Το προφίλ του hacker ή μήπως είναι και αλλιώς;
#1
Παράθεση:Το άρθρο δημοσιεύτηκε από τον omicron στις 26/4/02 στη gazette του hack.gr Η ιστοσελίδα αυτή δεν υπάρχει πια.
Πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια αυτοκαθορισμού της hacking σκηνής στον ελλαδικό χώρο, πράγμα που αναπόφευκτα οδηγούσε στον αυτοκαθορισμό του καθενός ξεχωριστά, προκειμένου να καταγραφεί ο "παράξενος ελκυστής" της χαοτικής (υπαρκτής ή ανύπαρκτης-δεν έχει σημασία) hacking σκηνής της χώρας.
Μας δίνει παράλληλα την εικόνα μιας εποχής που είχε υπολογιστή ένας στους 500 και ο hacker ήταν ένα μάλλον... εξωτικό πτηνό, κατα κανόνα αρσενικού γένους.


[Εικόνα: hack_pc.jpg]
Λέγεται και γράφεται παντού σχετικά με το προφίλ του hacker, πως είναι ένας πιτσιρικάς με "άγριες διαθέσεις", αμφισβητίας σίγουρα, πως τρώει πίτσες και χάμπουργκερ και άλλα τέτοια τινά -τα παραλείπω γιατί τα ξέρουμε όλοι- που δημιουργούν μία ισοπεδωτική εικόνα για τα πράγματα. Κλείνω τα αυτιά μου και τα μάτια μου σε αυτές τι περιγραφές γιατί είναι μια καλοστημένη παγίδα.

Δημιουργώντας στην κοινή αντίληψη μια τέτοια εικόνα, το μόνο που πετυχαίνεται είναι να πιστέψει ο κόσμος πως hacker είναι μία συμπαθής μειονότητα που βγάζει τα μάτια της μπροστά στην οθόνη, τρομοκρατώντας το Πεντάγωνο και τις λοιπές Αρχές, και που ακόμα και όταν κάνει "ζημιές" δεν είναι παρά για την πλάκα της. Μμμμμ!

Κανείς δεν αναφέρεται στο γεγονός ότι η κοινωνία του ανθρώπου όπως είναι στημένη σήμερα, δεν μπορεί παρά να στείλει στο περιθώριο τους έξυπνους ανθρώπους, αυτούς που έχουνε ανησυχίες και ψάχνονται και που ο κίνδυνος που διατρέχει το σύστημα από αυτούς είναι μήπως και αποκαλύψουνε τις βρωμιές και την κατωτερότητα όλων αυτών των χλεχλέδων που μας ρουφάνε το αίμα κανονικά και που άμα καταλάβουνε πως έχεις κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες, σου πετάνε μια ταφόπλακα να ησυχάσουν από σένα μια και καλή. Και επί του προκειμένου, σου κολλάνε μια ετικέτα, κολακευτική ή μη, που κατά κάποιον τρόπο απωθεί την ευρεία μάζα, έτσι, για να μη σου μιλάει κανείς και να μη μιλάς σε κανένα.

Δείτε το Matrix πολλές φορές και θα τα δείτε όλα αυτά τα πράγματα τελείως φανερά. Θυμηθείτε τη σκηνή προς το τέλος, όπου ο Μορφέας είναι "δεμένος" και μαστουρωμένος από τις "ενέσεις" που του κάνανε οι "πράκτορες" (του συστήματος) και όπου ο πράκτορας του λέει πόσο πολύ τον σιχαίνεται γιατί "βρωμάει". Στο Matrix, ο φίλος μας ο Neo βρίσκεται συνεχώς σε διλήμματα : μπορώ να φτάσω στη σκαλωσιά ή δεν μπορώ; το μπλέ χάπι ή το κόκκινο; αυτός ο κόσμος ή ο άλλος; είμαι “the One" ή δεν είμαι; Δεν είναι παρά το θεμελιώδες ερώτημα : θέλω να ανήκω στο σύστημα ισοπεδωμένος ή θέλω να είμαι ο εαυτός μου ελεύθερος;

Αυτά τα πράγματα πρέπει να είσαι αρκετά μεγάλος για να τα συνειδητοποιείς ακριβώς όπως είναι και να έχεις φάει πολλά -με συγχωρείτε για την έκφραση- σκατά. Όταν, παρ' όλες τις σπουδές σου, τις προσπαθείς που κάνεις, τον όγκο της δουλειάς σου, βρίσκεσαι μακροχρόνια άνεργος και εκτός κοινωνίας και συνειδητοποιείς πως ο λόγος είναι ότι σε φοβούνται, φοβούνται το πνεύμα, τις ικανότητές σου, τις αγαθές προθέσεις σου, την εξυπνάδα σου. Σίγουρα δεν τους κάνεις γιατί αδυνατείς να είσαι συνεργός τους, να χοροπηδάς στα σκυλάδικά τους, να μοστράρεις το καινούριο σου κινητό και τα ποσά που ξοδεύεις για τη χλιδάτη ζωή σου. Δεν έισαι ούτε αστός ούτε προλετάριος, είσαι ελεύθερος άνθρωπος κι αυτό τους τη σπάει!

Κατ' επάκταση, αν τυχαίνει να ασχολείσαι με τους υπολογιστές, τότε αναπόφευκτα, γίνεσαι hacker, cracker ή οτιδήποτε σχετικό γιατί απλά δεν μπορείς να είσαι ούτε διευθυντής πολυεθνικής, ούτε προγραμματιστής γραβατωμένος.

Τέλος, σχετικά με το φύλο, έχω να πω πως οι γυναίκες μεγαλώνουν από μικρά κοριτσάκια με κούκλες και πλαστικά μπιχλιμπίδια ώστε να αποκλειστούν εκ των προτέρων από τον κόσμο της δημιουργίας, του πνεύματος και της επιστήμης οπότε έχουμε το πρώτο 1-0. Αυτές θα γίνουν οι υπηρέτριες των κουστουμάτων, θα τους φέρνουν τις παντόφλες σαν καλός Αζόρ, θα τους μεγαλώνουν τα παιδάκια τους και θα ντύνονται με το κόκκινο φουστάνι το Σάββατο το βράδυ ως φλογερές Κάρμεν, μην τους πάρουνε και χαμπάρι ότι -πάλι με συγχωρείτε- δεν τους σηκώνεται πλέον! Έτσι, είναι πολύ πιο δύσκολο για τις γυναίκες να μπουν στις τάξεις των hacker γιατί τους έχουν πιπιλίσει το μυαλό από την πολύ παιδική τους ηλικία.

Προτείνω σε όλους όσους διάβασαν το μήνυμα αυτό, να έχουν πολύ το νου τους στο τι γίνεται γύρω. Να μην πιστεύουν τίποτα. Αν το "προφιλ του hacker" πιστεύετε πως σας περιγράφει, ξανασκεφτείτε το. Μπορεί να σας κολακεύει και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο.

Παράθεση:Την εικόνα συμπληρώνει ένας άλλος χρήστης, ο xymox στο άρθρο του με τίτλο "Ξυπνάτε, πεθαίνουμε" (αυτός έφυγε νωρίς).

Πού στο διάολο πηγαίνει αυτό το πράγμα που πάει να μιμηθεί μια ελληνική hacking scene που ποτέ δεν υπήρχε και, έτσι όπως βλέπω τα πράγματα, μάλλον ποτέ δεν θα υπάρξει.
Καταρχήν να πω πως πλέον για μένα έχουν αλλάξει κάπως οι μεταβλητές στο παιχνιδάκι που βλέπω πως δεν ξέρετε να παίζετε. Είμαι επιτέλους μέσα στο πανεπιστήμιο, βλέπω ένα πολυπολιτισμικό τοπίο, η ελευθερία μου έχει διευρυνθεί, έχω απομακρυνθεί από το σπίτι μου. Και έχω δει πώς δουλεύουν άλλοι άνθρωποι. Και εδώ οι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν την αξία της ομαδικής εργασίας.

Δεν έχει σημασία πλέον εδώ σε ενα crew το τι ξέρει ο καθένας. Σημασία έχει το τι μπορεί να κάνει το crew. Μπορεί κάποιος να είναι μέσα σε ένα crew επειδή ξέρει να κάνει ωραία graphics, δεν χαλάει κανέναν, βάζει και αυτός το λιθαράκι του στην προσπάθεια. Έστω και αν δεν είναι το ίδιο με αυτόν που γράφει κώδικα, έστω και αυτός βοηθάει στο να γίνει κάτι όμορφο και καλό. Έτσι δεν χρειάζεται να υπάρχει ένα crew από hardcore unix motherfuckers, απλά χρειάζεται να μπορεί ο καθένας να μπορεί να βοηθάει τον άλλον να καλύψει τα κενά του. Και έτσι με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν όλοι να προοδεύσουν.

Ώρες ώρες αισθάνομαι χαρακτηριστική αηδία για κάποιους που το πάιζουν 1337*. Από την άλλη πλέον αρχίζω να περιορίζω και την συμπάθειά μου προς αυτούς που κλαίνε τη μοίρα τους και αρχίζουν με ατάκες του στυλ "μα καλά, και εσύ δεν ήσουν κάποτε newbie;".

Δεν θέλω να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου σε κάποια κατηγορία hacker/cracker, black or white or even gray hat. Είμαι αυτός που είμαι, αυτή είναι η δύναμή μου. Ο άνθρωπος που κάθεται στην άλλη μεριά της ζεύξης δεν θα μπορέσει ποτέ να με καταλάβει. Αυτή είναι η δυναμή μου. Το χάος της φύσης μου, μου δίνει ενέργεια για να συνεχίζω.
Καταλαβαίνεις πως δεν υπάρχουν αυτόνομα στρατόπεδα, είμαστε όλοι ηθοποιοί σε ένα έργο του οποίου το τέλος το έχουν γράψει άλλοι. Και μέσα σε αυτό το έργο παίζουν πολλοί μεγάλοι παίκτες.

Και είναι αυτοί οι παίκτες οι οποίοι δημιουργούν τους όρους που εμείς χρησιμοποιούμε. Μερικά άτομα (ναι, δυστυχώς δεν θέλω να γίνω προσβλητικός, αλλά είστε μάλλον άτομα περιορισμένων διανοητικών δυνατοτήτων) νομίζουν ότι είναι ένας πόλεμος μεταξύ whitehats και blackhats.

Δεν καταλαβαίνετε ρε παιδιά πως το να μας χωρίζουν σε στρατόπεδα είναι ένας μηχανισμός καταστολής και όχι διάκρισης; Όλοι με το δικό τους τρόπο hackers είναι. Όλοι τους κάνουν κινήσεις για αυτό το οποίο νομίζουν πως είναι το γενικότερο καλό. Μια τέτοια κίνηση σκέφτομαι να αρχίσω όλη την ώρα, αλλά με την απειροελάχιστη απόκριση που βλέπω δεν νομίζω πως καν αξίζει τον κόπο.

ΔΕΝ νομίζω πως οι περισσότεροι από εσάς εκεί έξω ΑΞΙΖΕΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ. Το μόνο που κάνετε είναι να ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΣΤΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΗΝΗ. Λες και υπήρξε ποτέ, ή θα υπάρξει με τα μυαλά που κουβαλάτε.
Ξέρω πως ίσως αυτό το post να το δουν κάποια άτομα τα οποία κάνουν καλές και αξιόλογες προσπάθειες. Αυτά τα άτομα είναι που με νοιάζουν. Βοηθήστε να κάνουμε κάτι καλό. Ξέρω πως έχετε το μυαλό. Πολλοί από εσάς το έχετε. Αυτή όμως είναι η μαλακία του έλληνα. Του λείπει η φιλοσοφία.

ΣΕΒΟΜΑΙ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΟΥ. Και ίσως χαρεί σε αυτά τα άτομα να υπάρξουν και άλλοι που θα την μάθουν. Ξέρω ότι ακούγομαι γενικά μελοδραματικός και αμφισβητίας. αλλά σκεφτήκατε ποτέ πως αυτός ακριβώς είναι ο σκοπός μου; ΘΑΨΤΕ ΤΙΣ ΜΙΖΕΡΕΣ ΣΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ. Ξέρετε ποιοι είστε. Ίσως κι εγώ να είμαι, μόνο που εμένα δεν με νοιάζει. Είμαι στη φάση μου με τους φίλους και τους ανθρώπους που θέλω και αγαπώ.

Χαιρετίσματα λοιπόν και σε αυτούς από το Λονδίνο. Κάποτε θα τα ξαναπούμε, ίσως κάτω από άλλες περιπτώσεις. Ξέρω ότι κάποιος εκεί έξω με αγαπάει. Ίσως να έχετε κι εσείς κάποιον εκεί έξω. Help us keep hope alive.

*(σημείωση δική μου) 1337=leet σε γραφή "leet". Ενα από τα lifestyle της εποχής για τους "elite".
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση
#2
[INDENT]Όταν η κοινωνία χάνει το νόημά της και δεν γνωρίζει που βαδίζει δημιουργεί ανθρώπους που οι υπόλοιποι τα ονομάζουν άτομα του περιθωρίου. Οι υπόλοιποι είναι αυτή η κατηγορία που αποκαλείται ρομποτοποιημένη κοινωνία, δουλειά, σπίτι, φαγητό, τηλεόραση, κλπ. Όταν μια κοινωνία βαδίζει χωρίς προορισμό με γνώμονα μόνο το οικονομικό κέρδος, αυτή η κοινωνία μακροπρόθεσμα είναι καταδικασμένη.
  Απάντηση
#3
Παράθεση:Για να λέμε τα πράγματα με τ'όνομά τους, αυτό που ονομάστηκε "ελληνική hacking scene" δεν ήταν πάντα και τόσο "elite". Σε πολλές περιπτώσεις το hacking εκλαμβανόταν σαν τη δυνατότητα να κάνει κανείς defacement σε ιστοσελίδες που δεν πληρούσαν τις γνωστές προδιαγραφές ασφάλειας ή να παρενοχλεί ανυποψίαστους χρήστες windows 98 στο IRC. Παρόλα αυτά, ορισμένοι έκλειναν τη μύτη, έκαναν "εξίσωση πίεσης" και καταδύονταν "χωρίς προφυλάξεις για την υγεία τους" στα απύθμενα βάθη ενός χαοτικού διαδικτύου, ανασύροντας στην επιφάνεια πολλούς από τους θησαυρούς που απολαμβάνουμε σήμερα.

Από την ίδια ιστοσελίδα, το μακρινό Νοέμβρη του 1999 και το χρήστη Infinite Budha το άρθρο με τίτλο "hacking is a way of life...":

Βαρέθηκα όλα αυτά τα παιδιά που θέλουν να γίνουν hackers χωρίς να ξέρουν ούτε την πραγματική έννοια της λέξης αλλά ούτε και ότι δεν υπάρχει έτοιμη συνταγή επιτυχίας. Το πιο εύκολο πράγμα που μπορεί κάποιος να κάνει σήμερα είναι να επισκεφθεί τα sites τύπου rootshell.com να κατεβάσει ένα exploit να το τρέξει (αν τα καταφέρει), να πάρει root στον server και να αλλάξει την αρχική σελίδα για να δείξει και στους υπολοίπους ότι είναι γνώστης της 3133t γλώσσας. Οι πιο πολλοί από εμάς όπως και εγώ ο ίδιος το έχουμε κάνει αυτό. Τότε σε τι διαφέρουμε από τους κοινούς crackers και θέλουμε να λεγόμαστε hackers;

Η διαφορά είναι ότι μπορέσαμε να ξεπεράσουμε το στάδιο του cracker, ότι καταλάβαμε ότι hacking δεν είναι μια μόδα όπως είναι τώρα για να διαφέρουμε από τους άλλους. Κάτσαμε, διαβάσαμε και συνεχίζουμε να το κάνουμε και μερικοί από εμάς μπορέσαμε να το σπουδάσουμε κιόλας. Δεν έχω μετανιώσει καθόλου για τις ατέλειωτες ώρες που έχω περάσει πάνω από ένα βιβλίο και μπροστά από μια οθόνη. Τουλάχιστον τώρα ξέρω κάνα δυο γλώσσες προγραμματισμού, ξέρω τι σημαίνει computer networks, internet security, telephone technology κτλ. Και για τους έλληνες linux gurus που κραυγάζουν ότι hackers είναι μόνο ο Cox η ο Linus, έχω να τους πω ότι ναι έχουν δίκιο, αλλά δεν είναι μόνο αυτοί. Hackers είναι και ο Horizon, o rfp, o Digit, ο Theo de Raadt, ο Casper Dik, και τόσοι άλλοι ακόμα γνωστοί και άγνωστοι.

Τα παραπάνω μοιάζουν σαν απολογία για κάτι κακό που έχω κάνει. Όχι δεν έχω την ανάγκη να απολογηθώ σε κανένα για τις πράξεις μου και για το ποιος είμαι. Οι φίλοι μου ξέρουν ποιος είμαι και εγώ ξέρω τι έχω επιτύχει μέχρι στιγμής στη ζωή μου. Για το άμα αξίζω τον τίτλο του hacker αρμοδίους κρίνω για να μου τον απονείμουν μόνο τους φίλους μου από την ελληνική hacking σκηνή που ναι υπάρχει και που είμαι περήφανος που είμαι μέλος της τόσα χρόνια. Τους ευχαριστώ επίσης που δεν μου δώσανε τίποτα έτοιμο στο ταψί και αναγκάστηκα να κάτσω να το μάθω μόνος μου.

Για όλους εσάς λοιπόν εκεί έξω που θέλετε να γίνετε hackers σκεφτείτε καλά πρώτα άμα είναι αυτό που πραγματικά θέλετε να κάνετε και όχι μια στιγμιαία πώρωση. Στην τελική όπως οι φίλοι μου με ξέρουν να λέω
hacking is a way of life...
СМЕРТЬ НАСИПЬИКАМ ТРУДЯШИХСЯ
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  hacker λήστεψε $ 31 εκ. από την Κεντρική Τραπεζα της Ρωσίας debianass 7 3.163 04.12.2016 17:21
Τελευταία Ανάρτηση: asinoro
  Με τα μάτια του Hacker! constantinos 0 3.050 24.01.2012 02:11
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)