Arch linux γιατί αξίζει να ασχοληθεί κάποιος
#1
Ξ
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#2
Η ερώτηση αυτή γίνεται πολύ συχνά, για όλες τις διανομές, αλλά δεν έχει πραγματική απάντηση. Συνήθως, ο καθένας που χρησιμοποιεί μια διανομή Α, θα προσπαθήσει να σε πείσει ότι αυτή είναι η «καλύτερη». Το θέμα όμως είναι ότι άλλα τα κριτήρια και οι γνώσεις οι δικές σου, άλλα τα δικά μου και άλλα κάποιου τρίτου.

Κάθε διανομή αξίζει τον κόπο, αν σε καλύπτουν εσένα αυτά που προσφέρει. Το Arch είναι από τις διανομές εκείνες που τείνουν να έχουν περισσότερο έμπειρους χρήστες και τις περισσότερες φορές δεν είναι η πρώτη διανομή με την οποία ασχολήθηκε κάποιος. Αυτό δείχνει ότι χρειάζεται να έχεις κάποια στοιχειώδη γνώση για να ασχοληθείς. Ως νεοεισερχόμενος, χρειάζεται επίσης να έχεις υπομονή και διάθεση να λύσεις τυχόν προβλήματα, όσο δύσκολα κι αν σου φαίνονται. Έτσι μαθαίνει κάποιος, όχι με το να του δίνουν τη λύση έτοιμη. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι κάθε διανομή έχει τη δική της φιλοσοφία και συγκεκριμένο τρόπο λειτουργίας. Αν προσπαθήσεις να την κάνεις να συμπεριφέρεται όπως κάποια άλλη, παίρνεις ένα χαζό παράγωγο.

Από 'κει κι έπειτα, αν τελικά το εγκαταστήσεις με τον κανονικό τρόπο, να είσαι προετοιμασμένος για αποφάσεις. Πολλές και ασταμάτητες. Σε αντίθεση με άλλες διανομές, δεν έχει προεπιλογές και δεν κάνει όλη τη δουλειά για εσένα. Εσύ θα αποφασίσεις τι θα μπει στο μηχάνημά σου και πώς θα το ρυθμίσεις. Αν δε σε ενοχλεί αυτό, ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα.

Η ερώτηση που θα έπρεπε να κάνεις όμως είναι: εσένα τι σε έκανε να ενδιαφερθείς για το Arch; Με ποιες άλλες διανομές έχεις ασχοληθεί και τι σου έλειπε από αυτές;
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#3
Αυτό που θέλω ειναι μια διανομή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μου,σταθερή και πλήρως ελεύθερη.Χωρίς περιττά πράγματα.Θέλω όμως και να μάθω κάτι παραπάνω διψάω για γνώση.Θέλω να μάθω να λύνω πρόβληματα και να αισθάνομαι υπερήφανος οτι κάτι κατάφερα ρε παιδι μου .Να μάθω το πως λειτουργεί το λινουξ και να ξέρω να το προσαρμοζω ούτως ώστε να δουλεύει όπως εγώ θέλω κι όχι όπως θέλει αυτό.Κυρίως όμως αυτό που με ενδιαφέρει ειναι το open box αλλά το θέλω διαμορφωμένο όχι ελλιπές.Δεν έχω την διάθεσή και την υπομονη να το φτιάξω.Το arch έχει και το pacman και το yaourt τα οποία μου αρέσουν πολύ.Γενικά το arch μου φαίνεται πολύ ελκυστική διανομή.
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#4
έχω ασχοληθεί με αυτές τις γνωστές ubuntu,linux mint,fedora,solus os,elementary os,debian.Δεν μου άρεσαν μόνο λίγο το elementary os για το ωραιο και ελαφρυ γραφικο περιβαλλον αλλά πολύ προχειροφτιαγμενη και βασιζόταν στο ubuntu και με ξενερωσε.Το ubuntu ήταν η πιο μισητή διανομη για μένα ήταν εντελώς ασταθής συνέχεια μου δημιουργούσε διάφορα προβληματα
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#5
Επίσης μια πλήρως ελέυθερη διανομη που μου αρέσει ειναι το trisquel
αλλά είναι δυστυχως και αυτή βασισμένη στο ubuntu
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#6
Άρχισε με Linux Mint, εξοικειώσου και μετά περνάς σε Arch.
Δεν ενδεικνύεται για αρχάριους στο linux με τίποτα.
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#7
Μαλιστα
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#8
Σου φαίνομαι για αρχάριος δλδ
Manjaro xfce 64
  Απάντηση
#9
Μερικές παρατηρήσεις σχετικά με αυτά που είπες:
Πρώτα απ' όλα, για να κάνεις μια, οποιαδήποτε, διανομή κομμένη και ραμμένη στα μέτρα σου, χρειάζεται να αφιερώσεις χρόνο για να μάθεις πώς δουλεύει αυτή η διανομή. Αν δεν το κάνεις αυτό, ενδέχεται να θέλεις πράγματα που για τον Α-Β λόγο η τάδε διανομή δε θα μπορεί να κάνει και να σπαταλήσεις ενέργεια που θα μπορούσες να την αφιερώσεις σε κάποια άλλη. Εγώ θα σου έλεγα να βάλεις όποια διανομή θέλεις και να προσπαθήσεις να την κρατήσεις για ένα μήνα. Αν αντέξεις, στο τέλος θα ξέρεις σε μεγάλο βαθμό τι ζητάς από μια διανομή, τι σε ενοχλεί και αν η διανομή που έβαλες σε καλύπτει. Οι περισσότεροι αλλάζουν διανομή σε δυο-τρεις μέρες (συνήθως με την πρώτη στραβή), έτσι όμως δε γίνεται να βγάλεις συμπεράσματα. Επίσης, αν πας με τη λογική "αυτό η τάδε διανομή το έκανε έτσι", τοτέ προφανώς δε σου ταιριάζει η διανομή που δοκιμάζεις αλλά αυτή που σκέφτεσαι.

Έπειτα, προσδιόρισε λίγο πώς το εννοείς το «ελεύθερη». Θέλεις να μη σε περιορίζει ως προς τον τρόπο χρήσης, να μην έχει ιδιοταγές λογισμικό ή και τα δύο; Έχε υπόψη σου εδώ ότι, αναφορικά με το ιδιοταγές λογισμικό, καμιά φορά το μηχάνημά μας αποφασίζει για εμάς. Εσύ δηλαδή μπορεί να θέλεις μια libre διανομή όπως το Trisquel αλλά για παράδειγμα το wifi σου να μη δουλεύει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο proprietary blob. Εκεί δε μπορείς να κάνεις τίποτα. Αντίθετα, μια διανομή που αποκλείει οτιδήποτε ιδιοταγές, ενδέχεται να σου δημιουργήσει πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και για την αναπαραγωγή πολυμέσων κλπ.

Τρίτον, λες κάτι που έρχεται σε αντίθεση με κάτι άλλο που είπες: "Κυρίως όμως αυτό που με ενδιαφέρει ειναι το open box αλλά το θέλω διαμορφωμένο όχι ελλιπές.Δεν έχω την διάθεσή και την υπομονη να το φτιάξω.". Αν δεν έχεις διάθεση και υπομονή για να φτιάξεις αυτό που ουσιαστικά θα βλέπεις συνέχεια στον υπολογιστή σου, πώς περιμένεις να μάθεις να το προσαρμόζεις; Κατ' επέκταση, γιατί πιστεύεις ότι θα έχεις διάθεση να ρυθμίσεις με τα χεράκια σου οποιοδήποτε άλλο στοιχείο του συστήματος; Ένα έτοιμο περιβάλλον στην ουσία είναι αυτό που ήθελε αυτός που έφτιαξε τη διανομή, όχι αυτό που θέλεις εσύ. Το θέμα με το Arch είναι ότι, μετά την εγκατάσταση, δε σου δίνει τίποτα παρά μόνο μερικά εργαλεία. Είναι στη δική σου κρίση τι θα προσθέσεις και πώς θα είναι ρυθμισμένο.

Εννοείται ότι μπορείς σε σημεία να επιλέξεις τον «εύκολο» τρόπο του έτοιμου, θα σε συμβούλευα όμως να μην το κάνεις αν πραγματικά θέλεις να μάθεις, γιατί αν επιλέξεις τον «εύκολο» δρόμο μια φορά, δε σε εμποδίζει τίποτα να τον επιλέξεις και δεύτερη και τρίτη και σύντομα θα καταλήξεις να χρησιμοποιείς το Arch με λάθος τρόπο. Και μπορεί να το έχεις τρεις μήνες π.χ. και να το χαίρεσαι, θα σου τύχει όμως ένα πρόβλημα που δε θα είναι κάτι τραγικό και κατά πάσα πιθανότητα θα ήξερες πώς να το λύσεις αν δεν επέλεγες την «εύκολη» λύση, αλλά δε θα ξέρεις και θα νευριάσεις και θα παρατήσεις το Arch για κάποια άλλη διανομή. Πίστεψέ με (αν θέλεις), είμαι αρκετό καιρό στο Arch για να μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι 9 στις 10 φορές που κάποιος το θεωρεί «ασταθές», «δύσκολο», «περίπλοκο» είναι γιατί ο ίδιος ο χρήστης δεν ξέρει τι κάνει. Το ίδιο ισχύει για τις περισσότερες «δύσκολες» διανομές. Και δεν είναι μόνο ότι ο χρήστης δεν ξέρει τι του γίνεται και δεν έχει τις γνώσεις που χρειάζονται για την τάδε διανομή αλλά πολλοί τις δυσφημίζουν κιόλας κι αυτό είναι άδικο. Κι εγώ δε μπορώ να πιλοτάρω αεροπλάνο, δε φταίει όμως το αεροπλάνο.

Συμφωνώ επίσης με το σχόλιο του Κωνσταντίνου. Ένας από τους λόγους που κάποιοι επιλέγουμε διανομές που θεωρείται ότι βρίσκονται ένα σκαλί παραπάνω από άλλες, είναι γιατί έχουμε περάσει κι από τις άλλες και κάποια στιγμή έπαψαν να προσφέρουν όλα αυτά που θέλαμε ή εμείς αρχίσαμε να θέλουμε περισσότερα. Δεν πήγαμε κατευθείαν στα βαθιά. Τώρα βέβαια, αν εσύ καίγεσαι με το Arch, η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σου δώσω είναι να το εγκαταστήσεις σε ένα μικρό partition ως dual boot με κάποια άλλη διανομή και να πειραματιστείς χωρίς το φόβο ότι θα σου «χαλάσει». Και να μην παρεξηγείσαι. Το «αρχάριος» δεν είναι υποτιμητικό. Κανένας δε γεννιέται μαθημένος σε τίποτα. Αν ασχολείσαι με κάτι για αρκετό καιρό, μπορείς να διακρίνεις σε μεγάλο βαθμό αν κάποιος «ξέρει» και «πόσα ξέρει». Κι αυτό δεν είναι ούτε μαγκιά, ούτε τίποτα. Απλά εμπειρία είναι και θα την αποκτήσεις κι εσύ. Εγώ από τη μεριά μου σου λέω ότι, αν τελικά το θέλεις το Arch, θα σε βοηθήσω σε κάθε βήμα. Απλά να ξέρεις ότι χρειάζονται κάποιες ελάχιστες γνώσεις. Αν τις έχεις, με γεια σου με χαρά σου. Αν δεν τις έχεις, θα δυσκολευτείς.
Το άπλυτο κορμί το πλένεις. Καθαρίζει. Η βρόμικη ψυχή πώς πλένεται;
  Απάντηση
#10
Πρώτη διανομη που κράτησα ενα τρίμηνο ήτανε το manjaro. Όμορφο και ελαφρύ archoειδές. Δέν έκανα κασκαντεριλίκια, αλλα μετα απο ένα μήνα αποχή και καπάκια mega-update βγήκανε προβλήματα και εκεί κατάλαβα οτι δεν κατείχα αρκετά για το συντηρήσω. Πήγα στο debian, πολύ πιο σταθερό αλλα μου βγάζει προβληματάκια που με δυσκολεύουν σε βασικά πράγματα (εδω έχω κάνει αρκετα κασκαντεριλίκα :P, καλά να πάθω ).
Το Arch με διαολίζει, αλλα μόνο σε VM το έχω δοκιμάσει και με τον οδηγό απο δίπλα. Δεν είμαι ακόμα σε αυτό το επίπεδο.

Πρόσφατα βρήκα το Αrchitect. Μονο και μόνο που έτρεξα τον installer πήρα μια ιδέα για τα βασικά που χρειάζεται το σύστημα, παρόλο που δέν κατάφερα να το κάνω να δουλέψει στο ASUS netbook. Κάπου (εδώ) διάβασα οτι οποιοδήποτε μη-direct εγκατάσταση μπορεί να επηρεάσει τη σταθερότητα στο μέλλον. Σε τι βαθμό ισχύει αυτό?

Άν πάω στον προτεινόμενο τρόπο εγκατάστασης, στήσω κάτι το οποίο δουλεύει (απλο multimedia-browsing), θα είναι "εγγυημένα" σταθερο, ακολουθώντας security updates μονο? Ή θα πρέπει να ξεσκίζομαι στο διάβασμα με κάθε update? (Δεν έχω θέμα με το διάβασμα, ίσ-ίσα, αλλά πολλές φορές απαιτείται χρόνος που μπορεί να μήν υπάρχει τη δεδομένη στιγμή, και να θέλω απλά να ακούσω μουσική χωρίς τσαφ και όχι να ανακαλύψω τα ενδότερα της επιστήμης των υπολογιστώ :P)
love one n all
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  επιτέλους κάποιος έκανε πακέτο απο το curseradio jemadux 0 742 18.11.2017 01:30
Τελευταία Ανάρτηση: jemadux
  H Arch Anywhere πέθανε. Ζήτω η Anarchy Linux! debianass 59 6.730 16.11.2017 19:19
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro
  Το Arch Linux εγκαταλείπει τα 32bits Soulrain 5 1.899 29.01.2017 21:18
Τελευταία Ανάρτηση: Pragma_linux
  Περί Arch Linux... διάφορες απορίες Ammer 288 31.259 22.09.2016 09:41
Τελευταία Ανάρτηση: nith1717
  Ερώτημα για architect-linux και Arch anywhere.... vriaeros 5 1.643 18.09.2016 00:33
Τελευταία Ανάρτηση: vriaeros

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)