Ξεκινώντας με την τζαζ
#1
[IMG]jazz-.png[/IMG]
Στο thread αυτό γίνεται μια επαφή με την τζαζ μουσική. Προσθέστε γνώμες, και κομμάτια που σας αρέσουν.

-Δείτε ακόμα:
  Απάντηση
#2
Ομοιότητες φιλοσοφίας τζαζ με Linux.

Εντάξει εγώ είμαι λινουξάς, γιατί η τζαζ σαν είδος μουσικής μου ταιριάζει;

Μπορούμε να πούμε ότι η κλασσική μοντέρνα τζαζ, παρουσιάζει ομοιότητες στην φιλοσοφία της με την φιλοσοφία του ανοικτού λογισμικού. Τα περισσότερα κομμάτια μοντέρνας αυτοσχεδιαστικής τζαζ, χτίζονται γύρω από ένα jazz standard. Το Jazz Standard είναι μια μικρή βασική μελωδία, την οποία έχει συνθέσει ένας σημαντικός συνθέτης (παράδειγμα το κομμάτι Autumn leaves).

Ο κάθε μουσικός οργανοπαίχτης λοιπόν, παίρνει αυτό το κομμάτι (πυρήνας) και γύρω του χτίζει τα δικά του αυτοσχεδιαστικά μέρη, όπως ο ίδιος επιθυμεί (διανομή). Το αποτέλεσμα είναι το κομμάτι αυτό, και λόγω των αυτοσχεδιαστικών μερών, αλλά και λόγω της ιδιομορφίας του μουσικού, να έχει αποκλειστικά μια δική του προσωπικότητα, η οποία δεν μοιάζει με κανενός άλλου. Με λίγα λόγια λέμε το Autumn leaves σε εκτέλεση Miles Davis, το Autumn leaves σε εκτέλεση Dave Brubeck, κλπ.

Δηλαδή καμία σχέση δεν έχει το ένα με το άλλο. Γίνεται με λίγα λόγια μια τροποποίηση γύρω από την αρχική μελωδία του standard. Οι ερμηνευτές ειδικά οι αυτοσχεδιαστές, δεν διαβάζουν παρτιτούρες. Ξέρουν ήδη απ' έξω την βασική μελωδία, και την περιτυλίγουν (κέλυφος), με τον αυτοσχεδιασμό.

Επίσης συμβαίνει, ίδιο κομμάτι από ίδιο μουσικό ερμηνευτή να μην είναι ίδιο με άλλη ερμηνεία του του ίδιου επίσης κομματιού (compile). Το στοιχείο της ελευθερίας υπάρχει, (ενώ σε άλλα είδη γραμμένης μουσικής δεν υπάρχει. Δεν έχεις να εκτελέσεις τις παρτιτούρες από γραμμένη μουσική όπως πχ. στην κλασσική).

Τα πνευματικά δικαιώματα τώρα, μπορούμε να πούμε ότι αυτά ναι μεν υπάρχουν, όσον αφορά τις βασικές μελωδίες κυρίως, αλλά στη τζαζ τα πράγματα είναι αρκετά χαλαρά. Μάλιστα με την πάροδο αρκετών δεκαετιών από τις συνθέσεις των κομματιών τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα.

  Απάντηση
#3
Η τζαζ είναι δύσκολη για μένα, δεν την καταλαβαίνω.

Πιστεύω πως δεν χρειάζεται να πιέζεται κάποιος ακροατής και να αισθάνεται άβολα επειδή “δεν καταλαβαίνει” την τζαζ, ειδικά στα αυτοσχεδιαστικά μέρη. Την μουσική την απολαμβάνεις, δεν προσπαθείς να την καταλάβεις, εκτός αν πρόκειται για μουσικό, ο οποίος παρακολουθεί την τεχνική που βγάζει ο ερμηνευτής, και καταλαβαίνει το τι κάνει, ή το τι προσπαθεί να κάνει. Συνεπώς η τζαζ δεν είναι δύσκολη μουσική για τον ακροατή. Παρ' όλα αυτά διαφέρει, γιατί δεν είναι μόνο μελωδίες.

  Απάντηση
#4
Γιατί η τζαζ είναι επαναστατική και “αναρχική” μουσική;

Η τζαζ είναι επαναστατική μουσική γιατί ξεκίνησε από τον αγώνα απελευθέρωσης των μαύρων. Είναι επίσης επαναστατική γιατί πάντα αποτελούσε κραυγή διαμαρτυρίας ενάντια στην καταπίεση, και αποτελεί μέσο έκφρασης, φωνής, με λίγα λόγια μπορείς να πεις αυτά που θέλεις μέσα από την τρομπέτα σου, το μπάσο σου κλπ. Αναρχική μουσική θεωρείται στα αυτοσχεδιαστικά της μέρη, στα οποία δεν ακολουθούν γραμμένα και φόρμες, και εκεί συνυπάρχει η αναρχία με την νομοτέλεια όπως ακριβώς στο Σύμπαν.

Δεν υπάρχει αρχή, τα άστρα είναι τυχαία κατανεμημένα, αλλά υπάρχουν οι νόμοι της φυσικής που τα συγκρατούν (αλλιώς θα διαλύονταν από μόνα τους). Έτσι και στη τζαζ ο αυτοσχεδιασμός βρίσκεται σε ανάλογες μουσικές κλίμακες. Παρ' όλα αυτά όλα εναπόκεινται στην προσωπικότητα του μουσικού. Η τζαζ είναι μουσική ερμηνευτών. Ο κάθε ερμηνευτής ερμηνεύει με δικό του τρόπο έναν συνθέτη.

  Απάντηση
#5
Υπάρχει εντελώς άναρχη τζαζ;

Ναι, υπάρχει, είναι η free jazz (παράδειγμα Ornette Coleman). Η Free jazz είναι όντως πιο “δύσκολη” πολλές φορές δεν υπάρχει καν ρυθμός, ούτε μουσικές φράσεις, αλλά βασίζεται σε ήχους. Είναι αλήθεια ότι είναι ένα είδος “για λίγους”. Υπάρχουν όμως ακόμα και εκεί φαινόμενα κομματιών όπου μπαίνει μέρος από ένα standard κομμάτι, σε μορφή ήχων, και περιβάλλεται από αυτοσχεδιασμούς.

  Απάντηση
#6
Η ελληνική σκηνή της τζαζ...

Υπάρχει μια σημαντική ελληνική σκηνή, και αξιολογότατοι μουσικοί σε τεχνική. Πολλοί από αυτούς κάνουν τους δικούς τους πειραματισμούς σε μίξεις με ethnic και άλλα στοιχεία.

  Απάντηση
#7
Είμαι ντράμερ σε ροκ συγκρότημα, εντάξει η τζαζ τι μπορεί να μου προσφέρει στην έκφραση μου στα ντραμς;

Στη τζαζ τα μουσικά όργανα φτάνουν στα άκρα των δυνατοτήτων τους. Αυτό βέβαια εξαρτάται και απο την τεχνική σου, και θέλει περισσότερη εξάσκηση. Αν ακούσεις σόλο ντραμς από τον Art Blakey πχ.
Καταλαβαίνεις την διαφορά. Μάλιστα αρκετοί μουσικοί που αγνοούσαν μέχρι τώρα την τζαζ, παθαίνουν σοκ με τα ακούσματα και τις δυνατότητες έκφρασης που τους δίνει. Ο μπασίστας πχ. Μπορεί να παίξει μπάσο και με τα δάχτυλα, και αν θέλει σε μερικά μέρη βάζει και δοξάρι.

  Απάντηση
#8
Πως μπορώ να κάνω μια αρχή;

Νομίζω η καλύτερη αρχή θα ήταν να πιάσει κανείς τους σημαντικούς κλασσικούς μοντέρνους ερμηνευτές δεκαετίας 1950-1980 και να κάνει πρώτα ακούσματα. Στη συνέχεια μπορεί να ακούσει ίδια κομμάτια από διαφορετικούς εκτελεστές για να καταλάβει την φιλοσοφία. Να δεις ποια όργανα σου αρέσει να ακούς, και τα στιλ. Υπάρχουν δυναμικά κομμάτια, υπάρχουν μπαλάντες, υπάρχουν ορχήστρες, υπάρχουν σχήματα, σόλο. Θα πρότεινα για ένα start να κάνει κάποιος αναζήτηση σε ένα καλό site όπως

https://www.digitaldreamdoor.com/pages/b...azztrumpet

για το 100 greatest jazz saxophonists, 100 greatest jazz trumpeters, 100 greatest jazz pianists, 100 greatest jazz bassists, κοκ.

Σημείωση: Το να βάλεις τζαζ στο You tube και να αρχίσεις να ψάχνεις, δεν είναι καλή ιδέα, καθώς θα σου βγάλει άσχετα πράγματα. Είναι πολύ καλύτερο να βρεις πρώτα τους μουσικούς, και στη συνέχεια να ψάχνεις για συγκεκριμένους μουσικούς της κλασσικής μοντέρνας. Και μην ξεχνάμε, η τζαζ δεν είναι μόνο το σουίγκ και οι μεγάλες ορχήστρες δεκαετίας 1930-1940. Επίσης καλό είναι να διαβάσει κανείς και το λήμμα στην Βικιπαίδεια (το οποίο είναι πολύ κατατοπιστικό).

https://el.wikipedia.org/wiki/Τζαζ

Καλή αρχή λοιπόν.

  Απάντηση
#9

Έχω ακούσει & μια καταπληκτική εκτέλεση του Work Song από Arthur Lyman. Κρίμα που δεν έχει ανέβει ακόμη στο youtube...
& ένα πολύ γνωστό! ;)

  Απάντηση
#10
Ένα όνομα μια ιστορία στην μουσική και στην τζαζ γενικά... Ray Charles
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)