Γιατί το Linux όπως παρουσιάζεται σήμερα δεν έχει μέλλον
#1
Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την συνεισφορά του Linux στην εξέλιξη των υπολογιστικών προγραμμάτων και υπολογιστών. Φέτος έκλεισε 25 ετών παρουσίας με πολλά εγκώμια για την πλούσια συνεισφορά του, με ευχές για καλύτερη και πιο επιτυχημένη πορεία.

Να δούμε ορισμένα πράγματα από τα οποία ίσως να βγουν κάποια συμπεράσματα για το τι είδους πορεία θα έχει το Linux στο μέλλον.
Όταν πρωτοξεκίνησε είχε την εικόνα του αντισυμβατικού, του ελεύθερου, του ανένταχτου, του επαναστατικού λογισμικού όπου αγκάλιασε όλους τους χρήστες με αυτά τα χαρακτηριστικά. Πάρα πολλοί άνθρωποι ξόδεψαν ατελείωτες ώρες εργασίας και προσωπικού κόπου αφιλοκερδώς για να προσφέρουν στην ιδέα Linux.
Πάντα βρισκόταν στην σκιά των Windows με την μομφή του πολύπλοκου, του ασύμβατου με τις διάφορες συσκευές και γενικά του μη φιλικού με τον χρήστη.
Αυτή η εικόνα άρχιζε να αλλάζει σταδιακά με την άφιξη του Ubuntu το 2006 κάνοντας το πιο φιλικό στον χρήστη και πιο συμβατό με τις διάφορες συσκευές.
Η άφιξη του Ubuntu έκανε τους απανταχού χρήστες του Linux υπερήφανους πιστεύοντας ότι θα βάλει ένα τέλος στην παντοκρατορία της Microsoft και των Windows, περνώντας όμως τα χρόνια αυτό το συναίσθημα άρχισε σταδιακά να απομακρύνεται.
Αυτό που δεν έγινε αντιληπτό στου περισσότερους χρήστες Linux, είναι ότι το δακτυλίδι του ιδρύματος Linux δόθηκε σε ένα άλλο λογισμικό το 2008 με όλες τις περγαμηνές για εγγυημένη επιτυχία και το όνομα αυτού Android.
Με πυρήνα Linux και γραφικό περιβάλλον που μοιάζει με εξελιγμένο gnome, κάτι που μέχρι τότε δεν είχε δει κανένας και με την επιπλέον δυνατότητα να γίνεται η χρήση του σε φορητές συσκευές τηλεφώνου, κάνει το Android το κυρίαρχο λογισμικό στις φορητές συσκευές.
Στόχος ήταν να μην πληγεί η Microsoft, αλλά να διαδοθεί παγκόσμια ένα άλλο λογισμικό ιδιαίτερα στις φορητές συσκευές.
Περίεργο χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι το Android παρόλο που είναι Linux να είναι πιο συμβατό με εφαρμογές Windows.

Στον παραδοσιακό χώρο του Linux στα γραφικά περιβάλλοντα των υπολογιστών το Ubuntu και οι παράγωγες διανομές με κορυφαία τα τελευταία χρόνια το Linux Mint καθιερώνει την κυριαρχία του Ubuntu και γενικά του Debian.
Η δημοτικότητα από την μία του Ubuntu και η παγκόσμια οικονομική δυσπραγία οδηγούν σιγά σιγά τον κόσμο στον χώρο του Linux που είναι και ελεύθερο αλλά κυρίως δωρεάν.
Το τίμημα όμως του δωρεάν δεν έρχεται χωρίς προβλήματα χρειάζεται κόπο, προσπάθεια και επιμονή για να γίνει αντιληπτό πως πρέπει κάποιος να χρησιμοποιεί το Linux, ώστε να έχει το δυνατόν τα ελάχιστα προβλήματα.
Οι υπόλοιπες διανομές Linux κινούνται και αυτές στα ίδια περίπου επίπεδα χρηστικότητας και λειτουργιών αλλά πάντα να υπολείπονται των Debian διανομών.
Ενημερώσεις, αναβαθμίσεις και εγκατάσταση κάποιων προγραμμάτων κάνουν συχνά το σύστημα ασταθές, συσκευές δεν λειτουργούν, ο υπολογιστής δεν ξεκινά κτλ, αυτό σταδιακά αποθαρρύνει τον κόσμο από το Linux έστω και να το δοκιμάσει. Ποιο έμπειροι χρήστες βλέπουν τα τελευταία χρόνια να μην υπάρχει ουσιαστική βελτίωση σταθερότητα και καινοτομία και στο Distrowatch να υπάρχει αισθητή πτώση ενδιαφέροντος για τις Linux διανομές.
Ήρθε ο αρραβώνας της Microsoft με το Ubuntu και τελευταία την προσάρτηση της Red Hat στο ειδύλλιο, παρακολουθώντας την κοινότητα Λίνουξ αμήχανα να ξύνει το κεφάλι της.

Προσωπική μου γνώμη και όχι επιθυμία αυτό το Linux που ξέραμε πέθανε στο μέλλον βλέπω εκτός και κάτι άλλο συνταρακτικό συμβεί μια εταιρία να κυριαρχεί, το όνομά της Microsoft+Linux=Microlinux όπου θα έχει στους κόλπους της και το Android.
Και επειδή οικονομία με την πολιτική συμβαδίζουν εάν δεν ενωθούν οι Αμερικάνικες εταιρίες κολοσσοί, θα τους την κάτσουν οι Κινέζοι αφού τα χαρτιά τους σε αυτόν το τομέα τα ανοίγουν αργά αλλά σταθερά με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους δικούς τους επεξεργαστές, στον δικό τους ισχυρότερο υπέρ κομπιούτερ του κόσμου, που τρέχει με την δικιά τους έκδοση Linux, το Sunway Raise OS. Επιπλέον είναι ζήτημα χρόνου τα περισσότερα android να τρέχουν σε Κινέζικες συσκευές, όπου ο δράκος μεθοδικά καταλαμβάνει τον κόσμο με το One Belt, One Road.
Δυστυχώς για εμάς στον δυτικό κόσμο μαζί με την ευημερία καταρρέουν και τα ιδεολογικά μας κάστρα.
Ποια είναι η δική σας γνώμη;
  Απάντηση
#2
Θα διαφωνήσω, γιατί θεωρώ πως τυχόν συνομιλίες η "συνεργασίες" της Μ/Σ με Novell, Canonical, Red Hat, δεν αποτελούν κομβικά γεγονότα για το τι θα γίνει στο μέλλον, ούτε και προδικάζουν κάτι. Μπορεί απλώς να είναι κινήσεις εντυπωσιασμού για αύξηση της τιμής της μετοχής. Δηλαδή, αφήνω να διαρρεύσει στον τύπο πως συνομιλώ με την τάδε, μπας και γίνει μια ανατάραξη και ανέβει η τιμή της μετοχής μου.

Από όσα διαβάζω, η Μ/Σ βρίσκεται σε περίοδο κρίσης, με αποτυχία καθιέρωσης των Win 8, Win 10, απολύσεις, κλεισίματα τμημάτων και τα λοιπά. Άρα ψάχνεται, βλέπει πως απέναντι εξελίσσεται ένας άλλος χώρος, και είτε θα είναι αντίπαλος, είτε μπορεί να το παίξει με δήθεν φιλικές προτάσεις, και να βάλει κάποιους ανθρώπους της μέσα, για να μην είναι γι' αυτήν απλώς το αντίπαλο δέος.

Το Linux τα πήγε απίστευτα καλά, σε μια πορεία που αν σκεφτείς το Mandrake στις πρώτες εκδόσεις, η το Knoppix, σε σχέση με ένα σημερινό Ubuntu, την φιλικότητα, την εγκαταστασιμότητα, το pnp, είναι μεγάλη η απόσταση. Για το μέλλον, κανείς δεν ξέρει, πάντως ένα σημείο που μπορείς να δεις, είναι πως η Μ/Σ μόνο καλά δεν πήγε. Το table PC αν θέλεις, τα Win mobile, και άλλα.

Στον κόσμο του Linux θα μπορούσαν να είχαν γίνει σημαντικά βήματα όπως επέκταση του Ubuntu, η την κυκλοφορία της Steam Machine για gamers. Δεν τα καταφέρνουν; Δεν θέλουν; Δεν ενδιαφέρονται τόσο; Δεν ξέρουμε ακριβώς. Οι υπόλοιπες διανομές πάνε καλά, έως πολύ καλά.

Το ανακάτεμα της Μ/Σ στο BSD μπορεί να προϊδεάσει ένα Λ/Σ ala the Mac OSX εκ μέρους της. Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν. Πάντως το desktop συνεχίζει, τα laptop το ίδιο. Και λόγω κρίσης, ο κόσμος ενδιαφέρεται για Linux προφόρτωση και έκπτωση στην τιμή.
  Απάντηση
#3
Παράθεση:
Χάρης, post: 23987, member: 1144 είπε κι ελάλησε:Το ανακάτεμα της Μ/Σ στο BSD μπορεί να προϊδεάσει ένα Λ/Σ ala the Mac OSX εκ μέρους της. Τα επόμενα χρόνια θα δείξουν. Πάντως το desktop συνεχίζει, τα laptop το ίδιο. Και λόγω κρίσης, ο κόσμος ενδιαφέρεται για Linux προφόρτωση και έκπτωση στην τιμή.
Ναι Χάρης τα επόμενα χρόνια θα δείξουν για αυτό που υπάρχει σήμερα.

Από το ίδρυμα Linux:
Παράθεση:Founding companies and organizations of the R Consortium include The R Foundation, Platinum members Microsoft and RStudio; Gold member TIBCO Software Inc.; and Silver members Alteryx, Google, HP, Mango Solutions, Ketchum Trading and Oracle.
Παράθεση:Ιδρυτικές επιχειρήσεις και οργανισμοί της R Κοινοπραξίας περιλαμβάνουν Το Ίδρυμα R, τα μέλη Platinum Microsoft και RStudio? Χρυσό μέλος TIBCO Software Inc.? και Silver μέλη Alteryx, Google, HP, Mango Solutions, Ketchum Trading και η Oracle.

https://www.linuxfoundation.org/news-med...ions-users


Από την επίσημη σελίδα της Microsoft:
Παράθεση:Can I run other Linux distro’s than Ubuntu?
Not at this time: We’re currently focused on delivering a great Ubuntu experience. We are keen to explore supporting other Linux distro’s in the future.

Παράθεση:Μπορώ να τρέξω άλλες διανομές του Linux εκτός από το Ubuntu;
Όχι αυτή τη στιγμή: Αυτήν τη στιγμή επικεντρωνόμαστε στην παροχή μιας μεγάλης εμπειρίας στο Ubuntu. Είμαστε πρόθυμοι να εξερευνήσουν την υποστήριξη άλλων Linux διανομών στο μέλλον.

https://msdn.microsoft.com/en-us/commandline/wsl/faq
  Απάντηση
#4
asinoro, post: 24018, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Ναι Χάρης τα επόμενα χρόνια θα δείξουν για αυτό που υπάρχει σήμερα.

Δεν δίνω σημασία σε αυτές τις ανακοινώσεις, τις συνεργασίες και τις χρηματοδοτήσεις.

Στην δεκαετία 90' η IBM είχε εξαγοράσει την Lotus, μια εταιρία που είχε την Νο2 σουίτα παραγωγικότητας γραφείου, με τον επεξεργαστή κειμένου Ami Pro. Τότε πολλοί υπέθεσαν πως θα ανέπτυσσαν την σουίτα στο Λ/Σ OS/2 πράγμα που δεν έγινε. Στη συνέχεια μετά την απορρόφηση, η Lotus εξαφανίστηκε, και η ΙΒΜ πήρε την τεχνογνωσία και τους υπαλλήλους. Ανέπτυξε βέβαια μια σουίτα, αλλά για Linux.

Άλλα παραδείγματα ήταν η ανάπτυξη του επεξεργαστή PowerPC της ΙΒΜ, σε συνεργασία με τις Apple και Motorola. Ντόρος έγινε, αλλά ο επεξεργαστής αυτός δεν συνέχισε. Πολλές συνεργασίες σταματάνε, και δεν προδικάζεται τίποτα ιδιαίτερο. Τότε πολλοί έλεγαν για το τέλος της εποχής CISC και την έναρξη της RISC. Κολοκύθια, δεν έγινε τίποτα.

Ανάλογες τυμπανοκρουσίες με τον επεξεργαστή CRUSOE και αυτό δεν φτούρησε.

Σημασία έχει το τι έχει χειροπιαστό ο χρήστης σήμερα. Τα υπόλοιπα είναι υποθέσεις και φαντασιώσεις.
  Απάντηση
#5
Θα συμφωνήσω ότι το σήμερα είναι το πιο σημαντικό για αυτό ανέφερα και το προηγούμενο, για τους χρήστες όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι εάν η διανομή τους είναι σταθερή χωρίς προβλήματα, ενημερωμένη και καινοτόμος. Αυτό που βλέπω στο Distrowatch όπου είναι ο αντιπροσωπευτικός χώρος για να έχουμε μια εικόνα του Linux, παρουσιάζεται σταδιακή απαξίωση του κόσμου προς όλες τις διανομές, εάν λάβουμε και πχ υπόψιν την τοποθέτηση του Debianass για το, sparky, προβλήματα του παρελθόντος επαναλαμβάνονται και αυτό δεν είναι ούτε ποιοτική εξέλιξη, ούτε συνέπεια επαγγελματισμού όπου δυστυχώς επιβεβαιώνει τον τίτλο αυτό του θέματος.
  Απάντηση
#6
asinoro, post: 24037, member: 1760 είπε κι ελάλησε:Θα συμφωνήσω ότι το σήμερα είναι το πιο σημαντικό για αυτό ανέφερα και το προηγούμενο, για τους χρήστες όμως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι εάν η διανομή τους είναι σταθερή χωρίς προβλήματα, ενημερωμένη και καινοτόμος. Αυτό που βλέπω στο Distrowatch όπου είναι ο αντιπροσωπευτικός χώρος για να έχουμε μια εικόνα του Linux, παρουσιάζεται σταδιακή απαξίωση του κόσμου προς όλες τις διανομές, εάν λάβουμε και πχ υπόψιν την τοποθέτηση του Debianass για το, sparky, προβλήματα του παρελθόντος επαναλαμβάνονται και αυτό δεν είναι ούτε ποιοτική εξέλιξη, ούτε συνέπεια επαγγελματισμού όπου δυστυχώς επιβεβαιώνει τον τίτλο αυτό του θέματος.

Κι' όμως το Distrowatch όπως πολλοί αναφέρουν δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό χώρο, (παρ' ότι και εγώ στα άρθρα που είχα κάνει μεταφράσεις για τις διανομές, ανέφερα την θέση τους στο distrowatch), αρκετοί επιμένουν πως τα δεδομένα του δεν είναι σωστά. Δηλαδή, αν για παράδειγμα αναφέρει σαν πρώτη διανομή σε ενδιαφέρον το Mint, ενώ το PC Linux OS είναι στη θέση 11, και είναι καθαρά μια διανομή που χρησιμοποιούν οι Αμερικάνοι, ποσοτικά σαν ήπειρος έχει μεγάλο πληθυσμό. Πως είναι ενδέκατο;

Μπορεί να έχουμε μια απορία, ρε παιδί μου ποιο είναι τελικά το ποσοστό χρηστών Linux; Κάποιοι επιχειρούν να το βγάλουν μέσω επισκεψιμότητας σε web sites. Και βγάζουν ένα ποσοστό τόσο επί τοις εκατό. Για να το πετύχουν, χρησιμοποιούν μεγάλα sites, πες του CNN. Εδώ στην Ελλάδα, ίσως ζητάγαμε πες από το in τελεία gr, η το πρώτο θέμα τελεία gr. Έλα όμως που οι χρήστες linux είναι σοφιστίκ, και κόντρες, και έτσι δεν επισκέπτονται τέτοιου είδους mainstream sites. Άλλα sites μπορεί να δίνουν ψευδή δεδομένα.

Πιστεύω πως το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από αυτό που δίνουν τα sites.

Αν έρθω στο θέμα της Μ/Σ, η Μ/Σ λοιπόν έβαλε λέει μια δυνατότητα να τρέξεις ένα Ubuntu CLI μέσω Windows. Αυτό, σαν ιδέα δεν είναι καινούργια, ούτε παγιώνει κάτι. Διότι, Wine έχει το Linux, δυνατότητα τρεξίματος Windows εφαρμογών.
WinOS/2 είχε και το OS/2. Επίσης είχε DOS V-μηχανή. DOS, είχαν σαν VM και τα Windows 3.1, 95, 98, και XP. Δηλαδή να έτρεχες άλλο Λ/Σ στο Λ/Σ σου.

Όμως ένας, πως να το πω, σοβαρός χρήστης Windows θα κάτσει να τρέξει απαιτητικό game σε Wine; Η θα βάλει Windows να το τρέξει για να έχει όλη την ισχύ; Δεν ξέρω, αλλά τώρα να τρέχω εγώ Ubuntu CLI σε Win δεν μου αρέσει σαν ιδέα.

Αν έρθουμε τώρα στα προβλήματα, που είναι κυρίως η συμβατότητα με την μητρική. Εκεί το εστιάζω. Εδώ λοιπόν, αυτό που με ενοχλεί, είναι πως δεν έχουν γίνει κάποιες κινήσεις, δεν ξέρω από ποιους, Linux Foundation, η από τις μεγάλες έστω διανομές, προς τους κατασκευαστές.

Δεν είναι πολλοί, ASUS, MSI, Gigabyte, Ashrock. Δηλαδή, "Κύριοι, επιθυμούμε να δοκιμάσετε τη διανομή μας στα μοντέλα των μητρικών σας, και αν λειτουργεί out of the box, να προχωρήσετε σε αυτοκόλλητο στο κουτί της μητρικής "Fedora Compatible", "openSUSE compatible", "Ubuntu compatible", και ούτω καθεξής. Αν είστε αρνητικοί στην πρόταση μας, να μας απαντήσετε, εξηγώντας τον λόγο. Διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύσουμε την απάντηση σας στην κοινότητα μας".

Το κάνουν άραγε; Η οι χρήστες θα ψάχνονται στην compatibility list της κάθε διανομής. Αν οι κατασκευαστές συμφωνούσαν θα ήταν κάτι πολύ θετικό. Μου επιτρέπεις όμως να πιστεύω πως έχει πέσει κρυφή συμφωνία, και συμφέρον με Win 7/8/10 κοκ. και έτσι βλέπει κανείς μόνο το Win compatibility sticker.

Τελικά εσένα σαν χρήστη, σε βολεύει το Linux σου; Ναι, οπότε, γράψτους, ας κάνει η Μ/Σ το δικό της παιχνίδι, τι σε νοιάζει εσένα, η εμένα. Αγνόησε την, κι' άσε τους Win users να τραβιούνται με ιούς, antiviruses, defrag, reg cleaners και ένα σωρό άλλα.
  Απάντηση
#7
Υπάρχει ένα ερώτημα εφόσον οι χρήστες Linux αυξάνονται σύμφωνα με τα στοιχεία του statcounter γιατί δεν εμφανίζονται στα Ελληνικά Linux φόρουμ;
[SIZE=16px]https://gs.statcounter.com/#desktop+mobi...201609-bar
  Απάντηση


Ίσως Σχετικά Νήματα...
Νήμα Άτομο Απαντήσεις Βλεφαριάσματα Τελευταία Ανάρτηση
  Kubuntu 12.04.2. Τι πυρήνα έχει το ISO; Blackfox 16 1.459 24.02.2013 13:59
Τελευταία Ανάρτηση: Blackfox
  Πως θα διαγράψω κάθε τι που έχει σχέση με το Lubuntu [Λύθηκε] Ορέστης 7 730 16.03.2012 14:27
Τελευταία Ανάρτηση: Nikos
  Ubuntu 12.04 έχει bug; [Λύθηκε] Ορέστης 3 590 20.02.2012 22:38
Τελευταία Ανάρτηση: apache
  Το Ubuntu 11.04 μου έχει σπάσει τα νεύρα και σκέφτομαι να το αλλάξω [Λύθ orestis 11 1.586 19.05.2011 14:42
Τελευταία Ανάρτηση: Salih Emin

Πάμε στο Forum:


Πλάσματα σουλατσάρουν στο νήμα: 1 Επισκέπτης(ες)