Πραξικόπημα στο linuxmint.gr
#21
Παράθεση:
debianass, post: 21424, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Κι εγώ με την πρόταση του jidan τάσσομαι και συμφωνώ σε όσα λες για τη δεοντολογία του φόρουμ. Ομως τέτοιες προτάσεις υλοποιούνται από χρήστες που είναι διατεθειμένοι να τις υλοποιήσουν.
debianass, post: 21424, member: 1803 είπε κι ελάλησε:
debianass, post: 21424, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Πληροφοριακά, ο διαχειριστής που αποπέμφθηκε χτες από τον Τριανταφύλλου (ο τελευταίος) ήταν ο jidan.


Σχετικά με την αποπομπή μου από τη διαχείρηση
Τον giorgostriant σαν ιδιοκτήτη τον έχω γραμμένο εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Τον giorgostriant σαν χρήστη του linuxmint τον σέβομαι όπως σέβομαι οποιονδήποτε άλλο χρήστη του αγαπημένου μας λειτουργικού. Αποδέχομαι λοιπόν την αποπομπή μου από το giorgostriant όπως θα την αποδεχόμουν από οποιονδήποτε άλλο χρήστη.
Κρίνοντας μάλιστα από την πρόσφατη συμπεριφορά του giorgostriant, το καθήκον μου σαν διαχειριστής του φόρουμ θα ήταν να τον πετάξω έξω και να του συμπεριφερθώ όπως στον panpan. Πολύ καλά έκανε λοιπόν που με απέπεμψε από τη διαχείρηση και γι αυτό το λόγο.

Εσείς που μιλάτε για κοινότητα με δημοκρατικές διαδικασίες, για πείτε μας γιατί διαγράφηκε ο χρήστης panpan;
  Απάντηση
#22
asinoro, post: 21440, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Εσείς που μιλάτε για κοινότητα με δημοκρατικές διαδικασίες, για πείτε μας γιατί διαγράφηκε ο χρήστης panpan;

Ελα μου ντε; Διώξανε και τον panpan και δεν έχει ούτε έναν ψεκασμένο να γράφει για τον Τέσλα και τον Παίσιο.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#23
asinoro, post: 21440, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Εσείς που μιλάτε για κοινότητα με δημοκρατικές διαδικασίες, για πείτε μας γιατί διαγράφηκε ο χρήστης panpan;

Ελα μου ντε; Διώξανε και τον panpan και δεν έχει ούτε έναν ψεκασμένο να γράφει για τον Τέσλα και τον Παίσιο.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#24
Σήμερα έχω γίνει κατά κάτι σοφότερος.
Υπόθετα πως είχε κάποια σημασία το πείραμα ελευθερίας(*) που πραγματοποιήθηκε στο linuxmint.gr. Και αυτό αγνοήθηκε, λες και γίνεται αυτό παντού και κάθε μέρα. Σε ένα φόρουμ υποστήριξης χρηστών που η κυρίαρχη λογική είναι αυτή του πελάτη επιχειρήθηκε να πάρουν οι πελάτες/μέλη του φόρουμ ένα ενεργό ρόλο. Και η όλη συζήτηση και το αποτέλεσμα θα έπρεπε να αποτελέσουν το κύριο θέμα συζήτησης εδώ μέσα, τουλάχιστον σε όσους τους απασχολεί ή κοινωνική μεταλλαγή. Αν και έγινε εκτενής λόγος για τον αριθμό των συμμετοχών κανείς δεν μπήκε στον κόπο να πει μια κουβέντα για το αποτέλεσμα που ήταν 100% υπέρ μιας πρότασης. Και παρότι τα στατιστικά του φόρουμ λένε (ψάξτε την λέξη bayes) πως αυτός είναι ένας ικανοποιητικός αριθμός, όλοι ξαφνικά απαιτούν η συμμετοχή να είναι πάνω από 500 ή και παραπάνω ακόμα. Θα σας μουστοκουλοτριάσουμε με το ζόρι είναι μήπως το ζητούμενο; Το ότι κάποιοι χρήστες συμμετείχαν και έγιναν μέλη μόνο ως θετικό νομίζω μπορεί να χαρακτηριστεί. Ανεξάρτητα αν δεν αρέσει σε κάποιον το αποτέλεσμα. Θα μπορούσαν να ήταν περισσότεροι; Μακάρι να ήταν, αλλά εμείς μέχρι εκεί μπορέσαμε να το πάμε.

Θα περίμενε κανείς μια συζήτηση γιατί ενώ αυτοί που ψήφισαν μια “αυταρχική” πρόταση όπως κατέβηκε από τους πρώην διαχειριστές, επιθυμούσαν μια “αυτεξούσια” πρόταση όπως κατατέθηκε από τον Jidan και που με την οποία είναι αλήθεια δύσκολο να διαφωνήσεις κάνεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποια συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν εδώ. Γιατί ψηφίστηκε αυτή η πρόταση και όχι κάποια άλλη; Οι συμμετέχοντες έδειξαν ωριμότητα η ανωριμότητα; Αν συμβεί αυτό ξανά κάπου αλλού πως θα έπρεπε να γίνει; Τι έγινε λάθος; Τι έγινε σωστά; Γιατί μια “αυταρχική” πρόταση πέρασε με 100% και μια “αυτεξούσια” με 3 μόλις άκυρες ψήφους; Πως δεν θα συμβεί αυτό στο μέλλον; Αυτά θα ήταν πράγματα που πραγματικά θα ήθελα να ακούσω μια καλή κριτική, όσο κακή και αν είναι.

Αντί για αυτού η συζήτησή έγινε σε επίπεδο καφενείου και επειδή ο ιδιοκτήτης της κοινότητας “είναι καλό παιδί” θεωρήθηκε απόλυτα φυσιολογικό να κάνει ότι θέλει, να εξαφανίζετε όσο καιρό θέλει, να αγνοεί αποφάσεις συνελεύσεων, να την κληρονομεί και σε όποιον θέλει, και γενικά μαγκιά του. Και να αγνοεί το αποτέλεσμα μιας διαδικασίας “εκλογών”, απλά γιατί έτσι γουστάρει. Έγινα πραγματικά σοφότερος.

Η σχετική συζήτηση, το ιστορικό στο βαθμό που το γνωρίζουμε, τα γεγονότα, οι τεχνικές και άλλες αιτιάσεις υπάρχουν ευτυχώς ακόμα. Όποιος θέλει ας τις διαβάσει και ας κρίνει. Είναι και διασκεδαστικές και μπορούν ίσως να προκαλέσουν κάποιους γόνιμους πολιτικούς προβληματισμούς. Μην με παρεξηγήσετε πως εγώ είμαι ο σωστός και οι άλλοι λάθος. Έχω και εγώ το μερίδιο και το δικαίωμα μου στα λάθη μου. Μου αρέσει να κάνω και να μαθαίνω από αυτά. Και για αυτό θα ήθελα πολύ να τα ακούσω σε ένα επίπεδο καλόπιστης κριτικής.

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας και αν η συζήτηση δεν εκφυλιστεί σε ποδοσφαιρική ίσως επιστρέψω.

(*) Η σωστή λέξη εδώ είναι η λέξη μουστοκούλουρο. Έχει παρατηρηθεί πως η χρήση της σωστής λέξης για τον καθένα έχει διαφορετικές επιδράσεις ανάλογα με τα πιστεύω του. Τείνει να πιστέψει κανείς πως σημασία έχει η έκφραση της λέξης και το τελετουργικό παρά το περιεχόμενο. Για τον λόγο αυτό πριν με κρίνετε για την κάθε λέξη αντικαταστήστε την με την λέξη μουστοκούλουρο. Ευχαριστώ.
  Απάντηση
#25
Φαίνεται ότι είσαι αρκετά παλιό μέλος στο linuxmint.gr για να πάρεις την πρωτοβουλία να γράψεις αυτό το θέμα στο osarena.

debianass, post: 21442, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Ελα μου ντε; Διώξανε και τον panpan και δεν έχει ούτε έναν ψεκασμένο να γράφει για τον Τέσλα και τον Παίσιο.


Από την άλλη η απάντησή σου για την διαγραφή του μέλους panpan δηλώνει ότι έχεις άγνοια για αυτό το περιστατικό, που σημαίνει ότι το μέλος panpan διαγράφτηκε αντιδημοκρατικά και αναιτιολόγητα, χωρίς να ενημερωθεί η κοινότητα και εσύ ο ίδιος, αλλιώς θα γνώριζες.

Αυτό με την σειρά του δείχνει το επίπεδο δημοκρατικότητας που επικρατούσε στο linuxmint.gr. Περισσότερο με αυταρχισμό μοιάζει και συμπεριφορά κλίκας, παρά κοινότητας με συλλογικές διαδικασίες, επιβεβαιώνοντας στην κατάσταση που περιήλθε το linuxmint.gr.
  Απάντηση
#26
@ talos
Τα ερωτήματά σου απαντώνται από μόνα τους.
Το καταστατικό της Πρώτης Μουστοκουλουριακής Διεθνούς όπου οι αλφακουλουράδες συμμετείχαν μαζί με τους κοκκινοτσουρεκάδες και τους μετέπειτα μαυροχαβιάρηδες, ξεκινούσε με τη φράση "Η απελευθέρωση των μουστοκουλουράδων είναι έργο των ίδιων".
Ο λόγος εξίσου απλός: Αν δεν είσαι ικανός να κερδίσεις την ελευθερία σου μόνος σου τότε δε θα είσαι ποτέ ελεύθερος.

Είναι αυτό που στη διαλεκτική κοινωνιολογική ανάλυση ονομάζεται "υποκειμενικές συνθήκες" της επανάστασης. Αλλά τα διαλεκτικά μουστοκούλουρα προκαλούν καούρες, ιδίως τις βραδυνές ώρες και κυρίως στους "απελευθερωτές" της κακομοίρας της πριγκίπισσας που την έκλεισαν στον ψηλότερο πύργο του κάστρου. Ακόμα κι αυτή πρέπει να κουνήσει το χεράκι της και να λύσει τα μαλλάκια της για να μπορέσει να σκαρφαλώσει ο ιππότης που θα τη σώσει. Αν δεν τη λύσει την τρώει ο δράκος. Αν μη τι άλλο, τα παραμύθια με δράκο είναι πιο ενδιαφέροντα από τα μουστοκούλουρα.

Το να επιλέγουν τα μέλη μιας κοινωνίας που βασίζεται στην ανάθεση τις λύσεις εκείνες που την εμπεριέχουν είναι το απολύτως αναμενόμενο. Ακόμα πιο αναμενόμενο θα ήταν να ψήφιζαν την πρόταση του Τριανταφύλλου για να μη βάλουν το χέρι στην τσέπη, και θα συνέβαινε σίγουρα αν ο Τριανταφύλλου δεν ήταν τόσο εκκωφαντικά τυρομπουγάτσας.

Η έκπληξη (και ταυτόχρονα υπέρβαση) θα ήταν να επέλεγαν την ανάληψη ευθύνης αντί της αποφυγής της.
Οπως απέδειξε ο Εντουαρντ Λώρενς, είναι πάντα πιθανό να επικρατήσει η έκπληξη, όσο κι αν έχουμε υπολογίσει κάθε δυνατή παράμετρο.

Κι επειδή, αντίθετα με τον αριστοτελικό ορισμό όπου "μουστολούλουρο είναι η τέχνη του εφικτού", υπάρχουν κάποιοι που παλεύουν κόντρα στο ρεύμα, πολλές φορές αποδεικνύεται ότι τελικά "μουστοκούλουρο είναι ο αγώνας για την επίτευξη του ανέφικτου".
Η ίδια η εμφάνιση του GNU/Linux και γενικότερα του ελεύθερου λογισμικού κόντρα στο ρεύμα του εμπορικού λογισμικού είναι μια τέτοια "παραδοξότητα".
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#27
@ asinoro
Απ'όσο ξέρω ο panpan ξεσάλωνε στο linuxmint.gr με απόψεις ψεκασμένου και διαφημίζοντας το blog του που περιείχε θεωρίες συνομωσίας. Ο panpan ήταν αποτέλεσμα της αποσύνθεσης της "κοινότητας' και όχι βέβαια η αιτία της.
Για μένα δεν είναι αντιδημοκρατικό να απομακρύνονται τέτοιοι χρήστες από μια κοινότητα linux. Δημοκρατία δε σημαίνει να παρέχεις ασυλία σε όσους πουλάνε περσινά ξινά σταφύλια για σαμπάνια. Αν είναι έτσι να αποδεχτούμε τίποτα χρυσάβγουλα στο όνομα της δημοκρατίας.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#28
Βρε παιδιά, ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τα εξής:

1. Το πραγματικό πρόβλημα ποιο είναι;
Η μη πρόσβαση στο cpanel όλης της διαχειριστικής ομάδας;
Ξέρουν όλοι τις λειτουργίες του; Αν δεν υπήρχε αυτό και ήταν διαθέσιμη μόνο ssh πρόσβαση θα έπρεπε και πάλι να είχαν όλοι web-admin λογαριασμό;

2. Έχει σημασία αν κάποιος που έφτιαξε μια σελίδα, βάζει από κάτω το όνομά του; 4-5 χρόνια άλλωστε είναι αυτό. Γιατί ενόχλησε τώρα;

3. Στην διαχείριση του forum δεν υπήρχε πρόσβαση; Όσο νομίζω υπήρχε. Δικαιώματα Mods και Admins. Πάγια είναι άλλωστε στην βάση τους.

4. Ας πάμε σε άλλο παράδειγμα. Στην κοινότητα ubuntu. Φιλοξενούνταν στο πανεπιστήμιο Πάτρας. Θα έπρεπε όλοι να είχαν πρόσβαση στoν server;

5. Αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεγάλη βάση δεδομένων της κοινότητας. Τι θα γίνει; Θα πάει στράφι;

6. Δεν μπορούν να γίνουν εκλεγμένες διαδικασίες για τους mods και admins;
Δεν μπορεί να δημιουργηθεί εδώ και τώρα ένα καταστατικό της κοινότητας, το οποίο να αποδεχτούν άπαντες και βάσει αυτού να γίνει η νέα επανεκκίνησή της;
  Απάντηση
#29
1. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι μια επαγγελματική ιστοσελίδα της εταιρίας του Τριανταφύλλου πλασσάρεται σαν η Μία, Αγία και Καθολική κοινότητα linux mint. Εμένα σαν χρήστη GNU/Linux αυτό το γεγονός με προσβάλλει.

2. Εχει κι αυτό τη σημασία του. Σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι σαν αφεντικό διορίζει και διαγράφει όποιον του καπνίσει στη διαχείρηση. Οτι ασκεί ιδιοκτησιακή εξουσία σε μια ομάδα ατόμων που δεν είναι υπάλληλοί του αλλά μέλη μιας κοινότητας GNU/Linux.

3. Είναι άλλος τομέας ο τεχνικός και άλλος ο δομικός. Η τεχνική διαχείρηση είναι διεκπεραιωτική. Δεν έχει αποφασιστικό χαρακτήρα. Το ερώτημα είναι ποιός αποφασίζει ποιοί και πως θα διεξάγουν την τεχνική διαχείρηση. Οταν μιλάμε για ΚΟΙΝΟτητα αυτό το αποφασίζουν οι χρήστες και εκλέγουν κάποιους εθελοντές ανάμεσά τους να αναλάβουν τη διεκπεραίωση των αποφάσεών τους. Στο μαγαζί του Τριανταφύλλου τις αποφάσεις τις παίρνει πάντα το αφεντικό.

4. Σε κάθε κοινότητα, από τη στιγμή που είναι κοινότητα, όλες μα όλες οι υποδομές είναι στη διάθεση της. Το πόσοι θα έχουν πρόσβαση στο server, που θα βρίσκεται ο server και τι γνώσεις θα πρέπει να έχουν, το αποφασίζει η κοινότητα. Κι αν κάποιος δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της η κοινότητα τον αντικαθιστά μέσα από τις διαδικασίες της. Στην περίπτωσή μας αυτός που δεν ανταποκρίθηκε ήταν ο Τριανταφύλλου αλλά η κοινότητα δε μπορεί να τον αντικαταστήσει επειδή είναι το ΑΦΕΝΤΙΚΟ. Οπότε όλες οι εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται μακρυά από το μαγαζί του Τριανταφύλλου.

5. Απ'όσο είπε ο jidan, η βάση δεδομένων είναι στη διάθεση όσων η πρόταση ψηφίστηκε από τους χρήστες. Αρα ο κατάλληλος να απαντήσει είναι ο talos.

6. Πες τα χρυσόστωμη!
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#30
Πριν καποια χρονια ειχε δημιουργηθει ενα θεμα, το οποιο μαλιστα ηταν σοβαρο.
Ηταν η εσκεμμενη και επιλεκτικη διγραφη ποστς που ουτε σπαμ ηταν, ουτε κατι αλλο, μα απαντηση σε εξυβριση απο διαχειριστες της κονοτητας τοτε.
Υπαρχει ολο εδω στο οσαρενα δεν δινω λινκ μη κουραζω, μπορειτε να βρειτε οσοι δε ξερετε η δεν θυμαστε.

Τοτε ειχε τονιστει πως αυτη η νοοtροπια ειναι κακη και ειχαν τονιστει ολα οσα αναγραφετε εδω σημερα. Πανε 3-4 χρονια απο τοτε.
Τοτε ειχαν πεσει ολοι οι διαχειριστες της κοινοτητας να φανε τoν ανθρωπο που τολμησε να πει την αληθεια (και με screenshots).

Απο εκει και περα το γεγονος πως ο Versius η ο Lucinos δεν εχουν παρει καθολου θεση σε αυτο μα σιγουρα θα δρουν παρασκηνιακα δε σας πειραζει; Δε σας λεει τιποτα;

Τον Γ. Τριανταφυλλου τον ειχα δει για λιγο καποτε σε μια παρουσιαση. Δε μου φανηκε τυπος που να ειναι πονηρος.

Ομως η συμπεριφορα και οι ασχημες ενεργειες καποιων διαχειριστων εκει (αναφερα τα ονοματα ηδη) ηταν ανεκτη απο ΟΛΟΥΣ και οχι μονο απο τον Γ.Τ.

Αρα λοιπον ρωταω και εγω γιατι τωρα;
Στο τελος-τελος ο καθενας συνεισφερει οπως μπορει., Αλλος βοηθαει χρηστες, αλλος κανει γραφικα, αλλος ασχολειται με τον σερβερ και ου το καθεξης.

Ασχετως ολων, πιστευω πως το αποτελεσμα της ψηφοφοριας θα πρεπει να γινει σεβαστο.
Οχι ομως χωρις αυτο που σωστα ειπε η Ελενα. Χρειαζεται ενα καταστατικο η μανιφεστο πριν.
Απο εκει και περα αν υπαρξει αυτο και δεν γινει αποδεκτο απο ολα τα εμπελεκομενα μερη, να υλοποιηθει η αποφαση του ψηφισματος.
Απλο νομιζω πως ειναι.
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)