκτροου, ο Σουόρτς έπασχε για χρόνια από κατάθλιψη, προβλήματα για τα οποία είχε γράψει ανοιχτά στο παρελθόν.

[από in.gr]
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#2
ο άνθρωπος αυτός...'ενας καταπληκτικός νέος που πάλευε για την ελεύθερη διάδοση της γνώσης...αυτοκτόνησε καθώς επιβαρύνθηκε ο ψυχισμός του από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε.
Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κατηγορητήριο του μπορούσε να τον οδηγήσει σε 35 χρόνια φυλάκιση!!!! και σε χρηματικό πρόστιμο 1 εκ. δολλαρίων!!!!

Τέτοιες ποινές ούτε δολοφόνοι!!!!
Για να βλέπουμε πως μας κυβερνάνε τα συμφέροντα...
φανταστείτε πως θα ήταν ο κόσμος χωρίς ελεύθερη γνώση μέχρι στιγμής...πώς θα ήμασταν εάν υπήρχαν πατέντες στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος...στις γνώσεις γενικής ιατρικής...στις γνώσεις καλλιέργειας της γής...
Και όμως ο κόσμος κοιμάται...δεν δίνει καμία σημασία σε τέτοιες ειδήσεις...και τα εγγόνια μας θα πληρώσουν την αδιαφορία μας και το σκοταδισμό μας...
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Ψηφιακά Δικαιώματα: Από τον Xακτιβισμό στον Δρόμο constantinos 0 2.495 08.03.2012 02:20
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Μονοπώλιο στα Πνευματικά Δικαιώματα: δεν είναι κληρονομικό δικαί 0 378 Λιγότερο από 1 λεπτό πριν
Τελευταία Ανάρτηση:

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)