Οι Ακτιβιστές του Ψηφιακού κόσμου· έρευνα για το Internet και τον Ακτ
#1
[IMG]bookactivists.png[/IMG]

Τι είναι τελικά οι ακτιβιστές του ψηφιακού κόσμου; Επαναστάτες του καναπέ ή ενεργοί πολίτες; Αρκεί μια ομάδα σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης να βγάλει έξω στους δρόμους και τις πλατείες χιλιάδες ανθρώπους;

Από την πλατεία Ταχρίρ έως το Σίντι Μπουζίντ, από την Δαμασκό μέχρι την Τεχεράνη και το Λονδίνο και από την πλατεία Συντάγματος μέχρι την Πουέρτα Ντελ Σολ και την Γουόλ Στρητ, οι πολίτες του παγκόσμιου χωριού διεκδικούν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, κοινωνικές και πολιτικές ελευθερίες, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα.

Το βιβλίο γράφτηκε στην καρδιά της οικονομικής κρίσης και της Αραβικής άνοιξης. Μαζί με τα μοναρχικά καθεστώτα του αραβικού κόσμου κατέρρεαν και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Τότε, που μια νέα δημοσιογραφία, η δημοσιογραφία των πολιτών, έκανε την εμφάνισή της. Ένα smartphone, μια σύνδεση στο διαδίκτυο, ένα tweet ή ένα μήνυμα στον ηλεκτρονικό τοίχο, είναι αρκετά για να διαδώσουν την πληροφορία. Κάπως έτσι εντοπίστηκαν και οι αστυνομικοί που δολοφόνησαν εν ψυχρώ τον Ίαν Τόμλισον, αυτόν τον άτυχο εφημεριδοπώλη από το ανατολικό Λονδίνο.


Το βιβλίο αφηγείται με μυθιστορηματικό τρόπο τις ζωές ανθρώπων που αντιστάθηκαν και έγιναν σύμβολα σε ηλεκτρονικούς τοίχους και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τραγική ειρωνεία: οι περισσότεροι από αυτούς βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από την ανεξέλεγκτη στρατιωτική και αστυνομική βία.

Ο αναγνώστης θα «συναντήσει» την Νεντά στην Τεχεράνη εκείνο το ζεστό πρωινό του Ιουνίου, ένα πρωινό που έμελλε να είναι και το τελευταίο της, θα περιπλανηθεί στα στέκια του Ταρέκ Μπουαζίζι, του ανθρώπου που άναψε το σπίρτο των αραβικών επαναστάσεων, θα μπει στο σπίτι του Χαμζά, ενός αγοριού που θανατώθηκε με φριχτά βασανιστήρια στηΝ Δαμασκό, θα συνομιλήσει με τον Τζόντι, έναν τετραπληγικό αλλά μαχητικό ακτιβιστή του Λονδίνου, θα γνωρίσει την Αΐσα, την Εμάν, τον Καλέντ και την Μανάλ… Αλλά δεν είναι οι μόνοι…

«Η πλατεία ήταν γεμάτη» τραγουδούσαν οι φοιτητές τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια. Τότε που τα flash-mobs, αυτές οι απολίτικες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης ενάντια στον κομφορμισμό των μαζών ήταν εντελώς άγνωστες. Τότε που εκτός από τις συλλογικότητες, υπήρχαν και παρέες· τότε που το πιο γνωστό κίνημα ήταν αυτό στο Γουδή και όχι το «κίνημα της πατάτας».

«Οι Ακτιβιστές του Ψηφιακού Κόσμου»: Μια μεγάλη δημοσιογραφική έρευνα για το ιντερνέτ και τον ακτιβισμό, ένα συναρπαστικό βιβλίο με πραγματικές ιστορίες και πραγματικούς ήρωες.

Απόσπασμα από το κείμενο στο οπισθόφυλλο της έκδοσης

Στον πειραματικό κόσμο του Cern τρισεκατομμύρια πρωτονίων περνούν από το δακτυλίδι του επιταχυντή, πραγματοποιώντας εξακόσιες συγκρούσεις το δευτερόλεπτο. Στον πραγματικό κόσμο, όμως, αρκούν μερικές χιλιάδες ή και εκατομμύρια «like» του εικονικού κόσμου για να προκαλέσουν κοινωνικές και πολιτικές συγκρούσεις; Μάλλον όχι.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όσο εύκολα διαχέουν την είδηση, τόσο εύκολα και την παραμορφώνουν. Σ` έναν ηλεκτρονικό τοίχο χωράνε τα πάντα. Η ελευθερία, η προπαγάνδα, η ελπίδα, ο φόβος. Ο ηλεκτρονικός τοίχος δεν βάφεται ούτε με μπογιά ούτε με αίμα. Όταν γράφεις πάνω του, δεν κινδυνεύεις να σε βάλουν στόχο και να πατήσουν τη σκανδάλη. Αντίθετα, εσύ βάζεις στόχο τα ενεργά μπάνερς και τους υπερσυνδέσμους, και εσύ πάλι πατάς το αριστερό κλικ του ποντικιού.
`Η πλατεία ήταν γεμάτη από το νόημα που `χει κάτι απ` τις φωτιές`, τραγουδούσαν οι φοιτητές τα πρώτα μεταπολιτευτικά χρόνια στην Ελλάδα. Κι ήταν, όντως, ένα τραγούδι που ακούστηκε πολύ στις πλατείες και στις κάθε λογής πολιτικές συγκεντρώσεις. Τότε, που τα flash-mobs, αυτές οι απολίτικες καλλιτεχνικές μορφές έκφρασης ενάντια στον κομφορμισμό των μαζών, ήταν τελείως άγνωστα.

Ένα συναρπαστικό βιβλίο για το ιντερνέτ και τον ακτιβισμό, με πραγματικές ιστορίες και πραγματικούς «ήρωες».


Σημείωση:
Άσχετα αν το βιβλίο το προλογίζει η Σεμίνα Διγενή (αυτά είναι συνήθειες των εκδοτικών οίκων συνήθως) που πιο πολύ ανήκει στην κατηγορία του συστημικού στόκου παρά στον ακτιβισμό, οι καταγραφές που επιχειρεί ο συγγραφέας είναι γεγονότα που συνέβαιναν κατά την εποχή εκείνη και λίγο - πολύ τα είχαμε διαβάσει.

Σημειωτέον, το βιβλίο θα το βρείτε και στους διάφορους πάγκους που στήνουν τώρα το καλοκαίρι σε διάφορα μέρη, στα 3 ευρώ.
 Σοβαρότητα (λέμε τώρα…), διαφάνεια (ΤΩΡΑ!) και Ελεύθερη πρόσβαση σε όλα.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Η θλιβερή πραγματικότητα του σύγχρονου κόσμου σε σκίτσα! Αυτεξούσιος 0 1.241 24.08.2015 11:06
Τελευταία Ανάρτηση: Αυτεξούσιος
  Hackitat: Ένα documentary για τους πολιτικούς (χ)ακτιβιστές apache 0 1.551 11.09.2012 21:00
Τελευταία Ανάρτηση: apache
  Δείτε πως δημιουργήθηκε η μεγαλύτερη καλωδιακή γέφυρα του κόσμου constantinos 0 2.807 17.07.2012 00:42
Τελευταία Ανάρτηση: constantinos

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)