Άρχισε ο νέος κύκλος του Halt and Catch Fire
#1
[IMG]files/2015/11/06/halt-and-catch-fire.jpeg[/IMG]
Το «Halt and Catch Fire»είναι ένα δράμα της εποχής που οι υπολογιστές είχαν μόλις αρχίσει να γίνονται απαραίτητοι και πολλές εταιρίες έσπευδαν να τους εξελίξουν, αφού οι περισσότερες είχαν μυριστεί το «μεγάλο καρβέλι ψωμί» που ψηνόταν εκείνη την περίοδο στα γκαράζ, στα εφηβικά δωμάτια και σε πάσης φύσεως αυτοσχέδια εργαστήρια. Ο τίτλος έχει εμπνευστεί από μια εντολή που «πρόσταζε» εμμέσως τον υπολογιστή να πάψει την ‘ουσιαστική λειτουργία’ του, δηλαδή με άλλα λόγια, να σταματήσει να δουλεύει. Για κάποιον πολύ συγκεκριμένο λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη σειρά. Αλλά ίσως αυτό θα πρέπει να το ανακαλύψετε μόνοι σας. Αυτό όμως που πρέπει να ξέρετε, είναι πως εν μέρει, η σειρά βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, αφού έχει πολλά κοινά στοιχεία με την ιστορία της εταιρίας Compaq, ενός πρώην κολοσσού στην κατασκευή υπολογιστών που μόλις πρόσφατα εξαγοράστηκε από την HP.

Η ιστορία ξεκινάει κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και ακολουθεί τα βήματα τριών διαφορετικών ανθρώπων που όμως έχουν το ίδιο όραμα: να κατασκευάσουν ένα εξελιγμένο υπολογιστή που κανείς άλλος δεν θα έχει. Ο πρώτος, πρώην υπάλληλος της IBM, είναι αυτός που σκέφτηκε το όλο εγχείρημα, ο δεύτερος, μηχανικός, είναι αυτός που το υλοποιεί βήμα βήμα και η τρίτη, ένα παιδί-θαύμα, αυτή που βάζει τη φαντασία και μπορεί να πλησιάσει το μέχρι τότε αδύνατο. Οι τρεις τους θα αλλάξουν τις ζωές τους, αλλά και τις ζωές όλων…

Στις αρχές του 1980 η Αμερική βρισκόταν στην καρδιά του Ψυχρού Πολέμου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι πάνω από τον κόσμο υπήρχε το πέπλο φόβου ενός πυρηνικού ολέθρου. Οι ήρωες της σειράς μοιάζουν επηρεασμένοι από αυτό το γεγονός. Από τη μία βρίσκονται μέσα σε μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία και κυνηγούν το όνειρό τους και από την άλλη -έστω και ασυνείδητα- είναι διακριτή μια απροσδιόριστη μελαγχολία στην πορεία τους. Όλοι μοιράζονται ένα τραυματικό παρελθόν και αυτό βγαίνει προς τα έξω.

Αυτό που σε κερδίζει από την πρώτη στιγμή στο Halt and Catch Fire είναι το στυλιζάρισμα. Έχει πιάσει το κλίμα των 80s, αγαπά την αισθητική τους και την αναδεικνύει με κάθε μέσο που διαθέτει. Η μουσική έχει εξέχουσα σημασία για τη δημιουργία ενός cool κλίματος και μόνο στα 10 επεισόδια της πρώτης σεζόν ακούστηκαν 80 (!) τραγούδια. Εκτός από τις punk επιλογές που ακούει η Κάμερον, ιδιαίτερη βάση δίνεται στη γλυκιά μελαγχολία που βγάζουν τα synths της δεκαετίας.

Πρόκειται για μια σειρά που έκτος της μουσικής και της νουάρ ατμοσφαίρας, σε τραβάει με την ιστορία των υπολογιστών που είναι αρκετά λεπτομερής (όχι πάντα βέβαια) με την επεξήγηση του χτισίματος του νέου μηχανήματος καθώς και τα παλιά τερματικά, που περιβάλλονται από καμιά δεκαριά στοίβες από δισκέτες, σε κάνουν να αναπολείς αν τα πρόλαβες και να μαθαίνεις, αν όχι.

Ωστόσο, θα υπάρξει μεγάλη μερίδα του κοινού που αν παρακολουθήσει το «Halt and Catch Fire», ίσως ενοχληθεί από μια σειρά ζητημάτων. Η ‘τέχνη της αντιγραφής’ μπορεί να εγείρει ηθικές αντιθέσεις, όπως και η συνεχής τεχνολογική ανάλυση ίσως μπερδέψει ή κουράσει. Γενικά, η αδυναμία της σειράς βρίσκεται στο ότι είναι τόσο προσεγμένη αλλά και τόσο απρόσεκτη ταυτόχρονα.

Το φινάλε της πρώτης σεζόν ήταν λίγο άτσαλο και χειρίστηκε με αχρείαστα κλισέ το στόρι του Τζο, το τελευταίο κάδρο πάντως έστρωσε το χαλί για τη δεύτερη σεζόν που μάλλον περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τις καταστάσεις και το ενδιαφέρον. Έτσι, η 3η σεζόν είναι γεγονός και τα δυο πρώτα επεισόδια προβληθήκανε την 25η Αυγούστου, ενώ ήδη έχει παιχτεί και το τρίτο (31/8).

Το «Halt and Catch Fire» είναι μια σειρά που μπορεί να σε γυρίσει πίσω σε εκέινη την εποχή και να σε κάνει να την βιώσεις στο 100%. Μπορεί πάλι και όχι. Εξαρτάται… Δεν παύει όμως να είναι μια σειρά που σίγουρα ‘σηκώνει’ ανάλυση και συζήτηση…

[με στοιχεία από τα theseries.gr και clickatlife.gr]

Περισσότερα για την σειρά και για το που μπορείτε να την δείτε με ελληνικούς υπότιτλους: Halt and Catch Fire [σειρά].
Η ζωή μας είναι άσκοπα λαχανητά σε κανονισμένες απεργίες ρουφιάνους και περιπολικά.
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Μr. Robot: Ξεκινάει ο δεύτερος κύκλος της σειράς Evi 1 2.366 21.06.2016 21:09
Τελευταία Ανάρτηση: Keravnos2

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)