Πλαίσιο: Η πιο κερδοφόρα εταιρεία, εις βάρος των τζάμπα εργαζομέν
#1
[IMG]Screenshot132.png[/IMG]
Σήμερα, στην εποχή της οικονομικής κρίσης, της αυξημένης ανεργίας και της εκμετάλλευσης, παρατηρούμε και μια άνοδο του εργασιακού φασισμού και της φοβίας. Το κράτος επιβάλλει την πειθάρχηση των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων και προσπαθεί να διαιωνίσει την κυριαρχία του, με πολεμικούς όρους. Ένα από τα μέτωπα αυτού του πολέμου είναι αυτό που διεξάγεται ενάντια και στους εργαζόμενους.
Όσοι απασχολούνται στην εταιρεία «Πλαίσιο Computers», την χαρακτηρίζουν ως «πλυντήριο εργαζόμενων» και την καταγγέλλουν για εργασιακό μεσαίωνα. Σε αυτό το κάτεργο εργαζομένων, δουλεύουν οι υπάλληλοι μέχρις ότου να απολυθούν.

Πριν λίγες μέρες άλλος ένας άνθρωπος προστέθηκε στο μακρύ κατάλογο των ανέργων. Η Σοφία Πάτα, εργαζόμενη στο κατάστημα του Πλαισίου στη Λάρισα, μητέρα σε μονογονεϊκή οικογένεια με ένα τρίχρονο παιδί, ενημερώθηκε από την διοίκηση του Πλαισίου ότι απολύεται.
Η δικαιολογία;
Παράθεση:Δεν χαμογελούσε πολύ…

Η απόλυση αυτή φαίνεται, εκ πρώτης όψεως, «περίεργη» καθώς η Σοφία δούλευε οχτώ χρόνια στην εταιρεία και μάλιστα ήταν «εξαιρετική» υπάλληλος, με βάση τα κριτήρια της ίδιας της εταιρείας! Είχε διακριθεί δύο φορές μέσα στο 2015, μπαίνοντας στη Dream Team των υπαλλήλων (τους υπαλλήλους δηλαδή με εξαιρετική απόδοση). Όμως αν γνωρίζει κανείς το εργασιακό κάτεργο που λέγεται Πλαίσιο, δεν θα του προκαλέσει καμία εντύπωση.

Στο Πλαίσιο (όπως έχουν καταγγείλει πολλές φορές εργαζόμενοι σ’ αυτό) επικρατούν συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα: ατομικές συμβάσεις εργασίας, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, ελαστικές σχέσεις εργασίας με 4ωρους εργαζόμενους, με απλήρωτες υπερωρίες, 10ωρα που δεν φαίνονται πουθενά, πρωτοστάτης στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και πολλά άλλα.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στο Πλαίσιο, του οποίου η Σοφία είναι μέλος, η απόλυση αυτή πραγματοποιήθηκε «για να εξυπηρετήσει την πολιτική ευέλικτου δυναμικού που έχει υιοθετήσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια, αντικαθιστώντας έμπειρο προσωπικό με νέους υπαλλήλους».
Και συνεχίζει η ανακοίνωση:

Παράθεση:Άλλωστε το Πλαίσιο είναι από τις ελάχιστες εταιρίες στην Ελλάδα που ζητά υπαλλήλους σταθερά , κάθε μηνά, τα τελευταία 10 χρόνια.

Με αυτές τις τακτικές, η εταιρεία έχει καταφέρει να παρουσιάζει σημαντικά κέρδη, εν μέσω κρίσης. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη της το 2012 έφτασαν τα 10,2 εκατ. ευρώ, το 2013 τα 14,3 εκατ. ευρώ και το 2014 τα 16,1 εκατ. ευρώ.

Μια απολύτως «υγιής» και κερδοφόρα επιχείρηση λοιπόν, μεταχειρίζεται τους εργαζόμενους της σαν «αναλώσιμα» υλικά.

Στα χρόνια που ζούμε, οι νόμοι είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα των αφεντικών. Η «μαύρη» εργασία είναι κανόνας, όπως άλλωστε και οι ελαστικές μορφές απασχόλησης (μερική, εκ περιτροπής κα).

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, ασφαλώς δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς. Οι εργαζόμενοι στο χώρο των εταιρειών των νέων τεχνολογιών σε αρκετούς χώρους (Πλαίσιο, Vodafone, CYTA, Nokia κ.α.) επιχειρούν να οργανωθούν και να απαντήσουν συλλογικά στις επιθέσεις που δέχονται. Οι υπόλοιποι πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Και την ίδια στιγμή πρέπει όλοι να στεκόμαστε αλληλέγγυοι ο ένας στον άλλο, αφού η επίθεση ενάντια σε κάθε έναν από εμάς να είναι επίθεση σε όλους.
Αυτό τρομάζει τα αφεντικά – ας είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.

Γι’ αυτό, την επόμενη φορά που θα χρειαστείς κινητό, tablet, laptop, υπολογιστή… think, think, think, think…

…και στήριξε τις ενέργειες του Σωματείου των Εργαζομένων στο Πλαίσιο διεκδικώντας την άμεση επαναπρόσληψη της Σοφίας Πάτα!

 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση
#2
Άσχετο, είχα μπει στο distrowatch, και κατεβαίνοντας είδα μια διαφήμιση του Παλισίου για laptops. Υπέθεσα στην αρχή πως φέρανε laptops με προεγκατεστημένο Linux, αλλά τελικά δεν έχουν κάτι τέτοιο.

Για τα άλλα που λέει το άρθρο, νομίζω πως τα είχαμε ξανασυζητήσει στις απαντήσεις μας σε άλλο άρθρο της Έλενας. Εντάξει, τα γνωστά.
  Απάντηση
#3
Αυτό που θα πω δεν είναι αστείο αλλά η πραγματικότητα. Καλύτερα μετανάστης στην βόρεια Ευρώπη παρά εργαζόμενος στην Ελλάδα. Δηλαδή οι παροχές και ποιότητα ζωής που έχει ο μετανάστης, πρόσφυγας είναι καλύτερες από ότι εάν κάποιος ή κάποια δουλεύει στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα στο φαγητό, ύπνο, μπάνιο, περίθαλψη, όπως και στα χρήματα τσέπης, ένα ελάχιστο ποσό για κάποια έξοδα. Πείτε μου ποιοι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν αυτά τα δικαιώματα στην Ελλάδα.
  Απάντηση
#4
Η Έλλη Παπαγγελή.
  Απάντηση
#5
asinoro, post: 20680, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Αυτό που θα πω δεν είναι αστείο αλλά η πραγματικότητα. Καλύτερα μετανάστης στην βόρεια Ευρώπη παρά εργαζόμενος στην Ελλάδα. Δηλαδή οι παροχές και ποιότητα ζωής που έχει ο μετανάστης, πρόσφυγας είναι καλύτερες από ότι εάν κάποιος ή κάποια δουλεύει στην Ελλάδα. Οι πρόσφυγες έχουν το δικαίωμα στο φαγητό, ύπνο, μπάνιο, περίθαλψη, όπως και στα χρήματα τσέπης, ένα ελάχιστο ποσό για κάποια έξοδα. Πείτε μου ποιοι Έλληνες και Ελληνίδες έχουν αυτά τα δικαιώματα στην Ελλάδα.
Ο Soros μας είπε να banάρουμε τις φασίζουσες αρλούμπες. Αν ζηλεύει κάποιος τους πρόσφυγες και πιστεύει πως έχουν καλύτερο επίπεδο ζωής, ας πάει να μείνει στην Ειδομένη να είναι αρχοντόπουλο.
Με αυτό θέλω να πω, ότι δεν είναι ανάγκη να πιστεύουμε και να αναπαράγουμε όλη αυτή την προπαγάνδα για επιδοματα, κλπ. Αυτά τα κάνει ο τζήμερος.
Εμείς ας είμαστε πρώτα απ' όλα άνθρωποι και κυρίως νοήμονες.
  Απάντηση
#6
Ε καλά δεν είναι και φασιστικό να συγκρίνεις πληθυσμιακές ομάδες ως προς το επίπεδο ζωής. Ας μην δουλεύουν με τούρμπο τα αντανακλαστικά μας.
  Απάντηση
#7
Πράος, post: 20773, member: 1459 είπε κι ελάλησε:Ε καλά δεν είναι και φασιστικό να συγκρίνεις πληθυσμιακές ομάδες ως προς το επίπεδο ζωής. Ας μην δουλεύουν με τούρμπο τα αντανακλαστικά μας.
Και ποια η σύγκριση "σε επίπεδο ζωής", ανάμεσα σε έναν έλληνα αστό και σε έναν ξεριζωμένο πρόσφυγα;
  Απάντηση
#8
Μιας και το θέμα είναι για κακοπληρωμένους εργαζόμενους στην Ελλάδα. Να αναρωτηθούμε ότι αυτοί οι κατατρεγμένοι και δυστυχισμένοι άνθρωποι, κάνανε ένα μεγάλο και δύσκολο ταξίδι όχι για να μείνουν Ελλάδα αλλά για να πάνε σε κάποια Βορειοδυτική ανεπτυγμένη χώρα. Εμείς όμως με το ζόρι να τους κρατήσουμε εδώ. Αυτοί όμως ξέρουν ποιες χώρες παρέχουν προοπτικές για το μέλλον τους και των παιδιών τους. Ας τους βοηθήσουμε να πάνε εκεί που θέλουν ως πραγματικοί ανθρωπιστές και εμείς ας αναρωτηθούμε εάν αξίζει να μένουμε και να ζούμε εδώ.
  Απάντηση
#9
Για τους πρόσφυγες δεν υπάρχει επίπεδο ζωής. Για τους μετανάστες όμως κάποιοι αγανακτούσαν που πληρώνανε φόρους και δεν είχαν καμία σχεδόν παροχή ενώ οι μετανάστες περνάγανε στα νοσοκομεία έτσι. Εδώ που τα λέμε η μεταναστευση λειτουργεί υπέρ των αστών και όχι υπέρ των εργατών. Οι Αλβανοί όταν είχαν πρωτοέρθει δεχόντουσαν να δουλέψουν και με ένα χιλιάρικο.
Αυτό θα έπρεπε με τη λογική του ΚΚΕ και άλλων αριστερίστικων σχημάτων να θεωρείτε ξεπούλημα, ρουφιανιά. Τα συνδικάτα πηγαίνανε και κατεβάζανε κόσμο από τις σκαλωσιές επειδή δουλεύανε Κυριακή ή πρωτομαγιά ή σε μέρα απεργίας. Γιατί δεν το κάνανε και στους Αλβανούς τότε; Επίσης αυτό το φαινόμενο συνέβαλε στο να πέσουν τα μεροκάματα και φυσικά όλα αυτά που λέμε περί κεκτημένων πήγανε περίπατο. Ρατσιστικό θα ήταν κάτι όταν ξεκινάει από κόμπλεξ μέσα στη ψυχή. Δεν τον γουστάρω γιατί θεωρώ τον εαυτό μου ανώτερο. Δεν τον γουστάρω γιατί δεν έχει εξουσία και δεν τον φοβάμαι. ότι δεν με εξουσιάζει και θεωρω πιο αδύναμο κοιτάω να το πολεμήσω. Είναι μεγάλη ιστορία και αφορά κυρίως την ψυχολογία όταν εξετάζουμε έναν έναν που πάσχει από ρατσισμό. Αλλά όταν έχεις να κάνεις με ομάδες που εκ των πραγμάτων είναι κατηγοριοποιημένες και διαφοροποιημένες είναι αλλιώς. Νιώθει κάποιος απειλή ότι θα πληγεί το επίπεδο ζωής του αφρού θα χάσει δουλειές, καλά μεροκάματα κλπ. Τι να κάνουμε;
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Apple, Samsung, Sony και Microsoft χρυσαφίζουν εις βάρος παιδιών Maria Afentouli 0 1.143 25.01.2016 03:20
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  Η Google δημιουργεί μητρική εταιρεία και η ίδια γίνεται θυγατρική Hellena 2 1.684 17.08.2015 17:27
Τελευταία Ανάρτηση: STavrosYoMafias
  Πλαίσιο: Εταιρεία κάτεργο εργαζόμενων; Alternatina 9 2.637 03.08.2015 23:38
Τελευταία Ανάρτηση: George Pantelis
  Πλαίσιο"Η εταιρεία με το πλυντήριο "εργαζομένων" Gianna 0 1.630 20.07.2014 20:46
Τελευταία Ανάρτηση: Gianna

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)