Η Σουηδική θεωρία της Αγάπης
#1Το ντοκιμαντέρ "The Swedish Theory of Love" (2015, Σουηδία) του σκηνοθέτη Erik Gandini είναι μια καυστικά χιουμοριστική απεικόνιση της θλιβερής πλευράς της ζωής των Σουηδών. Η ερευνητική ματιά του Ιταλό-σουηδού βοηθούμενη από τη γνώση δύο διαφορετικών πολιτισμών μας αποκαλύπτει τις «ρωγμές» και τις «ατέλειες» του σύγχρονου τρόπου ζωής μας.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Όταν φέρνουμε στο μυαλό μας τη Σουηδία συνειρμικά σκεφτόμαστε μια τέλεια οργανωμένη κοινωνία όπου ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες για μια αυτόνομη ζωή. Επίσης όλοι γνωρίζουμε για τις πολλές αυτοκτονίες που συμβαίνουν εκεί. Δύο φαινομενικά αντίθετα μεταξύ τους γεγονότα.

Τον Φεβρουάριο του 1972 μια ομάδα Σουηδών πολιτικών (σοσιαλιστοδημοκράτες) αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα νέο όραμα για το μέλλον. Με την τάση να αμφισβητήσει τις παραδοσιακές δομές της κοινωνίας, σχεδίασε ένα νέο στόχο: Η εικόνα τους ήταν μια κοινωνία με αυτόνομα άτομα. Ένα μανιφέστο γράφτηκε, το οποίο δήλωνε ρητά ότι κανένας πολίτης δεν πρέπει να εξαρτάται από έναν άλλο. Αυτό καθώς και πολιτικές όπως η κατάργηση της κοινής φορολόγησης, του υψηλού επιδόματος ανεργίας, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός συναισθήματος μεγάλης ασφάλειας στη ζωή, μεγάλης ευημερίας και έδωσαν τη δυνατότητα στη γυναίκα να εργαστεί και να κυνηγήσει μια καλοπληρωμένη καριέρα.

Σαράντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία είναι η πιο μοναχική χώρα του κόσμου. Όπως αποδεικνύουν τα διεθνή στατιστικά στοιχεία τόσο από την άποψη των ανθρώπων που ζουν μόνοι τους όπως και των ανθρώπων που πεθαίνουν μόνοι τους. Χρειάζονται να περάσουν εβδομάδες ώστε να μπορέσει να ανακαλυφθεί ότι κάποιος πέθανε από την οσμή. Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται επειδή μέσω των υπολογιστών όλες οι πληρωμές (ρεύμα, νερό, ενοίκιο κοκ) γίνονται αυτόματα δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά μόνο η οσμή για καταλάβουν ότι κάποιος πέθανε…
Όλοι βρίσκουν φυσιολογικό ότι οι ηλικιωμένοι ζούνε μόνοι τους, ότι το να είσαι οικονομικά και αισθηματικά ανεξάρτητος σημαίνει δύναμη ενώ είναι ντροπή να είσαι 20 ή 30 χρονών και να ζεις με τους δικούς σου. Μια χώρα όπου είναι αποδεκτό να ζητάς οικονομική υποστήριξη από το κράτος, αλλά απαράδεκτο να κλάψεις στα χέρια κάποιου.

Οι άνθρωποι που ζουν μόνοι τους έχουν μάθει να είναι ανεξάρτητοι και δε χρειάζεται να ζητούν βοήθεια ή χάρες από άλλους και αυτό οδηγεί με την σειρά του στο μηδενισμό της ανθρώπινης επαφής. Η αποθέωση της ανεξάρτητης ζωής διέλυσε τις παραδοσιακές οικογενειακές δομές οδηγώντας τους γονείς να μη θέλουν τα παιδιά τους μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους ενώ η εικόνα της γιαγιάς που έπλεκε και ταυτόχρονα πάνω από τα γυαλιά της πρόσεχε τους νεαρούς μπόμπιρες χάθηκε ανεπιστρεπτί από το κοινωνικό συλλογικό. Ο μισός πληθυσμός ζει μόνος του σε σπίτια και ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες μέσω τεχνητής γονιμοποίησης αποφεύγοντας έτσι όλα τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν από την καθημερινή τριβή με τους άλλους.

Καλή η αυτονομία αλλά ο κίνδυνός της είναι ότι σε μεγάλες δόσεις μπορεί να σου στερήσει τη δυνατότητα κοινωνικοποίησης. Η θλιβερή ανάπτυξη τραπεζών σπέρματος, οι γειτονιές που μοιάζουν εγκαταλελειμμένες και οι μοναχικοί θάνατοι είναι μια ενοχλητική ματιά σε μια αυτόνομη κοινωνία όπου η μοναδικά αληθινή κοινωνική δραστηριότητα μοιάζει να είναι οι έρευνες για εξαφανισμένους ανθρώπους. Α, και κάτι νεαροί χίπηδες που μαζεύονται στα δάση για να αφεθούν σε συναισθήματα και να αγγίξουν ο ένας τον άλλο. Τα παιδιά πάντα καταλάβαιναν καλύτερα από τους γέρους μέχρι βέβαια και αυτά να απορροφηθούν από το κοινωνικό φαντασιακό.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που έχουν αναλάβει την «κοινωνικοποίηση» κρύβουν άλλους κινδύνους: Όταν κάτι δεν πάει καλά, κάτι αρχίσει να γίνεται πολύ αληθινό ή άβολο έχεις την επιλογή να το κλείσεις. Στην ουσία να ξεφύγεις από το πρόβλημα, μια επιλογή που στην κοινωνικοποιημένη ζωή δεν υπάρχει.

Όσο για τις αυτοκτονίες δεν μπορούμε να ξέρουμε ότι είναι σίγουρα συνδεδεμένες με την απομόνωση και την μοναξιά. Ωστόσο μια ενδιαφέρουσα μελέτη έγινε σε αρρώστους στο τελικό στάδιο: Όταν τους τέθηκε η ερώτηση αν είχαν τη δυνατότητα να γυρίσουν πίσω στο χρόνο τι θα άλλαζαν οι απαντήσεις ήταν ενδεικτικές. Η πιο συχνή ήταν: «Θα ζούσα μια ζωή ανάλογη του ποιος είμαι και όχι σύμφωνα με αυτό που οι άλλοι περιμένουν από εμένα να είμαι». Οι επόμενες δύο πιο συχνές απαντήσεις είναι: «Θα δούλευα λιγότερο» και «θα ξόδευα περισσότερο χρόνο με φίλους και την οικογένεια μου αντί να δουλεύω τόσο πολύ.»

Πώς είναι δυνατόν μια ζωή που χαρακτηρίζεται από τόση μεγάλη ασφάλεια και προστασία να καταλήγει να είναι τόσο ανικανοποίητη; Ο ανορθόδοξος κοινωνιολόγος Zygmunt Bauman μας λέει: «Η ευτυχία δεν είναι μια ζωή που έχει όλα τα προβλήματά της λυμένα, η ευτυχία έρχεται όταν λύνεις προβλήματα.» Ένας «όμορφα τρελός» Σουηδός χειρούργος το αποδεικνύει έμπρακτα με τη ζωή του στην Αιθιοπία. Είδε πως οι άνθρωποι φροντίζουν και νοιάζονται ο ένας για τον άλλο αφού δεν υπάρχει ένα κράτος πρόνοιας στο μοντέλο της Σουηδίας για να νοιαστεί. Είχε να αντιμετωπίσει και να λύσει προβλήματα έλλειψης εξοπλισμού και χαμηλού προϋπολογισμού. Οι ανορθόδοξες λύσεις του έχουν κάνει χαρούμενους τον ίδιο και τους ανθρώπους που καθημερινά σώζει.


Το ντοκιμαντέρ με πικρό χιούμορ και ειρωνεία μας δείχνει πτυχές της ζωής μας που οφείλουμε να σκεφτούμε, να αυτοστοχαστούμε, για τον εαυτό μας. «Ο Εαυτός» είναι η λέξη κλειδί σε όλη την ταινία με την κακή της έννοια (εγωισμός) και με την καλή της (γνώθι εαυτόν). Η αυτονομία στην ετυμολογία της λέξης σημαίνει ότι φτιάχνω εγώ νόμους για τον εαυτό μου. Όμως η σύγχυση είναι μεγάλη: Άλλοι νομίζουν ότι σημαίνει κάνω ό,τι μου καπνίσει και άλλοι απλά παίρνουν τους νόμους των άλλων για δικούς τους.
|
Ένα πραγματικά ποιητικό (με την έννοια της δημιουργίας) και προκλητικό (για την σκέψη) ντοκιμαντέρ.


https://www.stontoixo.com/2016/02/blog-post_1
  Απάντηση
#2
Τώρα πρόσεξα την κατηγορία
Ντοκιμαντέρ - Ταινίες -Μουσική - Βιβλία - Τέχνη

παρακαλώ να μεταφερθεί εκεί.
  Απάντηση
#3
Και που θα το δούμε; Ο σύνδεσμος που έδωσες απλά λέει τα ίδια που διαβάσαμε εδώ. Τίποτα άλλο.
  Απάντηση
#4
Πράος, post: 23413, member: 1459 είπε κι ελάλησε:Και που θα το δούμε; Ο σύνδεσμος που έδωσες απλά λέει τα ίδια που διαβάσαμε εδώ. Τίποτα άλλο.

Sorry, εδώ κάποτε, δεν ισχύει πλέον...

ψάχνω...
  Απάντηση
#5
Εδώ: https://putlocker.is/watch-a-swedish-lov...-putlocker

και εδώ: https://download-videos.net/watch/370203...ry-of-love

Mε λίγο προσοχή αν έχετε windows ή browser χωρίς κάποιο adblock (αν δεν έχετε βάλτε αυτό: https://old.osarena.net/ublock-origin-an...katanalosi )

Ελληνικοί υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

Έχοντας άμεση άποψη για την καθημερινότητα της χώρας, αυτά ισχύουν σε μεγάλο βαθμό, μα δεν είναι έτσι ακριβώς. Το κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν έναν σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά.
Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεράστιες υποδομές και πολλές μάλιστα αυτοματοποιημένες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγα πως αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την παρακαταθήκη και μέρος της σουηδικής κουλτούρας αφού η σκέψη και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται από αυτό που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Στη Στοκχόλμη έχουν κήπους και μελίσσια σε στέγες!

Αν από την Αθήνα ή όποια άλλη πόλη της Ελλάδας, μεταφερθείς στο κέντρο της Στοκχόλμης θα δυσκολευτείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις αφού οι κάτοικοι δεν κινούνται με ΙΧ αλλά με εκπληκτικές αστικές συγκοινωνίες που καίνε και ένα καύσιμο οικολογικό, grön όπως το λένε.
Βέβαια είναι πανάκριβη η συντήρησή τους τα πάρκινγκ και άλλα, μα έχουν φοβερές δημόσιες υποδομές και η κρατική διαχείριση επιτυχημένα με γνώμονα την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κερδοφορία.
Μάλιστα τα ηλεκτρικό οχήματά (πολλά taxi) είναι μια καθημερινότητα.
Και μάλιστα είναι πολύ έντονο το φλερτ στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θα έλεγα είναι "τρόπος ζωής".

Γενικότερα ακόμα και η αστικοποίηση που γίνεται σε πρώην υποβαθμισμένες περιοχές απέχει πολύ από την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σε πολλές δυτικές πόλεις.

Έχουν τεράστιες ταχύτητες στο internet και το χρησιμοποιούν πάρα πολύ και σε γενικές γραμμές η άποψη για τους Έλληνες είναι άσχημη και κάποια σουηδέζικα sites γράφουν όλα αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες για θαύματα, προλήψεις, προσκυνήματα σε οστά και παντόφλες και όλη αυτή την κατάσταση με την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρόλα αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο για δεκαετίες, υψηλές φορολογίες, υποβαθμισμένο περιβάλλον και άλλα που αδυνατούν να τα κατανοήσουν.
Δεν είναι τυχαίο που σε επίπεδο τουρισμού από Σουηδία προς Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και πιστέψτε με, όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να δουν τους "γραφικούς μαυριδερούς κατοίκους" και την κατάπτωση ενός πολιτισμού, ενώ σε τουριστικά sites θα δείτε αναφορές σχετικά με το κακό επίπεδο σε ποιότητα εξυπηρέτησης (κυρίως σε νησιά) και του ζοφερού περιβάλλοντος", ("σκληρό" αποδίδεται στην γλώσσα τους).
Ενώ με έκπληξη έμαθα πως γενικότερα από την Β. Ευρώπη η Ελλάδα αποτελεί και έναν τόπο σεξοτουρισμού!

Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια.
Καλά, τα λεφτά το καταλαβαίνω. Την αγάπη ρε σεις, πως την πήραν;
  Απάντηση
#6
Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια.[/quote]

Μεγάλη κουβέντα αυτή που είπες, μαγική και αληθινή, όμως να αναφέρω και εγώ Εύη, κάποιες εμπειρίες μου από την Στοκχόλμη (κυρίως) γιατί θέλω να προσθέσω στην εικόνα που δίνεις.

Έλληνας φίλος και οικοδεσπότης μου στην Στοκχόλμη (δεύτερης γενιάς) στον ορυμαγδό αποριών που είχα (οδηγόντας) με αποστόμωσε λέγοντας μου ''εάν αυτή την στιγμή χτυπήσουμε έναν πεζό και έναν σκύλο θα μαζευτούν 20 Σουηδοί πάνω από το ζώο, βεβαίως και θα λειτουργήσουν οι σχετικές υπηρεσίες και θα παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες'', το ''may i buy u a cigarette'' το έμαθα εκεί, το να πηγαίνεις σε ένα από τα καλύτερα μαγαζιά της Στοκχόλμης Σάββατο βράδυ και τα WC ήταν ενα inox λούκι περιμετρικά σε όλο τον χώρο όπου κατουράγανε τρώγοντας και πίνοντας ουρλιάζοντας ήταν και για μένα πολιτισμικό σοκ (και δεν ειρωνεύωμε την φράση σου).
Φεύγοντας παρατήρησα σε ένα δρόμο με παλαιά αρχοντικά, όλες τις εισόδους κατουρημένες, μου εξήγησαν ότι είναι μία συνήθεια που κρατάει χρόνια από όσους σχολάνε από τα clubs.
Μετά πήραμε taxi,Volvo, με Cockpit σαν F-16F (Block 60)...

Να διευκρινίσω ότι δεν θα καταλήξω να αναδείξω σε καμμία περίπτωση το μεγαλείο της Ψωροκώσταινας, αναφέρω μόνο εμπειρίες δικές μου και προβληματισμούς.

Θα αναφερθώ και σε ένα απίστευτο περιστατικό, όπου πρωταγωνιστεί στις 12 το πρωί ένα ξεχασμένο στις αποσκευές μου Dimple Blended Scotch Whisky

Συνεχίζεται
  Απάντηση
#7
Evi, post: 23424, member: 1371 είπε κι ελάλησε:Εδώ: https://putlocker.is/watch-a-swedish-lov...-putlocker

και εδώ: https://download-videos.net/watch/370203...ry-of-love

Mε λίγο προσοχή αν έχετε windows ή browser χωρίς κάποιο adblock (αν δεν έχετε βάλτε αυτό: https://old.osarena.net/ublock-origin-an...katanalosi )

Ελληνικοί υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

Έχοντας άμεση άποψη για την καθημερινότητα της χώρας, αυτά ισχύουν σε μεγάλο βαθμό, μα δεν είναι έτσι ακριβώς. Το κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν έναν σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά.
Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεράστιες υποδομές και πολλές μάλιστα αυτοματοποιημένες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγα πως αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την παρακαταθήκη και μέρος της σουηδικής κουλτούρας αφού η σκέψη και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται από αυτό που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Στη Στοκχόλμη έχουν κήπους και μελίσσια σε στέγες!

Αν από την Αθήνα ή όποια άλλη πόλη της Ελλάδας, μεταφερθείς στο κέντρο της Στοκχόλμης θα δυσκολευτείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις αφού οι κάτοικοι δεν κινούνται με ΙΧ αλλά με εκπληκτικές αστικές συγκοινωνίες που καίνε και ένα καύσιμο οικολογικό, grön όπως το λένε.
Βέβαια είναι πανάκριβη η συντήρησή τους τα πάρκινγκ και άλλα, μα έχουν φοβερές δημόσιες υποδομές και η κρατική διαχείριση επιτυχημένα με γνώμονα την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κερδοφορία.
Μάλιστα τα ηλεκτρικό οχήματά (πολλά taxi) είναι μια καθημερινότητα.
Και μάλιστα είναι πολύ έντονο το φλερτ στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θα έλεγα είναι "τρόπος ζωής".

Γενικότερα ακόμα και η αστικοποίηση που γίνεται σε πρώην υποβαθμισμένες περιοχές απέχει πολύ από την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σε πολλές δυτικές πόλεις.

Έχουν τεράστιες ταχύτητες στο internet και το χρησιμοποιούν πάρα πολύ και σε γενικές γραμμές η άποψη για τους Έλληνες είναι άσχημη και κάποια σουηδέζικα sites γράφουν όλα αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες για θαύματα, προλήψεις, προσκυνήματα σε οστά και παντόφλες και όλη αυτή την κατάσταση με την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρόλα αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο για δεκαετίες, υψηλές φορολογίες, υποβαθμισμένο περιβάλλον και άλλα που αδυνατούν να τα κατανοήσουν.
Δεν είναι τυχαίο που σε επίπεδο τουρισμού από Σουηδία προς Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και πιστέψτε με, όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να δουν τους "γραφικούς μαυριδερούς κατοίκους" και την κατάπτωση ενός πολιτισμού, ενώ σε τουριστικά sites θα δείτε αναφορές σχετικά με το κακό επίπεδο σε ποιότητα εξυπηρέτησης (κυρίως σε νησιά) και του ζοφερού περιβάλλοντος", ("σκληρό" αποδίδεται στην γλώσσα τους).
Ενώ με έκπληξη έμαθα πως γενικότερα από την Β. Ευρώπη η Ελλάδα αποτελεί και έναν τόπο σεξοτουρισμού!
Εύη ευχαριστώ για τα λινκς, όμως στο κείμενο σου έχω υπογραμμίσει εν είδει περίληψης τα κύρια (κατά την άποψη μου) σημεία θέλοντας να τα αντιπαραβάλω με την πρόταση ''Σαράντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία είναι η πιο μοναχική χώρα του κόσμου.'' και μην ξεχνάς πως (σωστά) καταλήγεις ''
Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια''.


Έχω επίσης να σας πω και εγώ για την Σουηδία και δεν θα είναι για υποδομές/μέταλλα και μηχανές κάθε μορφής.
Το να κινείσαι στην Στοκχόλμη ανάμεσα στον κόσμο δεν διαφέρει κυριολεκτικά από τα πλάνα στο matrix, η καθημερινότητα εκεί είναι σκληρή, μεταλλική, ανέκφραστη.
Στην Σουηδία το ψυγείο σε κάθε σπίτι είναι αυστηρά οριοθετημένο, τα ράφια που σου ανήκουν είναι συγκεκριμένα και εάν δεν έχουν γάλα για τον καφέ σου το πρωί δεν μπορείς να απλώσεις το χέρι και να πάρεις αυτό που βλέπεις στο ''άλλο'' ράφι, θα περιμένεις να ξυπνήσει ο ιδιοκτήτης του (πατέρας/μητέρα/αδελφή) για να το δανειστείς διευκρινίζοντας πότε θα το αντικαταστήσεις, χωρίς να αποκλείεται και ένα ξερό ''οχι''.

Εάν ξεμείνεις και ''καίγεσαι'' για ένα τσιγάρο (για να αγοράσεις θα χρειαστεί να πάρεις αεροπλάνο/καράβι/taxi) μην κάνεις το λάθος να το ζητήσεις από τον Σουηδό κολλητό σου, ο σωστός κώδικας είναι ''may i buy u a cigarette''
Στο καλύτερο (τότε) club της Στοκχόλμης στο WC με περίμενε και μένα ένα πολιτισμικό σοκ (και δεν ειρωνεύομαι την Εύη) ένα inox λούκι περιμετρικά όπου κατουράγανε/πίνανε/τρώγανε/ουρλιάζανε εκτός εαυτού οι καθόλα ανέκφραστοι (6 ημέρες την εβδομάδα) Σουηδοί, με τις κλειστές τουαλέτες να έχουν άλλη χρήση και να ανοίγουν σπάνια.

Όπως επίσης κατουράγανε και όλες τις εξώπορτες που βρίσκανε στο δρόμο φεύγοντας από τα μαγαζιά , ''έχει καταντήσει έθιμο κάθε Σάββατο βράδυ'' μου είπε ο Ελληνικής καταγωγής οικοδεσπότης μου, κατεβαίνοντας από το λερωμένο φαρδύ πεζοδρόμιο για να περπατήσουμε μέχρι την πιάτσα taxi, κοίταξα ξανά για συγκρατήσω την εικόνα, ένας δρόμος με αρχοντικά και τα ρυάκια στις πόρτες...

Πήραμε ένα taxi Volvo με cockpit λες και ήταν από F16/Block60 και σε όλη την διαδρομή ο πιλότος δεν είπε κουβέντα, μόνο ανέπνεε (αυτό να χρεωθεί στα +)...

Στην ιστορία μου υπάρχει και original Σουηδική οικογένεια και Ελληνική ''δεύτερης γενιάς'' που την χρησιμοποίησα για να πάρω απαντήσεις σε πολλές απορίες μου, τεσπα βρέθηκα σε ένα εξοχικό 1 ώρα από την Uppsala σε ένα απίστευτο τοπίο με δάση, φάρμες/ιπποφορβία, χωριουδάκια όπου πρέπει όλα νατασκουπίζανεμεηλεκτρική σκούπα, με πινακίδες παντού ''προσοχή στα ελάφια/αρκούδες κοκ, μην τα πατήσεις δλδ'' σε ένα εξοχικό ξύλινο, λέω, δίπλα σε μια λίμνη που δεν φαινόταν από τα πουλιά που επέπλεαν όπου εκεί είδα έξω από το παράθυρό μου ελάφι, το οποίο και ακολούθησα στο μονοπάτι για 5', όπως στην διαφήμιση, ο πιτσιρικάς στο νοσοκομείο που βλέπει το άλογο.
Αύγουστος μήνας, η Σουηδοί μου έχουν σκορπίσει παντού στο κτήμα και ασχολούνται με διάφορα και εγώ ήταν τότε που θυμήθηκα το δώρο!
Ναι, είχα πάρει δώρο από τα ντιουτιφρι, ένα Dimple blended whisky και είχα ξεχάσει να το εμφανίσω.
Το εμφάνισα ντροπιασμένος για την καθυστέρηση, κάτι είπανε και εξαφανισθήκανε, έκανα τον γύρο του σπιτιού με τα χέρια στις τσέπες, κανείς!

Συνεχίζεται...
  Απάντηση
#8
Evi, post: 23424, member: 1371 είπε κι ελάλησε:Εδώ: https://putlocker.is/watch-a-swedish-lov...-putlocker

και εδώ: https://download-videos.net/watch/370203...ry-of-love

Mε λίγο προσοχή αν έχετε windows ή browser χωρίς κάποιο adblock (αν δεν έχετε βάλτε αυτό: https://old.osarena.net/ublock-origin-an...katanalosi )

Ελληνικοί υπότιτλοι δεν υπάρχουν.

Έχοντας άμεση άποψη για την καθημερινότητα της χώρας, αυτά ισχύουν σε μεγάλο βαθμό, μα δεν είναι έτσι ακριβώς. Το κλίμα και οι μεγάλες αποστάσεις έπαιξαν έναν σημαντικό παράγοντα σε όλα αυτά.
Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεράστιες υποδομές και πολλές μάλιστα αυτοματοποιημένες για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δεν θα ήταν υπερβολή να έλεγα πως αυτό αποτελεί κατά κάποιον τρόπο την παρακαταθήκη και μέρος της σουηδικής κουλτούρας αφού η σκέψη και ο τρόπος ζωής τους περιστρέφεται από αυτό που θα παραδώσουν στις επόμενες γενιές.
Στη Στοκχόλμη έχουν κήπους και μελίσσια σε στέγες!

Αν από την Αθήνα ή όποια άλλη πόλη της Ελλάδας, μεταφερθείς στο κέντρο της Στοκχόλμης θα δυσκολευτείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις αφού οι κάτοικοι δεν κινούνται με ΙΧ αλλά με εκπληκτικές αστικές συγκοινωνίες που καίνε και ένα καύσιμο οικολογικό, grön όπως το λένε.
Βέβαια είναι πανάκριβη η συντήρησή τους τα πάρκινγκ και άλλα, μα έχουν φοβερές δημόσιες υποδομές και η κρατική διαχείριση επιτυχημένα με γνώμονα την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κερδοφορία.
Μάλιστα τα ηλεκτρικό οχήματά (πολλά taxi) είναι μια καθημερινότητα.
Και μάλιστα είναι πολύ έντονο το φλερτ στις δημόσιες συγκοινωνίες. Θα έλεγα είναι "τρόπος ζωής".

Γενικότερα ακόμα και η αστικοποίηση που γίνεται σε πρώην υποβαθμισμένες περιοχές απέχει πολύ από την έννοια που έχουμε στο μυαλό μας σε πολλές δυτικές πόλεις.

Έχουν τεράστιες ταχύτητες στο internet και το χρησιμοποιούν πάρα πολύ και σε γενικές γραμμές η άποψη για τους Έλληνες είναι άσχημη και κάποια σουηδέζικα sites γράφουν όλα αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες για θαύματα, προλήψεις, προσκυνήματα σε οστά και παντόφλες και όλη αυτή την κατάσταση με την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρόλα αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο για δεκαετίες, υψηλές φορολογίες, υποβαθμισμένο περιβάλλον και άλλα που αδυνατούν να τα κατανοήσουν.
Δεν είναι τυχαίο που σε επίπεδο τουρισμού από Σουηδία προς Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και πιστέψτε με, όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να δουν τους "γραφικούς μαυριδερούς κατοίκους" και την κατάπτωση ενός πολιτισμού, ενώ σε τουριστικά sites θα δείτε αναφορές σχετικά με το κακό επίπεδο σε ποιότητα εξυπηρέτησης (κυρίως σε νησιά) και του ζοφερού περιβάλλοντος", ("σκληρό" αποδίδεται στην γλώσσα τους).
Ενώ με έκπληξη έμαθα πως γενικότερα από την Β. Ευρώπη η Ελλάδα αποτελεί και έναν τόπο σεξοτουρισμού!
Εύη ευχαριστώ για τα λινκς, όμως στο κείμενο σου έχω επισημάνει εν είδει περίληψης τα κύρια (κατά την άποψη μου) σημεία του θέλοντας να τα αντιπαραβάλω με το θέμα του θρεντ ''Σαράντα χρόνια αργότερα, η Σουηδία είναι η πιο μοναχική χώρα του κόσμου.'' και μην ξεχνάς πως (σωστά) καταλήγεις ''
Το πολιτισμικό σοκ που παθαίνω επανερχόμενη εδώ είναι μεγάλο, μα τελικά το πιο ισχυρό είναι οι άνθρωποι που αγαπάς και τα παιδικά σου χρόνια''.


Έχω επίσης να σας πω και εγώ για την Σουηδία και δεν θα είναι για υποδομές/μέταλλα και μηχανές κάθε μορφής.
Το να κινείσαι στην Στοκχόλμη ανάμεσα στον κόσμο δεν διαφέρει κυριολεκτικά από τα πλάνα στο matrix, η καθημερινότητα εκεί είναι σκληρή, μεταλλική, ανέκφραστη.
Στην Σουηδία το ψυγείο σε κάθε σπίτι είναι αυστηρά οριοθετημένο, τα ράφια που σου ανήκουν είναι συγκεκριμένα και εάν δεν έχουν γάλα για τον καφέ σου το πρωί δεν μπορείς να απλώσεις το χέρι και να πάρεις αυτό που βλέπεις στο ''άλλο'' ράφι, θα περιμένεις να ξυπνήσει ο ιδιοκτήτης του (πατέρας/μητέρα/αδελφή) για να το δανειστείς διευκρινίζοντας πότε θα το αντικαταστήσεις, χωρίς να αποκλείεται και ένα ξερό ''οχι''.

Εάν ξεμείνεις και ''καίγεσαι'' για ένα τσιγάρο (για να αγοράσεις θα χρειαστεί να πάρεις αεροπλάνο/καράβι/taxi) μην κάνεις το λάθος να το ζητήσεις από τον Σουηδό κολλητό σου, ο σωστός κώδικας είναι ''may i buy u a cigarette''
Στο καλύτερο (τότε) club της Στοκχόλμης στο WC με περίμενε και μένα ένα πολιτισμικό σοκ (και δεν ειρωνεύομαι την Εύη) ένα inox λούκι περιμετρικά όπου (το αδιαχώρητο) κατουράγανε/πίνανε/τρώγανε/ουρλιάζανε εκτός εαυτού οι καθόλα ανέκφραστοι (5 ημέρες την εβδομάδα) Σουηδοί, με τις κλειστές τουαλέτες να έχουν άλλη χρήση και να ανοίγουν σπάνια.

Όπως επίσης κατουράγανε και όλες τις εξώπορτες που βρίσκανε στο δρόμο φεύγοντας από τα μαγαζιά , ''έχει καταντήσει έθιμο κάθε Σάββατο βράδυ'' μου είπε ο Ελληνικής καταγωγής οικοδεσπότης μου, κατεβαίνοντας από το λερωμένο φαρδύ πεζοδρόμιο για να περπατήσουμε μέχρι την πιάτσα taxi, κοίταξα ξανά για συγκρατήσω την εικόνα, ένας δρόμος με αρχοντικά και τα ρυάκια στις πόρτες...

Πήραμε ένα taxi Volvo με cockpit λες και ήταν από F16/Block60 και σε όλη την διαδρομή ο πιλότος δεν είπε κουβέντα, μόνο ανέπνεε (αυτό να χρεωθεί στα +)...

Στην ιστορία μου υπάρχει και original Σουηδική οικογένεια και Ελληνική ''δεύτερης γενιάς'' που την χρησιμοποίησα για να πάρω απαντήσεις σε πολλές απορίες μου, τεσπα βρέθηκα σε ένα εξοχικό 1 ώρα από την Uppsala σε ένα απίστευτο τοπίο με δάση, φάρμες/ιπποφορβία, χωριουδάκια όπου πρέπει όλα νατασκουπίζανεμεηλεκτρική σκούπα, με πινακίδες παντού ''προσοχή στα ελάφια/αρκούδες κοκ'' σε ένα εξοχικό ξύλινο, λέω, δίπλα σε μια λίμνη που δεν φαινόταν από τα πουλιά που επέπλεαν όπου εκεί είδα έξω από το παράθυρό μου ελάφι, το οποίο και ακολούθησα στο μονοπάτι για 5', όπως στην διαφήμιση, ο πιτσιρικάς στο νοσοκομείο που βλέπει το άλογο.
Αύγουστος μήνας, η Σουηδοί μου έχουν σκορπίσει παντού στο κτήμα και ασχολούνται με διάφορα και εγώ ήταν τότε που θυμήθηκα το δώρο!
Ναι, είχα πάρει δώρο από τα ντιουτιφρι, ένα Dimple blended whisky και είχα ξεχάσει να το εμφανίσω.
Το εμφάνισα ντροπιασμένος για την καθυστέρηση, κάτι είπανε και εξαφανισθήκανε, έκανα τον γύρο του σπιτιού με τα χέρια στις τσέπες, κανείς!

Συνεχίζεται...
  Απάντηση
#9
Έχω μερικές ερωτήσεις

Τι στάση κράτησε η Σουηδία στον β παγκόσμιο πόλεμο;


Evi, post: 23424, member: 1371 είπε κι ελάλησε:η άποψη για τους Έλληνες είναι άσχημη και κάποια σουηδέζικα sites γράφουν όλα αυτά που πιστεύουν πολλοί Έλληνες για θαύματα, προλήψεις, προσκυνήματα σε οστά και παντόφλες και όλη αυτή την κατάσταση με την διεφθαρμένη πολιτική σκηνή που παρόλα αυτό παίζει κυρίαρχο ρόλο για δεκαετίες, υψηλές φορολογίες, υποβαθμισμένο περιβάλλον και άλλα που αδυνατούν να τα κατανοήσουν.
Δεν είναι τυχαίο που σε επίπεδο τουρισμού από Σουηδία προς Ελλάδα είναι πολύ χαμηλός και πιστέψτε με, όσοι έρχονται είναι πιο πολύ για να δουν τους "γραφικούς μαυριδερούς κατοίκους" και την κατάπτωση ενός πολιτισμού, ενώ σε τουριστικά sites θα δείτε αναφορές σχετικά με το κακό επίπεδο σε ποιότητα εξυπηρέτησης (κυρίως σε νησιά) και του ζοφερού περιβάλλοντος", ("σκληρό" αποδίδεται στην γλώσσα τους).
Ενώ με έκπληξη έμαθα πως γενικότερα από την Β. Ευρώπη η Ελλάδα αποτελεί και έναν τόπο σεξοτουρισμού!

.


Ευούλα μου δεν πάνε να γαμηθούνε; Αυτό τι σημαίνει δηλαδή; ότι πρέπει να το δεχτούμε; Είναι οι έγκυροι δηλαδή αυτοί
κι αυτό που λένε για μας ισχύει; Αυτοί που έκαναν υποχρεωτικές στειρώσεις;
Δεν είναι μια μορφή ρατσισμού να τσουβαλιάζεις έναν ολόκληρο λαό; και ξέρεις για ποιον λαό μιλάμε; Αυτόν που από καταβολής κράτους τον ήθελαν υπό τον έλεγχό τους οι Άγγλοι. Που μέχρι τότε δεν είχε παιδεία παρά σκλαβιά.
Αυτός όμως ο λαός έσωσε κάποιους εβραίους κρύβοντάς τους στα σπίτια. Οι Σουηδοί πόσους έσωσαν;

Είπες και κάτι άλλο όμως

Παράθεση:Βέβαια είναι πανάκριβη η συντήρησή τους τα πάρκινγκ και άλλα, μα έχουν φοβερές δημόσιες υποδομές και η κρατική διαχείριση επιτυχημένα με γνώμονα την υποδειγματική εξυπηρέτηση των πολιτών και στην κερδοφορία.

Είναι καλό να έχουμε ένα σωστό κράτος; Υπάρχει τέτοιο κράτος; Αν ναι οφείλουμε να είμαστε σωστοί με τους φόρους μας και γενικά τις υποχρεώσεις μας; :rolleyes:

Τα υπόλοιπα τα λέει ο Speaky και ειλικρινά τα βλέπω με ικανοποίηση μπροστά στη σύγκριση που αποπειράθηκες και τον αφορισμό σου.

Εμείς πάντως δεν αυτοκτονούμε κι ας είμαστε βαλκάνιοι και ζώα όπως μας βλέπουν οι πολιτισμένοι κατουρητές σπιτιών

Τέλος αφού δεν υπάρχουν ελληνικοί υπότιτλοι ας πάει να γαμηθεί και το ντοκυμανταίρ. Στα παπάρια μας να ξέρουμε και για τη Σουηδία στην τελική. Τα ζόμπι! Που άμα κλαίει έξνα μωρό σου φέρνουν τους μπάτσους κι άμα επιμένει σε μια μαλακία το μωρό δεν μπορείς να του επιβάλεις αυτό που θέλεις ως γονέας και άρα υπεύθυνος του σπιτιού γιατί θα κατηγορηθείς για κακοποίηση. Διάβαζα σχετικό άρθρο όπου παιδιά έχουν μαλακισμένες συμπεριφορές και δεν μπορείς να τα τραβήξεις από το χέρι, να αφήσουν κάτω ένα αντικείμενο πχ.

πάρε και μερικές άλλες απόψεις.

https://athens.indymedia.org/post/1332385/
  Απάντηση
#10
@ Πράε, μάλλον κάτι δεν κατάλαβες. Δεν εχω ούτε δικό μου κανάλι στη Σουηδία, ούτε είμαι δημιουργός ειδήσεων.
Λέω πως μα βάση τα κυρίαρχα κοινωνικά γνωρίσματα του πληθυσμού της κάθε χώρας, η άποψη που επικρατεί για την Ελλάδα της κρίσης είναι κυρίως αυτή. Και δε νομίζω να υπάρχει κάποια πλανητική συνωμοσία για αυτό.

Εσύ (μη το πάρεις προσωπικά) σαν γνήσιος Έλληνας μπορεί να θεωρείς σωστό με τα ελληνικά πρότυπα, να την κάνεις σε κάποιον για να του "φας" την θέση σε κάποια ουρά πχ. Να χτυπήσεις και να κλωτσήσεις για να μπεις στο Μετρό.
Το nummerclap στην Σουηδία όχι μόνο είναι σεβαστό αλλά δεν υπάρχει ούτε καν δυσανασχέτηση, αντίθετα ο σεβασμός είναι κάτι δεδομένο.

Τα δε δημόσια έγγραφα είναι κοινά και προσβάσιμα από κάθε πολίτη, ενώ σαν γενική αντίληψη είναι πολύ ισχυρό το αίσθημα της ιδιωτικότητας.

Εμένα ένα από αυτά που μου έκαναν εντύπωση στην Σουηδία στις αρχές ήταν ταν βγήκα παραεξω και είδα όλα αυτό τα λιβάδια και το πράσινο που έδειχναν σαν μια έκταση. Η αλήθεια όμως ήταν πως επρόκειτο για ξεχωριστές ιδιοκτησίες, μα δεν υπήρχαν σύρματα. Μπορεί δηλαδή ο καθένας να πάει να κάνει βόλτα η εκδρομή σε αυτά.

Θα μπορούσα να έλεγα πολλά από όσα εχω βιώσει, γιατί τέτοια είναι.
Δεν δημιούργησα εγώ το σουηδικό μοντέλο, ούτε είμαι υπεύθυνη αν κάποιος Έλληνας νοιώθει πως λέγοντας αυτά, θίγω αυτόν ή την Ελλάδα (μη το πάρεις προσωπικά επαναλαμβάνω). Πρόβλημά του και δεν με αφορά φυσικά.
Είναι η πραγματικότητα, όπως επίσης ει ναι ο σεβασμός, η ισότητα και το αίσθημα δικαιοσύνης.
Καλά, τα λεφτά το καταλαβαίνω. Την αγάπη ρε σεις, πως την πήραν;
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Athene's : Η Θεωρία των Πάντων (Ντοκιμαντερ) nmblack 0 905 07.11.2013 21:04
Τελευταία Ανάρτηση: nmblack

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)