Από τον συντάκτη της Βικιπαίδειας Άλαν Σον
#1
[attachment=7]Έως σήμερα έχω συντάξει 2.463 λήμματα της Βικιπαίδειας - χωρίς καμία χρηματική αμοιβή.
Εργάζομαι ως σύμβουλος σε θέματα συστημάτων, με αντικείμενο τα πολύ μεγάλης κλίμακας υπολογιστικά συστήματα που χρησιμοποιούνται στον τομέα της οικονομίας. Αν ο χρόνος που έχω δαπανήσει ασχολούμενος με τη Βικιπαίδεια μετατρεπόταν σε χρήματα, θα αντιστοιχούσε σε χιλιάδες δολάρια.
Όμως, εδώ, το κίνητρο δεν είναι τα χρήματα. Οι αξίες στη Βικιπαίδεια είναι διαφορετικές. Για εμένα προσωπικά και για τους χιλιάδες άλλους συντάκτες η παροχή πληροφοριών μέσα από τη συγγραφή των λημμάτων είναι χαρά και ευχαρίστηση. Και όλοι συμφωνούμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος επειδή αυτές οι πληροφορίες είναι ελεύθερα προσβάσιμες.
Φυσικά, οι υποδομές στις οποίες στηρίζονται αυτές οι δωρεάν πληροφορίες κοστίζουν. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, μία φορά κάθε χρόνο ζητάμε δωρεές. Στη Βικιπαίδεια δεν υπάρχουν διαφημίσεις, δεν υπάρχει τίποτα που να αποσπά την προσοχή του αναγνώστη, δεν υπάρχει τίποτα στην άκρη της σελίδας, δεν προσπαθούμε να σου πουλήσουμε τίποτα. Η Βικιπαίδεια απλώς δεν έχει καμία σχέση με εμπορικές συναλλαγές.
Απλά χρειαζόμαστε να μας βοηθήσεις με 5 €, 10 €, 20 € ή οποιοδήποτε άλλο ποσό μπορείς να διαθέσεις ώστε να συνεχίσεις να έχεις πρόσβαση στις πληροφορίες αυτές.
Οι υποδομές που στηρίζουν το έργο μας και φιλοξενούνται από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Wikimedia είναι όσο το δυνατόν πιο περιορισμένες. H Google πρέπει να έχει σχεδόν ένα εκατομμύριο διακομιστές και η Yahoo περίπου 13.000 άτομα προσωπικό. Εμείς, αντιθέτως, διαθέτουμε μόλις 679 διακομιστές και 95 άτομα προσωπικό.
Η Βικιπαίδεια είναι ο πέμπτος δημοφιλέστερος ιστοχώρος στο Διαδίκτυο και εξυπηρετεί 470 εκατομμύρια διαφορετικούς ανθρώπους κάθε μήνα – με δισεκατομμύρια προβολές σελίδων.
Έτσι όπως είναι δομημένη σήμερα η οικονομία, θεωρούμε ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δουλεύουν οι άνθρωποι είναι το χρήμα. Για ποιον άλλο λόγο να θελήσει κάποιος να εργαστεί αν δεν πρόκειται να πληρωθεί;
Στη Βικιπαίδεια, η θέληση για συνεργασία και βελτίωση της γνώσης έχει οδηγήσει στη δημιουργία μιας πηγής ανεκτίμητης αξίας. Πρόσβαση στη γνώση δεν έχουν μόνο οι έχοντες και κατέχοντες. Χάρη στη Βικιπαίδεια, ο καθένας έχει στη διάθεσή του αμερόληπτες και ακριβείς πληροφορίες, ενημερωμένες, οργανωμένες προσεκτικά, καλά τεκμηριωμένες και συνοδευόμενες από σωστές παραπομπές - και τις έχει στη διάθεσή του οποτεδήποτε το επιθυμεί.
Δεν είναι και λίγο, έτσι δεν είναι;
Ευχαριστώ,
Alan Sohn
Συντάκτης της Βικιπαίδειας
(https://donate.wikimedia.org/wiki/Specia...14_AvsB_GR)
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)