Ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας [ε
#1
[IMG]sarantaporo.jpg[/IMG]

Το Σαραντάπορο, οι περισσότεροι το γνωρίζουν είτε ως έναν όμορφο ορεινό προορισμό της Βορείου Ελλάδας, είτε από τις ιστορικές αναφορές, για την γνωστή μάχη του Σαρανταπόρου ή μάχη των στενών της Πέτρας η οποία ήταν και πρώτη πολεμική επιχείριση της Ελλάδας στον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.

Ωστόσο οι δεκαετίες περάσανε και οι συνθήκες αλλάξανε, ο πόλεμος είναι κάτι μακρινό, μα το Σαραντάπορο και η γύρω περιοχή εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια (από το 2010) έδωσαν μια άλλη διαφορετική, ας μου επιτραπεί η λέξη, μάχη που όμως δεν έγινε γνωστή από καμία φυλλάδα από κανένα ΜΜΕ.

Ήταν καλοκαίρι του 2010, όταν μια παρέα νέων με καταγωγή από το Σαραντάπορο έκανε μια δυσάρεστη διαπίστωση: οι παρέες του χωριού των παιδικών τους χρόνων είχαν αρχίσει να εξαφανίζονται. Οικογένειες, δουλειές, αλλαγές κατοικίας και έτσι αρκετοί είχαν σταματήσει τις καλοκαιρινές επισκέψεις στο χωριό της καταγωγής τους. Ειρήσθω εν τη παρόδω η παρέα αυτή αποφάσισε να φτιάξει μια ιστοσελίδα με νέα του χωριού, η οποία θα γινόταν το νέο διαδικτυακό σημείο συνάντησης όλων αυτών των ανθρώπων.
Και τότε ήταν που συνειδητοποίησαν ότι το χωριό δεν διέθετε πρόσβαση στο Ιντερνέτ! Πώς θα έβλεπαν την σελίδα τους;
Αυτή ήταν η απαρχή ενός εγχειρήματος που έμελλε να γίνει πολύ σημαντικότερο από την αρχική σύλληψη της ιστοσελίδας του χωριού. Το πρώτο μέλημα της παρέας, η οποία ονομάστηκε sarantaporo.gr, ήταν να ξεκινήσουν να στήνουν την υποδομή για να παρέχουν ασύρματη και δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο για όλους τους κατοίκους του χωριού. Πολλοί από τους κατοίκους προσφέρθηκαν να εγκαταστήσουν τις μικρές ασύρματες συσκευές στις ταράτσες τους και σύντομα στήθηκαν 25 κόμβοι σε διάφορα σημεία του χωριού, οι οποίοι “σερβίρουν” το ασύρματο δίκτυο.

Η λύση ήταν αυτή που έχουμε αναφέρει σε αρκετά άρθρα μας και άκουγε στ' όνομα: Mesh Network. Έτσι, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ελάχιστους πόρους, και με εξοπλισμό που τους παρείχε η ΕΕΛ/ΛΑΚ, μια ομάδα αποφασισμένων φίλων κατάφερε να λύσει το πρόβλημα της περιοχής σχετικά με την πρόσβαση στο διαδίκτυο.

>>> Δείτε περισσότερα:
- Εκεί ψηλά στο Σαραντάπορο υπάρχει ένα wifi που τους ανθρώπους ενώνει
- 23-25 Μαρτίου: Η "Μάχη των Ασύρματων Δικτύων" στο Σαραντάπορο
- Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών [Ντοκιμαντέρ για τα ασύρματα δίκτυα]

- Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Πρόσκληση σε εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ στην Ελασσόνα το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016

Τo Σάββατο 18 Ιουνίου 2016 στις 18:00μμ στην Αίθουσα Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη στην Ελασσόνα θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με προβολή του ντοκιμαντέρ «Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών στην Ελλάδα. Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας».

Στον χώρο της προβολής θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και κειμένων/άρθρων από τη δραστηριότητα της ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr, ενώ στην εκδήλωση θα συμμετέχουν με χαιρετισμό και παρουσιάσεις/εισηγήσεις διάφοροι φορείς και οργανισμοί, συνεργάτες ή εν δυνάμει συνεργάτες της ΑΜΚΕ. Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθησει ανοιχτή συζήτηση με το κοινό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:
 • 18:00 - 18:30: Προσέλευση, εγγραφή, περιήγηση στην έκθεση φωτογραφίας και κειμένων, κοινωνική δικτύωση
 • 18:30 - 18:35: Χαιρετισμός εκπροσώπου Περιφέρειας Θεσσαλίας
 • 18:35 - 18:40: Χαιρετισμός εκπροσώπου Δήμου Ελασσόνας
 • 18:40 - 18:45: Χαιρετισμός προέδρου ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, Παναγιώτης Γούλας
 • 18:45 - 19:00: Παρουσίαση: "ΑΜΚΕ Sarantaporo.gr", Γιώργος Κλεισιάρης
 • 19:00 - 19:15: Παρουσίαση: "ΕΕΛ/ΛΑΚ", Βασίλης Βλάχος
 • 19:15 - 19:30: Παρουσίαση: "NetCommons", Παναγιώτα Μιχολιά, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
 • 19:30 - 19:45: Παρουσίαση: "Αgroknow", Νίκος Μανουσέλης
 • 19:45 - 20:00: Παρουσίαση: "Τεχνολογίες internet of Things για τη σύγχρονη αγροτική παραγωγή", Βασίλης Χρυσός, συνιδρυτής Ex Machina
 • 20:00 - 20:15: Παρουσίαση: "unMonastery: The Implausible Futures of Living Together", Katalin Hausel
 • 20:15 - 20:30: Πρόλογος σκηνοθέτη, Ηλίας Μαρμαράς
 • 20:30 - 21:30: Προβολή του ντοκιμαντέρ “Οικοδομώντας Κοινότητες Κοινών - Ένα ντοκιμαντέρ για τα Δίκτυα στην περιοχή του Σαρανταπόρου”
 • 21:30 - 22:30: Ανοιχτή συζήτηση με το κοινό
Η είσοδος είναι ελεύθερη προς όλους.

Για την καλύτερη όμως διοργάνωση της εκδήλωσης παρακαλούμε όπως επιβεβαιώσετε τη συμμετοχή σας συμπληρώνοντας την φόρμα επικοινωνίας που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

>>> Δηλώστε την συμμετοχή σας στην εκδήλωση
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση


Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)