filesystem check... recovering journal?...
#1
οταν ανοιγω τον υπολογιστη, στην αρχη που ξερναει το commandline, με βγαζει αυτο το ακυρο παρακατω (recovering journal? απο που? γιατι?). το συστημα δεν παρουσιαζει καποιο θεμα, ουτε βγαζει καποιο σφαλμα. φορτωνει κανονικοτατα, και λειτουργει επισης κανονικοτατα. και το ακομα πιο ακυρο ειναι οτι δεν το βγαζει σε καθε εκκινηση, αλλα οποτε του'ρθει. γιατι το κανει αυτο το πραγμα, ενω παντα το κλεινω φυσιολογικα?:...
Κώδικας:
Log of fsck -C -a -t ext3 /dev/sdb1
Sat Jan  2 15:59:18 2016

fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
/dev/sdb1: clean, 192779/2342912 files, 1606342/9357854 blocks

Sat Jan  2 15:59:18 2016
----------------
Log of fsck -C -R -A -a
Sat Jan  2 15:59:19 2016

fsck 1.41.4 (27-Jan-2009)
//dev/sdc1: clean, 27/2444624 files, 1920077/9769520 blocks
//dev/sda1: recovering journal
//dev/sda1: clean, 15/30531584 files, 38702975/122096000 blocks (check after next mount)

Sat Jan  2 15:59:21 2016
----------------
το συστημα εχει 3 σκληρους. ο sdb που περιεχει το βασικο λειτουργικο, ο sdc που περιεχει ενα debian σε VM μονο του, για να μην σπαει (fragmentation) που ειναι οι 2 εσωτερικοι IDE, και ο sda που ειναι ενα τερας των 500GB sata, αφαιρουμενος τυπου server και εκειμεσα εχω ολα και ολα 4 αρχεια. αυτα ειναι loop devices (ψευτικα filesystems) που εχω μεσα καποια αλλα λειτουργικα για τον εξομοιωτη:...
Κώδικας:
Disk /dev/sda: 500.1 GB, 500107862016 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 60801 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0x0003ceef

  Device Boot      Start        End      Blocks  Id  System
/dev/sda1              1      60801  488384001  83  Linux

Disk /dev/sdb: 40.0 GB, 40020664320 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xd3a0d3a0

  Device Boot      Start        End      Blocks  Id  System
/dev/sdb1  *          1        4660    37431418+  83  Linux
/dev/sdb2            4661        4865    1646662+  5  Extended
/dev/sdb5            4661        4865    1646631  82  Linux swap / Solaris

Disk /dev/sdc: 40.0 GB, 40020664320 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 4865 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xd35cd35c

  Device Boot      Start        End      Blocks  Id  System
/dev/sdc1  *          1        4865    39078081  83  Linux
Κώδικας:
Hostname  : DarkGoth      Uptime : 01:08:18          Date : 2016-01-02 17:07:23

Load 1    :  0.01  CPU Idle  :  98.18%  Running  :    1  Zombie    :    0
Load 5    :  0.09  CPU System:  0.91%  Sleeping  :  130  Total    :  131
Load 15  :  0.12  CPU User  :  0.91%  Stopped  :    0  No. Users :    1

Mem Total :  3024M  Swap Total:  1608M  Mem Used  : 25.47%  Paging in :    0
Mem Used  :    770M  Swap Used :      0B  Swap Used :  0.00%  Paging out:    0
Mem Free  :  2253M  Swap Free :  1608M  Total Used: 16.63%

Disk Name      Read        Write        Network Interface        rx        tx
sda              0B            0B        lo                      0B        0B
sdb              0B            0B        eth0                    0B        0B
sdc              0B            0B
                                          Mount Point            Free      Used
Total            0B            0B         /                    28450M    16.70% <<== sdb
                                          /mnt                 28753M    19.35% <<== sdc
                                          /mnt/disk              294G    32.25% <<== sda
                  ψευτικο filesystem ==>> /mnt/vdi1            66830M    12.68%
                  ψευτικο filesystem ==>> /mnt/vdi2            38093M     0.46%
                  ψευτικο filesystem ==>> /mnt/vdi3             8256M    13.71%
                  ψευτικο filesystem ==>> /mnt/vdi4             8007M    16.30%
ναι το ξερω οτι οι 2 σκληροι (sda/sdb) εχουν βγει αναποδα. για καποιο λογο η bios εχει παρει τον μεγαλο σκληρο σαν sda (ισως επειδη ειναι sata, και μαλλον δινει πρωτεραιοτητα στους sata?). αλλα απλα η ονομασια ειναι. δεν εχει επηρεαστει η λειτουργια τους.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#2
Αυτό κανονικά σημαίνει ότι δεν ξεμοντάρονται σωστά οι δίσκοι στο κλείσιμο και δεν ολοκληρώνεται το journaling (δύσκολο γιατί το systemd έχει λειτουργία αυτόματου ξεμονταρίσματος) αλλά στην περίπτωσή σου δεν έχεις θέμα. Δεν ξέρω γιατί αλλά έχουν βάλει το fsck να τρέχει σε κάθε boot και είναι χαζό και άσκοπο. Δοκίμασε να μπουτάρεις χωρίς το quiet στο grub, μπας και δείξει πρόβλημα (που δεν το πιστεύω), αλλιώς θα σου πρότεινα να απενεργοποιήσεις εντελώς το fsck, προσθέτοντας
Κώδικας:
fsck.mode=skip
στη γραμμή του grub (δεν ξέρω αν υπάρχει κι άλλος τρόπος μέσα από το Debian). Μεγάλο παιδί είσαι, ξέρεις πώς να το τρέξεις χειροκίνητα αν χρειαστεί.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#3
το systemd δεν το εχω. αυτο ειναι το παναρχαιο ουμπουντου μου. το quiet μας τελειωσε. το εστειλα με κατι ωραια τσιμεντενια ιταλικα παπουτσακια, να κανει παρεα στα ψαρια απ'οταν εγινε η εγκατασταση. οποτε ξερναει εναν πανεμορφο καταρρακτη απο εντολες και κωδικα. δεν βγαζει πουθενα κανενα απολυτως προβλημα. τα παντα-ολα οκ σε ολο το συστημα, εκτος απο αυτη τη μαλακιτσα.

ουτε στα logs που εχω ψαξει, πουθενα δεν αναφερεται το παραμικρο προβλημα. υπαρχει πιθανοτητα να μην ξεμονταρονται σωστα τα loop devices (τα ψευτικα filesystems δηλαδη) στο κλεισιμο, και κατι να παιζει με αυτα? αλλα και παλι, θα το εβγαζε οταν θα τα μονταριζα, οχι στην εκκινηση (δεν τα εχω βαλει να μονταρονται αυτοματα στην εκκινηση. τα μονταρω με το χερι μετα).

το εχω αφησει το filecheck πιο πολυ γιατι εχω και παναρχαιους σκληρους (οι 2 ide), που ειναι πανω απο 10 χρονων, απλα για να βλεπω τι γινεται, μην κανουν και κλασουν πομολα καμια ωρα.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#4
Γράψε λάθος, νόμιζα ήταν το Debian.
Κοίτα να δεις τι γίνεται. Κανονικά πριν κλείσει το μηχάνημα, γράφει ό,τι πρέπει να γραφτεί στο journal. Αν τυχόν κάτι δεν (ξε)μοντάρεται σωστά, τα περιεχόμενα του δίσκου δε θα αντιστοιχούν στις εγγραφές του journal και είτε θα το διορθώσει είτε θα φάει κόλλημα αν είναι σοβαρό.

Το fsck τώρα είναι άψογα (ηλίθια) σχεδιασμένο να βγάζει αποτέλεσμα ακόμα κι αν έχει ολοκληρωθεί χωρίς να βρει πρόβλημα. Γι' αυτό βλέπεις αυτό που βλέπεις. Δε σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά. Με μια γρήγορη αναζήτηση είδα ότι αυτό το θέμα το έχει το Ubuntu από αρχαιοτάτων χρόνων και μάλιστα σε κάποια μηχανήματα καθυστερούσε την εκκίνηση. Κακή εφαρμογή; Ποιος ξέρει. Πού είναι το journal στην αντίκα και ποια στιγμή το διαβάζει, δεν το ξέρω. Μπορεί να το διαβάζει όλο ανεξάρτητα αν έχουν μονταριστεί οι δίσκοι.

Μπορεί επίσης κάπου να μπερδεύεται με τα loops άλλα λογικά τότε θα στο έβγαζε συνέχεια. Πάντως για μένα είναι άσκοπος ο έλεγχος σε κάθε boot. Μπορείς να το ρυθμίσεις να τρέχει ανά τόσα boot και να κοιτάς την υγεία των δίσκων με κάτι σαν το smartmontools ξέρω 'γω. Έτσι κι αλλιώς, αν ψοφήσει δίσκος, δε μπορεί να κάνει τίποτα το fsck.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#5
και αυτο ρυθμισμενο να κανει ελεγχο μια στο τοσο ειναι. ασε αυτο που βλεπεις και λεει "check after next boot", (που αυτο ειναι ο κανονικος ελεγχος που κανει ουσιαστικα). αυτο απλα συνεπεσε και το εβγαλε τωρα. ηταν ουτως'η'αλλως να ελεγχθει και απλα ετυχε και το εβγαλε την ωρα που πηρα το log. με τα loops και εγω το ιδιο σκεφτηκα μετα. οτι μαλλον δεν ειναι γιατι θα επρεπε να το πεταει σε καθε εκκινηση.

το filecheck το μονο που κανει σε καθε εκκινηση (οταν δεν ειναι αυτος ο μια στο τοσο στανταρ περιοδικος ελεγχος), ειναι απλα να βλεπει μονο αν εχουν ξεμονταριστει σωστα τα filesystems στο προηγουμενο κλεισιμο. αν εχουν ξεμονταριστει σωστα, σταματαει εκει χωρις να κανει κατι αλλο. αν εχει παει κατι στραβα στο ξεμονταρισμα απο το προηγουμενο κλεισιμο, τοτε ξεκιναει κανονικα και ελεγχει το σκληρο.

πεταει αυτο το πραγμα, απ'οταν εβαλα πανω τον 3ο σκληρο (και αφορα αυτον, γιατι παντα γι'αυτον το βγαζει μονο). παιζει να την ακουει λογω μεγαλου μεγεθους και του σκληρου και των loops, και καποιες φορες να νομιζει οτι δεν ξεμονταρτιστηκε σωστα? γιατι ειναι και 500GB γομαρι με αρχεια που το μικροτερο ειναι 40GB, σε συστημα του 2009. παντως απο καθυστερησεις δεν εχω. το περναει σαν να μην υπαρχει.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#6
Είπες στο δίσκο που το βγάζει έχεις λειτουργικά για VM, έτσι; Παίζει να τσεκάρει αυτά (λογικά τα βλέπει σαν ξεχωριστούς δίσκους). Είδα κάπου ότι σε κάποιον γινόταν το ίδιο όποτε εγκαθιστούσε τα vmware tools και σταματούσε όταν τα έβγαζε. Χαζομάρα βέβαια αλλά ακίνδυνη. Δε μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο. Να τρώει κόλλημα με το μέγεθος του δίσκου; Τον αποσυνδέεις απ' το μηχάνημα και σκαλώνει στην επανασύνδεση; Να φταίει που το λειτουργικό είναι από την εποχή του Βυζαντίου;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#7
οχι ο σκληρος δεν αποσυνδεεται καθολου. και οι 3 σκληροι εχουν περαστει στο fstab για να ειναι μονιμα σε λειτουργια. και στην εκκινηση που τον μονταρει δεν εχει κανενα θεμα, ουτε κολληματα, ουτε τιποτα, εκτος απο το οτι πεταει αυτη τη μαλακιτσα. τα vmware tools που να τα εχω εγκατεστημενα? στα συστηματα που εχω στα VMs? το virtualbox εχω, οχι το vmware (οποτε νιξ vmware tools). τα ιδια τα VMs σιγουρα δεν φταινε. εχω το debian VM μονο του στον 2ο σκληρο, χυμα. αν ηταν θα εβγαζε τη μαλακιτσα και σε αυτο (που δεν τη βγαζει). τελοσπαντων, 2 φορες δοκιμασα και ξεμονταρα τα loops πριν το κλεισω (εχω φτιαξει ενα χαζοσκριπτακι που το κανει αυτοματα). στην επομενη εκκινηση δεν εβγαλε τη μαλακιτσα καμια απο τις 2 φορες. θα το κανω ετσι για λιγο να δω. απο αυτο υπαρχουν ισχυρες ενδειξεις, οτι παιζει να την ακουει με τα loops.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#8
τελικα για καποιο λογο την ακουει με τα loops η μαλακιτσα. καπου μπερδευεται και ισως τα νομιζει για κανονικα partition? πιθανο. 3 φορες που τα ξεμονταρα πριν το κλεισω, δεν εβγαλε τιποτα στην επομενη εκκινηση. χθες βραδυ που το εκλεισα χωρις να τα ξεμονταρω πριν, τσουπ, ξαναπεταχτηκε η μαλακιτσα, σημερα που το ανοιξα.

ειναι λες και νομιζει οτι τα loops χρησιμοποιουνται την ωρα του κλεισιματος, και με το κλεισιμο δεν προλαβαινουν να ξεμονταριστουν σωστα, η, κατι τετοιο. και επειδη δεν μπορει να κανει journaling στα loops (επειδη εχουν ξεμονταριστει), το ριχνει στο journal του σκληρου (το οποιο προσπαθει να κανει recover στην επομενη εκκινηση ισως?). αλλα απο την αλλη στα logs που βλεπω, οταν μονταρω τα loops τα βγαζει μια χαρα clean ολα τους.

αρα τι στο διατανο παιζει με τη μαλακιτσα? ειναι ακινδυνη και να την παρατησω ετσι, η, παιζει να με κανει καμια ζημια στο σκληρο και στα loops, προσπαθωντας να «ελεγξει» καποιο «προβλημα» που κατα πασα πιθανοτητα δεν υπαρχει? και οχι τιποτα αλλο, αλλα αυτος ο σκληρος εχει μεσα ολα τα vms, και εναν κλωνο του βασικου σκληρου με το λειτουργικο (γιατι ο βασικος σκληρος ειναι λιγο παναρχαιος). και ειναι και καινουριος. ουτε μηνα δεν τον εχω.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#9
Αν προσπαθούσε να διορθώσει οτιδήποτε, θα είχε καθυστέρηση. Ακίνδυνο είναι. Είτε θα τα ξεμοντάρεις όπως έκανες, είτε ξέρω 'γω βάλτα στο fstab με 0 0 για να μην τα κοιτάει. Ή καλύτερα φτιάξε ένα σκριπτάκι της πλάκας που θα εκτελεί umount τάδε και μετά shutdown για να είσαι καλυμμένος.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#10
εχω ηδη 2 τετοια χαζοσκριπτακια της πλακας, ενα για μονταρισμα, και ενα για ξεμονταρισμα:...
Κώδικας:
#!/bin/bash
##MountLoop
sudo -S mount -o loop "//mnt/disk/pantzouria7" "//mnt/vdi1" <"//password"
sudo -S mount -o loop "//mnt/disk/DebianLinuks" "//mnt/vdi2" <"//password"
sudo -S mount -o loop "//mnt/disk/TinyLinuks" "//mnt/vdi3" <"//password"
sudo -S mount -o loop "//mnt/disk/Android" "//mnt/vdi4" <"//password"
exit 0
Κώδικας:
#!/bin/bash
##UnmountLoop
sudo -S umount "//mnt/vdi1" <"//password"
sudo -S umount "//mnt/vdi2" <"//password"
sudo -S umount "//mnt/vdi3" <"//password"
sudo -S umount "//mnt/vdi4" <"//password"
exit 0
με αυτα κανω δουλεια. απλα στο 2ο για ξεμονταρισμα πρεπει να βαλω και ενα shutdown στο τελος, για να κλεινει κιολας το συστημα. ουτως'η'αλλως σχεδον ποτε δεν τα ξεμονταρω στο ασχετο χωρις να σκοπευω να κλεισω το συστημα. δεν τα θελω στο fstab γιατι εχει τυχει κατι φορες να ανοιξω το συστημα για 10 λεπτα απλα να δω, η, να εκτυπωσω κατι (καλα μη φανταστεις. μια στους 2 μηνες αν τυχει), και δεν χρειαζομαι τα loops να μονταριστουν, αν δεν προκειται να τα χρησιμοποιησω.

Soulrain Falls, post: 20042, member: 1313 είπε κι ελάλησε:Να φταίει που το λειτουργικό είναι από την εποχή του Βυζαντίου;
και μιας που το ειδα τωρα αυτο... εποχη του βυζαντιου?... μπα, πολυ κοντα εισαι. πανε και αλλο πισω. δοκιμασε κατι σε προκαμβριο καλυτερα. οταν δηλαδη στη γη κυριαρχουσαν οι αμοιβαδες και οι σκουληκαντερες :lolx:rolfx
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)