Shell linux - Ποιά η λειτουργία του; Δουλεύει με java;
#1
Καλησπέρα στην παρεά σας,

Ονομάζομαι Νίκος κι εργάζομαι στον Φορέα διαχείρισης του εθνικού πάρκου οροσειράς Ροδόπης. Μιας κι έχω αναλάβει το τεχνικό κομμάτι της λειτουργίας του φορέα, πήρα την πρωτοβουλία να σας γράψω εδώ και να ρωτήσω δύο-τρία πράγματα σχετικά με την λειτουργία των shells, μιας και μας αφορά άμεσα το θέμα.

Για να έρθω στο θέμα μας όμως, θα ήθελα να σας εξηγήσω πώς έχει η κατάσταση. Έχουμε έναν υπολογιστή, συνδεδεμένο στο ίντερνετ, ο οποίος τρέχει δύο java script (cmd.exe) αρχεία, δύο μετεωρολογικών σταθμών, τα οποία έχουμε στημένα πάνω στο βουνό και στέλνουν δεδομένα κάθε 30 λεπτά. Το ένα εξ'αυτών των αρχείων είναι ο server και το άλλο είναι το ftp, το οποίο ανακατευθύνει τα δεδομένα από τους μετεωρολογικούς προς την ιστοσελίδα μας (www.fdor.gr) όπου αναρτώνται σε ειδικό πίνακα. Ο υπολογιστής μας πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτός και με τα δύο αυτά αρχεία να τρέχουν, έτσι ώστε να παίρνουμε τα δεδομένα κανονικά. Σε περίπτωση που ο υπολογιστής κλείσει ή σταματήσει το ίντερνετ, ως έχει λογικό, η ροή αυτή σταματάει να υφίσταται. Κάθε μέρα, πριν φύγουμε από τη δουλειά και κλείσουμε τον φορέα (όταν σχολάμε δηλαδή), κλείνουμε τον υπολογιστή αυτόν, για αποφυγή βραχυκυκλώματος και πιθανής πυρκαγιάς (μιας και το μέρος στο οποίο βρίσκεται είναι γεμάτο βιβλία και χαρτικά είδη).

Ιδού λοιπόν το ερώτημά μου. Γίνεται να "τρέχουν" τα παραπάνω 2 java αρχεία στο ίντερνετ, σε κάποιον server (θαρρώ πως αυτό είναι το shell), συνοδευόμενα με τα υπόλοιπα αρχεία που έχει ο φάκελος, έτσι ώστε να είναι ενεργή η ροή των δεδομένων καθ'όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας (24/7); Σε περίπτωση που αυτό είναι εφικτό, πόσο κοστίζει και πόσο δύσκολο είναι να το εγκαταστήσω μόνος μου; Υπενθυμίζω ότι οι γνώσεις μου είναι βασικές, όσον αφορά τον προγραμματισμό, μιας κι όσα ξέρω είναι από προσωπική ενασχόληση κι όχι από κάποια σχολή ή σεμινάρια.

Σας ευχαριστώ για τον χώρο που μου δίνετε, για τη δημοσίευση αυτής της ερώτησης κι εύχομαι καλό δεκαπεντάυγουστο σε όλους.

Με εκτίμηση,
Δόρτης Νίκος
Ειδικός Δασικής Προστασίας
Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης
Τηλ.: 2524021030
Μεσοχώρι, Παρανέστι, Δράμα
  Απάντηση
#2
Γεια σου Νίκο. Επειδή αυτό που ζητάς είναι κάτι ειδικευμένο, ρωτήσαμε έναν φίλο τεχνικό και ειδικό να μας πει, προκειμένου να μην δώσουμε λάθος απαντήσεις.
Σου μεταφέρω λοιπόν την απάντηση:

Παράθεση:Απ ότι κατάλαβα ο υπολογιστής που τρέχει τον server & το ftp είναι windows (αφού αναφέρει cmd.exe) Μπορεί την δουλειά που κάνει ο server που έχουν εκεί τοπικά να την κάνει ένας server στην άλλη άκρη του κόσμου, (αυτό θέλει στην ουσία) αλλά υπό προϋποθέσεις. Καλό θα ήταν να μας έλεγε την τοπολογία, πχ οι μετεωρολογικοί σταθμοί είναι στο ίδιο (τοπικό) δίκτυο με τον server που έχουν τοπικά; Αν ναι θα πρέπει μάθουμε αν μπορούν οι σταθμοί να στείλουν δεδομένα απ ευθείας έξω από το δίκτυο (στον νέο server). Λογικά δεν θα υπάρχει τέτοιο πρόβλημα αλλά δεν γνωρίζουμε την τοπολογία του δικτύου.

Πιστεύω πως με έναν windows server (με βάση το cmd.exe υποθέτω πως θέλει windows) γίνετε, απλά οι μετεωρολογικοί σταθμοί αντί να στέλνουν τα δεδομένα στον server που έχουν τοπικά θα τα στέλνουν σε server εκτός δικτύου (hetzner, leaseweb...).
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#3
constantinos, post: 18799, member: 6 είπε κι ελάλησε:Γεια σου Νίκο. Επειδή αυτό που ζητάς είναι κάτι ειδικευμένο, ρωτήσαμε έναν φίλο τεχνικό και ειδικό να μας πει, προκειμένου να μην δώσουμε λάθος απαντήσεις.
Σου μεταφέρω λοιπόν την απάντηση:


Καλημέρα Κωνσταντίνε,

Στην ουσία, ναι, αυτό θέλω. Ο υπολογιστής που τρέχει το java είναι σε Windows XP. Θέλω έναν υπολογιστή, ο οποίος θα έχει κάπου στον σκληρό του τον φάκελο με τα αρχεία του μετεωρολογικού, θα έχει συνεχή σύνδεση στο ίντερνετ και θα "τρέχει" το Java 24 ώρες το 24ωρο (δηλαδή θα είναι μονίμως ανοιχτός). Επίσης, θέλω να μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου, μέσω κάποιου πάνελ or something, έτσι ώστε να μπορώ να τρέξω τα αρχεία μου ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάτι σαν απομακρυσμένη σύνδεση.

Κωνσταντίνε, θέλω να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνεις. Αν μπορεί ο φίλος σου να μου δώσει μια απάντηση σε αυτό που έγραψα παραπάνω, θα του/σου ήμουν υπόχρεος.
  Απάντηση
#4
Νίκος Δ., post: 18811, member: 1592 είπε κι ελάλησε:Καλημέρα Κωνσταντίνε,

Στην ουσία, ναι, αυτό θέλω. Ο υπολογιστής που τρέχει το java είναι σε Windows XP. Θέλω έναν υπολογιστή, ο οποίος θα έχει κάπου στον σκληρό του τον φάκελο με τα αρχεία του μετεωρολογικού, θα έχει συνεχή σύνδεση στο ίντερνετ και θα "τρέχει" το Java 24 ώρες το 24ωρο (δηλαδή θα είναι μονίμως ανοιχτός). Επίσης, θέλω να μπορώ να έχω πρόσβαση στα αρχεία μου, μέσω κάποιου πάνελ or something, έτσι ώστε να μπορώ να τρέξω τα αρχεία μου ανά πάσα ώρα και στιγμή, κάτι σαν απομακρυσμένη σύνδεση.

Κωνσταντίνε, θέλω να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον που δείχνεις. Αν μπορεί ο φίλος σου να μου δώσει μια απάντηση σε αυτό που έγραψα παραπάνω, θα του/σου ήμουν υπόχρεος.
Νίκο λίγο υπομονή ένεκα του τριημέρου, έχει σκοπό να σου απαντήσει αναλυτικότερα.
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#5
Αν το κατάλαβα καλά, είναι ως εξής:

- Έχετε κάποιους μετεωρολογικούς σταθμούς σε ένα βουνό
- Έχετε ένα υπολογιστή windows στο γραφείο σας
- Οι μετεωρολογικοί σταθμοί στέλνουν μέσω Internet στον υπολογιστή του γραφείου σας κάποια δεδομένα
- Στον υπολογιστή αυτό τρέχουν δύο προγράμματα (java ή javascript?) το ένα λαμβάνει τα δεδομένα και το άλλο τα ανεβάζει κάπου αλλού
- Αυτός ο υπολογιστης θέλετε να μεταφερθεί σε κάποιο server έξω

Με ποιο τρόπο λαμβάνει ο υπολογιστής τα δεδομένα; Θεωρώντας ότι πρόκειται για μια απλή σύνδεση στο Internet χωρίς στατική διεύθυνση φαντάζομαι ως πιθανότερο να τα ζητάει απευθείας από του σταθμούς παρά να του τα στέλνουν. Άρα δεν νομίζω ότι υπάρχει θέμα το πρόγραμμα να τρέξει σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστή εκτός από τον συγκεκριμένο. Ακόμα όμως και αν υποθέσουμε ότι οι σταθμοί στέλνουν σε κάποιο συγκεκριμένο IP θα μπορούσαν απλά να ξαναρυθμιστούν με το νέο IP ενός άλλου μηχανήματος.
Αν μας πεις τι μοντέλο ειναι οι μετεωρολογικοί θα βοηθούσε.
  Απάντηση
#6
Ο υπολογιστής που έχουμε στο γραφείο, ζητάει τα δεδομένα από το κέντρο της εταιρίας που της ανήκουν οι μετεωρολογικοί σταθμοί (request δηλαδή) κι έρχονται στο pc που έχουμε στο γραφείο. Από εκεί, τρέχει ένας τοπικός server (το ένα script από τα δύο) ο οποίος είναι η προϋπόθεση για να ανοίξει το 2ο bat αρχείο το οποίο κι αποστέλλει τα δεδομένα στο website μας κι αναρτώνται σε έναν html πίνακα (ανά 30 λεπτά).

Στην ουσία πάει ως εξής:
  1. Συλλογή δεδομένων από το κλίμα της περιοχής στους μετεωρολογικούς σταθμούς
  2. Αποστολή δεδομένων με SMS από τους σταθμούς στην εταιρεία διαχείρισής τους (ScientAct)
  3. Αποδοχή δεδομένων από τους σέρβερς της εταιρείας κι αποθήκευση αυτών σε δικιά τους βάση δεδομένων, σε συγκεκριμένη IP
  4. Αίτημα λήψης δεδομένων από τον σταθερό μας Η/Υ κι αποθήκευσή τους σε logfile στον σκληρό δίσκο μας
  5. Αυτόματη ανακατεύθυνση των δεδομένων που λαμβάνουμε, στην ιστοσελίδα του φορέα (στην ουσία τα κάνουμε upload στο website μας), σε έναν πίνακα με τιμές δεδομένων, οι οποίες ανανεώνονται κάθε 30 λεπτά.
Στην ουσία, κάθε 30 λεπτά ζητάει ο server που έχουμε εδώ στο γραφείο, δεδομένα και τα ανεβάζει στο site μας αυτόματα. Αυτό συμβαίνει για όσο διάστημα είναι ανοιχτός. Από την στιγμή που θα κλείσει ο Η/Υ μας, παύει να υφίσταται η παραπάνω αλυσίδα και η ανανέωση σταματάει. Εξ'ου και ψάχνω λοιπόν εναν virtual server, για να μην το έχουμε σαν έννοια πλέον αυτό το πράγμα με τον υπολογιστή του γραφείου. Ελπίζω να έγινα κατανοητός.
Σας ευχαριστώ όλους για το ενδιαφέρον.
  Απάντηση
#7
Όπως το περιγράφεις, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιο πρόβλημα να το τρέξεις σε ένα VPS έξω. Αν τα scripts που τρέχεις μπορούν να προσαρμοστούν σε Linux (ή να ξαναγραφούν αν χρειάζεται) δεν θα έχεις θέμα.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Εγκατάσταση/ενεργοποίηση Java στο Chromium mikeius666p 6 1.049 19.07.2017 20:01
Τελευταία Ανάρτηση: DarkGoth
  Πως μπορω να δω ποια προγραμματα εχω εγκαταστησει Virus 2 1.182 18.04.2016 18:46
Τελευταία Ανάρτηση: Soulrain
  Ιστοραδιόφωνο που δεν δουλεύει σε firefox cortlinux 3 344 03.12.2014 18:02
Τελευταία Ανάρτηση: Πράος
  Ποια Linux διανομή να διαλέξω; Γιωργος 10 3.040 17.09.2014 00:09
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Linux για νέους χρήστες...ποια έκδοση? georgezaf 4 923 14.06.2014 08:14
Τελευταία Ανάρτηση: sokel

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)