Σκέψεις σχετικά με την αναγνώριση προσώπων που εισήγαγε το Facebook
#1
[IMG]facebookmoments.jpg[/IMG]

Η επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – πλέον καταγράφουμε πού πηγαίνουμε, τι κάνουμε και τι σκεφτόμαστε σε κοινή θέα – έχει αλλάξει δραστικά τους τρόπους με τους οποίους συνδεόμαστε με τον εαυτό μας και με άλλους.
Εφόσον η διάδοση των social media έχει γίνει αδιάλειπτη και συνήθης, έχουμε και εμείς άθελα μας επιδοθεί σε μια μαζική μετανάστευση στον κυβερνοχώρο [απόσπασμα από το: Κυβερνοάτομα και Δικτυακός Καπιταλισμός].

Αυτό φυσικά είναι και το άλλοθι για πολλά που ακολούθησαν, παρουσιαζόμενα ως ευκολίες και εντελώς άκακα. Ίσως και να ήταν έτσι αν η τεχνολογία δεν αποτελούσε προϊόν ενός συγκεκριμένου πλαισίου, που αναπόφευκτα αντανακλά το πλαίσιο αυτό.

Ο διττός ρόλος της κοινωνικής δικτύωσης.

Η τεχνολογία όπως τη ξέρουμε, αυτό το βιομηχανικό σύστημα ολοκληρωμένων τεχνικών, μηχανημάτων, ανθρώπων και υλικών, δεν είναι ουδέτερο. Είναι ένα συγκεκριμένο εργαλείο, που δημιουργείται κατά τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, που ποτέ δε σκόπευε να υπηρετήσει ή να συμβιβαστεί με τις ανάγκες και τις επιθυμίες μας, αλλά μάλλον να προφυλάξει και να επεκτείνει τον έλεγχο της κυρίαρχης τάξης.
Οι περισσότεροι αναρχικοί αναγνωρίζουν ότι το κράτος, η ιδιωτική ιδιοκτησία, το εμπορευματικό σύστημα, η πατριαρχική οικογένεια και η οργανωμένη θρησκεία είναι οπωσδήποτε εξουσιαστικοί θεσμοί που πρέπει να καταστραφούν προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα κόσμο στον οποίο θα είμαστε όλοι ελεύθεροι να ορίσουμε τις ζωές μας όπως θεωρούμε οι ίδιοι [από το: Mια κριτική ματιά στην τεχνολογία [Η μηχανή του ελέγχου].

Βαδίζοντας τα τελευταία χρόνια της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα η διαφορά στην διάδοση της τεχνολογίας είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ. Η εμφάνιση και υλοποίηση της βιοτεχνολογίας ήρθε όχι μόνο για να τονίσει αυτή την διαφορά, αλλά και για να καθορίσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές.
Ακολουθώντας την μεθοδολογία της σύγχρονης επιστήμης, η οποία τείνει να κατατέμνει τα πάντα στα μικρότερα στοιχεία τους σε μια υποτιθέμενη προσπάθεια να τα «κατανοήσει», η βιοτεχνολογία υποσκάπτει την ανεξαρτησία του ατόμου και την δυνατότητα ελεύθερης αλληλεπίδρασης, ενδυναμώνοντας παράλληλα μια μηχανική θέαση της ζωής και μια εξάρτηση στους «ειδικούς» προκειμένου να συντηρηθεί αυτός ο μηχανισμός.

περισσότερα:
Βιοτεχνολογία και ψηφιοποίηση της ζωής
Η Βιοτεχνολογία ως φορέας εξουσίας και επιβολής
και πιο πολλά, στα άρθρα που έχει φτιάξει η ομάδα του osarena: https://old.osarena.net/tags/biotech

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως μιλάμε καθαρά για τον φασισμό της τεχνολογίας.

Μέσα σε αυτή λοιπόν, την φασιστική, μονοπωλιακή αγορά της τεχνολογίας, ένας από τους πρωταγωνιστές και πυλώνες αυτού μονοπωλίου είναι χωρίς αμφιβολία και το Facebook.

Παρακάμπτοντας σαν συνωμοσιολογικές κάποιες του στυλ: Αν ο Mark Zuckerberg «βουτήξει» όλα τα δεδομένα σας και την κάνει με ελαφρά; λίγο-πολύ δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην γνωρίζει τι ακριβώς εμπορεύεται το facebook. Απλά, προσπαθούμε να μην το σκεφτόμαστε και να ελπίζουμε πως δεν θα γίνουμε θύματα κάποια στιγμή. Και με την ζωή να κυλάει. Και στο facebook.

Όπως γράφει ο John Naughton:

Παράθεση:Υπάρχει ένα γνωμικό που λέει:
"Να προσέχεις τι εύχεσαι. Μπορεί να το βρεις μπροστά σου.
Στην περίπτωση του Διαδικτύου ή -εν πάση περιπτώσει- του world wide web, αυτό ακριβώς συνέβη. Θέλαμε συναρπαστικές υπηρεσίες -email, blogging, κοινωνική δικτύωση (τα περιβόητα socials), υπηρεσίες που φιλοξενούν εικόνες (image hosting).
Που να είναι «δωρεάν». Και μας τις έδωσαν, έτοιμες στο πιάτο. Μόνο που είδαμε το τυράκι, μα την φάκα δεν την προσέξαμε (ή μήπως την είδαμε, αλλά βάλαμε πάνω από όλα την επιθυμία μας; ). Όπως και να έχει, αυτό που πήραμε - και δεν το είχαμε ζητήσει - ήταν η συνεχής και επίμονη παρακολούθηση των όσων κάνουμε online."
Το 2011, ήταν και η χρονιά που το FB έριξε όλα τα προσχήματα, ανασχηματίζοντας την σελίδα του, με το γνωστό πλέον time-line, το εμπλούτισε με νέους αλγορίθμους *επηρεάζοντας ακόμα και αυτό που τέλος-πάντων, ονομάζεται ειδησεογραφία), δίνοντας την απόλυτη δικαίωση στον Όργουελ και φυσικά να ζητάει ακόμα περισσότερα, που λίγα χρόνια θα εξοργιζόμασταν αν μας τα ζητούσε κάποιος τρίτος.

Και φυσικά, όσο αφορά αυτό που ονομάζεται "ελληνικό διαδίκτυο", όλοι ξέρουμε πως τα πάντα αρχίζουν και τελειώνουν σε αυτό, τουλάχιστον για την... mainstream κανονικότητα.

Και με πιο απλά λόγια, κατανοητά ακόμα και για ούγκανα: Facebook sucks: Δέκα λόγοι γι' αυτό.

Εν πάση περιπτώσει, αν όλα αυτά σας προκαλούν αδιαφορία, ίσως θα ήταν καλό να γνωρίζατε: Τι δίνει το Facebook στους τσαίους [αστυνομία].
Θα έλεγα, να κάνετε και μια βόλτα σε αυτό το tag: https://old.osarena.net/tags/facebook

Το Facebook Moments

Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε - για να κάνω πιο κατανοητή την διαφορά του επιπέδου της τεχνολογίας, ανάμεσα στην κοινωνία και σε όσους και όσες, σαν εταιρείες, την ορίζουν και ελέγχουν, που ανάφερα πριν - μα το Facebook (και όχι μόνο), χρησιμοποιεί τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης (που συμπεριλαμβάνει και την βιοτεχνολογία φυσικά).

Επάνω σε αυτό ακριβώς, βασίζεται και το Facebook Moments, μια εφαρμογή του η οποία παρέχει τη δυνατότητα αυτόματης αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες.
Αυτό μάλλον, είναι κάτι που το ξέρουν όλοι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το FB, αφού έχουμε δει εδώ και καιρό, ότι προτείνει να προστεθεί το σχετικό tag με το ονοματεπώνυμο "φίλων μας" εκεί ώστε να ομαδοποιούνται οι φωτογραφίες τους στα άλμπουμ μας.
Κάθε φορά που προσθέτουμε μια ετικέτα (tag) με το ονοματεπώνυμο ενός φίλου, επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο. Το ίδιο κάνουν και οι άλλοι για εμάς και όσο περισσότερο το κάνουν, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι η αναγνώριση.
Δηλαδή, το Facebook μπορεί να σας αναγνωρίσει από μια φωτογραφία.

Η εφαρμογή αυτή είχε γίνει διαθέσιμη το 2015 σε ορισμένες χώρες, ωστόσο η Facebook Inc αναγκάστηκε να την αποσύρει από πολλές από αυτές καθώς είχαν προκύψει θέματα που δεν συμφωνούσαν με τους τοπικούς κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων.
Στην αρχική έκδοση του προγράμματος έμπαιναν αυτόματα ετικέτες με τα ονόματα των χρηστών στις φωτογραφίες, κάτι που ήταν εφικτό μέσω της τεράστιας βάσης δεδομένων της εταιρείας. Ωστόσο πολλές οργανώσεις επιτήρησης προστασίας των δεδομένων στην ΕΕ και τον Καναδά είχαν εκφράσει τις ανησυχίες τους ότι οι πολίτες δεν θα είχαν κανένα τρόπο να εξαιρεθούν από αυτή τη διαδικασία.

Έτσι, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα, η πολυεθνική εταιρεία, αναπροσάρμοσε την εφαρμογή ώστε πλέον να ομαδοποιούνται οι φωτογραφίες στις οποίες εμφανίζονται τα ίδια πρόσωπα αλλά να εξαρτάται από το χρήστη εάν θα βάλει ετικέτες με τα ονόματα σε αυτές ή όχι.

Πως μπορώ να το ελέγξω;

Μέχρι και αυτή την στιγμή (Μάης 16), αυτή η εφαρμογή δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για έλληνες χρήστες, μα μπορείτε να το ελέγξετε από το προφίλ σας:
Χρονολόγιο > Ετικέτες, Δηλαδή εδώ: https://www.facebook.com/settings?tab=timeline

Και επειδή ως γνωστόν, στο Facebbok ανθεί η βλακεία και η μίμηση (ΔΙΑΒΩΣΤΕ!!!!!!ΕΝΑ11!!), μη ξεχνάτε πως με την εγγραφή σας εκεί, έχετε αποδεχτεί και την Πολιτική δεδομένων του.
Αυτό σημαίνει, πως ότι και να δημοσιεύσετε στο προφίλ σας, επιφυλάξεις δικαιωμάτων και άλλα τέτοια χαριτωμένα, είναι απλά κουραφέξαλα.

--------------------------------------------------------------------------------

Αυτά και με παράδειγμα το Facebook που είναι η προσωποποίηση του διαδικτύου για τον μέσο αστό, προκειμένου να κατανοηθεί το πόσο εύκολη είναι η επιτήρηση, σε μια εποχή που αυτή νομιμοποιήθηκε και με την καταστολή και τις αυστηρές νομοθεσίες, μαζί με τους διχασμούς της ανθρώπινης φυλής με έθνη και θρησκείες και με τις όποιες συνέπειες μπορεί να έχει αυτό.
Απλά, σκεφτείτε την χρήση που μπορεί να έχει αυτή η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπων...
Fifght sexism - Hate Fascim
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Σχετικά με τον ιό στο Facebook [10/12/2013] Hellena 3 2.461 11.12.2013 01:11
Τελευταία Ανάρτηση: Ammer
  Δεν θα με βρεις στο Facebook - You won't find me on Facebook Ammer 1 1.330 08.06.2013 19:14
Τελευταία Ανάρτηση: Nikos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)