Αναλυτικός οδηγός για το κοινωνικό δίκτυο Diaspora*
#1
[attachment=139]

Τι είναι το Diaspora*

Το Diaspora είναι ένα κοινωνικό δίκτυο ανοιχτού κώδικα, στο οποίο ο χρήστης έχει τον έλεγχο σε ότι ανεβάζει. Είναι distributed δηλαδή μπορεί όποιος θέλει να το πάρει και να το στήσει σε έναν δικό του server, είναι γραμμένο σε ruby από τους Daniel Grippi, Maxwell Salzberg, Raphael Sofaer, Ilya Zhitomirskiy και διανέμεται υπό την άδεια AGPL.

Δημιουργία λογαριασμού

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα https://joindiaspora.com/ και συμπληρώστε τα απαιτούμενα παιδιά. Δώστε ένα έγκυρο email, το όνομα χρήστη με το ψευδώνυμο τις αρεσκείας σας ή το πραγματικό σας όνομα, βάλτε ένα ισχυρό κωδικό και κάντε κλικ στην εγγραφή.

[attachment=140]

Αμέσως μετά την εγγραφή σας θα δείτε μια σελίδα με ένα σχετικό χαιρετισμό στην οποία μπορείτε να κάνετε τα πρώτα σας βήματα. Μπορείτε να συμπληρώσετε το όνομα σας, να ανεβάσετε κάποια φωτογραφία και να βάλετε κάποιες ετικέτες (hashtags) που σας χαρακτηρίζουν. Το Diaspora δίνει την δυνατότητα να συνδέσετε τον λογαριασμό σας στο Facebook για να επιταχύνετε την διαδικασία, αν το κάνετε αυτό τότε το όνομα και η εικόνα θα περαστούν αυτόματα από το Facebook, τα hashtags όμως θα πρέπει να τα συμπληρώσετε εσείς.

[attachment=141]

Καλωσόρισμα

Ο λογαριασμός σας δημιουργήθηκε και τώρα είστε σε θέση να εξερευνήσετε και να χρησιμοποιείσετε το Diaspora. Διαβάστε τις ενδείξεις που σας εμφανίζονται πριν τις κλείσετε. Στην πλευρική στήλη στα δεξιά θα δείτε ένα σημείο που λέει “Καλωσορίστε Νέους Χρήστες”, μπορείτε να αξιοποιήσετε την ετικέτα που δίνει το Diaspora για να κάνετε την πρώτη σας ανάρτηση και για να σας καλωσορίσουν άλλα μέλη.

[attachment=142]

Αναζήτηση επαφών

Το πεδίο της αναζήτησης βρίσκεται επάνω στην μαύρη μπάρα, ακριβώς αριστερά από το όνομα χρήστη. Ίσως να μην το προσέξατε από μόνοι σας λόγο του χρώματος που έχει, ωστόσο αν κάνετε κλικ στο πεδίο αναζήτησης, γίνεται άσπρο, οπότε και βλέπετε καθαρά τι πληκτρολογείτε. Από εκεί μπορείτε να ψάξετε για άλλες επαφές που έχουν λογαριασμό στο Diaspora. Για δοκιμή πληκτρολογήστε στην αναζήτηση osarena και θα σας εμφανιστεί ο λογαριασμός της κοινότητας OSarena.

Αναρτήστε στο Diaspora*

Μπορείτε να κάνετε αναρτήσεις στο Diaspora είτε καθώς βρίσκεστε στην ροή, είτε από το προφίλ σας. Το πλαίσιο μέσω του οποίου κάνουμε αναρτήσεις είναι αρκετά απλό με ορισμένες επιλογές. Μπορείτε να επιλέξετε σε ποια ή ποιες πτυχές θα εμφανίζετε η ανάρτηση σας, μπορείτε να ανεβάσετε κάποια εικόνα, να συμπεριλάβετε την τοποθεσία σας ή ακόμα αν θέλετε να εμφανίζετε η ανάρτηση σε χρήστες εκτός του δικτύου Diaspora (Twitter, Tumblr, Facebook) εφόσον είναι δημόσια η ανάρτηση. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο Diaspora δεν υπάρχει ο περιορισμός 140 χαρακτήρων που υπάρχει στο Twitter, ο περιορισμούς του Diaspora είναι στους 10.000 χαρακτήρες!

[attachment=144]

Δείτε όλες σας τις επαφές

Κάντε κλικ στο όνομα χρήστη σας που θα βρείτε στην μαύρη μπάρα και μετά στην επιλογή επαφές, στην σελίδα που θα εμφανιστεί μπορείτε να δείτε επαφές είτε με βάση την κατηγοριοποίηση που τις έχετε κάνει στις πτυχές σας, είτε να τις δείτε όλες μαζί. Έχει επιλογές να διαλέξετε και γενικότερα μπορείτε να δείτε όλες σας τις επαφές.

Δημιουργία πτυχών με επιλεγμένες επαφές

Στο Diaspora οι πτυχές είναι κάτι σαν τους κύκλους στο Google+, μπορείτε να δημιουργήσετε πτυχές με ότι όνομα θέλετε και να επιλέξετε τις επαφές που θέλετε να περιλαμβάνουν οι πτυχές σας. Με αυτόν τον τρόπο κατηγοριοποιείται τις επαφές σας. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τα ονόματα των πτυχών σας γιατί μόνο εσείς μπορείτε να τα δείτε. Η δημιουργία πτυχών μπορεί να επιτευχθεί με δύο τρόπους.

  1. Καθώς βρίσκεστε στην αρχική σελίδα του Diaspora μετά την σύνδεση σας, θα δείτε στην πλευρική στήλη στα αριστερά το σημείο “Οι Πτυχές σας”, κάντε κλικ εκεί και αμέσως θα εμφανιστούν από κάτω νέες επιλογές. Στο τέλος αυτών των επιλογών θα δείτε και την επιλογή “Προσθέστε μια πτυχή”, κάντε κλικ εκεί, ονομάστε την πτυχή σας, επιλέξτε αν θέλετε οι επαφές της πτυχής να είναι ορατές μεταξύ τους και μετά κάντε κλικ στην δημιουργία. Στην επόμενη σελίδα που θα εμφανιστεί μπορείτε να κάνετε κλικ στον σύνδεσμο “Προσθέστε επαφές στο όνομα πτυχής” και να προσθέσετε τις επαφές που θέλετε.
  2. Διαφορετικά μπορείτε να μεταβείτε στην σελίδα των επαφών και να δημιουργήσετε από εκεί μια πτυχή, υπάρχει σχετική επιλογή κάτω από την λίστα με τις πτυχές σας και πάνω από την επιλογή “Όλες οι Επαφές”.
Διαγραφή πτυχών

Αν θέλετε να διαγράψετε μια πτυχή κάντε κλικ στο όνομα χρήστη σας και μετά στην επιλογή επαφές, στην σελίδα που θα σας εμφανιστεί κάντε κλικ στην πτυχή που σκοπεύεται να διαγράψετε και μετά κάντε κλικ στον σύνδεσμο "Προσθέστε επαφές στο όνομα πτυχής". Θα εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο στο οποίο κάτω αριστερά έχει επιλογή για διαγραφή.

[attachment=145]

Εξαγωγή δεδομένων

Κάντε κλικ στο όνομα χρήστη σας που θα βρείτε στην μαύρη μπάρα και μετά στην επιλογή ρυθμίσεις, τέρμα κάτω θα δείτε ένα σημείο που λέει εξαγωγή δεδομένων. Από εκεί μπορείτε να εξάγετε τα δεδομένα σας.

Κλείσιμο λογαριασμού

Κάντε κλικ στο όνομα χρήστη σας που θα βρείτε στην μαύρη μπάρα και μετά στην επιλογή ρυθμίσεις, τέρμα κάτω θα δείτε ένα σημείο που λέει κλείσιμο λογαριασμού. Κάντε κλικ στην επιλογή κλείσιμο λογαριασμού και μετά θα σας εμφανιστεί ένα νέο παράθυρο, διαβάστε όλα όσα αναφέρονται σε αυτό το παράθυρο, από εκεί και πέρα μένει να βάλετε τον κωδικό του λογαριασμού σας και να πατήσετε κλείσιμο λογαριασμού.

Diaspora* Pods

Μπορείτε να δείτε κάποια από τα διαθέσιμα pods εδώ: https://podupti.me/

Diaspora* Bookmarklet

Στην δεξιά πλευρική στήλη του Diaspora θα βρείτε ένα σύνδεσμο, τον οποίο μπορείτε να σύρετε στην εργαλειοθήκη σελιδοδεικτών. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε αυτόν τον σύνδεσμο για να κάνετε άμεσα αναρτήσεις στο Diaspora, ακόμα κι αν βρίσκεστε σε άλλες ιστοσελίδες.

[attachment=143]

FAQ

Μπορείτε να διαβάσετε χρήσιμες ερωταπαντήσεις στο FAQ του Diaspora:

https://github.com/diaspora/diaspora/wiki/FAQ-for-Users

Οι δημιουργοί του Diaspora*

[media=vimeo]11099292[/video]
Πιο δυνατό από το χρήμα είναι μόνο οι γνώσεις.
  Απάντηση
#2
Καταπληκτικός οδηγός!! Ευχαριστώ! :D
Personal website: koulaxizis.com
  Απάντηση
#3
Να σε καλά Χρήστο. :)
Αν βρεις οτιδήποτε άλλο ενδιαφέρον σχετικά με το Diaspora, πες μου για να το βάλω στον οδηγό. ;)
Πιο δυνατό από το χρήμα είναι μόνο οι γνώσεις.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Οδηγός Εγκατάστασης openSUSE 12.3 apache 5 3.377 11.08.2018 14:15
Τελευταία Ανάρτηση: Efstathios Iosifidis
  Οδηγός επισκευών για linux Vanzetti 0 1.388 11.07.2017 15:52
Τελευταία Ανάρτηση: Vanzetti
  Οδηγός Εγκατάστασης MatLab σε Ubuntu Based Διανομές diman91 0 1.276 07.02.2017 00:26
Τελευταία Ανάρτηση: diman91
  Υπερ-αναλυτικός οδηγός δημιουργίας Home/Small Business File Server με Ubuntu Server 16. dim_mint 25 7.916 16.10.2016 12:42
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro
  Οδηγός εγκατάστασης Bumblebee σε Ubuntu + power saving tweaks! kami84gr 18 4.582 16.06.2013 23:13
Τελευταία Ανάρτηση: vassos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)