Να γιατί το Linux γίνεται αποτρεπτικό
#1
[IMG]Linux.jpg[/IMG]
Όλοι μας έχουμε ακούσει και διαβάσει να λένε πως το Linux είναι δύσκολο, πως χρειάζεσαι να είσαι μετρ της κονσόλας/τερματικού και άλλα τέτοια. Πρακτικά, πλέον, στα μισά του 21ου αιώνα, αυτό είναι ένας μύθος καθώς τα πράγματα είναι απλά, όχι μόνο στο Linux μα παντού. Εδώ όμως αναφερόμαστε στο Linux. Γιατί υπάρχει και συντηρείται ακόμα αυτός ο μύθος;

-Η απάντηση είναι απλή:
Παράθεση:Κυρίως από τους blogers που γράφουν για το Linux.
Ίσως για λόγους ανάγκης επίδειξης γνώσεων ή για άλλους ανεξερεύνητους, το βασικότερο πρόβλημα ξεκινάει από αυτούς.
Και για να το κάνω πιο συγκεκριμένο αυτό, όλοι λίγο-πολύ θα έχετε δει εκείνους του "οδηγούς" για το πώς γίνεται update o Firefox, δίνοντας μια σειρά εντολές από το dowwnload μέχρι την αποσυμπίεση και το τρέξιμό του.
Πράγματα που γίνονται με λίγα κλικ. Όχι πως είναι κακός ο τρόπος μέσω τερματικού, είναι όμως ηλίθιος και αποτρεπτικός σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ένα άλλο πολύ καλό παράδειγμα γι' αυτό που έπεσε στην αντίληψή μου, έχει να κάνει όχι μόνο με το πώς το βάζει στα πόδια ένας νέος χρήστης, μα και το πώς χαντακώνεται ένα θαυμάσιο λογισμικό.

Κάποιες ημέρες πριν το osarena ήταν μια από τις πρώτες και μετρημένες τότε στα δάχτυλα ιστοσελίδες που παρουσίαζε την εφαρμογή HipHop, Την μουσική δικτυακή βιβλιοθήκη, στα χνάρια του PopCorrn Time.
Στην πορεία άρχισαν να την ανακαλύπτουν και άλλες σελίδες και πολύ καλά έκαναν, αρχίζοντας να την γνωστοποιούν και προωθούν πιο πολύ στους ανθρώπους.

Η εφαρμογή αυτή μπορεί να τρέξει με μόλις δυο κλικ και με άλλα τόσα, επειδή είναι portable να προστεθεί στο μενού.
Κανονικά δεν έχει καμιά δυσκολία και ένα άρθρο παρουσίασης της εγκατάστασης θα πρέπει, λόγω των πραγμάτων, να είναι πολύ σύντομο.
Αμ δε! Τα πράγματα μπορεί να γίνουν λαβύρινθος με μεγάλες πιθανότητες να γίνει λάθος σε κάτι τόσο απλό και στο τέλος, όπως είπαμε και ο χρήστης να σιχτιρίσει και η εφαρμογή να χαντακωθεί εντελώς άδικα.

-Η παρουσίαση της συγκεκριμένης εφαρμογής, από το osarena, είναι εδώ: https://old.osarena.net/applications/hiphop-antisticho-tou-popcorn-time-alla-gia-mousiki

Για λόγους σύγκρισης όμως, ώστε να γίνει πιο αντιληπτό τι λέω, θα το παραθέσω με screenshots, από το σημείο εγκατάστασης:

[IMG]Screenshot50.png[/IMG]

Τι πιο εύκολο και σύντομο, απολύτως φιλικό και καθόλου αποτρεπτικό. Σωστά;

Ας δούμε τώρα, πώς δόθηκε από αλλού (δεν αναφέρω την σελίδα, δεν υπάρχει λόγος):

[IMG]19.png[/IMG]
[IMG]212.png[/IMG]
[IMG]311.png[/IMG]

Βέβαια, αυτός αναφέρει και το πώς μπαίνει η εφαρμογή στο μενού του Ubuntu-Unity. Ας το δούμε και αυτό, από την άλλη πλευρά. Είναι τόσο δύσκολο, χρονοβόρο και διαδικαστικό;:

[IMG]Screenshot-133.png[/IMG]

Αυτό δεν το γράφω, για να πω το πόσο καλοί είμαστε εμείς και πόσο κακοί οι άλλοι, σε καμία περίπτωση και να μην εκληφθεί έτσι. Το γράφω γι' αυτό ακριβώς που ανάφερα στον πρόλογο και είναι κι ο τίτλος του άρθρου αυτού. Το γεγονός είναι εμφανές και εύκολα μπορεί να κρίνει ο καθένας, το γιατί γίνεται αποτρεπτικό το Linux και συντηρείται ο μύθος περί δυσκολίας χρήσης του και ότι είναι μόνο για γκουρού....
  Απάντηση
#2
Εγώ πήγα πριν καμια βδομάδα να δοκιμάσω το linux mint debian edition και μου κόλλαγε συνεχώς δεν ξέρω ακόμα τον λόγο.
  Απάντηση
#3
Xrhstaras, post: 15096, member: 1197 είπε κι ελάλησε:Εγώ πήγα πριν καμια βδομάδα να δοκιμάσω το linux mint debian edition και μου κόλλαγε συνεχώς δεν ξέρω ακόμα τον λόγο.

Δοκίμασε τότε το γνήσιο Debian. Είχα βάλει μια διανομή του, Debian ΜΑΤΕ, και είχε κάτσει απροβλημάτιστα, μάλιστα ήταν και γρήγορη. Τελικά δοκιμάζεις και ότι σου καθήσει. Σε μένα κάτι που δεν είχε κάτσει ήταν μια παλιά έκδοση του Fedora με GNOME 3, και δύο του SuSE. Αυτό δεν σημαίνει πως απορρίπτεις την πλατφόρμα. Μπορείς να δοκιμάσεις άλλη έκδοση της διανομής, που κάλλιστα μπορεί να εγκατασταθεί απορβλημάτιστα. Παράδειγμα, το Fedora MATE μου είχε εγκατασταθεί μια χαρά, και μια άλλη του SuSE την οποία την είχα και πολύ καιρό. Μην ξεχνάς επίσης τον διαχωρισμό 32bit και 64bit εκδόσεις της διανομής, παίζει μεγάλο ρόλο. Ειδικά για AMD64 cpu θέλει την 64bit έκδοση.
  Απάντηση
#4
Nα καταθέσω και την δική μου γνώμη, σαν πολύ νέα στο Linux (4-5 μήνες μόλις),
Σίγουρα η εφαρμογή αυτή θα μου κινούσε το ενδιαφέρον όπως και στους περισσότερους αφού την μουσική όλοι σχεδόν την θέλουμε.
Όμως αν έβλεπα όλο αυτό για να βάλω στο λειτουργικό μου κάτι τόσο απλό είναι σίγουρο πως δεν θα το έκανα με τίποτα. Και σίγουρα αν το έβλεπα πιο πριν, θα σχημάτιζα μια διαφορετική άποψη για το Linux, όπως αυτό που περιγράφει η Έλενα. Τελικα την εφαρμογή την έβαλα με τον απλό τρόπο που περιγράφει στο άρθρο του ο Κώστας και όλα είναι εντάξει.
Η ζωή μας είναι άσκοπα λαχανητά σε κανονισμένες απεργίες ρουφιάνους και περιπολικά.
  Απάντηση
#5
Το φοβάμαι πολύ το debian δεν ξέρω γιατί αλλά με είχε ταράξει στα κολλήματα δοκίμασα και το makulu linux αυτό κόλλαγε όταν ξεκινούσα το chromium .
Πάντως με το xubuntu που χρησιμοποιούσα τόσα χρόνια δεν είχα πρόβλημα κανένα....

Χάρης, post: 15098, member: 1144 είπε κι ελάλησε:Δοκίμασε τότε το γνήσιο Debian. Είχα βάλει μια διανομή του, Debian ΜΑΤΕ, και είχε κάτσει απροβλημάτιστα, μάλιστα ήταν και γρήγορη. Τελικά δοκιμάζεις και ότι σου καθήσει. Σε μένα κάτι που δεν είχε κάτσει ήταν μια παλιά έκδοση του Fedora με GNOME 3, και δύο του SuSE. Αυτό δεν σημαίνει πως απορρίπτεις την πλατφόρμα. Μπορείς να δοκιμάσεις άλλη έκδοση της διανομής, που κάλλιστα μπορεί να εγκατασταθεί απορβλημάτιστα. Παράδειγμα, το Fedora MATE μου είχε εγκατασταθεί μια χαρά, και μια άλλη του SuSE την οποία την είχα και πολύ καιρό. Μην ξεχνάς επίσης τον διαχωρισμό 32bit και 64bit εκδόσεις της διανομής, παίζει μεγάλο ρόλο. Ειδικά για AMD64 cpu θέλει την 64bit έκδοση.
  Απάντηση
#6
Εγώ πάντως πήγα να δοκιμάσω ubuntu και όταν πήγα να εγκαταστήσω το νέο desktop mate 1.8 με έχει ταράξει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την διαταγή add-apt-repository .... και όταν πήγα να του την μάθω (μέσω του sudo apt-get install python-software-properties ή του sudo apt-get install software-properties-common) με έχει ταράξει να ψάχνει το CD που είναι μέσα στο Computer ...
Αν κάποτε τα καταφέρω θα σας πω ... όπως θα σας πω πόσες διανομές ακόμα θα προσπαθήσω να βάλω (μέχρι κάποια αξιόλογη μπει με επιτυχία).
Δεν είναι λίγες φορές που πιστεύω ότι τελικά τα Windows θα συνεχίζουν να μας εξυπηρετούν παρά τα τόσα σοβαρά προβλήματα και τις τόσες αστοχίες της μάνας Microsoft.
  Απάντηση
#7
StavrOS, post: 15145, member: 719 είπε κι ελάλησε:Εγώ πάντως πήγα να δοκιμάσω ubuntu και όταν πήγα να εγκαταστήσω το νέο desktop mate 1.8 με έχει ταράξει ότι δεν μπορεί να εκτελέσει την διαταγή add-apt-repository .... και όταν πήγα να του την μάθω (μέσω του sudo apt-get install python-software-properties ή του sudo apt-get install software-properties-common) με έχει ταράξει να ψάχνει το CD που είναι μέσα στο Computer ...
Αν κάποτε τα καταφέρω θα σας πω ... όπως θα σας πω πόσες διανομές ακόμα θα προσπαθήσω να βάλω (μέχρι κάποια αξιόλογη μπει με επιτυχία).
Δεν είναι λίγες φορές που πιστεύω ότι τελικά τα Windows θα συνεχίζουν να μας εξυπηρετούν παρά τα τόσα σοβαρά προβλήματα και τις τόσες αστοχίες της μάνας Microsoft.

Φυσικά και θα συνεχίσουν τα windows να είναι νο.1 γιατί ;
1) Το mac osx της apple έχει καταντήσει πλέον bloatware , υπερβολικά βαρύ και αργό.... δεν είναι η καλύτερη εναλλακτική πλέον και με το yosemite τα πράγματα γίνονται πολύ χειρότερα. Με λίγα λόγια πάει απ'το κακό στο χειρότερο....
2) Πως να μην προτιμούν τα windows όταν στο linux δεν υπάρχουν επαγγελματικές εφαρμογές και οι εταιρίες τα σνομπάρουν ;
Επίσης οι προγραμματιστές έχουν κάνει πολλά λάθη και όσο αφορά την ευχρηστία και τον προγραμματισμό δες ας πούμε το Xorg και βγάλε συμπέρασμα. Κινούνται σε εντελώς λάθος κατεύθυνση.
  Απάντηση
#8
@Hellena: Η επιλογή main menu υπάρχει ακόμα. Το πρόγραμμα λέγεται alacarte και λογικά αν τρέχεις Ubuntu το έχεις ήδη εγκαταστημένο.
[Εικόνα: eksaptei.jpg]
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  τι σκ@#@ γινεται με αυτη τη σελιδα? DarkGoth 8 930 10.07.2017 03:12
Τελευταία Ανάρτηση: Soulrain
  Γιατί χρησιμοποιείτε Linux; giwrg98 52 17.905 24.05.2016 15:54
Τελευταία Ανάρτηση: debianass
  Τι γίνεται με την ώρα/ημερομηνία των Windows μετά από κάθε dualboot; meymigrou 3 1.610 04.05.2015 10:34
Τελευταία Ανάρτηση: meymigrou
  password: Η ταυτοποίηση θα γίνεται φωνητικά ή με δαχτυλικά αποτυπώματ magicdespellll 1 779 27.12.2013 02:34
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Ένωση Vodafone και Wind και η επικοινωνία γίνεται πολυτέλεια; constantinos 1 2.196 27.07.2013 22:43
Τελευταία Ανάρτηση: Takis

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)