25 Αυγουστου 1991: Το mail που άλλαξε ριζικά την Τεχνολογία
#1
Μια αναδρομή, κάποιες δεκαετίες πίσω, την εποχή που δημιουργούνταν οι βάσεις για τα όσα απολαμβάνουμε σήμερα σε αυτό που ονομάζουμε Τεχνολογία, Υπολογιστές, Διαδίκτυο.
Την εποχή που η ιστορία γραφόταν και κανείς, τότε, δεν το γνώριζε...

[IMG]linus-coffee.jpg[/IMG]

Είναι 25η Αυγούστου του 1991, η χρυσή εποχή του IRC και των λιστών επικοινωνίας, όταν στα Newsgroups του: comp.os.inix, ήρθε ένα νέο εισερχόμενο e-mail.
Λιτό και σε καμία περίπτωση δεν έδειχνε αυτό που θα ακολουθούσε. Το mail, εστάλη από ένα αγόρι 21 χρονών, φοιτητή του πανεπιστημίου του Ελσίνκι της Φιλανδίας, με τ' όνομα: Linus Torvalds.

- Το mail, όπως σχεδόν εστάλη, ήταν αυτό (πρόκειται για μια παραλλαγή του που, λόγω της ημέρας, κυκλοφόρησε ο Linus στο διαδίκτυο):
Παράθεση:From: mailto: torvalds@klaava.Helsinki.Fi (Linus Benedict Torvalds)
To: Newsgroups: comp.os.inix

Subject: What would you like to see most in minix?
Summary: small poll for my new operating system
Message-ID: <mailto: 1991Aug25.205708.9541@klaava.Helsinki.Fi

Hello everybody out there using minix — I’m doing a (free) operating system (just a hobby, won’t be big and professional like gnu) for 386 (486) AT clones. This has been brewing since april, and is starting to get ready.
I’d like any feedback on things people like/dislike in minix, as my OS resembles it somewhat (same physical layout of the file-system (due to practical reasons) among other things).
I’ve currently ported bash (1.08) and gcc (1.40), and things seem to work. This implies that I’ll get something practical within a few months, and I’d like to know what features most people would want.
Anysuggestions are welcome, but I won’t promise I’ll implement them :).

Linus (mailto: torvalds@klaava.helsinki.fi)

PS. Yes — it’s free of any minix code, and it has a multi-threaded fs.
It is NOT protable (uses 386 task switching etc), and it probably never will support anything other than AT-harddisks, as that’s all I have :-(.
Και η αρχή έγινε. Τα υπόλοιπα συνέβησαν και εξελίσσονται ακόμα και τώρα. Το Linux, έδωσε παντού το παρόν και συνέβαλε στην δημιουργία και την εξέλιξη του διαδικτύου και στην εξέλιξη της τεχνολογίας.
Πόσο ειρωνικό αλήθεια, σε σχέση με τα όσα έλεγε το πιο πάνω μέιλ:
Παράθεση:Δουλεύω πάνω σε ένα (δωρεάν) λειτουργικό σύστημα, είναι μόνο ένα χόμπι, δεν θα γίνει κάτι μεγάλο και επαγγελματικό σαν το GNU…
Και όχι τυχαία, με την έλευση του Linux στο προσκήνιο και κάπου τρία με τέσσερα χρόνια αργότερα (το 1993-1994), όταν είχε πλέον ξεφύγει από την “βρεφική” ηλικία το www γεννιόταν. Το διαδίκτυο ήταν πια γεγονός και θεμέλιο λίθο είχε (και εξακολουθεί) το Linux.
Ο Linus, αν και χαριτολογώντας, συγκριτικά με τον Stallman ή τον Dennis Ritchie ή τον James Gosling (NeWS και Java), θα τον αποκαλούσαμε “γραφειοκράτη”!
Ο Linus είναι ένας θαυμάσιος hacker. Δεν είναι ακριβώς δημιουργός. Δεν έκανε κάτι που θα το ονομάζαμε πρωτοπόρο, όσο παράξενο και αν σας ακούγεται αυτό.
Για να το πούμε χοντρικά, ώστε να γίνει αντιληπτό απ’ όλους, ο Linus βασίστηκε και βελτίωσε το τότε υπάρχον Minix.
Ο Linus όμως, θα έπρεπε να θεωρείται ο “πατέρας” των hackers. Διαθέτοντας μια έκτη αίσθηση, έβρισκε τον τρόπο να λύνει τα προβλήματα (bugs), έχοντας ως αφετηρία το σημείο Α, τ’ οποίο ήταν η εύρεση του bug και σαν τερματικό το σημείο Β, τ’ οποίο ήταν η διόρθωση του bug.
Και φυσικά αυτό συνεχίζει να κάνει ως σήμερα.
Κάτι άλλο σπουδαίο που έκανε ο Linus και δεν είναι γνωστό, καθώς - τότε - απλά συνέβη, ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αξιοποίησε πλήρως το διαδίκτυο.
Πώς? Με τον πολύ απλό τρόπο, ο οποίος έχει γίνει γνωστός σαν: “Νόμος του Linus”.
Πίστευε πως όσο περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με ένα έργο, τόσο καλύτερα και γρηγορότερα αυτό θα εξελιχθεί και παράλληλα, όποιο πρόβλημα εμφανιζόταν, τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα το αντιμετώπιζαν έγκαιρα και θα το εξάλειφαν (η διαδρομή από το Α στο Β).

Δεν θα επεκταθούμε, τα έχουμε πει ήδη όλα για τον Linus, το Linux και την ιστορία του.
Δείτε στο σχετικό tag: #Linus.

Σαν κατακλείδα, κρατάμε τις δυο παρακάτω, από τις ατάκες του Linus:
Παράθεση:Το λογισμικό είναι όπως το σεξ… είναι καλύτερο όταν είναι ελεύθερο.
Παράθεση:Μόνο οι ανίκανοι και φοβητσιάρηδες κρατάνε αντίγραφα ασφαλείας: οι αληθινοί άντρες ανεβάζουν τα σημαντικά τους αρχεία σε public FTP και αφήνουν τον υπόλοιπο κόσμο να τα αντιγράψει.
Be LINUX... (22 χρόνια μετά)...
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Αδυναμία σύνδεσης σε yahoo mail με icedove/thunderbird DarkGoth 12 2.570 25.01.2017 20:48
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
  Αυτόνομη Τεχνολογία και Ουτοπία Maria Afentouli 4 1.538 16.01.2017 22:48
Τελευταία Ανάρτηση: Pragma_linux
  Τεχνολογία, ρομαντισμός και εργαλειακός ορθολογισμός Gianna 0 1.025 09.08.2016 20:11
Τελευταία Ανάρτηση: Gianna
  Σεξουαλικότητα και τεχνολογία ή το sex appeal της Μηχανής Gianna 1 1.190 25.05.2016 23:37
Τελευταία Ανάρτηση: Pragma_linux
  ψαχνω mail server todo21 2 1.374 15.11.2014 02:43
Τελευταία Ανάρτηση: Mallory Knox

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)