Ποιες χώρες έχουν μπλοκάρει Ιστοσελίδες Κοινωνικής Δικτύωσης
#1
Σ’ ένα κόσμο χωρίς σύνορα, όπως είναι αυτός του διαδικτύου , οι γραμμές παύουν να είναι ορατές. Αν ξεπερνιούνται ή όχι, ας είμαστε ειλικρινείς, εναπόκειται στην προσωπική κρίση του καθενός, ωστε να τις ξεχωρίσει. Και εδώ συνειδητοποιούμε πως χρειάζεται μία κουλτούρα, ωστε όλη αυτή η ανεξάντλητη πρόσβαση (και καταιγισμός) στη πληροφορία (μα και στη παραπληροφόρηση) να γίνει διαχειρίσιμη.

Άλλωστε, όπως είχε γράψει ο Μοροζόφ:
Παράθεση:«Η τεχνολογία αλλάζει όλη την ώρα ενώ η ανθρώπινη φύση σχεδόν ποτέ.»
H Τυνησία και η Αίγυπτος αποτελούν τα πιο πρόσφατα και χαρακτηριστικά παραδείγματα, όπου οι άνθρωποι ξεπέρασαν την λογοκρισία και τις απαγορεύσεις στο διαδίκτυο και ανεβάζαν πραγματικές εικόνες από τις βιαιοπραγίες του καθεστώτος σε ιστοσελιδες και κυρίως σε σελιδες κοινωνικής δικτύωσης και βίντεο με τα γεγονότα στο YouTube.
Έτσι, στον υπόλοιπο πλανήτη μαθαίνανε τι πραγματικά συμβαίνει σε αυτά τα μέρη.
Όμως, οι δημ-ι-οκρατίες και τα καθεστώτα από άκρη σε άκρη στην υδρόγειο, διαφέρουν σε ελάχιστα πράγματα. Η κάθε κυβέρνηση θέλει τον απόλυτο έλεγχο και με κάθε τρόπο (πχ, νόμους και αστυνομία) επιβάλει τον φόβο (και την ουσιαστική τρομοκρατία). Έτσι, βλέπουμε την φίμωση, σταδιακά, σε ιστοσελιδες κοινωνικής δικτύωσης, όχι επειδή αυτές είναι καλές και ελεύθερες, μα επειδή έχουν εκατομμύρια χρήστες και επισκέπτες και επειδή, το κυριότερο, κυκλοφορεί υλικό που είναι εις βάρος των κυβερνώντων, καθεστώτων, πολιτικών και όχι μόνο. Και αυτό δεν το αντέχει η εξουσία. Καμία εξουσία.
Άλλωστε μην ξεχνάμε πως κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στο διαδίκτυο, έχει αποτελέσματα και στη καθημερινή μας ζωή και το αντίστροφο.

-Στην πιο κάτω εικόνα, με τον παγκόσμιο χάρτη, φαίνεται ποιες χώρες, αυτή την στιγμή (Απρίλιο 2014), έχουν μπλοκάρει ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης και ποιες. Δυστυχώς, το μόνο βέβαιο είναι πως σε σύντομο διάστημα θα αυξηθούν και όχι μόνο στα socials, μα στον γενικότερο έλεγχο και απαγορεύσεις:

[IMG]socialmediamap-1.jpg[/IMG]

Όμως, όπως φαίνεται, κανείς τους δεν λαμβάνει υπόψη, πως ότι και να συμβεί ο κόσμος μας είναι μικρός και η πληροφορία δεν θα σταματήσει να διαδίδεται. Και παρήγορο συνάμα. Καθώς εκτός από αυτούς που πάντα κρύβονται, υπάρχουν και αυτοί που πάντα αγωνίζονται. Η ακόμα και ιδεολόγοι που συνεχίζουν να μάχονται για τις ιδέες τους, ακόμα και όταν οι άλλοι τους αποκαλούν “γραφικούς”.
Θυμάστε την ιστορια της Lina, (https://atunisiangirl.blogspot.com) από την Τυνησία;:
Aν δεν ξέρετε την ιστορία η Lina (από την Τυνησία) σε ηλικία 17 ετών δημιούργησε το παραπάνω blog. Είχε την χαρά να πάει σχολείο να μάθει γλώσσες και να έχει από μικρή υπολογιστή. Στην αρχή έγραφε για ποίηση, σινεμά, αισθήματα και φιλίες, ενδιαφέροντα που έχουν όλα τα κορίτσια της ηλικίας της πιο απλά.
Αργότερα στο Πανεπιστήμιο γνωρίστηκε με πολιτικοποιημένους κύκλους και στο το blog της άρχισε να φιλοξενεί κείμενα κοινωνικής κριτικής και παράλληλα έγινε μέλος σ’ ένα δίκτυο που αγωνιζόταν κατά της λογοκρισίας στο διαδίκτυο (υπήρχε κοινωνική εξέγερση στη Τυνησία, κατά της δικτατορίας).

[IMG]lina-blog-2.png[/IMG]

Έτσι, άρχισαν τα προβλήματα με την την αστυνομία. Άρχισαν να την κυνηγούν, να την απειλούν, έκαναν εφόδους στο σπίτι της, ενοχλούσαν τους γονείς και δικούς της ανθρώπους.
Κάποια στιγμη, αν θυμόσαστε το συμβάν, ένα νέο παιδί αυτοπυρπολήθηκε σε μια επαρχιακή πόλη και η Lina, είχε δώσει πρώτη την πληροφορία. Στη συνέχεια η Lina, κατάφερνε να σπάει τον αστυνομικό κλοιό, να μεταδίδει εικόνες απαγορευμένων διαδηλώσεων, να τρυπώνει στα νοσοκομεία και να δίνει πληροφορίες για νεκρούς και τραυματίες, να σπάει την σιωπή των επίσημων Μέσων, να παρακάμπτει την ηλεκτρονική λογοκρισία του καθεστώτος, γράφοντας πάντα με τ’ όνομά της, παίζοντας, κάθε ώρα, κάθε λεπτό την ζωή τη κορώνα-γράμματα.
Όχι πως θα άλλαζε κάτι αν έγραφε με ψευδώνυμο. Άλλωστε και το ίδιο το διαδίκτυο είναι μια μάχη. Κάτι που μπορούν να βεβαιώσουν όλες οι μεγάλες ιστοσελίδες και blogs, ανεξαρτήτως περιεχόμενου.
Είναι μια μάχη όπου όλοι, επώνυμοι και ανώνυμοι, κρίνονται γι’ αυτά που γράφουν και αποκτούν το ακροατήριο που τους αξίζει!
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Ο διττός ρόλος της κοινωνικής δικτύωσης Maria Afentouli 0 2.137 14.11.2015 21:48
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  Artfinder: Νέος Τόπος Κοινωνικής Δικτύωσης για τους Λάτρεις της Τέχνη apache 2 1.550 29.08.2013 10:18
Τελευταία Ανάρτηση: elpak
  Δες τις εφαρμογές που έχουν πρόσβαση στο λογαριασμό σου στα social sit constantinos 0 1.506 06.01.2012 23:03
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)