Πραξικόπημα στο linuxmint.gr
Για το εγώ του καθενός σας.
Αντί να καθίσετε και να πείτε αφού ρε παιδιά δεν τα βρίσκουμε με τον ιδρυτή του χώρου να κάνουμε κάτι άλλο ή να το σχολάσουμε; Απλές κουβέντες σταράτες και όχι μπαμπέσικα του τύπου να πάρουμε το linuxmint.gr με ψηφοφορίες και άλλα κόλπα.
Φυσικά κρίνεται και ο giorgostriant για την στάση του, έτσι κι αλλιώς τώρα με το ίντερνετ εύκολα γίνεσαι διαδικτυακή ρόμπα!!!!
  Απάντηση
asinoro, post: 24134, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Για το εγώ του καθενός σας.
asinoro, post: 24134, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Αντί να καθίσετε και να πείτε αφού ρε παιδιά δεν τα βρίσκουμε με τον ιδρυτή του χώρου να κάνουμε κάτι άλλο ή να το σχολάσουμε; Απλές κουβέντες σταράτες και όχι μπαμπέσικα του τύπου να πάρουμε το linuxmint.gr με ψηφοφορίες και άλλα κόλπα.Φυσικά κρίνεται και giorgostriant για την στάση του, έτσι κι αλλιώς τώρα με το ίντερνετ εύκολα γίνεσαι διαδικτυακή ρόμπα!!!!
Για άλλη μια φορά αποπροσανατολίζεις, διαστρεβλώνεις και κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης και ενημέρωσης να μην έχει νόημα. Τα ερωτήματα που θέτεις έχουν ήδη απαντηθεί : συζητήσαμε και αναλύσαμε το πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη και έγινε εκτενής συζήτηση για τις εναλλακτικές.Η ψηφοφορία και οι ανοικτές διαδικασίες που ο ιδιοκτήτης προώθησε και δήλωσε πως θα σεβαστεί, αναιρώντας τελικά τη δέσμευση του , είναι "πράγματα μπαμπέσικα" από εμάς ; ποια είναι τα κόλπα; να πάρουμε τι; ποιοι; ποιον είδες να θέλει να πάρει κάτι; τρολάρεις τελικά ή είσαι εξωγήινος;τι είναι αυτά που λες πάλι;Οι προτάσεις ήταν σαφείς. Οι τοποθετήσεις επίσης.
Το πρόβλημα που τα πράγματα δεν προχωράν τελικά, είπαμε ποιο ήταν. Το αποδεικνύει αυτή η τοποθέτησή σου: μετά από 4 μήνες και εκατοντάδες μηνύματα, μας πας ξανά στη πρώτη μέρα. Κανένα βήμα μπροστά. Μόνο κατηγορίες αυθαίρετες και καμία συνεισφορά.
Όπως έγραψα, καταλαβαίνω τους άλλους που ξενέρωσαν. Η δική μου οπτική και πρόταση ήταν να αγνοήσουμε αυτούς που μόνο δημιουργούν πρόβλημα, για να γίνει έστω μια προσπάθεια. Θεωρώ πως δεν αξίζει για 2-3 επίμονους σαματατζήδες να μην γίνει καν μια προσπάθεια. Εσύ όμως κάνεις ότι μπορείς για να αποδείξεις πως τελικά οι 3 που γυρίσαν την πλάτη, έχουν δίκιο.Κακώς σου απαντάω. Αλλά δυστυχώς, η διάθεση κατραστεπτικού τρολαρίσματος του panpan/asinoro, ξεπερνά τη διάθεση δημιουργίας και προσφοράς από τους πολλούς...Συγχαρητήρια λοιπόν.
Αν όμως όπως ισχυρίζεσαι έχεις οποιαδήποτε αγάπη για το ανοιχτό λογισμικό, κάνε κάτι γι αυτό εσύ ο ίδιος: σταμάτα να κάνεις τους άλλους μέρος των συνομοσιακών θεωριών και αυθαίρετων "συμπερασμάτων" σου. Ιδού η Ρόδος λοιπόν. Στελέχωσε και σχημάτισε ΕΣΎ μια κοινότητα για το mint, και μακάρι να το αγκαλιάσει ο κόσμος και άσε εμάς τους κακούς στην άκρη.
Επίσης, ρε debianass συνεχίζεις το ίδιο τροπάρι : σύγκρουση για τη σύγκρουση. Δικαίωμα σου να γουστάρεις τέτοια φάση. Δικαίωμα του καθενός άλλου να μην την γουστάρει. Είναι παράλογο αυτό;

Ακόμη, βγαίνεις και λες πως εσύ προέκρινες την αποτυχία, επειδή έβλεπες τη μη συμμετοχή της πλατιάς μάζας.. Σου υπενθυμίζω πως ο λόγος που πλακώθηκες με τον Τάλο ήταν η δική σου απαίτηση για συγγραφή καταστατικού κτλ, και η ανάληψη δεσμεύσεων από τους εμπλεκόμενους πριν καν δούμε τις ανάγκες και τις δυνάμεις μας {συμμετοχή). Εμείς οι υπόλοιποι 4 λέγαμε πως κάτι τέτοιο είναι αφενός ανούσιο, αφετέρου χωρίς καμία λογική αν δεν καταγράψουμε πρώτα δυνάμεις και ανάγκες και κατά τρίτο, δεν ενδιέφερε κανέναν να τρέχει με δικηγόρους / συγγραφή καταστατικού. Γι αυτό πλακώθηκες με την Τάλο που ήταν κάθετος, ενώ εγώ σου είπα "αν έχεις εσύ όρεξη να ετοιμάσεις καταστατικό, κάνε το, κι εγώ αν δω πως με καλύπτει και συμφωνώ, το συζητάμε, αλλιώς συνεχίστε όσοι συμφωνείτε". Αυτό το έκανα εγώ σαν κίνηση καλής θέλησης για να προχωρήσουμε επιτέλους.Από τη μεριά σου άρχισες τότε τον ανορθόδοξο πόλεμο...Πως τώρα προσπαθείς να το πας αλλιώς για να ξαναεπιτεθείς, με ξεπερνά.
Με τα πολλά, κατέθεσες τότε εσύ ο ίδιος πρόταση χωρίς καταστατικό, λέγοντας πως αν δεν την στηρίξουν τουλάχιστον 100 άτομα, θα την αποσύρεις. Τελικά, μόνο εσύ την στήριξες την πρόταση σου και κανένας άλλος, όμως συνέχισες να είσαι αφόρητα πιεστικός για να παιχτεί το παιχνίδι με τους δικούς σου όρους, ενώ έβλεπες πως κανένας δεν ήταν πρόθυμος...
Τι να πω... Anyway... Τώρα στην ειρωνική σου διάθεση για την διαλεκτική μου ικανότητα, δεν θα απαντήσω.

Νομίζω έχουν καταγραφεί οι απόψεις και τα γεγονότα εκτενώς. Το thread έχει γίνει προ πολλού πεδίο προσωπικών επιθέσεων και τρολαρίσματος - πράγματα που δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο άνοιξε. Γνώμη μου είναι πως θα πρέπει να κλείσει.Ας κάνουν οι διαχειριστές όπως κρίνουν.
Όπως και να έχει, ζητάω να σταματήσει το γαϊτανάκι, τουλάχιστον προς εμένα. Ότι είχα να πω, το είπα.
Ευχαριστώ για την κατανόηση και ελπίζω στον ελάχιστο σεβασμό σε αυτό που ζητάω : Μη με κάνετε μέρος ξεκατινιάσματος.

Υγ: έγραψα από το tablet όλο αυτό το πράγμα, κατανόηση για ορθογραφία και συντακτικό παρακαλώ...
  Απάντηση
Εχεις λάθος ashurbanipal σε ορισμένα σημεία.

1. Χωρίς ένα κείμενο ταυτότητας ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ κοινότητα. Οχι μόνο για τα μέλη και τα επίδοξα μέλη, αλλά και για όποιον ενδεχομένως θα ήθελε να φιλοξενήσει το φορουμ.

2. Χωρίς καταστατικό λειτουργίας τα μέλη θα τσακώνονται όπως συμβαίνει τώρα και τίποτα δε μπορεί να δείξει ποιός έχει δίκιο. Το καταστατικό επιπλέον αποτελεί μέρος της "ταυτότητας" μιας κοινότητας που ζητάει φιλοξενία π.χ. σ'ένα πανεπιστημιακό server.

3. Δεν μπορείς να ζητήσεις χώρο φιλοξενίας για μια κοινότητα που δεν έχει ταυτότητα. Διαφορετικά οποιοσδήποτε απατεώνας θα χρησιμοποιούσε πανεπιστημιακούς servers για να σερβίρει τσόντες. Εχει συμβεί κι όπως καταλαβαίνεις κινήθηκαν ποινικές διαδικασίες.

4. Αυτό δε σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να περάσει από πρωτοδικείο. Αν υπήρχε μια ικανή βάση π.χ. 100 ανθρώπων, ενδεχομένως να μπορούσε να χρηματοδοτήσει τη διαδικασία και να δημιουργήσει επίσημο σύλλογο. Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει μια κοινότητα. Μπορεί να λειτουργεί ανεπίσημα με μια ικανή βάση ατόμων με ενεργή συμμετοχή και δωρεές.

5. Ο talos τη μια έλεγε στο jidan να γράψει μόνος του, αν θέλει, καταστατικό, την άλλη έλεγε "μόνος σου το έγραψες, δεν θα το τηρήσω". Εννοείται ότι δε μπορεί να καθήσει και να γράψει ένα άτομο καταστατικό για μια κοινότητα. Θα πρέπει να προηγηθεί δημόσια συζήτηση και να ληφθεί υπόψη η γνώμη όλων. Ο talos διαφωνούσε ριζικά με την "ταυτότητα" της "κοινότητας" γιατί, όπως βλέπω εκ των υστέρων, δεν είναι ικανός να τηρήσει μια συμφωνία ούτε με τον εαυτό του. Πόσο μάλλον στο πλαίσιο μιας κοινότητας.

6. Για να είναι κοινότητα ναι, έπρεπε να έχει μια ικανή ποσοτικά βάση ώστε αναλογικά να δραστηριοποιούνται περισσότεροι χρήστες και να καλύπτονται ευκολότερα τυχόν έξοδα. Αλλιώς είναι μαγαζί, είτε ενός είτε περισσοτέρων. Από τη συμμετοχή και μόνο φάνηκε ότι δεν είχε πολλές ελπίδες να προχωρήσει. Παρόλα αυτά, ακόμα και τα 30 άτομα ήταν ένας ικανός αριθμός για να συνδιαμορφωθεί ένα γραπτό κείμενο ταυτότητας και να αποκτήσει η προσπάθεια μια οντότητα, γιατί τώρα πιά η μόνη οντότητα είναι το domain linuxmint.gr και τ'αφεντικό της.

Αν θέλεις να συζητήσουμε κι άλλο, άφησε απέξω τον talos. Βλέπεις τι γίνεται, την μια σε κατηγορεί ότι είσαι αναρχικός, την άλλη ότι δεν είσαι. Τη μια πρέπει να γράψεις το καταστατικό μόνος σου, την άλλη αν το γράψεις θα μας καπελώσεις. Τη μια δεν θέλει καταστατικό, την άλλη το κατεβάζει στην πρότασή του για ψηφοφορία. Εκτός από συνέπεια απουσιάζει εντελώς η λογική και η συνέχεια. Δε μπορεί να βγεί καμιά άκρη. Αμα βγάζεις εσύ, άξιος.

Οσο για τον πσεκα-μαν τι να πω, χαράς το κουράγιο σου να ασχολείσαι μαζί του.

Υ.Γ. Πάρε κανένα πληκτρολόγιο, δεν ήξερα ότι γράφεις από tablet.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
ashurbanipal, post: 24142, member: 1806 είπε κι ελάλησε:Για άλλη μια φορά αποπροσανατολίζεις, διαστρεβλώνεις και κάνεις οποιαδήποτε προσπάθεια συζήτησης και ενημέρωσης να μην έχει νόημα. Τα ερωτήματα που θέτεις έχουν ήδη απαντηθεί : συζητήσαμε και αναλύσαμε το πρόβλημα με τον ιδιοκτήτη και έγινε εκτενής συζήτηση για τις εναλλακτικές.Η ψηφοφορία και οι ανοικτές διαδικασίες που ο ιδιοκτήτης προώθησε και δήλωσε πως θα σεβαστεί, αναιρώντας τελικά τη δέσμευση του , είναι "πράγματα μπαμπέσικα" από εμάς ; ποια είναι τα κόλπα; να πάρουμε τι; ποιοι; ποιον είδες να θέλει να πάρει κάτι; τρολάρεις τελικά ή είσαι εξωγήινος;τι είναι αυτά που λες πάλι;Οι προτάσεις ήταν σαφείς. Οι τοποθετήσεις επίσης.
Το πρόβλημα που τα πράγματα δεν προχωράν τελικά, είπαμε ποιο ήταν. Το αποδεικνύει αυτή η τοποθέτησή σου: μετά από 4 μήνες και εκατοντάδες μηνύματα, μας πας ξανά στη πρώτη μέρα. Κανένα βήμα μπροστά. Μόνο κατηγορίες αυθαίρετες και καμία συνεισφορά.
Όπως έγραψα, καταλαβαίνω τους άλλους που ξενέρωσαν. Η δική μου οπτική και πρόταση ήταν να αγνοήσουμε αυτούς που μόνο δημιουργούν πρόβλημα, για να γίνει έστω μια προσπάθεια. Θεωρώ πως δεν αξίζει για 2-3 επίμονους σαματατζήδες να μην γίνει καν μια προσπάθεια. Εσύ όμως κάνεις ότι μπορείς για να αποδείξεις πως τελικά οι 3 που γυρίσαν την πλάτη, έχουν δίκιο.Κακώς σου απαντάω. Αλλά δυστυχώς, η διάθεση κατραστεπτικού τρολαρίσματος του panpan/asinoro, ξεπερνά τη διάθεση δημιουργίας και προσφοράς από τους πολλούς...Συγχαρητήρια λοιπόν.

Μόνο κατηγορίες αυθαίρετες και καμία συνεισφορά.

Για διάβασε παρακάτω και μην προτρέχεις!!!!
Παράθεση:
asinoro, post: 24073, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Λίγοι άνθρωποι το έχουν μέσα τους να βοηθούν με το αζημίωτο άλλους ανθρώπους, ειδικά στην σημερινή εποχή του ατομικισμού ή εγωκεντρισμού.
Εάν θέλει κάποιος να βοηθήσει τους χρήστες Linux μπορεί να το κάνει και από το osarena παραβλέποντας όποια άλλα εμπόδια βλέπει ίσως λόγο ιδεολογικών αντιρρήσεων.
Μπορεί και να επηρεάσει τους συντελεστές του osarena προς μια κατεύθυνση συνεργασίας ή να δημιουργήσει το ρεύμα για κάτι άλλο. Κατά την γνώμη μου ο καταγγελτικός λόγος είναι δείγμα αδράνειας χωρίς κατεύθυνση και ουσία.
Αντιθέτως οι προτάσεις και ιδίως το έργο είναι η ουσία της ζωής μας ως δημιουργικά όντα.
Από την πλευρά μου αυτό το γράφω ως πρόσκληση για κάθε χρήστη Linux στην Ελλάδα που επιθυμεί ότι καλύτερο στον χώρο της ευρύτερης κοινότητας του Linux και να ξέρετε το osarena έχει ανοιχτούς τους δέκτες όπου αντιλαμβάνεται τις εξελίξεις, τουλάχιστον αυτό έχω αντιληφθεί όσο καιρό βρίσκομαι εδώ.

unrecoverable-link/Πραξικόπημα-στο-linuxmint-gr.5168/page-24#post-24073

debianass, post: 24143, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Οσο για τον πσεκα-μαν τι να πω, χαράς το κουράγιο σου να ασχολείσαι μαζί του.
Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά της.
  Απάντηση
Στην αρχική μου δημοσίευση εδώ είχα γράψει

Υπόθετα πως είχε κάποια σημασία το πείραμα ελευθερίας(*) που πραγματοποιήθηκε στο linuxmint.gr. Και αυτό αγνοήθηκε, λες και γίνεται αυτό παντού και κάθε μέρα. Σε ένα φόρουμ υποστήριξης χρηστών που η κυρίαρχη λογική είναι αυτή του πελάτη επιχειρήθηκε να πάρουν οι πελάτες/μέλη του φόρουμ ένα ενεργό ρόλο. .... Θα περίμενε κανείς μια συζήτηση γιατί ενώ αυτοί που ψήφισαν μια “αυταρχική” πρόταση όπως κατέβηκε από τους πρώην διαχειριστές, επιθυμούσαν μια “αυτεξούσια” πρόταση όπως κατατέθηκε από τον Jidan και που με την οποία είναι αλήθεια δύσκολο να διαφωνήσεις κάνεις. Σίγουρα υπάρχουν κάποια συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν εδώ. Γιατί ψηφίστηκε αυτή η πρόταση και όχι κάποια άλλη; Οι συμμετέχοντες έδειξαν ωριμότητα η ανωριμότητα; Αν συμβεί αυτό ξανά κάπου αλλού πως θα έπρεπε να γίνει; Τι έγινε λάθος; Τι έγινε σωστά; Γιατί μια “αυταρχική” πρόταση πέρασε με 100% και μια “αυτεξούσια” με 3 μόλις άκυρες ψήφους; Πως δεν θα συμβεί αυτό στο μέλλον; Αυτά θα ήταν πράγματα που πραγματικά θα ήθελα να ακούσω μια καλή κριτική, όσο κακή και αν είναι.

http://unrecoverable-link/%CE%A0%CF%81%C...post-21446

Μόνο αυτό δεν συζητήθηκε.

Για να τελειώνουμε με τα τρόλ, και μιας και η συκοφαντία έχει ένα τρόπο να εμπεδώνετε συχνά δια της επαναλήψεως. Όχι πάντα βέβαια, γιατί λέχθηκε τόσες μα τόσες φορές εδώ, ότι τα πάντα λέχθηκαν, οι χρήστες αποφάσισαν και δεν υπάρχει κάτι άλλο να συζητηθεί. Έχοντας γίνει αντιπαθείς ότι και να έλεγες ο άλλος θα δεχόταν το αντίθετο. Ανθρώπινη ψυχολογία. Στο υποσυνείδητο όλων σχεδόν η διαδικασία είναι πλέον άκυρη. Και ότι κερδήθηκε με πολύ κόπο.

Συζητώντας σε χώρο άσχετο, με άτομα που ποτέ δεν υπήρξαν μέλη, για να βγει νια απόφαση για τρίτους από τρίτους. Τι σχέση έχει αυτό με οτιδήποτε δημοκρατικό; Και μας ρώτησες αν έχουμε δυνάμεις να ξαναπεράσουμε τα ίδια για να εκθέσουμε κάποιον που δεν αξίζει τον κόπο να εκτεθεί. (Α και μια συμβουλή, πάντα να αφήνεις χώρο ασφαλούς υποχώρησης σε ένα πληγωμένο ζώο. Το ίδιο να επιτρέπεις σε κάποιον να βρει μια λύση να κρατήσει την υπερηφάνεια του, ειδικά αν έχει πληγωμένο εγώ. Τον να τον ξεσκίζεις μέχρι τέλους δεν είναι σημάδι ευγενούς ανθρώπου. Αλλά κάποιες φορές πρεπει να προστατευθούν οι μελλοντικές γενιές. Οπότε πάμε παρακάτω ).

Πάμε παρακάτω: Ποιοσ δεν σεβάστηκε αποφάσεις. Τι έλεγε η περιβόητη απόφαση https://linuxmint.gr/index.php/topic,401...5#msg33885:


Η πρόταση των πρώην ενεργών διαχειριστών

Είναι πλέον προφανές και στον πλέον καλόπιστο, οτι δεν υπάρχει η παραμικρή διάθεση επικοινωνίας από τον ιδιοκτήτη/ διαχειριστή της κοινότητας κ. Τριανταφύλου (triant) για την επίλυση του προβλήματος. Δυστυχώς δεν μας άφησε άλλη λύση από το να προβούμε στα παρακάτω:

Οι υπογράφοντες μαζί με όσους ενεργούς πρώην διαχειριστές θέλουν να συμμετέχουν και έχουν στηρίξει την πρόταση, θα σχηματίσουν μια μεταβατική ομάδα εργασίας, με αντικείμενο εργασίας τη ομαλότερη δυνατή μετάβαση του φόρουμ σε ένα νέο καθεστώς λειτουργίας.

Η κοινότητα ορίζεται σαν μια ομάδα υποστήριξης χρηστών και αυτοδιδασκαλίας και δρα κυρίως μέσα από το forum. Στόχος της είναι η προώθηση του ελεύθερου λογισμικού και συναφών ιδεών μένοντας επικεντρωμένη στην οικογένεια διανομών mint. Αυτό δεν αποκλείει και άλλες συναφείς δράσεις αν υπάρχουν οι δυνατότητες και η διάθεση.

Θα αναζητήσουμε μια λύση για την φιλοξενία της κοινότητας, ιδανικά ένα virtual machine σε ελληνικό πανεπιστήμιο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πάμε σε κάποια εμπορική λύση. Αυτό που θέλουμε είναι κάποιο μικρό virtual hosting. Ζητάμε την βοήθεια όσων μπορούν να βοηθήσουν είτε στο ένα, είτε στο άλλο.

Σχετικά με το όνομα: Εφόσον το linuxmint.gr δεν δόθηκε στην κοινότητα, θα πρέπει αναγκαστικά να κατοχυρώσουμε ένα νέο όνομα. Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις. Το περιεχόμενο του φόρουμ θα μεταφερθεί στον νέο χώρο, στο μέτρο του τεχνικά εφικτού. Όποιο μέλος διαφωνεί, θα δοθεί η δυνατότητα ανωνυμοποίησης. Μπορεί να συζητηθεί και η δυνατότητα πλήρους διαγραφής του περιεχομένου του. Το νέο περιεχόμενο θα είναι σε άδειες creative commons. Μόλις είναι τεχνικά δυνατό κάθε μέλος θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει αν το υπάρχον περιεχόμενο που του ανήκει θα μετατραπεί σε μια άδεια τύπου creative commons.

H μεταβατική ομάδα εργασίας που θα σχηματιστεί, θα αναλάβει τις λειτουργίες, θα προετοιμάσει ένα κανονισμό λειτουργίας με ανοικτές διαδικασίες και θα φροντίσει να γίνει η μετάβαση όσο το δυνατόν ποιο ομαλά. Το αργότερο μετά από 4 μήνες από την στιγμή που θα ανέβει το νέο φόρουμ θα γίνει έγκριση του νέου κανονισμού λειτουργίας και η εκλογή μιας νέας ομάδας διαχείρισης.

Δεν θέλουμε να μπούμε σε λεπτομέρειες επί του κανονισμού λειτουργίας, πριν να μεταφερθεί η κοινότητα σε νέο χώρο, και χωρίς έχουμε δεδομένα για τους ενεργούς χρήστες που θα την πλαισιώσουν. Ενημερώσεις και συζητήσεις για τις ενέργειες της προσωρινής διαχειριστικής ομάδας θα υπάρχουν στο φόρουμ, καθώς και σε τακτικές συναντήσεις της κοινότητας στο IRC ,όπου θα καθιερωθεί μια συγκεκριμένη ώρα για συζητήσεις και γνωριμία.

Δεν ξεχνάμε τον στόχος μας, που είναι η δημιουργία μιας πραγματικής κοινότητας υπεράνω προσώπων. Μιας κοινότητας που θα λειτουργεί και θα διοικείται από τα μέλη της, μιας κοινότητα που θα λειτουργεί αντλώντας δυνάμεις από τα μέλη της, χωρίς εξαρτήσεις προς τρίτους.

Ελπίζουμε πως όλοι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια να βγει η κοινότητα από αυτό το αδιέξοδο δυνατότερη και να μπορέσει να κάνει περισσότερες δράσεις για την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού και του linuxmint.


Assurbanibal, Asterion, Constantine, Talos

ΥΓ1. Οι υπογράφοντες τα παραπάνω τα θεωρούν εφικτά δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν να τα υλοποιήσουν και να μην απογοητεύσουν την κοινότητα. Η συμμετοχή μας σε κάποια άλλη πρόταση, αν αυτή εγκριθεί αυτή δεν θεωρείται δεδομένη.

ΥΓ2. Η πρόταση των 3 είναι πλέον η πρόταση των 4 και θα μπει στην ψηφοφορία υπό τον διακριτικό τίτλο "Η πρόταση των πρώην ενεργών διαχειριστών". Η συζήτηση θεωρούμε πως δεν έχει λήξει ακόμα και παραμένουμε ανοικτοί σε παρατηρήσεις διευκρινήσεις και διορθώσεις.

Τι από αυτά δεν τηρήθηκε; Συγκεκριμένα. Τι από αυτά δεν προσπαθήσαμε να κάνουμε; Πολύ συγκεκριμένα. Ξέραμε πως είχαμε ένα δύσκολο έργο μπροστά μας, και για αυτό θέλαμε χρόνο και ηρεμία. Και ζητήσαμε τί. Ουσιαστικά μια εν λευκό εξουσιοδότηση για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Γιατί αυτό ενώ στην αρχή λέγαμε άλλα; Γιατί ρε παίδες είδατε τι γίνετε. Ειναι κάποιοι που δεν μπορεί να συνεννοηθεί κανένας. Σε αναγκάζουν να κάνεις βήματα πίσω.

Τέλος να επισημάνω οτ λέει πολύ συγκεκριμένα “Οι υπογράφοντες τα παραπάνω τα θεωρούν εφικτά δεσμεύονται ότι θα προσπαθήσουν να τα υλοποιήσουν και να μην απογοητεύσουν την κοινότητα.” Δεν λέει οτι θα τα καταφέρουν. Λέει ότι θα προσπαθήσουν. Και είναι κατανοητό να σε κατηγορήσει κάποιος αν δεν τα καταφέρεις. Αλλά είναι παράλογο να είναι αυτός που προκάλεσε τα περισσότερα προβλήματα. Δεν νομίζετε;

Επίσης τι λέει “Ενημερώσεις και συζητήσεις για τις ενέργειες της προσωρινής διαχειριστικής ομάδας θα υπάρχουν στο φόρουμ, καθώς και σε τακτικές συναντήσεις της κοινότητας στο IRC ,όπου θα καθιερωθεί μια συγκεκριμένη ώρα για συζητήσεις και γνωριμία.” Λέει κάπου ότι θα ανοίξουμε κουβέντα κάπου άλλου;

Δικαίωμα σου να κάνεις ότι θέλεις. Αλλά μην κατηγορείς τους άλλους ότι είναι σαν τα μούτρα σου. Αν κάποιος δεν σεβάστηκε μια απόφαση, ήσουν πρώτος εσύ. Και κατηγορείς κάποιον για αντιδημοκρατικότητα, όταν ακούει τους άλλους, συζητά μαζί τους, γιατί κάνει συγκερασμό απόψεων, ακούει τους άλλους και αλλάζει γνώμη;

Και γιατί η μυστικότητα; Ας πάρουμε ένα απλό παράδειγμα. Συζητάγαμε για το αν έχουμε πχ το δικαίωμα να στείλουμε email στους εγγεγραμμένους χρήστες. Όχι μόνοι μας, αλλά στο κανάλι του IRC με κόσμο που έμπαινε ρωτούσε και συμμετείχε. Ήταν ένα δύσκολο πρόβλημα μιας και η μεταφορά της βάσης όπως λέχθηκε και ποιο πάνω εγκυμονούσε νομικούς κινδύνους. Και αυτό απαιτούσε μια διακριτικότητα και μια προετοιμασία. Με το που άνοιξε η κουβέντα αυτή δημόσια, αποφασίσαμε πως το παιγνίδι ήταν χαμένο.

Στο καταστατικό λοιπόν. Όταν έγινες διαχειριστής έθεσες θέμα ύπαρξης του. Τα προβλήματα μας όμως ήταν άλλα. Σου είπαμε οκ εμάς δεν μας ψήνει, αλλά γράψε ενα προσχέδιο; Σωστά; Που είναι αυτό; Επίσης ελάχιστα στην κουβέντα είτε στο site είτε εδώ όταν τέθηκε το ερώτημα: “Δεν έχει γίνει κάποιος μετασχηματισμός μιας ομάδας χρηστών σε αυτοδιοικούμενη. Πώς θα το καταφέρουμε αυτό; Κάθε ιδέα δεκτή, δεν έχουμε παραδείγματα να πατήσουμε” Βοήθησες να ξεκινήσει μια τέτοια κουβέντα; Όχι. Τι σκατά θα γράφει λοιπόν;

Προσωπικά θεωρώ τα καταστατικά να έχουν την χρήση των ρουνικών. Μαγικά σύμβολα που θα μας λύσουν τα προβλήματα χωρίς εμείς να ιδρώσουμε. Αν έχεις οργανικά προβλήματα (ή αφεντικό) δεν σου λύνει κανένα πρόβλημα. Σε αποπροσανατολίζει από τον στόχο σου μόνο. Όχι ένα μαγικό χαρτί (ειδικά χωρίς σφραγίδα πρωτοδικείου) δεν σου εξασφαλίζει καμία πόρτα ανοικτή. Οι προγενέστερες σχέσεις και η ιστορία σου όμως μπορεί. Δεν λέω ότι αν δεν άνοιγε αυτή η κουβέντα εδώ θα αποκτούσαμε φιλοξενία σε πανεπιστήμιο. Ήταν αρκετά πιθανό, γιατί ο “talos και η παρεούλα του” ειναι γνωστοί από παλιά για το πόσο μεγάλα λαμόγια είναι. Αλλά με το που ξεκίνησε το νταλαβέρι εδώ η μόνη μας λύση ήταν πληρωμένες λύσεις από άδειες τσέπες.

Κανένας δεν λέει όχι σε μια κοινότητα των 100, των 1.000 η των 10.000 ατόμων. Ξεκινάς όμως με αυτά που έχεις. Και παρότι εκανες τα πάντα για να αποθαρρύνεις τους ανενεργούς χρήστες στο φόρουμ αρκετοί άρχισαν να συμμετέχουν. Έγινε μια πρώτη καλή αρχή. Μέχρι που ξενέρωσαν και αυτοί με κάτι γραφόμενα εδώ μέσα. Και στο ότι τα προβλήματα θα μας ακολουθούσαν. Μαζεύοντας δεόμενα για την συμμετοχή, παρατηρώντας ακούγοντας και συζητώντας θα είχαμ κάποια δεδομένα και ίδεες για τον δρόμο που θα ακολουθούσαμε. Γιατί ένα ρυάκι αφήνει το ρεύμα να το παρασύρει. Στο δρόμο είτε θα ξεραθεί είτε θα γίνει ποτάμι του το τραβά ο πόθος του για την θάλασσα.

Για το περιβόητο καταστατικό θα ήθελες να γραφτεί χωρίς να υπάρξει συμμετοχή πρώτα, αλλά από τα λίγα άτομα που μόνο αυτά ξέρουν. Αρνείσαι να ακούσεις του άλλους και να αλλάξεις γνώμη για να καταλήξεις σε μια ομόφωνη απόφαση. Θέλεις να παρθεί μαι απόφαση βεβιασμένα και να πάμε σε εκλογές χωρίς να υπάρχουν προτάσεις, δεδομένα για το πως θα κινηθεί ο triant και χωρίς να ξεπάρει η κουβέντα (έχουμε κατηγορηθεί εδώ πως στην διαδικασία δεν δόθηκε χρόνος). Μια Παρασκευή μου είπες να θέσουμε τώρα μια ημερομηνία για το σαβατοκύριακο, ενώ είχαμε κανονίσει κουβέντα για να συζητήσουμε όλοι μαζί την Δευτέρα. Και από εκεί κατάλαβες πως εγώ είμαι αναξιόπιστος και λαμόγιο. Να υποθέσω πως αν συμφωνούσα τότε μαζί σου παρακάμπτοντας όλους τους άλλους δεν θα ήμουν. Θα ήμουν ένας αναρχικός μεγάλος. Αλλά επειδή δεν συμφώνησα έγινα καπετάνιος (τούς άλλους μάλλον τους έβλεπες ήδη μούτσους).

Κανένας δεν είναι υπεράνω κριτικής ούτε εμείς είμαστε. Αλλά την κριτική την κάνεις στον σωστό χρόνο. Είτε πριν είτε μετά. Η επιτυχία έχει πολλούς πατεράδες, και δεν μπορούμε να αρνηθούμε την πατρότητα της αποτυχίας μας. Αλλά αν σε ένοιαζε το καλό της κοινότητας θα έδινες πίστωση χρόνου και θα κουβέντιαζες με τους άλλους τουλάχιστον (άσε με εμένα) για τις επιφυλάξεις σου.

Και η κριτική θα έπρεπε να γίνει όποτε έλεγε η απόφαση που με τόση αγωνιστικότητα υπερασπίζεσαι. 4 μήνες μετά που θα ξεκίναγε το καινούργιο site. Και θα έπρεπε να ξαναγίνει ένα χρόνο μετά και να είναι συνεχής. Και μπορεί να τα καταφέρναμε, μπορεί όχι. Και μπορεί να ήμουνα η να γινόμουν λαμόγιο. Τώρα όλοι (καλά εκτός εσένα, αλλά εγώ τουλάχιστον την απορία την έχω) θα μείνουν με την απορία και όχι με την βεβαιότητα για το τι θα μπορούσε να γίνει και τι θα κάναμε.

Το σίγουρο είναι πως κάποιοι βιάστηκαν να ποδοπατήσουν και να κατουρήσουν την γη. Αυτοί οι τελευταίοι δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να κρίνουν, αν και κανείς δεν επιθυμεί εδώ να τους το απαγορεύσει.

Περιμένω λοιπόν να ακούσω, πότε δεν σεβάστηκα κάτι; Συγκεκριμένα. Τι από τις πράξεις μου λέει πως δρούσα σαν καπετάνιος; Συγκεκριμένα. Ποια από τις πράξεις μου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα δρούσα αντίθετα από αποφάσεις της κοινότητας; Ποια από τις πράξεις μου οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν θα σεβόμουν καταστατικά; Συγκεκριμένα. Όπως συγκεκριμένα έδειξα μια παρατυπία σου, εσένα που σε νοιάζει τόσο το γραμμα και όχι το πνεύμα. Και θα μπορούσα να πω και άλλα. Αλλά ήδη πολύ το κουράσαμε. Ήδη στα μάτια πολλών είμαι σαν τα μούτρα σου. Αλλά αν δεν δίνεις μάχες δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσεις ποτε. Θα δεχτώ και εδώ την αποτυχία μου.

Αλλά ξέρεις ποια είναι τα παλικάρια; Αυτά που μπορούν να δουν και ενίοτε να ζητήσουν και καμία συγνώμη.

Τα παραπάνω δεν σου τα λέω για να σου την πω. Άλλωστε δεν έχεις αυτιά να ακούσεις. Κρατήθηκα άλλωστε πολλούς μήνες. Αλλά με την αμυδρή ελπίδα πως δεν θα τα κάνεις σκατά με τις εμμονές σου και την τυφλότητα σου δεν θα γίνουν τα ίδια σε κάποιο εγχείρημα που μπορεί να αξίζει στο μέλλον. Και μπορεί αυτό να τους βοηθήσει. Αν και μπορεί να ενηλικιωθείς μια μέρα. Η ελπίδα λένε πεθαίνει τελευταία.

ΥΓ1. Αυτή την στιγμή το linuxmint.gr υπάρχει ακόμα. Κανένας δεν εμποδίζει κανένα (ελπίζω) να βοηθήσει τους χρήστες εκεί μέσα. Και κανένας δεν εμποδίζει κανένα να κάνει άλλη μια προσπάθεια είτε εκεί μέσα είτε κάπου άλλου. Και ίσως να καταφέρει κάτι εκεί που εμείς αποτύχαμε.
ΥΓ2. Το τι θα κάνουμε εμείς στην συνέχεια και το πότε θα είμαστε έτοιμοι πρακτικά και ψυχολογικά αφορά μόνο εμάς και όχι την κοινότητα η κανέναν άλλον. Το κανάλι στο IRC δεν έχει ζητηθεί πίσω, οπότε μπορεί όποιος θέλει να βρεθούμε και να συζητήσουμε.
ΥΓ3. Μπλα, μπλα, μπλα, εγώ..... εσύ.... αυτός.... μπλα, μπλα, μπλα...... Αλλά αυξάνουμε τις πολήσεις καλαμποκιού και κάνουμε καλό στην εθνική μας οικονομία.
  Απάντηση
Η δικαιολογία είναι σαν την υφαλοκρυπίδα. Αλλού την τοποθετεί η Ελληνική κι αλλού η Τούρκικη κυβέρνηση.
Και σαν γνήσια λαμόγια θα ψάξουμε να τη βρούμε στα ψιλά γράμματα των υστερόγραφων, στην υποτιθέμενη προσπάθεια.
Τα γνωστά ελληνικά κολπάκια. "Ετσι τα βρήκαμε, έτσι θα τ'αφήσουμε".

Κατά τα άλλα είναι προφανές ποια ήταν η προσπάθεια που κατέβαλε ο talos. Φαίνεται σε κάθε του λέξη. Στο δε chat room, πάω στοίχημα ότι 8 στις 10 κουβέντες ήταν κοινές συκοφαντίες για το jidan, 1 στις 10 στην "κατα Λεμπέση βλακεία" του idiot-κτήτη, άντε και καμιά κουβέντα στις 10 περι του πόσο δύσκολο είναι να βρούμε host, οπότε δε βαριέσαι... Ποιός έχασε τη συνέπεια...

Παραθέτω λοιπόν με τη σειρά μου την πρόταση jidan όπου οι "ρούνοι" φαίνονται να διαβλέπουν το μέλλον και την κατάληξη που παρακολουθούμε:

Παράθεση:Κοινότητα ΟΛΩΝ

Μετά από περίπου ένα μήνα δημόσιας συζήτησης οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της κοινότητας, κρυφές και φανερές.
Τα προβλήματα που έγιναν γνωστά τον τελευταίο μήνα δεν προέκυψαν ξαφνικά. Εφτασαν σ'αυτό το έσχατο στάδιο μετά από πολλά χρόνια παρασκηνιακής λειτουργίας όπου όλα συνέβαιναν μεταξύ χορηγών και διαχειριστών χωρίς καν οι χρήστες να ενημερώνονται για ότι συμβαίνει στα παρασκήνια, πόσο μάλλον να τους ζητηθεί ποτέ η γνώμη για την κοινότητα την οποία αποτελούν.
Αφού έφτασαν τα πράγματα στο απροχώρητο, ελλείψη κοινών συμφωνιών και θεσμοθετημένων διαδικασιών που να καθορίζουν την κοινότητα, τη λειτουργία και το χαρακτήρα της, οι αφανείς αυτοί κύκλοι συμφώνησαν επιτέλους να κάνουν αυτό που θα έπρεπε να έχει γίνει από την αρχή. Να επικοινωνήσουν τα προβλήματα στους χρήστες και να ζητήσουν τη γνώμη τους.
Δε θα αναφερθώ στους αγώνες και τις ατέλειωτες συζητήσεις απέναντι σε συμπεριφορές που θυμίζουν περισσότερο κακομαθημένα πλουσιόπαιδα παρά αξιοπρεπή μέλη κοινότητας linux, γιατί εκείνο που έχει σημασία είναι ότι τελικά έγινε κατορθωτό να ανοίξει αυτή η συζήτηση δημόσια, για όλους τους χρήστες.

Αυτό αποτελεί ίσως μια μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσουν οι χρήστες την κοινότητα που τους ανήκει, μακριά από μοντέλα προσωπικής ιδιοκτησίας και "επιτροπών σοφών", μακριά από "ηγετικές φυσιογνωμίες" και "ακόλουθους", μακριά από την ανάθεση και τους αυτόκλητους σωτήρες. Αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία να χτίσουμε μια γνήσια Κοινότητα με όλη τη σημασία της λέξης, μια Κοινότητα ΟΛΩΝ.
Η ευκαιρία αυτή βέβαια δεν εξαντλείται στην όποια ψηφοφορία. Οταν μιλάμε για Κοινότητα ΟΛΩΝ δεν εννοούμε μια κοινότητα χορηγών ούτε μια κοινότητα διαχειριστών-διοικητών ούτε μια κοινότητα πλειοψηφίας ή μειοψηφίας αλλά μια κοινότητα όπου εμείς όλοι οι "ανώνυμοι" χρήστες τη χτίζουμε με τα χέρια μας και το μυαλό μας, έχοντας δεσμευτικό λόγο σε κάθε απόφαση και μετά το πέρας της ψηφοφορίας.
Κατα τη διάρκεια της διαδικασίας, της ανοιχτής συζήτησης οι χρήστες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλη την αλυσίδα της παθογένειας που οδήγησε την κοινότητα στο αδιέξοδο.
Πλέον έχουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται για να πάρουν αποφάσεις τέτοιες που να μην οδηγούν πάλι στο ίδιο αδιέξοδο.

Για τους παραπάνω λόγους ΔΕΝ καλώ τους χρήστες να ψηφίσουν την πρότασή μου. Αντίθετα, τους καλώ να την καταψηφίσουν.
Οσοι επιθυμούν μια κοινότητα με την οποία η μόνη σχέση που θα έχουν μεταξύ τους οι χρήστες θα είναι η τεχνική βοήθεια σε ένα φόρουμ όπου όλες οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από κάποιους άλλους "ελέω θεού" χωρίς να δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, καλά θα κάνουν να επιλέξουν κάποια άλλη πρόταση.
Οσοι επιθυμούν μια κοινότητα στα χέρια κάποιας "ελίτ" με στεγανά ανάμεσα στους "γνώστες" και την "πλέμπα", με την ελπίδα ίσως κάποτε να πάρουν το χρίσμα του "γνώστη" καλά θα κάνουν να αναζητήσουν λύσεις κάπου αλλού.
Οσοι δεν είναι διατεθειμένοι να συμμετέχουν ισότιμα τόσο στις αποφάσεις όσο και στην υλοποίησή τους είναι καλύτερα να ψάξουν κάπου αλλού για "σωτήρες".

Η λύση που προτείνεται εδώ προυποθέτει ότι οι χρήστες αποφασίζουν και αυτενεργούν για κάθε ζήτημα της κοινότητας. Οτι οι ομάδες εργασίας, είτε πρόκειται για τη διαχείρηση είτε για οτιδήποτε άλλο, αποτελούν όργανο των χρηστών και μόνο. Οτι θα στελεχώνονται από άτομα που έχουν διάθεση να προσφέρουν αυτόβουλα, χωρίς να κερδίζουν τίποτα περισσότερο απ'όσα κερδίζουν όλοι οι υπόλοιποι χρήστες. Οτι όλοι με τη σειρά τους έχουν την ίδια ευκαιρία να τοποθετηθούν να προτείνουν, να πάρουν πρωτοβουλίες, να ασκήσουν κριτική σε ότι συμβαίνει.
Η λύση που προτείνεται εδώ απευθύνεται σε χρήστες για τους οποίους η ελευθερία και η ανοιχτότητα δεν αποτελούν κενό γράμμα, δε σημαίνουν απλά ένα "τζάμπα λειτουργικό". Απευθύνεται σε ελεύθερους, αξιοπρεπείς χρήστες που θέλουν μια γνήσια linux κοινότητα όλη δική τους, ελεύθερη και αξιοπρεπή που βασίζεται σε κοινές, ελεύθερες συμφωνίες και την απαιτούμενη συνέπεια που θα εγγυάται ότι αυτές οι συμφωνίες θα τηρούνται.
Μια κοινότητα που θα βασίζεται στα κείμενα αυτοκαθορισμού που η ίδια θα προκρίνει και όχι σε "εμβληματικές προσωπικότητες" και τους πειθήνιους "υπασπιστές" τους.
Μια κοινότητα που θα λειτουργεί με δημοκρατικές, ανοιχτές και ισότιμες διαδικασίες και όχι με "επιτροπές σοφών" που αποφασίζουν σε "παράγγες" και "βωβούς ακόλουθους" που δέχονται κάθε απόφαση "από τα πάνω" σαν τετελεσμένο.
Μια κοινότητα ΟΛΩΝ των χρηστών χωρίς ασάφειες και σκοτεινά σημεία που αναπόφευκτα οδηγούν σε "αποφάσεις ανάγκης" που παίρνονται από λίγους για λογαριασμό όλων.
Μια κοινότητα που απαντά στα ερωτήματα "τι είμαστε-τι θέλουμε-πως θα το πετύχουμε" με συλλογικούς όρους μέσα από συλλογικές διαδικασίες και δεν έχει ανάγκη από-μηχανής-θεούς για να τη σώσουν.
Οσοι και όσες επιθυμούν κάτι διαφορετικό, όσοι συμβιβάζονται με οτιδήποτε λιγότερο, όσοι διακατέχονται από την ευρέως διαδεδομένη αντίληψη στη χώρα μας, ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες είναι "θέατρο" για την πλέμπα κι ότι οι συμφωνίες τηρούνται μόνο όταν μας υποχρεώνει κάποιος έξω από τη συνείδησή μας να τις τηρήσουμε, παρακαλούνται πολύ να επιλέξουν κάποια άλλη πρόταση που να τους ταιριάζει περισσότερο.

Για την υλοποίηση της πρότασης δεν αρκεί η δραστηριοποίηση κάποιων "γνωστών" που για λόγους "φιλοτιμίας" θα τραβήξουν κουπί για λογαριασμό όλων των άλλων. Χρειάζεται η γνώμη και η δραστηριοποίηση όλων των χρηστών. Η αδιαφορία και η παραίτηση που καλλιεργείται από τα εμπορικά λειτουργικά όπου οι εταιρίες αποφασίζουν και "δουλεύουν" (με το αζημίωτο πάντα) για τους χρήστες δεν έχει καμιά θέση στην κοινότητά μας.
Η ψήφος στην πρόταση αυτή δεν έχει το χαρακτήρα "εκλογών" όπου αναθέτουμε σε κάποιους άλλους να μας σώσουν. Δεν υπάρχουν "άλλοι". Εμείς αποφασίζουμε κι εμείς υλοποιούμε τις αποφάσεις μας.
Η ψήφος στην πρόταση αυτή έχει χαρακτήρα δέσμευσης ότι θα συμβάλλουμε στην επανίδρυση και στην ανάπτυξη της κοινότητας ανάλογα με τις δυνατότητες και τη διαθεσιμότητα του καθενός.
Αλλος με προσωπική εργασία, άλλος με το να λέει τη γνώμη του, άλλος με το να θέτει στη διάθεση της κοινότητας τις γνώσεις του, άλλος με οικονομική βοήθεια συνθέτουμε ένα παζλ διαφορετικών ανθρώπων με διαφορετικές αντιλήψεις σε ένα κοινό δρόμο που απευθύνεται στον καθένα.
Καθένας και καθεμιά από μας, όντας τίποτα παραπάνω από μια σταγόνα νερού, συνθέτουμε το χείμαρρο που θα σαρώσει στο πέρασμά του κάθε κερδοσκοπική, ατομικιστική, συμφεροντολογική αντίληψη για το θρίαμβο του ελεύθερου και ανοιχτού λογισμικού, για το θρίαμβο της ελεύθερης και ανοιχτής δημιουργίας σε κάθε τομέα.
Η πρόταση αυτή δεν απευθύνεται σε χρήστες που βλέπουν τη λύση σε μεταφυσικές καταστάσεις "άνευ διαδικασιών" όπου τον κυρίαρχο ρόλο παίζουν οι διαπροσωπικές σχέσεις, η "εμπιστοσύνη" στα πρόσωπα και οι γνωριμίες.
Απευθύνεται σε όσους και όσες βλέπουν τον εαυτό τους σαν μέρος της λύσης.
Και σαν τέτοια, η πρόταση είναι ανοιχτή για συνδιαμόρφωση από όποιον και όποια αναλαμβάνει ταυτόχρονα την ευθύνη της υλοποίησής της.

Σε ότι με αφορά, δεσμεύομαι πλήρως από τις ευθύνες που ανέλαβα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας με όσους θεωρούν ότι δεν έχουν αναλάβει καμία ευθύνη απέναντι στους χρήστες. Δεν ενδιαφέρομαι να συζητήσω με κανέναν για το αν οι συμφωνίες πρέπει να τηρηθούν ή αν τις συνάπτουμε για θεαματικούς λόγους. Εξυπακούεται βέβαια ότι δε θα συζητήσω ούτε για διαδικαστικά θέματα που λύθηκαν στις γκιλοτίνες της Γαλλικής Επανάστασης ή στην Piazza Loretto του Μιλάνου με τους εξουσιαστές κρεμασμένους ανάποδα.
Η πρόταση που απευθύνω προυποθέτει τη συμμετοχή νέων ανθρώπων ("νεων" υπό την έννοια ότι δεν είχαν ως τώρα ενεργή συμμετοχή) οι οποίοι μέχρι στιγμής παραμένουν βουβοί. Εαν υπάρχουν τέτοιες διαθεσιμότητες είμαι διατεθειμένος να βοηθήσω, τουλάχιστον στα πρώτα βήματα. Χωρίς τέτοιες συμμετοχές δεν έχει κανένα νόημα να δωθεί λύση. Αν δεν υπάρχουν ανάλογες διαθεσιμότητες, τότε προτείνω την υπερψήφιση της πρότασης για αυτοδιάλυση της κοινότητας.
Αφενός ο όρος "κοινότητα" θα είναι καταχρηστικός κι αφετέρου, τέτοια φαινόμενα αποτελούν μάλλον δυσφήμιση της ευρύτερης κοινότητας GNU/Linux και των χρηστών της.
Αρα το καλύτερο για την προώθηση του ελεύθερου λογισμικού σε τέτοια περίπτωση θα είναι η αυτοδιάλυσή της.

Η Πρόταση
Α. Άμεσες ενέργειες:

1. Σύγκλιση νέας προσωρινής διαχειριστικής ομάδας εργασίας.
Αμεση σύγκλιση διαχειριστικής ομάδας εργασίας και τεχνικής ομάδας στο εσωτερικό της.
Ολα τα μέλη της κοινότητας που θα δηλώσουν διαθεσιμότητα και δεν υπάρξουν αντιρρήσεις από άλλους χρήστες μπορούν να συμμετάσχουν.
Οσα μέλη της διαχειριστικής ομάδας εργασίας δηλώσουν διαθέσιμα συγκροτούν την τεχνική ομάδα εφόσον δεν υπάρξουν αντιρρήσεις εντός της διαχειριστικής ομάδας.
Η προσωρινή διαχειριστική ομάδα δημιουργεί έναν κοινό λογαριασμό e-mail σε μη-εμπορευματικό server για την επικοινωνία της εκτός κοινότητας.
Η σύγκλιση θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί σε διάστημα 7 ημερών από τη στιγμή που θα λήξει η ψηφοφορία. Αν δε συμβεί αυτό, η πρόταση ακυρώνεται και πάμε στην αυτοδιάλυση της κοινότητας.

2. Παράδοση των κλειδιών του domain linuxmint.gr στην τεχνική ομάδα σε διάστημα 1 εβδομάδας.
Αν δε συμβεί αυτό, τότε εξετάζεται η χρήση νέου domain name. Σ'αυτή την περίπτωση τα όποια έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα από τα μέλη της διαχειριστικής ομάδας με τη μορφή δανείου που θα εξοφληθεί αμέσως μόλις δημιουργηθεί ταμείο της κοινότητας. Το νέο domain name θα πρέπει να εγκριθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα από το σύνολο της κοινότητας και να καταχωρηθεί είτε ανώνυμα (υπάρχει τρόπος που όμως σημαίνει επιπλέον έξοδα) είτε στο όνομα κάποιου διαθέσιμου μέλους εφόσον δεσμευτεί δημόσια ότι δεν έχει καμιά προσωπική αξίωση για το domain name.

3. Αμεση συνάντηση της τεχνικής ομάδας για την εξεύρεση/επιλογή λύσης διαδικτυακής φιλοξενίας που να συνάδει με τις τεχνικές ανάγκες της κοινότητας και τις μη-εμπορευματικές αξίες του ελεύθερου λογισμικού (υπάρχουν ήδη προσφορές από εκπαιδευτικά ιδρύματα με ανάλογο ιστορικό υποστήριξης κοινοτήτων linux).
Μεταφορά της υπάρχουσας βασης δεδομένων στο νέο εξυπηρετητή με τη δυνατότητα διαγραφής του ονόματος ή και της αρθρογραφίας όποιου μέλους το ζητήσει, υπό τον όρο ότι θα αποδεικνύεται υπεράνω κάθε αμφιβολίας η ταυτότητά του σε σχέση με όσα θέλει να διαγραφούν.
Ο στόχος είναι σε διάστημα μιας επιπλέον εβδομάδας να είναι έτοιμο το νέο forum με το ίδιο, κάποιο νέο ή κάποιο προσωρινό domain/subdomain name.

4. Ανακοίνωση της προσωρινής διαχειριστικής ομάδας τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά (για την ενημέρωση κοινοτήτων linux mint άλλων χωρών) για τις μέχρι στιγμής εξελίξεις.

5. Δημοσίευση όλων των ενεργειών στις οποίες θα προβεί η προσωρινή διαχειριστική ομάδα προκειμένου να επιτευχθούν τα παραπάνω με ελεύθερο σχολιασμό από τους χρήστες η γνώμη των οποίων κρίνεται δεσμευτική για τις περεταίρω ενέργειές της.


Β. Μεσοπρόθεσμες ενέργειες

1. Θέσπιση κειμένου ταυτότητας/στόχων της κοινότητας και γραπτού κανονισμού λειτουργίας από διαθέσιμα μέλη της κοινότητας είτε ανήκουν στην προσωρινή διαχ.ομάδα είτε όχι, αρκεί να μην εκφράζονται αντιρρήσεις για τη συμμετοχή τους, που θα συστήσουν μια ομάδα εργασίας γι αυτό ειδικά το σκοπό. Θα πρέπει να περιλάμβάνει τα παρακάτω (και ότι επιπλέον κρίνει η ομάδα εργασίας) :

Κείμενο ταυτότητας/στόχων: Σαφής καταγραφή του ιστορικού της κοινότητας μέχρι σήμερα (που να δείχνει ότι αποτελούμε συνέχειά της), των κοινών μας αντιλήψεων που έχουν να κάνουν με το ελεύθερο λογισμικό και τη φιλοσοφία του, το χαρακτήρα των κοινοτικών σχέσεων ισοτιμίας/αλληλοβοήθειας που διέπουν την κοινότητά μας, τον αλληλοσεβασμό των χρηστών, τις κοινωνικές του προεκτάσεις αλλά και τα όριά του. Σαφείς θέσεις απέναντι σε φαινόμενα ατομικισμού, ιδιοκτησιακής λογικής, ειρωνίας, bulling, ελιτισμού, προσυλητισμού. Στόχοι προώθησης του ελεύθερου λογισμικού και του linuxmint σε ευρύτερο κόσμο.
Κανονισμός λειτουργίας: Θεσμοθέτηση της από κοινού διαχείρησης όλων των υποδομών της κοινότητας από την ίδια την κοινότητα.
Ορισμός της εθελοντικής προσφοράς.
Σύσταση ομάδων εργασίας, εσωτερικές διαδικασίες, τακτικές/έκτακτες συναντήσεις, αποφάσεις.
Δημοσίευση όλων των αποφάσεων των ομάδων εργασίας, διαχειριστικής ομάδας, τεχνικής ομάδας κλπ ομάδων.
Δείκτες συμμετοχής μελών της κάθε ομάδας και απομάκρυνση ανενεργών μελών ομάδων εργασίας.
Δημιουργία νέων ομάδων εργασίας (μεταφράσεων, τεχνικής αποδελτίωσης-scripting, εκπόνησης οδηγών αλληλοβοήθειας κλπ) και ενθάρρυνση των χρηστών στο να εμπλακούν περισσότερο, εφόσον το επιθυμούν, στις λειτουργίες της κοινότητας.
Διαδικασία ένταξης-απομάκρυνσης μελών διαχειριστικής ομάδας, τεχνικής ομάδας κλπ με απόφαση των ίδιων των ομάδων ή μετά από άπαίτηση των χρηστών.
Διαδικασία ένστασης σε βάρος αποφάσεων της διαχειριστικής-τεχνικής ομάδας από τους χρήστες.
Διαδικασία προτάσεων από χρήστες.
Τακτικός, ετήσιος απολογισμός των ομάδων εργασίας πάνω στους στόχους που έχουν τεθεί και τι έχει επιτευχθεί.
Διαδικασία επέκτασης της κοινότητας σε άλλες δραστηριότητες εφόσον υπάρχουν μέλη να τις στελεχώσουν.
Διαδικασία αναθεώρησης του κειμένου ταυτότητας/στόχων καθώς και του κανονισμού λειτουργίας.
2. Θέσπιση πολιτικής τεχνικής διαχείρησης: Σχέδιο ασφάλειας των υποδομών, περιοδικότητα αντιγράφων ασφαλείας, προστασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Η πολιτική τεχνικής διαχείρησης συντάσσεται από την τεχνική υπο-ομάδα σαν πρόταση.

3. Τόσο το κείμενο ταυτότητας/στόχων όσο και ο γραπτός κανονισμός λειτουργίας και η πολιτική τεχνικής διαχείρησης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευτεί από τα διαθέσιμα μέλη της προσωρινής διαχειριστικής ομάδας σε διάστημα 3ων μηνών. Ακολουθεί δημόσια συζήτηση και τροποποίηση με τρόπο που να ικανοποιεί όλους τους χρήστες. Εγκρίνεται από την κοινότητα και τίθεται σε εφαρμογή.

4. Εκλέγεται νέα διαχειριστική ομάδα σε διάστημα ενός επιπλέον μήνα. Η απερχόμενη διαχειριστική ομάδα είναι υποχρεωμένη να παραδώσει όλες τις υποδομές της κοινότητας στη νέα.

5. Δημιουργία ταμείου. Σύκγλιση υπο-ομάδας ταμείου από έμπιστα μέλη της εκλεγμένης διαχειριστικής ομάδας. Αποδοχή χορηγιών-δωρεών με τη σαφή διευκρίνηση ότι όσα χορηγούνται-δωρίζονται θα τα διαχειρίζεται από κοινού η κοινότητα. Δημιουργία λογαριασμού συναλλαγών. Ετήσιοι στόχοι και ετήσιος απολογισμός οικονομικής κίνησης που θα δημοσιεύεται με τρόπο που να έχουν πρόσβαση όλα τα μέλη της κοινότητας (δεν υπάρχει λόγος να είναι ορατά σε επισκέπτες).

Φυσικά ο jidan δεν ήταν "μετά Χριστό προφήτης", απλά δεν είχε λόγους να κρύβει την παθογένεια κάτω από το χαλάκι.
Πίστευε ότι για να ξεκινήσει κάτι σωστά θα έπρεπε να αποδεσμευτεί από όλα τα βαρίδια του παρελθόντος. Και φυσικά δεν αποδέχτηκε ποτέ την ψηφοφορία σαν μια διαδικασία ανάθεσης σε "σωτήρες".
Η ψήφος θα είχε βαρύτητα μόνο σαν δήλωση διαθεσιμότητας. Γι αυτόν ακριβώς το λόγο ο jidan δεν ψήφισε ούτε τη δική του πρόταση, αφού η διαθεσιμότητά του ήταν ήδη δεδομένη.

Επίσης, η διαδικασία θέσπισης του καταστατικού περιγράφεται με σαφήνεια στην παραπάνω πρόταση και δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνίας για τον ανοιχτό της χαρακτήρα. Συμμετέχει όποιος θέλει με τη συναίνεση όλων.

Ομως ας δούμε πως και γιατί η παιδιάστικη συμπεριφορά του talos κατα τη διαδικασία ενθάρρυνε τον idiot-κτήτη να αμφισβητήσει την ίδια τη διαδικασία.
Οταν ο jidan σαν συντονιστής της συζήτησης έθετε κάθε πρόταση επί της διαδικασίας δημόσια ώστε να εκφραστούν αντιρρήσεις-διορθώσεις-διαφωνίες, ο talos διαφώνησε με τη μέθοδο επιρρίπτοντας ευθύνες για "χειραγώγηση". Αφού ανέλαβε το συντονισμό ο talos ωστόσο χρησιμοποίησε ακριβώς την ίδια μέθοδο και έγινε αποδεκτή απ'όλους. Χωρίς κάποια προσυμφωνημένη διαδικασία (να το καταστατικό που βρέθηκε πάλι μπροστά μας) δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.
Ο idiot-κτήτης ακολουθώντας το παράδειγμα του talos αμφισβήτησε την εγκυρότητα της μεθόδου. Δεν ήταν πιά το μόνο λαμόγιο που όταν χάνει το παιχνίδι φταίνε οι κανόνες του παιχνιδιού. Είχε προηγηθεί άλλο.

Οσο για τους "μούτσους" (ο jidan μιλούσε για "ακόλουθους"), απλά αυτοκαθορίστηκαν.
Εδώ να πούμε ότι η προσφορά του talos στο φορουμ δεν ήταν καθόλου αμελητέα. Ηταν με λίγα λόγια "η ψυχή του linuxmint.gr" απόντος του idiot-κτήτη και άλλων διαχειριστών. Ο jidan δεν έπαψε ποτέ να αναγνωρίζει την προσφορά του, ακόμα κι όταν διαπίστωσε το μέγεθος της ασυνέπειάς του. Το ίδιο και οι υπόλοιποι διαχειριστές.
Ετσι, εκ των πραγμάτων, ο talos κατείχε δικαιωματικά το σεβασμό των υπολοίπων λόγω της δραστηριοποίησής του. Ο λόγος του είχε μεγαλύτερη βαρύτητα στις διαδικασίες των διαχειριστών λόγω εμπειρίας και προσφοράς.
Αυτό δεν είναι απαραίτητα κατακριτέο.
Ηταν φυσικό οι υπόλοιποι διαχειριστές να δείχνουν εμπιστοσύνη στον talos για τους παραπάνω λόγους, το ίδιο συνέβαινε και με τον jidan.

Οταν όμως η εμπιστοσύνη και το κύρος παρουσιάστηκαν από τον talos σαν μοναδικό εχέγγυο συνοχής της διαχειριστικής ομάδας και της "κοινότητας" σε βάρος των κοινά συμφωνημένων κανόνων, του καταστατικού και των αρχών λειτουργίας, φάνηκε καθαρά ότι γινόταν μια απόπειρα εξαργύρωσης του σεβασμού και της εμπιστοσύνης που απολάμβανε, αφού ήταν ο μόνος που την απολάμβανε. Ηθελε λοιπόν το παιχνίδι να παιχτεί με τους δικούς του όρους. Σαν να απαιτείς στο πόκερ να κερδίζει η ντάμα τον άσσο επειδή στο χέρι σου κρατάς ντάμες.

Οι υπόλοιποι διαχειριστές δεν αντέδρασαν ανοιχτά ακόμα κι όταν καταστρατηγήθηκε σε πρώτη φάση η συμφωνία για ισότιμη συμμετοχή, και ο talos επέλεξε να συμμετέχει στη διαδικασία σαν ΟΜΑΔΑ ενώ όλοι οι υπόλοιποι συμμετείχαν σαν άτομα.
Η αλήθεια είναι ότι ξενέρωσαν λίγο, πράγμα που εκφράστηκε με επιφυλάξεις στην περαιτέρω συμμετοχή τους. Ο asterion με κάποια δικαιολογία αραίωσε τη δραστηριοποίησή του ενώ ο assurbanipal έλεγε ότι δε θα συνεχίσει λόγω ανηλειμμένων υποχρεώσεων.
Δε λέω ότι δεν υπήρχαν άλλες υποχρεώσεις, όμως το ότι άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη (δύσκολη) στιγμή πιστεύω ότι αποτελεί μια ένδειξη ξενερώματος.

Μέχρι εκεί όμως. Στην πράξη ο σεβασμός στο πρόσωπο υπερίσχυσε της συναίσθησης του πολιτικά ορθού (δεδομένης πάντα της συγκοιρίας), πλαισίωσαν την ομάδα talos και ενθάρρυναν την εκτροπή ανισότητας εν τω μέσω μιας διαδικασίας που είχε συμφωνηθεί να είναι ισότιμη.

Ο jidan απευθύνθηκε στους υπόλοιπους διαχειριστές στο βαθμό που απευθύνθηκε σε οποιονδήποτε άλλον, όχι φυσικά για να παρατήσουν τον talos και να φτιάξουν μια "ομάδα jidan" αλλά για να φανούν συνεπείς στην αρχική συμφωνία επί της διαδικασίας και να συμμετέχουν σαν άτομα, όπως όλοι οι υπόλοιποι.

Δεν υπήρξε καμιά παρασκηνιακή επαφή με πρωτοβουλία του jidan κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Οποιος διαφωνεί ας με διαψεύσει.

Με λίγα λόγια, "ακόλουθο" δε σε κάνει κανένας jidan που ενδεχομένως "συκοφαντεί". Ακόλουθο σε κάνει η συμπεριφορά σου όταν βλέπεις την εκτροπή κι επιμένεις στις προσωπικές σου συμπάθειες-αντιπάθειες. Ακόλουθο σε κάνει και η ανοχή σου σε συμπεριφορές του talos που δε θα ανεχόσουν σε κανέναν άλλο.

Τα περί "καπεταναίων" και "στρατηγών" ανήκουν στο γνωστό ψεκασμένο τρολλ. Μέχρι σήμερα κρίνω μόνο άτομα που γνωρίζω από κοντά και αρκετά καλά ώστε να στέκει μια συνολική κριτική. Διαφορετικά κρίνω συμπεριφορές και μόνο.
Δεδομένου ότι έχω συμμετάσχει στην ίδρυση και λειτουργία αρκετών συλλογικοτήτων, όχι μόνο πολιτικού αλλά και κοινωνικού (πολιτιστικοί σύλλογοι) και ταξικού χαρακτήρα (πρωτοβάθμια σωματεία) όπου οι συμμετέχοντες κάθε άλλο παρά "αναρχικοί" μπορεί να χαρακτηριστούν, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιμετωπίζω ανάλογες συμπεριφορές, τόσο "ηγετικών φυσιογνωμιών" που αποθαρρύνουν τα απλά μέλη στο να συμμετάσχουν ισότιμα, όσο και "ακολούθων" που τροφοδοτούν και διαιωνίζουν αυτό το κλίμα ανισότητας με την ανοχή τους.

Σε καμιά των περιπτώσεων μέχρι σήμερα δε χρησιμοποιήθηκε καμιάς μορφή βίας (ή απειλής) από την πλευρά μου εκτός κι αν είχαμε να κάνουμε με αποδεδειγμένα φασίστες (όπου "φασίστας" δεν νοείται ο κάθε "μη-δικός μας" αλλά αυστηρά οι νεοναζί και χουντογλέντηδες).
Δεν απολογούμαι σε κανέναν γι αυτό, είναι καθήκον μου στην κοινωνία που ζω και στους ανθρώπους που θάρθουν: οι φασίστες τσακίζονται-οι επιζώντες εκτελούνται. Οποιος έχει πρόβλημα μ'αυτό και γουστάρει φασίστες ας τους πάρει σπίτι του. Οσο κυκλοφορούν θα τσακίζονται.

Με τα λόγια, τη γυμνή αλήθεια και τη συναίνεση όλων οι επίδοξοι "ηγέτες" απομονώθηκαν και, είτε συμμετείχαν ισότιμα όπως όλοι είτε αποχώρησαν.
Η αδιαφορία και η βαριεστημάρα των χρηστών του linuxmint.gr και η ολιγωρία των "ακολούθων" δεν επέτρεψαν μια συναινετική διέξοδο από την κατάσταση και φτάσαμε στο σήμερα.

Κι αυτό με φέρνει στην αρχική εκτίμηση ότι δεν ήταν ικανοί οι χρήστες linux mint να σηκώσουν το εγχείρημα μιας αυθεντικής κοινότητας. Ισως κάποιοι άλλοι στο μέλλον.

Και κάπου εδώ τελειώνει η (κουραστική ομολογουμένως αλλά αναγκαία για τη συνείδησή μου) ενασχόληση με την ελληνόφωνη "κοινότητα" linux mint.
Εξακολουθώ να θεωρώ το linux mint μια αξιόλογη διανομή, να την προτείνω και να την εγκαθιστώ σε μια μεγάλη ομάδα αρχάριων χρηστών GNU/Linux και να τους βοηθάω όσο μπορώ σε προσωπικό επίπεδο. Αυτή μου η εκτίμηση δε θα μπορούσε επ' ουδενί όμως να μπει σε μια ζυγαριά με την απονοηματοδότηση της έννοιας της κοινότητας από την άλλη.

Κοινότητα στη συνείδησή μου σημαίνει πάντα ισοτιμία, αυτο-οργάνωση, κοινές συμφωνίες και τήρηση αυτών των συμφωνιών έτσι ώστε να προστατεύεται από κερδοσκόπους, idiot-κτήτες και επίδοξους σωτήρες.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
1. Χαίρομαι που αποφάσισες να σταματήσεις να ασχολείσαι άλλο. Ίσως έτσι οι επόμενοι, αν υπάρξουν, να έχουν κάποιες ελπίδες να καταφέρουν κάτι.

2. Λυπάμαι που σε απογοήτευσε η κοινότητα. Λυπάμαι που δεν κρίθηκε στο ύψος σου. Θα μπορούσες να βοηθήσεις να πάνε ένα βήμα παραπέρα και να σε φτάσουν. Είναι ποιο δύσκολο βέβαια από τα να πετάς απλά κατηγορίες.

3. Χρήσιμο επίσης θα ήταν να εξηγούσες από την αρχή στους άλλους τι συμφώνησαν. Θα τους γλίτωνες από πολύ κόπο. Θα σταματούσαν πιθανά, όλοι οι άλλοι να είναι ανακόλουθοι εν τη γενέσει. Μήπως το ότι εσύ κατάλαβες κάτι και ΟΛΛΟΙ μα ΟΛΛΟΙ οι υπόλοιποι κατάλαβαν κάτι είναι δικό σου πρόβλημα που μας ταλαιπωρεί ακόμα όλους. Την επόμενη φορά θα συναντόμαστε θα γράφουμε ένα σενάριο διαλόγου και θα πατάμε το play στο φόρουμ. Γιατί το να συζητάνε κάποιοι να έχουν κοινούς προβληματισμούς και απόψεις, να διαφωνούν και να συμφωνούν, να μιλάνε για μήνες και να συζητάνε τα προβλήματα και να στήνουν σχέσεις εμπιστοσύνης είναι ανεπίτρεπτο σε μια ελευθεριάκη ομάδα,όπως είναι κάθε φόρουμ που υπάρχει στο δίκτυο. Ας το καμε θέατρο να σε ικανοποιήσουμε. Κανένα πρόβλημα. Ας μας το έλεγες όμως πρώτα βρε αδελφέ γιατί είμαστε άσχετοι από διαδικασίες ομοφωνίας και κοινής συναίνεσης. Τι να κάνουμε.

4. Έμαθα τι έλεγα όταν δεν ήσουν μπροστά το ίδιο και οι "ακόλουθοι". Άσε που μάθανε τι κάνανε στον προσωπικό και τον επαγγελματικό τους χρόνο. Προφανώς διαθέτεις μαγικές ικανότητες και γνωρίζεις τι λένε, τι κάνουν και τι σκέφτονται όλοι οι άλλοι. Είναι θαυμαστή πραγματικά ικανότητα.

5. Κάτι ραντεβού για να παίξουμε ξύλο από κοντά, που κλείστηκαν εδώ μέσα γίνανε η όχι;

6α. Υπέροχο το κείμενο της πρότασης σου. Πραγματικά. Αλλά τι νόημα έχει να το παραθέτεις. Αφού δεν επιλέχθηκε. Οπότε είτε κάνεις ότι γουστάρεις και δεν είχε κανένα απολύτως νόημα η διαδικασία και μας κορόιδευες από την αρχή, είτε αποδέχεσαι το αποτέλεσμα. Εδώ το υπερασπίστηκες με πάθος. Τελικά τι από τα δύο ισχύει;

6β. Έχει πλάκα να σε κατηγορεί για παιγνίδια με λέξεις κάποιος κολλημένος σε λέξεις και όχι στην ουσία.

7. Ελπίζω να είσαι ικανοποιημένος που δικαιώθηκες από το αποτέλεσμα. Είχες μια ενορατική ικανότητα. Κέρδισες. Αλλά αφού δεν είχε κάτι ελπίδες από την αρχή, γιατί συμμετείχες; Ελπίζω να αισθάνεσαι δικαιωμένος από το αποτέλεσμα. Εξέθεσες πολλά λαμόγια. Μπράβο σου. Αντί να έβαζες το βάρος της προσπάθειας σου εκεί μήπως να προσπαθούσες να κάνεις κάτι για την κοινωνία και τους χρήστες του mint ειδικότερα. Γιατί κρινόμενο από το αποτέλεσμα δεν κατάφερες κάτι σημαντικό. Προφανώς αφού έκανες το καθήκον σου, και αυτοί δεν είναι άξιοι να πάρουν την μοίρα τους στα χέρια τους, δεν είναι άξιοι ούτε καν για μια συγνώμη.

8. Χαίρομαι που μου αναγνωρίζεις προσωπικά κάποιες ικανότητες. Μεταξύ των οποίων να βάζω τους άλλους να κάνουν ότι θέλω. Αλήθεια εσύ - σαν τους ψεκασμένους ένα πράγμα -- πως ξέφυγες τις ικανότητας επιβολής μου; Πώς με κατάφερες ακόμα να αλλάξω γνώμη (σύ είπας) και να λέω και να υποστηρίζω, πράγματα που εσύ πρότεινες; (για να με λες ανεμοδούρα μετά).

Αλήθεια αν ήμουν το λαμόγιο που με εμφανίζεις να είμαι, γιατί απλά δεν έπαιρνα τους "ακόλουθους" μου και να ανοίγαμε ένα άλλο μαγαζάκι; Αν ήθελα κάτι τέτοιο, γιατί δεν το έκανα ο μαλάκας από την αρχή; Θα ήταν πολύ εύκολο, δεν θα είχε τα τρελά προβλήματα που είχε ο δρόμος που επιλέχθηκε. Ο κόσμος μάλλον θα ακολουθούσε και δεν θα γκρίνιαζε και κανείς. Και εσύ θα ήσουν και περιττός, μιας και διαθέτεις αυτές τις υπερφυσικές ικανότητες. Η όλη ιστορία θα τελείωνε σε ένα μήνα το πολύ. Διαφωνεί κανένας σε αυτό;

Μήπως γιατί, παρότι ήταν μια δύσκολη περίοδος για όλους, βάλαμε μπροστά την κοινότητα από το δικό μας εγώ και διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο που θα πήγαινε ένα βήμα μπροστά την κοινότητα με τις μικρότερες δυνατές πληγές; Τώρα κάποιος δεν σεβάστηκε τίποτα, ούτε ανθρώπους, ούτε συμφωνίες, ούτε την θέληση όσων πήραν ενεργή θέση στην διαδικασία, σε αυτό θα συμφωνήσουμε. Ας κρίνει ο κόσμος ποιος ήταν αυτός, ποιος τράβαγε τα πράγματα στα άκρα, ποιος πόλωνε διαδικασίες και δεν έβαζε το συμφέρον της ομάδας πάνω από το δικό του ταπεραμέντο.

Πολύ το κουράσαμε το θέμα. Ας κρίνει ο καθένας τι έγινε. Εκ του αποτελέσματος. Εγώ δεν θα αρνηθώ, ούτε αρνήθηκα ποτέ, τις μεγάλες μου ευθύνες. Όχι πως έχει και καμία μεγάλη σημασία για κάποιον που δεν του δουλεύει η ασύρματη κάρτα ή έχει κάποιο πρόβλημα, αλλά τεσπά.

Έχεις ένα υπέροχο κείμενο και ένα υπέροχο πλάνο. Και απέδειξες περίτρανα σε όλους τα μοχθηρά μου σχέδια. Τώρα ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Θα προχωρήσεις στην υλοποίηση της ή όχι; Και μιας και φυσικά δεν αποδέχτηκες ποτέ την ψηφοφορία σαν μια διαδικασία ανάθεσης σε "σωτήρες", απλά έκανες τον δερβέναγα της και κατηγόρησες εδώ όλους όσους την έθεσαν σε αμφισβήτηση.

Έχεις ένα υπέροχο κείμενο και ένα υπέροχο πλάνο. Και απέδειξες περίτρανα σε όλους τα μοχθηρά μου σχέδια. Τι θα κάνεις παρακάτω; Ελπίζω κάτι ουσιαστικότερο από το να εμποδίσεις μελλοντικές προσπάθειες, τρίτων, αν υπάρξουν.

Έχεις ένα υπέροχο κείμενο και ένα υπέροχο πλάνο. Και απέδειξες περίτρανα σε όλους τα μοχθηρά μου σχέδια. Οι χρήστες περιμένουν με αγωνία την επόμενη σου κίνηση που θα τους βγάλει από την δύσκολη θέση, στην οποία ομολογουμένως τους έβαλε ο κακός talos και οι ακόλουθοι του. Εγώ υπόσχομαι να μην σε κρίνω αρνητικά και να παραδεχτώ πρώτος το κάτι καλό και χρήσιμο, αν θα βοηθήσεις να φτιαχτεί. Αλλά μόνο στα λόγια και στις διακηρύξεις είσαι. Αν και ξέρεις κάτι, καλό είναι να κάνει κάποιος αυτό στο οποίο είναι καλός.
  Απάντηση
Το συγκεκριμένο το αφήνω από την αρχή και δεν λέω τίποτα για να δω πόσο θα τραβήξει. Όμως μετά από 4 μήνες, 13047 εμφανίσεις 482 απαντήσεις δεν βρέθηκε ένα άτομο να πει το εξής.

Ρε παιδιά συμμετέχετε σε ένα θέμα με τίτλο “Πραξικόπημα στο linuxmint.gr”, καλά τι στο καλό την Ελληνική γλώσσα δεν μιλάμε; Πραξικόπημα σημαίνει ότι καταλαμβάνει κάποιος με βία την νόμιμη εξουσία, ηγεσία, είτε του κράτους, είτε οποιουδήποτε άλλου χώρου.

Και ποιος έγραψε αυτό το θέμα; Ποιος άλλος ο αναρχο-αντιεξουσιαστής jidan/debianass που του πήραν την εξουσία, η συνέπεια το λόγων με τα έργα!!!!

Παράθεση:
debianass, post: 24151, member: 1803 είπε κι ελάλησε:
Παράθεση:
debianass, post: 24151, member: 1803 είπε κι ελάλησε:
Παράθεση:
debianass, post: 24151, member: 1803 είπε κι ελάλησε:Κοινότητα στη συνείδησή μου σημαίνει πάντα ισοτιμία, αυτο-οργάνωση, κοινές συμφωνίες και τήρηση αυτών των συμφωνιών έτσι ώστε να προστατεύεται από κερδοσκόπους, idiot-κτήτες και επίδοξους σωτήρες.
Και οι υπόλοιποι συντελεστές-διαχειριστές συναίνεσαν.

Δηλαδή οι πρώην διαχειριστές του linuxmint.gr ήταν η νόμιμη εξουσία;

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του linuxmint.gr και νόμιμος εκπρόσωπος του, είναι πραξικοπηματίας;

Όταν το ανοίγετε το ρημάδι ή όταν γράφετε, συμμετέχετε και συναινείτε να ξέρετε τι κάνετε!!!!
Σας το είχα πει στο linuxmint.gr, username μπορείτε να αλλάξετε, χαρακτήρα όχι!!!!


Επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται ο talos πρόσφερε και μπορεί να προσφέρει πολλά στην Linux κοινότητα για το λόγο αυτό συμπεριέλαβα και αυτό.
  Απάντηση
Αν μη τι άλλο, η εικόνα του λαμόγιου που προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα μπορεί να έχει τη φαιδρή της πλευρά, πάνω απ'όλα όμως είναι τραγική.
Τραγική γιατί τέτοιες συμπεριφορές κυβερνούν.

Ομως η ευθύνη δεν είναι αποκλειστικά δική τους. Είναι όλων εκείνων που μέσω της ανάθεσης εκχωρούν εξουσίες σε τέτοια λαμόγια. Οι λύσεις που δεν περιλαμβάνουν ανάθεση αλλά φέρνουν τον καθένα προ των ευθυνών του απορρίπτονται και προκρίνεται η ανάθεση.
Ισως ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι απλά βαρεμάρα, κάτι που μπορεί κανείς να πάρει στα ελαφρά, άντε και να το παραδεχτεί, "δεν είναι δα και κανένα έγκλημα".
Και όμως είναι έγκλημα που έχει στοιχίσει πολλά, ακόμα κι ανθρώπινες ζωές.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η κατάληξη του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Δε μιλάμε για ψοφίμια που παρέδωσαν τα όπλα στη ναζιστική βία. Μιλάμε για αγωνιστές με το τουφέκι στο χέρι που έκαναν τον κατακτητή να τρέμει. Αυτό που δεν κατάφερε η βία το κατάφερε η ανάθεση, στη συγκεκριμένη περίπτωση η ανάθεση των πολιτικών αποφάσεων στο "Κ"ΚΕ κι αυτό με τη σειρά του στο σταλινικό "Κ"ΚΣΕ. Η προδοσία της Βάρκιζας δεν ήταν αποτέλεσμα βίας. Στο επίπεδο αυτό οι αντάρτες είχαν νικήσει. Αποτέλεσμα ανάθεσης ήταν. Και στοίχισε πολλά, σε ανθρώπινες ζωές και κυρίως στην προοπτική της απελευθέρωσης.

Αποτέλεσμα της ανάθεσης είναι και τα μνημόνια που στοιχίζουν καθημερινά ζωές διπλανών μας ανθρώπων. Αναθέτουμε τη σωτηρία μας στο κάθε λαμόγιο που μας πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες, που "σκίζει μνημόνια" μέχρι να του αναθέσουμε τη σωτηρία μας και να υπογράψει άλλα.

Σε λίγες μέρες είναι η επέτειος της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζί. Αλλο ένα αποτέλεσμα της ανάθεσης. Αποτελεί κοινή αντίληψη ότι αν μας επιτεθεί ένας φασίστας ή οποιοσδήποτε άλλος κακοποιός, θα μας σώσει η αστυνομία. Ετσι κυκλοφορούμε απροετοίμαστοι, άοπλοι αναθέτοντας την προστασία της ζωής μας και της σωματικής μας ακεραιότητας τελικά στους ίδιους τους φασίστες, στους ίδιους τους κακοποιούς.
"Κι εγώ δικός σας είμαι" είπε ο δολοφόνος. Πράγματι, δικός τους ήταν. Ακόμα και την τελευταία στιγμή ο Παύλος έδειχνε στους ένστολους φασίστες το δολοφόνο του.
Οχι ο οποιοσδήποτε μικροαστός αλλά ο Παύλος Φύσσας, ένας μαχητής αντιφασίστας, ένας καλλιτέχνης του δρόμου που ήξερε πολύ καλά τι ρόλο έπαιζαν όλοι αυτοί. Ενας άφοβος πολεμιστής που κέρδισε επάξια τη θέση του στην τραπεζαρία της Βαλχάλα.
Γιατί η αφήγηση της ανάθεσης δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο. Ακόμα και μέσα στον α/α χώρο, ακόμα και αγωνιστές που έχουν δεχτεί δολοφονικές επιθέσεις από φασίστες θεωρούν "υπερβολικά" τα απαιτούμενα από τις περιστάσεις μέτρα αυτοάμυνας. Οσα κι αν έχουν πεί ή γράψει περί ανάθεσης, η στάση τους δε διαφέρει από του μέσου "σφάξε-με-Αγά'μ-ν'αγιάσω" που περιμένει να τον προστατεύσει η ένστολη μαφία.

Το γενικότερο πλάνο προυποθέτει τη διάχυση του φόβου, μετά ο επίδοξος εξουσιαστής εμφανίζεται σαν σωτήρας αρκεί να τον εμπιστευτούν και να του αναθέσουν οι υπόλοιποι τη σωτηρία τους. Από κει και πέρα έχει κάνει τη δουλειά του.

Ανάλογη και απολύτως αναμενόμενη η στάση των χρηστών του linuxmint.gr. Από το ένα λαμόγιο, τον idiot-κτήτη πήγαν στο άλλο, το σωτηράκη. Αρκεί να μην αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, αρκεί να βρεθεί κάποιος να του αναθέσουν να βγάλει το φίδι απ'την τρύπα.
Κι επειδή η συγκεκριμένη ανάθεση δεν είχε καμιά απολαβή, το λαμόγιο Β' δεν πρόκειται να κάνει όσα δεσμεύτηκε απέναντί τους.

[Εικόνα: 14285612_10154569252349752_1238350081_o.jpg]
Θα βάλουν μυαλό μετά απ'αυτό; θα αναλάβουν τις ευθύνες τους και θα παίξουν μπάλα μόνοι τους;
Μπα... Θα περιμένουν κάποιο άλλο λαμόγιο να τους τάξει λαγούς με πετραχήλια, πάλι κάποια "ελπίδα έρχεται" θα βρούν να της αναθέσουν τη σωτηρία τους.

Αυτή είναι η ουσία, όλα τ'αλλα είναι στάχτη στα μάτια μεταξύ πσέκα-μαν, talos και κουβεντολόι νάχαμε-να λέγαμε...
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
asinoro, post: 24157, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Το συγκεκριμένο το αφήνω από την αρχή και δεν λέω τίποτα για να δω πόσο θα τραβήξει. Όμως μετά από 4 μήνες, 13047 εμφανίσεις 482 απαντήσεις δεν βρέθηκε ένα άτομο να πει το εξής.

Ρε παιδιά συμμετέχετε σε ένα θέμα με τίτλο “Πραξικόπημα στο linuxmint.gr”, καλά τι στο καλό την Ελληνική γλώσσα δεν μιλάμε; Πραξικόπημα σημαίνει ότι καταλαμβάνει κάποιος με βία την νόμιμη εξουσία, ηγεσία, είτε του κράτους, είτε οποιουδήποτε άλλου χώρου.

Και ποιος έγραψε αυτό το θέμα; Ποιος άλλος ο αναρχο-αντιεξουσιαστής jidan/debianass που του πήραν την εξουσία, η συνέπεια το λόγων με τα έργα!!!!


Και οι υπόλοιποι συντελεστές-διαχειριστές συναίνεσαν.

Δηλαδή οι πρώην διαχειριστές του linuxmint.gr ήταν η νόμιμη εξουσία;

Δηλαδή ο ιδιοκτήτης και ιδρυτής του linuxmint.gr και νόμιμος εκπρόσωπος του, είναι πραξικοπηματίας;

Όταν το ανοίγετε το ρημάδι ή όταν γράφετε, συμμετέχετε και συναινείτε να ξέρετε τι κάνετε!!!!
Σας το είχα πει στο linuxmint.gr, username μπορείτε να αλλάξετε, χαρακτήρα όχι!!!!


Επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται ο talos πρόσφερε και μπορεί να προσφέρει πολλά στην Linux κοινότητα για το λόγο αυτό συμπεριέλαβα και αυτό.

Asinoro... Ναι εμείς οι υπόλοιποι μιλάμε την Ελληνική γλώσσα.. Εσύ; Το ποιος έκανε λόγο για πραξικόπημα έχει απαντηθεί σε αυτό το καταραμένο νήμα που ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ παρακολουθείς.

Για άλλη μια φορά λοιπόν: Λόγο για πραξικόπημα έκανε ο ιδιοκτήτης του linuxmint.gr και μετά κλείδωσε το θέμα στο linuxmint.

Το είδαμε όλοι όσοι ενδιαφερόμαστε στο σχετικό θρεντ στο linuxmint, το αναφέραμε κι εδώ, και παρ' όλα αυτά το πετάς πάλι αφήνοντας μομφή και υπονοούμενα γι αυτό σε άλλους από το πουθενά ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ...Τι διάολο άλλο πρέπει να κάνουμε; Σε ποια γλώσσα να στα μεταφράζουμε για να είσαι ικανοποιημένος; Γαμώτο, σταμάτα πια να διαστρεβλώνεις τα πάντα συνεχώς. Σταμάτα...

Πόσες φορές πια πρέπει να ρημάζεις κάθε θέμα; ΣΤΑΜΑΤΑ επιτέλους! Στο είπαν με το καλό, στο είπαν με το άγριο, έκαναν επίκληση σε λογική και σε συναίσθημα αλλά δε σε πιάνει τίποτα. Πότε επιτέλους θα σταματήσεις; Πόσο λιγότερο νόημα πρέπει να κάνεις το θρεντ να βγάζει; Πότε θα ικανοποιηθείς πια; Πόση καταστροφή είναι για σένα αρκετή; Σταμάτα επιτέλους. Έλεος.

@debianass:
Αφού λοιπόν πρέπει να μπω σε περισσότερες λεπτομέριες:
Το τελευταίο διάστημα δουλεύω σε μια εφαρμογή βιομηχανική. Για ένα διάστημα έπρεπε να είμαι στον χώρο του πελάτη (εργοστάσιο) για πολλές ώρες τη μέρα λόγω deadline. Εκεί όλα τα δίκτυα ήταν κλειδωμένα και είχα πρόσβαση μόνο σε συγκεκριμένα πράγματα για λόγους ασφαλείας. Ούτε μέηλ δεν είχα. Επομένως ήταν δύσκολη η επικοινωνία αφού γύρναγα σπίτι αργά το βράδυ από νωρίς το πρωί. Παρόλα αυτά φρόντιζα να μπαίνω για όσο μπορούσα έστω από το κινητό και να ενημερώνομαι για τελευταίες ή σημαντικές εξελίξεις. Εκεί αφιέρωνα το διάλειμμα μου από τη δουλειά... Πηγαίναμε αργά αλλά πηγαίναμε. Επίσης όπως είπα, κλείστηκαν σέρβερ και όνομα. Αυτά υπάρχουν ακόμα. Δεν θα μπαίναμε στον κόπο δεν είχαμε σκοπό να προχωρήσουμε.

Ποτέ δεν είπα αποχωρώ λόγω υποχρεώσεων όπως ισχυρίζεσαι. Και ποτέ δεν έγιναν αυτά που λες, πως δλδ το έφερα ως πρόφαση λόγω ξενερώματος με τους άλλους. Δεν είχαμε ξενερώσει μεταξύ μας. Είπα ξεκάθαρα τι έγινε. Ως επιπλέον απόδειξη γι αυτό, σου υπενθυμίζω πως τελικά διαφώνησα με τους υπόλοιπους όντας ο μόνος που έλεγε να συνεχίσουμε για να γίνει μια προσπάθεια. Όταν τελικά διαφωνήσαμε, βγήκα και το είπα στα ίσα, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες. Δεν έγινε σαφές αυτό; Καμία πλάγια μέθοδος, καμία υπεκφυγή. Κανένα γλύψιμο "ηγετίσκου", κανένα κρύψιμο κάτω από τη φούστα κανενός. Ποτέ. Δεν είναι σαφές;

Τα περί ακολούθων, μούτσων κτλ που -γνωρίζω ποιος αχαρακτήριστος τα ξεκίνησε - τα παίρνεις ως δεδομένα εσύ δυστυχώς και δείχνεις να τα ασπάζεσαι χρησιμοποιώντας τα ως κατηγορίες. Αυτά εγώ προσωπικά τα θεωρώ άκρως προσβλητικά. Με βάση αυτά που λέω και κάνω, πότε με είδες να είμαι υποτακτικός/βαστάζος/σφουγγοκωλάριος/μούτσος κτλ κάποιου άλλου; Δεν λέω ξεκάθαρα τις ΔΙΚΕΣ μου απόψεις; Δεν διαχώρισα ΞΕΚΑΘΑΡΑ τις θέσεις μου από τις θέσεις των άλλων όταν διαφώνησα;Τα ίδια πάνω κάτω ισχύουν και με τους άλλους. Δεν υπάρχει τίποτα περισσότερο από αυτό.

Καλό θα ήταν να διαχωρίζουμε τις προσωπικές μας εμπάθειες από το πως βγάζουμε συμπεράσματα, γιατί αυτό οδηγεί σε λάθος κρίσης.

Παρακαλώ άλλη μια φορά να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι που ούτε βάση έχει, ούτε οδηγεί πουθενά. Αφενός δεν έχω όρεξη να απολογούμαι συνεχώς για οτιδήποτε φαντάζεται ο καθένας, αφετέρου δεν συμβάλει καθόλου στο θέμα. Επίσης έχουμε γίνει εκτροφείο τρολ (γιατί αν δεν είναι τρολ, πρόκειται περί ηλιθίων ή ψυχασθενών - διαλέγω το "τρολ" λοιπόν.)... Αρκετά...

Άμα γουστάρεις να πούμε κάτι παραπάνω ή να σου διευκρινίσω κάτι, έχεις το μέηλ μου, γράψε.

Όσο και να διαφωνούμε, βλέπεις πως μπήκα στον κόπο να προσπαθώ να σου ξεκαθαρίσω τη θέση μου, και να γράψω ξεκάθαρα το τι συνέβει όπως εγώ το είδα, χωρίς καμία ωραιοποίηση ή υπεκφυγή. Μπορούσα απλά να σε αγνοήσω, όμως αυτό δεν είναι κάτι που γουστάρω να κάνω. Αναγνώρισε μου τουλάχιστον αυτό και σεβάσου το στο ελάχιστο.. Μην το εκμεταλλεύεσαι σέρνοντας με συνεχώς στο να κάνω κάτι που δεν μου αρέσει.

Ευχαριστώ.

ΥΓ1. Έχω πληκτρολόγιο, απλά χτες βράδυ ταξίδευα και έκανα το "λάθος" να μπω στο thread, έφαγα 1 ώρα στο tablet προσπαθώντας να γράψω... :D

ΥΓ2. Είπα να κάνω ένα διάλειμμα από τη δουλειά σήμερα κι έκανα το ίδιο λάθος: πάει το διάλειμμα, επιστροφή τώρα...
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)