Είσαι νέος χρήστης στο Linux; Πρόσεξε κάποια σημαντικά ζητήματα
#1
Ως νέος χρήστης στο Linux πρέπει να λάβεις υπόψιν ότι, αυτό το ωραίο δωρεάν και ελεύθερο λογισμικό δεν φτιάχτηκε συγκεκριμένα και ούτε προσαρμόστηκε για τον δικό σου υπολογιστή, γιατί απλά δεν το βρήκες προεγκατεστημένο.
Είναι ένα ευέλικτο λογισμικό όπου οι δημιουργοί των πυρήνων (kernel) προσπαθούν να το κάνουν συνέχεια συμβατό με όλες τις καινούργιες συσκευές, όπου αυτές με την σειρά τους παρουσιάζουν συνεχώς καινούργιους οδηγούς όπως σε ασύρματους οδηγούς κάρτες γραφικών κλπ. Οι καινούργιοι πυρήνες εξ ορισμού, έχουν την ιδιότητα να υποστηρίζουν τις πιο καινούργιες συσκευές αλλά και να σταματάνε την υποστήριξη παλαιότερων συσκευών.
Οι διανομές Linux από την δικιά τους πλευρά κάνουν το καλύτερο δυνατό να ταιριάξουν του καινούργιους πυρήνες με όλες τις υπόλοιπες εφαρμογές που υποστηρίζουν τις βασικές λειτουργίες του συστήματος, όπως επίσης προγράμματα σαν του Firefox, Thunderbird, LibreOffice, κλπ.
Με την σειρά τους οι προγραμματιστές προσπαθούν να κάνουν όσο πιο αξιόπιστα και λειτουργικά τα προγράμματα και τις κάθε λογής εφαρμογές σε ένα συνεχώς και απίστευτα γρήγορα εξελισσόμενο τομέα.

Γι αυτό τον λόγο όταν εγκαταστήσεις μια Linux διανομή και δεις ότι όλα δουλεύουν σωστά καλό θα είναι να αποφεύγεις τις συνεχείς ενημερώσεις αναβαθμίσεις. Μα θα μου πεις ότι η διανομή σου σε ενημερώνει ότι υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας προς εγκατάσταση, τι τότε θα πρέπει να κάνεις; Εάν δεν θέλεις να ακολουθήσεις την συμβουλή μου, τότε κάνε μια αποθήκευση του συστήματός σου και προχώρα στις ενημερώσεις αναβαθμίσεις που σου προτείνει η Linux διανομή σου. Η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος.
  Απάντηση
#2
asinoro, post: 20764, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Οι καινούργιοι πυρήνες εξ ορισμού, έχουν την ιδιότητα να υποστηρίζουν τις πιο καινούργιες συσκευές αλλά και να σταματάνε την υποστήριξη παλαιότερων συσκευών. (...) Γι αυτό τον λόγο όταν εγκαταστήσεις μια Linux διανομή και δεις ότι όλα δουλεύουν σωστά καλό θα είναι να αποφεύγεις τις συνεχείς ενημερώσεις αναβαθμίσεις. Μα θα μου πεις ότι η διανομή σου σε ενημερώνει ότι υπάρχουν ενημερώσεις ασφαλείας προς εγκατάσταση, τι τότε θα πρέπει να κάνεις; Εάν δεν θέλεις να ακολουθήσεις την συμβουλή μου, τότε κάνε μια αποθήκευση του συστήματός σου και προχώρα στις ενημερώσεις αναβαθμίσεις που σου προτείνει η Linux διανομή σου. Η εμπειρία είναι ο καλύτερος δάσκαλος.

Βρίσκω σωστά τα παραπάνω, και έχω δει στην πράξη πως μια έκδοση πίσω της διανομής που θέλω να δοκιμάσω, μου κάθεται σωστά, ενώ συνήθως η τελευταία με τον καινούργιο πυρήνα μου κάνει βλακείες. Κάτι kernel error κατά την φόρτωση. Αυτό το έχω δει σε πολλές διανομές, Ubuntu, Fedora, Mint, Xubuntu και OpenSuse. Κάνω το εξής, βάζω την προηγούμενη LTS, κυρίως το LTS το προσέχω γιατί θέλω να είναι LTS, και στη συνέχεια αφού η διανομή εγκατασταθεί, τότε δοκιμάζω τι γίνεται με τις αναβαθμίσεις του αποθετηρίου. Αν κάτσουν έχει καλώς, αν όχι, δεν θα κάνω αναβαθμίσεις και μένω με τον παλιότερο πυρήνα. Εδώ που τα λέμε φταίει και το hardware έτσι; Δεν μπορεί τώρα στην κάθε σκαρταδούρα και στο κάθε μηχάνημα που είναι με το ταμπελάκι "designed for Windows Vista / 7 / 8" να έχεις την απαίτηση να σου κάτσει Linux. Αν κάτσει είμαι ευχαριστημένος, αν όχι, θα προετοιμάσω άλλο μηχάνημα της προκοπής. Να σου πω επίσης πως δεν είμαι καθόλου υπέρ της ιδέας της Rolling, και υποστηρίζω την φιλοσοφία του Debian, καλύτερα δοκιμασμένο, παλιότερο, σταθερότερο, παρά ότι πιο σύγχρονο και ασταθές.
  Απάντηση
#3
Χάρη σωστά τα περιγράφεις ιδιαίτερα σημαντικό όταν είναι κομμάτι της εμπειρίας σου.
Το Debian όντος είναι το πιο σταθερό και ασφαλές Linux λειτουργικό σύστημα που το βλέπουμε φυσικά να αντικατοπτρίζεται στις τόσες διανομές παράγωγα, όπως Ubuntu, Mint κλπ.
Στην σελίδα wiki.debian.org έχουν αναρτήσει ένα θέμα πολύ κατατοπιστικό:

Συμβουλές για νέους χρήστες πως να μην σπάσουν το Debian σύστημα τους.
https://wiki.debian.org/DontBreakDebian

Βάλτε τον μεταφραστή, θα βρείτε πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το Debian σύστημά σας.
  Απάντηση
#4
Να σαι καλά για το σύνδεσμο, μου λυσε απορίες (του χω αλλάξει τα φώτα του έρμου του Ζήζη μου, με βλέπω για επανεγκατάσταση.).
love one n all
  Απάντηση
#5
asinoro, post: 20781, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Το Debian όντος είναι το πιο σταθερό και ασφαλές Linux λειτουργικό σύστημα που το βλέπουμε φυσικά να αντικατοπτρίζεται στις τόσες διανομές παράγωγα, όπως Ubuntu, Mint κλπ.
Ναι, αυτό είναι το παραμυθάκι αλλά δεν ισχύει. Γι' αυτό ακριβώς και δημιουργήθηκαν τα παράγωγα και για να λύσουν τα προβλήματα του Debian. Γι' αυτό και δε μπορείς σοβαρά να συστήσεις το Debian σε νέο χρήστη. Γι' αυτό και, όπως ανέφερες, το ίδιο το Debian έχει οδηγό "πώς να μη σπάσεις το Debian". Αν βολτάρεις στο διαδίκτυο, βρίσκεις τόνους προβλημάτων από χρήστες Ubuntu κλπ και συγκριτικά πολύ λιγότερα από χρήστες άλλων διανομών. Ακόμα κι εγώ βοηθάω άτομα με Ubuntu, Mint κ.ά. χωρίς να έχω κανένα από τα δύο.

Χάρης, post: 20777, member: 1144 είπε κι ελάλησε:[...]δεν είμαι καθόλου υπέρ της ιδέας της Rolling, και υποστηρίζω την φιλοσοφία του Debian, καλύτερα δοκιμασμένο, παλιότερο, σταθερότερο, παρά ότι πιο σύγχρονο και ασταθές.
Να κάνουμε την απαραίτητη διευκρίνιση. Rolling σημαίνει απλά νέα έκδοση χωρίς επανεγκατάσταση. "Ό,τι πιο σύχρονο και ασταθές", είναι το bleeding edge. Υπάρχει και το cutting edge, που είναι "λιγότερο" σύγχρονο και ασταθές. Υπάρχει ο τρόπος των περισσότερων διανομών, που είναι "ακόμα λιγότερο" σύγχρονο και ασταθές. Υπάρχει και ο τρόπος του Debian και μερικών άλλων, που είναι "κρατάμε μια έκδοση που δουλεύει κι ας βγήκαν δέκα μετέπειτα". Το βασικό πρόβλημα που έχουν αυτές οι διανομές είναι ότι ουσιαστικά αχρηστεύονται όταν περάσει το σημείο καμπής, το οποίο είναι 1-2 χρόνια μετά την ημερομηνία έκδοσής τους. Έπειτα αρχίζουν να παλιώνουν όλα, τα προγράμματα γίνονται rebase σε νεότερες βιβλιοθήκες και αρχίζουν τα προβλήματα. Και τα XP είναι "σταθερά" και "δουλεύουν" ακόμα και σήμερα. Θα σύστηνες σε κάποιον να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί;

Σκέψου επίσης τι θα συμβεί αν αγοράσεις καινούργιο μηχάνημα. Ο προπολεμικός πυρήνας του Debian θα φρίξει. Σκέψου τι θα συμβεί αν χρειαστείς μια δυνατότητα που εκ των πραγμάτων δε μπορεί να σου προσφέρει μια διανομή με release 5 χρόνια πριν. Κι από την άλλη, αν εσύ αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα με την έκδοση 1.2 π.χ. αλλά έχει διορθωθεί στην 1.5, πώς στο καλό θα την πάρεις; Έπειτα είναι και το θέμα της ασφάλειας. Δες ημερομηνίες ανακοίνωσης ευπαθειών και χρόνους αντίδρασης από τις διανομές. Κι αν η διανομή έχει και δυο-τρεις ταυτόχρονα ενεργές εκδόσεις, εκεί γίνονται όλα μύλος.

Υπάρχει ένας μύθος γενικά. Το "σύγχρονο" δε σημαίνει και "ασταθές", όταν η διανομή είναι σοβαρή. Είναι απλά η τελευταία έκδοση προγραμμάτων, βιβλιοθηκών κλπ. Και είναι δοκιμασμένη τόσο από τον προγραμματιστή της, όσο και από τους συντηρητές της διανομής. Γενικά όμως, το μοναδικό σταθερό, ασφαλές κτλ. σύστημα είναι αυτό που ο χρήστης του το καταλαβαίνει και ξέρει τι κάνει. Ανεξαρτήτως διανομής.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#6
asinoro, post: 20764, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Γι αυτό τον λόγο όταν εγκαταστήσεις μια Linux διανομή και δεις ότι όλα δουλεύουν σωστά καλό θα είναι να αποφεύγεις τις συνεχείς ενημερώσεις αναβαθμίσεις.

Διαφωνώ, οριζοντίως, καθέτως και πλαγίως.
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  ερώτηση για κάποια εφαρμογή mikeius666p 3 1.038 16.12.2016 22:22
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  Κάποια μικρά προβλήματα με τον Vivaldi browser Gianna 22 2.196 06.10.2016 13:42
Τελευταία Ανάρτηση: debianass

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)