Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών [Ντοκιμαντέρ για τα ασύρματα δίκτ
#1
[IMG]sarantaporo.jpg[/IMG]

Το Σαραντάπορο, οι περισσότεροι το γνωρίζουν είτε ως έναν όμορφο ορεινό προορισμό της Βορείου Ελλάδας, είτε από τις ιστορικές αναφορές, για την γνωστή μάχη του Σαρανταπόρου ή μάχη των στενών της Πέτρας η οποία ήταν και πρώτη πολεμική επιχείριση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Ωστόσο οι δεκαετίες περάσανε και οι συνθήκες αλλάξανε, ο πόλεμος είναι κάτι μακρινό, μα το Σαραντάπορο και η γύρω περιοχή εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια (από το 2010) έδωσαν μια άλλη διαφορετική, ας μου επιτραπεί η λέξη, μάχη που όμως δεν έγινε γνωστή από καμία φυλλάδα από κανένα ΜΜΕ.

Ήταν καλοκαίρι του 2010, όταν μια παρέα νέων με καταγωγή από το Σαραντάπορο έκανε μια δυσάρεστη διαπίστωση: οι παρέες του χωριού των παιδικών τους χρόνων είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται. Οικογένειες, δουλειές, αλλαγές κατοικίας και έτσι αρκετοί είχαν σταματήσει τις καλοκαιρινές επισκέψεις στο χωριό της καταγωγής τους. Ειρήσθω εν τη παρόδω η παρέα αυτή αποφάσισε να φτιάξει μια ιστοσελίδα με νέα του χωριού, η οποία θα γινόταν το νέο διαδικτυακό σημείο συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπων.
Και τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι το χωριό δεν διέθετε πρόσβαση στο Ιντερνέτ! Πώς θα έβλεπαν την σελίδα τους;
Αυτή ήταν η απαρχή ενός εγχειρήματος που έμελλε να γίνει πολύ σημαντικότερο από την αρχική σύλληψη της ιστοσελίδας του χωριού. Το πρώτο μέλημα της παρέας, η οποία ονομάστηκε sarantaporo.gr, ήταν να ξεκινήσουν να στήνουν την υποδομή για να παρέχουν ασύρματη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του χωριού. Πολλοί από τους κατοίκους προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν τις μικρές ασύρματες συσκευές στις ταράτσες τους και σύντομα στήθηκαν 25 κόμβοι σε διάφορα σημεία του χωριού, οι οποίοι “σερβίρουν” το ασύρματο δίκτυο.

Η λύση ήταν αυτή που έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα μας και άκουγε στ' όνομα: Mesh Network. Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους, και με εξοπλισμό που τους παρείχε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, μια ομάδα αποφασισμένων φίλων κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της περιοχής σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

>>> Δείτε περισσότερα:
- Εκεί ψηλά στο Σαραντάπορο υπάρχει ένα wifi που τους ανθρώπους ενώνει
- 23-25 Μαρτίου: Η "Μάχη των Ασύρματων Δικτύων" στο Σαραντάπορο
- Και ερχόμαστε στο σήμερα.

[SIZE=18px]«Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών»
[SIZE=16px]Ένα ντοκιμαντέρ για τα ασύρματα δίκτυα

Το Σάββατο 16 Απριλίου 2016, στα πλαίσια της διοργάνωσης FOSSCOMM 2016 που θα λάβει χώρα στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, θα προβληθεί για πρώτη φορά δημόσια το ντοκιμαντέρ «Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα. Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας», στις 18:30 στο Αμφιθέατρο 002.

Το ντοκιμαντέρ γυρίστηκε τα τελευταία 3 χρόνια στην περιοχή μας από την ομάδα Personal Cinema με τη συνδρομή της ομάδας Sarantaporo.gr αλλά και την χρηματοδότηση απο το πλήθος μέσω καμπάνιας crowdfunding στην πλατφόρμα του Goteo στην οποία συμμετείχαν 88 άνθρωποι από Ελλάδα και εξωτερικό.

Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.
Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα της FOSSCOMM 2016: Σάββατο, Κυριακή

Το event του ντοκιμαντέρ στο site της FOSSCOMM 2016.
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής στο Φεστιβάλ των Κοινών Hellena 0 893 08.05.2014 22:48
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena
  Το Πρόγραμμα του Φεστιβάλ των Κοινών Hellena 0 1.042 08.05.2014 00:07
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena
  2ο CommonsFest - Φεστιβάλ των Κοινών Dimitriz 1 689 06.02.2014 14:50
Τελευταία Ανάρτηση: Dimitriz
  Φεστιβάλ των Κοινών - Τελευταίο τριήμερο [19-20-21 Απριλίου -Ηράκλειο] constantinos 0 1.011 19.04.2013 23:32
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos
  Φεστιβάλ των Κοινών - Μόλις 10 ημέρες απέμειναν! constantinos 1 795 05.04.2013 13:46
Τελευταία Ανάρτηση: Dimitriz

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)