Κομφουκισμός μια άγνωστη φιλοσοφία διακυβέρνησης στον δυτικό κό
#1
Κομφουκισμός μια άγνωστη φιλοσοφία διακυβέρνησης στον δυτικό κόσμο!

Εισαγωγή
Ο κομφουκισμός είναι η κύρια φιλοσοφία της Κίνας ξεκίνησε από τον Κομφούκιο που έζησε από το 551 έως το 499 π.Χ. Βασικά ο κομφουκισμός καθιερώθηκε από τους μεταγενέστερους του ως το επιστέγασμα των φιλοσοφικών και ηθικών ιστορικών παραδόσεων που έκανε εφαρμογή ο Κομφούκιος από όλη την φιλοσοφική και ηθική πορεία της Κίνας.
Ο Κομφούκιος με τις διδασκαλίες του προσπαθεί να βάλει την ηθική στις δομές του κράτους και των λειτουργών του, από τους υπουργούς μέχρι και τον αυτοκράτορα Ο Κομφούκιος δεν υπήρξε απλά ένας φιλόσοφος, στις μέρες του θήτευσε επιτυχημένα ως δικαστής σε πόλη και υπουργός δικαιοσύνης στο ίδιο κρατίδιο Λου της αυτοκρατορίας. Πάντως η παρακαταθήκη που άφησε για τις επόμενες γενεές είναι χαρακτηριστική, αφού ακολουθεί την Κίνα μέχρι και σήμερα. Στην Κίνα δεν υπήρξε μόνο το εγώ αλλά και το εμείς εφόσον η ηθική, οικογένεια, κοινωνικές σχέσεις και το κράτος-αυτοκρατορία είχαν ιδιαίτερη σημασία.
Οι απόγονοι του Κομφούκιου αριθμούνται ίσως και πάνω από τρία εκατομμύρια και η κυβέρνηση της Κίνας έχει ξεκινήσει επίσημη καταγραφή των απογόνων, είναι το μακροβιότερο γενεαλογικό δένδρο της ανθρώπινης ιστορίας και δείγμα πως τα έθνη σέβονται την ιστορία τους.

Το έργο του
Ο σημαντικός ρόλος του Κομφούκιου είναι η εφαρμογή της λογικής πολιτικής ηθικής στη σωστή διακυβέρνηση διότι είναι ο συνδετικός κρίκος της ειρήνης και ευημερίας σε ένα κράτος. Στον κομφουκισμό το Τάο-Φύση και ο άνθρωπος είναι αλληλένδετα, η φύση καλλιεργεί των άνθρωπο και άνθρωπος την ανθρώπινη φύση του, όταν ο άνθρωπος καλλιεργεί την ανθρώπινη φύση του, καλλιεργεί και την φύση των συγγενών του και των συνανθρώπων του, έτσι όλοι μαζί καλλιεργημένοι ζούνε σε αρμονία με την Φύση.
Η Φύση για του αρχαίους Κινέζους ο Ουρανός και η Γη ήταν πάντα εκεί, ο άνθρωπος οφείλει να την σέβεται και να μαθαίνει από αυτή. Ο Κομφούκιος αυτό κάνει, έχοντας και διδάσκαλο για ένα διάστημα τον Λάο Τσε, αποκομίζει τις πιο σοφές εμπειρίες του Τάο και τις αποτυπώνει με τις δικές του ιδέες στη Κινέζικη κοινωνία μαζί με τις σοφές ιστορικές ανθρώπινες εμπειρίες, ιδίως των προηγούμενων αυτοκρατόρων.
Ο Κομφούκιος έχει ως αρχή Λογική Ηθική Πολιτική.
Η οργάνωση της κοινωνίας είναι το πιο σημαντικό στοιχείο της, όπου τον πιο ουσιαστικό ρόλο τον διαδραματίζει ο ηγέτης αυτοκράτορας, οι υπουργοί του, οι υπάλληλοι του κράτους, οι πολίτες.
Η δομή της συμπεριφοράς του αυτοκράτορα θα αποτυπωθεί τελικά στους πολίτες, έτσι οι πολίτες αντανακλούν με την συμπεριφορά τους τον αυτοκράτορα που τους διοικεί, ο καλός αυτοκράτορας θα έχει καλούς πολίτες, ο κακός κακούς πολίτες ή οι κακοί πολίτες έχουν κακό αυτοκράτορα και οι καλοί πολίτες καλό.
Για να γίνει αυτό κατανοητό διαβάστε πως ο δάσκαλος Τσενγκ που έζησε το 1033-1107 μ.Χ, περιγράφει το νόημα της ΜΕΓΑΛΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ που είναι το βιβλίο το οποίο μεταβιβάστηκε από δάσκαλο σε μαθητή και αποτελεί την πύλη μέσω της οποίας εισέρχονται οι μαθητές στην αρετή και γίνεται κατανοητός ο τρόπος με τον οποίο οι αρχαίοι εκπαιδεύονταν.

Παράθεση:Όλα τα όντα έχουν την ρίζα τους και τα κλαδιά τους. Όλα τα έργα έχουν την αρχή και το τέλος τους. Η γνώση αυτού που είναι πρώτο και εκείνου που είναι τελευταίο, είναι το Τάο της Μεγάλης Μάθησης.
Οι αρχαίοι που ήθελαν να μεταλαμπαδεύσουν τη λαμπρή αρετή σε όλη την αυτοκρατορία, πρώτα αποκαθιστούσαν την τάξη στην πολιτεία τους.
Θέλοντας να αποκαταστήσουν την τάξης στην πολιτεία τους πρώτα τακτοποιούσαν την οικογένειά τους - θέλοντας να τακτοποιήσουν την οικογένειά τους πρώτα καλλιεργούσαν τον εαυτό τους εξαγνίζοντας πρώτα την ψυχή τους - θέλοντας να εξαγνίσουν την ψυχή τους πρώτα προσπαθούσαν να είναι ειλικρινείς με τις σκέψεις τους - θέλοντας να είναι ειλικρινείς με τις σκέψεις τους πρώτα διεύρυναν την γνώση τους, όπου αυτή η διερεύνηση γινόταν με την εξέταση των πραγμάτων και του εαυτού τους.
Αντίστροφα τώρα:
Καθώς εξετάζονταν τα πράγματα η γνώση ολοκληρωνόταν – Καθώς ολοκληρωνόταν η γνώση οι σκέψεις γίνονταν ειλικρινείς – Καθώς οι σκέψεις γίνονταν ειλικρινείς η ψυχή τους εξαγνιζόταν – Καθώς η ψυχή τους εξαγνιζόταν ο εαυτός του καλλιεργείτο – Καθώς ο εαυτός τους καλλιεργείτο η οικογένειά τους τακτοποιόταν - Καθώς η η οικογένειά τους τακτοποιόταν η πολιτεία τους κυβερνιόταν σωστά – όταν η πολιτεία τους κυβερνιόταν σωστά στην αυτοκρατορία επικρατούσε ειρήνη και ευημερία.

Από τον αυτοκράτορα ως τη μάζα του λαού, όλοι πρέπει να θεωρούν την καλλιέργεια του εαυτού σαν τη ρίζα για κάθε τι άλλο. Όταν η ρίζα παραμελείτο, ήταν αδύνατον τα κλαδιά να ευδοκιμήσουν. Αυτό που είχε σπουδαιότητα ποτέ δεν το παρέβλεπαν και εκείνο που ήταν ασήμαντο ποτέ δεν το έπαιρναν στα σοβαρά.
Όπως αντιλαμβάνεστε ανέκαθεν στην Κίνα υπήρξε εφαρμόσιμη σε κάποιο βαθμό μια φιλοσοφία διακυβέρνησης εντελώς άγνωστη για τον δυτικό κόσμο, που είχε ως αρχή το Τάο-Φύση και την Λογική Ηθική Πολιτική.
  Απάντηση
#2
Αποφθέγματα

Τα αποφθέγματα είναι η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση χιλιάδων ετών, είναι διαπιστωμένη εξακριβωμένη γνώση που έχει προκύψει και επαληθευτεί μέσα από την ζωή.

Παράθεση:Σε ένα κράτος τα χρηματικά κέρδη δεν θεωρούνται ευημερία, αλλά η ευημερία έγκειται στην δικαιοσύνη”
Όταν ο αρχηγός του κράτους έχει σαν κύρια ενασχόληση του τα έσοδα, σίγουρα βρίσκεται κάτω από την επιρροή κάποιου μικροπρεπούς ανθρώπου. Μπορεί να νομίζει αυτός ο άνθρωπος ότι είναι καλός, αλλά αν για ένα διάστημα ανατεθεί σε ένα τέτοιο άτομο η διοίκηση μιας πολιτείας ή οικογένειας, ακόμα και εάν τον αντικαταστήσει ένας αγαθός άνθρωπος δεν θα μπορέσει να γιατρέψει το κακό. Αυτό επιβεβαιώνει και πάλι το ρητό:
“Σε ένα κράτος τα χρηματικά κέρδη δεν θεωρούνται ευημερία, αλλά η ευημερία έγκειται στην δικαιοσύνη”
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Μια άγνωστη ιστορία του Σφακιανάκη της ΔΗΕ και του Indymedia Maria Afentouli 0 2.468 18.02.2016 02:26
Τελευταία Ανάρτηση: Maria Afentouli
  1η Δεκεμβρη 1955: Η "άγνωστη" Ρόζα Παρκς σύμβολο ενάντια στον ρατσισ Hellena 0 667 06.12.2013 22:54
Τελευταία Ανάρτηση: Hellena

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)