SparkyLinux: Full Rolling τούμπανο!
#1
Μια εκπληκτική διανομή από το “περιθώριο” της linux σκηνής.
Ενημερωμένο, εύχρηστο, άνετο και.. τούρμπο!

[Εικόνα: sparky43-mate.png]

Κατάλληλο για κάθε υπολογιστή 32-64bit (μέχρι στιγμής) βασισμένο στην Debian testing version.
Επιλογές ανάμεσα σε είκοσι (ναι 20!) διαφορετικά desktops (ΜΑΤΕ, Cinnamon, LXDE,LXQt κλπ) αλλά και σε CLI (command line) version με πολλά απαραίτητα και χρήσιμα προεγκατεστημένα πακέτα εφαρμογών με εναλλακτική επιλογή περιβάλλοντος desktop.

Οι Πολωνοί developers του sparkylinux Pavroo και Moros (Peter Mrożek) αφιερώνουν αμέτρητες ώρες αναπτύσσοντας μια σταθερή κι απροβλημάτιστη διανομή που είναι ενημερωμένη με την τελευταία λειτουργική δοκιμαστική έκδοση, τόσο των πακέτων λογισμικού όσο και του kernel.
Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή η stable έκδοση του sparky 4.3 (Tyche) χρησιμοποιεί linux kernel 4.5.1 ενώ η unstable βρίσκεται στην έκδοση kernel 4.5.4.

Αν νομίζετε ότι η ενημερωμένη με τις τελευταίες εξελίξεις sparky διανομή απευθύνεται σε πειραματιστές και πολύ προχωρημένους χρήστες κάνετε λάθος. Το sparky linux έχει σχεδιαστεί για όλους, ακόμα και τους πιο αρχάριους χρήστες. Το κυριότερο, χωρίς εκπτώσεις!

Κάποιες σύνθετες εργασίες όπως η εγκατάσταση εναλλακτικού kernel, αλλαγή desktop περιβάλλοντος, αλλαγή σουίτας office, καθαρισμός από “ορφανά” και παρωχημένα πακέτα μέχρι και την εγκατάσταση non-free εφαρμογών (google earth, chrome, teamviewer κλπ) για όσους χρήστες το επιλέγουν, εκτελούνται μέσα από προσαρμοσμένα για τη διανομή scripts από ένα φιλικό γραφικό περιβάλλον. Ταυτόχρονα υπάρχει το ανάλογο script που απεγκαθιστά όλα τα non-free πακέτα για όσους το επιλέγουν.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να ξέρει ο χρήστης τι θέλει να κάνει. Αν δεν πειραματίζεται με άγνωστες λειτουργίες, δεν πρόκειται να αποσταθεροποιήσει το σύστημά του όσο αρχάριος κι αν είναι.

Η ιδέα του sparkylinux αρχικά ήταν ένα ελαφρύ κι εύχρηστο debian που να τρέχει γρήγορα σε αργά συστήματα και να εκμεταλεύεται πλήρως τους πόρους των ταχύτερων συστημάτων. Οι developers επιμένουν στο κυνήγι τυχόν δυσλειτουργιών αλλά και στην ευκολία του χρήστη. Ο Desktop manager για κάθε περιβάλλον είναι ο LightDM με τη δυνατότητα αλλαγής του (χωρίς να χρειάζεται) με κάποιο λιγότερο ελαφρύ.

Το γεγονός ότι το sparky απευθύνεται και σε αρχάριους δε σημαίνει ότι δεν είναι κατάλληλο και ενδιαφέρον για έναν πιο “ψαγμένο” χρήστη ανάλογης εμπειρίας που θα έχει στα χέρια του ένα πανίσχυρο και γρήγορο debian συμβατό με τις τελευταίες εκδόσεις λογισμικού και δε θα απαιτεί πολύ χρόνο για απλές ρουτίνες.
Ο πειραματισμός με εντελώς νέα περιβάλλοντα εργασίας διεξάγεται απροβλημάτιστα και το σύστημα ανταποκρίνεται στα νέα περιβάλλοντα όπως αναμένεται. Οι εκδοχές MinimalGUI και MinimalCLI προσφέρονται για πειραματισμούς σε συστήματα χαμηλών πόρων, στην εγκατάσταση περιβαλλόντων εργασίας που δεν περιλαμβάνονται στη διανομή ή στο στήσιμο γρήγορων servers χωρίς περιττές υπηρεσίες.

Το SparkyLinux χρησιμοποιεί τον εγκαταστάτη του Linux Mint, με απλό και φιλικό περιβάλλον που δε θα δυσκολέψει ακόμα και χρήστες που εγκαθιστούν για πρώτη φορά κάποια διανομή GNU/Linux.
Η διανομή είναι full rolling, που σημαίνει ότι δε χρειάζεται να την επανεγκαταστήσεις ποτέ εφόσον δεν παρουσιάσει αστάθεια. Θα ενημερώνεται στην τελευταία έκδοση κατα 100%.
Αυτό είναι κάτι που εξυπηρετεί αρκετά το χρήστη όμως σημαίνει επιπλέον δουλειά για τους developers του Sparky Linux που θα πρέπει να διατηρούν τη διανομή τους σταθερή και λειτουργική παράλληλα με κάθε αναβάθμιση του Debian στο οποίο βασίζεται.

[Εικόνα: about.png]

Εκδοχές

Home
Μέχρι την έκδοση 4.2 το sparkylinux έβγαινε σε δεκάδες εκδοχές home, ανάλογα με το desktop περιβάλλον. Στην έκδοση 4.3 φαίνεται να αλλάζει ριζικά πορεία αφού μπορεί κανείς να επιλέξει οποιοδήποτε από τα 20 περιβάλλοντα που υποστηρίζει από την ίδια εκδοχή.
Ωστόσο μπορεί κανείς να κατεβάσει το iso της διανομής με προεγκατεστημένο το desktop περιβάλλον που επιθυμεί ανάμεσα σε: LXDE, MATE, Xfce, KDE, LXQt με τις υπόλοιπες επιλογές awesome, bspwm, Budgie, Cinnamon, Enlightenment, Fluxbox, GNOME Flashback, GNOME Shell, i3, IceWM, JWM, KDE Plasma 5, LXDE, LXQt, MATE, Openbox, Pantheon, Window Maker, Xfce διαθέσιμες μετά την εγκατάσταση της διανομής.

Minimal
Οι εκδοχές MinimalCLI και MinimalGUI κατάλληλες για μια βασική εγκατάσταση του sparky, πάνω στην οποία μπορεί κανείς να εγκαταστήσει εύκολα περιβάλλοντα εργασίας που δεν περιλαμβάνονται στις επιλογές της διανομής. Η εγκατάσταση του Gnome 3 για παράδειγμα έχει αναφερθεί από χρήστες σαν απολύτως επιτυχής.

Special
Στην έκδοση 4.3 βγήκαν σαν special εκδοχές η “Multimedia” με εφαρμογές επεξεργασίας εικόνας-ήχου-συγγραφής HTML κλπ, η “Resque” σε live DVD/USB χωρίς εγκατάσταση με εφαρμογές επίλυσης προβλημάτων συστήματος και η “GameOver” με προεγκατεστημένα παιχνίδια και emulators.

Testing
Στην κατηγορία αυτή κατατάσσονται οι RC εκδόσεις του sparkylinux.

Οι εφαρμογές
Ανάλογα την εκδοχή το sparkylinux έρχεται με μια μεγάλη γκάμα χρήσιμων εφαρμογών out-of-the-box (προεγκατεστημένες). Εκτός από τα παρελκόμενα του εκάστοτε περιβάλλοντος εργασίας (διαχειριστές αρχείων, επεξεργαστής κειμένου, εξομοιωτής τερματικού κλπ) είναι διαθέσιμες όλες οι εφαρμογές που συναντάμε στις δημοφιλείς διανομές όπως το Ubuntu ή το Linux Mint.
Ο βασικός browser της διανομής μέχρι την προηγούμενη έκδοση ήταν ο Iceweasel ενώ στην τελευταία έκδοση 4.3 έχει αντικατασταθεί από τον Firefox. Ο mail client της διανομής είναι ο Icedove με δυνατότητα εγκατάστασης του Thunderbird μέσα από προσαρμοσμένο script.
Η σουίτα Libre Office που έρχεται με τη διανομή, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην έκδοση 5.1.3.1 ενώ υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής ή εγκατάστασης της σουίτας OpenOffice, Caligra, WPSoffice, Abiword ή των συντομεύσεων για την online σουίτα του MSOffice.

[Εικόνα: office.png]

Οι χρήστες debian δε θα συναντήσουν τα γνωστά προβλήματα εγκατάστασης του wine αφού συμπεριλαμβάνεται ενημερωμένο στις τελευταίες εκδόσεις, όπως και η εφαρμογή Playonlinux για όσους θέλουν να τρέχουν εφαρμογές των windows, παιχνίδια κλπ στο linux desktop τους.
Ο media manager της διανομής είναι μέχρι στιγμής o Exaile και το VLC για video player ενώ πιθανολογείται να συμπεριληφθεί και ο Audacious στις επόμενες εκδόσεις αντί του Exaile.
Αλλες βοηθητικές εφαρμογές όπως το GIMP ή το Brasero δε λείπουν από τη διανομή, ενώ στις special εκδοχές όπως η Multimedia θα βρούμε πολλές ακόμα για επεξεργασία εικόνας, βίντεο και ήχου.
Για ευκολία των χρηστών άλλων debian based διανομών, είναι εγκατεστημένος ο διαχειριστής πακέτων Synaptic.

Εργαλεία συστήματος
Εκείνο όμως που κάνει τη διαφορά κι αποτελεί τη “γέφυρα” ανάμεσα στους νέους χρήστες και τις δυνατότητες ενός πανίσχυρου λειτουργικού, είναι τα εργαλεία συστήματος SparkyLinux.

APTUS
Το “Aptus” είναι μια εφαρμογή γραφικού περιβάλλοντος όπου περιλαμβάνονται σύνδεσμοι για τα scripts που απλοποιούν τις διαδικασίες συντήρησης του συστήματος, εγκατάστασης και απεγκατάστασης του πυρήνα και εξειδικευμένων υπηρεσιών.
Στις παρακάτω εικόνες βλέπουμε επιλογές όπως η πλήρης αναβάθμιση, η ασφαλής αναβάθμιση, η εγκατάσταση/απεγκατάσταση του Liquorix kernel, την εγκατάσταση του unstable Sparky kernel, επιλογή ανάμεσα σε υποστήριξη PAE/nonPAE για 32bit συστήματα, εναλλαγή desktop περιβάλλοντος, εξειδικευμένες απεγκαταστάσεις και επιδιορθώσεις πακέτων, καθαρισμού “ορφανών” ή παλαιότερων αρχείων .deb ή όλων, εύκολη διαχείρηση αποθετηρίων και άλλα.
Ολες αυτές οι εργασίες συνήθως εκτελούνται με ένα και μοναδικό κλικ χωρίς να χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία. Αρκεί πάντα να γνωρίζουμε τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε αφού κάποιες σύνθετες λειτουργίες οι οποίες απουσιάζουν εντελώς από τις γραφικές ρυθμίσεις διανομών όπως Ubuntu/Linux Mint, εδώ είναι προσβάσιμες στους χρήστες.

[Εικόνα: aptus1.png]
[Εικόνα: aptus2.png]
[Εικόνα: aptus3.png]
[Εικόνα: aptus4.png]
[Εικόνα: aptus5.png]
[Εικόνα: aptus6.png]
[Εικόνα: aptus7.png]

AptusExtra
Το Aptus Extra περιλαμβάνει προσαρμοσμένα scripts προορισμένα να εγκαθιστούν free/non-free εφαρμογές που συνήθως παρουσιάζουν δυσκολίες σε συστήματα Debian (όπως το Google Earth) ή είναι δυσεύρετες λόγω μη συνέχειας (όπως το True Crypt).

[Εικόνα: aptus_X1.png]

Περιλαμβάνει επίσης εξειδικευμένα εργαλεία sparky όπως το sparky backup, το sparky backup sys (για αναπαραγωγή της διανομής με τις δικές μας προσαρμογές), το Sparky Optical για διαχείρηση οπτικών δίσκων, το sparky compton, το sparky conky και άλλες.

[Εικόνα: conky1.png]

[Εικόνα: conky2.png]

Υποστήριξη ελληνικών
To Sparky Linux υποστηρίζει ελληνικά ατο βαθμό που υποστηρίζονται από το Debian και τα περιβάλλοντα εργασίας. Το ελληνόφωνο interface θα τρέξει απρόσκοπτα σε κάθε περίπτωση ενώ το scrtipt Aptus Locale αναλαμβάνει την εναλλαγή ανάμεσα στις γλώσσες που επιλέγει κάθε στιγμή ο χρήστης για το παραθυρικό του περιβάλλον. Εξυπακούεται ότι εξίσου απλή είναι και η ρύθμιση ελληνικού ή οποιαδήποτε γλώσσας πληκτρολογίου.

Αποθετήρια
Τα αποθετήρια της διανομής είναι τα:
Παράθεση:deb https://sparkylinux.org/repo/ testing main
deb-src https://sparkylinux.org/repo/ testing main
Προσθέτοντάς τα, οι χρήστες της Debian testing θεωρητικά μπορούν να μεταπηδήσουν στη διανομή sparkylinux.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Η συγκεκριμένη μέθοδος απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις και ΔΕΝ έχει εφαρμογή σε ubuntu based διανομές.

Κοινότητα υποστήριξης
Η κοινότητα του Sparky Linux είναι πολύ μικρή και υποστηρίζει μόνο αγγλικά και πολωνικά. Οι developers είναι πάντα παρόντες στο forum της κοινότητας και βοηθούν όσο μπορούν τους χρήστες. Δε μπορεί όμως να συγκριθεί με τις κοινότητες Debian, Ubuntu ή Linux Mint.
Οπως προαναφέρθηκε το SparkyLinux είναι μια “περιθωριακή” διανομή που σίγουρα αξίζει την προσοχή και τη βοήθειά μας.

Για να συνεχιστεί αυτή η αξιόλογη προσπάθεια, αυτή η έφοδος προς το μέλλον χωρίς συμβιβασμούς στη σταθερότητα/λειτουργικότητα, χρειάζεται τόσο τις δωρεές των χρηστών όσο και τη βοήθειά τους σε μεταφράσεις και γενικότερη στήριξη της κοινότητας.

Ελπίζουμε και ευχόμαστε να βρεί την ανταπόκριση που της αξίζει ώστε να συνεχιστεί και στο μέλλον βγαίνοντας από το περιθώριο στο προσκήνιο.

Σύνδεσμοι:
Home page: https://sparkylinux.org/
Screens: https://sparkylinux.org/4-3-minimaliso-screenshots/
Downloads: https://sparkylinux.org/download/
Οδηγίες (wiki): https://sparkylinux.org/wiki/doku.php
Forum Κοινότητας: https://sparkylinux.org/forum/
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#2
ποιο iso κατεβαζουμε για να επιλεξουμε desktop
  Απάντηση
#3
@ vriareos
Προσωπικά επιλέγω το ΜΑΤΕ, αν θέλεις κάτι ακόμα πιο ελαφρύ, μπορείς να επιλέξεις το LXDE.
Οποιαδήποτε εκδοχή κι αν επιλέξεις, εφόσον περιλαμβάνει desktop (δηλαδή όλες εκτός της MinimalCLI) θα σου δώσουν τη δυνατότητα να αλλάξεις περιβάλλον μέσα από το APTus.
Στη MinimalCLI αυτό γίνεται μέσω εντολών.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#4
στο live cd minimalcli, ζηταει ονομα χρηστη και κωδικο, για να κανει login. τι στο διατανο ειναι η μαλακια? εχω δοκιμασει root, live, guest, sparkylinux, tyche (που ειναι η συγκεκριμενη εκδοση), ακομα και να το αφησω κενο απλα πατωντας enter. και για κωδικους εχω δοκιμασει το toor (το αντιστροφο του root που ειναι συνηθως), εχω δοκιμασει με κενο, εχω δοκιμασει με τα κλασσικα 12345, κλπ παπαριτσες, συν ολα τα αποπανω (live, guest, κλπ). δεν πιανει τιποτα απο αυτα. και στη σελιδα δεν αναφερουν τιποτα, πουθενα για ονομα χρηστη και κωδικο στο live cd.

μην με πειτε «κατεβασε καποιο με γραφικο». το ξερω. αλλα δεν θελω να κατεβασω με γραφικο. θελω να κανω την εγκατασταση απο commandline και να βαλω εγω μετα επανω τμηματικα οτι αλλο ειναι. και ενα debian που εχω εντελως γυμνο, ετσι το εκανα. κατεβασα το cd εκανα εγκατασταση απο commandline το αφησα χωρις γραφικο, και μετα περασα το gnomeshell τελειως γυμνο επανω.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#5
@ DarkGoth
Στο wiki του Sparky έχει όλες τις πληροφορίες για την εγκατάσταση όλων των εκδοχών,

Για το Live CLI
username: live
password:

Για πρόσβαση root:
Κώδικας:
sudo su
https://sparkylinux.org/wiki/doku.php/sparky_cli
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#6
για να δουμε, τι ψαρια πιανει? παντως με θυμιζει πολυ το σκεπτικο του lmde. debian προσαρμοσμενο για απλη καθημερινη ευκολη χρηση. αυτο δηλαδη που λεμε «ετοιματζιδικο». αν εχει τη σταθεροτητα του debian, θα ειναι μια χαρα. αν εχει τη σταθεροτητα του lmde... meh!... οχι και οτι καλυτερο θα ελεγα. αλλα το testing δεν ειναι λιγο «επικινδυνο»? το εχω δοκιμασει αρκετα, και ειναι αρκετα ευαισθητο. αν δηλαδη κανεις dist-upgrade ας πουμε, υπαρχει μια αρκετη πιθανοτητα να σε μεινει στον τοπο.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#7
Μια χαρά είναι η διανομή, μάλιστα στις πρώτες εκδόσεις της είχε και κάποια kernel tewaks.
Δεν χρειάζεται πάντως sudo su το σκέτο su κάνει.

Μια άλλη που είχα δει μαζί με αυτήν ήταν και το Semplice με Debian Unstable και Openbox.
Διαφορετικής προσέγγισης βέβαια, μα καλή για low hardware και αν βαριέσαι τα πολλά-πολλά.
https://semplice-linux.sourceforge.net
Ω, ευγενικοί μου άνθρωποι, η ζωή είναι σύντομη. Αν ζούμε, ζούμε για να πατήσουμε πάνω στα κεφάλια των βασιλιάδων.
  Απάντηση
#8
@ DarkGoth
Για το LMDE έχεις δίκιο ότι είναι λίγο παραμελημένη διανομή. Πολύ αραιά updates, παλιότερες εκδόσεις κλπ. Ομως η ιδέα ενός ισχυρού λειτουργικού με εύχρηστο περιβάλλον βρίσκει ικανοποιητική εφαρμογή στο LMDE.
Σε σχέση με το LMDE βρίσκω το sparky πολύ πιο σταθερό, με λιγότερα προβλήματα παρόλο που είναι σε testing.
Αυτό δεν είναι τυχαίο, οι developers δουλεύουν αποκλειστικά πάνω σε μια debian διανομή ενώ ο Clem ρίχνει to μεγαλύτερο βάρος στην ubuntu based.
Κάθε 5-6 μέρες οι developers ανακοινώνουν κάποια εξέλιξη (σήμερα διανέμουν kernel 4.6) ενώ ο LMDE έχει μήνες να ανακοινώσει κάποια ενημέρωση.

Σε γενικές γραμμές, οι developers του sparky μου θυμίζουν το μεράκι του Barry Kauler όταν ξεκινούσε το puppy, ενώ το μεράκι του Clem βγαίνει στην ubuntu based διανομή.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#9
δεν χρησιμοποιησα καθολου sudo su. αρχικα συνδεθηκα κατευθειαν σαν root, εγκατεστησα το sudo, εβαλα τον χρηστη στο sudo με
usermod -G sudo user
και αποκει και μετα χρησιμοποιουσα sudo. γενικα τα πολλα-πολλα δεν τα βαριεμαι. αρκει να εχουν αποτελεσμα.

τωρα, πρωτες εντυπωσεις, περα απο την ακυρη εγκατασταση (εχει μια περιργη «αγαπη» για swap, και μπερδευει καπως το partitioning, εγω αν δεν βαλω γραφικο κατα την εγκατασταση, και το βαλω μετα, δεν ξεκιναει με τιποτα), φαινεται καλο. αρκετα γρηγορο, οχι πιο γρηγορο απο το γυμνο debian, αλλα γρηγοροτερο απο το linux lite. το περιβαλλον του sparkylinuks θυμιζει πολυ material design του android. που ειναι λογικο να επιλεξουν αυτο το γραφικο γιατι εχει κυριαρχησει σαν πιο «μοντερνο και φρεσκο», για να μην «ξενιζει» αφου συγκλινει με τα αλλα λειτουργικα (παντζουρια, ios, android, που χρησιμοποιουν πολυ κοντινο theming στα γραφικα τους), αν και εγω προσωπικα το απεχθανομαι το material design (απο ανοιχτοχρωμα themes με αρεσει μονο το kde oxygen), αλλα φυσικα ειναι η προσωπικη μου αποψη μονο. εχει ηδη εγκατεστημενα το ufw και την pulse console (το 2ο για μενα ηταν μια ευχαριστη λεπτομερεια).

και αν και ακυρο με το θεμα, το linuks lite τελικα το'στειλα. το linux lite για αγνωστο λογο, ακομα και σε μηχανημα με full specs, πηγαινε σχετικα αργα για τα specs του μηχανηματος. οχι το αργα-τα ζωα-μου που να σε σπαει τα νευρα, αλλα ειχε λιγο λαγκαρισμα. δεν ηταν το σπαστικο το παρε-τα-ποδια-σου-επιτελους, αλλα στιγμες-στιγμες το καταλαβαινες.

ενα αλλο στο linux lite, ηταν οτι ειχε «προεγκατεστημενες», τις πηγες για το ρουφιανικο γουγλ κατασκευασμα (τον χρωμιακη), και ειχε αυτον σαν μηρυκαστικο. μπορω βεβαια να το αλλαξω προφανως, αλλα οταν το πρωτο πραγμα που ειδα φατσα-φορα ηταν αυτο, με το πρωτο apt-get update που εκανα, ξενερωσα τελειως... τον χρωμιακη?...

επισης παλι για αγνωστο λογο δεν κρατουσε τις ρυθμισεις του session (αναλυση, theme, κλπ), ενω στην εκκινηση δεν εβγαζε ουτε τον bootloader (grub loading press esc to enter menu, και τα συναφη), ουτε το boot sequence στη συνεχεια. εβγαζε μια ασπριδερη bootsplash screen. η οποια ωραια ηταν, δε λεω, αλλα δεν δινει πληροφοριες αν κατι ψοφησει.
ονομαζομαι DarkGoth, και ειμαι «καλα»( ; )... το OsArena με θεραπευσε... (goth=!ok {equals} EMO)...  Emo
  Απάντηση
#10
Σε virtualbox που δοκίμασα την CLI όλα όπως περίμενα και δεν εγατέστησα desktop. Εκκίνησε επίσης κανονικά.
Το περιβάλλον εγκατάστασης του CLI είναι λίγο retro αλλά έχει κι αυτό την πλάκα του.
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  debian as rolling distro fkoutsopoulos 0 1.209 17.06.2015 23:41
Τελευταία Ανάρτηση: fkoutsopoulos
  Μια ερώτηση για Debian rolling διανομή με φρέσκα πακέτα... Xrhstaras 11 1.294 11.06.2014 21:16
Τελευταία Ανάρτηση: Xrhstaras
  Θέλω να βρω μια καλή debian(?) rolling διανομή , έχω δει την aptosid θα'θελα λί Χρήστος 8 1.400 21.04.2013 11:36
Τελευταία Ανάρτηση: Opanos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)