SparkyLinux: Full Rolling τούμπανο!
#11
κανονικα ξεκιναει, δεν εχει προβλημα, αλλα το partitioning ειναι λιγο ζαβο. το 1ο partition που φτιαχνεις, στο κανει απο μονο του αυτοματα υποχρεωτικα swap (δεν μπορεις να το αποφυγεις), και δεν το αναγραφει καπου ξεκαθαρα οτι ειναι swap, για να το δεις, να το φτιαξεις μικροτερο, και ολο το υπολοιπο να το κανεις κανονικο partition. μονο στο cfdisk το αναφερει, και εκει μονο σε ενα χαζοτετραγωνακι στο κατω μερος, οχι επανω στο partition table (εκει το αναφερει απλα σαν «linux»). κατι τετοιο δεν εχω ξαναδει σε καμια αλλη διανομη. παντου φτιαχνεις τα partitions οπως τα θελεις, με οποια σειρα θελεις. δεν σε «υποχρεωνουν» σε κατι (και αυτο εννοω οταν λεω οτι εχει μια υπερβολικη «αγαπη» για swap :lolx :rolfx )
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#12
Ο εγκαταστάτης της CLI είναι λίγο retro, για να δημιουργήσεις partition πρέπει να διακόψεις την εγκατάσταση και να τρέξεις το cfdisk.

[Εικόνα: cli1.png]

[Εικόνα: cli2.png]

Αν επιλέξεις το sda (το δίσκο) εννοείται ότι θα αυτοματοποιήσει την εγκατάσταση.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#13
Βέβαια το πλεονέκτημα του sparky εντοπίζεται περισσότερο στα γρήγορα περιβάλλοντα εργασίας.
Και αυτά εγκαθίστανται από τον εγκαταστάτη του Linux Mint, με GParted όπως φαίνεται στο wiki https://sparkylinux.org/wiki/doku.php/install
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#14
Στο Debian jessie το playonlinux μπορούμε να το εγκαταστήσουμε εύκολα (κατέβασμα deb κ μετάμε dpkg αν θυμάμαι) και έπειτα μέσω του virtual drive που φτιάχνουμε για εφαρμογή ή παιχνίδι δηλώνουμε όποια έκδοση του wine θέλουμε,και έτσι ξεπερνάμε το πρόβλημα της νεότερης έκδοσης wine λόγω εξαρτήσεων στο debian.
  Απάντηση
#15
@ anemelos
Σωστά τα λες, η εγκατάσταση wine στο debian χωρίς τη διαμεσολάβηση του playonlinux είναι τουλάχιστον επίπονη για να μην πούμε απαγορευτική για τον αρχάριο χρήστη.
Στο sparky έχουν φροντίσει οι developers να έρχεται προεγκατεστημένο με τη διανομή. Ετσι, πέρα από τις εφαρμογές που μπορούμε να αντιστοιχίσουμε στα prefixes του playonlinux, μπορούμε να τρέχουμε προσωρινά απλά αρχεία exe απευθείας από το desktop μας.
Για προγραμματιστές που αναπτύσσουν cross platform εφαρμογές από linux περιβάλλον, η διανομή sparkylinux προσφέρει μια ευκολία που δεν είναι αυτονόητη στο debian.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#16
Μια πρωτοβουλία που θα μπορούσε να παρθεί μέσω του forum εδώ σχετικά με το Sparkylinux, θα ήταν μια "συλλογική" συνένετευξη από τους developers.
Δηλαδή να υποβάλλει όποιος χρήστης θέλει τις ερωτήσεις του, να συγκεντρωθούν σε ένα ερωτηματολόγιο και να τους το μεταφέρει κάποιος που θα το αναλάβει, μεταφράζοντας και δημοσιεύοντας τις απαντήσεις τους.
Αν υπάρχουν τέτοιες ερωτήσεις ας διατυπωθούν. Εννοείται ότι καλό θα είναι να αποφύγουμε τις ερωτήσεις-κλισέ "τι θα θέλατε να πείτε στο ελληνικό κοινό" κλπ.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#17
Τα μελλοντικά σχέδια της διανομής όπως ανακοίνωσε ο developer pavroo:

Σταθερή γραμμή, βασισμένη στo Debian 9 (stretch)*:
-Sparkylinux 4.6, μόλις η stretch περάσει σε stable.
-Sparkylinux 4.7 προγραμματισμένη να διανεμηθεί 6 μήνες μετά την 4.6.

Κύρια γραμμή (testing) βασισμένη στo Debian 10 (Buster):
-5.0 Περίπου ένα μήνα αφού περάσει η stretch σε stable.
-5.1 γύρω στον Αύγουστο του '17
-5.2 γύρω στο Δεκέμβριο του '17.

Μέσα στα σχέδια είναι και η καθιέρωση του εγκαταστάτη "Calamares" (Universal Installer Framework) καθώς και ότι προκύψει στην πορεία από προτάσεις της κοινότητας κλπ.

*Η σταθερή γραμμή έχει ξεκινήσει ήδη από χρήστες της κοινότητας με την υποστήριξη του debian 8 (jessie) και επιβεβαιώνω ότι είναι απόλυτα επιτυχής. Θα είναι η πρώτη φορά όμως που θα διανεμηθεί ολοκληρωμένη σταθερή έκδοση Sparkylinux από την ομάδα ανάπτυξης.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#18
Με το πέρασμα της debian έκδοσης 9 (stretch) σε stable, διανέμονται τα σταθερά flavors (LXDE, Xfce,MinimalGUI και MinimalCLI) του sparkylinux από εδώ: https://sparkylinux.org/download/stable/
Προσωπικά αναβάθμισα την προηγούμενη testing (9) σε stable διατηρώντας το MATE περιβάλλον εργασίας που τρέχει στην έκδοση 1.16 χωρίς κανένα πρόβλημα. Τυχόν δυσλειτουργίες από το πέρασμα από testing σε stable λύνονται με τη διαδικασία που περιγράφεται εδώ: https://sparkylinux.org/sparky-4-6-1-stb/
Λογικά όποιος θέλει κάποιο διαφορετικό DE από αυτά που διανέμονται σε έτοιμα iso της stable μπορεί να το εγκαταστήσει επιλέγοντας ανάμεσα στα 20 περίπου DE που παρέχει το sparkylinux, αφού εγκαταστήσει ένα ελαφρύ flavor όπως το minimalGUI.
Αν και το ίδιο το minimalGUI έχοντας προσαρμόσει σε πολύ ανθρώπινα πλαίσια το πανάλαφρο openbox με debian menu χτισμένο στο obmenu-generator δεν υστερεί σε τίποτα από τα βαρύτερα DEs. Εξοπλισμένο με το Midori browser, τον Midnight Commander, το leafpad, το LXterminal και όλα τα εύχρηστα scripts του sparky, η ίδια η διανομή κρίνεται ιδανική για μηχανήματα χαμηλών προδιαγραφών, διατηρώντας τις συμβατότητες, τη σταθερότητα και τη μαγεία του debian. Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε home servers αφού μεγάλο μέρος της ανάπτυξής του αξιοποιεί την εμπειρία ελαφρών debian servers με παραθυρικό περιβάλλον εργασίας.
Με την διανομή της σταθερής έκδοσης το sparky κάνει ακόμα ένα βήμα πιο κοντά στον αρχάριο χρήστη που όμως θα έχει την ευκαιρία -αν το θελήσει- να εμβαθύνει περισσότερο στις δυνατότητες μιας μεγάλης διανομής όπως το Debian Linux.
Η σταθερή έκδοση sparky ενημερώνεται κανονικά με τις νέες (προσαρμοσμένες για stable) εκδόσεις των sparky εργαλείων καθώς και με όποια ενημέρωση-βελτίωση debian πακέτων περνούν στα αποθετήρια της stable 9.
Η σταθερή σειρά sparky δεν είναι full rolling αλλά ο developer εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβαθμιστεί πλήρως όταν περάσει σε stable η επόμενη έκδοση debian.

Παράλληλα, για τους παραδοσιακούς sparky χρήστες της testing, αναπτύσσεται κανονικά η κυλιόμενη (full rolling) έκδοση 5 του sparky βασισμένο στην testing έκδοση 10 (buster) του debian. H rolling edition διανέμεται στις γνωστές κατηγορίες home, minimal και special στο γνωστό μοτίβο του sparkylinux, οι οποίες διατίθενται για μεταφόρτωση από εδώ: https://sparkylinux.org/download/rolling/

Ενα ενδιαφέρον review της έκδοσης 5 του sparkylinux μπορεί να βρεί κανείς (στα αγγλικά) στο linuxinsider: https://www.linuxinsider.com/story/84704
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#19
Οικονομικό πρόβλημα στο Sparky

Ένα δυσάρεστο νέο από την κοινότητα ανάπτυξης του Sparky Linux αφορά στα οικονομικά της διανομής. Μετά από 7 χρόνια συνεχούς και συνεπούς ανάπτυξης της διανομής, οι κύριοι προγραμματιστές Pawet (Pavroo) και Aneta αναγκάζονται να απευθυνθούν στους χρήστες για τη συνέχεια της ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, τα έξοδα των υπηρεσιών (ιστοσελίδας, μπλογκ, αποθετηρίων κλπ) ανέρχονται σε 120 ευρώ το μήνα. Τα έξοδα αυτά καλύπτονταν ως ένα βαθμό από διαφημιστικά banners (σχετικά πάντα με το αντικείμενο) της google στις ιστοσελίδες του και από τα ενημερωτικά video στο youtube.

Η πολιτική των google ads (διαφημιστικές υπηρεσίες της google) άλλαξε πρόσφατα και θα πρέπει να αφαιρεθούν από ορισμένες σελίδες. Ακολούθως, το youtube ενημέρωσε την κοινότητα ότι δε θα πληρώνεται για τα αντίστοιχα ενημερωτικά videos που βρίσκονται στο κανάλι της, λόγω του ότι δεν ξεπερνούν το όριο των 4000 views τους τελευταίους 12 μήνες και 1000 subscribers.

Οι εξελίξεις αυτές εξανεμίζουν τα ούτως ή άλλως πενιχρά έσοδα της διανομής, τα οποία όμως μέχρι πρόσφατα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών της.

Οι προγραμματιστές απευθύνονται στους χρήστες για δωρεές, μικρές ή μεγάλες, ανάλογα τις δυνατότητες του καθενός εδώ: https://sparkylinux.org/donate/
Για δωρεές άνω των 10 ευρώ, η κοινότητα δίνει το αντίστοιχο αυτοκόλλητο που περιγράφεται εδώ: https://sparkylinux.org/extras-for-sparkers/

Από αυτό το μήνα και μετά θα δημοσιεύεται πίνακας με την πορεία των δωρεών που θα παίρνει το Sparky Linux, ώστε οι φίλοι της διανομής να παρακολουθούν την οικονομική κατάσταση που θα καθορίσει και το μέλλον της διανομής.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#20
Το νέο αυτή τη φορά είναι αρκετά ευχάριστο, αφού το minimum πλάνο του Φλεβάρη για το sparky έχει ήδη υπερκαλυφθεί κατα 261%.
[Εικόνα: Ssparkydonfeb18.png]

Φυσικά μιλάμε για πολύ μικρό ποσό (120 ευρώ/μήνα) που δεν είναι σίγουρο ότι θα καλύπτεται κάθε μήνα, οπότε δε χρειάζονται θριαμβολογίες. Το Sparky και οι προγραμματιστές του μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει ότι ακούνε τις ανάγκες των χρηστών, αντίστοιχα και οι χρήστες ακούνε τις ανάγκες της διανομής όταν χρειαστεί.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  debian as rolling distro fkoutsopoulos 0 1.204 17.06.2015 23:41
Τελευταία Ανάρτηση: fkoutsopoulos
  Μια ερώτηση για Debian rolling διανομή με φρέσκα πακέτα... Xrhstaras 11 1.288 11.06.2014 21:16
Τελευταία Ανάρτηση: Xrhstaras
  Θέλω να βρω μια καλή debian(?) rolling διανομή , έχω δει την aptosid θα'θελα λί Χρήστος 8 1.395 21.04.2013 11:36
Τελευταία Ανάρτηση: Opanos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)