hackerspaces - Ανοιχτή, συνεργατική και ελεύθερη δημιουργία
#1
ένα άρθρο από το commonsfest.info: https://commonsfest.info/2013/hackerspac...imiourgia/

Συμμετέχοντας στα κοινά

Τι είναι ένα hackerspace;

Ξεκινώντας από την αγγλική Βικιπαιδεία:
Hackerspaces είναι ανοιχτοί συνεργατικοί χώροι που ενσωματώνουν εργαλεία από μηχανουργεία, στούντιο και άλλα εργαστήρια, όπου hackers μπορούν να έρθουν μαζί για να μοιράζονται τους πόρους και τις γνώσεις για να φτιάξουν πράγματα.
[https://en.wikipedia.org/wiki/Hackerspace]
Πιό συγκεκριμένα στο labάκι – hackerspace του Ηρακλείου αναφέρεται:

[Εικόνα: DSCF9143-Medium1-300x225.jpg]
Παράθεση:«Όταν η φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού περνάει από τον σκληρό δίσκο στον υλικό κόσμο και συνδυάζετε με φαντασία, συνεργασία, αλληλεπίδραση γνώσεων και όρεξη για δημιουργία, τότε έρχεται το LABάκι να το κάνει πραγματικότητα. Σε ένα περιβάλλον υπερκαταναλωτισμού, μαθαίνουμε να δημιουργούμε μόνοι μας ( DIY ), επαναχρησιμοποιώντας όσα η κοινωνία θεωρεί σκουπίδια. Με όρεξη για εξερεύνηση και στο πνεύμα των hacker, αναλύουμε τα υπάρχοντα συστήματα για τη μέγιστη αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων τους και την άμεση εφαρμογή τους σε καθημερινά προβλήματα. Το LABάκι γίνεται κοινός τόπος συνάντησης για όσους θέλουν να μοιραστούν τις ιδέες τους σε κάθε έκφραση τεχνολογίας και όχι μόνο. Να συνεργαστούν πάνω σε αυτές και να παράγουν ανοιχτά προς όλους.»
ενώ αντίστοιχα το hackerspace της Αθήνας περιγράφει κάποιες Αξιές:

«Excellence
Να είσαι ευγενικός με όλους. Να σέβεσαι όλους τους ανθρώπους που θα συναντήσεις στον χώρο, αλλά και τον ίδιο τον χώρο.


Sharing
Η βασική αξία λειτουργίας του hackerspace είναι πως μοιραζόμαστε τα projects, τον κώδικα, τις ιδέες που παράγουμε μέσα στον χώρο, σε συνεργασία με άλλους. Το moto είναι, εμπνευσμένο από creative commons, «I love to share».

Consensus
Όλες οι αποφάσεις είναι αποτέλεσμα συναίνεσης μεταξύ των μελών. Οι αποφάσεις για τη διαχείριση του χώρου λαμβάνονται στις μηνιαίες συναντήσεις, οι οποίες είναι ανοιχτές σε όλους.

Do-ocracy
Δεν χρειάζεται κάποια άδεια για να εργαστείς πάνω σε κάποιο project. Αν θες να οργανώσεις ένα event ή κάποιο workshop πάνω σε κάποιο Open-Source ή Open-Hardware project, μην περιμένεις να το οργανώσει κάποιος άλλος. Πάρε την πρωτοβουλία και κάντο.»

Προσφέροντας ένα ανοιχτό χώρο με εργαλεία αλλά και ανθρώπους με χρήσιμες ιδέες και την ελευθερία να μπορεί ο καθένας να εργαστεί σε οτιδήποτε τον ενδιαφέρει από το να φτιάξει ένα τραπεζάκι, μέχρι να γράψει κώδικα ή να στήσει ένα δίκτυο, να προγραμματίσει το κινητό του, ή να φτιάξει ένα 3d printer και να τυπώνει! Βασικές αρχές είναι η ανοιχτότητα, η ελευθερία στη γνώση και στη πρόσβαση.

[Εικόνα: 800px-BeerBrewing-20130407-53.jpg]

Πώς λειτουργεί;

Κάθε κοινότητα hackerspace είναι αυτόνομη και αυτο-οργανωμένη οπότε ορίζει και ακολουθεί τους δικούς της κανόνες λειτουργίας. Κατά κανόνα όμως η συμμετοχή είναι ελεύθερη και δωρεάν, σε κάποιους χώρους προσφέρετε συνδρομή, για τη κάλυψη πάγιων εξόδων, με την οποία τα μέλη αποκτούν κάποια προνόμια. Επίσης κατά κανόνα η κοινότητα συναποφασίζει για αυτά που την αφορούν με συνελεύσεις αλλά και χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία.

Τι μπορεί να προσφέρει σε εμένα;

Πάρα πολλά!
Ξεκινώντας από τη πρόσβαση σε εργαλεία, για να επισκευάσεις ή να κατασκευάσεις κάτι που χρειάζεσαι, από έναν Η/Υ μέχρι ένα έπιπλο. Ανθρώπους με τους οποίους θα συνεργαστείς για να μάθετε και να κάνετε πράγματα, από το να βάλεις linux στον υπολογιστή, να φτιάξετε ένα 3D printer, ένα ηλιακό φούρνο και ότι άλλο μπορεί να σε ενδιαφέρει ή άλλους στη κοινότητα.
Γενικότερα να αποκτήσεις αλλά και να μοιραστείς τη γνώση σου γύρω από προγραμματισμό, ηλεκτρονικά, δίκτυα και κατασκευές.
Αλλά και να συνεργαστής σε ερευνητικά και προτωποριακά διεθνή projects.
Για παράδειγμα, στην Αθήνα το hackerspace συνεργάστηκε με το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και έλαβαν μέρος στο διεθνή διαγωνισμό της NASA International Space App Challenge 2013 όπου η πρόταση τους, ένα αεροπονικό θερμοκήπιο «Popeye on Mars«, κέρδισε το 1ο βραβείο στη κατηγορία «Best Mission Concept».
Ενδεικτικά σε hackerspaces τρέχουν project από υδροπονικά, μέχρι αστρονομίας, από linux coding, μέχρι τηλεκατευθυνόμενα υποβρύχια και από ηλιακούς φούρνους μέχρι 3D εκτυπωτές! Φαντασία και θέληση και μπορεί να γίνει!

Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τα κοινά και το Commonsfest;

Τα hackerspaces είναι χώροι κοινοί, μοιράζονται, διαχειρίζονται και αναπτύσσουν με βάση τα κοινά αγαθά. Συνήθως λειτουργούν με ομότιμη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη και διαθέτουν τη γνώση ελεύθερα στα μέλη αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιώντας το διαδίκτυο. Είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα πώς μπορούμε να συνεργαστούμε, να χρησιμοποιήσουμε και να παράγουμε κοινά αγαθά προς όφελος των κοινών, δηλαδή όλων μας! Σε αυτό βοηθάει η φιλοσοφία που διακατέχει τους περισσότερους συμμετέχοντες σε αυτές τις κοινότητες είτε προέρχονται από ομάδες ελευθερου λογισμικού (free/open source software), ανοιχτού υλικού (open source hardware) ή το κίνημα των δημιουργών (DIY-DIT, makers movement).
Πόσα hackerspaces υπάρχουν και πού;

Στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χώροι. Οι παρακάτω: Γνωρίστε το κοντινό σας hackerspace. Αν δεν υπάρχει εκεί που είστε τότε μη περιμένετε… Πείτε την ιδέα σε φίλους σας, προωθήστε τη σε κοινωνικά δίκτυα και άλλες ομάδες στη περιοχή σας και δημιουργήστε ένα!
Για περισσότερα hackerspaces ανά τον κόσμο δείτε εδώ: https://hackerspaces.org

Οι εικόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί διατίθονται με άδεια Creative Commons.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Κρατήστε το Internet Ελεύθερο! [Ανοιχτή επιστολή Steve Wozniak προς την FCC] Maria Afentouli 0 1.373 27.05.2014 21:43
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)