Ο κόσμος του PC-BSD
#1
Αυτό το άρθρο απευθύνεται σε όσους θέλουν να έχουν μια σφαιρική εικόνα για το ανοιχτό λογισμικό αλλά και όσους ενδιαφέρονται να δοκιμάσουν κάποιο BSD λειτουργικό σύστημα. Τώρα αρχίζω να χρησιμοποιώ αυτόν τον λογαριασμό και γιαυτό θα σας παρουσιάσω το PC-BSD ως πρώτο μου thread.

Το PC-BSD απαρτίζεται από μια πραγματικά φιλική και μεγάλη κοινότητα. To forum του, είναι πραγματικά δραστήριο: νέοι χρήστες παίρνουν τις απαντήσεις που χρειάζονται ενώ υπάρχουν και άλλοι που φτιάχνουν οδηγούς,συζητάνε για την βελτίωση του αλλά και την προώθηση του κλπ. Πιο συγκεκριμένα, αν κάποιος έχει πρόβλημα ή γενικά θέλει να αναφέρει ένα σφάλμα/bug τότε υπάρχουν και οι αντίστοιχες ενότητες είτε για software προβλήματα είτε για Hardware.
Ακόμα, υπάρχουν άλλες ειδικές ενότητες όπως η προώθηση του PC-BSD (advocacy) στην οποία μπορείς να παρουσιάσεις κάποιο διαφημιστικό υλικό που έχεις φτιάξει ή να συζητήσεις για τους τρόπους προώθησης του. Στα tips and tricks παρουσιάζεις οδηγούς και μπορείς να επιλέξεις αν το thread σου θέλεις να βαθμολογηθεί. Για να καταλάβετε όμως πόσο μεγάλο κοινό έχει αυτό το forum, δείτε αυτά τα νούμερα: Αυτη τη στιγμή (12:50 π.μ.):
Παράθεση:Currently Active Users: 98 (11 members and 87 guests)[Εικόνα: images?q=tbn:ANd9GcS4Youqg1XqfLGtTrf4XAu...GSLVjnTsQb]

Το PC-BSD είναι ιδανικό για απλούς χρήστες. Το πρόγραμμα εγκατάστασης είναι πάρα πολύ απλό. Προσφέρει όμως πολλές επιλογές. Για παράδειγμα, μπορείτε να εγκαταστήσετε όποιο περιβάλλον εργασίας θέλετε αλλά πατώντας "Customize" να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε κάποια πακέτα.
Αν θέλετε για παράδειγμα 2 ή και 3 περιβάλλοντα εργασίας χωρίς τα μη απαραίτητα πακέτα όπως π.χ. το KDE-GAMES, αυτό γίνεται πολύ εύκολα.
Μεσω του AppCafe, μπορείς να εγκαταστήσεις σχεδόν ότι εφαρμογή έχεις γνωρίσει μέσω του Linux αλλά και άλλες cross-platform.
Σε ότι έχει να κάνει με την κατανάλωση πόρων το PC-BSD είναι πραγματικά ελαφρύ. Χρησιμοποιώντας το KDE, μου έδωσε σχεδόν την ίδια αίσθηση που μου δίνει το Gnome2 ιδιαίτερα στο θέμα των menu.
O Flash έρχεται προεγκατεστημένος και η java ένα κλικ μακριά. Αρκεί να εγκαταστήσετε το πακέτο JDK από το AppCafe.
Στο PC-BSD, υπάρχει το .pbi αντί για .deb/.rpm/.exe. Είναι απίστευτα βολικό αφού περιέχει όλες τις βιβλιοθήκες που χρειάζονται για να τρέξει ένα πρόγραμμα.
Σχετικά με την γραμμή εντολών, οι εντολές δεν είναι ίδιες. Αλλά όμως μπορείτε για παράδειγμα να τρέξετε sh scripts χωρίς καμιά διαφορά. To ls, logout, mkdir, rmdir, rm, cd, man (command) make είναι ίδια.
Για περισσότερες πληροφορίες: https://www.bsd.org/unixcmds

Το μόνο μειονέκτημα που βρίσκω είναι η ασυμβατότητα με κάποιες συσκευές.Αν έχετε Nvidia, δεν υπάρχει θέμα. Αν έχετε ΑΤΙ, δεν είμαι σίγουρος. Γιαυτό υπάρχει και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο σας αφήνει να δοκιμάσετε όλους τους διαθέσιμους drivers.

Περισσότερη τεκμηρίωση μπορείτε να βρείτε εδώ:
Την ελληνική ιστοσελίδα PC-BSD που την δημιούργησα σε συνεργασία με την κοινότητα

Το Wiki του PC-BSD

Το εγχειρίδιο χρήσης του PC-BSD που απευθύνετε σε όλες τις τάξεις χρηστών.

Για λεπτομερείς οδηγούς και λεπτομερή διερεύνηση των χαρακτηριστικών του FreeBSD και PC-BSD, διατίθενται πρόσθετοι πόροι.
[Εικόνα: molumen_download_button_1.png]
  Απάντηση
#2
Μπράβο Τηλεμαχε. Όντως είναι σπουδαίο το BSD και κάποιες εκδοσεις όπως το PC-BSD, αξίζουν πολύ.

Και ένα βίντεο με την εγκατάσταση του, βήμα-βήμα: https://old.osarena.net/vinteo-odigos-eg...sis-pc-bsd
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#3
Θα ελεγα καλυτερα FreeBSD. Oντας χρηστης FreeBSD μπορω να πω πως το PCBSD ειναι ποιο μπλεξιμο και ας ειναι γραφικο.
H αλλιως καλυτερα GhostBSD. Το εχει φτιαξει μελος του FreeBSD forum και εχω μιλησει με το παιδι σε pm μιας και ειμαι και εγω μελος του FreeBSD forum και ειναι πολυ ενταξει παιδι και εχει παρει ενα FreeBSD, εχει χτισει ενα mate πανω και εναν package manager γραφικο και ειναι πολυ ενταξει :)
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)