Οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμι
#1
Το παρακάτω άρθρο είναι πιο πολύ υποθετικό και βασίζεται στο αντίστοιχο Αγγλόφωνο του TrueActivist.
Το να μιλάς για κάποιον καπιταλιστή και για κοινωνίες, είναι σα να συγκρίνεις το γιαούρτι με το φεγγάρι.
Διαφωνώ απολύτως ακόμα και με τον όρο: καπιταλιστικά γουρούνια, καθώς τα γουρουνάκια είναι καθαρά, κοινωνικά και υπέροχα ζωάκια, χρήσιμα στην κοινωνία και αβλαβή.
Πιο κάτω, στην σελίδα του επίσης μεγαλοκαπιταλιστή και αρκετών ακόμα όχι τιμητικών τίτλων Forbes, είναι η λίστα των 100 πιο πλουσίων ανθρώπων στον κόσμο.
Σημειώστε πως πολλοί είναι αμερικανοί (ΗΠΑ) και δυστυχώς, για τον μέσο αμερικανό πολίτη, αποτελούν πρότυπα και παραδείγματα προς μίμηση:

[IMG]Billionaires[/IMG]

>>> Η λίστα με του 100 πιο πλούσιους εκμεταλλευτές του πλανήτη.

Το άρθρο που ακολουθεί είναι επιμέλεια της Μαρίας Αφεντούλη και βασίζεται σε άρθρο του TrueActivist.
Σκεφθείτε το πώς ζουν αυτοί οι άνθρωποι, και μην πείτε πως τα κατάφεραν όλα με τον ιδρώτα τους και τέτοιες αηδίες και το τι συμβαίνει στον κόσμο επειδή ακριβώς υπάρχουν αυτοί:

[IMG]Poor-Peoples.jpg[/IMG]

Οι 100 πλουσιότεροι θα μπορούσαν να δώσουν ένα τέλος στην παγκόσμια φτώχεια, για πάνω από 4 φορές

Η Oxfam είναι μια διεθνής συνομοσπονδία από 17 οργανώσεις που εργάζονται σε περίπου 90 χώρες σε όλο τον κόσμο για να βρουν λύσεις για την φτώχεια και την συναφή αδικία.
Ο απώτερος στόχος της Oxfam είναι να μπορέσουν οι άνθρωποι να ασκήσουν τα δικαιώματά τους και να διαχειρίζονται την δική τους ζωή.

Η Oxfam, λοιπόν αποκάλυψε ότι οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο κέρδισαν το εντυπωσιακό ποσό των 240 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέσα στο 2012˙ αρκετά χρήματα για να καταπολεμήσουμε την ακραία φτώχεια σε όλο τον κόσμο πάνω από τέσσερις φορές, προσθέτοντας ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση εμπλουτίζει περαιτέρω τους σούπερ-πλούσιους.

Όπως αποκάλυψε μια νέα έκθεση της Oxfam, αυτού του κορυφαίου διεθνή φιλανθρωπικού οργανισμού,
Παράθεση:Το πλουσιότερο 1 τοις εκατό (δηλαδή, οι πλουσιότεροι άνθρωποι, που συνιστούν το 1 τοις εκατό) έχει αυξήσει το εισόδημά του κατά 60 τοις εκατό κατά τα τελευταία 20 χρόνια, με την οικονομική κρίση να επιταχύνει αντί να επιβραδύνει την διαδικασία ενώ τα κέρδη από το κορυφαίο 0,01 τοις εκατό (δηλαδή, οι πάμπλουτοι άνθρωποι, που συνιστούν το 0,01 τοις εκατό) έχουν αυξηθεί ακόμα περισσότερο.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι:

Παράθεση:Για παράδειγμα, στην αγορά αγαθών πολυτελείας παρατηρείται διψήφιος ρυθμός ανάπτυξης κάθε χρόνο.
Και αυτό συμβαίνει από την στιγμή που χτύπησε η κρίση.

Και ενώ οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου κέρδισαν 240 δισεκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος, οι άνθρωποι που βρίσκονται σε «ακραία φτώχεια» ζούσαν με λιγότερο από 1,25 δολάρια την ημέρα.

Η νέα έκθεση της Oxfam:«Το κόστος της ανισότητας: Πώς ο πλούτος και το ακραίο εισόδημα μας βλάπτει Όλους», υποστηρίζει ότι η υπερβολική συγκέντρωση του πλούτου, στην πραγματικότητα, εμποδίζει την ικανότητα του κόσμου να μειώσει την φτώχεια.

Η έκθεση δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ που θα γίνει στο Νταβός την επόμενη εβδομάδα και καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες
Παράθεση:να σταματήσουν τον ακραίο πλούτο μέχρι το 2025 και να αντιστρέψουν έτσι την ραγδαία αύξηση της ανισότητας που παρατηρείται στην πλειοψηφία των χωρών τα τελευταία 20 χρόνια.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι ο ακραίος πλούτος είναι ανήθικος, οικονομικά αναποτελεσματικός, πολιτικά διαβρωτικός, κοινωνικά διχαστικός και καταστροφικός για το περιβάλλον.
Προτείνεται, μάλιστα στους ηγέτες του κόσμου, μια νέα παγκόσμια συμφωνία για την μείωση της ακραίας φτώχειας σε επίπεδα της δεκαετίας του 1990 με τους εξής 5 τρόπους:
- Το κλείσιμο των φορολογικών παραδείσων, δίνοντας/παραχωρώντας τα 189 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετα φορολογικά έσοδα.
  • Αντιστρέφοντας οπισθοδρομικές μορφές της φορολογίας
  • Την καθιέρωση παγκόσμιου ελάχιστου φορολογικού συντελεστή.
  • Αύξηση των μισθών ανάλογη με την απόδοση του κεφαλαίου.
  • Αύξηση των επενδύσεων σε δωρεάν δημόσιες υπηρεσίες.
Παράθεση:Το πρόβλημα είναι παγκόσμιο
δήλωσε η Oxfam.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο η ανισότητα επιστρέφει με ραγδαίους ρυθμούς, σε επίπεδα που δεν έχουμε δει από την εποχή του Καρόλου Ντίκενς.
Στην Κίνα τα επίπεδα των κινεζικών ανισοτήτων είναι τώρα παρόμοια με εκείνα στη Νότια Αφρική, η οποία είναι πλέον η χώρα με την μεγαλύτερη ανισότητα στον πλανήτη˙ και μιλάμε για ανισότητα πολύ χειρότερη και από την εποχή του ρατσιστικού διαχωρισμού.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, -στις ΗΠΑ- το μερίδιο του πλουσιότερου 1 τοις εκατό του εισοδήματος έχει διπλασιαστεί από το 1980, από 10 έως 20 τοις εκατό.
Για την κορυφή του πλούτου που συνιστά το 0,01 τοις εκατό, το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα τετραπλασιάστηκε, φθάνοντας σε επίπεδα που δεν έχουμε ξαναδεί.
Παράθεση:Δεν μπορούμε πλέον να προσποιούμαστε ότι η δημιουργία πλούτου για λίγους, αναπόφευκτα θα ωφελήσει τους πολλούς˙ είθισται να ισχύει το αντίθετο...
δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς, ο εκτελεστικός διευθυντής της Oxfam.

Ο Hobbs εξήγησε ότι η συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια των λίγων, ελαχιστοποιεί την οικονομική δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους άλλους να συμμετάσχουν:
Παράθεση:Από τους φορολογικούς παραδείσους, στην αδύναμη εργατική νομοθεσία˙ και πάντα οι πλουσιότεροι να επωφελούνται από ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα το οποίο είναι στημένο υπέρ τους.
Η έκθεση τονίζει ότι ακόμη και η πολιτική έχει καταντήσει να ελέγχεται από τους δισεκατομμυριούχους˙ κάτι που αναπόφευκτα οδηγεί σε πολιτικές που ωφελούν τους πλουσιότερους -παρότι είναι οι λιγότεροι- και όχι την φτωχή πλειοψηφία, ακόμα και σε δημοκρατίες.
Παράθεση:Είναι καιρός οι ηγέτες μας να μεταρρυθμίσουν το σύστημα, έτσι ώστε να λειτουργεί προς όφελος του συνόλου της ανθρωπότητας και όχι υπέρ μιας παγκόσμιας ελίτ
αναφέρει η έκθεση.

Το τετραήμερο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός, αρχίζει την επόμενη Τετάρτη (23/1/13).
Παγκόσμιοι οικονομικοί ηγέτες θα συγκεντρωθούν για την ετήσια συνάντηση που θα επικεντρωθεί στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας, στην κρίση της ευρωζώνης αλλά και στις συγκρούσεις στην Συρία
και στο Μαλί.

Κλείνοντας, δεν θα αναρωτηθώ πού τα βρήκαν κάποιοι τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια!
Δεν θα αναρωτηθώ ούτε και με ποιους έντιμους τρόπους τα απέκτησαν!
Δε γίνεται, όμως, να μην αναρωτηθώ:

Παράθεση:Ποιος χρειάζεται πραγματικά ένα δισεκατομμύριο δολάρια; Ή ακόμα και μισό δισεκατομμύριο;
Ή ακόμα και 100 εκατομμύρια;
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#2
Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε όλα τα σάπια του συστήματος μας είναι το "Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε" του Ν. Μπογιόπουλου. Ένα βιβλίο όχι μόνο για την ελληνική πραγματικότητα αλλά και την παγκόσμια.
  Απάντηση
#3
Κάνεις δε χρειάζεται στην ουσία έστω 100 εκατομμύρια,κανείς λογικός αλλά είναι τι ανατροφή θα πάρει κανείς.Ο άνθρωπος αν δε πάρει σωστές βάσεις απο μικρός και τα άτομα που συναναστρέφεται είναι της "κλάσης" του το πιο λογικό είναι να γίνει σαν αυτούς,αχόρταγος!
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα και τους ικανοποιεί πλέον μόνο να βλέπουν τα νούμερα να μεγαλώνουν και θα κάνουν τα πάντα γιαυτό.
Ο λαός έχει την δύναμη να τα ανατρέψει αυτά αλλά όσο μπολιάζουν τα μυαλά του καθενός με συμφέροντα η ανατροπή δε θα έρθει ποτέ.Είμαι αισιόδοξος σαν άνθρωπος αλλά με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά δε βλέπω φως στο τούνελ για την ανθρωπότητα.
  Απάντηση
#4
Oxide, post: 7426, member: 796 είπε κι ελάλησε:Κάνεις δε χρειάζεται στην ουσία έστω 100 εκατομμύρια,κανείς λογικός αλλά είναι τι ανατροφή θα πάρει κανείς.Ο άνθρωπος αν δε πάρει σωστές βάσεις απο μικρός και τα άτομα που συναναστρέφεται είναι της "κλάσης" του το πιο λογικό είναι να γίνει σαν αυτούς,αχόρταγος!
Αυτοί οι άνθρωποι έχουν τα πάντα και τους ικανοποιεί πλέον μόνο να βλέπουν τα νούμερα να μεγαλώνουν και θα κάνουν τα πάντα γιαυτό.
Ο λαός έχει την δύναμη να τα ανατρέψει αυτά αλλά όσο μπολιάζουν τα μυαλά του καθενός με συμφέροντα η ανατροπή δε θα έρθει ποτέ.Είμαι αισιόδοξος σαν άνθρωπος αλλά με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά δε βλέπω φως στο τούνελ για την ανθρωπότητα.

Πάντως, δε μπορώ να φανταστώ πώς κάποιος θεωρεί εαυτόν "ευτυχισμένο", όντας υποχείριο του χρήματος!

Γιατί, άντε και δεν σκέφτεται τους υπόλοιπους και τι θα μπορούσε να προσφέρει στην κοινωνία διαθέτοντας -έστω!- λίγα (δε σου λέω όλα) από τα χρήματά του.

Πώς, όμως, μπορεί να γίνεται δούλος του χρήματος, ε αυτό δε μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ! (Και ούτε και νομίζω ότι θα τα καταφέρω!)
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#5
Maria Afentouli, post: 7431, member: 765 είπε κι ελάλησε:Πώς, όμως, μπορεί να γίνεται δούλος του χρήματος, ε αυτό δε μπόρεσα να το καταλάβω ποτέ! (Και ούτε και νομίζω ότι θα τα καταφέρω!)

Είναι απλό! Το χρήμα είναι η μοναδική εφεύρεση του ανθρώπου που κατάφερε να ελέγχει τον εφευρέτη του & μάλιστα με διαφορετικούς τρόπους!
Όποιος έχει πολλά χρήματα, τότε τον ελέγχουν αυτά. Όποιος δεν έχει χρήματα, τον ελέγχουν τα χρέη του, δηλαδή πάλι το χρήμα αλλά διά της απουσίας του αυτή τη φορά.
  Απάντηση
#6
Ότι το χρήμα ελέγχει ακόμα και διά της απουσίας του, είναι γεγονός.
Αυτός είναι ουσιαστικά και ο λόγος που έχω αναφερθεί επί του θέματος, σε αρκετά -τώρα που το σκέφτομαι- άρθρα. Με μια αναζήτηση στη σελίδα (βάζοντας τη λέξη κλειδί "χρήμα"), θα βρεις ενδιαφέροντα άρθρα.

Υγ: Πού να δεις και το επόμενο άρθρο μου, που βγαίνει σε πολύ λίγη ώρα.....
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#7
Θα μπορούσαν όμως είναι κάτι που δεν θέλουν συνειδητά, αφού αν εκλείψουν οι φτωχοί δεν θα έχουν ποιον να εκμεταλλεύονται για να δημιουργούν πλούτο. Και εσύ αν ήσουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανες. ΄-)
  Απάντηση
#8
"Και εσύ αν ήσουν στην θέση τους το ίδιο θα έκανες."
Ε, όχι δα! Χωρίς να ακουστεί υπεροπτικό, νομίζω πως γνωρίζω πλέον αρκετά καλά τον ευατό μου.
Δεν υπάρχει ποτέ περίπτωση να εκμεταλλευόμουνα τον οποιονδήποτε, πόσο μάλλον να εκμεταλλευτώ κάποιον φτωχό!!!!

Άσε που -πλέον- φτωχοί θεωρούμαστε όλοι οι καθημερινοί άνθρωποι, αν σκεφτείς την ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας -και όχι μόνο-, την ημιαπασχόληση που επικρατεί πλέον στον τομέα της εργασίας αλλά και τις περικοπές στο μισθό (όσοι έχουμε ακόμα και από αυτόν).
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#9
Σεβαστή η γνώμη σου Μαρία όμως στα δικά μου αφτιά ακούγεται όχι απλά υπεροπτικό αλλά εξωπραγματικό ΄-)
  Απάντηση
#10
Μα γι αυτό είμαστε εδώ άλλωστε, elpak, για να ανταλλάσσουμε απόψεις. :rolleyes:

Υγ: Καλημέρα. :)
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  To Τέλος του Φόβου! constantinos 1 705 05.07.2011 17:39
Τελευταία Ανάρτηση: manosk66

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)