SOL: Ένα laptop με ηλιακή ενέργεια και Ubuntu!
#1
[IMG]pic1.png[/IMG]
Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη πηγή φυσικής ενέργειας είναι ο ήλιος. Η ίδια η ύπαρξη ζωής στη γη οφείλεται άλλωστε, στον ήλιο.
Ως ορισμό της ηλιακής ενέργειας θα μπορούσαμε να αποδώσουμε:

Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.
Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου.
Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, δεν είναι κάτι νέο, μα στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί σε μεγαλη κλίμακα, σε καθημερινές συσκευές που χρησιμοποιούμε, με αποτελέσμα την εξάρτηση μας από το ρεύμα και κατά συνέπεια το πετρέλαιο και το όλο σύστημα που διαχειρίζεται όλο αυτό και συνεπώς και την παγκόσμια οικονομία.
Μια εφαρμόσιμη μορφή της, είναι τα πλαίσια ηλιακών κυψελίδων, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως, για παράδειγμα για τη θέρμανση του νερού και σε χώρες όπου το κλίμα δεν είναι ιδιαίτερα θερμό, όπως η Βρετανία και η Σουηδία. Η απόδοσή τους όμως είναι πολύ μεγάλη σε θερμά κλίματα όπως στα δυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, στη Μέση Ανατολή και στην Αυστραλία. Σε αυτές τις περιοχές έχουν δοκιμαστεί πάρα πολλές μέθοδοι εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας. Στην Καλιφόρνια, για παράδειγμα, υπάρχει ένας «πύργος ηλιακής ενέργειας», ο οποίος λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Σε αυτές τις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται 1.800 καθρέπτες που αντανακλούν το φως και φυσικά και τη θερμότητα σε ένα πύργο. Οι καθρέπτες είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να παρακολουθούν την κίνηση του ήλιου. Η θερμότητα συλλέγεται και χρησιμοποιείται για τη θέρμανση του νερού Στη συνέχεια ο ατμός που δημιουργείται, κινεί γεννήτριες και έτσι παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα. Στη νότια Γαλλία, στο Οντεϊγιό, έχει κατασκευαστεί ένας τεράστιος ηλιακός κλίβανος, στον οποίο με την ηλιακή ενέργεια και μόνο αναπτύσσονται θερμοκρασίες που φτάνουν τους 4.000 βαθμούς κελσίου.

Το ηλιακό αυτοκίνητο είναι ένα πειραματικό όχημα που χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια και αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 65 χιλιομέτρων την ώρα. Το αεροδυναμικό του αμάξωμα αποτελείται από ένα ελαφρύ «σάντουιτς» κυψελοειδούς αλουμινίου και ενός υλικού από ίνες άνθρακα. Διαθέτει περίπου 900 κιλά ηλιακά στοιχεία, σε συστοιχίες που βρίσκονται στην οροφή και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Τα ηλιακά στοιχεία συγκεντρώνουν την φωτεινή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια, που τροφοδοτεί έναν ειδικού τύπου κινητήρα. Σε συνθήκες μεγάλης ηλιοφάνειας, τα στοιχεία μπορούν να δώσουν ισχύ της τάξης του ενός κιλοβάτ - ή 1,3 ίππους. (Για να έχετε μέτρο σύγκρισης, αρκεί να σκεφτείτε ότι η μηχανή ενός συνηθισμένου βενζινοκίνητου αυτοκινήτου μπορεί να δώσει ισχύ μεγαλύτερη από 100 ίππους.)
Τα ηλιακά αυτοκίνητα είναι ακόμα στη βρεφική τους ηλικία και ενέχεται να αποδειχτεί ότι δεν αποτελούν πρακτική λύση. Ωστόσο πολλές συσκευές χαμηλής ισχύος –από τα τηλέφωνα μέχρι τα κομπιουτεράκια- λειτουργούν ήδη αποτελεσματικά με ηλιακή ενέργεια.
[IMG]solback.png[/IMG]

LAPTOP ME HΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ & UBUNTU:

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, έκανε την εμφάνιση του ένα νέο laptop, έχοντας ως μότο του:
Παράθεση:Free Energy, free Software!
Αυτό, επειδή πρόκειται για μια κατασκευή η οποία φορτίζει από το ηλιακό φως, μέσω των κυψελίδων που έχει, ενώ ως προεγκατεστημένο λειτουργικό σύστημα τρέχει Ubuntu Unity.

[media=vimeo]69261541[/video][/align]
Παράθεση:Free Power, Free Software
SOL comes loaded with all the productivity and creativity tools you need.
You don't need to purchase any more software to get started. There are thousands of free apps available online
With UBUNTU, the world's popular and most powerful and increasingly popular operating system, you'll be able to get ahead of the curve in no time.
δηλώνουν οι δημιουργοί του και οι κάποιες λίγες κριτικές που υπάρχουν, καθώς είναι νέο προϊόν, είναι θετικές.

[IMG]solar-laptop27rb1.jpg[/IMG]

>>> Η ιστοσελίδα του project
Ένας από τους δημιουργούς του, είναι ο David Snir (Gplus-profile).

Σίγουρα, είναι κάτι διαφορετικό και ενδιαφέρον και το αμέσως πρόσεχες διάστημα, είναι βέβαιο πως θα έχουμε περισσότερα στοιχειό γι' αυτό.

[τα στοιχεία για την ηλιακή ενέργεια, είναι από την Wikipedia & από την πολύ καλή σελίδα του 1ου Γυμνασίου Περιστερίου]
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#2
Μυρίζω μεγάλη πατάτα....

1) Ηδη οι solar φορτιστές για κινητά δυσκολεύονται να κάνουν δουλειά.
2) Με 300-400 δολλάρια τελική τιμή + solar panel, φαντάζομαι τι hardware θα φοράει...
[SIZE=2]Collecting data is only the first step to our wisdom, but sharing data is the first step to our community. What he learns - we all learn. What he knows - we all benefit from. The Future is Open. He 's name is Linux.
  Απάντηση
#3
Προφανώς δεν πρέπει να περιμένει κανείς απόδοση φωτοβολταϊκού στοιχείου εδώ, αλλά ως προσπάθεια μια χαρά ακούγεται.

Nα μην είχε και ubuntu θα ήταν καλύτερα.
:)
  Απάντηση
#4
Πολύ καλό. Πότε αναμένεται να βγει στην αγορά;
  Απάντηση
#5
σε, μνημη, καρτα γραφικων, συνδεσεις, κλπ, εχει πολλα ενδιαφεροντα και καλα χαρακτηριστικα (gps, lte, card reader, fullHD grafika, 3 ΜΡ καμερα, μπαταρια για 5 ωρες), αλλα θαβεται απο τον ψοφιο επεξεργαστη. intel atom dualcore 1.8 λεει. κατι παραπανω να βαζανε (ενας dualcore 2.4 θα ηταν αρκετος) και θα ηταν μια χαρα σε ολα του. εγω ανετα θα το επαιρνα με dualcore 2.4 με αυτα τα χαρακτηριστικα με 300 ευρω. βεβαια θα πεταγα το ubuntu και θα εβαζα LMDE, η, στη χειροτερη ΤινυOS.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#6
Το βασικό θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια εκτεθειμένο στον ήλιο ένα λάπτοπ γιατί θα πάθει ζημιά σίγουρα από υπερθέρμανση (ειδικά το καλοκαίρι & αν το περίβλημα έχει σκούρο χρώμα). Ο καλύτερος τρόπος είναι ξεχωριστό το solar panel & το λάπτοπ να βρίσκεται υπό σκιά.
  Απάντηση
#7
matthew, post: 15400, member: 108 είπε κι ελάλησε:Το βασικό θέμα είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε συνέχεια εκτεθειμένο στον ήλιο ένα λάπτοπ γιατί θα πάθει ζημιά σίγουρα από υπερθέρμανση (ειδικά το καλοκαίρι & αν το περίβλημα έχει σκούρο χρώμα). Ο καλύτερος τρόπος είναι ξεχωριστό το solar panel & το λάπτοπ να βρίσκεται υπό σκιά.

Τώρα που το είπες το σκέφτηκα και εγώ. Βλέπω όμως από την φωτογραφία πως είναι στιβαρή κατασκευή. Λέτε να μην το έλαβαν αυτό υπ' όψιν τους; Θα είναι ανθεκτικά τα πλαστικά.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Προβλημα με ποντικι σε laptop stoiximan 5 1.662 30.10.2015 14:36
Τελευταία Ανάρτηση: stoiximan
  Air Drop (Skydiving) ένα Lenovo laptop! constantinos 0 822 21.07.2011 15:45
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)